Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ποιο είναι το ποντιακό χωριό του Σότσι Η ιστορία των Ελλήνων του Σότσι και ο ποντιακός πληθυσμός -

Ποιο είναι το χωριό Κράσναγια Πολιάνα που ιδρύθηκε το 1878 - Τι ζητούν οι ομογενείς από την Ελλάδα.

 
Οταν ο Μουράτ Ξανθόπουλος και ο Θεόδωρος Αθαναϊλοβ έφτασαν το 1878 στο Κόκκινο Ξέφωτο, το Κράσναγια Πολιάνα στα ρωσικά δεν φαντάζονταν προφανώς ότι το μικρό χωριό στο Σότσι θα ήταν η περιοχή που θα φιλοξενούσε το Ολυμπιακό Χωριό. Οι δύο είχαν έρθει από την περιοχή της Σταυρούπολης, στη Νότια Ρωσία, περνώντας τη μεγάλη οροσειρά του Καυκάσου. Την ίδια χρονιά έφεραν όλους τους συγγενείς και τους φίλους τους. Από τότε, το χωριό...
παρόλο που πλέον κατοικείται από ακόμη 22 εθνότητες, διατηρεί έντονο το ελληνικό στοιχείο.
Σήμερα, στο χωριό Κράσναγια Πολιάνα κατοικούν περίπου 5.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 800 είναι ποντιακής καταγωγής. Η παρουσία του Ελληνισμού στον Εύξεινο Πόντο ταξιδεύει στη μυθολογία και συνδέεται με τα ονόματα του Προμηθέα, του Φρίξου, του Ηρακλή, των Αργοναυτών και άλλων μυθικών ηρώων.
Σήμερα, στο χωριό Κράσναγια Πολιάνα κατοικούν περίπου 5.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 800 είναι ποντιακής καταγωγής
Σύμφωνα δε με τον Μπορίς Ντμίτριεβιτς Τσχομάρια, «περισσότερες από 75 ελληνικές αποικίες ιδρύθηκαν σε όλο τον Εύξεινο Πόντο από τον 8ο ως τον 6ο π.Χ αιώνα και συμμετείχαν ουσιαστικά στην οικονομική, πολιτική και πολιτισμική ζωή της ευρύτερης περιοχής- Ιστρο, Κωσταντιανά, Κάλλατιδα, Σινώπη, Ηράκλεια, Δυοσκουριάδα, Ολβία κ.ά..
«Εξαιρετικά υπερήφανος για το παγκόσμιο αυτό γεγονός που ενώνει τον Ελληνισμό με όλο τον κόσμο" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με μεγάλο ενθουσιασμό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Σότσι "Ένωση», Κωνσταντίνος Σαρακοσής. Ο Δημήτρης Μπελοούσοφ, ελληνικής καταγωγής καθηγητής στη Νομική Σχολή του Σότσι και υπεύθυνος των εθελοντών για την Παραολυμπιάδα, είπε: «Είναι μεγάλη τιμή, ειδικά για εμάς, τους Έλληνες της πόλης, να υποδεχθούμε τον Πρόεδρο της Ελλάδας. Θα ήθελα, επίσης, να δω εδώ, στη διάρκεια των Αγώνων, και πολλούς Ελληνες του Σότσι, που σήμερα μένουν στην Ελλάδα. Πιστεύω πως γι' αυτούς θα ήταν ένα μεγάλο δώρο!».
Ελληνίδα του Σότσι, που επί σειρά ετών δίδασκε την αγγλική γλώσσα στο σχολείο της Κράσναγια Πολιάνα, όπου το 1/3 των μαθητών είχαν ελληνική καταγωγή, είναι και η Σοφία Ιωσηφίδου, η οποία ζει και εργάζεται σήμερα στην Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος Ξανθόπουλος, δικηγόρος στην Αθήνα και απόγονος των Ελλήνων ιδρυτών του χωριού Κράσναγια Πολιάνα, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Σότσι. «Δεν θα μπορούσα να λείψω. Εχω και σπίτι εδώ δικό μου να μείνω και φίλους και συγγενείς που με περίμεναν» λέει.
 Η Σοφία Ζέπος
Η Σοφία Ζέπος, ιδιοκτήτρια της Ελληνικής Ταβέρνας που βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία προς την Κράσναγια Πολιάνα, δηλώνει και αυτή πανέτοιμη να υποδεχθεί τους ξένους επισκέπτες που έχουν ήδη φτάσει στην περιοχή. «Όλα είναι πανέτοιμα και περιμένουμε να πάνε καλά και για εμάς τα πράγματα, μιας και η ταβέρνα πήρε τώρα άλλη διάσταση, λόγω της Ολυμπιάδας" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ζέπος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Συλλόγων των ομογενών από το Σότσι και την Κράσναγια Πολιάνα. Οι ομογενείς, με επικεφαλής τους προέδρους των δύο συλλόγων, Χριστόφορο Σαρακασίς και Ιβάν Ανανιάδη εξέφρασαν την περηφάνια τους για τη συνάντηση, παρά την ελλιπή της προετοιμασία, διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι εργάζονται και προοδεύουν στην περιοχή έχοντας στην καρδιά τους την Ελλάδα και ζήτησαν από τον κ. Παπούλια περισσότερους δασκάλους και βοήθεια για να υλοποιήσουν το όνειρό τους, να δημιουργήσουν ένα Πολιτιστικό Κέντρο στη γη των πατέρων τους.
 
 Μνημείο πεσόντων



http://skeftomasteellhnika.blogspot.gr/2014/02/1878.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters