Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Ο σεισμός μετατόπισε 1,7 εκ. προς τα Δυτικά την πόλη του Πύργου

Τι τόνισε μιλώντας στην «Πρώτη» ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Άκης ΤσελέντηςΚοινωνία

Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
Η πόλη του Πύργου μετατοπίστηκε Δυτικά κατά 1,7 εκατοστά κι αυτό λόγο του σεισμού που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 26η Οκτωβρίου στην θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Άκη Τσελέντη.
Η «Πρώτη» επικοινώνησε με τον Α. Τσελέντη ο οποίος επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις του Αστεροσκοπείου η πόλη του Πύργου μετακινήθηκε, ενώ υπογράμμισε ότι μετατόπιση υπήρξε και στην πόλη της Ζακύνθου κατά 5 εκατοστά Νότιο Δυτικά και όχι κατά 3 εκατοστά όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Εντύπωση προκαλεί παράλληλα το γεγονός ότι κλιμάκιο  με εντολή του Α. Τσελέντη είχε κατέβει στην Ηλεία μία μέρα πριν το σεισμό και είχε προχωρήσει στην τοποθέτηση τεσσάρων ακόμα οργάνων παρακολούθησης σεισμών!

Να μην εφησυχάζουμε
Η γη συνεχίζει να «χορεύει» στους ρυθμούς των ρίχτερ, ενώ καθημερινά καταγράφονται από το συγκεκριμένο ρήγμα περισσότερες από 100 δονήσεις, «Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και αναμένεται να διαρκέσει με σταδιακά ελαττούμενη συχνότητα εμφάνισης μετασεισμών (αριθμός μετασεισμών ανα μέρα) όχι όμως και μεγεθών.

Είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι ο 5,6 υπήρξε ο κυρίως μετασεισμός και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να έχουμε και άλλους της ίδιας τάξης μεγέθους τους επόμενους μήνες» υπογράμμισε ο Α. Τσελέντης.

Ερωτηθείς από την «Πρώτη» για την πιθανότητα ο σεισμός της Ζακύνθου να ενεργοποιήσει γειτονικά ρήγματα με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα σεισμικό «domino» στην περιοχή ο Α. Τσελέντης σημείωσε: «Όταν έχουμε έναν σεισμό αυτής της έντασης μπορεί να υπάρξει ενεργοποίηση γειτονικός ρηγμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε πυκνώσει το δίκτυο, για να δούμε εάν έχουμε μετατόπιση της δράσης ή μία δευτερογενή ενεργοποίηση του συγκεκριμένου ρήγματος. 
Μέχρι στιγμή δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο. Είναι δυνητικά πιθανό να γίνει ενεργοποίηση κι άλλου ρήγματος. Κι επειδή υπήρχαν ζημιές από το σεισμό και στην πόλη του Πύργου να κοιτάξουμε λίγο και να μην εφησυχάζουμε. Η περιοχή της Ηλείας είναι μία σεισμογενή περιοχή και πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα».

Έως και 8 μήνες
Σύμφωνα με την έκθεση η οποία συντάχθηκε από την Μονάδα Έρευνας του Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών και την οποία έχουν συντάξει οι κκ. Χρήστος Παπαϊωάννου - Σεισμολόγος Διευθυντής Ερευνών, Νικόλαος Θεοδουλίδης -Σεισμολόγος Διευθυντής Ερευνών, Κωνσταντία Μάκρα- Πολιτικός Μηχανικός Κύρια Ερευνήτρια και Μανώλης Ροβύθης-  Πολιτικός Μηχανικός Δόκιμος Ερευνητής, ένας σεισμός μεγέθους Μ6.8 έχει μετασεισμική ακολουθία η οποία διαρκεί περίπου 7-8 μήνες!

Μέχρι και σήμερα το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με τους σεισμολόγους μελετητές ο σεισμός της 26ης Οκτωβρίου σχετίζεται με τη ζώνη ανάστροφων ρηγμάτων (Παπαζάχος και Παπαζάχου, 2003) κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης ο σεισμός μεγέθους Μ6.8 ο οποίος έγινε την 26η Οκτωβρίου 2018 στη θαλάσσια περιοχή ΝΝΔ της Ζακύνθου προκλήθηκε από ένα ανάστροφο ρήγμα ΒΔ-ΝΑ (Παπαζάχος και Παπαζάχου 2003). Το ρήγμα αυτό σχετίζεται με επανειλημμένους καταστροφικούς σεισμούς στη Ζάκυνθο και τις γύρω περιοχές.



https://www.protinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters