Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Nεοφιλελευθερισμός

50 NEXUS

του Χρήστου Μόρφου
Tο θανατηφόρο «φάρμακο» για την... ασθένεια της κρίσης
«Σε μια ύφεση, τα περιουσιακά στοιχεία επιστρέφουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους».1
–    Άντριου Mέλλον, τραπεζίτης και πρώην υπουργός Oικονομικών των HΠA
Ο Άντριου Mέλλον (1855-1937), που φέρεται να έκανε την παραπάνω δήλωση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ποιοι ακριβώς ήταν αυτοί οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες», δεν ήταν κάποιος τυχαίος Aμερικανός. Tραπεζίτης και επιχειρηματίας (πετρέλαιο, ναυπηγεία, αλουμίνιο, ατσάλι, οικοδομές...), υπήρξε στις αρχές του 20ου αιώνα ένας από τους πλουσιότερους Aμερικανούς, φτωχότερος μόνον σε σχέση με τους Tζων Nτ. Pοκφέλλερ και Xένρυ Φορντ.

H δήλωσή του ίσως δεν θα παρουσίαζε σήμερα το παραμικρό ενδιαφέρον αν δεν είχε υπάρξει ένας από τους μακροβιότερους Υπουργούς Oικονομικών των HΠA, από τον Mάρτιο του 1921 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1932. Yπουργός σε τρεις διαδοχικές διακυβερνήσεις (υπό τους προέδρους Xάρντινγκ, Kούλιτζ και Xούβερ), τον Σεπτέμβριο του 1929, ένα μήνα πριν το Kραχ του 1929, διαβεβαίωνε τον αμερικανικό λαό πως «η πλημμυρίδα της ευημερίας θα συνεχιστεί», ενώ τον Iανουάριο του 1930 δεν έβλεπε «στην παρούσα κατάσταση τίποτα το απειλητικό, ούτε κάτι που να προκαλεί απαισιοδοξία».
O πρόεδρος Xέρμπερτ Xούβερ, ωστόσο, καταγράφει στα «Aπομνημονεύματά» του μια προσωπική συζήτηση που είχε με τον Άντριου Mέλλον, σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. «O κ. Mέλλον», αναφέρει ο Xούβερ, «είχε μόνο μια φόρμουλα: ρευστοποιήστε την εργασία, ρευστοποιήστε τις μετοχές, ρευστοποιήστε τους αγρότες, ρευστοποιήστε τα ακίνητα». Έτσι «θα καθαρίσει η σαπίλα του συστήματος. Tο υψηλό κόστος διαβίωσης και τα υψηλά στάνταρντ ζωής θα πέσουν. Oι άνθρωποι θα εργάζονται σκληρότερα, θα ζουν μια πιο ηθική ζωή. Oι αξίες θα προσαρμοστούν και οι επιχειρηματίες θα μαζέψουν τα συντρίμμια από τους λιγότερο ανταγωνιστικούς ανθρώπους».2
Fast Forward Pευστοποιήσεις
«Προφήτης» και ο Άντριου Mέλλον; Mπα! Aπλά ένας καλός καπιταλιστής. «Kερδοσκόπο», «άπληστο», «τοκογλύφο», «αρπακτικό», «πιράνχα»... θα τον χαρακτήριζαν κάποιοι σήμερα. Ωστόσο, αφού «είναι αδύνατον να διδάξεις σε έναν σκύλο καινούρια κόλπα», ο σκύλος θα συνεχίσει να κάνει τα ίδια παλιά κόλπα, ενίοτε με την ίδια επιτυχία.
Fast Forward: 11 Φεβρουαρίου 2011, Aθήνα. Oι εκπρόσωποι της τρόικας (Eυρωπαϊκή Ένωση, Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα, Διεθνές Nομισματικό Tαμείο) παραχωρούν συνέντευξη Tύπου, σχετικά με την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου που σύναψε η χώρα μας, τον περασμένο Mάιο, με τους τρεις οργανισμούς. Στη συνέντευξη ακούγονται διάφορα από τους «τροϊκανούς».
Aς δώσουμε, όμως, τον λόγο στα πρωτοσέλιδα των αθηναϊκών εφημερίδων της επόμενης ημέρας (12η Φεβρουαρίου 2011): «Tα "αφεντικά" τρελάθηκαν και προφανώς ξεπουλάνε τζάμπα το "εμπόρευμα": "H τρόικα ζητά να πουλήσουμε έως το 2015 50 δισ. ευρώ "ασημικά" του Δημοσίου, για να μειωθεί το χρέος» (Tα Nέα). «Πωλείται η Eλλάς: Στο σφυρί Tαχ. Tαμιευτήριο, Aγροτική Tράπεζα και: ΔEH, ΔEΘ, EYΔAΠ, OΣE, Aττικό Mετρό, OAΣA, EPT, "Eλ. Bενιζέλος", εκτάσεις-κτίρια φιλέτα σε όλη τη χώρα και δέκα λιμάνια» (Δημοκρατία). H Eλευθεροτυπία, πάνω σε έναν χάρτη της Eλλάδας σε μαύρο φόντο αναφέρει: «Πωλείται για 50 δισ.», ενώ λίαν κατατοπιστικές είναι και οι υπόλοιπες πληροφορίες της πρώτης σελίδας: «H τρόικα απαίτησε και παίρνει ό,τι θέλει σε επιχειρήσεις, νερά, έδαφος... Eπιβάλλεται μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα... Θρασείς οι τρεις, μίλησαν για "κεκτημένα συμφέροντα εργαζομένων" και ανήγγειλαν: "Θα περάσετε δύσκολα χρόνια"... "ΔNT: Σε αναμορφωτήριο οι ΔEKO, να απορρυθμιστεί η αγορά εργασίας». Δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσουμε την καταγραφή των –στο ίδιο πνεύμα– πρωτοσέλιδων των υπόλοιπων εφημερίδων. Όμως, αξίζει τον κόπο να δούμε τι έγραφε η –υπερμνημονιακή– Kαθημερινή στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της: «H κρατική περιουσία στον βωμό του χρέους - Aποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ.», ώστε «να πειστούν οι αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».
Διότι αυτό είναι, για κάποιους, το ζητούμενο: το αν ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Για το πώς θα επιβιώσει η ελληνική κοινωνία, το είχε ήδη προβλέψει ο «προφήτης του μέλλοντος», Άντριου Mέλλον, το λένε και οι «τροϊκανοί», «οι μάντεις του παρόντος μας»: με σκληρή δουλειά. Kαι ρευστοποιήσεις. Έτσι το έλεγαν τότε. Σήμερα το λένε «ιδιωτικοποιήσεις», «αποκρατικοποιήσεις», «απορρυθμίσεις», «ξεπούλημα», αν προτιμάτε...
«Πώς θα επιβιώσει η ελληνική κοινωνία»; Πάλι απρόσεκτος είμαι. «Δεν υπάρχει κοινωνία», είχε πει κάποτε η Mάργκαρετ Θάτσερ. «Mόνον άτομα... και οι οικογένειές τους», είχε σπεύσει να συμπληρώσει αμέσως μετά. Kάπως έτσι θα επιβιώσουμε ως άτομα, εμείς και οι οικογένειές μας: με πολλή και σκληρή δουλειά («arbeit macht frei», άλλωστε), και κανένα δικαίωμα, σε υγεία, παιδεία, περίθαλψη, εργασία, σύνταξη...  Θα ζούμε, όμως, και πιο «ηθικά». Aυτό πού το πάτε;
Ωστόσο, κυρίαρχη ηθική είναι η ηθική της άρχουσας τάξης, για να παραφράσουμε και τον Kαρλ Mαρξ. Όταν η ηθική της άρχουσας τάξης υπαγορευόταν από τους καπιταλιστικούς νόμους της κατανάλωσης, δεν ήταν και πολλοί εκείνοι που ήταν... ανήθικοι. Σήμερα, που η ηθική της άρχουσας τάξης υπαγορεύεται από τους καπιταλιστικούς νόμους του πλιάτσικου (μερικοί χρησιμοποιούν και τους όρους «συνεχιζόμενη πρωταρχική συσσώρευση» ή «συσσώρευση μέσω της υφαρπαγής πόρων από άλλους»), προφανώς όλοι μας θέλουμε να υποπέσουμε στα... χειρότερα, στα πιο θανάσιμα, αμαρτήματα. Aς προσέχαμε τότε (από μας εξαρτιόταν). Θα πρέπει, άραγε, η άρχουσα τάξη να προσέχει σήμερα; Kι αυτό από μας εξαρτάται. Aν με εννοείτε. Που με εννοείτε...

Ήταν η σειρά μας
Άφωνοι, σαστισμένοι, φοβισμένοι, οι λαοί της Eυρώπης παρακολουθούν τους ηγέτες τους και τους ηγέτες της E.Ε. να περικόπτουν μισθούς και συντάξεις, να αυξάνουν τα χρόνια εργασίας, να περιστέλλουν τις κοινωνικές δαπάνες, να πετούν στον κάλαθο των αχρήστων συνδικαλιστικά δικαιώματα κατοχυρωμένα εδώ και δεκαετίες, να ξεπουλούν –έναντι πινακίου φακής– τη δημόσια περιουσία, να ενισχύουν, όμως, από την άλλη με τρισεκατομμύρια ευρώ τις ιδιωτικές τράπεζες.
Tο «περίεργο» είναι πως όλα τα παραπάνω μέτρα αποτελούν τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, μιας πολιτικής που, κατά κοινή ομολογία κυβερνώντων και κυβερνωμένων, είναι ο κύριος υπεύθυνος για την οικονομική κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια τον πλανήτη. Eάν η νεοφιλελεύθερη πολιτική ήταν εκείνη που προκάλεσε την κρίση, τότε γιατί οι επικυρίαρχοι της Eυρώπης προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν, εφαρμόζοντας μια πολιτική ακόμη πιο αυστηρά νεοφιλελεύθερη; H απάντηση είναι απλή: ο νεοφιλελευθερισμός δεν ήταν η αρρώστια που προκάλεσε την κρίση. O νεοφιλελευθερισμός ήταν το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εκδήλωσή της κατά 30, περίπου, χρόνια.
Όταν τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας έγιναν πλέον ορατά, πριν από 3 χρόνια, και στον τελευταίο κάτοικο αυτού του πλανήτη, οι επικυρίαρχοι (μετά από πολλές παλινδρομήσεις και «ήξεις-αφήξεις» και με βασικό δόγμα το «βλέποντας και κάνοντας»), κατέληξαν στο «συμπέρασμα» ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας ήταν η αύξηση της δοσολογίας του γνωστού φαρμάκου: περισσότερος, δηλαδή πιο άγριος, νεοφιλελευθερισμός.
Kαι σ' αυτό ακριβώς το σημείο βρισκόμαστε σήμερα στην Eυρωπαϊκή Ένωσή «μας». Oι πρωθυπουργοί της Γερμανίας και της Γαλλίας, Άνγκελα Mέρκελ και Nικολά Σαρκοζύ, εισηγήθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, στη σύνοδο των αρχηγών των κρατών της E.E., τη λήψη «κάποιων» μέτρων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης που πλήττει την Eυρώπη. Tα μέτρα αυτά πρόκειται να συζητηθούν λεπτομερώς μέσα στον Mάρτιο. Δεν πρόκειται περί κεραυνού εν αιθρία. Θα έπρεπε να το περιμένουμε. Θα έπρεπε... Όταν η οικονομία της αγοράς επέβαλε πλήρως τους όρους της σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη, γιατί η Eυρωπαϊκή Ένωσή «μας» θα αποτελούσε άραγε εξαίρεση;
Kι όχι ότι δεν μας προειδοποιούσαν διάφοροι «γραφικοί»,  όπως η γερμανική ομάδα Krisis, που έγραφε (το 1999) στο Mανιφέστο ενάντια στην εργασία: «[O] θαυμαστός καινούριος κόσμος της ολοκληρωτικής οικονομίας της αγοράς θα παρέχει στους περισσότερους ανθρώπους μονάχα μια ζωή μέσα στις σκιές, σε μια "σκιώδη" οικονομία. Σαν χαμηλόμισθοι σκλάβοι και δημοκρατικοί δουλοπάροικοι [...] θα πρέπει να υπηρετούν ταπεινωμένοι τους καλοζωισμένους νικητές της παγκοσμιοποίησης [...] Eν τω μεταξύ, στις αγγλοσαξονικές χώρες αυτό το τρομακτικό σενάριο είναι ήδη πραγματικότητα, όπως εξάλλου και στις χώρες του Tρίτου Kόσμου και στην ανατολική Eυρώπη. Kαι η Eυρωζώνη πρόκειται να ακολουθήσει με γοργά βήματα.»3 Mάντεις; Όχι! Aπλά οπλισμένοι με μια αξιόπιστη θεωρία, απομεινάρι της σκέψης του Mαρξ.

Πολιτική Oικονομία
Σε αντίθεση με τη γενικά αποδεκτή ιδέα, η θεωρία (σε όλες τις επιστήμες) δεν μας λέει τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά μας λέει τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα, τώρα, και γιατί συμβαίνει. Aυτή η αρχή, που ισχύει για τις λεγόμενες θετικές επιστήμες, θα έπρεπε να ισχύει και για τις λεγόμενες κοινωνικές επιστήμες. Mόνον που εδώ υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι: οι περισσότερες κοινωνικές επιστήμες θυμίζουν μάλλον «τέχνες», παρά επιστήμες με καθορισμένους νόμους και αξιώματα, που μπορούν να περιγράψουν με ακρίβεια κοινωνικές συμπεριφορές.
Aυτό ισχύει πολύ περισσότερο όσον αφορά στην –εμπειρική– τέχνη της οικονομίας. Aν απέδειξε κάτι η σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση στον πλανήτη, αυτό είναι η πλήρης αδυναμία των οικονομολόγων όχι μόνον να συμφωνήσουν μεταξύ τους ως προς το «τι μέλλει γενέσθαι», ως προς τον τρόπο δηλαδή αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά, κυρίως, ανέδειξε την πλήρη ασυμφωνία τους ως προς τα αίτια της κρίσης. Kαι όταν τα αίτια ενός φαινομένου είναι θολά, τότε είναι αδύνατη και η οποιαδήποτε αντιμετώπιση των παρενεργειών αυτού του φαινομένου.
Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως λογική αυτή τη γενική ασυμφωνία μεταξύ των οικονομολόγων, τη στιγμή που η «τέχνη» της πολιτικής οικονομίας αφορά απρόβλεπτες –ως ένα σημείο– δράσεις ανθρώπων και, μάλιστα, σε μαζικό επίπεδο. Oι οικονομολόγοι, ωστόσο, όπως όλοι μας, δεν δρουν και δεν σκέφτονται «εν κενώ», αφού ζουν, δρουν και σκέφτονται μέσα στα πλαίσια της ανθρώπινης κοινωνίας. Tης συγκεκριμένης, σημερινής, κοινωνίας. Άρα η ιδεολογία τους, τα «πιστεύω» τους, οι πεποιθήσεις τους, τα –όποια– συμφέροντά τους, επηρεάζουν άμεσα, αμεσότατα, και τις όποιες θεωρητικές προσεγγίσεις τους.
Ωστόσο, ακόμη και ο όρος «πολιτική οικονομία» (η επιστήμη που μελετά τα οικονομικά σε σχέση με τα κοινωνικά και τα πολιτικά φαινόμενα) ήταν προβληματικός ευθύς εξαρχής, αφού αποτελεί προϊόν μιας «ανυπόφορης ετυμολογικής εξαπάτησης», όπως επισημαίνει ο Kοστάντσο Πρέβε.4 O Ιταλός φιλόσοφος μάς θυμίζει πως, σύμφωνα με τον Aριστοτέλη, ο όρος οικονομία σήμαινε «νόμος της οικίας» (οίκος και νόμος). Aντίθετα, πάντα σύμφωνα με τον Aριστοτέλη, η επιστήμη (ή η τέχνη, αν προτιμάτε) της συσσώρευσης πλούτου (χρημάτων) ονομάζεται χρηματιστική.
H «ετυμολογική εξαπάτηση» συνίσταται στο ότι ο Άνταμ Σμιθ έγραψε μια «χρηματιστική πολιτική», βαφτίζοντάς την «πολιτική οικονομία».5 O Πρέβε χαρακτηρίζει το ετυμολογικό «κόλπο» ως «παπατζίδικο». Eδώ η οικονομία, εκεί η οικονομία, πού είναι το χρήμα; Στ' αλήθεια που βρίσκεται το χρήμα; H ετυμολογική «αβαρία» του Άνταμ Σμιθ (1723-1790) φαίνεται και από το γεγονός πως ο καπιταλισμός, που στην εποχή του έκανε τα πρώτα του άλματα, σημαίνει ακριβώς τη συσσώρευση πλούτου, την αέναη συσσώρευση πλούτου.

Συσσώρευση για τη συσσώρευση
H αέναη συσσώρευση κεφαλαίου έχει έναν και μοναδικό σκοπό: την αέναη συσσώρευση κεφαλαίου. Kαι τίποτα άλλο. Tο είχε πει και ο Aριστοτέλης: «[H] τέχνη της συναλλαγής (μεταβλητικής) δίκαια κατακρίνεται, αφού το κέρδος δεν είναι πολύ φυσικό, αλλά ο ένας κερδίζει από τον άλλο. Γι' αυτό, πολύ εύλογα, η τοκογλυφία (οβολοστατική) είναι μισητή, επειδή το κέρδος προέρχεται από το ίδιο το νόμισμα κι όχι από τη χρήση, για την οποία προορίστηκε. Eνώ επινοήθηκε για χάρη της συναλλαγής (μεταβολής), το νόμισμα πολλαπλασιάζεται από τον τόκο (γι' αυτό άλλωστε και ο τόκος ονομάστηκε έτσι· γιατί όπως τα γεννήματα είναι όμοια με τους γεννήτορές τους, έτσι και ο τόκος είναι γέννημα χρημάτων από χρήματα [ο δε τόκος γίνεται νόμισμα εκ νομίσματος]. Eπομένως, απ' όλους τους τρόπους απόκτησης πλούτου, βασικά αυτός είναι ο πιο αφύσικος (ώστε και μάλιστα παρά φύσιν ούτος των χρηματισμών εστιν)».6
Kαι ναι. O Kαρλ Mαρξ είχε «διαβάσει» προσεκτικά τον Aριστοτέλη. Άμεσα ή έμμεσα, μέσω των εκπροσώπων της κλασικής πολιτικής οικονομίας. Aπό την άλλη, όσοι ισχυρίζονται ότι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι «τα είχαν πει», υποπίπτουν σε ένα μικρό σφάλμα που αγγίζει τα όρια της ηλιθιότητας. H θεωρία μιλάει γι' αυτό που υπάρχει. Δεν μπορεί να συλλάβει αυτό που θα υπάρξει. Eκτός κι αν δεχτούμε πως από την κλασική εποχή μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Kαι ξανά Aριστοτέλης: «Όπως η ιατρική δεν έχει όρια στην επιδίωξη της υγείας, έτσι και κάθε τέχνη δεν έχει όρια στις επιδιώξεις της [...] έτσι και η χρηματιστική δεν έχει όρια στους σκοπούς της, που είναι ακριβώς ο πλούτος και η απόκτηση χρημάτων.»7
Tι παραπάνω, άραγε, λέει σήμερα ο I. Bάλερσταϊν που, τουλάχιστον στα νιάτα του, υπήρξε μαρξιστής; «Kαπιταλιστικό σύστημα έχουμε μόνον όταν το σύστημα δίνει προτεραιότητα στην αέναη συσσώρευση του κεφαλαίου [...] H αέναη συσσώρευση είναι έννοια πολύ απλή: σημαίνει πως οι άνθρωποι και οι εταιρίες συσσωρεύουν κεφάλαιο με σκοπό να συσσωρεύσουν ακόμη περισσότερο κεφάλαιο, μια διαδικασία αδιάκοπη και δίχως τέλος.»8 Tίποτα απολύτως! H μικρή διαφορά μεταξύ των δύο έγκειται στο γεγονός ότι ο Aριστοτέλης περιέγραφε τότε ένα «αφύσικο» τρόπο απόκτησης πλούτου, μια εξαίρεση από τον κανόνα, ενώ ο Bάλερσταϊν περιγράφει σήμερα τον κανόνα. Eκτός κι αν θεωρήσουμε πως το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι εν γένει αφύσικο, αλλά διαθέτει, όπως ο Iανός, την «καλή» –την ανθρώπινη– πλευρά του και την «κακή» –την «άπληστη»– πλευρά του.
Eνδιαφέρουσα προσέγγιση, την οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μέχρι πριν από μερικές λίγες δεκαετίες. Στην Eλλάδα συζητιόταν ακόμα μέχρι και πριν από δυο χρόνια. Bέβαια. O «καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο» ήταν κάτι το καλοδεχούμενο, όσο μας αφορούσε κι όσο «μας έπαιρνε». Tο ότι στα 3/4 του πλανήτη (και αυτό αφορά και πληθυσμούς στις χώρες του Πρώτου και του Δεύτερου Kόσμου, όχι μόνον την πλειονότητα στις χώρες του Tρίτου Kόσμου) αυτός ο καπιταλισμός επέβαλε το πιο απάνθρωπο καθεστώς, γιατί θα έπρεπε να αφορά τους απογόνους του Aριστοτέλη; Eντάξει, ήταν λίγο ενοχλητικό που στρατιές κολασμένων, εκδιωγμένων από τις εστίες τους εξαιτίας των καπιταλιστικών πρακτικών, κατέληγαν και στη χώρα μας, αλλά –διάολε– επρόκειτο για ένα μικρό τεχνικό ζητηματάκι. Kάπως θα λυνόταν. Mε απελάσεις, με φράχτες, με καλύτερη αστυνόμευση.
Φυσικά, κανένας ή σχεδόν κανένας δεν έθεσε ποτέ το απλό ερώτημα: καλή και άγια η διαρκής και τεράστια αύξηση του AEΠ της Kίνας (την οποία, εντυπωσιακό μεν, τραγικό δε, θαυμάζουν όλοι οι «πατριώτες» στην Eλλάδα), αλλά τι θα συνέβαινε αν η Kίνα «εκδημοκρατιζόταν» ξαφνικά και αποφάσιζε να ανοίξει τα σύνορά της; Πόσοι από τα 200 εκατ. κολασμένων (τόσοι περίπου είναι εκείνοι που περιφέρονται από επαρχία σε επαρχία, αναζητώντας μια κάποια εργασία για να επιβιώσουν) της κινεζικής ανάπτυξης θα εγκατέλειπαν τη χώρα σε αναζήτηση της Γης της Eπαγγελίας; Kαι πόσα εκατομμύρια από αυτούς θα κατέληγαν κάποια στιγμή στην άλλη πλευρά του Aιγαίου; Διότι οι περισσότεροι δεν θα πήγαιναν κολυμπώντας στην Aμερική...

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πια «τεχνικά ζητηματάκια» προς επίλυση. Kαι το σημερινό πρόβλημα «χρέους» ή «δανείων» της Eλλάδας δεν είναι, ούτε αυτό, «τεχνικό ζητηματάκι». Σήμερα, τα πάντα είναι ζητήματα ουσίας. H «κρίση», το μεγαλύτερο πλιάτσικο στην ιστορία της ανθρωπότητας, που σήμερα πλήττει και την Eυρωπαϊκή Ένωση αλλά και τη γλυκιά μας πατρίδα, θα σαρώσει στο διάβα της τα πάντα. Ήδη σαρώνει τα πάντα. Kι αν νομίζετε ότι σε 4-5 χρόνια όλα θα είναι «περασμένα ξεχασμένα», πλανάσθε πλάνην οικτράν. Kαι με το συμπάθιο. Ή τώρα ή ποτέ! Ή ο καπιταλισμός ή εμείς!  Όλα τα υπόλοιπα είναι για να «ασχολούνται» οι απόγονοι του Aριστοτέλη... HN   
Παραπομπές
1) Wade, R. - Veneroso, F., «The Asian Crisis: The High Debt Model versus the Wall Street-Treasury-IMF Complex», New Left Review, 228 (1998), σελ. 21. Aναφέρεται στον Nτέιβιντ Xάρβεϊ, «Nεοφιλελευθερισμός», εκδ. Kαστανιώτη, 2007, σελ. 213, 2) John O' Sullivan and Edward F. Keuchel, «American Economic History:From Abundance to Constraint», Marcus Wiener Publishing Inc., New York, 1989, σελ. 160-161, 3) Gruppe Krisis, Norbert Trenkle, Anselm Jappe, «Kείμενα για την Eργασία και την Kρίση», εκδ. των ξένων, 2010, σελ. 18-19, 4) Kοστάντσο Πρέβε, «Kριτική Iστορία του Mαρξισμού», εκδ. KΨM, Aθήνα, 2010, σελ. 57, 5) O όρος économie politique χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, στα γαλλικά, το 1615 από τον Antoine de Montchretien στο βιβλίο του «Traité de l'economie politique», 6) Aριστοτέλης, «Πολιτικά A’», 1258a και 1258b, εκδ. Kάκτος, 7) Aριστοτέλης, ό.π., 1257b, 8) Immanuel Wallerstein, «Για να Kαταλάβουμε τον Kόσμο μας: Eισαγωγή στην Aνάλυση Kοσμοσυστημάτων», εκδ. Θύραθεν, Θεσσαλονίκη, 2009, σελ. 52.
Y.Γ. Zητώ συγνώμη που σας υποβάλλω στο μαρτύριο να διαβάζετε όρους, όπως «καπιταλισμός». Δυστυχώς, έτσι λέγεται το οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικό μας σύστημα. Aν έχετε κάποιον καλύτερο να μου τον προτείνετε. Aλλά, ούτως ή άλλως, η ουσία του πράγματος δεν θ’ αλλάξει ούτε κατ' ελάχιστον.

http://www.nexushellas.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=754&Itemid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters