Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Να μην παραπεμφθούν σε δίκη για εγκλήματα σε βάρος του δημοσίου ζητούν οι τροικανοί του ΤΑΙΠΕΔ


 

Αναίρεση του παραπεμπτικού βουλεύματος και μη παραπομπή σε δίκη αιτούνται πολίτες των δανειστριών χωρών που ως μέλη της τρόικα διορισμένοι στο ΤΑΙΠΕΔ μίσθωσαν, ζημιογόνα για το ελληνικό δημόσιο, 28 ακίνητα την περίοδο 2013-2014, με αποτέλεσμα να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για απιστία.
Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατατέθηκε αίτηση με την οποία ζητείτε  να ασκηθεί αναίρεσης κατά του
βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών (υπ’ αριθμ. 999/2017), με το οποίο παραπέμπονται  6 εμπειρογνώμονες του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και 3 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού για υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Η  υπόθεση αφορά την  πώληση  και επαναμίσθωση   28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014.

Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται είναι τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας) και αυτό άλλωστε ήταν ένα από τα μεγάλα αγκάθια μεταξύ Κυβέρνησης και θεσμών , όπως διαφάνηκε από την  στάση που κράτησαν απέναντι στην εν λόγω  υπόθεση οι ευρωπαίοι στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ.

Η δημοσιοποίηση του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς επισημάνθηκε πως ήδη είχε ψηφιστεί διάταξη με την οποία υπήρχε ακαταδίωκτο για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων όπως είχε ψηφιστεί παλαιότερο και για τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των δικηγόρων Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Ιωάννη Γιαννίδη και Νικόλαου  Πατεράκη, οι οποίοι κατέθεσαν την  αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, βασικός λόγος  για την  παραπομπή των εμπειρογνωμόνων είναι η παραγνώριση από το Συμβούλιο Εφετών της  διάταξης του άρθρου 192 § 8 του νόμου 4389/2016.

Κατά την εν λόγω διάταξη του νόμου 4389/2016: “Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη συμβουλίων εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου”.
Οι τρεις δικηγόροι διευκρινίζουν  ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Για δε την υποτιθέμενη υπεξαίρεση εκ μέρους των τριών μελών του Δ.Σ. του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. προβλήθηκε το επιχείρημα ότι δεν νοείται καν αποστέρηση του Ελληνικού Δημοσίου του ποσού των τόκων που προέκυψαν από την τραπεζική τοποθέτηση του συμβατικού τιμήματος, καθώς το συγκεκριμένο ποσόν πιστώθηκε στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., καταχωρήθηκε εμφανώς στις οικείες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, ετέθη υπ’ όψιν του υπουργού Οικονομικών, ως εκπροσώπου του Δημοσίου, ελέγχθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και πιστοποιήθηκε η ορθότητα της διακράτησής του από το Ταμείο, υποστηρίζουν οι τρεις δικηγόροι.


Pronews
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΣ;;; ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 600 ΔΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ

ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΣΩΡΡΑΣ : ΕΓΩ ΣΕ ΧΕΛΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΩ

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters