Σάββατο 9 Μαΐου 2015

4 προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Γράφει ο Παναγιώτης Σπανός
Περίπου το 90% των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουν τοπικά συμπτώματα. Συστηματικά συμπτώματα δεν είναι τόσο συχνά.
Τοπική εκδήλωση της νόσου
Τα πρώιμα στάδια της νόσου μπορεί να είναι ασυμπτωματικά, δηλαδή χωρίς συμπτώματα. Τα πρώτα συμπτώματα που υποδεικνύουν ένα περισσότερο ή λιγότερο προχωρημένο στάδιο περιλαμβάνουν:
1. Πόνο στα πόδια
Στα πρώτα στάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ορισμένες γυναίκες υφίστανται πόνο στα πόδια, καθώς επίσης και πρήξιμο. Στη δεύτερη περίπτωση, ο διογκωμένος τράχηλος μπορεί να οδηγήσει σε παρεμπόδιση της ροής του αίματος, η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε πρήξιμο των ποδιών, και πληγή, επώδυνη αίσθηση.

2. ''Σκληρή'' ούρηση
Η παρουσία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αποκαλυφθεί από την τακτική ανάλυση της ούρησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν τα συμπτώματα από το ουροποιητικό εμπλέκονται, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς ιστούς και απαιτεί άμεση προσοχή.
Δυσφορία κατά την ούρηση είναι το πιο άμεσα εμφανές και διαδεδομένο σύμπτωμα. Κανονικά, αυτά τα συμπτώματα συνδέονται με ένα σφιχτό και επικεντρωμένο συναίσθημα τσουξίματος , αλλά μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές ''σκληρές'' αισθήσεις.
3. Βρώμικο, κιτρινωπό κολπικό έκκριμα (μερικές φορές ακόμη και αίμα)
4. Αιμορραγία μετά τη συνουσία
Καθώς ο όγκος αναπτύσσεται και εξαπλώνεται στον τράχηλο της μήτρας, η αιμορραγία γίνεται εντονότερη, ακανόνιστη, συνοδεύεται από πόνο στην πύελο, τη σπονδυλική στήλη και τα πόδια. Μερικές φορές, ο ασθενής έχει οιδήματα στα κάτω άκρα, επειδή οι μεταστατικοί λεμφαδένες συμπιέζουν τα αιμοφόρα αγγεία.
Εάν ο όγκος αναπτύσσεται σε οποιουσδήποτε περιβάλλοντες ιστούς και όργανα, τα συμπτώματα του αντιστοιχούν στο προσβεβλημένο όργανο.
Για παράδειγμα, όταν ο όγκος επηρεάζει την κύστη του ασθενούς, προκαλεί: συχνουρία, αίσθημα καύσου, και αίμα στα ούρα (αιματουρία).
Όταν επηρεάζει το ορθό, αναπτύσσει συμπτώματα όπως τεινεσμός (επιτακτική ανάγκη για αφόδευση), επώδυνη κένωση, αίμα στα κόπρανα (μέλαινα). Όταν διεισδύει ή συμπιέζει τις ουρητήρες (ανώτερου ουροποιητικού), προκαλεί υδρονέφρωση και νεφρική ανεπάρκεια ή ανεπάρκεια.
Σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του ορθοκολπικού και κυστο συρίγγια.
Συστηματικές εκδηλώσεις
Συστηματικά συμπτώματα και σημάδια είναι λιγότερο συχνά σε σύγκριση με τα τοπικά. Αιματογόνος διάδοση είναι σπάνια, ειδικά κατά τη διαγνωστική φάση της ασθένειας. Αυτός είναι ο λόγος που τα συμπτώματα και τα σημάδια της μακρινών μεταστάσεων σπάνια εμφανίζονται κατά τη διαγνωστική φάση της νόσου.
Ωστόσο, σε προχωρημένα στάδια της νόσου, ο όγκος μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αίματος σε άλλους ιστούς και όργανα. Μπορεί να επηρεάσει κάθε όργανο και ιστό. Ωστόσο, η μετάσταση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας επηρεάζει συχνά, τον πνεύμονα, το ήπαρ, τα οστά και τον εγκέφαλο.
Εάν υπάρχουν μεταστάσεις στο σώμα, η κλινική εικόνα θα δείξει ορισμένα συμπτώματα και σημάδια του προσβεβλημένου οργάνου ή ιστού. Ως εκ τούτου, σε περιπτώσεις οστικών μεταστάσεων, ο ασθενής θα βιώσει έντονο πόνο στα οστά, και υπάρχουν πιθανώς παθολογικά κατάγματα του προσβεβλημένου οστού.
Εάν υπάρχουν μεταστάσεις πνεύμονα, ο ασθενής θα έχει δυσκολίες στην αναπνοή, όπως βήχα, δύσπνοια και αιμόπτυση . Πνευμονικές μεταστάσεις δεν είναι τόσο συχνές.
Εάν ο όγκος επηρεάζει το ήπαρ, ο ασθενής θα αισθάνεται ευαισθησία κάτω από το δεξί πλευρικό τόξο και ηπατομεγαλία (διευρυμένο ψηλαφητό ήπαρ). Εκτεταμένες μεταστάσεις που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του ήπατος θα προκαλέσουν διαταραχές στις πολυάριθμες μεταβολικές λειτουργίες του σώματος, ίκτερο, αδυναμία, κακουχία, ακόμα και κώμα.
Μεταστάσεις στον εγκέφαλο προκαλούν νευρολογικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, εμετούς, διπλή όραση, διαταραχή ισορροπίας.
Οι μεταστάσεις σε λεμφαδένες της περιοχής  αναπτύσσουν οιδήματα στα πόδια (παρουσία μεταστατικών πακέτων σε λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα). Μεταστάσεις σε παρα-αορτικούς λεμφαδένες προκαλούν πόνο, ειδικά στην οσφυϊκή περιοχή και την πλάτη, και εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της συμπίεσης  τυχόν διόγκωσης των λεμφαδένων στα νεύρα.
Κοινά συμπτώματα σε προχωρημένο στάδιο περιλαμβάνουν: γενική αδυναμία, κόπωση, απώλεια της όρεξης, αναιμία, ουραιμία και δευτερογενείς λοιμώξεις.
Παρανεοπλασματικό σύνδρομο
Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προκαλέσει παρανεοπλασματικό σύνδρομο ως μία ενιαία εκδήλωση της ασθένειας. Μπορεί να αναπτυχθεί:
- Υπερασβεστιαιμία (αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα)
- Ακατάλληλες τιμές της ACTH (φλοιοεπινεφριδιοτρόπο ορμόνη που διεγείρει το φλοιό των επινεφριδίων να παράγει γλυκοκορτικοειδή όπως την κορτιζόλη)
- Ακατάλληλες τιμές της ADH (αντιδιουρητική ορμόνη που αυξάνει την επαναρρόφηση του νερού στο άπω σωληνάριο των νεφρών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters