Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Μαρόκο: Εγκρίθηκε το Σύμφωνο Μετανάστευσης του ΟΗΕ

Το παγκόσμιο σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση εγκρίθηκε επισήμως σήμερα στο Μαρακές του Μαρόκου ενώπιον διακυβερνητικής διάσκεψης περίπου 150 χωρών, αν και το ενέκριναν λιγότερες κυβερνήσεις απ’ όσες είχαν προηγουμένως εργασθεί για την πρόταση. Σχεδόν 160 από τις 193 χώρες που εκπροσωπούνται στον ΟΗΕ είχε ανακοινωθεί πως θα ήταν παρούσες στο Μαρακές, με περίπου 100 εξ αυτών να εκπροσωπούνται από αρχηγούς κρατών, αρχηγούς κυβερνήσεων ή υπουργούς.
Σήμερα το πρωί δεν είχε ακόμη καταστεί δυνατό να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για τους παρόντες και τους απόντες, καθώς δεν υπάρχει οποιοσδήποτε επίσημος κατάλογος.

Το κείμενο αυτό, το οποίο έχει στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για μια «ασφαλή, ομαλή και τακτική» μετανάστευση, θα αποτελέσει αντικείμενο μιας τελικής ψηφοφορίας επικύρωσης στις 19 Δεκεμβρίου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Νάσερ Μπουρίτα ανακοίνωσε την απόφαση ως οικοδεσπότης της διάσκεψης του ΟΗΕ που διεξάγεται στο Μαρακές.

Υπογραμμίζοντας τις «προσπάθειες» που καταβλήθηκαν για να επιτευχθεί το σύμφωνο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις χώρες «να μην υποκύψουν στον φόβο ή στα ψευδή αφηγήματα» για τη μετανάστευση.

«Η μετανάσευση από το νότο προς το νότο σήμερα είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι από το νότο προς το βορρά. 

Για παράδειγμα, υπάρχουν περισσότεροι Αφρικανοί μετανάστες σε άλλες αφρικανικές χώρες απ' ό,τι στην Ευρώπη. Σήμερα, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% του παγκόσμιου πληθυσμού μετακινείται μεταξύ των χωρών με ασφαλή και ομαλό τρόπο», αλλά η παράτυπη μετανάστευση έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους απο το 2000 μέχρι σήμερα. 
Αυτό, είναι μια πηγή συλλογικής ντροπής. Πίσω από κάθε νούμερο υπάρχει ένα άτομο -μια γυναίκα, ένα παιδί, ένας άνδρας, που απλώς ονειρευόταν ό,τι και ο καθένας μας, μια ευκαιρία, αξιοπρέπεια και μια καλύτερη ζωή, υπογράμμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ και πρόσθεσε: 

«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον φόβο της ψευδούς ρητορικής. Οι κοινωνίες είναι ισχυρότερες, πιο ανθεκτικές και εμπλουτισμένες, όχι απειλούμενες από τη διαφορετικότητα». Το Παγκόσμιο Σύμφωνο, βασίζεται σε δύο απλές ιδέες: 
πρώτον στο ότι η μετανάστευση υπήρχε πάντα- αλλά σε έναν κόσμο όπου είναι περισσότερο από ποτέ αναπόφευκτη και απαραίτητη, θα πρέπει να υπάρχει καλή διαχείριση και να είναι ασφαλής, όχι παράτυπη και επικίνδυνη».

Η υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση στη Διακυβερνητική Διάσκεψη του ΟΗΕ, στο Μαρακές, δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι μια παγκόσμια πρόκληση και ως τέτοια απαιτεί παγκόσμια απάντηση, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση είναι η παγκόσμια απάντηση. 
Τόνισε, επίσης, ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης, να παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα, που αναπτύσσεται γύρω από τη μετανάστευση, και να γίνουμε θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η Ελλάδα έχει γνωρίσει τη μετανάστευση των δικών της πολιτών και υπήρξε, επίσης, χώρα διέλευσης για τους μετανάστες που επιθυμούν να προσεγγίσουν άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ, στο Μαρακές. 

Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις σημαντικές μεικτές μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από το 2015 και ο ελληνικός λαός, παρά τις δυσκολίες που περνούσε, έδειξε στον κόσμο ότι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη πρέπει να αντιμετωπίζονται με αλληλεγγύη.

Είναι απαραίτητη η κατανόηση των προτεραιοτήτων, των προσδοκιών και των ανησυχιών τόσο των χωρών προέλευσης, διέλευσης όσο και προορισμού των μεταναστών, προκειμένου να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός και να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ, στο Μαρακές. 

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως φάνηκε κατά τις διαπραγματεύσεις, αναγνωρίζοντας ότι έχουμε μια υποχρέωση, αλλά και το δικαίωμα να ρυθμίζουμε αυτό το φαινόμενο σε εθνικό επίπεδο», είπε και σημείωσε: 

«Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη μετανάστευση. Χρειαζόμαστε πολυμερείς απαντήσεις βάσει του διεθνούς δικαίου».

ΑΜΠΕ


https://isxys.blogspot.com

Το Σύμφωνο Μετανάστευσης του ΟΗΕ στην Αγγλική


https://refugeesmigrants.un.org/sites/default/files/180713_agreed_outcome_global_compact_for_migration.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters