Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Τι θα γίνει στον κόσμο το 2015;

Τι θα γίνει στον κόσμο το 2015;


Σας παρουσιάζουμε τους ανθρώπους, τις επετείους, τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, τις διοργανώσεις και τα γεγονότα που θα μας απασχολήσουν μέσα στη χρονιά
Hλιακό αεροπλάνο

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν τα ηλιακά αεροπλάνα, τα οποία κατασκευάζει η εταιρεία Solar Impulse, είναι ένα πελώριο media event ή εάν κάποια στιγμή πρόκειται να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μας. Είναι πιθανό ότι το 2015 ίσως είναι η χρονιά κατά την οποία θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα. Και αυτό επειδή οι δύο πιλότοι του Solar Impulse, ο Μπερτράν Πικάρ και ο Αντρέ Μπόρσμπεργκ, μετά την πρώτη επιτυχημένη νυχτερινή πτήση τους, θα επιχειρήσουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου με αεροσκάφος που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Ξεκινώντας από το Αμπου Ντάμπι, θα περάσουν πάνω από την έρημο του Αραβικού Κόλπου,
προχωρώντας προς την Ινδία, την Κίνα, και περνώντας τελικά πάνω από δύο ωκεανούς θα επιστρέψουν στον Αραβικό Κόλπο. Το ταξίδι τους θα αρχίσει την 5η Μαρτίου και αναμένεται να τελειώσει προς το τέλος Ιουλίου. Παράλληλα, αναμένεται να στηθεί ένας γιγάντιος ηλιακός πύργος (ο μεγαλύτερος όλων των εποχών, με ύψος διπλάσιο εκείνου του Empire State Building) στην έρημο της Αριζόνας. - Η.Ν.

Η χρονιά του Ορσον Γουέλς


 
Ορισμός του auteur σκηνοθέτη και ταυτόχρονα ιδανικός αουτσάιντερ του χολιγουντιανού συστήματος των στούντιο, ο Ορσον Γουέλς (1915-1985) διέγραψε μια λαμπρή τροχιά στο στερέωμα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο δημιουργός του «Πολίτη Κέιν» και των «Υπέροχων Αμπερσονς» ωρίμασε καλλιτεχνικά σε νεαρή ηλικία και μάλιστα σε ποικίλα πεδία – διακρίθηκε παράλληλα ως ικανός ηθοποιός του θεάτρου και ραδιοφωνικός παραγωγός που έσπειρε τον πανικό με την αληθοφάνεια του «Πολέμου των Κόσμων» το 1938. Για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (στις 6 Μαΐου 1915) μια πλειάδα εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί από διάφορους φορείς: μεταξύ άλλων, προβολές των ταινιών του σε ένα μηνιαίο αφιέρωμα στον γνωστό κινηματογράφο τέχνης της Νέας Υόρκης «Film Forum» από την 1η Ιανουαρίου ως τις 3 Φεβρουαρίου, ένα συνέδριο για το έργο του στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα (29 Απριλίου-2 Μαΐου), παρουσίαση δύο νέων βιογραφιών του στο Γούντστοκ του Ιλινόι, την πόλη όπου πέρασε τα σχολικά του χρόνια και ο ίδιος θεωρούσε σπίτι του. Μαζί με τις επανεκδόσεις φιλμ, τα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του και αναρίθμητα άλλα events, ο φόρος τιμής προβλέπεται ταιριαστός στα μέτρα του δημιουργού. – Μ.Κ.

200 χρονια Βατερλώ
Είναι ένα από εκείνα τα κύρια ονόματα που η σημασία των ιστορικών περιστάσεων ανάγει σε κοινά. Η νίκη του Δούκα του Ουέλινγκτον στη Μάχη του Βατερλώ στις 18 Ιουνίου 1815 σηματοδότησε το τέλος μιας
εικοσαετίας πολέμων που προκάλεσε η Γαλλική Επανάσταση, της σταδιοδρομίας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και της προβιομηχανικής εικόνας του ευρωπαϊκού χάρτη. Συνώνυμη από τότε της συντριπτικής ήττας, η βελγική κωμόπολη των 30.000 κατοίκων θα βρεθεί με τη νέα χρονιά στο επίκεντρο του εορτασμού των 200 ετών από το γεγονός. Ενας ευρύς κατάλογος στον ιστότοπο www.waterloo200.org περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, όπως η έκθεση του Βρετανικού Μουσείου «Ο Βοναπάρτης και οι Βρετανοί» τον Φεβρουάριο, τα εγκαίνια του ανακαινισμένου αγροκτήματος του Ουγκομόν, κομβικού σημείου της σύγκρουσης, και, τέλος, την αναπαράσταση της ίδιας της μάχης στο πεδίο του Βατερλώ. Το επετειακό μεταίχμιο μιας μεταβατικής εποχής για την Ευρώπη συμπίπτει με μια εξίσου μεταβατική στιγμή σήμερα– τροφή για πολιτική σκέψη, αν μη τι άλλο. – Μ.Κ.




Το Poster Girl της Βασιλείας
Εκτός απροόπτου, στις 9 Σεπτεμβρίου του 2015 θα ασχολούμαστε και πάλι με την Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου. Τότε, η 88χρονη βασίλισσα πρόκειται να ξεπεράσει το «ρεκόρ» της βασίλισσας Βικτωρίας και να γίνει η βασίλισσα με το μεγαλύτερο διάστημα στον θρόνο στην ιστορία της Βρετανίας. Η Ελισάβετ, ειδικά τα τελευταία χρόνια, ύστερα από μια σειρά πανέξυπνων επικοινωνιακών κινήσεων, εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ειδήσεων για κάθε λογής διεθνές μέσο. Η συμμετοχή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, αγκαζέ με τον «Τζέιμς Μποντ» Ντάνιελ Κρεγκ, συζητήθηκε έντονα. Οι εκδηλώσεις για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο πέρυσι στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία, ενώ μοιραία αναφέρεται στο περιθώριο των ειδήσεων περί πρίγκιπα Γουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον. Σύμφωνα με το «Forbes», η περιουσία της αγγλικής βασιλικής οικογένειας υπολογίζεται – με μια μάλλον μετριοπαθή προσέγγιση – στα 600 εκατομμύρια δολάρια. – Η.Ν.



Η πρώτη διαφήμιση στη Σελήνη
 
Είναι το πεπρωμένο της Σελήνης να γίνει κάτι σαν τους ΧΥΤΑ της Αττικής για διαφημιστικούς λόγους; Η πρωτοβουλία της ιαπωνικής εταιρείας Otsuka Pharmaceutical να εκτοξεύσει μια κάψουλα βάρους ενός κιλού με το δημοφιλές αναψυκτικό Pocari Sweat προκειμένου αυτό να προσσεληνωθεί εντός του 2015 ακούγεται επικίνδυνα κοντά σε κάποιες από τις πιο ευφάνταστες (και αμφιλεγόμενες) πρακτικές του Σκρουτζ Μακ Ντακ σε περίοδο κρίσης των επιχειρήσεών του. Μέτρο τόσο της ανάπτυξης της τεχνολογίας όσο και της αρχόμενης ιδιωτικοποίησης του Διαστήματος (η εταιρεία Astrobotic, που έχει την ευθύνη της μεταφοράς, φιλοδοξεί να φέρει το πρώτο ιδιωτικό ρόβερ στο φεγγάρι), η κίνηση θα έχει και το απαραίτητο ιδεαλιστικό περίβλημα – θα συνοδεύεται από γραπτά μηνύματα παιδιών από την Ασία. Μια μικρή κάψουλα για τον άνθρωπο, μια μεγάλη γουλιά για την ανθρωπότητα. – Η.Ν.




Η Ευρώπη παει στο Αζερμπαϊτζάν
 



Η μασκότ δεν πολυαρέσει. Το κόστος της διοργάνωσης έχει φτάσει ήδη το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η χώρα που θα τη φιλοξενήσει κατηγορείται από τη Διεθνή Αμνηστία ως όχι και πολύ φιλική με τους επικριτές των κυβερνώντων. Οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά από τις 12 έως τις 28 Ιουνίου 2015 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ήδη έχουν συγκεντρώσει πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας για μια σειρά από λόγους, άσχετους με το αθλητικό τους μέρος. Σε αυτό, περίπου 6.200 αθλητές πρόκειται να διαγωνιστούν με δέλεαρ ορισμένων την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Χρειαζόταν όμως άλλη μια μεγάλη διοργάνωση στο διεθνές καλαντάρι; Για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή, ναι. Για να μην υστερεί η Ευρώπη από τους Παναμερικανικούς ή τους Πανασιατικούς Αγώνες που τελούνται από το 1951; Οχι. «Brand», «συμβόλαια», «μεταδόσεις» επικαλείται ο επικεφαλής της οργανωτικής τους επιτροπής, Σάιμον Κλεγκ, στις συνεντεύξεις του. Η ουσία είναι στο περιτύλιγμα. – Μ.Κ.
Μποντ εναντίον Spectre, ξανά!
 

Οταν μια ταινία Τζέιμς Μποντ έχει τίτλο «Spectre», αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι. Η νέα περιπέτεια του 007, με τον Ντάνιελ Κρεγκ να υποδύεται τον πολυπράκτορα, σκηνοθετημένη από τον Σαμ Μέντες, ο οποίος επίσης σκηνοθέτησε το αμέσως προηγούμενο «Skyfall», αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου. Προφανώς, η ταινία σηματοδοτεί την επιστροφή της θρυλικής – στο σύμπαν των ταινιών Μποντ – τρομοκρατικής οργάνωσης «Spectre», όπως τη γνωρίσαμε στον «δρα Νο», στην «Επιχείρηση Κεραυνός» και σε άλλες ταινίες της σειράς. Στο απολαυστικό «Skyfall», ο Μποντ επιχείρησε να επιστρέψει στις ρίζες του, σε ένα περιβάλλον υπηρεσιών πληροφοριών που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στους χάκερ παρά στους πράκτορές τους. Αυτή τη φορά, ως Bond girl έχει επιλεγεί η εντυπωσιακή Γαλλίδα Λία Σεϊντού, η οποία έγινε γνωστή από τη «Ζωή της Αντέλ». Μόνη ένσταση στα όσα έχουν διαρρεύσει ως τώρα, η συμμετοχή της Μόνικα Μπελούτσι, η οποία φέρει τη (γνωστή στους παροικούντες το Χόλιγουντ) «κατάρα» να μην έχει καταφέρει να πρωταγωνιστήσει σε μια καλή ταινία μέσα σε δύο δεκαετίες καριέρας. – Η.Ν.

Οι συσκευές γίνονται όλο και πιο έξυπνες
Πρόκειται για μια τάση η οποία ενσαρκώνεται από την κυκλοφορία του «έξυπνου» ρολογιού της Apple στις αρχές του 2015. Μέχρι πρόσφατα, ακόμη και η έκρηξη των smartphones και των tablets ήταν απόρροια των δυνατοτήτων διασύνδεσής τους: τα πολλά κοινωνικά δίκτυα, τα εκατομμύρια άυλα applications και το αβέβαιο «νέφος», όπου ανεβαίνουν τα πάντα (ρωτήστε τις σταρ του Χόλιγουντ, που είδαν τις γυμνές φωτογραφίες τους να διαρρέουν από τα iPhone τους). Οι πιο «καυτές» εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ ήταν τα ανερχόμενα κοινωνικά δίκτυα που δεν κατασκεύαζαν τίποτε απτό. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του περιοδικού «The Economist», «το 2015 το buzz (και τα χρήματα) θα μεταφερθεί στις έξυπνες συσκευές». Η Google ήδη σχεδιάζει αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς, εξελίσσει τα έξυπνα γυαλιά Google Glass και διάφορα είδη ρομπότ, ενώ εξαγόρασε τη Nest η οποία κατασκευάζει «έξυπνους» θερμοστάτες. Οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν. – Η.Ν.

Τσόρτσιλ στον 21ο αιώνα



Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο διαφημίζει ένα αναμνηστικό νόμισμα με την εικόνα του. Το Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου ανακοινώνει μια έκθεση για τη συμβολή του στην επιστήμη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης. Το Μουσείο Μιλένιουμ Γκέιτ της Ατλάντα προετοιμάζει μια έκθεση ζωγραφικής με 30 δικούς του πίνακες, άγνωστους εν πολλοίς στο ευρύ κοινό ως σήμερα. Στα 50 χρόνια από τον θάνατό του, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ (1874-1965) δεν είναι μόνο ο «πατέρας της νίκης» του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο κήρυκας του Ψυχρού Πολέμου, ο τελευταίος των ιμπεριαλιστών, ο χαρισματικός ρήτορας ή ο δεξιοτέχνης αφηγητής ιστορικών γεγονότων. Η ποικιλία των εκδηλώσεων που καταγράφονται στον δικτυακό τόπο www.churchillcentral.com υποδεικνύουν ότι ένα από τα συνεπέστερα πολιτικά όντα του 20ού αιώνα έχει αποβεί πλέον μια συμβολική μορφή της βρετανικής και, ως έναν βαθμό της δυτικής, γενικότερα, κουλτούρας. – Μ.Κ.
Απο το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters