Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Εκπαιδεύοντας το κόσμο...



Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση με την ευρεία έννοια περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που έχουν σκοπό την επίδραση με συγκεκριμένο τρόπο στη σκέψη, στο χαρακτήρα και στη σωματική αγωγή του ατόμου. Από τεχνικής πλευράς, με τη διαδικασία της εκπαίδευσης αποκτώνται...
συγκεκριμένες γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες και αξίες (ηθική, ειλικρίνεια, ακεραιότητα χαρακτήρα, αίσθηση του δικαίου, αφοσίωση, επαγγελματισμός, υπευθυνότητα, κτλ). Η εκπαίδευση γίνεται με βάση συγκεκριμένες μεθόδους (θεωρητική διδασκαλία, επίδειξη, ανάθεση εργασιών, πρακτική εξάσκηση, κτλ), σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα και είναι οριοθετημένη χρονικά. Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα εκπαιδεύω που σημαίνει ανατρέφω από παιδική ηλικία, μορφώνω, διαπαιδαγωγώ.

Κάποιοι άλλοι γνωστοί ορισμοί για την εκπαίδευση:
* Σύμφωνα με τον Ντυρκέμ, η εκπαίδευση ορίζεται ως η δράση που κατευθύνεται από τις γενιές των ενηλίκων στις γενιές εκείνες που δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμες για την κοινωνική ζωή.
* Σύμφωνα με τον Ζαν Πιαζέ, «Η εκπαίδευση συνίσταται στη διαμόρφωση δημιουργών, ακόμη κι αν δεν υπάρξουν πολλοί, ακόμη κι αν οι δημιουργίες του ενός είναι μικρότερες του άλλου. Χρειάζεται η διαμόρφωση εφευρετών, ανακαινιστών, όχι κομφορμιστών».
* Στο βιβλίο του Τσαούση «Λεξικό της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης» συναντάμε τον παρακάτω ορισμό: «Εκπαίδευση είναι μορφή εξειδικευμένης κοινωνικοποίησης που ασκείται κατά κανόνα από φορείς που βρίσκονται έξω από την οικογένεια και έχει ως περιεχόμενό της την μετάδοση γνώσεων, δεξιοτήτων και μορφών ενέργειας ή συμπεριφοράς (εντός ειδικών ιδρυμάτων).
* Η εκπαίδευση, με τη στενή της σημασία και όπως αυτή χρησιμοποιείται σήμερα στην επιστήμη της παιδαγωγικής, σημαίνει τη συστηματική και την οργανωμένη διαδικασία της αγωγής και της μάθησης, που αφενός προγραμματίζεται από την πολιτεία ή από οποιονδήποτε άλλο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό (Π. Ξωχέλλης,1986,1997), και αφετέρου υλοποιείται από τους φορείς αυτούς. Επειδή όμως η εκπαίδευση είναι ένα δημόσιο αγαθό, γι' αυτό την εποπτεία και την ευθύνη για την υλοποίησή της την έχει, και οφείλει να την έχει, εξολοκλήρου η Πολιτεία.

Σκοποί της εκπαίδευσης
Οι σκοποί της εκπαίδευσης διαφέρουν από χώρα σε χώρα και από εποχή σε εποχή. Η σύγχρονη εκπαίδευση δεν έχει ξεκαθαρισμένους σκοπούς λόγω της γρήγορης ανάπτυξης, παρόλα αυτά γίνονται γενικώς αποδεκτοί οι παρακάτω σκοποί:

1. Ο σχηματισμός του χαρακτήρα, που θα βοηθήσει τους νέους στις σχέσεις τους με τους συνανθρώπους τους.
2. Η ανάπτυξη της ευφυΐας.
3. Η μετάδοση και ίσως η βελτίωση της εθνικής κουλτούρας.
4. Ο εφοδιασμός των νέων με γνώσεις και δεξιότητες ανάλογα με τις ικανότητές τους, ώστε να κερδίσουν τα απαραίτητα για τη ζωή και να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
5. Η προσπάθεια να γίνουν οι νέοι ικανοί να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια



...πράγματι πιστεύετε πως όσα θεωρείτε καλό ή κακό είναι επιλογή σας? Ελπίζω πως όχι! Κάποτε θεωρούσαμε πως η ατάκα που έπαιζε παντού ήταν: "την υγειά σου να έχεις και όλα καλά θα πάνε"! Τώρα άλλες ατάκες ακούγονται παντού! Κάποτε θεωρούσαμε πως το παν είναι η οικογένεια, τώρα με τα προγράμματα της τηλεόρασης μας έχουν πείσει πως αλλού είναι η ουσία της επιτυχίας!

...πια τα προγράμματα έχουν γεμίσει με μηνύματα που αν τα προσέξουμε θα φρίξουμε! Αν προσέξουμε αλλάζουν εντελώς τις βάσεις της ελληνικής παιδείας και άποψης που έχουμε για την οικογένεια! Απλά ανατρέψτε τις παλιές Α/Μ ελληνικές ταινίες και αν δείτε τα νοήματα που υπήρξαν τότε σε σχέση με αυτές τις εκπομπές, ταινίες, life style εκπομπές κλπ και ίσως να καταλάβετε τα λόγια μου...

...στη πράξη συνεχώς βομβαδιζόμαστε από πληροφορίες που μας εκπαιδεύουν! Που έχουν πάντα κάτι πίσω από τα λόγια για να μας κρατήσουν δέσμιους κάποιων εταιριών, κάποιων συνθηκών! Απλά προσέξτε τί δείχνει κάθε μέρα η τηλεόραση, τί γράφουν τα περιοδικά, ποιούς δείχνουν συνεχώς! Ξέρουμε ποιός είναι ο πρόεδρος των Ομοφυλοφίλων αλλά όχι ποιός είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, ξέρουμε πως για να πετύχεις πρέπει να μπεις σε παιχνίδια, πρέπει να κλωτσάς μπάλα, ή να γυρνάς σχεδόν γυμνή από το ένα γκλαμουράτο μπαράκι στο άλλο! Πρέπει να καβαλάς μεγάλη μοτοσυκλέτα ή μουράτο αυτοκίνητο, να έχεις της τελευταίας μόδας κινητό, να είσαι στο facebook αλλιώς δεν είσαι κανένας!

...οι αξίες που διαμορφώνονται σε κάθε οργανωμένη κοινωνία είναι οι αξίες που κάποιοι θέλουν να περνούν στο κόσμο! Τώρα είναι η εποχή που μας εκπαιδεύουν στο εύκολο χρήμα, που δεν πρέπει να έχεις κάτι καλό, αρκεί να είσαι στο γυαλί, να είσαι όμορφος και αποδεχτός από τη τηλεθέαση! Τότε είσαι κάποιος! Είδαμε και πόσο ασχολήθηκε ο κόσμος με τη Τζούλια και τη κάθε Τζούλια! Τί είναι η Τζούλια? Στη πράξη όλοι ξέρουμε τί είναι, αλλά ο φακός έδειξε τη γκλάμουρ μεριά της που πολλές κοπέλες ίσως να την είδαν σαν παράδειγμα, να γίνει κάποιος γνωστός, να μένει σε βίλα, με αυτοκίνητο, με τυπάκια που τρέχουν πίσω από αυτή, και να κάνουν ουρά για να βγάλουν μία φωτογραφία μαζί της! Το τραγικό? Πώς παρουσιάστηκε η οικογένειά της, που και εκεί ο φακός έκανε το θαύμα του! Μια έδειχνε ένα δράμα οικογενειακό, μετά όμως επειδή έπρεπε, έδειχνε το πόσο την αγαπούν στην οικογένεια! Τέτοια παραδείγματα πολλά! Φτάνει να δούμε τις μεσημεριανές εκπομπές που οι τηλεμαϊντανοί λένε το κοντό και το μακρύ τους για θέματα που στη πράξη δεν μας αφορούν!

...στις πρωινές εκπομπές και μεσημεριανές γίνεται πραγματική πλύση εγκεφάλου για το μέσο Έλληνα για το τί πρέπει να πιστεύει πως είναι η ζωή! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Αμερική φώναζαν πως με τις σκηνές βίας (βλέπε βράδυ Star) υποκινείς τον τηλεθεατή σε κινήσεις αντίστοιχης βίας! Μάθαμε πια πως το εύκολο χρήμα έχει αξία, να παίζουμε τηλεπαιχνίδια, να ζούμε μέσα από το γυαλί, να θέλουμε μία κάμερα για να είμαστε κάποιοι!

...άλλες αξίες από εκείνες που μας δίδασκαν παλαιότερα! Τώρα πια δεν χρειάζεται να σπουδάζεις, άλλωστε οι επιστήμονες της Ελλάδας παίρνουν λιγότερα από όσα βγάζουν οι μαϊντανοί της τηλεόρασης και είναι πανταχού άγνωστοι και δεν ασχολείται κανένας με αυτούς! Αν είσαι όμορφος ή όμορφη, με μερικές πλαστικές, με μερικές "σωστές παρέες" γίνεσαι από κανένας, κάποιος και ας μην έχεις τελειώσει ούτε καν λύκειο!

...τόσα πειράματα δεν έγιναν για το τίποτα! Τόσα σοφά μυαλά ασχολήθηκαν να μεταλλάξουν το πλήθος σε όχλο! Τόσοι στιλίστες έδωσαν τα φώτα τους τόσα χρόνια για να είμαστε έτσι και να μας αρέσει! Απλά πια έχουμε το μικρόκοσμο που μας ταιριάζει! Με τα λαμώγια πολιτικούς που εμείς ψηφίσαμε, με την ίδια λογική να ασπαζόμαστε το νέο life style και απλά να προσπαθούμε να μπούμε όπως μπορούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα!

...όταν μάθουμε το παιχνίδι που παίζεται για εμάς, ίσως να ξέρουμε και πώς να κινηθούμε! Απλά προτείνω να ανοίξουμε το μυαλό μας και να δούμε τί γίνεται γύρω μας και αν μπορούμε να φτιάξουμε καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή τη δύναμη να δώσουμε στις επόμενες γενιές το παράδεισο ή τη κόλαση! Ανάλογα τί θα προτιμήσουμε: Να φτιάξουμε κάτι ή απλά να αφήσουμε να χαθεί κάτι...

...κάποτε οι αναρχικοί είχαν πει πως όταν ανοίγει μία τηλεόραση, κλείνει ένα μυαλό! Μάλλον έχουν ένα δίκιο, τότε που το πρωτοάκουσα δεν το κατάλαβα, τώρα πια το πιστεύω!

ligesskepsis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters