1. Τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα;
Αν γίνει κάτι τέτοιο, οι επιπτώσεις θα είναι παγκόσμιας εμβέλειας.
Όλοι μα όλοι, θα νιώσουν τις συνέπειες. Από τους Ιάπωνες καταθέτες ως τους Αμερικανούς συνταξιούχους.
Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:
2. Οι ελληνικές τράπεζες εθνικοποιούνται
Οι τράπεζες της Ελλάδας έχουν τεράστια ανοίγματα στο δημόσιο χρέος της χώρας τους. Μια χρεοκοπία θα σήμαινε πως πολλές από αυτές θα αναζητούσαν κεφάλαια για να αναπληρώσουν τα χαμένα, και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε απόσυρση των καταθέσεων από πλευράς των Ελλήνων.
Είναι πιθανό πως η κυβέρνηση θα ανακοίνωνε μια αργία ως «Ημέρα Τραπεζών», για να αποφευχθεί ο πανικός. Στη συνέχεια οι πιο εκτεθειμένες τράπεζες θα έπρεπε να κρατικοποιηθούν.
3. Οι τράπεζες της Ευρώπης κλυδωνίζονται
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κρατάνε μεγάλο μερίδιο του ελληνικού χρέους. Σχεδόν $53 δισ. Η Γαλλία, η Γερμανία, και η Αγγλία είναι οι πιο εκτεθειμένες. Αν οι πιστωτές αναγκάζονταν να υποστούν ένα κούρεμα της τάξης του 40%, αυτό θα σήμαινε απώλειες ύψους €15.6 δισ.
4. Το παιχνίδι των Credit Default swaps
Δεν είναι γνωστό το άνοιγμα των διάφορων χρηματοπιστωτικών οργανισμών προς το ελληνικό χρέος, αναφορικά με τα ασφάλιστρα κινδύνου. Κάποιοι όμως πουλήσανε πολλή προστασία στο ελληνικό χρέος τα τελευταία χρόνια, και μια χρεοκοπία θα πυροδοτούσε πιστωτική κρίση στην αποπληρωμή αυτών των συμβολαίων.
5. Παγκόσμια πιστωτική σύνθλιψη
Οι αμφιβολίες για τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν εμπλοκή και ανοίγματα στο ελληνικό χρέος θα μεγαλώσουν. Οι τράπεζες θα αρνούνται να δανείζουν η μία στην άλλη, φοβούμενες τα ανοίγματα. Πολλές θα ζητάνε εξτρά εγγυήσεις, κάτι που θα οδηγήσει σε αυξημένες πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων. Αν επαναληφθεί αυτό που ακολούθησε τη πτώχευση της Lehman Brothers, τότε οι παγκόσμιες πιστωτικές αγορές μπορεί να συσταλούν. Ετοιμαστείτε να ακούσετε πολλά για τα LIBOR spreads πάλι.
6. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία μπαίνουν σε πειρασμό
Οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι αντιμετωπίζουν χρόνια αργής οικονομικής ανάπτυξης, καθώς οι κυβερνήσεις τους προσπαθούν να μειώσουν τα χρέη και να σταθεροποιήσουν τις τράπεζες. Μια ελληνική χρεοκοπία, ειδικά αν είναι αποτέλεσμα διαδηλώσεων στους δρόμους της Αθήνας, θα ενθάρρυνε αυτά τα κράτη να χρεοκοπήσουν. Αν η Ελλάδα εξαναγκάσει τους δανειστές της να δεχθούν ένα κούρεμα, γιατί να πληρώνουν ολόκληρο το χρέος τους η Ιρλανδία και η Πορτογαλία;
7. Η ΕΚΤ σε κρίση
Η ΕΚΤ είναι φοβερά εκτεθειμένη στο ελληνικό χρέος και στο τραπεζικό χρέος της Ιρλανδίας. Αν οι τράπεζες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας δεν ξοφλήσουν, μπορεί να πτωχεύσει η ΕΚΤ. Βέβαια, ως κεντρική τράπεζα, μπορεί να επανέλθει μέσω πληθωρισμού.
8. Πολιτική κρίση στη Γερμανία
Η αναστάτωση της Ευρώπης μπορεί να ταρακουνήσει τη γερμανική κυβέρνηση. Ο λαός της χώρας αντιτίθεται σθεναρά στις διασώσεις όσων κρατών αυτοί θεωρούν ανεύθυνα. Οποιαδήποτε προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση, μπορεί να συναντήσει πολιτικές εξεγέρσεις.
9. Επανέρχεται ο προστατευτισμός
Αν η Γερμανία και η Γαλλία επιβαρυνθούν με τα χρέη της Νότιας Ευρώπης, είναι πιθανό, πως προκειμένου να προστατέψουν αυτές τις οικονομίες, θα βάλουν σε κίνηση ένα είδος προστατευτισμού, όπου θα αυξηθούν οι εισαγωγές προϊόντων από αυτά τα κράτη εις βάρος των αντίστοιχων της Ασίας.
10. Σκληρή προσγείωση για τη Κίνα
Αν μειωθεί η κατανάλωση στην Αμερική και επέλθει προστατευτισμός στην Ευρώπη, θα ενισχυθούν οι ατέλειες της κινεζικής οικονομίας. Μια μείωση της ζήτησης των κινεζικών αγαθών, θα αναγκάσει τη κυβέρνηση να εγκαταλείψει τον αγώνα εναντίον του πληθωρισμού, για να συνεχιστεί η ανάπτυξη.Το εναλλακτικό σενάριο θα ήταν μια σκληρή προσγείωση για τη Κίνα, όπου θα αποδεικνύονταν ως σοβαρά λάθη η χρόνια υπερβολική εστίαση των επενδύσεων στα ακίνητα και στις υποδομές.
11. Ο ήλιος και πάλι θα ανατείλει
Αυτή η παρέλαση τρομερών πραγμάτων δεν σηματοδοτεί το τέλος του κόσμου. Ο ήλιος θα ανατείλει και την επομένη μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Το ίδιο και τις επόμενες ημέρες. Ο κόσμος θα συνεχίζει να ζει, να ερωτεύεται, να κάνει παιδιά, φίλους, και να αναζητεί νέους τρόπους κατανόησης ενός κόσμου που δεν θα μοιάζει πια τόσο ασφαλής όσο πριν μερικούς μήνες.
Antinews.gr,Ας μιλήσουμε επιτέλους,Πύρινος Λόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου