Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Πώς οι τράπεζες έφαγαν ήπιαν και τους πληρώνουμε το λογαριασμό

του Πολυμέρη Πόλιου

Με την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2008 και την πτώχευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ ελέχθη ότι ο «κρατικισμός σώζει τον καπιταλισμό». Πράγματι, διοχετεύτηκαν μεγάλα ποσά για να σωθούν τραπεζικοί οργανισμοί. Τα νούμερα όμως δεν είχαν ποτέ διευκρινιστεί. Να, όμως, που τώρα, λόγω πιέσεων σε ΗΠΑ και ΕΕ, άρχισαν να.....
εμφανίζονται. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας που κερδοσκοπεί πάνω στην παγκόσμια οικονομία, και μεθοδεύει οικονομικές καταστροφές κρατών, δέχθηκε βοήθεια τεράστιων κρατικών ποσών. Αναλυτικότερα, στις ΗΠΑ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) δάνεισε:
1,8 τρις $ στη Citigroup
1,5 τρις $ στη Merill Lynch
1,4 τρις $ στη Morgan Stanley
1,1 τρις $ στη Bank of America
Τι πήρε η FED ως εγγύηση απ' αυτές τις τράπεζες; Τοξικά, σάπια προϊόντα (junk bonds). Υποτίθεται ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω ποσά επιστράφηκαν. Μόνο που δεν καθορίζεται το πού και το πότε. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι οι παραπάνω, όλοι μαζί, που διασώθηκαν με το κρατικό χρήμα, στο γ΄ τρίμηνο του 2010 είχαν κέρδη 367 δις $ από 334 δις $ κέρδη το β΄ τρίμηνο του 2010.
Από πού τα κέρδη; Απλά μεσολαβούν όπως στην ακόλουθη περίπτωση: Η Morgan Stanley αγόρασε ελληνικό ομόλογο Δημοσίου λίγο πριν μπούμε στο ΔΝΤ, αξίας 10 δις $ με επιτόκιο 6,3%. Μέσα σε δύο εβδομάδες το πούλησε σε επενδυτικά κεφάλαια με απόδοση 5,5%. Ήτοι καρπώθηκε 0,8%, δηλαδή 80 εκατ. $ ετησίως. Ψιλοτοκογλύφοι οι της Morgan. Στην ουσία δεν έβαλαν δικά τους χρήματα! Ήταν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που κάνουν βόλτα στην υφήλιο ταχύτατα χάρη στην υψηλή τεχνολογία και προέρχονται από κέρδη νόμιμα (ακόμη και offshore) ή μη νόμιμα (μαύρο χρήμα, ναρκωτικά, όπλα κτλ) αλλά γίνονται ευχαρίστως δεκτά αν είναι να επενδυθούν μέσω αυτών των τραπεζών. Έτσι δουλεύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα αρπάζει από όπου μπορεί. Πάνε καλά οι δουλειές των κερδοσκόπων. Το δημόσιο χρέος όμως των ΗΠΑ από 9,5 τρις $ το 2007 έφτασε φέτος σχεδόν τα 14 τρις $ και στο τέλος του 2011 θα είναι ίσο με το ΑΕΠ! Δηλαδή οι Αμερικάνοι πολίτες χρεώνονται τη σαπίλα του χρηματοπιστωτικού συστήματος!
Δικαιώνομαι, λοιπόν, όταν προς διετίας είχα γράψει ότι οι ίδιοι κλεπτοκράτες του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα συνεχίσουν το έργο τους, ληστεύοντας τα κράτη και τους πολίτες. Έλεγα, δουλεύετε σκληρά μέχρι την επόμενη οικονομική κρίση για να σας ξαναπάρουν τα λεφτά σας! Απ' ότι όμως φαίνεται γι' αυτούς δεν χρειάζονται πλέον οι κρίσεις, τα αρπάζουν όπως και να' χει.
Τώρα, όμως, μάθαμε τι είχε γίνει από το Σεπτέμβριο 2008 μέχρι σήμερα στην ΕΕ. Ο κ. Αλμούνια μας πληροφόρησε ότι τα κράτη της ΕΕ διέθεσαν 4,5 τρις ? για τη στήριξη των τραπεζών! Χρόνια, τώρα, όλα για τους Τραπεζίτες. Δάνειζε η ΕΚΤ τις ελληνικές Τράπεζες, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με μόλις 1% και αυτές αγόραζαν ελληνικά ομόλογα με επιτόκιο 4%. Καλά και σίγουρα κέρδη χωρίς ρίσκο. Αν όμως δεν πάνε καλά οι δουλειές τους, το κράτος μας να τις σώσει άμεσα (26 δις πακέτο)! Μην ξεχνάμε ότι τα κράτη της ΕΕ δεν μπορούν να δανειστούν απ' ευθείας από την ΕΚΤ αλλά μόνο μέσω τραπεζών! Να, όμως, που εδώ και καιρό οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να δανειστούν από την αγορά (διατραπεζικά) και φέτος στο 10μηνο δανείστηκαν από την ΕΚΤ 90 δις ?. Όπως ξέρετε, περίπου 26 δις ? καταθέσεις έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες προς αυτές του εξωτερικού, τους τελευταίους μήνες. Έτσι σήμερα οι καταθέσεις είναι περίπου 210 δις ? αλλά τα δάνεια των τραπεζών 260 δις ?. Οι επισφάλειές τους όμως σίγουρα ανεβαίνουν και κανείς δεν μιλά καθαρά, μόνο κάτι ψίθυροι για την Αγροτική Τράπεζα.
Έτσι όμως το δημόσιο χρέος των 16 κρατών της ΕΕ από 60% του ΑΕΠ το 2007 έφθασε φέτος στο 84% του ΑΕΠ και θα ανεβαίνει. Και όσο ανεβαίνει τόσο τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια διεθνώς μαζί με τους τραπεζίτες θα κάνουν πάρτι αυξάνοντας τα σπρέντς και πιέζοντας τις χώρες με δυσβάσταχτα τοκοχρεολύσια και οδηγώντας τους πολίτες στην ανέχεια.
Ζούμε λοιπόν, εδώ και χρόνια, το τέλος της ελεύθερης αγοράς μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών που δημιουργούν μονοπώλια και ολιγοπώλια και, όπως, επανειλημμένα τονίσαμε μέσα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα κατευθύνεται η παγκόσμια οικονομία κατά βούληση μιας ολιγαρχίας. Δεν έχει σημασία αν λέγεται ΔΝΤ ή Μηχανισμός Στήριξης ή όπως αλλιώς. Σημασία έχει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν πλέον κυβερνήσεις. Αυτό που ζήσαμε προ ημερών μέσα και έξω από τη Βουλή με τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού και αυτών των οίκων με τρομοκράτησε.
Και αν τα νούμερα που έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, ήτοι τα 600 τρις $ που παίζονται στο χρηματοπιστωτικό τομέα και απομυζούν κέρδη από το παγκόσμιο ΑΕΠ 60 μόνο τρις$ (τι λοιπόν να μείνει για τους πολίτες της υφηλίου; Μόνο φτώχεια), με φόβιζαν, η απάθεια και μόνο των παραπάνω εκπροσώπων - σωτήρων με σκότωσε.
Και όπως έχουμε πει τα χρέη των κρατών σύντομα οι σωτήρες αυτοί και οι φωστήρες των κρατών θα τα δώσουν στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια, με την αιτιολογία ότι θα σωθούν οι οικονομίες των χωρών. Χρέη τα οποία, όπως ήδη αποδείχθηκε, προέρχονται εν πολλοίς από αυτούς τους κερδοσκόπους - ολιγάρχες. Έβαζαν τις κυβερνήσεις να αυξάνουν αλόγιστα το ΑΕΠ μέσω υπέρμετρου δανεισμού και αυτοί τους νόμιμους τόκους στην τσέπη. Και να κλείσουν οι ιδιωτικές τράπεζες, οι Τραπεζίτες τα υπερκέρδη τους τόσα χρόνια τα έβγαλαν και δεν θα έχουν καμία στεναχώρια. Το πολύ - πολύ οι κυβερνήσεις να τις χρεώσουν στα κράτη τους, δηλαδή να κρατικοποιηθούν και ο λαός να πληρώνει όπως στην Ιρλανδία.
Δεν είναι δυνατόν να μας αποτρελάνουν με ανύπαρκτες οικονομικές θεωρίες. Αν θέλουν να σώσουν τις οικονομίες των χωρών ας μαζέψουν τα επενδυτικά κεφάλαια. Διαφορετικά είναι όπως λένε οι δικοί μας κυβερνώντες ότι θα σώσουν την ελληνική οικονομία. Σώζεται αυτή; Ακούγεται, πλέον, ως ανέκδοτο όταν έχουμε ύφεση -4,6%, με το ΑΕΠ να μειώνεται, το δημόσιο χρέος (326 δις ?, ~150% του ΑΕΠ) να αυξάνεται, ιδιώτες και επιχειρήσεις χρεωμένους με 260 δις ?, τον πληθωρισμό να ανεβαίνει ~5%, ανεργία -12% (επίσημη) -20% (ανεπίσημη) και, τέλος, τοκοχρεολύσιο προς δανειστές ετησίως ~45 δις! Κράτος και Τράπεζες δεν μπορούν να δανειστούν πλέον από την αγορά! Ένα χρόνο τώρα δεν έχουν ακουμπήσει τις off shore εταιρείες (για τις οποίες ελέχθη και το γνωστό: ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό) αλλά κάνουν περαίωση (η χαρά των φοροφυγάδων). Κόβουν μισθούς και συντάξεις της φτώχειας ενώ χρόνια τώρα οι φόροι κληρονομιάς είχαν μηδενιστεί! Είναι δυνατόν να ζήσει οικονομία χωρίς είσπραξη φόρων σε κέρδη και υπεραξίες; Η Δημοκρατία έχει υποχρεώσεις. Και όταν μιλάμε για off shore εταιρείες μιλάμε για υπερκέρδη ή καλλίτερα αισχροκέρδεια.
Και αν οι κυβερνώντες τις χώρες της ΕΕ, και όχι μόνο, έγιναν υπάλληλοι των κερδοσκόπων ολιγαρχών - κλεπτοκρατών και δεν λένε την αλήθεια για την πραγματική οικονομία των χωρών τους, δηλαδή για το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος καθώς και την πραγματική οικονομική θέση των τραπεζών τους (τι χαρτοφυλάκια έχουν; Μήπως γεμάτα τοξικά προϊόντα, όπως έγινε στις ιρλανδικές τράπεζες;), θα περίμενα κάποια αντίδραση οργανωμένη από αυτούς που αποκαλούνται οικονομολόγοι. Πού είναι χωμένοι; Μέσα σε οργανισμούς, ιδρύματα, φορείς, πανεπιστήμια; Βγείτε έξω, έστω και διαδικτυακά. Η ιστοσελίδα μας σας προσκαλεί. Τοποθετηθείτε!

NEWSN.WORDPRESS.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters