Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Βόμβα από την ΕΚΤ: Τυπώνει χρήμα και αγοράζει κρατικά ομόλογα έως και το 1 τρισ. ευρώ - Θρίλερ με την αγορά ελληνικών ομολόγων

ekt-tuponei-xrhma-ellhnika-omologa

Την Πέμπτη η ευρωπαϊκή οικονομία γυρίζει σελίδα μετά την απόφαση της Ε.Κ.Τ. να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων που μπορεί να φτάσουν έως και το 1 τρισ. ευρώ. Όμως από την πρωτοβουλία μέχρι την τελική απόφαση υπάρχει μια τεράστια απόσταση. Ποιες είναι οι αντιδράσεις;  Ποιες οι δυσκολίες; Τι θα γίνει με την Ελλάδα;...Θα αγοράσουν τα «ομόλογα-σκουπίδια» της χώρας μας όπως τα χαρακτηρίζουν;
Αναλυτικά οι άξονες ενός ευρωπαικού θρίλερ με την Ελλάδα να 
παρακολουθεί τις εξελίξεις: 

Πρόβλημα πρώτο για την Ελλάδα οι τράπεζες που προσφεύγουν στον ELA:
Τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν προσφύγει στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας, κίνηση που χαρακτηρίζεται ως προληπτική, ωστόσο, δίνει ένα στίγμα της πραγματικότητας.

Αναφορικά με την κατάσταση της ρευστότητας, όπως αναφέρει το capital, τραπεζικοί κύκλοι εξηγούν γιατί οι τράπεζες οδηγήθηκαν στην προληπτική προσφυγή στον μηχανισμό σημειώνοντας ότι:

  • Οι εκροές καταθέσεων είναι ελεγχόμενες και απολύτως διαχειρίσιμες, ωστόσο κρίσιμο για τη συμπεριφορά των καταθετών θα είναι το διάστημα μετά τις εκλογές.
  • Οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν αγορές εντόκων του ελληνικού Δημοσίου, καθώς οι ξένες τράπεζες δεν ανανέωσαν την «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ελληνικό χρέος, μη ανανεώνοντας λήξεις ελληνικών τίτλων.
  • Οι ξένες τράπεζες δεν ανανέωσαν και τα repos, ύψους 3 δισ. ευρώ, που είχαν κάνει στη διατραπεζική αγορά δανείζοντας τις ελληνικές τράπεζες.
  • Ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,05% έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 45 δισ. ευρώ (πληροφορίες τον ανεβάζουν στα 60 - 65 δισ. ευρώ).
  • Ο δανεισμός από τον ELA (σημειώνουν ότι η προσφυγή στον ELA δεν συνιστά μείζονα ανησυχία και θυμίζουν ότι τώρα είναι μηδενικός όταν το 2013 είχε φτάσει τα 123 δισ. ευρώ) θα γίνεται με επιτόκιο 1,55%. Σημειώνεται ότι με την υπαγωγή στον ELA, η ΤτΕ είναι εκείνη που αναλαμβάνει το κόστος και τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την έκτακτη παροχή ρευστότητας.
  • Τόσο στην ΕΚΤ όσο και στον ELA, το κόστος δανεισμού των τραπεζών επιβαρύνεται κατά 1 μονάδα (1,05% και 2,55% αντίστοιχα) επειδή οι εγγυήσεις του Δημοσίου που χρησιμοποιούνται για την άντληση ρευστότητας ανήκουν στον πυλώνα ΙΙ του σχεδίου Αλογοσκούφη και επιβαρύνονται με 100 μονάδες βάσης.
Πρόβλημα δεύτερο οι αντιδράσεις χωρών της ευρωζώνης:
Γιατί η Γερμανία έχει ήδη εκφράσει φόβους για την προσφορά «φρέσκου» χρήματος; 
Όπως αναφέρει κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε χαλάρωση τις χώρες του Νότου. Και όπως μετέδιδαν οι Financial Times, έχει ήδη συμφωνήσει με την ΕΚΤ να μην συμμετάσχει σε αυτή την κίνηση της Ε.Κ.Τ..

Τι λέει η Γαλλία; Ο Φρανσουά Ολάντ εκτιμά πως η αγορά ομολόγων θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη και θα φέρει σημαντική ρευστότητα.

Τι αναφέρουν οι αναλυτές; Κάποιοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια για να επιβιώσει το ευρώ.

Τι θα γίνει με την Ελλάδα; Θα πάρουμε ανάσα; Τα σενάρια για το ελληνικό χρέος και την αγορά ελληνικών ομολόγων ή όχι
Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα εμφανίζεται επιφυλακτική να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ανακοινώσει. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Η κατάσταση στη χώρα παραμένει ρευστή και πολλά θα κριθούν μετά τις εκλογές.

*Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στελέχη της Ε.Κ.Τ. επισημαίνουν ότι θα ήταν δύσκολο να μπουν ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα και στη συνέχεια να υπάρχει μια κυβέρνηση που ζητάει την αναδιάρθρωσή τους.

*Αυτο θα είναι η αρχή για την εξοδό μας από την ευρωζώνη; 
ΑΝ η Ε.Κ.Τ. ανακοινώσει πρόγραμμα που δεν θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ΤΟΤΕ θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, θέτοντας την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.

*Τίποτα δεν τελείωσε:  
Το σενάριο, πάντως, να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα παραμένει ζωντανό. Όλα θα ξεκαθαρίσουν την Πέμπτη καθώς όλα αυτά είναι πιθανά σενάρια.
 
http://skeftomasteellhnika.blogspot.gr/2015/01/1_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters