Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Θρασύτατες απαιτήσεις της Τουρκίας δέχτηκε σιωπηλά ο Τσίπρας



  • Τσίπρας: Κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού
  • Νταβούτογλου: Αποφασίστηκε η συνεργασία των δύο ακτοφυλακών
Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που μέχρι πρότινος δεν γνώριζε για θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο ή γενικώς τα θαλάσσια σύνορα της χώρας επειδή έχουμε και το Ιόνιο και το Λιβυκό..., αλλά επίσης δεν γνώριζε και πως η Μυτιλήνη είναι πόλη της Λέσβου και όχι η Λέσβος, συναντήθηκε χθες και σήμερα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου για να συζητήσει για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Φυσικά, στην ατζέντα του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ξέχασε να βάλει τις δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, όταν εκείνος διαπίστωσε πως «οι βάρκες των λαθρομεταναστών βγαίνουν μέσα από τουρκικά λιμάνια» (υπονοώντας πως έχουν την ανοχή, αν όχι την βοήθεια, των τουρκικών Λιμενικών και Αστυνομικών αρχών). Όπως, φυσικά, ο κ. Τσίπρας αμέλησε πως ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η λαθρομετανάστευση είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι διμερές, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας...

Επειδή τα διμερή υφιστάμενα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πηγάζουν από την τουρκική πολιτική προκλήσεων,
  • στο Αιγαίο (πάγια αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων),
  • στην Κύπρο (από την εισβολή του 1974 σήμερα απειλεί ακόμη και με προσάρτηση εάν δεν γίνουν όσα απαιτεί η Άγκυρα),
  • και στην Θράκη (όπου με την θλιβερή απουσία του ελληνικού κράτους επιχειρεί –και το έχει κατορθώσει σε έναν σημαντικό βαθμό- να δημιουργήσει εθνική τουρκική μειονότητα, διαγράφοντας την διεθνώς αναγνωρισμένη –με τη συνθήκη της Λοζάνης- μουσουλμανική)
τα οποία η εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (και του κ. Τσίπρα) αντιμετωπίζει με γελοιότητες και λεκτικά τεχνάσματα, δεν μπορεί να γίνει κατανοητή η επίσκεψη του 41χρονου πρωθυπουργού στην Τουρκία, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, βάλλεται από την λαθρομετανάστευση που απειλεί την εσωτερική σταθερότητα και ασφάλεια, ενώ τις τελευταίες ημέρες δημιουργούνται διεθνώς υπόνοιες για δημιουργία και λειτουργία «στρατηγείων» των τζιχαντιστών που εφορμούν στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο…

Κι ενώ ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να αποφύγει μία τέτοια συνάντηση, έπραξε το αντίθετο (από όσα η λογική αλλά και ένα πλήθος ειδικών του ζητούσε να ακυρώσει αυτή την επίσκεψή του στην Τουρκία), δίνοντας την εντύπωση ότι «λειτουργεί κατόπιν εντολών» που δεν συνάδουν με τα ελληνικά συμφέροντα. Εξάλλου, οι διαθέσεις ξένων, όπως του κ. Γιούνκερ αλλά και της κυρίας Μέρκελ, είχαν αποτυπωθεί (ασχέτως εάν «διορθώθηκαν» στη συνέχεια) με αρκετή σαφήνεια και πίεζαν για μία συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για να υπάρξει συνεργασία στα νερά του Αιγαίου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης…

Τι ελπίδες είχε ο νεαρός (ιδεολογικός εθνομηδενιστής) πρωθυπουργός, με κάκιστο «βιογραφικό διαβουλεύσεων» (όπως αποδείχτηκε με την ταπεινωτική αποδοχή του τρίτου μνημονίου) απέναντι στον έμπειρο Νταβούτογλου; Δυστυχώς, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και κατάφερε τα… χειρότερα.
Έτσι, αναφέρθηκε για συνεργασία και κοινές δράσεις με την Τουρκία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Νταβούτογλου, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για ένα νέο κύκλο σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και για συνεργασία σε πολλά επίπεδα, χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί…

Μεταξύ άλλων είπε ο κ. Τσίπρας:

«Την επίσκεψη μου στην Τουρκία σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου ελπιδοφόρου κύκλου σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε κοινά συμφέροντα που πρέπει να αξιοποιήσουμε (δεν έκανε καμία αναφορά για τα συμφέροντα αυτά, αφήνοντας να αιωρείται η απορία για το ποια μπορεί να είναι…). Υπάρχουν όμως και ανοιχτά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε.
Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν πρέπει να είναι παιχνίδι ανταλλαγής πασών για να ροκανιστεί ο χρόνος.
(Μάλλον επηρεάστηκε από το ποδοσφαιρικό θέαμα της προηγούμενης ημέρας…).

Η Τουρκία έχει σηκώσει τεράστιο βάρος εξαιτίας των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
(Μάλλον ξέχασε πως η Τουρκία έχει «συλληφθεί επ’ αυτοφώρω» να βοηθάει τους τζιχαντιστές εκατοντάδες φορές, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων παιδιών που εξαφανίζονται από προσφυγικούς καταυλισμούς στη νοτιο-ανατολική Τουρκία, στα σύνορα με την Συρία).

Η Ελλάδα έχει δεχτεί τεράστιες ροές, οι οποίες έχουν στόχο να κινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη.
Πρέπει να σταματήσουμε αυτό το δίκτυο των διακινητών.
(Ξέχασε φυσικά, ο νεαρός Αλέξης, ότι από την ημέρα που πρωτοεκλέχθηκε και ανέλαβε πρωθυπουργός, έχει αυξηθεί περίπου 5.000% η είσοδος λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, ενώ υπουργοί και στελέχη του κόμματος του υποστηρίζουν φανατικά πως η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει σύνορα και πως θα πρέπει να δεχτεί όλους όσους ζητάνε την βοήθειά της).

Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Προστασίας Πολίτη.
(Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας απαιτείται να δώσει προσωπικές εξηγήσεις για το τι ακριβώς εννοεί. Κι αυτό, επειδή από τα λεχθέντα του συνάγεται μία συνεργασία υψηλού επιπέδου, σε κρίσιμα υπουργεία, η οποία συνεργασία τείνει να έχει τα χαρακτηριστικά του win-win επί των ειδικών θεμάτων που απασχολούν τα ελληνοτουρκικά, και τα οποία θέματα – προβλήματα είναι δημιουργίες της τουρκικής προκλητικής πολιτικής… Επίσης, πρέπει να εξηγήσει σχετικά με τα hot-spots και το που θα υπάρξουν αυτά… Στην Τουρκία ή στην Ελλάδα; Μήπως από το ότι απέφυγε να αναφερθεί πρέπει να συνάγουμε το συμπέρασμα πως δέχτηκε τα hot-spots να βρίσκονται στην Ελλάδα;)

Στόχος μας να αντιμετωπίσουμε τα εγκληματικά δίκτυα και να βρούμε λύση αντιμετώπισης προσφυγικών ροών.
(Μήπως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αγνοεί πως από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχουν δίκτυα διακίνησης και από την πλευρά της Ελλάδας –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- υπάρχουν ΜΚΟ που υποδέχονται τους λαθρομετανάστες – πρόσφυγες; Μήπως ο κ. Τσίπρας αγνοεί πως η δράση των «εγκληματικών δικτύων» είναι υπό την ανοχή ή και με την συνεργασία των τουρκικών υπηρεσιών και αρχών; Μήπως ο κ. Τσίπρας αγνοεί τα τεράστια ποσά –μεγαλύτερα και από το εμπόριο ναρκωτικών- τα οποία αποκομίζει η Τουρκία μέσω της ροής λαθρομεταναστών από το έδαφός της προς την Ευρώπη;)

Αποφασίσουμε να ενθαρρύνουμε τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.
(Μήπως ο κ. Τσίπρας αγνοεί ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος το οποίο έχει δεχθεί την τουρκική εισβολή, ενώ πολύ πρόσφατα δέχτηκε απειλές της Άγκυρας με βάση τις οποίες εκβιάζεται να «βρεθεί λύση» ειδάλλως την ερχόμενη άνοιξη η Τουρκία θα ενσωματώσει στην επικράτειά της την κατεχόμενη Κύπρο;)

Συζητήσαμε με τον Νταβούτογλου και το θέμα των εναέριων παραβιάσεων.
(Είναι προφανές πως δεν υπάρχει θέμα, αλλά πρόβλημα τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Παραβιάσεων συστηματικών, σχεδιασμένων και επικίνδυνων, μέσω των οποίων η Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, τόσο στον αέρα όσο και στην θάλασσα, αλλά και τα νησιά… Αυτό το πρόβλημα επιθετικότητας και αμφισβήτησης ο κ. Τσίπρας το βλέπει σαν… θέμα!...)

Το Αιγαίο πρέπει να είναι μια θάλασσα εμπορίου, τουρισμού, πολιτιστικών δρώμενων.
(Μα, αν δεν κάνουμε λάθος, το Αιγαίο είναι θάλασσα εμπορίου, τουρισμού και πολιτιστικών δρώμενων. Τι εννοεί ο κ. Τσίπρας; Τι νέο εισάγει με τον αόριστο λόγο του; Μήπως εννοεί ότι στο Αιγαίο και τις δραστηριότητές του πρέπει να εμφανίζεται και η… Τουρκία; Μα, δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός πως υπάρχουν σύνορα, τα οποία έχουν προκύψει από διεθνείς συνθήκες; Δεν πήγε στο σχολείο; Δεν τον ενημέρωσε κάποιος σύμβουλός του για το υφιστάμενο και διεθνές αναγνωρισμένο δίκαιο επί του Αιγαίου -Δίκαιο Αρχιπελάγους-, το οποίο φτιάχτηκε με πρότυπο το Αιγαίο, εφαρμόζεται διεθνώς και δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία μόνο στο Αιγαίο; Ή μήπως ο κ. Τσίπρας εννοεί ότι ο ίδιος δεν θέλει να μετατραπεί το Αιγαίο σε θάλασσα σύγκρουσης με την Τουρκία και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει μία τέτοια εξέλιξη;)

Η Θράκη είναι ένα δείγμα ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και πως στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες τεμένη και οι κάτοικοι έχουν δυνατότητα να εξασκούν τις θρησκευτικές τους επιθυμίες. Διεκρίνισε, επίσης, πως με απόφαση της κυβέρνησης θα δημιουργηθεί τέμενος και στην Αθήνα.
(Σαφέστατα και είναι η Θράκη δείγμα ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ Ελλήνων χριστιανών και μουσουλμάνων. Αλλά γιατί έγινε η τοποθέτηση του κυρίου Τσίπρα ειδικά στην Θράκη; Αναγνωρίζει «κάτι άλλο» ή δέχεται πιέσεις για «κάτι άλλο» πέραν της υφιστάμενης κατάστασης που προέκυψε από τη συνθήκη της Λοζάνης; Ή πρέπει να θεωρήσουμε πως ήρθε η στιγμή να αποκαλύψει προεκλογικές του συμφωνίες με την τουρκική πλευρά, οι οποίες αφορούσαν άμεσα την Θράκη; Από την δήλωση του κ. Τσίπρα προκύπτει, επίσης, πως δεν έχει κατανοήσει το μέγεθος της επικινδυνότητας δημιουργίας και λειτουργίας ενός μουσουλμανικού τεμένους -τζαμί- στην Αθήνα. Δεν κατανοεί το τι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το μέλλον...)

Η Ελλάδα είναι αρωγός στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, στο βαθμό που γίνουν τα απαραίτητα βήματα και εκπληρωθούν οι όροι.
(Μήπως ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να βάλει σε αντίθετη σειρά τα λεχθέντα του; Ότι εφόσον ικανοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί όροι και τα ελληνικά αιτήματα, τότε η Ελλάδα θα δεχτεί να προχωρήσει η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας;)

Αμέσως μετά, ο Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα στάθηκε στον επαναπροσδιορισμών των θετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρθηκε στο θέμα της τεχνικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο ακτοφυλακές, ενώ τόνισε ότι δεν μπορούν οι δύο χώρες να σηκώσουν μόνες τους το βάρος του προσφυγικού.
Επίσης, εκτίμησε ότι υπάρχει «παράθυρο» ευκαιρίας για την επίλυσή του.

Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε μεταξύ άλλων:

Θα πρέπει να διευθετήσουμε τις διαφορές μας στο Αιγαίο.
(Όπως είναι γνωστό οι διαφορές αυτές είναι παράλογες και μη συμπλέουσες με το Διεθνές Δίκαιον αιτιάσεις της Τουρκίας, δεν στηρίζονται πουθενά στο Διεθνές Δίκαιο, είναι έμμεσες και ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας και της ελληνικής επικράτειας…)

Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
(Το ύφος της τοποθέτησης έχει στοιχεία απειλής στο «πρέπει». Δηλαδή, ο κ. Νταβούτογλου υπονοεί κάτι για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν υποστηρίξει την τουρκική ένταξη στην Ε.Ε.;)

Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ενισχύσει τη μεσογειακή στρατηγική της χώρας μου.
(Και θα μειώσει, αντιστοίχως, τα ελληνικά συμφέροντα και την ελληνική στρατηγική, κυρίως, σε θέματα όπως η ΑΟΖ…)

Στο κυπριακό, αυτά που ζήσαμε το 1960 δεν πρέπει να επαναληφθούν.
(Δηλαδή ο κ. Νταβούτογλου υπονοεί ότι ενδέχεται να επαναληφθούν όσα έγιναν μετά το 1960; Τις πολλαπλές απόπειρες δημιουργίας ανωμαλίας στην Κύπρο και της τελικής εισόδου – εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο;)

Ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία δεν είναι υπεύθυνες για το προσφυγικό. Οι άλλες χώρες το έχουν εναποθέσει στους ώμους μας.
(Είναι περισσότερο από γελοιότητα, το να προσπαθεί ο κ. Νταβούτογλου να αποφύγει των προσωπικών του ευθυνών –ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ερντογάν- η οποία συνήργησε στον μέγιστο βαθμό για τον πόλεμο που διεξάγεται στην Συρία, για τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και για την λειτουργία των τζιχαντιστών, για τους οποίους η Άγκυρα έχει αναλάβει την πλήρη υλικο-τεχνική και υγειονομική υποστήριξη…! Είναι τόσες οι αποδείξεις της τουρκικής ενοχής, που θέλει να διαγράψει ο κ. Νταβούτογλου, που καθιστούν αδύνατη την ό,ποια συνεργασία με μία Τουρκία συνεργό τρομοκρατών και στυγνών δολοφόνων…)

Εγώ εμπιστεύομαι τον κ.Τσίπρα. Αποφασίσαμε να επαναπροσδιορίσουμε θετικά τα διμερή θέματα.
(Το μόνο διμερές θέμα, πέραν της κατοχής της Κύπρου, είναι η αναγνώριση των Τουρκικών γενοκτονιών στους Πόντιους, στους Μικρασιάτες και τους Θρακιώτες. Εκτός και εάν ο κ. Νταβούτογλου προτείνει να επιστρέψει στην Ελλάδα την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως…)

Θα επαναπροσδιορίσουμε τα διμερή θέματα. Το Φεβρουάριο θα ξανασυζητήσουμε τα στρατηγικά θέματα των 2 χωρών.
(Ο κ. Νταβούτογλου εισάγει αιφνιδίως μία καταληκτική –σπουδαιότατη ημερομηνία. Και δεν το συνεχίζει… Αφήνει να εννοούνται πολλά. Τι θα γίνει τότε; Τι θα συμβεί εάν δεν ικανοποιηθεί η Τουρκία από την επανάληψη των συζητήσεων; Μήπως κάτι ετοιμάζει η τουρκική πλευρά και ο κ. Νταβούτογλου αναφέρεται σε καταληκτικές (ή εναρκτήριες) χρονικές περιόδους; Ποια στρατηγικά θέματα εννοεί ο τούρκος πρωθυπουργός; Μήπως ο κ. Τσίπρας γνωρίζει; Αν ναι, θα μας ενημερώσει σχετικά;)

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Τούρκο πρωθυπουργό για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, ο Α. Νταβούτογλου απάντησε πως σε οποιαδήποτε απειλή δέχεται η Τουρκία θα λάβει κάθε είδους μέτρα. «Στα σύνορα με τη Συρία όχι μόνο απέναντι στο ISIS αλλά και απέναντι σε κάθε τρομοκρατική δύναμη η Τουρκία θα απαντάει μέσα στα διεθνή πλαίσια και στα νομικά πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών».
(Ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε -έμμεσα- με αυτή του την απάντηση την επικείμενη ανάληψη στρατιωτικής δραστηριότητας εντός του Συριακού εδάφους, η οποία -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- δεν θα περιοριστεί σε συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές, αλλά και με οποιονδήποτε άλλο η Τουρκία θεωρεί ως απειλή, "ζωγραφίζοντας" με αυτόν τον τρόπο πιθανές τουρκικές στρατιωτικές δραστηριότητες κατά των Κούρδων της Συρίας, αλλά και του Συριακού Στρατού -που η Τουρκία θεωρεί ότι καταπιέζει τους Τουρκμένους της Συρίας-.)

Αναφερόμενες στο μήνυμα που ανέδειξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το ταξίδι του στην Τουρκία, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι αυτό είναι πως: Αν και για να αντιμετωπιστεί συνολικά το προσφυγικό πρέπει να λυθεί το συριακό, θα πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ που να οδηγεί στον περιορισμό των ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Από την πλευρά μας υποσχόμαστε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σειρά σχολιασμών, που θα αφορούν τις θέσεις του κ. Τσίπρα (από τον οποίο περιμένουμε επαρκείς επεξηγήσεις) και ιδιαίτερα με το τελευταίο σχόλιο του κ. Νταβούτογλου σχετικά με την «επανασυζήτηση στρατηγικών θεμάτων των δύο χωρών».


http://kostasxan.blogspot.gr/2015/11/blog-post_836.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters