Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Χιλιάδες Αλβανοί διεκδικούν ελληνική ιθαγένεια δικαστικά!

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες να γίνει η επικείμενη απογραφή

240.000 Βορειοηπειρώτες με ταυτότητα ομογενούς…


Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθεται η ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας αυτή την περίοδο, λόγω της επικείμενης απογραφής που είναι προγραμματισμένη να γίνει φέτος την Άνοιξη.
Η εύθραυστη πολιτική κατάσταση με τα τελευταία αιματηρά γεγονότα, αλλά και τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάνουν λόγο για μια χώρα που έχει ακόμη να κάνει πολλά βήματα για τον πλήρη εκδημοκρατισμό της, προσθέτουν έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στους Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι διακατέχονται από αίσθημα ανασφάλειας, αλλά και στο κατά πόσο θα είναι  αντικειμενική η καταγραφή του πληθυσμού. Μέσα σ’ όλα αυτά ένα νέο δεδομένο έρχεται να ταράξει ακόμη περισσότερο την κοινωνική ζωή της Αλβανίας.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «borioipirotis.blogspot.com» χιλιάδες πολίτες της Αλβανίας ζητούν ν’ αλλάξουν την αλβανική εθνικότητά τους σε ελληνική, προκαλώντας αντιδράσεις στην Αλβανική πλευρά.  Η πλειοψηφία των αιτήσεων προέρχονται από την περιοχή της Βορείου Ηπείρου και συγκεκριμένα από το Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα, την Πρεμετή και την Κορυτσά όπου οι περισσότεροι ζητούν να καταγραφούν με Ελληνική εθνικότητα, ενώ αντίθετα λίγες είναι  οι αιτήσεις για άλλες εθνικότητες.
Η ελεύθερη απογραφή με δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού της εθνικότητας και θρησκείας, που αναμένεται να γίνει φέτος,  θορύβησε τους αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους, που τάχτηκαν εξ’ αρχής κατά αυτής της απογραφής, εκφράζοντας φόβους για πλασματική εικόνα μειονοτήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βορειοηπειρώτες που σήμερα κατέχουν Ειδικό Δελτίο - Ταυτότητα Έλληνα Ομογενούς ανέρχονται στις 240.000.

«ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΣΑΣ…»
Οι δηλώσεις του Έλληνα Πρόξενου στην Κορυτσά, σε εκδήλωση των 20 χρόνων της «Ομόνοιας» που ζήτησε  από τους «μη αναγνωρισμένους» Έλληνες της Κορυτσάς, να μη φοβηθούν να δηλώσουν την Ελληνική καταγωγή τους, έγινε πρώτο θέμα και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ζήτησε εξηγήσεις από τον Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα, ενώ ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ξεκίνησε έρευνα για όλες τις δικαστικές αποφάσεις αλλαγής εθνικότητας.

Η «ΟΜΟΝΟΙΑ»
Για τις δηλώσεις του Έλληνα Προξένου στην Κορυτσά αναφέρθηκε με χθεσινή ανακοίνωσή της και η «Ομόνοια», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η παρουσία του Ελληνισμού στην Κορυτσά και τη Μοσχόπολη είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη και ιστορικά τεκμηριωμένη. Παρόλο που η περιοχή δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις αφομοίωσης στο παρελθόν, κανένας δεν μπορεί να τους εμποδίσει σήμερα να δηλώσουν αυτό που αισθάνονται. Οι άμεσοι και έμμεσοι εκβιασμοί, δεν έχουν καμία σχέση με το σύγχρονο πνεύμα και δε συνάδουν με την Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας…».

«ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ»…
Η πολυαναμενόμενη απογραφή στην γειτονική μας χώρα χαρακτηρίζεται από την Ελλάδα ως ένα πολύτιμο «εργαλείο». Ζητά να διενεργηθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας από την αλβανική πλευρά συνιστά βαρόμετρο των διμερών σχέσεων των δυο Κρατών και αποτελεί κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία είχε πραγματοποιηθεί το 1989-90, πριν την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και, σύμφωνα με αυτήν, οι Έλληνες τότε υπολογίστηκαν μόνο σε 60.000, ένας αριθμός όμως που απέχει… παρασάγκας από την πραγματικότητα, αφού τότε η απογραφή διεξήχθη μέσα σε κλίμα εκφοβισμού και νοθείας.
ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΕΛΙΔΑ…
Η επικείμενη απογραφή στην Αλβανία είναι μία μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει η γειτονική μας χώρα, ότι είναι διατεθειμένη να κάνει ένα βήμα προς τον πλήρη εκδημοκρατισμό της, να γυρίσει δηλαδή σελίδα. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως  ακόμη η Αλβανία δεν έχει ωριμάσει για κάτι τέτοιο. Η πολιτική αστάθεια που υπάρχει, σε συνδυασμό με τις αλυτρωτικές τάσεις που εμφανίζουν εθνικιστικοί κύκλοι της γείτονος, κάνουν αυτή την προσπάθεια ακόμη πιο δύσκολη. Γι΄ αυτό για να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις η παρουσία παρατηρητών του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και άλλων διεθνών Οργανισμών ίσως αποδειχθεί πολύτιμη…

http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3346&catid=33

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters