Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Τα αντιβιοτικά χάνουν τη μάχη κατά των θανατηφόρων βακτηρίων

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα παγκόσμιο πρόβλημα στη δημόσια υγεία, τονίζοντας πως η υπερβολική χρήση φαρμάκων μειώνει την αποτελεσματικότητά τους.


Η τελευταία γραμμή της άμυνάς μας ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο από έναν αυξανόμενο αριθμό θανατηφόρων στελεχών που είναι ανθεκτικά ακόμα και στα ισχυρότερα αντιβιοτικά σύμφωνα με νέα στοιχεία από την υπηρεσία προστασίας υγείας (HealthProtectionAgencyHPA)

Τα στατιστικά αποκαλύπτουν μία έκρηξη περιπτώσεων με βακτήρια όπως το e.coli και το Klebsiellapneumonia, σε λιγότερο από 5 χρόνια. Μέχρι το 2008, υπήρχαν λιγότερες από πέντε περιπτώσεις το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο από βακτήρια ανθεκτικά στις καρβαπενέμες, τα πιο αποτελεσματικά ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν πως φέτος υπήρξαν 386 περιπτώσεις , ενώ οι ιατροί ανησυχούν ιδιαίτερα καθώς οι καρβαπενέμες είναι η τελευταία ελπίδα για τους νοσοκομειακούς ασθενείς που πάσχουν από πνευμονία και λοιμώξεις του αίματος και που όλα τα αντιβιοτικά έχουν αποτύχει.

Η υπερβολική συνταγογράφηση αντιβιοτικών σε ορισμένες χώρες και η εντατική χρήση τους σε ζώα είναι μερικοί από τους παράγοντες πίσω από την παγκόσμια εξάπλωση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, περίπου 25000 άτομα κάθε χρόνο πεθαίνουν από λοιμώξεις ανθεκτικές σε αντιβιοτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια μίας διάσκεψης στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η οργάνωση προειδοποίηση πως οι ιατροί και οι επιστήμονες της Ευρώπης φοβούνται μία «αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών» και την επιστροφή σε μία εποχή προ-αντιβιοτικών όπου οι απλές λοιμώξεις δεν επιδέχονταν θεραπεία και κάθε επέμβαση ήταν απειλητική για τη ζωή.

Περισσότερες από 50 χώρες υπέγραψαν ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την αντοχή στα αντιβιοτικά που παρουσιάστηκε στο συνέδριο το οποίο περιλαμβάνει συστάσεις για τη μεγαλύτερη επιτήρηση της μικροβιακής αντοχής, αυστηρότερους ελέγχους για τη χρήση των αντιβιοτικών και βελτίωση του ελέγχου των λοιμώξεων σε νοσοκομεία και κλινικές.

«Γνωρίζουμε πως τώρα είναι η ώρα να δράσουμε. Η αντιβιοτική ανθεκτικότητα φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα και τα καινούρια αντιβιοτικά δεν θα κυκλοφορήσουν γρήγορα» δήλωσε η ZsuzsannaJakab, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Υπάρχουν πλέον μικρόβια που δεν ανταποκρίνονται σε κανένα φάρμακο», πρόσθεσε.

Ο Δρ. AlanJohnson, κλινικός επιστήμονας και ειδικός στην αντοχή των αντιβιοτικών στο HPA, προειδοποίησε τους συνέδρους πως το πρόβλημα έχει κάνει κάποιες λοιμώξεις πιο δύσκολες και σε ορισμένες περιπτώσεις, αδύνατο να θεραπευθούν. Ο Δρ. Johnson εξήγησε πως η αύξηση οφείλεται εν μέρει σε συγκεκριμένα στελέχη που διαθέτουν την ικανότητα να εξαπλώνονται μεταξύ των ανθρώπων και παράλληλα καταφέρνουν να μεταφέρουν την κωδικοποιημένη αντίσταση μεταξύ των διαφόρων τύπων.

Οι άνθρωποι αγνοούν τους κινδύνους από τη χρήση αντιβιοτικών. «Υπάρχει μία αντίληψη μεταξύ των ιατρών και του κοινού πως τα αντιβιοτικά είναι αβλαβή. Αυτό που γνωρίζουμε τώρα είναι πως εάν παίρνετε μία συνταγή θα είναι σίγουρο πως θα προκύψουν ανθεκτικά βακτήρια στο έντερο επειδή η μετάλλαξη γίνεται γρήγορα. Μπορεί βέβαια να εξαφανιστούν ή απλά να παραμείνουν εκεί και την επόμενη φορά που θα μολυνθείτε θα μπορεί να οφείλεται στο ότι η αντίσταση συνεχίζεται»

Και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς της χώρας προειδοποίησε πως η Βρετανία είναι πολύ κοντά στο να αντιμετωπίσει τα πρώτα κρούσματα μολύνσεων που είναι ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά. Η HPA καλεί τους ιατρούς να είναι προσεκτικοί κατά τη χρήση φαρμάκων καθώς και τα νοσοκομεία να παρακολουθούν τις περιπτώσεις αντοχής και να εμποδίζουν την εξάπλωση βακτηρίων μεταξύ των ασθενών.

Independent / Μετάφραση epistimonikos
 
http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2011/09/blog-post_8907.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters