Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακάλυψε τον κύριο εχθρό που απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αμερικανική οικονομία και τον Donald Trump προσωπικά.
Τα τελευταία χρόνια, Ρώσοι και Αμερικανοί δημοσιογράφοι, εμπειρογνώμονες και απλοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει στο γεγονός ότι είτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά είτε η Ρωσία στο σύνολό της ή τουλάχιστον ένας εξωτερικός κίνδυνος υφίσταται,
έναντι του οποίου είναι απαραίτητη η άμεση ενότητα, χρησιμοποιώντας τον σαν την «κύρια απειλή» της υβριδικής Ρωσική επιθετικότητας.
Αυτή τη φορά δεν ισχύει . Ο Donald Trump θεωρεί ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αποτελεί την κύρια απειλή για τον εαυτό του και για την οικονομία της χώρας. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox Business Network.[1]
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος είναι γνωστός για την αθυροστομία του , επικρίνει την Αμερικανική ιδιωτική Κεντρική Τράπεζα πολύ ευγενικά, αλλά σταθερά. Η ευγένεια σχετίζεται πιθανότατα με το γεγονός ότι ένας από τους Αμερικανούς προέδρους, που κακοποίησε τις σχέσεις με την Fed, πυροβολήθηκε στο Ντάλας υπό περίεργες συνθήκες. Και η συνέπεια οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δείχνουν ότι οι τραπεζίτες είναι έτοιμοι να κάψουν την Αμερικανική οικονομία στη φωτιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης για να απαλλαγούν από τον ίδιο τον Ντόναλντ Trump, οπότε η κοινότητα των εμπειρογνωμόνων και οι απλοί ψηφοφόροι θα τον κατηγορήσουν σίγουρα για την κρίση.
Η ουσία του Αμερικανικού (και παγκόσμιου) οικονομικού προβλήματος εξηγήθηκε σε εύθετο χρόνο από τον ίδιο τον Trump όταν ήταν ακόμα μόνο ένας περιθωριακός υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ. Μιλώντας κατά την προεκλογική συζήτηση κατά της Χίλαρι Κλίντον, είπε ότι η Αμερικανική οικονομία είναι «μια μεγάλη και άσχημη φούσκα λίπους.» [2]
Από τις άλλες δηλώσεις της «προ-προεδρικής» περιόδου του Trump, η εικόνα της πολιτείας των Ηνωμένων Πολιτειών είναι τέτοια που φαίνεται ότι οι ομιλίες του γράφτηκαν από μερικά ρωσικά πατριωτικά μέσα. Στην πραγματικότητα, ο Trump επεσήμανε απλώς το προφανές και ελκυστικό μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο απλά δεν είναι συνηθισμένο να μιλάνε στα Αμερικανικά mainstream (και στα ρωσικά mainstream χρηματοοικονομικής δημοσιογραφίας).
Εδώ προβλέπει την τύχη της αποταμίευσης των Αμερικανών εργατών το 2015: «Αποταμίευαν όλη τη ζωή τους, και τώρα ωθούνται στην φουσκωμένη χρηματιστηριακή αγορά. Κάποια στιγμή θα χάσουν τα πάντα.[3] » Το 2016, είπε ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, με την άντληση φθηνών χρημάτων από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, «δημιούργησε μια ψεύτικη οικονομία,» η οποία μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. [4] Μιλώντας για την κατάσταση της οικονομίας ακριβώς πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Trump τόνισε ότι «το μόνο πράγμα που φαίνεται καλό είναι η χρηματιστηριακή αγορά, αλλά μόλις τα επιτόκια θα ανέλθουν λίγο ακόμη θα καταρρεύσει. «
Ο Trump είπε ακόμη ότι θα ήθελε πάρα πολύ να «σκάσει»[5] η Αμερικανική οικονομία πριν από τις προεδρικές εκλογές και όχι «δύο μήνες μετά την εκλογή του προέδρου». Αυτή η επιθυμία δεν έγινε πραγματικότητα. Ο Trump κληρονόμησε τη «φούσκα» και τώρα βλέπει ότι η Fed αυξάνει τα επιτόκια, γεγονός που ήδη οδηγεί σε μια εξαιρετικά νευρική αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών – την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν στιγμές που φαινόταν σε πολλά κράτη ότι οι αγορές άρχισαν πραγματικά να καταρρέουν .
Για να ολοκληρωθεί η εικόνα , πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στις ΗΠΑ, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αποτελούν πολύ σημαντικότερο κομμάτι της οικονομίας από ό, τι στη Ρωσία ή στην Κίνα: η κατάστασή τους όχι μόνο αντικατοπτρίζει την κατάσταση της οικονομίας στο σύνολό της, αλλά και την επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα στο παράδειγμα της προηγούμενης κρίσης, όταν μόνο σε ένα τομέα της χρηματοπιστωτικής αγοράς (όχι τον πιο μεγάλο)- η μη καταβολή των «ενυπόθηκων ομολόγων» – οδήγησαν σε μια πραγματική οικονομική κρίση και σχεδόν κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος στο σύνολο του.
Επιπλέον: στην Αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά επενδύουν οι απλοί Αμερικανοί και όχι μόνο Αμερικανοί, αλλά και χρήματα συνταξιοδοτικών ταμείων και ακόμη και οργανισμών όπως η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας που είναι ένας από τους μεγάλους μετόχους της εταιρείας Apple. Για το λόγο αυτό, ο Trump μίλησε επίσης για την πλήρη απώλεια αποταμίευσης Αμερικανών σε περίπτωση «έκρηξης της φούσκας».
Ποιες είναι οι ενέργειες της fed και η κατάρρευση που φοβάται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ; Το πρόβλημα είναι σε ένα είδος «οικονομικής νεκρομανίας» που έχει γίνει η ραχοκοκαλιά της Αμερικανικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Αυτές είναι οι λεγόμενες εταιρείες ζόμπι που έχουν πλημμυρίσει την Αμερικανική (και όχι μόνο την Αμερικανική) οικονομία. Η Τράπεζα Διεθνών διακανονισμών στην πρόσφατη έκθεσή της επεσήμανε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, ο αριθμός των εταιρειών που δεν είναι σε θέση να παρέχουν τρέχουσες πληρωμές για το χρέος, χωρίς τη λήψη νέων οφειλών, έφθασε σε τιμές ρεκόρ και σε σύγκριση με το επίπεδο της δεκαετίας του 1980 ο αριθμός αυτών των «εταιρειών ζόμπι»[6] (έτσι καλούνται στην Τράπεζα των διεθνών διακανονισμών) αυξήθηκαν έξι φορές. Για να καταστεί σαφές πόσο σημαντικές είναι οι εταιρείες «ζόμπι» για την Αμερικανική οικονομία, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο δισεκατομμυριούχος Tesla Ilona Mask και ο Netflix (το κορυφαίο βίντεο συνεχούς ροής στον κόσμο) είναι εταιρείες ζόμπι που ζουν σε χρέη και δεν έχουν εισόδημα ούτε καν αρκετά χρήματα για να εξυπηρετήσουν τους τόκους των δανείων και των ομολόγων που εκδίδονται. Όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια – οι εταιρείες αυτές αναγκάζονται να δανείζονται όλο και περισσότερα χρήματα, σε υψηλότερα και υψηλότερα ποσοστά, τα οποία αναπόφευκτα οδηγούν αργά ή γρήγορα στην πτώχευσή τους και μια αλυσιδωτή αντίδραση της μη πληρωμής των χρεών.
Επιπλέον, η άνοδος των επιτοκίων μετατρέπει νέες και νέες εταιρείες σε «zombies» οι οποίες ασχολούνται με την παράταση την ύπαρξή τους μέσα από την οικοδόμηση του χρέους, και αυτή η διαδικασία μπορεί εύκολα να γίνει ανεξέλεγκτη. Στην πραγματικότητα, ο Trump φοβάται αυτό o «στρατός ζόμπι», η εμφάνιση του οποίου δεν θα αφήσει ένα ίχνος της οικονομικής επιτυχίας του, θα μειώσει στο μηδέν τον αντίκτυπο των προσπαθειών του για την εκ νέου εκβιομηχάνιση της Αμερικανικής οικονομίας και θα στερήσει τις πιθανότητές του για μια δεύτερη θητεία.
Υπάρχει μόνο ένα ερώτημα: είναι οι διευθυντές της Fed έτοιμοι να προχωρήσουν στην πρόκληση της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης για να απομακρύνουν τον Trump;
Κρίνοντας από το γεγονός ότι η ομάδα Κλίντον είναι έτοιμη να θέσει τις ΗΠΑ στα πρόθυρα ή ακόμη και στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, δυσφήμιση όλων των θεσμών της εξουσίας, να σπάσει όλους τους άγραφους κανόνες και να ξεκινήσει έναν κρύο (και ενδεχομένως ζεστό) πόλεμο με τη Ρωσία, σοβαρά πρέπει να εξεταστεί το σενάριο στο οποίο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματικά σκόπιμα θα καταρρεύσει τις Αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες, λόγω της παγκοσμιοποιημένης παγκόσμιας οικονομίας, θα οδηγήσουν σε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Δυστυχώς, σε αυτό το σενάριο και εμείς «θα πιαστούμε από το ωστικό κύμα», αλλά οι Αμερικανικές κυρώσεις έχουν ήδη δημιουργήσει μια ορισμένη αντίσταση της Ρωσικής οικονομίας στους εξωτερικούς κλυδωνισμούς.
Ο Trump μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία με την απόλυση των διαχειριστών που τον πρόδωσαν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά οι νόμοι των Ηνωμένων Πολιτειών με αυτή την έννοια είναι διατυπωμένοι πολύ αόριστα-ακόμη και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να πουν ακριβώς αν μπορεί να το κάνει.
Εντούτοις, οι ενδοεπιχειρησιακές πολιτικές διαμάχες είναι καλές μόνο για εμάς, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά τους: όσο ισχυρότερα είναι τα εσωτερικά προβλήματα του γηράσκοντος ηγεμόνα, τόσο λιγότερες ευκαιρίες είναι να ενοχλήσει τους άλλους. Σε κάθε περίπτωση, τα θεμελιώδη προβλήματα για τα οποία ανησυχεί τόσο πολύ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα εξαφανιστούν. Ανεξάρτητα από το αν μπορεί να υποτάξει την Fed ή όχι.
βιβλιογραφικές αναφορές
- ↑ Fox | Επιχειρήσεων του Δικτύου
( https://www.wsj.com/articles/trump-complains-about-rising-interest-rates-calling-the-fed-my-biggest-threat-1539720681 ) - ↑ φούσκα
( https://www.marketwatch.com/story/trumps-ugly-claim-about-stocks-is-backed-by-morgan-stanley-economist-2016-09-29 ) - ↑ Τα πάντα
( https://www.nytimes.com/2017/08/03/us/politics/trump-praises-the-stock-market-he-once-said-was-a-bubble.html ) - ↑ στιγμή
( https://www.reuters.com/article/us-usa-election-trump-idUSKCN11B24E ) - ↑ ξέσπασε
( https://www.rt.com/business/326639-trump-bubble-us-economy/ ) - ↑ εταιρείες -zombie
(https://www.reuters.com/article/us-bis-markets-zombie/low-interest-rates-spawn-rise-in-number-of-zombie-firms-bis-idUSKCN1M30PC)
https://ria.ru/
tokoutsavaki
https://www.triklopodia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου