Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

Ο Μιχελάκης απειλεί για το αυριανό δημοψήφισμα του νερού, η κυβέρνηση κατα"ρέει"refer1-565x800
SAVEGREEKWATER Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

savegreekwater
Η εγκύκλιος «απαγόρευσης» του τοπικού δημοψηφίσματος που οργανώνουν οι 11 Δήμοι της Θεσσαλονίκης για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ από τον κ. Μιχελάκη μία μέρα πριν την διαδικασία είναι έκθετη πολιτικά και νομικά.Πολιτικά, διότι μία μόλις μέρα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές που αναδεικνύουν τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, η κυβέρνηση επεμβαίνει σε μια δημοκρατική διαδικασία που έχουν αποφασίσει εδώ και μήνες οι δημοκρατικά εκλεγμένοι Δήμαρχοι, με την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών και πάμπολλων φορέων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Νομικά γιατί η διαδικασία αυτή όχι μόνο δεν παρεμποδίζει την διεξαγωγή των εκλογών αλλά θα ήταν και απόλυτα νόμιμη και σύμφωνη προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αν η η κυβέρνηση δεν είχε επιδείξει σκανδαλώδη, ύποπτη και αντιδημοκρατική «ολιγωρία» στην σύνταξη και υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα ίσχυε επί τέλους η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί τοπικών δημοψηφισμάτων που προβλέπει ο “Καλλικράτης”.
Ακόμη δε πιο απαράδεκτος είναι ο εκφοβισμός περί συλλήψεων όσων στήσουν κάλπες ή χρησιμοποιήσουν εκλογικούς καταλόγους ακόμη και εκτός των εκλογικών κέντρων!!!Όπως δήλωσε στην πρωτοβουλία μας ο συνταγματολόγος κ. Κατρούγκαλος η απαγόρευση της χρήσης εκλογικών καταλόγων είναι αντισυνταγματική.Σύμφωνα με τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, παραβιάζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος που αναγνωρίζει την αρμοδιότητα των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί των τοπικών υποθέσεων μεταξύ των οποίων ανήκει η διενέργεια δημοψηφισμάτων σύμφωνα με τον νόμο του “Καλλικράτη”. Εκτός από αυτό η απαγόρευση αυτή προσβάλλει την ελευθερία της έκφρασης όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 14 του Συντάγματος αλλά και την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης που προστατεύεται στο άρθρο 52 του Συντάγματος.Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία του κ. Μιχελάκη, της κυβέρνησης και των φίλων τους, που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις στην Ευρώπη κεκλεισμένων των θυρών, να κατανοήσουν και να σεβαστούν τη βούληση των Θεσσαλονικέων πολιτών, αλλά θα πρέπει να κάνουν υπομονή. Η κίνησή του εκθέτει τον ίδιον, την κυβέρνησή του και αποκαλύπτει το αληθινά αισθήματα της πολιτικής τους τάξης για τη πραγματική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.Η προστασία της δημοκρατίας και η έκφραση της βούλησης όλων των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτο μας δικαίωμα και είναι υποχρέωση όλων μας αυτό να διαφυλαχθεί από ερμηνείες και μεθοδεύσεις περαστικών κυβερνήσεων. Οι εποχές των «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.Σε ολόκληρη την Ευρώπη, για την οποία κόπτεται ο κ. Μιχελάκης, επιβάλλεται και μάλιστα ενισχύεται ο θεσμός των τοπικών, και σε ορισμένες περιπτώσεις εθνικών, δημοψηφισμάτων.
Σε εθνικό δημοψήφισμα για το νερό, που προκάλεσαν οι πολίτες με τη συλλογή υπογραφών, στην Ιταλία στις 12 Ιουνίου και στις 13 Ιουνίου 2011, οι πολίτες καταψήφισαν την ιδιωτικοποίηση σε ένα συντριπτικό ποσοστό 95.4%.
Το 2004, η πόλη και το ομόσπονδο κράτος του Αμβούργου αποφάσισε, ύστερα από επιτυχές τοπικό δημοψήφισμα, την υιοθέτηση νόμου σύμφωνα με τον οποίο η υπηρεσία του νερού έπρεπε να είναι σε δημόσια χέρια.
Οι δημότες του Βερολίνου απαίτησαν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της δημοσιοποίησης της σύμβασης παραχώρησης μειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρίας ύδρευσης του Βερολίνου, ύστερα από την οποία αποκαλύφθηκε ότι αυτή περιείχε μυστική έγγραφη εγγύηση μεγάλου κέρδους και πρόσφατα η υπηρεσία επαναδημοτικοποιήθηκε πλήρως με υψηλότατο όμως οικονομικό κόστος για τους δημότες.
Και βεβαίως υπάρχουν και τα παραδείγματα των κυβερνήσεων εκείνων που σέβονται ακόμη και τις δημοσκοπήσεις και το κοινό αίσθημα και πράττουν ανάλογα.
Το 2004 η Ολλανδία ψήφισε ένα νόμο που εμποδίζει οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία από την παροχή υπηρεσιών πόσιμου νερού στο κοινό.
Ακόμη και στη Λιθουανία, πρόσφατα ο αρμόδιος Υπουργός ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση με την οποία μόνο οι Δήμοι θα μπορούν να παρέχουν ύδρευση.
Αλλά και για την δική μας περίπτωση, η διεθνής πίεση ανάγκασε την Κομισιόν να εξαιρέσει τις υπηρεσίες ύδρευσης από την οδηγία για τις συμβάσεις παραχωρήσεων. Μάλιστα ο Ολι Ρεν, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των δανειστών της και ότι δέχεται να εξαιρεθούν οι υπηρεσίες ύδρευσης από τα συμφωνημένα.
 Αυτό δημιουργεί ακριβώς εκείνο το πολιτικό κλίμα στο οποίο μια κυβέρνηση θα μπορούσε όντως να εξαιρέσει τις υπηρεσίες ύδρευσης από το πακέτο ιδιωτικοποιήσεων, αντί να δημιουργεί «κλίμα» ενάντια στην έκφραση των πολιτών της Θεσσαλονίκης.
Είναι λοιπόν τουλάχιστον « ατυχές» εν‘ όψει διαδικασιών όπως οι αυτοδιοικητικές και οι Ευρωπαϊκές εκλογές, η κυβέρνηση να ασεβεί απέναντι στην ίδια την ανάγκη της έκφρασης των πολιτών υπονομεύοντας έτσι την ουσία της δημοκρατίας.
Κατά τα άλλα, προσφέρουμε στον κ. Μιχελάκη και στην κυβέρνηση, ένα ποτηράκι δημόσιο νερό από τις βρύσες της ΕΥΑΘ και τους ευχόμαστε «καλή χώνεψη».
Ραντεβού στις κάλπες….
SAVEGREEKWATER Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα
(Σημειώνεται ότι το κείμενο διακινείται αυτή τη στιγμή για συνυπογραφές. Παρακαλούνται όσες συλλογικότητες στηρίζουν το κείμενο να αποστέλλουν email στο savegreekwater@gmail.com ) 
http://lithosfotos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_7082.html

Φρένο» στο δημοψήφισμα για το νερό από το υπ. Εσωτερικών!


«Φρένο» προσπαθεί να βάλει το υπουργείο Εσωτερικών στη διεξαγωγή του αυριανού δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, με εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Γιάννης Μιχελάκης στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Μετά από έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο, κινημάτων, φορέων και δημάρχων της περιοχής αποφασίστηκε ότι θα διεξαχθεί κανονικά το δημοψήφισμα και οι κάλπες θα στηθούν έξω από τα σχολεία που θα λειτουργούν ως εκλογικά κέντρα.

Μια μέρα πριν στηθούν οι κάλπες ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει στη σχετική εγκύκλιο, σύμφωνα με την Αυγή:

«Περιήλθαν στην υπηρεσία μας καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες την Κυριακή 18 Μαϊου, ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για δημοτικές και περιφερειακές αρχές σε κάποιους δήμους της χώρα κάποιοι προτίθενται να στήσουν παράνομα κάλπες εντός σχολικών συγκροτημάτων στα οποία θα διεξάγονται οι εκλογές, προκειμένου οι εκλογείς να ψηφίζουν για θέματα άσχετα με την επίσημη και νομοθετικά προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία».

«Παρακαλείστε να μεριμνήσετε για την ενημέρωση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής όσο και των εφόρων αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής προκειμένου να διεξαχθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας», καταλήγει η εγκύκλιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής καλεί η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), μετά από αποφάσεις των 11 δημοτικών συμβουλίων των δήμων που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ, και γίνεται με την εποπτεία της καμπάνιας «SOSτε το νερό». Επίσης, το εγχείρημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο, εκπρόσωποι του οποίου θα βρίσκονται στην κεντρική εφορευτική επιτροπή που θα λειτουργεί σε κάθε δήμο. Τη διαδικασία θα παρακολουθούν και Ευρωπαίοι παρατηρητές, ενώ μεγάλη είναι και η συμμετοχή εθελοντών.

Κασέτα – φωτιά στα χέρια του ανακριτή > Ομολογία για το πώς έφταναν οι απόρρητες πληροφορίες που προορίζονταν για τον Καραμανλή στον Παπανδρέου από την Αμερικανική Πρεσβεία

Του Γιώργου Τράγκα - Μία κασέτα – φωτιά που περιέχεται στον φάκελο της υπόθεσης «Πυθία – Vodafone» αποκαλύπτει κατασκοπεία εις βάρος του Κώστα Καραμανλή και διαρροή πληροφοριών υψίστης εθνικής ασφαλείας και κρίσιμων διπλωματικών υποθέσεων με τελικούς παραλήπτες τον Γιώργο Παπανδρέου, την αμερικανική πρεσβεία και το κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα (και εξακολουθεί να ερευνά) ο μεθοδικός, σχολαστικός και επίμονος ανακριτής, κ. Δημήτρης Φούκας, φωτίζουν και αποκαλύπτουν τη μεγαλύτερη συνωμοσία και τα πιο βρώμικα παρασκήνια της μεταπολίτευσης, που οδήγησαν στην υπονόμευση της κυβέρνησης Καραμανλή, στην άνοδο του «πρόθυμου να υπηρετήσει την Ουάσινγκτον» (σύμφωνα με τα απόρρητα τηλεγραφήματα του Ντάνιελ Σπέκχαρτ) Γιώργου Παπανδρέου στο Μαξίμου και στο άμεσο αποτέλεσμα της άφιξης του ΔΝΤ στην Ελλάδα, του Μνημονίου, της Κατοχής και της μετατροπής της χώρας σε αποικία με πολύχρονη (50 χρόνια, λένε…) ασφυκτική πρόσδεση σε πολιτικό και οικονομικό έλεγχο!
 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Crash (που αποκάλυψε πρώτο στα τελευταία του τεύχη όλο το παρασκήνιο της ανατροπής Καραμανλή και των υποκλοπών από τη Vodafone), τα στοιχεία του ανακριτικού φακέλου αποκαλύπτουν έντονη και τεκμηριωμένη δράση κατασκοπείας κατά των εθνικών συμφερόντων μέσα στην ΕΥΠ και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κάποιοι που έχουν διαβάσει ένα μέρος της δικογραφίας εκτιμούν ότι αν βγει στο φως θα ανατραπεί αμέσως η κυβέρνηση και θα προκληθεί διεθνής σάλος!
 
Αποκαλύπτεται και συμπεραίνεται από τη μελέτη των στοιχείων ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς (παλαιοί συνένοικοι σε αμερικανικό πανεπιστήμιο και από τότε στενοί φίλοι, με οικογενειακούς δεσμούς και κοινούς «προστάτες» στο παιχνίδι της εξουσίας) δούλευαν «μαζί» εδώ και πολλά χρόνια για την «οικοδόμηση» στενότερων σχέσεων με το Τελ Αβίβ, υπακούοντας φυσικά σε όλα τα κελεύσματα της Ουάσινγκτον.
Ο Παπανδρέου χρησιμοποιούσε τον Αλέξανδρο Ρόντο και ο Σαμαράς τον Άρη Καρατζά. Να επαναλάβουμε ότι ο πρώτος, που διοικεί σήμερα(!) έναν στρατό χριστιανών στο Κέρας της Αφρικής εναντίον των Σομαλών πειρατών, δεν έχει κρύψει ποτέ ότι είναι άνθρωπος των αμερικανών (της CIA) που εργάζεται αντί αδρότατων αμοιβών ως «σύμβουλος» σε πολιτικούς τύπου Παπανδρέου και Σαακασβίλι… και αναλαμβάνει φυσικά υποθέσεις σε εύφλεκτες περιοχές, όπως η Γιουγκοσλαβία ή τα Σκόπια, όπου έχουν άμεσα συμφέροντα οι αμερικανοί.
 
Ο Άρης Καρατζάς, είναι κατά σύμπτωση… κολλητός του Ρόντου (και οι δύο «παιδιά» του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιάκωβου, γνωστού για τις θερμές σχέσεις του με τη CIA, που τα προώθησε στο αμερικανικό κατεστημένο) και 30 χρόνια μυστικοσύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά. Δεν κρύβει ότι είναι λομπίστας εβραϊκών και αμερικανικών συμφερόντων. Και δεν έκρυψε σε μία πρόσφατη συνέντευξή του ότι «μπορεί ο Καραμανλής να προκάλεσε την υπερδύναμη με το «όχι» που είπε στο Βουκουρέστι για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».
Ένα «όχι», που είπε μπροστά στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.
 
Οι τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει στα χέρια του ο κ. Φούκας από τη συνεχή ακρόαση των δύο «σκιών» που είχαν επάνω τους οι πρώην πρωθυπουργοί (αλλά και άλλων…) αποκαλύπτουν και περιγράφουν ότι ο κ. Σταύρος Παπασταύρου (η «σκιά» του Σαμαρά και επόπτης της τήρησης του μνημονίου στο Μαξίμου) έδινε συνεχώς πληροφορίες στον κ. Άρη Καρατζά για όσα έλεγε ο Σαμαράς ακόμη και με τον… Ομπάμα στον Λευκό Οίκο!
 
Μάλιστα, στα χέρια του ανακριτή υπάρχει μία ενδιαφέρουσα – εκρηκτική συνομιλία (πραγματική διοχέτευση απόρρητων πληροφοριών) με τον Άρη Καρατζά, ελάχιστα λεπτά μετά το πέρας των συνομιλιών Σαμαρά με τον αμερικανό πρόεδρο. Όπως εξήγησε ο λομπίστας στον ανακριτή (αλλά και σε κάποιους που τον ρώτησαν κατ’ ιδίαν) «ο Σαμαράς του έδωσε τον Παπασταύρου ως ενδιάμεσο, δηλαδή υποδοχέα και διαβιβαστή ενημέρωσης και οδηγιών», ενώ γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τις επίσημες συσκέψεις στο Τελ Αβίβ που κατέληξαν κυρίως στον ελληνο-ισραηλινό άξονα με κοινές ασκήσεις και χρήση του εναέριου χώρου μας. Φυσικά, δεν ήταν τυχαία η επιλογή Παπασταύρου, που ήταν δικηγόρος του Εβραίου κροίσου Σαμπύ Μυωνή και ισχυρίστηκε ότι τα 5 εκατ. που βρέθηκαν στον λογαριασμό του στη λίστα Λαγκάρντ δεν ήταν δικά του αλλά του πάμπλουτου πελάτη του. Το εκπληκτικό είναι ότι οι συνομιλίες Παπασταύρου – Καρατζά μεταφέρονται αμέσως μετά στον Ρόντο, και από εκεί… εκείθεν του Ατλαντικού και στο Ισραήλ. Φυσικά, είναι καυτό το ενδιαφέρον για την προώθηση υποθέσεων των Ισραηλινών και για τις ΜΚΟ.

Εξάλλου ο ανακριτής κ. Φούκας έχει στα χέρια του κατάθεση του Κώστα Αγγελάκη (επί σειρά ετών στελέχους της Α’ Διεύθυνσης Κατασκοπείας της ΕΥΠ, που ο πρώην διοικητής της υπηρεσίας, πρέσβης κ. Μπίκας, έμπιστος του Παπανδρέου, παρέπεμψε σε δίκη για παράνομη κατοχή εγγράφων των οποίων ο ίδιος ο Αγγελάκης ήταν… χειριστής και τα είχε στο γραφείο του!), στην οποία αποκαλύπτεται ότι υπήρχε έναν μήνα πριν από τον πόλεμο της Γεωργίας πληροφοριακό δελτίο αξιόπιστης πηγής της ΕΥΠ, που αποκάλυπτε ότι «ο Ρόντος φρόντιζε ως σύμβουλος του Γεωργιανού προέδρου Σαακασβίλι να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να επέμβει η Μόσχα στην Οσετία». Στο δελτίο αυτό είχε επισυναφθεί και επαγγελματική κάρτα του Άρη Καρατζά, που και εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δούλευε μαζί με τον Αλέξανδρο Ρόντο.
 
Τα e-mail και τα σημειωματάρια του Άρη Καρατζά που κατέσχεσε από το σπίτι του ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας, περιέχουν επίσης ένα πλήθος προσωπικών σημειώσεων και ένα κομμάτι αλληλογραφίας του λομπίστα με το Μαξίμου, που αφορούν τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις. Σε κάποιο από τα σημειωματάριά του σημειώνει (όπως έγραψε και ο Κώστας Βαξεβάνης) ότι εξασφάλισαν 5 εκατομμύρια μαύρο χρήμα από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το θέμα των ΜΚΟ, το οποίο ερευνά η ανακρίτρια κ. Ευαγγελίου, απασχολεί βέβαια και τον φάκελο «Πυθία Ι – Vodafone».
 
Στα χέρια του ανακριτή υπάρχει μία κασέτα στην οποία η κ. Αγγελική Πατελάκη (επιτελής της ΕΥΠ) ομολογεί στον Κώστα Αγγελάκη ότι μαζί με το στέλεχος της ΕΥΠ Π. Σπατιώτη, ή μόνοι τους, πήγαιναν απόρρητα πληροφοριακά δελτία που είχαν προορισμό τον Κώστα Καραμανλή στον Μιχάλη Καρχιμάκη.
Η ομολογία της Πατελάκη (που δακτυλογραφούσε τα απόρρητα μηνιαία πληροφοριακά δελτία για τον τότε πρωθυπουργό) στην κασέτα είναι εκπληκτική, είναι συγκλονιστική, γιατί περιγράφει και ομολογεί ότι χωρίς να δικαιούνται ο Καρχιμάκης και ο Παπανδρέου γίνονταν παραλήπτες των απόρρητων πληροφοριακών δελτίων που έπρεπε να πηγαίνουν μόνο στα χέρια του Καραμανλή!
 
Στην ίδια κασέτα, που στοιχειοθετεί μαζί με άλλα στοιχεία βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και αποδεικνύει πως δούλευαν ο Παπανδρέου, στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην ΕΥΠ και Αμερικανοί εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, η κ. Αγγελική Πατελάκη αναφέρει χαρακτηριστικά «Κρητικιά είμαι, τα πήγαινα μόνη μου, μέσα σε μία τσάντα» και υπογραμμίζει ότι ο κ. Καρχιμάκης ενδιαφερόταν περισσότερο για σκάνδαλα του Καραμανλή και της ΝΔ.
 
Πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στα χέρια του ο ανακριτής, ο Αγγελάκης μαγνητοφώνησε την Πατελάκη για πρώτη φορά την άνοιξη του 2010, όταν τον επισκέφθηκε στο Ωνάσειο, όπου είχε υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Αργότερα, όμως, και ενώ ο Μπίκας είχε στραφεί εναντίον του, μαγνητοφώνησε πάλι την Αγγελική Πατελάκη μέσα σε αυτοκίνητο έξω από το δημαρχείο Παπάγου.
 
Ο ανακριτής έχει πάρει ήδη εκτεταμένη κατάθεση από την κ. Πατελάκη, η οποία σε αυτή δεν επιρρίπτει ευθέως ευθύνες και στον στενό φίλο της Θ. Σπατιώτη (ουσιαστικά επιχειρεί να τον βγάλει λάδι), αλλά στη μαγνητοταινία που έχει στο χέρι του ο κ. Φούκας λέει ότι μαζί κουβαλούσα τα απόρρητα δελτία με τελικούς αποδέκτες τον Παπανδρέου και τους Αμερικανούς. Έτσι στοιχειοθετεί μία συγκλονιστική ιστορία για την κατασκοπεία σε βάρος του Κώστα Καραμανλή. Η κασέτα μπήκε στον φάκελο «Πυθία Ι – Vodafone» μετά την έφοδο στο σπίτι του Καρχιμάκη.
 
Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε ότι στη δίκη του Κώστα Αγγελάκη διαδραματίστηκαν πρωτοφανή πράγματα στα παγκόσμια χρονικά των μυστικών υπηρεσιών. Εκτός από το γεγονός ότι σε δημόσια θέα έβγαιναν τα άπλυτα και τα κονταροχτυπήματα συνδικαλιστών καίριας εθνικής υπηρεσίας, η πρόεδρος ρωτούσε τους μάρτυρες μπροστά στο κοινό:
«Τι είναι οι πηγές της ΕΥΠ; Ποιες είναι οι πηγές; Πόσες έχει ο καθένας; Πόσα δίκτυα έχει η υπηρεσία; Τι είναι χειριστής; Ποιος ήταν ο Στηβ Λάλας»
και άλλα πολλά τέτοια! Η Εισαγγελέας πρότεινε να αθωωθεί πανηγυρικά ο Κώστας Αγγελάκης (που υπηρέτησε εκτός από την ΕΥΠ, πολύ πιστά και… το ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών, αλλά φαίνεται ότι δεν έκανε τα χατίρια σε ορισμένους), αλλά η πρόεδρος είχε διαφορετική άποψη και τελικά καταδικάστηκε σε 22 μήνες φυλάκιση.
 
Όμως, το πιο συγκλονιστικό (και ταυτόχρονα αξιοπερίεργο) είναι ότι έγγραφα – φωτιά που κατασχέθηκαν στο γραφείο του, πριν του απαγγείλουν τις κατηγορίες, επί Μπίκα, δεν δόθηκαν προς ανάγνωση στο δικαστήρια! Παραδείγματος χάρη, το έγγραφο για τον Ρόντο – Καρατζά και τον Σαακασβίλι θεωρήθηκε υψηλής ασφάλειας και δεν παραδόθηκε στο δικαστήριο, όπως και πληροφοριακά δελτία – φωτιά για στενό συνεργάτη – μεγαλοεκδότη που, σύμφωνα με πληροφορίες του Α’ Κλάδου Κατασκοπείας, ξέπλενε καρότσια γεμάτα λεφτά στα Βαλκάνια!
 
Αυτά, όμως, έχουν κατατεθεί στον ανακριτή Δημήτρη Φούκα από τον Κώστα Αγγελάκη, και όχι μόνο. Στην κατάθεσή του, που συμπεριλήφθη στον φάκελο «Πυθία Ι – Vodafone», ο Κώστας Αγγελάκης, που υπηρέτησε στο τμήμα που χειρίζεται τις πηγές, αλλά και στον κλάδο επιχειρήσεων της Α’ Διεύθυνσης Κατασκοπείας της ΕΥΠ, αναφέρει μεταξύ άλλων τις πιέσεις των αμερικανών και τις απειλές κάθε φορά που η ελληνική κυβέρνηση επεδίωκε με βάση τα συμφέροντά της να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις ή πολιτικές ή να αγοράσει προϊόντα από την καπιταλιστική πλέον Ρωσία ή από άλλη περιοχή της Ανατολής. Επίσης, έχει αναφέρει στον κ. Φούκα ότι κατά την περίοδο Καραμανλή πιέστηκε ο συνδικαλιστής από κύκλους του περιβάλλοντος Παπανδρέου να ανακοινώσει ότι η ΕΥΠ έκανε τις υποκλοπές από τη Vodafone(!) και ότι οι Πακιστανοί που απήχθησαν μετά τις βομβιστικές ενέργειες του Λονδίνου και το αίτημα του Τόνι Μπλερ και της Inteligence Service «βασανίστηκαν κι έμειναν νηστικοί και δεμένοι επί μέρες», ενώ , όπως είπε στον κ. Φούκα, παρέμειναν σε οίκημα της ΕΥΠ και τους δόθηκε «ζεστό φαΐ» κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.
 
Η κατάθεση Αγγελάκη στον ανακριτή
- Εμπειρία και διαίσθηση που προκύπτει από τη συνεργασία και την ανταλλαγή εκπαίδευσης και πληροφοριών με τις αντίστοιχες υπηρεσίες πολλών χωρών. Αυτό λοιπόν που μπορώ μετά βεβαιότητας να αναφέρω είναι ότι ανέκαθεν στελέχη των Ξένων Υπηρεσιών Πληροφοριών (ΞΥΠ) και κυρίως των αμερικανικών υπηρεσιών παρακολουθούσαν να συντηρήσουν ένα ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Επίσης, ένα ακόμα χαρακτηριστικό όλων των στελεχών και όλων των ΞΥΠ είναι, ανεξαρτήτως της συνεργασίας και της βαθμίδας στελεχών, να προσπαθούν να προωθήσουν προϊόντα δικής τους παραγωγής και να τονίζουν πάντα ότι η Ελλάδα είναι μία Δυτική – ΝΑΤΟϊκή χώρα και έτσι πρέπει να παραμείνει. Οι πιέσεις αυτές εντάθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ακόμη θα ήθελα να καταθέσω ότι πληροφόρηση τέτοιου είδους (όπως δηλαδή αυτή των Ρώσων προς την ΕΥΠ) και ανταλλαγή πληροφοριών δεν είναι ασυνήθιστη μεταξύ των υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη βομβιστική ενέργεια στη Βοστώνη, όπου αποκαλύφθηκε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες είχαν παράσχει ανάλογη ενημέρωση στις αμερικανικές υπηρεσίες»…
 
- Θυμάμαι ότι όποτε κάποια Ελληνική Κυβέρνηση έδειχνε να «ξεφεύγει» από τα συνήθη, τότε τα στελέχη συγκεκριμένων ΞΥΠ άρχιζαν τα «παρατράγουδα» και έκαναν σχόλια με υπαινιγμούς… Οι πιέσεις εντάθηκαν όπως προανέφερα πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Χαρακτηριστικό η πρωτοφανής φιλοξενία αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια των Αμερικανών αξιωματούχων να μας παρουσιάσουν τα αμερικανικά προϊόντα εξελιγμένης τεχνολογίας κατά την παρουσία μου στο Salt Lake City (Χειμερινή Ολυμπιάδα 2002),ως εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, αλλά και στα κεντρικά γραφεία της CIA αμέσως μετά (έγινε και προσπάθεια «προσέγγισής» μου). Πολλοί από αυτούς κατέστησαν σαφές ότι εάν δεν προμηθευτούμε τα «κατάλληλα» προϊόντα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε την Ολυμπιάδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της προμήθειας του συστήματος C4I των αμερικανικών συμφερόντων εταιρείας SAIC… (επισυνάπτω σχετικά).
Μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης το 2004 και κυρίως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διακρίναμε όλοι μία αλλαγή στάσης της νέας διοίκησης της Υπηρεσίας αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα .Θύμιζε εποχές 1997-1999 επί Διοικήσεως Χ.Σταυρακάκη και τα δειλά ανοίγματα που προσπάθησε να κάνει προς Ανατολάς και που σταμάτησαν αμέσως μετά τα γεγονότα «Οτσαλάν». Θυμάμαι, έχοντας προσωπική εμπειρία, τον ενθουσιασμό του το 1997 όταν του ανέφερα ότι ανέτρεψα, ως εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, σε σύσκεψη στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Μανς, πρόταση των Αγγλοαμερικανών Συμμάχων να αναλάβουν αυτοί κατά αποκλειστικότητα την εκπαίδευση των ειρηνευτικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, στο αντικείμενο HUΜΙΝT έναντι 5.000.000 δολαρίων το άτομο, αντιπροτείνοντας ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε εμείς στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις μας , και μάλιστα δωρεάν σε όποια άλλη υπηρεσία επιθυμεί. Ακολούθως, με λεπτομέρειες θα αναφερθώ στις υπό διερεύνηση υποθέσεις – θέματα που θεωρώ ότι έπαιξαν τη σημασία τους στην υπονόμευση και τελικά στην ανατροπή της τότε κυβέρνησης.
Για τη μεγάλη υπόθεση των υποκλοπών γνωρίζω μόνον ό,τι έχω διαβάσει στον Τύπο και ότι την περίοδο εκείνη η Υπηρεσία δεν είχε τη δυνατότητα τέτοιου είδους υποκλοπών… Απ’ ότι έχω διαβάσει στον Τύπο της εποχής εκείνης, ήμουν κι εγώ ανάμεσα στα θύματα των υποκλοπών εκείνων (επισυνάπτονται σχετικά.
Αν αυτό αληθεύει, εκτιμώ ότι πιθανόν να οφείλεται στη στάση μου σε θέματα που κάποιοι τα θεωρούσαν ζωτικής σημασίας για την πολιτική τους.
Το ότι πιθανότατα οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν κυβερνητικά στελέχη εκείνης της εποχής δεν μου προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση… Πεποίθησή μου είναι ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο το έκαναν ανέκαθεν… Άλλωστε, αυτό το ομολόγησε και ο ίδιος ο πρέσβης του (Ρις), όπως αποκάλυψαν τα Wikileaks.
Την ίδια περίοδο θεωρώ ότι οι Αμερικανοί ήταν πολύ δυσαρεστημένοι που η Ελληνική Κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή δεν στήριξε το Σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος. Από ό,τι θυμάμαι, ο μόνος που το υποστήριξε θερμά ήταν ο ΓΑΠ».
 
- Τον Απρίλιο του 2008 ο Κ. Καραμανλής, εκφράζοντας το αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, είπε το μεγάλο ΟΧΙ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Είχε βέβαια προειδοποιήσει μήνες πριν τον αμερικανικό παράγοντα για τη στάση του αυτή (Νίμιτς και ΣΙΑ), οι οποίοι (αμερικανοί) ήσαν ήδη έξαλλοι από τις αρχές του έτους (2008) όταν υπεγράφη στο προεδρικό μέγαρο της Σόφιας η συμφωνία των μετόχων και το καταστατικό της διεθνούς εταιρείας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.
Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εθεωρείτο «λίαν σημαντικό» ζήτημα για την πολιτική παρακαταθήκη του Μπους Τζούνιορ, όπως άλλωστε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανέφερε και ο Έλληνας Πρέσβης στις ΗΠΑ κ. Άλεξ Μαλλιάς σε τηλεγράφημά του προς το ΥΠΕΞ. Λέγεται μάλιστα ότι ο έμπειρος διπλωμάτης δέχθηκε «συμβουλές» από την τότε αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κ. Τζούντι Άσλεϊ ότι η ελληνική αρνησικυρία «θα σήμαινε ατυχή επιλογή με συνέπειες» και προανήγγειλε την αναβολή κάθε εξέλιξης στο πρόγραμμα VISA Walner. Υπενθυμίζω ότι τελικά αρνήθηκαν τη χορήγηση βίζας μόνο στους έλληνες πολίτες από όλους τους άλλων πολίτες χωρών της Ε.Ε.
Το ΟΧΙ στο Βουκουρέστι σε συνδυασμό με την επίσκεψη Καραμανλή αργότερα τον ίδιο μήνα στη Μόσχα για να συζητήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον αγωγό «South Stream» θεωρώ ότι έκανε έξαλλους τους Αμερικανούς (που προωθούσαν τον αγωγό της “Nabuco”) και κάποιους Ευρωπαίους… Δεν συγχώρησαν ποτέ την πατριωτική στάση του Έλληνα πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικό είναι έγγραφο που διέρρευσε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο στις 23/4/2008 στα περίφημα Wikileaks και που αναφέρει πως η Γερμανία αντιλαμβάνεται την απογοήτευση των ΗΠΑ για το βέτο της Ελλάδας προς την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, οι συντάκτες του εγγράφου υπογράμμισαν ότι προσωπικώς η καγκελάριος δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα εκείνες τις ημέρες πριν από τη Σύνοδο για να πείσει τον Καραμανλή να βάλει νερό στο κρασί του. Θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο ότι στο έγγραφο αυτό υπάρχει και μία έμμεση αναφορά για το Σκοπιανό και την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993. «Τουλάχιστον μία κυβέρνηση έχει καταρρεύσει εξαιτίας του ονόματος» αναφέρει και προσθέτει «και έτσι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική…».
 
- Στα Δεκεμβριανά παραδόθηκε η Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις σε σχέδιο ανωμαλίας που όπως έχουμε διαβάσει, αλλά και όπως λένε κάποιοι παλαιότεροι, θύμιζε έντονα το ξενοκίνητο παρακράτος τον Μάιο του 1963… Φημολογείται έντονα ότι έγινε «χαμός» με χιλιάδες πακέτα καρτοκινητών μέσα σε λίγα λεπτά για την κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως μαθητών… Λέγεται ότι μόνο στα μέλη των 15μελών συμβουλίων των σχολείων είχαν σταλεί με μαζική αποστολή δεκαπέντε χιλιάδες SMS, γεγονός που, όπως λένε αρμοδιότεροι, αυτή η πρωτοβουλία ξεπερνούσε κατά πολύ τις οργανωτικές δυνατότητες οποιασδήποτε ομάδας ή κόμματος στήριξε εκείνες τις μεγάλες κινητοποιήσεις. Θεωρώ λοιπόν ότι οι τότε κινητοποιήσεις είχαν σχεδιαστεί από καιρό πριν για να αναπτυχθούν με την κατάλληλη ευκαιρία και αυτό συνέβη επ’ ευκαιρία της δολοφονίας του άτυχου παιδιού.
Κυριότερο όμως από όλα αυτά για την έντονη δυσαρέσκεια των Αμερικανών θεωρώ τις συμφωνίες και τα ανοίγματα Καραμανλή προς Ρωσία και Κίνα. Άλλωστε, τα τηλεγραφήματα των Αμερικανών πρέσβεων της Αθήνας προς Ουάσινγκτον που αποκάλυψαν τα Wikileaks, αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων εκείνης της εποχής είναι χαρακτηριστικά… (επισυνάπτονται σχετικά).
 
- Ιδιαίτερα τα θέματα της ενεργειακής πολιτικής, οι αμυντικές συμφωνίες για την προμήθεια ρωσικών οπλικών συστημάτων αλλά και το Δορυφορικό «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών» της ΕΥΠ με το ρωσικό λογισμικό, θεωρώ ότι πρέπει να τους πείραξαν πάρα πολύ, γιατί θεωρώ ότι αυτές οι κινήσεις Καραμανλή και της Κυβέρνησής του εξυπηρετούσαν κατά την ταπεινή μου άποψη άριστα τα Εθνικά μας συμφέροντα, άλλαξαν δραματικά τη γεωπολιτική ισορροπία στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, αποδυνάμωναν την στρατηγική σημασία των Δαρδανελλίων και της Τουρκίας, περιόριζαν την εξάρτηση της πατρίδας μας από το πετρέλαιο, καθιστούσαν τη χώρα μας «ελεγκτή» της ροής του φυσικού αερίου προς Αλβανία και Σκόπια και, το κυριότερο, καθιστούσαν την πατρίδα μας χώρα με ειδικό γεωπολιτικό βάρος στην ΕΕ και στην ευρύτερη περιοχή γενικότερα. Αυτό όμως που φοβήθηκαν οι Αμερικανοί ήταν ότι με τον τρόπο αυτό η Ρωσία καθίστατο και πάλι ένας δυνατός παίκτης στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή. Σημειωτέον ότι ο αγωγός «South Stream» θα συνέδεε τη Ρωσία με την Ιταλία, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Θα ξεκίναγε από τη Ν. Ρωσία και μέσω της Μαύρης Θάλασσας, της Βουλγαρίας (Μπουργκάς) και της Ελλάδας (Αλεξανδρούπολη) θα κατέληγε στην Ιταλία αφού θα τροφοδοτούσε μέσω Ελλάδας και τις Βαλκανικές χώρες.
Ο ύποπτος ρόλος συγκεκριμένων Αμερικανών αξιωματούχων, όπως του προξένου Θεσσαλονίκης Μπράιαν Χόι Λι, με την «έντονη» δραστηριότητα σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα, αλλά κυρίως του τότε βοηθούν υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα
 
και της τουρκικής καταγωγής συζύγου του Ζεϊνό Μπαράν, έπαιξαν, νομίζω, σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Για παράδειγμα, η Μπαράν «εκπόνησε» το 2008 μία «μελέτη» υπό την αιγίδα του γνωστού αμερικανικού «Hudson Institute» που κοινοποιήθηκε στα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου και ήταν ένας λίβελος κατά του Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του. Η «μελέτη» αυτή διοχετεύθηκε σε όλα τα Δυτικά Κέντρα λήψης αποφάσεων. Η τουρκάλα δημοσιογράφος και σύζυγος του Μπράιζα ανέφερε μεταξύ άλλων στη «μελέτη» της αυτή για τις συχνές συναντήσεις Καραμανλή – Πούτιν, χαρακτήριζε τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη «αντιδραστικό» έργο που θα λειτουργούσε ως «γέφυρα» επιρροής της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή, ότι η Ρωσία μέσω του τερματικού σταθμού στην Αυστρία θα αποκτούσε σημαντικές πληροφορίες για ενεργειακά αποθέματα της ΕΕ και ότι η πολιτική και οικονομική της επιρροή θα αυξανόταν κατακόρυφα, ενώ θα είχε και τη δυνατότητα να διαθέτει τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση των τιμών παγκοσμίως.
Οι αμερικανοί, που μάλλον είχαν αιφνιδιαστεί με τον γερμανορωσικό «Nord Stream», πανικοβλήθηκαν στην ιδέα και ενός αντίστοιχου, του «South Stream». Χαρακτηριστικό του πανικού των Αμερικανών ήταν και η έκφραση της δυσφορίας τους αυτής και δημοσίως. Ο Μπράιζα από το καλοκαίρι του 2007 σε μία προσπάθειά του να υποβαθμίσει τον Νότιο αγωγό δήλωσε: «Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΕ με όρους πολιτικής ανταγωνισμού», ενώ σε τηλεγράφημά του (17/12/2007) προς τον Έλληνα πρέσβη κ. Μάλλια ανέφερε με τον γνωστό αμερικανικό τρόπο: «Πρόκειται για μία ολέθρια ενέργεια του πρωθυπουργού Καραμανλή. Δεν συνεργαζόμαστε στα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας; Αν ναι, τότε δεν έπρεπε τουλάχιστον να μας είχατε στείλει μία προειδοποίηση; Τι συμβαίνει; Αποφάσισε η Ελλάδα να ρίξει λευκή πετσέτα προς τον TGI και να σφυρηλατήσει στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, με συνέπεια το μερίδιο της Gazprom στην αγορά του φυσικού αερίου στην Ελλάδα να συνεχίσει να είναι 100%; Βρισκόμαστε σε σύγχυση», ενώ η υπεύθυνη εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα σε τηλεγράφημά της προς την Ουάσινγκτον (22/8/2008) ανέφερε: «Μία ομάδα ρώσων, στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας, είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Αθήνα για να συζητήσει με Έλληνες αξιωματούχους την προμήθεια ρωσικών αρμάτων μεταφοράς προσωπικού. Τον Σεπτέμβριο η Ελληνική Βουλή αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία για τον αγωγό «South Stream». Έχουμε εργαστεί ώστε να ανατρέψουμε και τις δύο αυτές αρρωστημένες κινήσεις, όμως περαιτέρω συζητήσεις με Έλληνες διπλωμάτες στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον για το θέμα θα βοηθούσαν».
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω επί του θέματος, καθότι αρμοδιότεροι από εμένα, όπως κυβερνητικά στελέχη της εποχής, έκαναν σχετικές αποκαλύψεις στον Τύπο πρόσφατα για τις πιέσεις και τις νουθεσίες που εδέχθησαν από Αμερικανούς αξιωματούχους της εποχής εκείνης (επισυνάπτεται). Το ότι, όπως ανέφερα, οι Αμερικανοί είναι συνηθισμένοι σ’ αυτές τις πρακτικές, φαίνεται και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις στον Τύπο για τις δημόσιες δηλώσεις τους για το θέμα της πώλησης της ΔΕΠΑ σε ρωσική εταιρεία (επισυνάπτονται).
 
- Γενικά λοιπόν θεωρώ ότι όλα τα παραπάνω όπως και άλλα γεγονότα που έλαβαν χώρα την περίοδο 2004 – 2008 έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και της χώρας… Γεγονότα, όπως η προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω και απαγωγών μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως του Μυλωνά τον Ιούνιο του 2008, όπως η κοινωνική – εκκλησιαστική αναταραχή με την κρίση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων που παραλίγο να εκθρονίσει και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Μακαριστό Χριστόδουλο, δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα σε Εκκλλησία και Πολιτεία, ενώ μου προξενεί πλέον μετά από όλα αυτά ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός της πτώσης του ελικοπτέρου με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας την 11η Σεπτεμβρίου 2004 και αυτό γιατί δύο ημέρες μετά ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο του Καΐρου το αυτοκίνητο δύο λογιστών του Πατριαρχείου. Και αν όντως ήταν εγκληματική – δολοφονική ενέργεια, μήπως επελέγη το Άγιος Όρος ως στόχος για να περαστεί και ένα μήνυμα προς την πλευρά Πούτιν που τότε το επισκεπτόταν συχνά; Δεν θέλω να υιοθετήσω την άποψη που έχει αναφερθεί και στον Τύπο ότι στόχος μπορεί να ήταν και ο ίδιος ο Πούτιν, ούτε μπορώ να γνωρίζω αν μέσα στο ελικόπτερο υπήρχε και Αμερικανός πράκτορας, όπως έχει γραφτεί σχετικά, γιατί δεν μου αρέσει να συνωμοσιολογώ.
Επίσης δεν μπορώ να λάβω υπόψη μου γεγονότα όπως οι φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουνίου και του Αυγούστου του 2007 που δεν μπορεί να έγιναν χωρίς καλά οργανωμένο σχέδιο και που, όπως φημολογείται, οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να παράσχουν βοήθεια μέσω των δορυφόρων τους με γελοία επιχειρήματα, όπως δολοφονικές – τρομοκρατικές επιθέσεις και χτυπήματα κατά της Αμερικανικής Πρεσβείας με εντυπωσιακό τρόπο, όπως ο σχεδιασμός από την Τουρκία πρόκλησης «θερμού» επεισοδίου τύπου Ιμίων στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου στην προσπάθεια της δημιουργίας «γκρίζων ζωνών», όπως η στάση της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ – ΓΑΠ) με την εμμονή της σε θέματα όπως της «υπόθεσης» Πακιστανών, προμήθειας συστημάτων υψηλής τεχνολογίας από την ΕΥΠ κ.λ.π., αλλά και οι αποκαλύψεις των Wikileaks για το ρόλο του, που δήλωνε ευθαρσώς στους Αμερικανούς «Νιώθω πολύ κοντά σας, κάντε με μεσολαβητή σας…» (επισυνάπτονται – σ.σ.: όλες οι απόρρητες εκθέσεις της Αμερικανικής Πρεσβείας – Σπέκχαρντ), αλλά και η στάση του ίδιου και στελεχών της κυβέρνησής του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, που έσπευσαν να δώσουν «αναφορά» στον Αμερικανό πρέσβη της Αθήνας (Χρυσοχοΐδης – Μπίκας) για τα συμβαίνοντα στο υπουργείο και την υπηρεσία (επισυνάπτονται), αλλά και η στάση του ίδιου του ΓΑΠ στη συνάντησή του, τον Φεβρουάριο του 2010, με τον Πούτιν στη Μόσχα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην επιστολή του ομογενούς βουλευτή της Ρωσικής Δούμας και επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ιβάν Σαββίδη (επισυνάπτεται), αλλά και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα και αναλύσεις έγκυρων ξένων αναλυτών, όπως του Γερμανού «γκουρού» επί των χρηματιστηριακών Ντιρκ Μιούλερ, γνωστού και ως «Mr Dax», που στο νέο βιβλίο του, με τίτλο «Showdown», αλλά και σε πρόσφατες συνεντεύξεις του αναφέρει ότι «ο Παπανδρέου ήταν η εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ και αποστολή του ήταν με κάθε τρόπο να επιφέρει τη ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας με την Ευρώπη… Θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα, τι ρόλο έπαιξε ο Παπανδρέου. Για λογαριασμό ποίου έδρασε;», ενώ ισχυρίζεται ότι το θέμα με τα ελληνικά κοιτάσματα –πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο- είναι γνωστό, και ότι το ΔΝΤ θέλει να στύψει την Ελλάδα πριν την ξεπουλήσει για τα κοιτάσματά της. Εξηγεί το πώς οι ΗΠΑ έσπειραν τη διχόνοια μαζί με την κρίση στην Ευρώπη, για να θερίσουν… πετρέλαιο και φυσικό αέριο και ότι ακριβώς στη φάση της ισχύος του ευρώ συμβαίνουν τα γεγονότα γύρω από τον Καραμανλή, η ανάληψη της εξουσίας από τον ΓΑΠ και η αιφνιδιαστική ακούσια καταγγελία στις Βρυξέλλες της παραποίησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων (επισυνάπτονται). Όλα αυτά με κάνουν να πιστεύω ότι το εγκληματικό σχέδιο σε βάρος των συμφερόντων της πατρίδας μας ήταν πολυεπίπεδο και η προσπάθεια Καραμανλή με τα ανοίγματα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έπρεπε να σταματήσει με κάθε τρόπο. Θεωρώ λοιπόν ότι η δυσαρέσκεια των συμμάχων μας ήταν δεδομένη, όπως δεδομένη ήταν και η παρέμβασή τους στην αποσταθεροποίηση της τότε κυβέρνησης και της χώρας γενικότερα και θεωρώ δεδομένη και τη συμμετοχή στο σχέδιο αυτό «πρόθυμων» ιθαγενών συνεργατών.
Τρεις συναντήσεις με τον Φούκα
Ο Κώστας Αγγελάκης είχε τουλάχιστον τρεις συναντήσεις με τον κ. Φούκα, στον οποίο έδωσε ένα πλήθος πληροφοριών. Εκτός των άλλων, αναφέρθηκε για το πώς εκπαίδευσε το 1996 με απόλυτη μυστικότητα άντρες της Παλαιστινιακής Αρχής (δύο οκτάδες), αλλά η τρίτη σειρά Παλαιστινίων δεν ήρθε ποτέ για να μην ενοχληθούν περισσότερο οι πάντα ενημερωμένοι Αμερικανοί και φυσικά οι Άγγλοι.
 
Επίσης ανέφερε την ενόχληση που προκάλεσε η εισήγησή του για εκπαίδευση σε χώρες εκτός των παραδοσιακών συμμάχων, όπως και η αντίδραση των Αμερικανών τον Μάιο του 2009, όταν κλιμάκιο της ΕΥΠ επισκέφθηκε στην Αγία Πετρούπολη τις εγκαταστάσεις των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Αυτό φυσικά ήταν κάτι αδιανόητο και στοιχειοθετούσε ανεξάρτητες σχέσεις χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ με τρίτη χώρα.
 
Όπως άλλωστε αποκαλύπτουμε (σε αυτό το τεύχος του Crash), φορτισμένος ο Αγγελάκης λόγω της δίκης του και γενικότερα της δίωξής του από τον έμπιστο του Παπανδρέου, Μπίκα, έδωσε στις ανακριτικές αρχές ένα πλήθος πληροφοριών με ονόματα, πράξεις και παραδείγματα για τα λεγόμενα «βαποράκια» που μεταφέρουν πληροφορίες ή δέχονται ή θεωρούνται φίλα προσκείμενοι προς ξένες μυστικές υπηρεσίες. Επίσης, ανέφερε στον κ. Φούκα, εκτός καταθέσεως, μία σειρά πληροφοριών για τα… βαποράκια «ξένων πρεσβειών», όπως και για τις διασυνδέσεις δημοσιογράφων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Crash, δεν αποκλείεται για την υπόθεση των ΜΚΟ να ασκηθεί δίωξη στον Ρόντο από την αρμόδια ανακρίτρια που διενεργεί την έρευνα. Για την υπόθεση «Πυθία Ι – Vodafone» πρόκειται στο τέλος να καταθέσουν κάποιοι άγνωστοι μέχρι στιγμής μάρτυρες, οι οποίοι θα συναρμολογήσουν όλα τα υφιστάμενα στοιχεία. Είναι πολύ πιθανό, λένε, να ασκηθεί δίωξη για κατασκοπεία πρώτα στον Καρατζά και μετά στον Ρόντο.

Δεξίωση πρακτόρων προς τιμήν του Τάκη Μπαλτάκου
Προς Θεού, αυτό δεν συνέβη μετά την κρυφή βιντεοσκόπηση όσων εξομολογήθηκε στον Ηλία Κασιδιάρη και στα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Έγινε παραμονές Χριστουγέννων του 2013, και ακόμη συζητείται τόσο σε ορισμένους κύκλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και σε κάποιους κυβερνητικούς κύκλους που δεν μπορούν ακόμα να ερμηνεύσουν πως, εν τω μέσω της νυκτός, μία σειρά από στελέχη ειδικευμένα στις επικοινωνίες, δηλαδή στις παρακολουθήσεις επικοινωνιών, συγκεντρώθηκαν σε ένα διαμέρισμα για να κάνουν το τραπέζι και να τιμήσουν τον Τάκη Μπαλτάκο.
 
Η πιο απλή εξήγηση είναι ότι τον κάλεσαν εκεί να κουβεντιάσουν μαζί του την άδικη, κατά τη γνώμη πολλών, περικοπή των επιδομάτων και του μισθού τους. Αυτό λέει και ο ίδιος ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου. Όμως, είναι περίεργο ότι ανάμεσα στους αμφιτρύωνες ήταν πρώην ΠΑΣΟΚοι και νυν ΣΥΡΙΖΑίοι, και άπαντες ειδικοί στις επικοινωνίες.
Το γεύμα έγινε στο Χαλάνδρι, σε διαμέρισμα της οδού Σαχτούρη. Εκεί ήταν αξιόλογα στελέχη της ΕΥΠ, όπως ο κ. θεόδωρος Σπατιώτης, αναλυτής επικοινωνιών, η κ. Μαρία Χριστοπούλου, η υποδιευθύντρια και συνδικαλίστρια κ. Σταυρούλα Αθανασοπούλου, ο κ. Χαρίτος Λεωνίδας, κρυπτοαναλυτής, η κ. Μαρία Τρακαδά, ο κ. Χρήστος Σεγκούνας, ο κ. Αυξέντιος Τοιχόπουλος, της επιτροπής ασφάλειας ηλεκτρονικών υπολογιστών της ΕΥΠ, και ο κ. Σπύρος Νάννος,υποδιευθυντής της Γ’ Διεύθυνσης Αντιτρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος.
 
Σε αυτή την δεξίωση πέρασαν όλοι καλά. Έκαναν μία γραβάτα δώρο στον κ. Μπαλτάκο. Έφαγαν αγριογούρουνο. Ο κ. Μπαλτάκος είπε αργότερα «ανακρινόμενος» ότι δεν το δοκίμασε, αλλά ακολούθησε μεγάλη κουβέντα γιατί ακόμη και το Μαξίμου ρώτησε αν είχε ενημερωθεί προηγουμένως ο κ. Δένδιας και ο κ. Δραβίλλας. Τώρα, μπροστά ή πίσω από το πάρτι, ο Μπαλτάκος πήρε τηλέφωνο τον Δένδια και τον Δραβίλλα. Στο Crash πάντως, διέψευσε ότι εποφθαλμιούσε τη θέση του Δραβίλλα, σε περίπτωση που ο Σαμαράς τον μετέθετε στο ευρωψηφοδέλτιο ή κάπου αλλού. Στο μενού, που παρετέθη σε εκείνο το γεύμα, υπήρχε και το «κεφάλι» του Αγγελάκη, που πήγαινε, εξαιτίας Μπίκα, σε δίκη…
 
Αναδημοσίευση από το περιοδικό Crash, Μάιος 2014
http://greeknation.blogspot.gr/2014/05/blog-post_4752.html

Αποστολή για τα μυστικά του Ποσειδώνα - Ο Έλληνας που θα καταδυθεί στο αρχαίο ναυάγιο των Αντικυθήρων

apostolh-mystika-poseidwna-ellhnas-katadythei-arxaio-nauagio-antikythhrwn
Με την ελπίδα να φέρει στην επιφάνεια τα μυστικά του Ποσειδώνα και ντυμένος… υποβρύχιο, ένας Έλληνας δύτης, ο Αλέξανδρος Σωτηρίου, ετοιμάζεται να καταδυθεί στο αρχαίο ναυάγιο τον Αντικυθήρων!
Στο ημερολόγιο της ανέλκυσης των μοναδικών πολιτισμικών θησαυρών -μεταξύ των οποίων αγάλματα όπως ο Φιλόσοφος, ο Έφηβος των Αντικυθήρων αλλά και ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων- από το ομώνυμο ναυάγιο που πραγματοποίησαν οι Συμιακοί σφουγγαράδες στις αρχές τουπροηγούμενου αιώνα αναφέρεται ότι κύλησαν στο βυθό δίπλα από το ναυάγιο "ένας μαρμάρινος ίππος" και άλλες αρχαιότητες.
Σήμερα, περισσότερα από 2.000 χρόνια μετά τη βύθιση του πλοίου και 114 χρόνια μετά την ανακάλυψή του και την ανέλκυση μέρους του φορτίου του, μια νέα αποστολή φιλοδοξεί να φέρει στην επιφάνεια τα μυστικά του Ποσειδώνα, με τη βοήθεια της τελευταίας λέξης τεχνολογίας, στο πλαίσιο του προγράμματος "Αντικύθηρα 2014".
Ο επαγγελματίας δύτης Αλέξανδρος Σωτηρίου προετοιμάζεται πυρετωδώς για την κατάδυση στην άβυσσο των Αντικυθήρων, η οποία ενδέχεται να φέρει στην επιφάνεια αρχαιολογικά ευρήματα που θα προκαλέσουν -για μια ακόμα φορά- παγκόσμια αίσθηση.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στις εγκαταστάσεις του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Woods Hole μαζί με τους πρώτους από τα υπόλοιπα μέλη της ερευνητικής ομάδας, το δρα Θεοτόκη Θεοδούλου και τον Φιλ Σορτ, επανδρώνοντας εναλλάξ τις θέσεις αυτοδύτη χειριστή, προσωπικού υποστήριξης καταδύσεων και επόπτη, αποκτώντας την απαραίτητη τεχνογνωσία για υποβρύχιες επιχειρήσεις.
 
"Το ExoSuit είναι απλώς ένα υποβρύχιο που το φοράς. Τις ημέρες της εκπαίδευσης εκτίμησα τη σημασία της ομάδας" αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο ο Αλέξανδρος Σωτηρίου.
"Ο πιλότος σφραγίζεται στο εσωτερικό ενός ολόσωμου σκαφάνδρου, η λειτουργία του οποίου παρακολουθείται και υποστηρίζεται από τα υπόλοιπα μέλη στην επιφάνεια.
Έχω χτίσει την καταδυτική αυτοπεποίθησή μου συνηθίζοντας να αντιμετωπίζω δυσκολίες, στηριζόμενος στις δικές μου ικανότητες αλλά και δεχόμενος τη βοήθεια του καταδυτικού μου συντρόφου όταν αυτή υπάρχει.
Η πρόκληση που αντιμετώπισα ήταν να συμφιλιωθώ με τη νέα πραγματικότητα της εξάρτησης από τον εξοπλισμό και την ομάδα υποστήριξης.
Είναι σπουδαίο σε μια τέτοια στιγμή να ξέρεις ότι είσαι με τους ικανότερους ανθρώπους στον πλανήτη με εξοπλισμό ασύγκριτης τελειότητας".

Στη Ρωσία θα τιμωρείται η παραγωγή μεταλλαγμένων ως τρομοκρατία

«Ένα Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο ρωσικό κοινοβούλιο επιδιώκει να επιβάλει τιμωρία μέχρι ποινική δίωξη στους παραγωγούς των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που είναι επιβλαβείς για την υγεία ή το περιβάλλον.


Το νομοσχέδιο που υποβλήθηκε την Τετάρτη τροποποιεί το νόμο της Ρωσίας που ρυθμίζει τα ΓΤΟ και κάποιους άλλους νόμους και προβλέπει την πειθαρχική δίωξη των ατόμων και των επιχειρήσεων, οι οποίες παράγουν ή διανέμουν επιβλαβή προϊόντα βιοτεχνολογίας και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους οι οποίοι αποτυγχάνουν να τους ελέγχουν σωστά.
Στη χειρότερη περίπτωση, μια ποινική υπόθεση μπορεί να κινηθεί εναντίον μιας εταιρείας που ασχολείται με την εισαγωγή μη ασφαλών ΓΤΟ στη Ρωσία.
Οι χορηγοί του νομοσχεδίου λένε ότι η τιμωρία για τέτοιες πράξεις πρέπει να είναι συγκρίσιμη με την τιμωρία που κατανέμεται σε τρομοκράτες, όταν οι δράστες δρουν εν γνώσει και βλάπτουν πολλούς ανθρώπους ».

Καταδίκη του ΟΗΕ για την μνημονιακή κυβέρνηση της Ελλάδας

kk
Καταπέλτης το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην μνημονιακή Ελλάδα 
Γράφει ο Γιώργος Ιεροδιάκονος 
Έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, δημοσιευθείσα την 07/03/2014 στο σάιτ του ΟΗΕ, επικρίνει με τον πιο περιγραφικό τρόπο την Ελληνική κυβέρνηση για την μεθοδική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ανάπτυξη και την πρόοδο.
Μάλιστα, ο διεθνής εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Cephas Lumina εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη δέσμευσης από την Ελλάδα στην εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αντιμετωπίσει τις προφανείς προκλήσεις στην προοδευτική υλοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών.
Επίσης επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση για την βάναυση καταπάτηση των συνταγματικών και διεθνών δεσμεύσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ:
«Το Σύνταγμα της Ελλάδας θέτει μια σειρά από υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κράτος. Το άρθρο 2(1), υπογραμμίζει ότι «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». Το μέρος ΙΙ του Συντάγματος προβλέπει ρητά μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της ιδιοκτησίας (άρθρο 17) της οικογένειας, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας (άρθρο 21.1) η ειδική φροντίδα για την υγεία (άρθ. 21 (2) και (3)), η εξέλιξη των συνθηκών εργασίας (άρθρο 22 (1)) και της κοινωνικής ασφάλισης (Άρθρο 22 (5)). Διάφορα δικαιώματα αντιστοιχούν σε αυτές τις υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην ισότητα όλων των Ελλήνων (άρθρο 4), την κοινωνική, οικονομική και πολιτική συμμετοχή (άρθρο 5), την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας (άρθρο 5Α), αίτηση (άρθρο 10), της ειρηνικής συνάθροισης (11 art.), δωρεάν δημόσια εκπαίδευση (άρθρο 16 (2)), ιδιοκτησίας (άρθρο 17 (2)), την υγειονομική περίθαλψη (άρθρο 21 (3)), εργασία (άρθρο 22 (1)), την κοινωνική ασφάλιση (άρθρο 22 (5)) και την ελευθερία του συνδικαλισμού (άρθ. 23). Το άρθρο 21.4 ορίζει ότι « η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους ». Το άρθρο 25, παράγραφος 1 αναφέρεται ρητά στην αρχή του κράτους πρόνοιας και υπογραμμίζει ότι όλα τα δημόσια ιδρύματα οφείλουν να διασφαλίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων».
Οι διατάξεις αυτές καθορίζονται από τα πρότυπα που καθορίζονται σε διάφορες βασικές διεθνείς και περιφερειακές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, στα οποία η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος.
Σύμφωνα με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πως αυτά τα δικαιώματα πρέπει να κατοχυρώνονται σε αυτήν, θεσπίζοντας και εφαρμόζοντας νόμους και πολιτικές που αποσκοπούν στην επίτευξη της βελτίωσης της καθολικής πρόσβασης σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η στέγαση, η κοινωνική ασφάλιση και η συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή. Ως εκ τούτου, έχει καθήκον να αποφεύγει ανά πάσα στιγμή τη λήψη αποφάσεων που μπορεί να οδηγήσει στην άρνηση ή παραβίαση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.
Την ίδια υποχρέωση, τονίζει η έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, έχουν και οι μη κρατικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, να διασφαλίζουν ότι οι πολιτικές και οι δραστηριότητές τους τηρούν τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η υποχρέωση αυτή συνεπάγεται την υποχρέωση να απέχουν από τη διατύπωση, την έγκριση, τη χρηματοδότηση, την προώθηση και την εφαρμογή των πολιτικών και των προγραμμάτων που άμεσα ή έμμεσα εμποδίζουν την απολαβή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο, τονίζει η έκθεση, ότι τα κράτη μέλη πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο όταν ενεργούν μέσω των διεθνών οργανισμών. Επιπλέον, ένα σημαντικό στοιχείο του καθήκοντος της διεθνούς συνεργασίας, όπως αποτυπώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι πως τα συμβαλλόμενα κράτη, είτε ατομικά είτε μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνείς οργανισμούς, δεν θα πρέπει να υιοθετούν ή να προωθούν πολιτικές ή να συμμετέχουν σε πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η έκθεση αναφέρεται επίσης στην ληστρική επιδρομή κατά των 15.000 Ελλήνων ομολογιούχων, οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία του PSI, χωρίς τη συγκατάθεσή τους (άρα παρανόμως), με αποτέλεσμα να απολέσουν πλέον του 70% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους, αλλά και στο πρόγραμμα προσαρμογής, που εφαρμόζει αυστηρά μέτρα λιτότητας. Εκτός από τις αυξήσεις στο συντελεστή του φόρου προστιθέμενης αξίας, τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 έως το 2015, πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, τη μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα, την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπές στις κοινωνικές παροχές ύψους 1,5 ανά εκατό του ΑΕΠ (κατάργηση των συνταξιοδοτικών δώρων, ονομαστικό πάγωμα των συντάξεων και την εισαγωγή των μέσων ελέγχου για τα επιδόματα ανεργίας), εξάλειψη των μπόνους και των επιδομάτων, και μείωση των επενδυτικών δαπανών. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για περαιτέρω περικοπές των δαπανών κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής περιόδου 2013/14.
Ένα βασικό στοιχείο του προγράμματος προσαρμογής, λέει η έκθεση, είναι η πώληση των κρατικών επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να συμβάλει στη μείωση του δημόσιου χρέους και εκφράζεται η ανησυχία ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που αποτελούν στόχο για ιδιωτικοποίηση παρέχουν βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, οι μεταφορές και η ενέργεια, και ότι υπάρχει πιθανότητα σημαντικής αύξησης των τελών χρήσης για τις υπηρεσίες που προσφέρονται από αυτές τις οντότητες μετά την ιδιωτικοποίηση τους, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Εξάλλου, αν η πρόθεση είναι να αντλήσει κεφάλαια για να πληρώσει το χρέος, η απόφαση να ιδιωτικοποιήσει την ελληνική εθνική λαχειοφόρο αγορά, μία από τις πιο κερδοφόρες στον κόσμο, μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Ακόμα και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζει η έκθεση του ΟΗΕ, έκρινε ότι η μείωση των ελάχιστων μισθών για εργαζόμενο κάτω των 25 ετών παραβιάζει το δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή στο άρθρο 4 (1) του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, καθώς παρέχει μισθό κάτω από το όριο της φτώχειας.
Όσον αφορά δε την δήθεν υποχρέωση της κυβέρνησης για πλήρη αποπληρωμή και με κάθε κόστος του χρέους, η έκθεση του ΟΗΕ τονίζει ότι:
«Από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους ΔΝΤ, ενέχει περιορισμούς. Είναι πολύ στενά επικεντρωμένη στην ικανότητα αποπληρωμής του χρέους. Δεδομένου ότι ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας έχει τονίσει σε προηγούμενες περιπτώσεις, οι αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια αξιολόγηση του επιπέδου του χρέους που μια χώρα μπορεί να εξυπηρετήσει, χωρίς να υπονομεύει την ικανότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Με λίγα λόγια, η έκθεση επανεπιβεβαιώνει πρόσφατες αποφάσεις του ΟΗΕ ότι προέχει η επιβίωση ενός λαού της υποχρέωσης αποπληρωμής ενός χρέους και ότι ούτε οι κυβερνήσεις, αλλά ούτε τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δικαιούνται να υπονομεύουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα με πρόσχημα το εξωτερικό χρέος μιας χώρας.
Τα μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της προσαρμογής, ειδικότερα οι περικοπές θέσεων εργασίας και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, έχουν ως συνολικό αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού και την δυνατότητα άσκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον Εθνικό Διαμεσολαβητή, «οι δραστικές προσαρμογές που επιβάλλονται για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό της είχε δραματικές συνέπειες για τους πολίτες, ενώ οι ευπαθείς ομάδες αυξάνονται και να πολλαπλασιάζονται». Στο ίδιο πνεύμα, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρατήρησε μια «ταχεία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου σε συνδυασμό με τη διάλυση του κράτους πρόνοιας και την υιοθέτηση μέτρων, ασυμβίβαστων με την κοινωνική δικαιοσύνη, τα οποία υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία».
Και συνεχίζει η έκθεση του ΟΗΕ:
«Μία από τις πιο βαθιές συνέπειες του προγράμματος προσαρμογής ήταν η ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μειώσει 150.000 τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα (περίπου 22 τοις εκατό της δημόσιας απασχόλησης) έως το 2015. Περίπου 80.000 έως 120.000 εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, είχαν ήδη χάσει τη δουλειά τους κατά τη στιγμή της επίσκεψης του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα. Ως αποτέλεσμα, η ανεργία αυξήθηκε από 7,3 τοις εκατό τον Ιούνιο του 2008 με 27,9 τοις εκατό τον Ιούνιο του 2013, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν περίπου 1,4 εκατομμύρια άνεργοι στην Ελλάδα. Περίπου 778.000 άτομα έχασαν τη δουλειά τους κατά την περίοδο 2010-2013 και μόνο. Περαιτέρω απολύσεις στον δημόσιο τομέα προγραμματίζονται. Στη νεολαία η ανεργία έφτασε σε πρωτοφανή ρυθμό 64,9 τοις εκατό το Μάιο του 2013 (σε σύγκριση με μέσο όρο 24,4 στη ζώνη του ευρώ). Έτσι, οι προοπτικές ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού να έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας και η εξασφάλιση ενός επαρκούς βιοτικού επιπέδου έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση.
»Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, έχουν υπονομεύσει την υλοποίηση του δικαιώματος στην εργασία. Μαζί με τις διαδοχικές περικοπές μισθών και τις αυξήσεις φόρων, οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτύχει στο να επιτευχθεί ο στόχος της προώθησης της ασφαλούς ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αντίθετα, έχουν οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, επιδείνωση των εργασιακών προτύπων, στην γενίκευση της εργασιακής ανασφάλειας, με υπέρ-ευέλικτες θέσεις εργασίας κακοπληρωμένες, όπου οι γυναίκες και οι νέοι, έχουν κυρίαρχη θέση. Ο κατώτατος μισθός έχει ωθηθεί κάτω από τα όρια της φτώχειας και έχει, σε μεγάλο βαθμό, χάσει τη λειτουργία του ως εργαλείο για την αποτροπή της φτώχειας. Επιπλέον, περισσότεροι από 120.000 επαγγελματίες – μεταξύ των οποίων γιατροί, μηχανικοί και επιστήμονες – έχουν μεταναστεύσει από το 2010.
»Μπορεί να υποστηριχθεί ότι η κατάσταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την υποχρέωση του κράτους σύμφωνα με το άρθρο 22 (1) του Συντάγματος για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία και τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών».
Όσον αφορά δε την κοινωνική ασφάλιση, η έκθεση του ΟΗΕ τονίζει:
«Σημαντικές περικοπές δαπανών στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής επηρέασαν μια σειρά από οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων ανεργίας, τις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα. Για να επιτείνουν το πρόβλημα, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων συνταξιοδότησης, την καταβολή των συντάξεων και των παροχών και ερμηνευτικά προβλήματα κατά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις συντάξεις. Λόγω της αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας, μόνο ένα κλάσμα του συνόλου από τους εγγεγραμμένους ανέργους λαμβάνουν παροχές (27 τοις εκατό ως το Φεβρουάριο 2013). Επιπλέον, οι παροχές ανεργίας λήγουν μετά από 12 μήνες, με αποτέλεσμα την απώλεια της δημόσιας υγείας και την ασφαλιστική κάλυψη. Πολλοί νέοι άνθρωποι δεν είναι επιλέξιμοι για στήριξη, επειδή δεν είχαν ποτέ μια δουλειά και δεν έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενες εθνικές ασφαλιστικές εισφορές».
»Διαδοχικές περικοπές έχουν μειώσει τις συντάξεις έως και 60 τοις εκατό (για υψηλότερες συντάξεις) και μεταξύ 25 και 30 τοις εκατό για χαμηλότερες. Το συνολικό μηνιαίο εισόδημα από σύνταξη άνω των € 1000 έχει μειωθεί κατά 5 έως 15 τοις εκατό, ενώ τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι τα επιδόματα για τους συνταξιούχους έχουν καταργηθεί. Αυτές οι χονδροκομμένες περικοπές συντάξεων έχουν ωθήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη φτώχεια.
»Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας συμμερίζεται την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών υποθέσεων. Το «σωρευτικό αποτέλεσμα» από τις διάφορες νομοθεσίες που εισάγονται ως «μέτρα λιτότητας» στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2010, ο περιορισμός και η μείωση τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών παροχών, συνιστούν παραβίαση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση που κατοχυρώνεται στο άρθρο 12 (3) του το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Άρθρο. Δεδομένου ότι η Επιτροπή σημείωσε, τελικά, πως οι περικοπές στις συντάξεις είναι πιθανό να προκαλέσουν «σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών διαβίωσης πολλών από των εν λόγω συνταξιούχων». Είναι συνεπώς ζωτικής σημασίας, η κυβέρνηση να κάνει προσπάθειες για να εξασφαλιστεί επαρκές επίπεδο προστασίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».
Για την καταρράκωση κάθε συνταγματικού δικαιώματος στην περίθαλψη και την υγεία, λέει η έκθεση:
«Ο συνδυασμός των περικοπών στις δαπάνες για την υγεία-περίθαλψη κάτω από 6 τοις εκατό του ΑΕΠ (περίπου € 12,4 δισεκατομμύρια το 2012) από περίπου 10 τοις εκατό κατά τα τελευταία χρόνια, οι περικοπές θέσεων εργασίας στον τομέα της δημόσιας υγείας, η αύξηση των αμοιβών και οι συμμετοχές πληρωμών, το κλείσιμο / συγχώνευση των νοσοκομείων και των υγειονομικών υποδομών, η μείωση του αριθμού στις νοσοκομειακές κλίνες και ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που χάνουν τη δημόσια ασφάλιση υγείας (κυρίως λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας), έχουν υπονομεύσει τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως για τους φτωχότερους.
»Από το 2010, η Ελλάδα έχει μειώσει τις δαπάνες για την υγεία-περίθαλψη σημαντικά, σε επίπεδα κάτω από το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν από 7,1 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2010 σε 5,8 τοις εκατό το 2012, και προβλέπεται να μειωθεί στο 5,3 τοις εκατό το 2013, πολύ κάτω από το 6,3% του μέσου όρου για κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά, ο προϋπολογισμός για την υγεία έχει μειωθεί κατά περίπου 40 τοις εκατό.
»Οι πολιτικές λιτότητας δημιουργούν επίσης τα παρεπόμενα προβλήματα των σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία. Για παράδειγμα, οι περικοπές στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, έχουν σαν αποτέλεσμα, ασθένειες που πιστευόταν ότι έχουν εξαφανιστεί από τη χώρα από καιρό, όπως η ελονοσία, έχουν επανεμφανιστεί λόγω της διακοπής των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών και της παύσης των αεροψεκασμών.
»Μία αύξηση της τάξης του 52 τοις εκατό των μολύνσεων από τον ιό HIV αναφέρθηκε 2010 – 2011. 66 εκθέσεις δείχνουν ότι, αν και αρχικά, είχαν κατηγορηθεί οι εργαζομένοι του σεξ και οι παράνομοι μετανάστες, η έκρηξη οφείλεται κυρίως σε μη ασφαλείς πρακτικές ενέσιμης χρήσης μεταξύ των τοξικομανών, καθώς ιδιαίτερα απελπισμένοι νέοι Έλληνες που αντιμετωπίζουν την ανεργία, έχουν στραφεί στα ναρκωτικά.
»Ο ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας φοβάται, πως σε απάντηση της ανωτέρω κατάστασης, η αρχές εξέδωσαν οδηγία (Κανονισμός Υγείας Αρ. GY/39A) τον Απρίλιο του 2012, η οποία επέτρεψε στο Υπουργείο Υγείας, να ελέγχει τη βία οποιονδήποτε για ορισμένα λοιμώδη νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, της φυματίωσης, της πολιομυελίτιδας, της ηπατίτιδας και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του HIV. Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας ανησυχεί επίσης ότι ο κανονισμός αριθ. GY/39A αποκαταστάθηκε στις 26 Ιουνίου 2013 μόνο λίγους μήνες μετά αφού είχε προηγουμένως καταργηθεί.
»Υπήρξε επίσης μια αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 37 τοις εκατό από την έναρξη της κρίσης χρέους (από 677 σε 2009 με 927 το 2011). Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η αύξηση στις αυτοκτονίες και στις απόπειρες αυτοκτονίας μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να αποδοθεί στην οικονομική και κοινωνική πίεση που επιβάλλονται στα άτομα από την οικονομική κρίση.
»Η πρόσβαση στα φάρμακα έχει γίνει επίσης πρόβλημα. Τον Φεβρουάριο του 2013, περισσότερα από 200 ιατρικά προϊόντα ήταν σε έλλειψη σε νοσοκομεία και φαρμακεία, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για την αρθρίτιδα, την ηπατίτιδα C και την υπέρταση, παράγοντες μείωσης της χοληστερόλης, αντιψυχωτικά και αντιβιοτικά. Η εισαγωγή της συμμετοχής επιδείνωσε το πρόβλημα, δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, στο πλαίσιο της σοβαρής λιτότητας, να πληρώσουν για τα φάρμακά τους».
Για την εκπαίδευση η έκθεση του ΟΗΕ τονίζει:
«Οι ετήσιες δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση μειώθηκαν από € 7.23 δις το 2009 σε € 5,84 δισ. ευρώ το 2013, μια μείωση κατά 30 τοις εκατό. Ο προϋπολογισμός για την εκπαίδευση έχει μειωθεί κάνοντας περικοπή στις κρατικές δαπάνες για τους ανθρώπινους πόρους, καθώς και μέσω δραστικών περικοπών στα καθημερινά τρέχοντα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης για τα σχολεία, καθώς και τα έξοδα για την αγορά εκπαιδευτικού υλικού. Αυτές οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 24 τοις εκατό το 2011 και επιπλέον 19 τοις εκατό το 2012.
»Στο πλαίσιο της λιτότητας, μεταξύ των σχολικών ετών 2009-2010 και 2013-2014, περίπου 14,5 τοις εκατό όλων των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένης της προσχολικής εκπαίδευσης) και 4 τοις εκατό των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν συγχωνευθεί. Το κλείσιμο των σχολείων, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει αυξήσει σημαντικά την απόσταση για να φτάσουν τα παιδιά το σχολείο, και η περιορισμένη πρόσβαση, έχει -με τη σειρά της- προκαλέσει, αυξανόμενα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου, ιδίως μεταξύ των παιδιών των Ρομά και προκαλούν ανησυχία.
»Επιπλέον, ο αριθμός των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει μειωθεί, κυρίως μέσα από τη συνταξιοδότηση και τους περιορισμούς που τίθενται στις νέες προσλήψεις από τα μέσα του 2010 και ιδίως για το σχολικό έτος 2012-13 κατά περίπου 11 τοις εκατό. Προβλέπεται ότι 2.500 περισσότεροι καθηγητές θα τοποθετηθούν σε κινητικότητα και μπορεί τελικά να απολυθούν. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία έχουν επίσης περικοπεί».
Την ίδια επιδείνωση περιγράφει και για την στέγαση:
«Ως αποτέλεσμα της ύφεσης και του προγράμματος προσαρμογής, υπήρξε μια αύξηση του αριθμού των αστέγων από το 2009, εκτιμάται σε 25 τοις εκατό. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι είναι πλέον άστεγοι. Πολλά από τους «νεοάστεγους», είναι σχετικά καλά εκπαιδευμένοι που έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προκύπτουν από την απώλεια της εργασίας, καθώς και των παροχών.
»Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, το μόνο μείζον ίδρυμα που παρείχε επιδόματα στέγασης, καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και οι αρμοδιότητες του, περιήλθαν στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, υπό κάποιες προϋποθέσεις, έδινε μεταξύ άλλων, μια επιδότηση ενοικίου, σε σχεδόν 120.000 νοικοκυριά και παροχές στέγασης σε μη ασφαλισμένους ηλικιωμένους ανθρώπους.
»Παράλληλα, οι μειώσεις στους προϋπολογισμούς των κοινωνικών υπηρεσιών έχουν επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα των υπηρεσιών υποστήριξης για παροχή βοήθειας σε άστεγους σε μια εποχή που ήδη αγωνίζονται να καλύψουν την αυξανόμενη ανάγκη. Για παράδειγμα, το Νοέμβριο του 2010, 61 από τα 85 μέλη του προσωπικού του Δήμου Αθηναίων στο Ίδρυμα Αστέγων απολύθηκαν, μειώνοντας σημαντικά τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να παρασχεθούν.
»Το 2009, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την προστασία χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια και τους προστάτευε από κατασχέσεις από τις τράπεζες. Για το σκοπό αυτό, την κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση στις τράπεζες να πραγματοποιούν κατασχέσεις σε κύριες κατοικίες αξίας έως € 200.000. Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας κατανοεί, ωστόσο, ότι οι διεθνείς δανειστές του κράτους έχουν πιέσει την κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση. Ο ίδιος καλεί αυτούς τους δανειστές να αποφευχθεί η συνταγογράφηση πολιτικών δράσεων που ενδέχεται να υπονομεύσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην επαρκή στέγαση.
»Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας συμμερίζεται την ανησυχία του Ειδικού Εισηγητή για το δικαίωμα σε επαρκή στέγαση ως συστατικό του δικαιώματος για επαρκές βιοτικό επίπεδο, και για το δικαίωμα στη μη-διάκριση. Στο πλαίσιο αυτό, η κατάργηση των επιδοτήσεων στέγασης, οι αλλαγές στη νομική προστασία κατά των εξώσεων και κατασχέσεων και ο έκτακτος φόρος περιουσίας είχαν αρνητικές συνέπειες στην υλοποίηση του δικαιώματος για επαρκή στέγαση των φτωχότερων και πιο περιθωριοποιημένων τμημάτων της κοινωνίας. Ο ίδιος καλεί τις ελληνικές αρχές να θεσπίσουν ένα ολοκληρωμένο, εξαρτώμενο από το εισόδημα στεγαστικό επίδομα, που θα απευθύνονται σε φτωχούς και στις οικογένειες, για να κλείσει το χάσμα της κοινωνικής προστασίας στον τομέα της στέγασης, το οποίο επιδεινώθηκε από τη διάλυση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η στέγαση, όπως και η απασχόληση, αποτελεί σημαντικό εγγυητή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Για την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, λέει:
«Παρόλο που η Ελλάδα ήδη είχε το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στη ζώνη του ευρώ πριν από το 2009, τα μέτρα λιτότητας, ιδιαίτερα οι απολύσεις και οι περικοπές θέσεων εργασίας και οι περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, έχουν ωθήσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια. Περίπου το 11 τοις εκατό του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Αυτά τα επίπεδα της φτώχειας συνέβαλαν στην αύξηση της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
»Σύμφωνα με μια μελέτη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιχειρήσεων και το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, το ποσοστό σχετικής φτώχειας (δηλαδή, το ποσοστό των ατόμων που έχουν λιγότερο από το 60 τοις εκατό του μέσου εισοδήματος στη διάθεσή τους) αυξήθηκε από 20 τοις εκατό το 2009 σε 21,29 τοις εκατό το 2012. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι (σχετικό ποσοστό φτώχειας από 41.08 τοις εκατό) και πολλά παιδιά (26,75 τοις εκατό) έχουν πέσει κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας. Τα δεδομένα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για το 2011 δείχνει ότι το 44 τοις εκατό του συνόλου των ανέργων έχουν πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας και επιβεβαιώνουν την τάση αυτή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με παιδιά αντιμετωπίζουν παρόμοιο κίνδυνο φτώχειας (ποσοστό 43,2 τοις εκατό).
»Η εισοδηματική ανισότητα έχει επίσης αυξηθεί. Συνολικά, ο δείκτης Gini, που παίρνει τιμές από 0 (απόλυτη ισότητα) έως 1 (συνολική ανισότητα), μετακινήθηκε από το 0,3449 το 2009 έως 0,3678 το 2012. Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα λιτότητας περιλαμβάνουν παραμέτρους ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή των περισσότερο εύπορων, ωστόσο η προσαρμογή έχει μειώσει περαιτέρω το εισόδημα των ομάδων του πληθυσμού που ήταν ήδη στο κάτω μέρος της κατανομής του εισοδήματος το 2009, επιδεινώνοντας έτσι τη φτώχεια τους. Οι άνθρωποι στο κατώτερο δεκατημόριο, είχαν απώλεια εισοδήματος 24,2 τοις εκατό σε σχέση με πριν από την κρίση και μεταξύ 2009 και 2012. Εάν τα δεκατημόρια εισοδήματος προσαρμόζονται με βάση την κατανομή του εισοδήματος του 2012, η απώλεια του εισοδήματος του φτωχότερου 10 τοις εκατό του πληθυσμού ανέρχεται σε ένα ανησυχητικό 56,5 τοις εκατό.
«Είναι δύσκολο να απομονωθούν οι διανεμητικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας από την ευρύτερη ύφεση, καθώς και οι δύο είναι στενά συνδεδεμένες. Οι ειδικοί, ωστόσο, φτάνουν στο συμπέρασμα ότι το 63,3 τοις εκατό του πληθυσμού που βρέθηκε κάτω από το όριο της φτώχειας το 2010 και το 2011, βρέθηκαν εκεί σαν αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας και μόνο – που σημαίνει ότι μπορούν να αποδοθούν άμεσα οι αλλαγές που επιβάλλονται στη φορολογία, τους μισθούς και στις περικοπές κοινωνικών παροχών. Σημειώνουν επίσης ότι η απότομη αύξηση της φτώχειας και της ανισότητας οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πτώση στο μερίδιο του εισοδήματος του φτωχότερου 10 τοις εκατό του πληθυσμού».
Το ίδιο αποκαλυπτική είναι η έκθεση και στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα:
«Οι αρνητικές επιπτώσεις του προγράμματος προσαρμογής επεκτείνεται σε αστικά και πολιτικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, οι μαζικές διαμαρτυρίες των πολιτών που πραγματοποιήθηκε κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας, φέρεται να αντιμετωπίσθηκαν με έναν αδέξιο τρόπο από τις αρχές. Τον Μάιο του 2013, η κυβέρνηση επικαλέστηκε την εθνική νομοθεσία έκτακτης ανάγκης, η οποία επιτρέπει να υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, ώστε να εργαστούν και να απαγορεύσει μια προγραμματισμένη απεργία από το Συνδικαλιστικό Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας, κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών εξετάσεων για το πανεπιστήμιο. Η Κυβέρνηση υποστήριξε ότι το μέτρο ήταν αναγκαίο για να αποφευχθεί μια σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.
»Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας θεωρεί, ωστόσο, ότι τέτοιες αντιδράσεις είναι δυσανάλογες και ενδέχεται να αποτελούν παραβίαση στις ελευθερίες του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, τα οποία είναι επίσης εγγυημένα από το Σύνταγμα».
Και καταλήγει η έκθεση του ΟΗΕ στις παρακάτω συστάσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς δανειστές:
«Συμπεράσματα και συστάσεις
Το πρόγραμμα προσαρμογής και, ιδίως, τα υπερβολικά άκαμπτα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται από το Μαΐου του 2010 έχουν προκαλέσει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τον ελληνικό πληθυσμό. Το πρόγραμμα έχει ωθήσει την οικονομία σε ύφεση, σε κίνδυνο το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του πληθυσμού και γενικά υπονόμευσε την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο ποσοστό των δανείων διάσωσης έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των τραπεζών που δάνεισαν χρήματα απερίσκεπτα στην Ελλάδα, ενώ αύξησαν το χρέος της χώρας. Δυστυχώς, ο ρόλος του κράτους ως φορέα παροχής προσβάσιμων δημόσιων υπηρεσιών έχει εξαρτηθεί από τον ολοένα και πιο άπιαστο στόχο της αποκατάστασης ενός βιώσιμου δημόσιου προϋπολογισμού. Με βάση τις διαπιστώσεις που περιέχονται στην παρούσα έκθεση, ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας κάνει τις παρακάτω συστάσεις.
Α. Προς την Κυβέρνηση της Ελλάδας
Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας συνιστά την κυβέρνηση:
(α) Την εφαρμογή των διεθνών χρηματοοικονομικών της υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπάγονται στο πρόγραμμα προσαρμογής, χωρίς να καταφεύγουν σε περαιτέρω περικοπές των δημοσίων δαπανών και άλλα μέτρα λιτότητας που μπορεί να υπονομεύουν την ελεύθερη άσκηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στη χώρα.
(β) Βεβαιωμένα να διατηρεί επαρκείς πόρους για να μπορέσει να τους χρησιμοποιήσει στο «Μέγιστο των δυνατοτήτων», για την υλοποίηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ειδικότερα, για να εξασφαλιστεί η απόλαυση του ελάχιστου απαραίτητου επιπέδου, των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, στον ίδιο βαθμό με τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
(γ) Διεξαγωγή ενός ανεξάρτητου, διαφανή και συμμετοχικού λογιστικού ελέγχου του χρέους της, προκειμένου να προσδιορίσει την προέλευσή του, να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για το χρέος.
(Χρησιμοποιώ έντονη γραμματοσειρά στην γ’ σύσταση, διότι για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ τίθεται υπό άμεση αμφισβήτηση το ύψος του δημοσίου χρέους μιας χώρας, και απαιτεί τον εντοπισμό και την τιμωρία των πολιτικών εκείνων που το δημιούργησαν….
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters