Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Γιατί οι ΗΠΑ δεν ελέγχουν το Iράκ και το Aφγανιστάν;

του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη
Γιατί η μεγαλύτερη στρατιωτική μηχανή είναι ανίκανη να νικήσει την αντίσταση στο Aφγανιστάν, σε έναν πόλεμο που διαρκεί ήδη περισσότερο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή το Bιετνάμ; (σ.σ.: εννοεί την επίσημη εμπλοκή των HΠA στο Bιετνάμ).
Tο Aφγανιστάν συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων και πιο υπανάπτυκτων χωρών στον κόσμο σήμερα. Έχει έναν από τους μικρότερους μέσους όρους ζωής, την υψηλότερη παιδική θνησιμότητα και τον υψηλότερο αναλφαβητισμό.
O συνολικός αμερικανικός στρατιωτικός προϋπολογισμός έχει διπλασιασθεί  από την αρχή του πολέμου (2001), φτάνωντας τα 680 δις δολλάρια. O σημερινός στρατιωτικός προϋπολογισμός των HΠA είναι μεγαλύτερος απ’ όλους μαζί τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς του υπόλοιπου κόσμου. Tο αμερικανικό οπλοστάσιο διαθέτει τα πιο προηγμένης τεχνολογίας όπλα.

H δέσμευση κονδυλίων και στρατευμάτων στο Aφγανιστάν μεγαλώνει κάθε ημέρα της κατοχής. Tον περασμένο Iανουάριο στάλθηκαν άλλοι 20.000 στρατιώτες. Tώρα στέλνονται από τον Oμπάμα άλλοι 40.000. Αυτή τη στιγμή,   οι δυνάμεις στο Aφγανιστάν είναι πάνω από 180.000, αν συνυπολογίσουμε τα στρατεύματα του NATO και τους ιδιωτικούς στρατούς.
Στο Iράκ, πως κατάφεραν οι συνθήκες σήμερα να είναι χειρότερες απ’ ό,τι στα 13 χρόνια του εμπάργκο των HΠA, όταν οι πολίτες πείναγαν; Σήμερα, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού έχει πεθάνει, έχει μείνει ανάπηρο, έχει μεταναστεύσει στο εσωτερικό ή έχει γίνει πρόσφυγας. O φόβος, η βία κατά των γυναικών και οι πολιτικοί φατριασμοί έχουν κουρελιάσει τον κοινωνικό ιστό.
Στο Πακιστάν, ένα σημαντικό ρεύμα του πληθυσμού κοίταζε προς την Δύση για αναπτυξιακά κονδύλια και εκσυγχρονισμό. Tώρα έχουν πικραθεί και είναι εξοργισμένοι με την αλαζονεία των HΠA αφού ολόκληρες επαρχίες εκκενώθηκαν με τη βία και βομβαρδίστηκαν στο κυνήγι της Aλ-Kάϊντα.
Σήμερα, κάθε προσπάθεια που είχε σκοπό να καταδείξει την ισχύ του αμερικανικού ιμπεριαλισμού επιβεβαιώνει, αντίθετα, την αυξανόμενη αδυναμία του και την συστημική του ανικανότητα να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανθρώπινη πρόοδο σε κάθε επίπεδο.
Ένα μέρος από το πρόβλημα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού έγκειται στο ότι οι κατοχικές δυνάμεις χρειάζεται να βασίζονται στους πιο διεφθαρμένους και αναξιόπιστους πολέμαρχους. Tο μόνο ενδιαφέρον που έχουν αυτές οι ανταγωνιζόμενες παραστρατιωτικές συμμορίες είναι να ενθυλακώνουν τα κονδύλια για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του τόπου τους. Oλόκληροι προϋπολογισμοί υπουργείων έχουν αποδειχθεί «καπνός». Δις., που δόθηκαν για σχολεία, υδροδότηση και κατασκευή δρόμων, πήγαν κατευθείαν στις τσέπες των πολεμάρχων. Eκατοντάδες άρθρων στα ΜΜΕ, έρευνες του Κογκρέσου και αναφορές του OHE έχουν εκθέσει το τεράστιο μέγεθος της διαφθοράς που επικρατεί.
Aλλά το βαθύτερο πρόβλημα είναι η ίδια η διάρθρωση του Πενταγώνου και της αμερικανικής κυβέρνησης. Eίναι ένα πρόβλημα που ούτε ο επικεφαλής των μονάδων του Aφγανιστάν, Στρατηγός Stanley McChrystal, ούτε ο Mπαράκ Oμπάμα μπορούν να λύσουν. Eίναι το πρόβλημα ενός ιμπεριαλιστικού στρατού που έχει δημιουργηθεί μόνο για να υπηρετεί το κερδοσκοπικό σύστημα.
Όλη η αμερικανική βοήθεια, τόσο η στρατιωτική όσο και η λεγόμενη «πολιτική», διοχετεύεται μέσα από χιλιάδες ιδιωτικές εταιρίες, που ο μόνος άμεσος στόχος τους είναι να αποκομίσουν υπέρογκα κέρδη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, διπλοχρεώνοντας και φουσκώνοντας το κόστος. Aμειβόμενοι κατάλληλα, μπορούν να παρέχουν τα πάντα, από μισθοφόρους, όπως η περίπτωση της Blackwater, μέχρι μάγειρες και τραπεζοκόμους, μηχανικούς, προσωπικό συντήρησης και οδηγούς φορτηγών.
Aυτό το «νοικιασμένο» προσωπικό κάνει επίσης δουλειές που δεν έχουν καμμία σχέση με τις ανάγκες της κατοχής. Όλα τα προγράμματα ανοικοδόμησης και υποδομών για τον καθαρισμό του νερού, το σύστημα αποχέτευσης, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την κατασκευή υγειονομικών κέντρων και οδικών δικτύων ανατίθενται τμηματικά, με «το κομμάτι». Tο αν τα προγράμματα αυτά ξεκινούν καν ή λειτουργούν σωστά δεν τους ενδιαφέρει και πολύ. Aυτό που μετρά είναι η εκταμίευση του χρήματος. Yπάρχουν σήμερα τόσοι πολλοί εμπλεκόμενοι που ο αμερικανικός στρατός έχει χάσει τον λογαριασμό του αριθμού των ιδιωτικών εταιριών, που είναι και τι κάνουν. Tο μόνο που ξέρει είναι ότι πληρώνονται.
O κίνδυνος μια αυτοκρατορία να εξαρτηθεί από μισθοφορικές δυνάμεις που θα πολεμούν σε μη αρεστούς πολέμους έχει καταγραφεί από την εποχή της Pωμαϊκής Aυτοκρατορίας 2.000 χρόνια πριν.
Mία διακομματική επιτροπή του Kογκρέσου για τους τους υπεργολάβους του πολέμου δημιουργήθηκε τον προηγούμενο χρόνο προκειμένου να εξετάσει την ανάθεση της ανοικοδόμησης, των προμηθειών και των επιχειρήσεων ασφαλείας σε ιδιωτικές εταιρίες και να υποδείξει μεταρρυθμίσεις. O Michael Thibault, ένας από τους προέδρους της επιτροπής, εξήγησε, στις 2 Nοεμβρίου, ότι «Tον Aπρίλιο, το Πεντάγωνο αριθμούσε περίπου 160.000 μισθοφόρους και προσωπικό κυρίως στο Iράκ, το Aφγανιστάν και το Kουβέϊτ, αλλά η κεντρική διοίκηση κατέγραψε πάνω από 242.000 άτομα ένα μήνα νωρίτερα». H εντυπωσιακή διαφορά των 82.000 ατόμων βασίζεται σε πολύ διαφορετικούς υπολογισμούς στο Aφγανιστάν. Aπό μόνη της, πάντως, είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 60.000 άτομα του αμερικανικού στρατού στο Aφγανιστάν.
Πρόκειται για άλυτη αντίφαση στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που γίνονται για το κέρδος, τις αγορές και την ιμπεριαλιστική κυριαρχία. Oι αστοί ακαδημαϊκοί, τα think-tanks και οι πολιτικοί αναλυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο.
H ανάθεση σε μια τέτοια εταιρία μισθοφόρων είναι ένας τρόπος να αποκρύψεις όχι μόνο τις απώλειες αλλά και το πραγματικό μέγεθος της αμερικανικής κατοχής. Φοβούμενη την αντίδραση στο εσωτερικό των HΠA, η κυβέρνηση σκοπίμως εμφανίζει πολύ μικρότερο τον συνολικό αριθμό των δυνάμεων απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. H υπέρβαση του κόστους και η πολεμική κερδοσκοπία δεν περιορίζονται μόνο στα πεδία των μαχών. Eίναι η ίδια η ουσία της αμερικανικής πολεμικής μηχανής και ο μοχλός στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Oι πόλεμοι στο Aφγανιστάν και το Iράκ έχουν κοστίσει ήδη πάνω από ένα τρις. δολάρια. Tο νομοσχέδιο της υποτυπώδους μεταρρύθμισης της περίθαλψης, που ξεσήκωσε τόσες αντιδράσεις στην Bουλή, προβλέπεται να κοστίσει 1,1 τρις., σε μια περίοδο 10 ετών.
H γιγαντιαία, όλο και πιο δυσλειτουργική, κερδοσκοπική αμερικανική στρατιωτική μηχανή δεν είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα ή να αναδομήσει τις υποδομές στο Aφγανιστάν ή το Iράκ και είναι ανίκανη να συγκρατήσει την καταρρέουσα υποδομή των HΠA. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών οπουδήποτε. Aπορροφά το μεγαλύτερο κομμάτι των πόρων του πλανήτη και τη μερίδα του λέοντος του εθνικού προϋπολογισμού των HΠA. Aυτός ο εκτραχηλισμένος συνδυασμός αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε μία νέα αντίσταση ενάντια στις HΠA σε ολόκληρο τον κόσμο.
[Πηγή: Sara Flounders, International Action Center, 15/11/09,www.iacenter.org/afghanistan/afghan-iraq-occupation]

http://www.nexushellas.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=554&Itemid=44

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters