Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ρουμπινί: Αναδιάρθρωση χρέους ή επιστροφή στη δραχμή

Μία ακόμα φορά ο διεθνής οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί κάνει δυσοίωνες εκτιμήσεις για τη χώρα μας, καθώς εκτιμά ότι η Ελλάδα είτε θα υποχρεωθεί να αναδιαρθρώσει τη χρέος της είτε να επιστρέψει στη δραχμή.

Η μόνη λύση για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας,...

όπως υποστήριξε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (7/12), είναι η υποτίμηση του νομίσματος, κάτι που σημαίνει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή.

Διευκρίνισε ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αφού προϋποθέτει αποχώρηση από την ΕΕ. Επισήμανε δε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η υποτίμηση του εθνικού νοµίσµατος θα έφτανε στο 50%. Οπότε, όπως σημείωσε, η τελευταία λύση για την Ελλάδα είναι η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του.

«Δεν μπορεί όμως σε καμιά περίπτωση να γίνει στη Ελλάδα ό,τι έγινε στην Αργεντινή. Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε άλλα χαρακτηριστικά», υπογράμμισε.

Μοναδικός λόγος για την οποίο δεν έχει γίνει ακόμα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι για να μην πληγεί το ευρώ και να μπορέσουν οι άλλες χώρες να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους χωρίς να επηρεαστούν από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα, τόνισε, θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, που προς στιγμήν έχει μετατεθεί χρονικά, όταν συμβεί αυτό.

Έκρινε ως απαραίτητη τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους. «Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί είτε να αναδιαρθρώσει το χρέος της είτε να επιστρέψει στη δραχμή», υποστήριξε.

Σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση και το ΑΕΠ, τονίζοντας ότι ακόμα και αν η χώρα λάβει όλα τα μέτρα, το καλύτερο σενάριο υποστηρίζει σταθεροποίηση του χρέους στο 148% του ΑΕΠ, κάτι που χαρακτηρίζει ως «μη βιώσιμο».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως η επιβολή φόρων φέρνει ύφεση και παγιδεύει τη χώρα σε υψηλό χρέος. «Η χώρα κινδυνεύει να πέσει σε οικονομική στασιμότητα και υψηλή ανεργία», υποστήριξε.

Η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, όπως ανέφερε, πρέπει να είναι το βασικό εργαλείο από εδώ και πέρα για την εξασφάλιση νέων εσόδων. «Πρέπει να πληρώσουν φόρους αυτοί που δεν πληρώνουν», σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι ο Νουριέλ Ρουμπινί πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. 


http://apolitistosteki.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters