Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Η Παραθρησκευτική Σέχτα του ΣΥΡΙΖΑ και το αυτομαστίγωμα

Κρύος ιδρώτας λούζει τις νύχτες τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην ιδέα ότι οι Θεσμοί θα ανακαλύψουν την τρύπα-σοκ από την παταγώδη αποτυχία του Ασφαλιστικού της προστατευόμενής του υπουργού Εφης Αχτσιόγλου. Ο Τσακαλώτος φοβάται ότι κάποιος Αδωνις θα μπορούσε να καρφώσει στους θεσμούς (στη Βελκουλέσκου και στο επιτελείο του Τόμσεν) την μεγάλη τρύπα του νέου παπατζίδικου Ασφαλιστικού.

Κι αυτό ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν το αιματοκύλισμα των 110 δις ευρώ κόκκινων δανείων καθώς πλησιάζει η ώρα να αναλάβουν δράση ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (SSM) και να ξεκινήσει η μεγάλη αιματοχυσία καθώς θα χαθεί το δίχτυ προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ στους κακοπληρωτές ψηφοφόρους του.
Ολους αυτούς που περίμεναν την Σεισάχθεια της Κουμουνδούρου ώστε να πληρώσουν οι συνεπείς δανειολήπτες τα χρέη τους. Πλησιάζει λοιπόν η στιγμή να ζήσουμε στιγμές Ισπανίας με πλειστηριασμούς που θα μπορούσαν να απειλήσουν την σιέστα της οξυδερκούς κοινής γνώμης που συνηθίζει στην φτωχοποίηση και τη μιζέρια.

Οι Θεσμοί από την άλλη και κυρίως οι πολιτικοί φίλοι του Αλέξη όπως η Μέρκελ και ο Μοσκοβισί είναι σχεδόν βέβαιοι πως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τον Αλέξη πρωθυπουργό το ξεσπίτωμα θα προκαλέσει τις ελάχιστες λαικές αντιδράσεις και δεν θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη.Ο Τσίπρας λοιπόν αγγίζει το καυτό θέμα των κόκκινων δανείων που ο Σαμαράς και οι προκάτοχοί του δεν τολμούσαν καν να το αντικρύσουν.

Οι πιστοί της παραθρησκευτικής Σέχτας του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο Αλέξης θα τους πάρει τα σπίτια για καλό σκοπό και πως πρέπει οι ίδιοι να κοιμηθούν κάτω από γέφυρες και σε παγκάκια για να εξαγνισθούν οι ψυχές τους. Ετσι σκέπτονται οι φανατικοί του ΣΥΡΙΖΑ και δικαιολογούν τις 500.000 ευρώ καταθέσεις του Μπαλαφίνιο στις τράπεζες.
Η εφημερίδα Handelsblatt μερικά 24ωρα πριν εστίαζε στην επικείμενη επίσκεψη της Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (SSM) στην Αθήνα εντός του Μαρτίου. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα το πρόσφατο Eurogroup δεν άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μια γρήγορη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.

«Αυτό το αδιέξοδο στρέφει όμως και πάλι τις τράπεζες μακριά από την κερδοφορία. Αυτό διαφαίνεται από μια ολόκληρη σειρά συμπτωμάτων κρίσης. Η διευθέτηση δανειακών χαρτοφυλακίων μένει στάσιμη.Συγχρόνως οι καταθέσεις συρρικνώνονται. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη νέας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, πιθανώς όμως με ευθύνη των μετόχων κι των πιστωτών». 

Αυτό σημαίνει κούρεμα καταθέσεων τυπικά πάνω από τις 100.000 ευρώ αλλά αρκεί μια υπουργική απόφαση του Τσακαλώτου που είναι έτσι κι αλλιώς πολιτικά ξοφλημένος για να κουρευτούν και καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Η τελευταία επίσκεψη της επικεφαλής της SSM στην Αθήνα ήταν το 2016, αλλά όπως σημειώνει η εφημερίδα αυτή τη φορά «οι μάνατζερ των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, δεν έχουν κανένα καλό νέο για τη Νουί». 

Σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες, η κακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τη στασιμότητα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος από τους δανειστές. Σε αυτό προστίθεται η αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δανειακής βοήθειας αλλά και τα νέα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Handelsblatt, τα χρονικά περιθώρια για τις ελληνικές τράπεζες στενεύουν. «Η ώρα της αλήθειας θα έρθει το αργότερο με το stresstest της ΕΚΤ που προβλέπεται για το 2018»».

Είχε προηγθεί το αποκαλυπτικό άρθρο της συνεργάτριάς μας Gillian Rothschild για το Μεγάλο Ριφιφί των καταθέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ελληνικές τράπεζες!

«Ρίχνει έξω» όλους τους σχεδιασμούς των τραπεζών η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και τα δεδομένα ενάμιση μήνα από την αρχή του έτους είναι αποθαρρυντικά: εκροή καταθέσεων της τάξης του 1,5 δις.ευρώ και άνοδος των κόκκινων δανείων κατά τουλάχιστον 1 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο ακόμη μια φορά τις τράπεζες και άρα, την ίδια την οικονομία αφού με εγκλωβισμένο τον τραπεζικό κλάδο, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Τα μεγέθη είναι καταλυτικά: μείωση των καταθέσεων κατά περίπου 1,5 με 2 δις ευρώ αφού και το νέο χρήμα δεν μένει στο σύστημα και οι ιδιώτες εξαντλούν τις δυνατότητες ανάληψης που τους δίνουν τα capital controls και προχωρούν σε αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού.Οσο αφορά τα κόκκινα δάνεια ήδη καταγράφεται μεγάλη αύξηση της τάξης του 1 δις ευρώ στα κόκκινα δάνεια, ανατρέποντας την πτωτική τάση που είχε διαμορφωθεί τους προηγούμενους μήνες και δημιουργώντας έντονη ανησυχία στις τράπεζες για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν συμφωνηθεί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για το πρώτο τρίμηνο.

Μετά από πολλούς μήνες σταθεροποίησης και αρνητικού ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τον Ιανουάριο η εικόνα επιδεινώθηκε ραγδαία, καθώς σχηματίστηκαν νέα προβληματικά δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ ενώ η τάση αυτή διατηρείται και τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η σημαντική αυτή επιδείνωση οφείλεται στην αβεβαιότητα για την έκβαση της αξιολόγησης και στους φόβους για την αναζωπύρωση της κρίσης. Το ρόλο τους έχουν παίξει και οι προσδοκίες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό καθώς ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών δεν συνεργάζεται με τις τράπεζες προκειμένου να συμφωνήσει σε ρυθμίσεις των οφειλών, διατηρώντας προσδοκίες ότι η θεσμοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερους όρους για τους οφειλέτες και ενδεχομένως και «κούρεμα» των οφειλών. 

Οι τραπεζίτες τονίζουν ότι το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, μαζί με τη διευθέτηση του αναβαλλόμενου φόρου για την αντιμετώπιση ζημιών που θα προκύψουν από διαγραφές ή πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα.

Κρίσιμη είναι σαφώς η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς η αβεβαιότητα, και η αναζωπύρωση των φόβων περί Grexit, έχει «παγώσει» τα πάντα και είναι αρκετοί οι δανειολήπτες που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους περιμένοντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Η μη αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων το τελευταίο διάστημα έχει θορυβήσει τις τράπεζες, καθώς καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη των στόχων μείωσης που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM.

Στο πρώτο τρίμηνο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να μειωθούν περίπου 2,5 δισ. ευρώ, κάτι διόλου εύκολο, δεδομένου ότι προστέθηκαν ακόμα 800 εκατ. νέα «κόκκινα» στο σύστημα.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, όσο περνά ο χρόνος, με την οικονομία καθηλωμένη από την αβεβαιότητα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην επιτευχθούν οι στόχοι, ωστόσο, η απόκλιση θα είναι μικρή λόγω του «μαξιλαριού» που δημιουργήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, καθώς η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ήταν αισθητά καλύτερη του στόχου που είχε τεθεί από τον SSM.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονταν στο 45,1% του συνόλου των δανείων ή σε 108,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να μειωθούν κατά 38% ή 41 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

πηγη
http://eleftheriskepsii.blogspot.gr/2017/03/blog-post_61.html 
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΣ;;; ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 600 ΔΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ

ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΣΩΡΡΑΣ : ΕΓΩ ΣΕ ΧΕΛΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΩ

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters