Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος κατηγορείτο για παράβαση καθήκοντος.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο κ. Γεωργιου είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετών. Παράλληλα κατηγορείτο ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο.

Η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Σίσκου , τάχθηκε στην αγόρευσή της υπέρ της απαλλαγής του, πρόταση που υιοθέτησε και το δικαστήριο.

Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν μάρτυρες όπως η κ. Ζωή Γεωργαντά, οι οποίοι είπαν ότι δεν ήταν άδολη η παράλληλη ενασχόληση αλλά αποσκοπούσε στη διευκόλυνση υπογραφής του μνημονίου. Μάλιστα απέρριψαν τον ισχυρισμό του πρώην προέδρου (όπως τον είχε διατυπώσει παλαιότερα) ότι παρέμενε για να εξασφαλίσει τη σύνταξή του. Αυτό το ισχυρισμό επιβεβαίωσαν μάρτυρες (υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών, Γιούροστατ κλπ) οι οποίοι απέκλεισαν κάθε σκοπιμότητα για τους λίγους μήνες που παρέμεινε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και στο Δ.Ν.Τ χωρίς να πληρώνεται, απλά για να συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.

Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ

Το βασικό σκέλος βέβαια της υπόθεσης Γεωργίου είναι αυτό που αφορά στο αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος , σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι παρουσίασε στοιχεία διόγκωσης του ελλείμματος σκόπιμα για να διευκολυνθεί η υπογραφή του μνημονίου. Ο κ. Γεωργίου απαλλάχτηκε μια φορά ήδη για αυτό από το Συμβούλιο Εφετών αλλά ασκήθηκε αναίρεση από τον Αρειο Πάγο που έκανε δεκτή σχετική πρόταση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Πριν από λίγες μέρες όμως εκ νέου ο αρμόδιος εισαγγελέας Γ. Κούτρας πρότεινε προς το δικαστικό συμβούλιο την απαλλαγή Γεωργίου για το αδίκημα που αφορά το έλλειμμα.



http://www.pentapostagma.gr/2016/12/απίστευτο-και-όμως-ελληνικό-αθωώνουν.html?