Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Πώς ξεχωρίζεις το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Το τεστ της πατάτας

Η γευσιγνωσία του ελαιολάδου αποτελεί μία τέχνη εφάμιλλη σε πολυπλοκότητα και δυσκολία με εκείνη του κρασιού. 

Προϋποθέτει καλά εκπαιδευμένους ειδικούς με άριστα προσόντα, ενώ διεξάγεται με μία αυστηρή και λεπτομερή διαδικασία με κάρτα αξιολόγησης, η οποία δημιουργήθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOOC).

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ευρέως διαδεδομένες.

Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Beauchamp του Πανεπιστημίου της Philadelphia, το ελαιόλαδο περιέχει ολεοκανθάλη, η οποία, από φαρμακολογικής άποψης, έχει την ίδια αντιφλεγμονώδη δράση με την ιβουπροφαίνη, την ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. 
Η αίσθηση που αποκτά κανείς δοκιμάζοντας ολεοκανθάλη και ιβουπροφαίνη, μοιάζει με το ελαφρύ κάψιμο που αφήνει και το ελαιόλαδο όταν το δοκιμάζετε. Πενήντα γραμμάρια (1,7 fl oz – όγκος υγρού) ελαιόλαδο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υψηλής δυαδικότητας ισοδυναμούν με 10% της δόσης της ιβουπροφαίνης που συνιστάται για την ανακούφιση του πόνου στους ενηλίκους. Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ουσίες, οπότε όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τόσο πιο πικρή είναι η γεύση του.
Ένα παρθένο ελαιόλαδο είναι πάντα ανώτερο ως προς την ποιότητα και αξίζει οι λάτρεις της παραδοσιακής αλλά και σύγχρονης μεσογειακής κουζίνας να ξέρουν τι αναζητούν σε ένα καλό ελαιόλαδο.
Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητά κανείς είναι αρχικά η γεύση του καρπού, μία αίσθηση φρεσκοκομμένων καρπών και φύλλων ελιάς, όταν μυρίζουν το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια έρχεται μία πικάντικη αίσθηση, μία γεύση πιπεράτη στο βάθος του λαιμού και μία ελαφριά αίσθηση «καψίματος» στο ίδιο σημείο. Το ταξίδι της γευστικής δοκιμής ολοκληρώνεται με μία ευχάριστη υπόνοια πικρής γεύσης στο επάνω μέρος του στόματος και της γλώσσας.
Το τεστ με τη βραστή ή ψητή πατάτα
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πιστοποιημένος γευσιγνώστης για καταλάβει τι διαφορά ενός ελαιολάδου κακής ποιότητας με ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα πετυχαίνεται με έξυπνο και εύκολο τρόπο η ποιοτική δοκιμή του ελαιολάδου χωρίς γευσιγνωσία.
Βράζετε ή ψήνετε μία πατάτα, την βγάζετε από την κατσαρόλα ή το φούρνο, ρίχνετε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από πάνω και στη συνέχεια μυρίζετε. Ένα καλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αναδίδει ευχάριστα αρώματα, όπως του φρεσκοκομμένου γρασιδιού, των καρπών και των φύλλων της ελιάς, αρώματα φρουτώδη. 
Αντίθετα ένα κακής ποιότητας ελαιόλαδο θα απελευθερώσει μια βαριά, δυσάρεστη μυρωδιά όταν περιχυθεί επάνω από μία ψητή πατάτα.
 
 
 http://newsmessinia.blogspot.com/2014/01/blog-post_7504.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters