Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Νέο μνημόνιο με ΔΝΤ και πολλές απαιτήσεις

Picture
Όσο η Ελλάδα χόρευε σε ρυθμό Ρίχτερ, το ΔΝΤ αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίασή του την κατ΄αρχήν έγκριση του νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, που ξεκαθαρίζει ότι θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση με το ποσό ύψους έως μόλις 1,6 δισ. ευρώ και μόνο εάν λάβει δεσμεύσεις για πρόσθετα μέτρα σχετικά με την απομείωση του χρέους, που παραμένει μη βιώσιμο.
​Mετά την τρίωρη συζήτηση στην Ουάσινγκτον, η Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την ικανοποίησή της σημειώνοντας ότι το νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (δηλαδή, μνημόνιο) της Ελλάδας στηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να επιστρέψουν στη χρηματοδότηση από τις αγορές σε βιώσιμη βάση.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα επιπλέον μέτρα ώστε να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες κεφαλαιοποιούνται επαρκώς πριν από το τέλος του προγράμματος.

Το Ταμείο υποστηρίζει ότι στο πρόγραμμα πρέπει να παραμείνει ένα αποθεματικό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το οξύ πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Στη νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ επιμένει ότι το χρέος της Ελλάδος παραμένει μη βιώσιμο, καθώς το χρέος θα υποχωρήσει στο 150% του ΑΕΠ από 181% που έκλεισε πέρυσι και οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του στο 17% του ΑΕΠ ως το 2030, ωστόσο στη συνέχεια θα λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις.

Για το λόγο αυτό το Ταμείο καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να προχωρήσουν σε πρόσθετες διευθετήσεις -επέκταση περιόδου χάριτος των δανείων, αναβολή καταβολής τόκων- κυρίως αν συνυπολογιστεί ότι ο μακροχρόνιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα υποχωρήσει στο 1%.

Επιμένει σε μειώσεις συντάξεων - αφορολόγητου και όχι μόνο

Ειδικότερα, τονίζεται ότι ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων -η οποία όμως αμφισβητείται-, το χρέος παραμένει μη βιώσιμο.

Η δομή των δημοσιονομικών είναι μη βιώσιμη, η συμπίεση των δαπανών άδικη, ενώ η ανάπτυξη μη φιλική, καθώς βασίζεται σε υψηλούς φόρους που εφαρμόζονται σε μικρή φορολογική βάση, η οποία θα πρέπει να διευρυνθεί μειώνοντας το αφορολόγητο για το προσωπικό εισόδημα από το 60% στο 40% για τους μισθωτούς.

Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, οι δαπάνες παραμένουν ανεπίτρεπτα υψηλές για τις μεσαίες τάξεις και η σχετική μεταρρύθμιση υπαγορεύει ότι κατά μέσο όρο θα πρέπει μειωθούν κατά 12% και θα παγώσουν μέχρι το 2022 με σκοπό να μειωθεί το έλλειμμα κατά 1% του ΑΕΠ την τριετία 2019- 2022.

Επίσης, προβλέπεται μείωση του αφορολόγητου στις συντάξεις από 55% στο 35%.  Αυτή η μεταρρύθμιση αναμένεται να φέρει εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ και να έχει νομοθετηθεί να τεθεί σε ισχύ το 2020, αλλά η εφαρμογή μπορεί να γίνει και το 2019, εφόσον η εκτίμηση του Ταμείου το θεωρήσει απαραίτητο για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που έχει συμφωνηθεί.

Όμως, ουσιαστικά το ΔΝΤ προβλέπει ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα εφαρμοστεί πλήρως το 2019, αφού δεν διαπιστώνει κάποιον άλλο τρόπο για τη στήριξη του φιλόδοξου μεσοπρόθεσμου στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος την περίοδο 2019-2022.

Ως άλλο πρόβλημα καταγράφονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του δημοσίου και τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα, που παραμένουν πολύ υψηλά δείχνοντας μία «αδύναμη κουλτούρα πληρωμών και αδυναμία επιβολής της συλλογής των χρεών».

Επίσης θεωρεί ότι τα κλειστά επαγγέλματα με περιορισμούς, μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη και εμπέδωση της ανταγωνιστικότητας.

Στο πεδίο του χρηματοπιστωτικού τομέα γίνεται επίσης λόγος για προσπάθειες σε ήδη νομοθετημένα μέτρα, όπως το νέο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας. Οι πρώτες τέτοιες δημοπρασίες αναμένεται να αρχίσουν τον Σεπτέμβρη.

Εκτός από τη διατήρηση των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας κατά τη διάρκεια του προγράμματος, το ΔΝΤ υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση του πλαισίου ομαδικών απολύσεων και τα βήματα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και των κλειστών επαγγελμάτων.

Όλα τα ανωτέρω, τα απαιτεί το ΔΝΤ για να συμμετάσχει με 1,6 δισ. ευρώ, για τα οποία εκφράζονται και αμφιβολίες αν ποτέ τα δώσει και δεν σκοντάφτει συνέχεια σε λεπτομέρειες. Φυσικά, αν όλα αυτά δεν γίνουν αποδεκτά, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η έντονη σεισμική δραστηριότητα που πλήττει τελευταία τη χώρα μας... Όταν το ΔΝΤ μιλάει, γίνεται γενικά σεισμός!

​Νέα τεστ αντοχής στις τράπεζες

Παράλληλα, το Ταμείο ζητάει να διενεργηθεί νέος κύκλος τεστ αντοχής στις ελληνικές τράπεζες πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Λαγκάρντ σημείωσε το εξής:

Οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, περιλαμβανομένων επικαιροποιημένων asset quality review και stress test, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος.

Όταν εκπρόσωπος της ΕΚΤ κλήθηκε να σχολιάσει τα παραπάνω απάντησε πως, «η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ έχει αποφασίσει για τις εποπτικές προτεραιότητές της, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους 12 μήνες. Είναι γνωστές και περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, επιτόπιους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς των διαφόρων ελληνικών τραπεζών. Εάν/όταν γίνει αίτημα για την προσθήκη επιπρόσθετων δραστηριοτήτων, σε αυτό το εποπτικό της πρόγραμμα, η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά».

Όλη η έκθεση στα αγγλικά

   IMF Report by Koufopanou Athena on Scribd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters