Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Καλλισθενική Αγωγή: Η Αναβίωση του Τρόπου Εκγύμνασης των Αρχαίων Σπαρτιατών στην σημερινή Ελλάδα

Καλλισθενική αγωγή. Ένας καινούργιος τρόπος εκγύμνασης; Μάλλον όχι, καθώς αναφορές αυτού του είδους άσκησης έχουμε από τα αρχαία χρόνια. Η ομάδα των Greek Calisthenics Movement, η οποία αποτελείται από τους Δημήτρη Γιαμπουρά, Τάσο Βαρέα και Άγγελο Σκρέτα, μίλησε στο newmail.gr για την αναβίωση της Καλλισθενικής αγωγής από την αρχαία Σπάρτη, στην σημερινή Ελλάδα.
Από που προέρχεται η ονομασία ” Καλλισθενική αγωγή ”;

Η λέξη καλλισθενική προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις κάλλος που σημαίνει ομορφιά και σθένος που σημαίνει δύναμη. Αγωγή ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες την παιδεία γενικώς είτε αυτή αφορούσε το πνεύμα είτε το σώμα και καθώς με τον τρόπο αυτό εκγύμνασης ασκούνται και τα δύο εξ’ ου και η ονομασία καλλισθενική αγωγή. Η ονομασία καλλισθενική φημολογείται ότι δόθηκε από τον ιστορικό Καλλισθένη τον Ολύνθιο ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους διαφημιστές της.

Ποια είναι η ιστορία αυτής της μορφής άσκησης;

Η ιστορία της γυμναστικής αυτής είναι τόσο αρχαία όσο και ο άνθρωπος. Μπορεί οι αρχαίοι Έλληνες να της έδωσαν όνομα και να την ανέπτυξαν πιο επιστημονικά όπως και σε πολλά άλλα, τις βασικές κινήσεις της όμως όπως το σπρώξιμο, το άλμα, την έλξη την χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι από πάντα. Πρώτη αναφορά που έχουμε είναι από τον ιστορικό Ηρόδοτο, ο οποίος γράφει ότι όταν ο Ξέρξης έστειλε κατασκόπους να παρακολουθήσουν το στρατόπεδο των Σπαρτιατών, του ανέφεραν πως οι Σπαρτιάτες γύμναζαν το σώμα τους με συγχρονισμένες και ρυθμικές κινήσεις, οι οποίες παραφράστηκαν από τους Πέρσες σαν ένα είδος χορού και επομένως σαν ένδειξη αδυναμίας.

Χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό;

Δεν απαιτείται κάποιος ειδικός εξοπλισμός εκτός από το ίδιο το σώμα. Ακόμα και μονόζυγα ή δίζυγα που χρησιμοποιούμε αν μπορούν να εξοπλισμός μπορούν να αντικατασταθούν με καθημερινά αντικείμενα αρκεί να υπάρχει φαντασία.

Τι προσφέρει;

Οι καλλισθενικές ασκήσεις δρουν με φυσικό τρόπο, επιφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα στη σύμμετρο μυϊκή ανάπτυξη και ενδυνάμωση όλου του σώματος, με βάση πάντα τα γενετήσια χαρακτηριστικά κάθε ατόμου. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι ικανότητες που αποκτά το σώμα. Στόχος αυτού του συστήματος προπόνησης είναι η σύμμετρος ενδυνάμωση όλων των μυών του σώματος, καρδιακών και σκελετικών, η ανάπτυξη της λειτουργικής δύναμης και κινητικότητας, καθώς και άλλων δεξιοτήτων όπως η ισορροπία, ο συντονισμός και ο σωματικός έλεγχος. Εκτός από την αύξηση και συντήρηση της μυϊκής δύναμης βοηθούν στην αύξηση της οστικής μάζας, την ενδυνάμωση του συνδετικού ιστού και την αύξηση του μεταβολισμού.

Απευθύνεται αποκλειστικά σε άντρες;

Απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.

Από ποια ηλικία και μετά ενδείκνυται να ξεκινήσει κάποιος;

Από οποιαδήποτε ηλικία και επίπεδο μπορεί να ξεκινήσει κάποιος πάντα φυσικά με προσοχή προχωρώντας προοδευτικά και ακούγοντας το σώμα του.

Εσάς τι είναι αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με την Καλλισθενική αγωγή;

Αυτό που κυρίως μας τράβηξε σε αυτό τον τρόπο γυμναστικής πέρα από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχει το σώμα ήταν οι δεξιότητες που μπορέσαμε να αναπτύξουμε και μάλιστα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα ενώ ποτέ πριν δεν είχαμε ασχοληθεί με κάτι παρόμοιο. Επίσης το γεγονός πως πάντα έχεις να καταφέρεις κάτι καινούριο μας κάνει να μην βαριόμαστε ποτέ.

Ο κόσμος στη χώρα μας πως το αντιμετωπίζει;

Αν και με αργούς ρυθμούς ολοένα και περισσότερος κόσμος αρχίζει και επιστρέφει στο φυσικό αυτό τρόπο άσκησης. Ελπίζουμε μέσα στα επόμενα χρόνια η ανταπόκριση να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί πηγαίνουν γυμναστήριο με σκοπό την αύξηση της σωματικής τους διάπλασης. Τα αποτελέσματα που θα δει κάποιος, ο οποίος θα επιλέξει την Καλλισθενική αγωγή, είναι αντίστοιχα αυτών της προπόνησης με βάρη;

Όχι δεν έχουν καμία σχέση. Το σώμα γυμνάζεται πολύ πιο συμμετρικά με βάση τα αρχαιοελληνικά πρότυπα όπως αυτά που βλέπουμε στα αγάλματα. Στα βάρη βλέπουμε όλοι να δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία όπως τα χέρια και να έχουν πολύ αδύνατη μέση για παράδειγμα κάτι το οποίο δείχνει αδυναμία καθώς χωρίς δυνατό κορμό δεν υπάρχει πραγματική δύναμη. Δεν θα συναντήσετε κάτι τέτοιο σε καλλισθενικά γυμνασμένα σώματα.

Ο ανταγωνισμός υπάρχει; Υπάρχουνδηλαδή αγώνες ή επίπεδα τα οποία χωρίζουν τους αθλητές ανάλογα με τις ικανότητές τους;

Υπάρχει συναγωνισμός και όχι ανταγωνισμός. Το να βλέπεις δηλαδή κάποιον και να θες να πετύχεις αυτά που μπορεί και εκείνος αλλά για προσωπική σου βελτίωση είναι θεμιτό. Επίπεδα σίγουρα υπάρχουν ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε αθλητή. Και επειδή είναι και πάρα πολλές οι ικανότητες που πρέπει κάποιος να δουλέψει στην καλλισθενική θα λέγαμε πως είναι και πάρα πολλά τα επίπεδα.

Τα δικά σας όνειρα ποια είναι σχετικά με την πορεία και το μέλλον της Καλλισθενικής αγωγής;

Εμείς θα θέλαμε να δούμε το συγκεκριμένο τρόπο γυμναστικής να εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα ώστε να επιστρέψει ο κόσμος στον φυσικό τρόπο άσκησης όπως έκαναν οι πρόγονοι μας.

Πως μπορεί ο κόσμος να επικοινωνήσει μαζί σας και να πάρει πληροφορίες;

Μαζί μας μπορεί να επικοινωνήσει μέσω της σελίδας μας στο facebook Greek Calisthenics Movement, η την ιστοσελίδα μας www.calisthenics.gr. Επίσης έχουμε ανοίξει και σχολή όπου διδάσκουμε την καλλισθενική γυμναστική και βρίσκεται στη Λεωφόρο Μαραθώνος 45 στο Γέρακα. Να πούμε πως έχουν δημιουργηθεί τρεις ακόμη ομάδες Greek Calisthenics Movement σε Θεσσαλονίκη, Κόρινθο και Ξάνθη.

thesecretrealtruth

μέσω maiandrosnews.gr

https://www.diadrastika.com/2017/04/kallistheniki-agogi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters