Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ένα «ΟΚ» και δυο «χμμ» μας κάνουν τρεις «θεσμούς»



Ικανοποιημένος ο Ντάισελμπλουμ, επιφυλακτικός ο Ντράγκι, ξινισμένη η Λαγκάρντ – αυτές είναι οι αντιδράσεις της πρώην Τρόικα και νυν θεσμοί για το μέηλ Βαρουφάκη
“Αρκετά” σοβαρό βρήκε το ελληνικό πρόγραμμα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ανοίγοντας το δρόμο για την επικύρωση της συμφωνίας της περασμένης Παρασκευής για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το ανακοινωθέν του Eurogroup:
«Σήμερα το Eurogroup συζήτησε την πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, οι οποίες θα εξειδικευτούν και θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου.

Οι θεσμοί (δηλαδή η Τρόικα) μας έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση με την οποία θεωρούν ότι η λίστα μέτρων είναι επαρκώς εκτενής για να αποτελέσει έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε με τις εθνικές διαδικασίες με στόχο να έλθουμε στην τελική απόφαση επέκτασης έως και κατά τέσσερις μήνες της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας
Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν περαιτέρω και να διευρύνουν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Σε επιστολή του όμως προς το Eurogroup, ο Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται επιφυλακτικός, κάνοντας λόγο για απουσία συγκεκριμένων προτάσεων:
«Η αρχική μας εντύπωση είναι ότι το έγγραφο καλύπτει μεγάλη γκάμα μεταρρυθμίσεων και υπό αυτή την έννοια, είναι αρκετά περιεκτικό ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο, όπως αναμέναμε δεν ήταν δυνατόν για τις ελληνικές αρχές να εκπονήσουν συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις που μπορούν να αξιολογηθούν από τους θεσμούς σε σχέση με την ανάπτυξη, τα δημοσιονομικά και την δημοσιονομική σταθερότητα. Δεδομένου του πολύ μικρού χρονικού περιθωρίου, είναι κατανοητό…
Θεωρώ ότι σαφές πως η βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιλόγησης και επίσης για οποιουσδήποτε μελλοντικούς διακανονισμούς, θα είναι οι ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις στο παρόν Μνημόνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουμε ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφονται από τις αρχές, διαφέρουν από τις δεσμεύσεις (που έχουν γίνει) στα πλαίσια του ήδη υπάρχοντος προγράμματος σε έναν αριθμό τομέων».
Σύμφωνο και το ΔΝΤ αλλά κάποιες ενστάσεις έγιναν από μέρους της Λαγκάρντ ως προς την εξειδίκευση των μέτρων:
Η επιστολή Λαγκάρντ προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ:
«Αγαπητέ Γερούν,
Οι υπηρεσίες μου έλαβαν υπόψη τη λίστα μέτρων που η ελληνικές αρχές ετοίμασαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Πιστεύουμε ότι καλύπτουν τα ευρύτερα θέματα που θα έπρεπε να βρίσκονται στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης.
Υπό την άποψη αυτή είναι βέβαιο ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το συμπέρασμα ότι η λίστα είναι «επαρκώς περιεκτική για να καταστεί ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης προς μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» κάτι που ζήτησε το Eurogroup κατά την τελευταία του συνάντηση. Αλλά η αποφασιστικότητα προς αυτό το σημείο θα πρέπει φυσικά να εναπόκειται στην αξιολόγηση από τα ίδια τα κράτη-μέλη και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Αν και η λίστα των (ελληνικών) αρχών είναι περιεκτική, γενικά δεν είναι πολύ εξειδικευμένη κάτι που πιθανώς ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε. Σε κάποια θέματα όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς νιώθω πολύ ενθαρρυμένη με ό,τι εμφανίζεται να αποτελεί μια πιο σθεναρή αποφασιστικότητα εκ μέρους των νέων αρχών στην Αθήνα.
Και προσδοκούμε να μάθουμε περισσότερα για τα σχέδια τους. Ωστόσο σε κάποια, λίγα θέματα συμπεριλαμβανομένων πιθανόν των πιο σημαντικών, η επιστολή δεν μεταφέρει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν σχεδιαστεί στο μνημόνιο οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών.
Παρατηρούμε ειδικότερα ότι δεν υπάρχουν καθαρές δεσμεύσεις ούτε στον σχεδιασμό και εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν το συνταξιοδοτικό και το ΦΠΑ ούτε η ξεκάθαρη δέσμευση για συνέχιση ήδη συμπεφωνημένων πολιτικών για άνοιγμα κλειστών τομέων, για διοικητικές μεταρρυθμίσεις για ιδιωτικοποιήσεις και για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Όπως γνωρίζετε θεωρούμε τέτοιες δεσμεύσεις και αναλήψεις δράσεων καίριες για την δυνατότητα της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους του προγράμματος που υποστηρίζεται από το Ταμείο,
Έτσι είναι σημαντικό για μένα να τονίσω ότι για να είναι επιτυχείς οι συζητήσεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορούν αν περιοριστούν στο πλαίσιο των πολιτικών που περιγράφει η ελληνική κυβερνητική λίστα. Οι υπηρεσίες και εγώ προσδοκούμε να εργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση στην εξεύρεση κοινού τόπου με στόχο την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης του υποστηριζόμενου από το Ταμείο προγράμματος το συντομότερο δυνατόν.
Σας ευχαριστώ για όλες τις προσπάθειες που καταβάλατε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο
Κριστίν Λαγκάρντ»
Έτσι υποδέχτηκαν οι θεσμοϊκανοί το μέηλ Βαρδούβελη προκειμένου να πάρει η κυβέρνηση 4μηνη παράταση μέχρι το επόμενο γεφυρόνιο…
 
 
http://lithosfotos.blogspot.gr/2015/02/blog-post_694.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters