Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Έκκληση από την Αρχαία Ολυμπία για σεβασμό του Πολιτισμού μας


Του Αθανάσιου Κατσίμπελη* Το έλεγαν… Αϊλάν Κουρντί, το τρίχρονο αγόρι που βρέθηκε πνιγμένο στα παράλια της Αλικαρνασσού γενέτειρας του Ηροδότου.
Τόσο η Αλικαρνασσός όσο και η Αντιόχεια, πόλη που ίδρυσε ο Σέλευκος, ο στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς τιμήν του πατέρα του Αντίοχου, ανήκουν σήμερα στην Τουρκία. Ένα κράτος στο οποίο, οι σύγχρονοι δουλέμποροι, χρυσοπουλάνε την ελπίδα σε έναν λαό βασανισμένο θύμα των εμπόρων όπλων και του σύγχρονου ισλαμοφασισμού του Isis.
Ο Aϊλάν ήταν από τη Συρία. Μαζί με τον αδερφό και τους γονείς του, είχαν φύγει από τη χώρα τους. Η βάρκα, που τους μετέφερε στην Κω βυθίστηκε μόλις βγήκε στ’ ανοιχτά .Δυο αδέρφια, 9 και 11 ετών, νεκρά στο ναυάγιο.
Στα διεθνή χωρικά ύδατα. Ο Γκαλίπ και ο Αϊλάν δεν φορούσαν σωσίβια… Δεν είχαν καμία τύχη. Πνίγηκε και η μητέρα τους, η 35χρονη Ριχάν. Ο πατέρας τους Αμπντουλάχ κατάφερε να γυρίσει στην ακτή.
Λίγη ώρα αργότερα, τα άψυχα κορμάκια των δυο αγοριών ξεβράστηκαν στην ακτή Αλί Χόκα στην Αλικαρνασσό. Εκεί, ο φωτογραφικός φακός του Reuters κατέγραψε τις συγκλονιστικές εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου και έγιναν σύμβολο της τραγωδίας.
«Αν έστω και ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή από τον πόλεμο, τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά».Πόσο δίκιο είχε ο Νίκος Καζαντζάκης…
Κι όμως μιλάμε για μια περιοχή που κάποτε ο πολιτισμός, ο ελληνισμός αλλά και ο χριστιανισμός αργότερα, ανθούσαν. Στο Στάδιο της Δάφνης (προάστειο της Αντιόχειας) συνέρρεαν οι Αντιοχείς για να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ήταν από τους πιο φημισμένους του Αρχαίου κόσμου. Είχαν αγοράσει από τους Ηλείους το δικαίωμα να οργανώνουν πεντετηρικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, κατά το πρότυπο των παλαιών Ολυμπίων. Οι Αντιοχικοί Ολυμπιακοί Αγώνες ιδρύθηκαν το 43-44 μ.Χ. και συνέχισαν να τελούνται και μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ οπότε έπαυσε την τέλεσή τους ο αυτοκράτορας Ιουστίνος.
Εμείς οι Ηλείοι λοιπόν, ως θεματοφύλακες της ολυμπιακής κληρονομιάς (έστω κι αν δεν μας ζητάνε πλέον την άδεια για να χρησιμοποιήσουν το όνομα των Αγώνων μας) έχουμε σήμερα την ηθική υποχρέωση να υπενθυμίσουμε στην ανθρωπότητα πως αυτή η βαρβαρότητα θα πρέπει να σταματήσει.Θα πρέπει να υπάρξει διεθνής κινητοποίηση ώστε να προστατευτούν οι άνθρωποι αυτοί. Οφείλουμε, από την Αρχαία Ολυμπία τον τόπο που συμβολίζει πανανθρώπινες αξίες, να στείλουμε μια έκκληση σε όλη την ανθρωπότητα, ώστε να σταματήσει αυτή η απαξίωση του πολιτισμού των ανθρώπων. Να σταματήσει η σφαγή μικρών παιδιών σαν τον Αϊλάν, να τερμαστιστεί το δράμα των προσφύγων της Συρίας και η καταστροφή των αρχαίων ναών, όπως αυτός της Παλμύρα.
Θέτω την παραπάνω ανοικτή πρόταση σε όλους τους φορείς της Ηλείας και πιστέψτε με: Ως Ηλείοι, έχουμε τη δύναμη να στείλουμε το μήνυμα καταδίκης αυτού του απεχθούς εγκλήματος πολέμου, σε ολόκληρο τον κόσμο.
*Δάσκαλος, Μ.Εd – Νομικός

http://olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters