Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Συνέντευξη Τύπου του ανθρώπου που ανακάλυψε τον «Θρόνο του Αγαμέμνονα»

archaeology-708

Μία πρόσφατη ανακάλυψη του καθηγητή αρχαιολογίας Χριστοφίλη Μαγγίδη έρχεται στο φως με μία ανοιχτή παρουσίαση την Τρίτη 14 Ιουνίου.

Ο καθηγητής αρχαιολογίας του Dickinson College, πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος και υπεύθυνος ανασκαφής Κάτω Πόλης Μυκηνών υποστηρίζει ότι ανακάλυψε τον «Θρόνο του Αγαμέμνονα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πρόσφατη ανακάλυψη (2014) μεγάλου λίθινου θραύσματος του μυκηναϊκού βασιλικού θρόνου στο ρέμα του Χάβου, ακριβώς κάτω από το ανάκτορο των Μυκηνών, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση λόγω της μοναδικότητας και αρχαιολογικής αξίας. Πρόκειται για τον μοναδικό έως τώρα θρόνο µυκηναϊκού ανακτόρου που έχει ανακαλυφθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σύμβολο με ιδιαίτερη βαρύτητα, συνδεδεμένο µε τον μύθο και την αρχαία λογοτεχνική παράδοση. Η πολύπλευρη και διεπιστηµονική μελέτη του ευρήματος οδήγησε στην ασφαλή ταύτισή του µε τον θρόνο της τελευταίας φάσης του ανακτόρου των Μυκηνών (1250-1200 π.Χ.).

Η ερμηνεία του θρόνου βασίζεται σε αλληλένδετα αρχαιολογικά τεκμήρια, αρχαιολογικά παράλληλα εντός και εκτός του Ελλαδικού χώρου, µορφολογική και τεχνική ανάλυση, γεωλογική και τοπογραφική μελέτη, συγκριτική εξέταση διαστάσεων και αναλογιών, ανάλυση ιχνών πρόσκρουσης, μελέτη ιστορικών πηγών και κειμένων.

Το αρχαιολογικό εύρημα παρουσιάζεται την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι, στην ΕΣΗΕΑ.

Eπιφυλακτικότητα από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας
Παραδόξως, όπως λέει ο καθηγητής Χριστοφίλης Μαγγίδης, η ανακάλυψη του θρόνου αντιμετωπίσθηκε εχθρικά από τη διοίκηση του υπεύθυνου θεσμικού φορέα, της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, µε τέτοια αυθαίρετη και παράτυπη παρέμβαση που εγείρει σοβαρό θέμα παραβίασης της επιστημονικής δεοντολογίας και περιορισμού των πνευματικών δικαιωμάτων του επιστήμονα, ως προς τη δημοσίευση και την ελευθερία έκφρασης.

«Η επιστημονική δημοσίευση, συντήρηση και ανάδειξη του θρόνου των Μυκηνών είναι επιτακτική, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά ευρήματα της μυκηναϊκής εποχής», καταλήγει ο καθηγητής.



πηγή: http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters