Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Τα είπαν για όλα Αναστασιάδης και Πούτιν - Έρχεται Κύπρο ο Αντώνης Σαμαράς


Κύπρος και Ρωσία μοιράζονται την ίδια ενόχληση για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, όπως συμφώνησαν Νίκος Αναστασιάδης και Βλαντιμίρ Πούτιν. Όλα όσα συζήτησαν για δύο ώρες, στο δείπνο της ευρωασιατικής συνόδου κορυφής στο Μιλάνο, αλλά και οι πληροφορίες για την κάθοδο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, το Νοέμβριο, στο ρεπορτάζ του πολιτικού συντάκτη του ΑΝΤΕΝΝΑ Κυριάκου Πομηλορίδη.

 
Του Κυριάκου Πομηλορίδη
Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των διπλωματικών αλλά και των στρατιωτικών μέτρων για αναχαίτηση των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, κυριάρχησε στη συζήτηση που είχαν χθες το βράδυ στο Μιλάνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Ρώσος Ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτιν. 
Οι δύο άντρες είχαν την ευκαιρία να τα πουν για δύο και πλέον ώρες καθώς μετά από διευθετήσεις που έγιναν κάθισαν δίπλα- δίπλα στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρασιατικής Συνόδου. 
Με αφορμή την έκδοση της τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλομένους για δέσμευση χώρου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Πούτιν επαναβεβαίωσε στον πρόεδρο Αναστασιάδη τη αρχής της Μόσχας τόσο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού όσο και για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Στο επίκεντρο βρέθηκε όπως ήταν φυσικό και η επικείμενη μεγάλη αεροναυτική άσκηση του ρωσικού Ναυτικού, στο χώρο και τον χρόνο που παράνομα έσπευσε να δεσμεύσει η Άγκυρα. 
Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στο Μέρα Μεσημέρι, "στις διεθνείς σχέσεις τίποτα δεν είναι τυχαίο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που λαμβάνονται συγκεκριμένες αποφάσεις. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν ενόχλησαν μόνο την ΚΔ, αλλά υπάρχουν και άλλα κράτη στην περιοχή, ή κράτη που ενδιαφέρονται για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τα οποία δεν είναι καθόλου ικανοποιημένα με τις τουρκικές προκλήσεις".
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από την ΕΕ, καθώς και όλο τα φάσμα των κυπρο-ρωσικών σχέσεων, οι οποίες σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους μπαίνουν πλέον σε νέα φάση.
Συμφώνησαν δε να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, χωρίς να αποκλείουν και διευθέτηση εκατέρωθεν επισκέψεων, αναλόγως των εξελίξεων. 
Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων ήταν στο επίκεντρο των πρωινών συναντήσεων του προέδρου Αναστασιάδη, αρχικά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και ακολούθως με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Matteo Renzi, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη βδομάδα. 
"Αντιλαμβάνεστε ότι η Ιταλία πέραν από προεδρεύουσα χώρα, είναι και η χώρα από την οποία προέρχεται η ΕΝΙ και ως εκ τούτου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον", είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε παράλληλα και την είδηση του ΑΝΤΕΝΝΑ, σύμφωνα με την οποία ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς θα σταθμεύσει στην Κύπρο καθοδόν για το Κάιρο όπου στις 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τριμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ της Κύπρου της Ελλάδας και της Αιγύπτου. 
Συνάντηση που σύμφωνα με τον Τουρκικό τύπο ενοχλεί ιδιαιτέρως την Άγκυρα και το ψευδοκράτος. 
Αποκαλυπτικό για το πόσο στριμώχνει την Άγκυρα η δυναμική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας και Κάϊρου είναι δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet με τίτλο «Κίνηση στην Κύπρο από το Κάιρο» καθώς και η καταδίκη της συνάντησης από τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών Οζντίλ Ναμί:
"H στάση της Αιγύπτου δεν είναι σωστή. Είναι απαράδεκτο να επιδεικνύει μια τέτοια μεροληπτική στάση, αντί να στέκεται δίπλα στους Τούρκους μουσουλμάνους. Ως γεγονός, το καταδικάζω".
Το Κυπριακό ήταν τέλος ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν χθες το βράδυ στην Νέα Υόρκη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο ΓΓ των Η.Ε. Μπαν Γκι Μουν. 
Όπως διαρρέουν τουρκικές διπλωματικές πηγές ο κ. Μπαν ανέφερε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ενώ ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ψευδώς πως η τουρκική πλευρά δεν εγκατέλειψε ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 
Νωρίτερα
Συνάντηση Αναστασιάδη-Πούτιν υπό το φως ρωσικών ασκήσεων
Με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε στο Μιλάνο, χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοπικρατίας ήταν στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχε αργά χθες το βράδυ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μιλάνο.
Στο περιθώριο του επίσημου δείπνου που παρέθεσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρασιατικής συνόδου .
Η συζήτηση των δύο ηγετών κατά το δείπνο αφορούσε σε όλο φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, καθώς επίσης και την παρούσα φάση του Κυπριακού με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με αφορμή την τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Πούτιν επαναβεβαίωσε τη ρωσική θέση αρχής τόσο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού όσο και για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και, αναλόγως των εξελίξεων, να διευθετηθούν επισκέψεις εκατέρωθεν.

 
Πούτιν: Απαράδεκτη η παραβίαση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας 
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη «κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της ASEM, στο Μιλάνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία, σε μια φιλικότατη και εγκάρδια ατμόσφαιρα, να συζητήσει επί μακρόν με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν».
Η συζήτηση των δύο ηγετών κατά τη διάρκεια του δείπνου, σημειώνει ο κ. Χριστοδουλίδης «αφορούσε σε όλο φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, καθώς επίσης και την παρούσα φάση του Κυπριακού με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με αφορμή την τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Ο κ. Πούτιν επαναβεβαίωσε τη ρωσική θέση αρχής τόσο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού όσο και για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προσθέτει ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και, αναλόγως των εξελίξεων, να διευθετηθούν επισκέψεις εκατέρωθεν».
Με Rompuy και Renzi συναντήθηκε ο Αναστασιάδης
Χωριστές διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Matteo Renzi, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο περιθώριο της δεύτερης μέρας των εργασιών της 10ης Συνόδου Κορυφής της ASEM, στο Μιλάνο.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους και την πρόθεση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η γεώτρηση από την ΕΝΙ-Kogas στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρεται, στις συναντήσεις επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιείται βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών για τη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνομιλητές του συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή και να αξιολογούν εξελίξεις, καθώς και όπως πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση στο πλαίσιο του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη βδομάδα.
Νωρίτερα
Δίωρη συνομιλία είχε χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι δυο πρόεδροι συναντήθηκαν στο πλαίσιο δείπνου στο περιθώριο της 10ης Ευρω-ασιατικής Συνόδου Κορυφής (ASEM), στο Μιλάνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δείπνο οι δύο πρόεδροι κάθισαν σε διπλανές θέσεις και έτσι είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν θέματα.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι, η συνάντηση έχει διευθετηθεί υπό το φως της διεξαγωγής μεγάλης κλίμακας ασκήσεων του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, από τις 20 Οκτωβρίου, στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των ρωσικών ασκήσεων δεν είναι τυχαίο και τόνισε ότι είναι διεθνής η αντίδραση για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/10/blog-post_337.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters