Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Το ψήφισμα της Γ’ Εθνικής Συνέλευσης της Τροιζήνας προς τον Αδαμάντιο Κοραή


Ο Αδαμάντιος Κοραής γεννήθηκε στη Σμύρνη. Τελείωσε την Ευαγγελική Σχολή. Ο πατέρας του τον προόριζε για έμπορο. Τελικά έγινε γιατρός. Όλα τα χρόνια του έμενε στο Παρίσι. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να ζήσει όλα τα γεγονότα της Γαλλικής επανάστασης, που έλαβε χώρα το έτος 1789.


Μεγάλη επιθυμία του Κοραή ήταν να δει την Πατρίδα του Ελεύθερη. Πίστευε δε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί αν μορφωθεί ο Ελληνικός Λαός. Όλη του τη ζωή την αφιέρωσε για το σκοπό αυτό. Όλα τα συγγράμματά του διακηρύττουν τα Ελληνικά δίκαια.
Προέτρεπε τους Έλληνες να μην ξεχνούν τις αγριότητες των Τούρκων και τα βασανιστήρια, όχι μόνον που ζουν σήμερα, αλλά και αυτά που υπέστησαν οι πρόγονοί τους στο παρελθόν. [Το ακούσατε σημερινοί Γραικύλοι ;] Τους προέτρεπε να λέγουν στα παιδιά τους αυτά που έλεγαν οι Έλληνες στα παιδιά τους την εποχή των Περσικών πολέμων:
Ω παίδες Ελλήνων ίτε ελευθερούτε Πατρίδας,
ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας Θεών τε
Πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων,
νυν υπέρ πάντων αγών

(Αισχύλος: Πέρσες στ. 402-405)

Ο Κοραής επιθυμούσε να καλλιεργήσει στις ψυχές των νέων τον πόθο της ελευθερίας, γι' αυτό τους θύμιζε τη μεγάλη καταγωγή τους και τη μεγάλη τους κληρονομιά.
Γίνεται φάρος που σκορπά φως. Προβάλλει τους ανεκτίμητους θησαυρούς των προγόνων μας. Μεταξύ των πάρα πολλών βιβλίων του, είναι και το Πολεμιστήριο Σάλπισμα. Με το βιβλίο του αυτό προτρέπει τους Έλληνες να αγωνιστούν, προκειμένου να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό.
Ο Αδαμάντιος Κοραής ήταν ο πρωτοπόρος Έλληνας για την πραγμάτωση των Εθνικών ιδεωδών της φυλής μας. Ήταν ο σοφός λόγιος και Μεγάλος Δάσκαλος του γένους. Μέχρι τα βαθιά του γηρατειά εργάσθηκε για την πνευματική ανύψωση των Ελλήνων. Δικαίως δίπλα στα ονόματα των δημιουργών της Ελληνικής Παλιγγενεσίας είναι και το όνομά του.
Η συμβολή του στην Ελληνική παιδεία αναγνωρίσθηκε από το Έθνος και η Γ' Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων, που έγινε στην Τροιζήνα το 1827, του επέδωσε εν ζωή το παρακάτω ψήφισμα:
Η Ελλάς σε συγχαίρει, άριστε συμπολίτα, χαίροντα δια την ανάστασιν αυτής
.Ευγνωμονεί ευεργετηθείσα ευεργεσίαν ανεκτίμητον, ένεκα των αρίστων συγγραμμάτων σου. Ο προς την παιδεία έρως των Ελλήνων επήγασεν από τα φώτα όσα προ τινων χρόνων ενέσπειρας εις τας καρδίας των, τα προλεγόμενά σου από τα βιβλία όσα επρομήθευσεν εις την Πατρίδα ο πατριωτισμός σου και από τα σχολεία όσα ήγειραν αι σοφαί συμβουλές σου.
Τοιούτων αγαθοποιών αιτιών αποτελεσμάτων είναι άξια της ευγνωμοσύνης των γενεών και των αιώνων.

Το Ελληνικός Έθνος συνηγμένον εις την Γ' Εθνικήν Συνέλευσιν, διθα τα μεγάλα του συμφέροντα, σου προσφέρει το σέβας και την εκ μέσης καρδίας αγάπην του, αισθάνεται πόνον, διότι δεν μπορεί να κατασπασθεί την ιεράν σου κορυφήν, καταφιλεί όμως τα χρυσά σου λόγια, τα σοφά σου παραγγέλματα, συνομιλεί με τα βιβλία σου και φωτίζει το πνεύμα και την καρδίαν σου ευχόμενον να μην παύσεις να κοινοποιείς τα αγαθά σου φρονήματα εις τους συμπολίτας σου, συμβουλεύων δια τα κοινά συμφέροντα.
Ο Αδαμάντιος Κοραής ευτύχισε και είδε την Ελλάδα Ελευθέρα. Την άνοιξη του 1833 πέθανε σε ηλικία 85 ετών (06.04.1833). Στις 11.05.1875 τοποθετήθηκε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών ο ανδριάντας του και οι αναρχικοί βρίσκουν την ευκαιρία και τον μουντζουρώνουν. Πέθανε στο Περίσι. Πριν πεθάνει είχε συντάξει το επίγραμμα:
Αδαμάντιος Κοραής, Χίος, υπό ξένην μεν, ίσα δε τη φυσάση μ' Ελλάδι πεφιλημένην γην των Παρισίων κείμαι.
Κάτω από αυτό το επίγραμμα, στα Γαλλικά, γράφτηκε (σε μετάφραση):
Αυτό το ευγενές τέκνον των Ελλήνων αναζωογονούν την γενεάν των, έκαμε να εγερθεί με την φωνή του ένας λαός ηρώων. Η Γαλλία, Κοραή, η δευτέρα σου πατρίς, σε φυλάττει με υπερηφάνειαν μέσα εις την ειρήνην των τάφων.
Το έτος 1877 (8.4.) τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και είναι τοποθετημένα στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών, ευτυχώς, σε μεγαλοπρεπές Μνημείο.
Αυτά τα λίγα, Γραικύλοι, για το Μεγάλο Έλληνα.
Περισσότερα θα βρείτε:
Ήλιος: Τόμος ΚΑ σελ. 179, τόμος Β σελ. 195, Τόμος ΙΒ σελ. 257
Ηρωικές Μορφές από την Ελληνική Επανάσταση της Μ. Δροσογιάννη και της Τούλας Αγγελοπούλου - Τουρνά, Δασκάλες

Καλλιθέα, 07.03.2011
Σύνταξη
Ευχαριστούμε τον διακεκριμένο φίλο του Σκαμνού και του Συλλόγου μας για το ωραίο κείμενο και την αντιδιαστολή που ορθώς κάνει προς την σημερινή κατάπτωση και παρακμή που κατατρέχει την πατρίδα μας εξ αιτίας ηγητόρων κατωτέρων των περιστάσεων. Επειδή ο λόγος γίνεται για το Αδαμάντιο Κοραή, έναν κορυφαίο Έλληνα, και επειδή το ηθικό δίδαγμα πρέπει να εξάγεται και από τις όποιες γκρίζες εκδοχές, θα θέλαμε να σημειώσουμε συμπληρωματικά ότι το έργο του ΑΚ δεν υστερεί και σε θέματα Θεολογίας, έχοντας τύχει διεθνούς αναγνώρισης και εκτίμησης. Δεν είχε την ίδια τύχη, όμως, από το καθ' ημάς ιερατείο:
Ένα άλλο όμως σύγγραμμα του Κοραή δεν είχε την ίδια τύχη. Το «Συνέκδημον Ιερατικόν», μιλούσε για την δεισιδαιμονία, την τιτλομανία και την ηθική κατάπτωση μέρους του κλήρου, γράφοντας χαρακτηριστικά: «O φίλαρχος ιερωμένος καταντά εις φονικόν τύραννον, ο φιλόπλουτος εις αισχροκερδή γόητα και ο φιλήδονος γίνεται ίππος θηλυμανής». Επίσης συνιστούσε τη μετάφραση της Αγίας Γραφής και την ανακαίνιση των εκκλησιών. Το 1839 το βιβλίο καταδικάστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Κοραής ήταν θερμός υποστηριχτής της ανεξιθρησκίας.
ΦτΣ 117


ΠΗΓΗ :  http://www.skamnosvoice.gr/portal/index.php/svnews/svanihnevontas/194-to-psifisma-tis-g-ethnikis-synelefsis-tis-troizinas-pros-ton-adamantio-korai

http://alfeiospotamos.pblogs.gr/2013/07/to-pshfisma-ths-g-ethnikhs-synelefshs-ths-troizhnas-pros-ton-ada.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters