Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Καταστροφή της Ελλάδας... από τους New York Times

Με τον τίτλο "Αναμένοντας την ημέρα της Αποκάλυψης: εγκαταλείποντας το Ευρώ", η εφημερίδα New York Times αναφέρεται σε καταστροφολογικά σενάρια που θα ακολουθήσουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο αρθρογράφος «δένει» το σενάριό του με τα πραγματικά γεγονότα που καθηλώνουν την ελληνική οικονομία και έχουν οδηγήσει στην....
εξαθλίωση τους Έλληνες.
Διαβάστε το άρθρο στα ελληνικά
"Τέτοιου είδους σενάρια από τη μια μας κρατούν σε εγρήγορση να μην επαναπαυόμαστε μόνο στις εκταμιεύσεις των δόσεων, αλλά από την άλλη επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το δυσμενές κλίμα για την Ελλάδα και την ελληνική αγορά.Θα ήταν το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη: μετά από εβδομάδες φημών, ο πρωθυπουργός αργά το βράδυ του Σαββάτου θα ανακοινώσει την απόφαση ότι η χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ και θα επιστρέψει.
Την Δευτέρα, αντί για τις συνηθισμένες τους δουλειές το πρωί, οι Έλληνες οργισμένοι θα σχηματίζουν ουρές μπροστά στις σμπαραλιασμένες πόρτες των τραπεζών, προσπαθώντας να πάρουν τις καταθέσεις τους που θα έχουν παγώσει.Η αξία της δραχμής θα υποχωρήσει πάνω από 60% σε σχέση με το ευρώ και την ίδια στιγμή οι τιμές θα κάνουν άλμα στα λίγα καταστήματα που θα τολμήσουν να ανοίξουν.Σύντομα, η ροή ξένης χρηματοδότησης θα διακοπεί, καθώς η Ελλάδα μετά από την κίνηση του πρωθυπουργού θα χρεοκοπεί.
Καθώς η χώρα θα βυθίζεται στο χάος, η στρατιωτική ηγεσία αναλαμβάνει τον έλεγχο της κυβέρνησης.Αυτή η τρομακτική αλυσίδα γεγονότων μπορεί να μην συμβεί πραγματικά, αλλά ο κίνδυνος ότι η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα βαριά τραυματισμένη από την κρίση, θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί. Αυτός ήταν εν πολλοίς και ο λόγος που οι ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν την περασμένη εβδομάδα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, με την ελπίδα να ενισχύσουν τις 17 χώρες της Ευρωζώνης με ένα ακόμη σφικτότερο πλαίσιο ελέγχου.Αν και επισήμως κανείς στην Ευρωζώνη δεν συζητά το ενδεχόμενο αποχώρησης κάποιας χώρας, το τεράστιο κόστος που συνοδεύει η παραμονή σε αυτήν κάνει πολλούς -και ειδικά τους Έλληνες- να εξετάζουν λεπτομερώς τι θα συνέβαινε εάν μία χώρα εγκατέλειπε το κοινό νόμισμα.
«Θα πρέπει να μην έχουμε αυταπάτες ότι επί του παρόντος δεν βρισκόμαστε στο τρένο της δραχμής», λέει ο Ιάσων Μανωλόπουλος, διαχειριστής hedge fund. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταλήξουμε εκεί, αλλά αυτή είναι η πορεία μας σήμερα».
Κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου οι Έλληνες καταθέτες απέσυραν σχεδόν 40 δις ευρώ ή 53 δις δολάρια από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο αντιστοιχεί στο 17% του εθνικού ΑΕΠ. 14 δις ευρώ αποσύρθηκαν μόνο το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Προβόπουλου, τον περασμένο μήνα σε επιτροπή της Βουλής, επιβεβαίωσε ότι η εκροή χρημάτων συνεχίστηκε και το μήνα Νοέμβριο, «σε πολύ μεγάλη κλίμακα».
Το «πέταγμα των καταθέσεων» οξύνθηκε τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου, σε μια εποχή έντονης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα και οικονομικής αναταραχής στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, οι εκροές έχουν σταθεροποιηθεί με αργούς ρυθμούς προς τα κάτω μετά την ανάληψη της ηγεσίας από το νέο πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.Ο κ. Παπαδήμος, αφοσιωμένος φιλος του ευρώ, ήταν ο επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας το 2001 όταν υιοθέτησε η χώρα το κοινό νόμισμα. Από τη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός το Νοέμβριο έχει τονίσει ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται μέσα στη ζώνη του ευρώ, και όχι έξω από αυτή.Παρά τις δηλώσεις του κ. Παπαδήμου οι επενδυτικές τράπεζες, οικονομολόγοι και νομικοί συνεχίζουν να ερευνούν τις πιθανές εξελίξεις μίας επιστροφής στη δραχμή. Τις τελευταίες ημέρες η Nomura και η UBS δημοσίευσαν αναλυτικές μελέτες. Η πρώτη προβλέπει υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 60% σε σχέση με τη δραχμή, ενώ η δεύτερη προχωράει περαιτέρω προειδοποιώντας για υπερπληθωρισμό, απειλή πραξικοπήματος και πιθανό εμφύλιο σε μία χώρα που θα εγκατέλειπε ατάκτως την ευρωζώνη με χρεοκοπία.
Μία από τις πλέον λεπτομερείς μελέτες παρουσίασε ο Ερικ Ντόρ, οικονομολόγος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Λιλ της Γαλλίας. Στο έργο του «Εγκαταλείποντας την Ευρωζώνη: Οδηγίες Χρήσης», ο συντάκτης ξεκινά με το προφανές: μία επιστροφή στη δραχμή θα ξεκινήσει με άμεσο πάγωμα των καταθέσεων.
Για να μην βγουν εκτός συνόρων οι υπόλοιπες αποταμιεύσεις των πανικόβλητων Ελλήνων, θα σταματήσουν και οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό. Αναπόφευκτα το νέο νόμισμα θα υποστεί μείωση της αξίας του, ενώ οι λογαριασμοί σε «νέες δραχμές» θα παραμένουν παγωμένοι.
Τα καταστήματα θα υποχρεωθούν να δέχονται υποκατάστατα του ευρώ ή την υποτιμημένη εκδοχή τους που θα κυκλοφορεί εντός της Ελλάδας μέχρι να τυπωθούν από την κεντρική τράπεζα αρκετές νέες δραχμές για να αντικατασταθούν τα 200 δισ. ευρώ σε ρευστό που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.
Το ίδιο διάστημα η Ελλάδα θα έχει μετατραπεί σε παρία του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Οι τουρίστες θα την θεωρούν παράδεισο ευκαιριών, αλλά οι περισσότεροι Έλληνες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν εκτός συνόρων. «Ελπίζω να μη συμβεί, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», υποστηρίζει ο κ.Ντορ.
Ο βρετανός νομικός Τσαρλς Πρόκτορ πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, καθώς έχει μελετήσει τις νομικές πλευρές του ζητήματος. «Πρέπει να αναγνωριστεί ότι ένα κοινό νόμισμα δεν εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα οικονομιών», όπως λέει, έτσι μερικές χώρες μέλη «πρέπει να αποχωρήσουν ώστε να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους».Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων σε μία περίπτωση εξόδου θα αντιμετώπιζαν ουσιαστικά χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς η αγορά δεν θα δεχόταν να πληρωθεί σε υποτιμημένες «νέες δραχμές», σημειώνει. Και αυτό μπορεί να «πλήγωνε» τις ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υπέφερε περισσότερο, καθώς κατέχει περίπου 60 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.
Χωρίς στήριξη του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα αδυνατούσε να δανειστεί από το εξωτερικό, αλλά την ίδια ώρα με φτηνό νόμισμα και έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής, η Ελλάδα θα έβλεπε δραστική βελτίωση της προοπτικής επιστροφής της στην ανάπτυξη.Αν και λίγοι, οι Έλληνες οικονομολόγοι που υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή, τονίζουν ότι είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των χρόνιων ελλειμμάτων. Ο Θεόδωρος Μαριόλης, οικονομολόγος στο Πάντειο πανεπιστήμιο, υποστηρίζει ότι μία υποτίμηση 50% ή και περισσότερο στο νέο ελληνικό νόμισμα θα περιόριζε το εμπορικό έλλειμμα χωρίς να εκτινάξει τον πληθωρισμό - κάτι που πολλοί συνάδελφοί θεωρούν «πολύ καλό για να είναι αληθινό».Ακόμη κι έτσι, το εάν τα παραπάνω είναι μακροπρόθεσμη λύση για μία χώρα που απέτυχε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της παραμένει αμφιλεγόμενο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας εάν επιστρέψει στη δραχμή θα είναι να πείσει τους πολίτες να χρησιμοποιούν ένα υποτιμώμενο νόμισμα, όταν θα είναι διαθέσιμο το σταθερό ευρώ, υπογραμμίζει ο Χαλ Σκοτ, ειδικός στα διεθνή οικονομικά στη Νομική του Χάρβαρντ.
Αυτή η διαρκής τάση ανταλλαγής δραχμών με ευρώ θα προκαλούσε διαρκώς μεγαλύτερη υποτίμηση, οδηγώντας σε υπερπληθωρισμό. «Το πρόβλημα της υποτίμησης είναι το σοβαρότερο, πραγματικά δεν ξέρω πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί», σχολίασε ο Σκοτ σε σχετική ερώτηση."

ethnikonthematon
 
http://ksipnistere.blogspot.com/2011/12/new-york-times_7180.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters