Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Οι Θεοί των Σεισμών στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία


Οι ρίζες του Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού συνδέονται με τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Η ελληνική μυθολογία δεν είναι παρά ένα περίβλημα που κρύβει τους θησαυρούς μιας μυστηριακής θρησκείας όπου οι πρώτοι φιλόσοφοι έκρυψαν τη γνώση τους των μεγάλων νόμων του φυσικού κόσμου. Μεγάλο τμήμα της Ελληνικής Μυθολογίας ταυτίζεται με την γεωλογική εξέλιξη του Ελλαδικού χώρου, με αποτέλεσμα να έχει και μία φυσικογεωλογική ή γεωμυθολογική διάσταση. 

Πολυετής ερευνητική δραστηριότητα έχει δείξει ότι η Θεογονία του Ησιόδου, τα έργα του Ομήρου και των άλλων συγγραφέων, αντιπροσωπεύουν την φυσικο-γεωλογική εξέλιξη του Αιγαιακού και Περι-Αιγαιακού χώρου για το χρονικό διάστημα μεταξύ 18.000 και 6.000 χρόνια πριν από σήμερα κυρίως. Η μυθολογία δεν ήταν παρά το πραγματικό κεφάλαιο της ιστορίας της Ελλάδας.

Η παρουσία της Γης σαν πρωτογενές στοιχείο-ύλη και θεότητα εμφανίζεται στις τρεις βασικές πηγές της ελληνικής μυθολογίας (Χθόνια, Ησίοδος, Ορφική). Στις άλλες μυθολογίες-θρησκείες, που επηρέασαν τον λεγόμενο ευρωπαϊκό πολιτισμό, η παρουσία της Γης (στοιχείο και θεότητα) είναι διαφορετική και όχι πρωταρχική (Γερμανοσκαδιναβική: Ελλα, Βίβλος, Κοράνι). Μπορούμε να θεωρήσουμε την “Χθόνια” θεογονία-κοσμογονία σαν την ποιο αρχαϊκή, ως προς τα αναφερόμενα πρόσωπα (θεότητα) και στοιχεία που εν τούτοις συμπλέκονται με την εξέλιξη άλλων θεογονιών. Σύμφωνα, λοιπόν, με την χθόνια παράδοση, εν αρχή υπήρχε η Μητέρα-Γη, υποχθόνια προσωπικότητα που κυριαρχούσε στους Δελφούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μαχών, η Μεγάλη Μητέρα Γαία παίζει ένα διαχρονικό και συνήθως κυρίαρχο ρόλο, πάντα πίσω από τα δρώμενα. Περιγράφεται από ορισμένους ως εμπαθής και σκανδαλοποιός επειδή προτρέπει τους Τιτάνες να επιτεθούν κατά του συζύγου της με τη γνωστή επίθεση του γιου τους Κρόνου εναντίον του πατέρα του Ουρανού. Ύστερα, γεννάει τους Γίγαντες που τους εξωθεί εναντίον του εγγονού της, Δία. Κατά την Τιτανομαχία, οι Γίγαντες με την προτροπή και πάλι της Γαίας, τίθενται στο πλευρό του Δία.

Από το γάμο του Ουρανού με τη Γη γεννήθηκαν οι τερατόμορφοι Γίγαντες που είχαν ανθρώπινο κορμί και φιδίσια πόδια. Βασιλιά είχαν τον Ευρυμέδοντα, που τους ξεσήκωσε και τους παρέσυρε σε άγριο πόλεμο κατά των Θεών. Ήθελαν να τους εξοντώσουν και να γίνουν αυτοί κυρίαρχοι της πλάσης, του ουρανού και της γης, να καθίσουν και να στήσουν αυτοί το βασίλειό τους στον Όλυμπο. Κι επειδή ήταν όλοι τους, οι Γίγαντες, άγριοι πολεμιστές, ο πόλεμος που άναψε ανάμεσα σ’ αυτούς και τους Θεούς, ήταν εξίσου άγριος και τρομερός. Λένε, πως ολόκληρα βουνά ξερίζωναν και τα πετούσαν στους Θεούς, ενάντια στα θεϊκά παλάτια.

 
Ο Δίας, νικητής κατά των Τιτάνων χρειάστηκε να αγωνιστεί σκληρά, για να εξασφαλίσει τον Ολύμπιο θρόνο. Ομόφωνα οι αρχαίοι συγγραφείς τοποθετούν το πεδίο της μάχης των Γιγάντων και των θεών στο δυτικό τμήμα της Χαλκιδικής. Εκεί, σε μακρινή απόσταση από τον Όλυμπο, βρισκόταν το πεδίο της Φλέγρας, δηλαδή τόπος της φωτιάς , μια περιοχή άγρια. Πρόκειται για τη σημερινή Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.

Στην πρώτη γραμμή του στρατοπέδου των θεών ήταν ο Δίας και η Αθηνά. Επεμβαίνουν όμως και άλλες θεότητες: η Ήρα, ο Απόλλωνας, ο Ήφαιστος, η Άρτεμη, ο Ποσειδώνας, η Αφροδίτη, η Εκάτη αλλά και οι Μοίρες. Και κάθε ένας από τους θεούς και κάθε μια απ’ τις θεές ερχόταν σε συμπλοκή με έναν ή περισσότερους Γίγαντες. Οι γνωστότεροι Γίγαντες ήταν: ο Πορφυρίων, ο Αλκυονεύς, ο Εγκέλαδος, ο Εφιάλτης, ο Εύρυτος, ο Κλυτίος, ο Πολυβότης, ο Πάλλας, ο Ιππόλυτος, ο Γρατίων, ο Άγριος και ο Θόων.

Όπως και στην Τιτανομαχία, έτσι και στην Γιγαντομαχία, ο Δίας αναγκάστηκε να επικαλεστεί τη βοήθεια και άλλων δυνάμεων. Και κάλεσε έναν θνητό αυτή τη φορά τον Ηρακλή -που καμιά φορά τον συνοδεύει και ο Διόνυσος. Από το μέρος της πάλι η Γη, για να βοηθήσει τα παιδιά της, τους Γίγαντες, σκέφτεται να τους δώσει να φάνε το μαγικό χορτάρι, που χαρίζει την αθανασία. Σαν το έμαθε όμως ο Δίας, απαγορεύει στον Ήλιο και στη Σελήνη και στην Ηώ να παρουσιαστούν και μέσα στο σκοτάδι ξεριζώνει το θαυματουργό χορτάρι. Η τύχη των Γιγάντων κρίθηκε. Μάταια θα προσπαθήσουν να αναρριχηθούν στον Όλυμπο, σωριάζοντας το ένα πάνω στο άλλο τα γειτονικά βουνά. Ανώφελα τα κατορθώματα τους.

Διαφορετικού χαρακτήρα ήταν η συμμετοχή της Αθηνάς στη μάχη. Για να καταβάλει η Αθηνά το Γίγαντα Εγκέλαδο, ο οποίος ήταν γιος του Ταρτάρου και της Γης αναγκάστηκε να τον καταπλακώσει με την νήσο Σικελία ή το όρος Αίτνα. Το αποτέλεσμα είναι πλέον ο Εγκέλαδος να αναστενάζει μέσα στο τάφο του, προκαλώντας εκρήξεις ηφαιστείων και σεισμούς. Η λέξη Εγκέλαδος προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων (έγκειμαι + λας) και υποδηλώνει τον εγκατεστημένο στα πετρώματα, στο στερεό φλοιό της Γης. 

 

Σύμφωνα με άλλο μύθο, ο Εγκέλαδος καταπλακώθηκε από βράχο που πέταξαν εναντίον του οι Θεοί του Ολύμπου. Έτσι, ο «Εγκέλαδος-Σεισμός» γίγαντας, είναι θαμμένος στην Κασσάνδρα, αλλά μη έχοντας πεθάνει, από καιρό σε καιρό προσπαθεί να ελευθερωθεί από το βράχο που τον έχει καταπλακώσει και οι προσπάθειές του αποτελούν το φαινόμενο του σεισμού. Οι μύθοι αυτοί υπονοούν την προσπάθεια που καταβλήθηκε για να ερμηνευτούν, από τα πολύ παλιά χρόνια, οι ιδιορρυθμίες αυτού του χώρου, καθώς η Κασσάνδρα βυθισμένη στο κέντρο της χερσονήσου είναι πνιγμένη από τον ατμό του καυτού θειαφιού που πηγάζει από την Αγία Παρασκευή.

Σύμφωνα με άλλες εκδοχές του μύθου φονεύθηκε από τον κεραυνό του Δία, σύμφωνα με μια δεύτερη από τον ακόλουθο του Διονύσου τον Σειλινό αλλά η επικρατέστερη αναφέρει είναι ότι δολο-φονήθηκε από την Αθηνά, η οποία έριξε εναντίον του τη Σικελία με το οποίο και τον καταπλάκωσε. Ο Παυσανίας αναφέρει και άλλη εκδοχή κατά την οποία η Αθηνά φόνευσε τον Εγκέλαδο ρίχνοντας επάνω του το τέθριππο άρμα της. Η εκδοχή αυτή υπήρξε από τα πιο προσφιλή θέματα πολλών καλλιτεχνών της αρχαιότητας, αποθανατίζοντας αυτή σε πλείστες μετώπες αρχαίων ναών όπως στον Παρθενώνα και στο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Τέτοιες παραστάσεις του αγώνα μεταξύ της Αθηνάς και του Εγκέλαδου βρίσκονται σε πολλά αγγεία καθώς επίσης κοσμούταν και ο πέπλος της Αθηνάς στα Παναθήναια.
 

Μετά τη νίκη του Δία κατά των Γιγάντων ο Δίας είχε να αντιμετωπίσει ακόμα έναν, τελευταίο εχθρό, τον Τυφωέα. Ο οποίος γεννήθηκε από την ένωση της Γαίας με τον Τάρταρο. Κι ήταν το τελευταίο παιδί της Γης, κατά τον Ησίοδο. Ο Τυφών κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του Δία, ερεθιζόμενος από την μητέρα του Γαία.

Ανατράφηκε σε σπήλαιο της Κιλικίας, που ονομάζεται Τυφώνειον Άνδρον. Ο Απολλόδωρος ο Αθηναίος μας λέει πως ο Τυφώνας ήταν κάτι ανάμεσα σε άνθρωπο και σε άγριο ζώο. Ξεπερνούσε όλα τα άλλα παιδιά της Γης σε μέγεθος και δύναμη. Ήταν ένα αγριότατο θηρίο που έστρεψε εναντίον του Δία και του Ουρανού. Επιτιθέμενος, έριχνε αναμμένες πέτρες προς τον ουρανό, ενώ συγχρόνως με μεγάλη βουή και συριγμόν και «…πνέων πυρ ως ζάλην και τρικυμίαν εκ του στόματος αυτού…». Ήταν μεγαλύτερος από όλα τα βουνά και συχνά το κεφάλι του χτυπούσε στα αστέρια. Όταν τέντωνε τα χέρια του, το ένα έφτανε στην Ανατολή και το άλλο ακουμπούσε στη Δύση και αντί για δάχτυλα είχε εκατό κεφάλια δρακόντων. Από τη μέση και κάτω τον περιέβαλλαν οχιές. Το σώμα του ήταν φτερωτό και το τρίχωμά του άγριο στα μαλλιά και στα γένια και τα μάτια του πετούσαν φωτιές.

Όταν οι θεοί είδαν το ον αυτό να επιτίθεται στον ουρανό, τρομοκρατήθηκαν και δεν δέχτηκαν τη μάχη. Άφησαν τον Ουρανό έρημο και αφύλακτο και έφυγαν τρέχοντας μέχρι την Αίγυπτο και κρύφτηκαν μέσα στην έρημο, όπου μεταμορφώθηκαν σε ζώα. Ο Απόλλωνας έγινε γεράκι, ο Ερμής ίβις, ο ‘Αρης πολύ λεπιδωτό ψάρι, ο Διόνυσος τράγος, ο Ηρακλής ελάφι, ο Ήφαιστος βόδι, η Αφροδίτη έπεσε στον Ευφράτη και έγινε ψάρι Μόνο η Αθηνά και ο Δίας αντιστάθηκαν στο θηρίο. Ο Δίας του έριξε από μακριά κεραυνο-βόλα βέλη και, όταν ήρθαν στα χέρια, τον χτύπησε με το ατσάλινο δρεπάνι που η Γη είχε βάλει στο χέρι του Κρόνου για να χτυπήσει τον Ουρανό. Η πάλη έγινε στο βουνό Κάσιο, στα σύνορα της Αιγύπτου και της Πετραίας Αραβίας. 

Ο Τυφώνας, που ήταν απλώς πληγωμένος, κατάφερε να υπερισχύσει και απέσπασε το δρεπάνι του θεού. Έκοψε τους τένοντες των χεριών και των ποδιών του Δία, φορτώθηκε τον ανίσχυρο θεό στους ώμους του και τον μετέφερε μέχρι την Κιλικία, όπου τον έκλεισε σε μια σπηλιά, το «Κωρύκιο άντρο». Εκτός από αυτό έκρυψε τους τένοντες και τους μυς του Δία σε ένα δέρμα αρκούδας και τα έδωσε στη δράκαινα Δελφύνη να τα φυλάει. Ο Ερμής και ο Πάνας -μερικοί λένε ο Κάδμος- έκλεψαν τους τένοντες και τους ξανατοποθέτησαν στο σώμα του Δία. Αυτός ξαναβρήκε αμέσως τη δύναμή του και, ανεβαίνοντας στον ουρανό πάνω σε άρμα που το έσερναν φτερωτά άλογα, βάλθηκε να κεραυνοβολεί το θηρίο. Ο Τυφώνας τράπηκε σε φυγή και, με την ελπίδα να αυξήσει τις δυνάμεις του, θέλησε να δοκιμάσει τους μαγικούς καρπούς που φύτρωναν στο όρος Νύσα. Αυτή ήταν τουλάχιστο η υπόσχεση που του είχαν δώσει οι Μοίρες, για να τον ελκύσουν. Ο Δίας τον πρόλαβε εκεί και η καταδίωξη συνεχίστηκε.

Στη Θράκη ο Τυφώνας εκσφενδόνισε εναντίον του Δία βουνά, αλλά αυτός τα έκαμε με χτυπήματα 
κεραυνού να πέφτουν επάνω στο θηρίο. Έτσι το βουνό Αίμος όφειλε το όνομά του στο αίμα που κύλησε από μια από τις πληγές του. Οριστικά αποθαρρημένος ο Τυφώνας τράπηκε σε φυγή και, καθώς διέσχιζε τη θάλασσα της Σικελίας, ο Δίας έριξε πάνω του το βουνό Αίτνα, που τον συνέτριψε. 

Οι φλόγες που βγαίνουν από την Αίτνα είναι ή αυτές που ξερνά το τέρας ή τα υπολείμματα των κεραυνών, με τους οποίους το σκότωσε ο Δίας.

Υπάρχουν ωστόσο παραλλαγές που συνδέουν τον Τυφώνα με την Ήρα και τον Κρόνο. Η Γαία, δυσαρεστημένη από την ήττα των Γιγάντων, διέβαλε τον Δία στην Ήρα και εκείνη πήγε να ζητήσει από τον Κρόνο ένα μέσο να εκδικηθεί. Ο Κρόνος της παρέδωσε δύο αυγά διαποτισμένα από το σπέρμα του. Αν τα έθαβε, από αυτά τα αυγά θα γεννιόταν ένας δαίμονας ικανός να εκθρονίσει τον Δία. Ο δαίμονας αυτός ήταν ο Τυφώνας.

Σύμφωνα με άλλη μυθική παράδοση, ο Τυφώνας ήταν γιος της Ήρας, που τον είχε γεννήσει μόνη της, χωρίς τη βοήθεια κανενός αρσενικού στοιχείου, όπως είχε κάμει με τον Ήφαιστο. Η Ήρα έδωσε τον τερατώδη γιο της, για να τον μεγαλώσει, σε έναν δράκοντα, το φίδι Πύθωνας που ζούσε στους Δελφούς.
 

Ο Τυφώνας ετυμολογικά έχει σχέση με τον τύφο και την τούφα, δηλαδή το φούσκωμα και έχει σχέση όχι μόνο με τον κυκλώνα αλλά τη γενικότερη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μαζί με την ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα. Ο Τυφώνας ταυτίζεται σε ορισμένα σημεία του μύθου με τον Εγκέλαδο και σχετίζεται με το πιο εντυπωσιακό και βίαιο από τα έκτακτα και φυσικά μετεωρολογικά φαινόμενα, τα πέρα από το μέτρο της καθημερινής εμπειρίας. Και ο Τυφώνας και ο Εγκέλαδος εμφανίζονται να έχουν παιδιά τις Γοργόνες, τη Σφίγγα, τη Λερναία Ύδρα, το Γηρυόνη, τον Κέρβερο και άλλα μυθικά «τέρατα» (συμβολίζουν διάφορα γεωλογικά φαινόμενα) που απέκτησαν με την Έχιδνα. Κατά τον Όμηρο ο Τυφών βρίσκεται αλυσοδεμένος στη χώρα των Αρίμων δηλαδή στη Κιλικία και Φρυγία, ενώ κατά τον Πίνδαρο βρίσκεται θαμμένος στα έγκατα της Αίτνας στη Σικελία, όπως ο Εγκέλαδος.

Στην αφήγηση της μάχης ανάμεσα στον Τυφώνα και το Δία στην περιγραφή αυτής της τρομερής αναστάτωσης της φύσης, αυτής της θύελλας φωτιάς που ξεχύνεται ανάμεσα στον ουρανό και τη γη και που ανακατώνει όλα τα στοιχεία σε ένα ακαταμέτρητο χάος είναι δύσκολο να μην αναγνωρίσει κανείς τα φαινόμενα μιας ηφαιστειακής έκρηξης. Αυτή η πιθανότητα επιβεβαιώνεται από την περιγραφή που κάνει ο Πίνδαρος της έκρηξης της Αίτνας και που αποδίδει τα ολέθρια αποτελέσματά της στην ενέργεια του Τυφώνα. Τα ηφαίστεια των Κυκλάδων, αρκούσαν να προσφέρουν στον ποιητή όλα τα στοιχεία αυτής της κοσμογονικής περιγραφής. Τα φαινόμενα αυτά ήταν η συνηθισμένη και συχνή κατάσταση της φύσης πριν από το Δία, δηλαδή στις περιόδους τις πιο παλιές του κόσμου.

Η φυσιοκρατική ερμηνεία του μύθου των Γιγάντων, ως χθόνιων θεοτήτων, που προκαλούν σεισμούς και αναστατώσεις της γης, διατυπώθηκε στην αρχαιότητα και με αυτόν τον τρόπο δημιουρ-γήθηκαν τα σχετικά ονόματα:Ερυσίχθων, Χθονόφυλος . Στην Ελληνική Μυθολογία όμως δύο τουλάχιστον θεοί διακρίνονται για τις ίδιες φυσικές δυνάμεις αλλά προέρχονται από διαφορετικές γενιές όπως ο Εγκέλαδος και ο Ποσειδών. Σύμφωνα με άλλη θεωρία ο πανίσχυρος θεός Ποσειδών και όχι ο γίγαντας Εγκέλαδος ήταν για τους Έλληνες ο θεός των γεωλογικών φαινομένων. Αυτός εξουσίαζε τα έγκατα της γης, όπως δείχνουν οι ονομασίες του Γαίης κινητήρ, Γαιήοχος, Μοχλευτήρ, Σεισίχθων, Δαμασίχθων, Ενοσίγαιος αλλά και το ίδιο το όνομά του, που έχει ερμηνευθεί και ως σύζυγος-κυρίαρχος της γης( πόσις της δᾶς). Ο Σοφοκλής τον ονομάζει γης τε και αλμυράς θαλάσσης άγριον μοχλευτήν. 

Όταν βαδίζει κάνει τα βουνά να τρέμουν, όταν ταρακουνά τη γη προκαλεί στον Άδη τρόμο, μήπως ανοίξει η γη και φανεί ο Κάτω Κόσμος. Ο Πωσειδώνας λατρεύεται ως Εδραίος, Ασφάλειος, Θεμελιούχος, Τειχοποιός και οι άνθρωποι επικαλούνται την προστασία του για τη σταθερότητα του εδάφους και την ασφάλεια των κτισμάτων. Κλείνει ο ίδιος τις πύλες του Κάτω Κόσμου και κρατεί φυλακισμένους στα Τάρταρα τους Τιτάνες, θεμελιώνει και χτίζει τα τείχη της Τροίας και γκρεμίζει το τείχος που ύψωσαν οι Έλληνες απέναντί της κατά την πολιορκία της.

Αυτός, σείοντας τη γη, απέσπασε τμήματα από τις ξηρές και δημιούργησε νησιά, όπως π.χ. όταν, για να εξουδετερώσει τον γίγαντα Πολυβώτη στον αγώνα των θεών εναντίον των γιγάντων, έκοψε με την τρίαινά του τμήμα από την Κω και μ’ αυτό τον καταπλάκωσε, δημιουργώντας τη Νίσυρο. Στη Θεσσαλία διέρρηξε με την τρίαινα τα βουνά, ώστε να βρουν διέξοδο τα νερά που λίμναζαν εκεί, σχηματίζοντας τα Τέμπη. Σεισμός κατά την παράδοση έκανε τη Σικελία «αναρραγήναι» από το άκρο της ιταλικής χερσονήσου.

Στις περιοχές που πλήττονταν από σεισμούς κυριαρχούσε η λατρεία του Ποσειδώνος. Το ιερό των Δελφών ανήκε αρχικά στο χθόνιο Ποσειδώνα και στην πάρεδρό του Γαία. Στην αγορά της Σπάρτης υπήρχε άγαλμα του Ποσειδώνος Ασφαλείου. Κοιτίδα της λατρείας του στα ιστορικά χρόνια, ως χθόνιας και όχι θαλάσσιας θεότητας, είναι η Πελοπόννησος, την οποία οι ιστορικοί Εφορος και Διόδωρος ονομάζουν οικητήριον Ποσειδώνος και ιεράν Ποσειδώνος. Οι Θεσσαλοί τιμούσαν τον Ποσειδώνα ως γαιήοχο και γαιοσείστη.

Σύμφωνα με την παράδοση αυτός άνοιξε τον αυλώνα των Τεμπών ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα για να βρει στη θάλασσα διέξοδο ο Πηνειός. Ήταν διαδεδομένη ,λοιπόν, στη θεσσαλική ενδοχώρα η λατρεία του χθόνιου Ποσειδώνα που εκεί είχε το προσωνύμιο Πετραίος. Αλλά και η Βοιωτία χαρακτηρίζεται από ιερά του Ποσειδώνος, με ονομαστό ιερό του στην Ογχηστό και με άλλα ιερά στην Ελικώνα. Άποικοι μετέφεραν τη λατρεία του ελικώνιου Απόλλωνα στην Ιωνία. Ενδεικτική του κυρίαρχου χθόνιου χαρακτήρα του Ποσειδώνος στην Πελοπόννησο είναι η έντονη λατρεία του στις αρκαδικές πόλεις, μολονότι η αρχαία Αρκαδία δεν είχε θάλασσα.
 
Σε ό,τι αφορά τις έριδες μεταξύ των θεών υπάρχουν διάφορες ερμηνείες και προσεγγίσεις της Ελληνικής Μυθολογίας, κυρίως για την Τιτανομαχία και τη Γιγαντομαχία. Συνήθως συμβολική, θρησκευτική, μεταφυσική. Είναι δυνατόν, όμως, να επιτευχθεί μια νέα προσέγγιση της Ελληνικής Μυ-θολογίας. Από την εμπειρία ενός γεωλόγου ο κύριος παράγων θα πρέπει να είναι το φυσικο-γεωλογικό καθεστώς και οι μεταβολές του στον Σαρωνικό Κόλπο, το Αιγαίο και τον Περι-Αιγαιακό χώρο. Αντιπαρα-θέσεις και έριδες παρατηρούνται όταν μία Νέα Φυσικογεωλογική Τάξη πραγμάτων αντικαθιστά μια παλαιότερη. Κατά τη μυθολογική περίοδο σημαντικότατοι σεισμοί και κατακόρυφες μετατοπίσεις ηφαιστειότητα, μεγάλες κατολισθήσεις, απότομες καταβυθίσεις παράκτιων περιοχών θα πρέπει να είχαν λάβει χώρα.

Της Βασιλικής Παπαπέτρου

Περίεργα φαινόμενα έχουν αρχίσει να καταγράφονται στη Γη...


 Πέρα απο τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία ο οποίος είναι ο 8ος μεγαλύτερος στην ιστορία της ανθρωπότητας,  ξαφνικά άρχισε να τρέχει ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος προς την Ρωσία!

Περίεργα φαινόμενα έχουν αρχίσει να καταγράφονται στη Γη τους τελευταίους μήνες. Όπως αναφέρουν μελέτες Καναδών επιστημόνων ο βόρειος µαγνητικός πόλος της Γης άρχισε να κινείται προς τη Ρωσία µε ταχύτητα 60 χλµ. τον χρόνο!

Το γεγονός αυτό, µόνο συνηθισµένο δεν µπορεί να χαρακτηριστεί, τουλάχιστον τα τελευταία 200 χρόνια. Και οι επιστήµονες ανησυχούν για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυµονεί, όχι µόνο για την ασφάλεια των µεταφορών αλλά και για τις µεταναστευτικές οδούς που ακολουθούν εκατοµµύρια αποδηµητικά πουλιά.

Ο βόρειος µαγνητικός πόλος είναι διαφορετικός από τον πραγµατικό Βόρειο Πόλο του πλανήτη µας, που αποτελεί το ένα άκρο του νοητού κάθετου άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η Γη.

Ο µαγνητικός πόλος µετακινείται εξαιτίας των αλλαγών που συµβαίνουν στον ρευστό πυρήνα της Γης, ο οποίος περιέχει σίδηρο σε υγρή κατάσταση.

Τον τελευταίο καιρό, ο µαγνητικός πόλος µετακινείται προς τη Σιβηρία µε αυξηµένη ταχύτητα. Επειδή µάλιστα η ταχύτητα είναι ιδιαίτερα µεγάλη, ορισµένοι ειδικοί υποπτεύονται µήπως ο πόλος µεταπέσει προς τα νότια (αντιστραφεί, µε άλλα λόγια) και οι πυξίδες αντί για βόρεια δείχνουν νότια. Κάτι τέτοιο, είναι η αλήθεια, συµβαίνει τρεις έως επτά φορές κάθε µερικά εκατοµµύρια χρόνια.

Ηδη τα πρώτα προβλήµατα από την τάση... φυγής του µαγνητικού πόλου άρχισαν να εµφανίζονται. Στο διεθνές αεροδρόµιο Τάµπα της Φλόριντας, οι υπεύθυνοι χρειάστηκαν έναν µήνα για να επαναπροσδιορίσουν το στίγµα των τριών διαδρόµων προσγείωσης - απογείωσης αεροσκαφών, οι οποίοι αναγνωρίζονται από αριθµούς που αντιστοιχούν σε µοίρες στις πυξίδες.


Ρωγμές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη

Περίεργα φαινόμενα διάρρηξης του φλοιού της Γης έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη: Στο νότιο Περού εμφανίστηκε ξαφνικά μία τεράστια ρωγμή, μήκους 3 χιλιομέτρων και περίπου 100 μέτρα σε πλάτος. Παρόμοιες ρωγμές εμφανίστηκαν και στη γειτονική Βολιβία, ενώ πριν από λίγο καιρό εντοπίστηκε άλλη μία ρωγμή στην Αιθιοπία.

Το ανώμαλο αυτό φαινόμενο συνέβη σε επαρχία που βρίσκεται κοντά στην διάσημη λίμνη Τιτικάκα. Η ρωγμή έγινε εμφανής αμέσως. Η γη άνοιξε σαν να μετακινείτο το υπόστρωμα της, ενώ εκτοξεύτηκαν σε μεγάλη απόσταση και μεγάλα κομμάτια εδάφους από την υπόγεια πίεση που ασκείτο.

Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι η ρωγμή δεν εμφανίστηκε μετά από σεισμό. Γενικά, δεν συνέβη καμία καταστροφή στην περιοχή. Η Γη άνοιξε έτσι απλά. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι το φαινόμενο δεν σχετίζεται με καμία πρόσφατη καταστροφή, εντούτοις παραμένουν σε σύγχυση ως προς τα αίτια.

Οι γεωλόγοι που έχουν επισκεφθεί αυτές τις περιοχές δεν μπορούν να δώσουν εξήγηση για τι ακριβώς συμβαίνει...

Οι ρωγμές στο έδαφος μπορεί να αποτελούν επιφανειακή εκδήλωση ενός σεισμογόνου ρήγματος ή μπορεί να οφείλονται σε δευτερογενείς παράγοντες.

Όταν οι ρωγμές αποτελούν επιφανειακές εκδηλώσεις μετατόπισης ενός σεισμογόνου ρήγματος, τότε έχουν μήκος αρκετών χιλιομέτρων και πλάτος πολλών εκατοστών ή ακόμα και μέτρων.

Όταν οι ρωγμές οφείλονται σε δευτερογενείς παράγοντες, έχουν μικρότερο μήκος της τάξης των μερικών μέτρων και πλάτος λίγων εκατοστών και οφείλονται σε τοπικές ανακατατάξεις του εδάφους.


ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

Όλα τα προβλήματα της Ελλάδας ξεκινούν από την απροθυμία μας να καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ στρατηγικής και τακτικής
Ο Κόσμος του Αύριο»
Έχετε προσέξει τις συζητήσεις για τη χρεοκοπία της χώρας μας; Όλοι λένε πράγματα που ακούγονται λογικά αλλά τελικά μετά από ένα χρόνο, πολλούς πόνους και αρκετές θυσίες ακόμη κανείς δεν μας έχει δώσει ένα πειστικό (έστω και στα λόγια) σχέδιο για να ξεφύγουμε από την κρίση.
Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει επειδή οι Έλληνες είναι σχεδόν όλοι τακτικιστές και γι’ αυτό δεν μπορούμε να δούμε πέρα από τον άμεσο ορίζοντά μας. Η τακτική ενδιαφέρεται για το μικρό, το τοπικό ή το βραχυχρόνιο κι εδώ τα πάμε μια χαρά. Αλλά είμαστε σκράπες στη στρατηγική που ασχολείται με το μεγάλο, το γενικό και το μακροχρόνιο.
Για να δούμε την κατάσταση κατάματα λοιπόν ας ξεφύγουμε από την τακτική (Πως θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία) και ας γυρίσουμε στη Στρατηγική (Πως θα φτιάξουμε την οικονομία μας).
Ήδη από το 1985 πληροφορηθήκαμε από τα πιο επίσημα χείλη (τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου) πως δεν μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε. Αλλά συνεχίσαμε όπως κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες να αγοράζουμε από τους ξένους πολύ περισσότερα από όσα τους πουλάγαμε.
Κάποια από τα δανεικά που παίρναμε για να καλύψουμε τη διαφορά έγιναν μισθοί και συντάξεις που κίνησαν την οικονομία οπότε τα φάγαμε όλοι μαζί. Κάποια άλλα έγιναν μίζες και καταθέσεις στο εξωτερικό που τα έφαγαν μόνο μερικά λαμόγια.
Τώρα μας έκοψαν τα δανεικά και αντί να δούμε το στρατηγικό μας πρόβλημα αρχίσαμε τις τακτικές ασυναρτησίες. Διαλέγετε και παίρνετε:
Να φέρουν πίσω τα κλεμένα τα λαμόγια
Να πληρώσουν οι πλούσιοι
Να κηρύξουμε στάση πληρωμών
Εγώ σας λέω πως με κάποιο θαύμα γίνονται όλα αυτά και καταφέρνουμε να πληρώσουμε μέρος των χρεών μας και μας χαρίζουν το υπόλοιπο. Μετά τι κάνουμε; Το πραγματικό (στρατηγικό) μας πρόβλημα είναι πως παράγουμε λιγότερα από όσα καταναλώνουμε και αυτό θα συνεχίσει να βρίσκεται μπροστά μας μαζί με την ανάγκη μας για δανεικά.
Να καταναλώνετε μόνο ελληνικά ακούω κάποιον να μου φωνάζει. Δεν είναι όμως έτσι για 3 λόγους:

1. Ακόμη και το σπόρο για τις ντομάτες τον εισάγουμε. Αυτά που νομίζετε για ελληνικά προϊόντα έχουν πολύ εισαγόμενη αξία μέσα τους.
2. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που δεν παράγουμε και χρειαζόμαστε απ’ έξω (αυτοκίνητα, πετρέλαιο, φάρμακα κ.λπ.).
3. Έχει σκεφθεί κανείς γιατί αγοράζουμε ξένα προϊόντα αντί για ελληνικά; Συχνά επειδή έχουν καλύτερη ποιότητα και φθηνότερη τιμή. Αγοράζοντας ακριβότερα ελληνικά απλώς μειώνουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Ας το αποφασίσουμε λοιπόν από δω και μπρος να είμαστε φτωχότεροι αλλά ανεξάρτητοι.
Καταλήγουμε λοιπόν εκεί που ξεκινήσαμε. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να παράγουμε περισσότερα και καλύτερα πράγματα. Διαφορετικά ετοιμαστείτε να γίνουμε πολύ πολύ φτωχότεροι.
Αυτό όμως είναι δύσκολο στη χώρα που τα προβλήματα αντιμετωπίζονται πάντοτε με το: Άσε τι έπρεπε να γίνει. Τώρα πες μου τι κάνουμε (εννοείται για να κουκουλώσουμε τις δυσκολίες και να μην ασχοληθούμε ποτέ με αυτό που πρέπει πραγματικά να γίνει).
Ακόμη δυσκολότερο φυσικά γίνεται το θέμα στη χώρα που ο καθένας περιμένει να πληρώσουν για την κρίση μόνο οι άλλοι και να καταργηθούν όλα τα δικά τους προνόμια για να μείνουν άθικτα τα δικά του.
Λυπάμαι αλλά δεν τα βλέπω καθόλου καλά τα πράγματα.
http://blogs.in.gr/blogger/post/?aid=1231100209&cid=660

Tα Αρχαία Ελληνικά να βρουν στην Εκπαίδευση τη θέση που τους αξίζει!

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ

Πριν από λίγο καιρό, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσίευσε άρθρο του δημοσιογράφου και γνώστη της αρχαίας ελληνικής Konrad Adam, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρέπει να ενισχυθεί η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα γερμανικά σχολεία.

Βασικό επιχείρημά του είναι ότι τα αρχαία ελληνικά ακονίζουν το δημοκρατικό φρόνιμα και την πολιτική συνείδηση των  παιδιών  σε  μια  κοινωνία  καταναλωτική  που την χαρακτηρίζει η πνευματική νωθρότητα.


Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα και γράφει: «Ποτέ ένας αρχαίος Έλληνας συγγραφέας δεν μεταδίδει  ένα μόνον μήνυμα, ένα δόγμα ή ένα πρόγραμμα.
Συνήθως πρόκειται για δύο ή και περισσότερες αρχές που αντιτίθενται μεταξύ τους και προσπαθεί να επιβληθεί στην άλλη: Παράδειγμα, ο Κρέων και η Αντιγόνη, ο Ιάσων και η Μήδεια, ο Σωκράτης και ο Καλλικλής (στο Διάλογο «Γοργίας»), ο Έρως και το Νείκος. Πάντα η πάλη ενός λόγου και ενός αντίλογου, αυτή η πάλη που έφθασε στην τελειότητά της με τους σοφιστές.

Η αρχαία ελληνική λογοτεχνία είναι γεμάτη από ανθρώπους με αυτόνομη προσωπικότητα. Ας αφήσουμε την Αντιγόνη και γενικά τους επώνυμους. Ο Πλούταρχος μας αναφέρει την περίπτωση ενός ανώνυμου πολίτη.  Όταν ο στρατηγός Μιλτιάδης ζήτησε από τον Δήμο των Αθηναίων να του χαρίσουν έναν «τιμητικόν στέφανον», αυτός ο ανώνυμος αντιτάχθηκε με το επιχείρημα ότι, απ’ όσο ήξερε, στον Μαραθώνα ο Μιλτιάδης δεν είχε πολεμήσει μόνος του. Αν στο μέλλον πολεμούσε κατά των Περσών μονάχος και τους νικούσε, τότε μπορούσε να υποβάλει πάλι το αίτημά του στο Δήμο. Μακάρι να είχαμε τέτοιους πολίτες σήμερα. Όχι να δέχονται τα πάντα, αλλά να υποβάλλουν ενστάσεις.
Τα αρχαία ελληνικά, λοιπόν, μας βοηθούν όχι απλώς να θυμηθούμε τις απαρχές, την προσφορά της δημοκρατίας αλλά να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της δημοκρατίας σήμερα.

Αλλά, και η αυστριακή εφημερίδα Neue Passe σε άρθρο της γράφει: «Οι ιατροί επιστήμονες κατέληξαν στο παράξενο, αλλά και πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι η απαγγελία των ομηρικών επών επιδρά θετικά στην κυκλοφορία του αίματος, αφού με τον ρυθμό που επιβάλλει η απαγγελία του δακτυλικού εξαμέτρου συντονίζονται οι λειτουργίες της καρδιάς και της αναπνοής, με αποτέλεσμα να πέφτει η πίεση του αίματος!..

Άξια προσοχής είναι και αυτά που γράφει ο Konrad Adam, που είδαμε πιο πάνω, στη γερμανική εφημερίδα, όπου  θυμίζει στους αναγνώστες του ότι ο τελευταίος γερμανός αυτοκράτορας ήθελε τα γερμανικά σχολεία να βγάζουν νέους γερμανούς και όχι Έλληνες και Ρωμαίους. Ο Γερμανός αυτοκράτορας ήθελε νέους στα μέτρα τα δικά του. Δεν ήθελε τα αρχαία, που δμιουργούν πολίτες με δημοκρατική σκέψη και γνώριζε καλά ότι τα αρχαία δεν θα ενστάλαζαν στην ψυχή των παιδιών την τυφλή υπακοή στον ανώτατο άρχοντα. Ο φόβος του δεν ήταν μήπως οι Γερμανοί μαθητές διδαχθούν κάτι περιττό γι’ αυτούς, αλλά μήπως μάθουν να αντιδρούν, να αντιστέκονται, να εξεγείρονται.

Σήμερα διερωτάται κανείς ποια θέση, για να μη πούμε ποια τύχη, έχουν τα αρχαία ελληνικά στο σύνολο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που τελευταία, ομολογουμένως, επιχειρείται. Τι προνοούν για τα αρχαία ελληνικά τα αναλυτικά προγράμματα που ετοιμάζονται από τις ειδικές επιτροπές, κανείς δεν ξέρει. Πόσο λαμβάνεται υπόψη η διαχρονική τους αξία; Θα συνεχίσουμε να μη βλέπουμε και να μην κατανοούμε αυτό που βλέπουν και κατανοούν οι ξένοι όσον αφορά τα αρχαία ελληνικά;

Τα αρχαία ελληνικά συγγράμματα είναι γεμάτα από παραδείγματα που βοηθούν τον σύγχρονο άνθρωπο να κατανοήσει ότι η διατύπωση μιας θέσης, οδηγεί στην αντίθεση και ότι στη συνέχεια και τα δύο μαζί οδηγούν στη σύνθεση. Αλλά και ότι ο λόγος οδηγεί στον αντίλογο με κατάληξη τον διάλογο που είναι και το μόνο μέσο να βρεθεί συναινετική λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα.

Θα είναι υποχρεωτικό μάθημα ή θα περιορισθεί και πάλι η διδασκαλία του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών σε εκείνους τους λίγους μαθητές που θα επιλέξουν ή καλύτερα θα «τολμήσουν» να το επιλέξουν;

Ας ευχηθούμε να προβληματισθούν περισσότερο οι επικεφαλής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και να δώσουν επιτέλους στα αρχαία ελληνικά τη θέση που τους αξίζει στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Και ας μη κρυβόμαστε πίσω από τον μέχρι σήμερα λανθασμένο ίσως τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος, γιατί αυτό αποτελεί ένα άλλο ξεχωριστό κεφάλαιο.

Ο σπουδαίος διανοητής Κορνήλιος Καστοριάδης έλεγε από το 1989 ακόμη: «…Ο πλούτος της σημερινής γλώσσας μας οφείλεται στη συνέχειά της από τα αρχαία ελληνικά… Η κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων είναι η κατάργηση της ορθογραφίας, που είναι η κατάργηση της συνέχειας.

Πάμε να καταστρέψουμε ό,τι κτίσαμε. Αυτοί, ο Κριαράς και οι άλλοι… δεν ξέρουν τι είναι γλώσσα»!
Ήδη τα Greeklish, δηλαδή οι ελληνικές λέξεις που γράφονται με λατινικούς χαρακτήρες, με την βοήθεια του πληκτρολογίου των ηλεκτρονικών  υπολογιστήρων, κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη νεολαία μας. Από τη μια τα sms των φορητών τηλεφώνων, από την άλλη οι «συνομιλίες» στο Facebook, τελικώς «αναίμακτα» επιτυγχάνεται η χειρότερη μετάλλαξη στην ελληνική γραφή…

Ας μην αφήσουμε να καταστραφεί η ελληνική γλώσσα, η οποία είναι η μόνη γλώσσα στον κόσμο, που έχει πραγματικά τη δυνατότητα να αποτελέσει την κοινή βάση της παγκόσμιας επικοινωνίας. Ο λόγος είναι προφανής. Εκτός από την ακρίβειά της στην απόδοση των νοημάτων από γλώσσα σε γλώσσα, έχει και οικονομία στην κωδικοποίηση και μεταφορά δεδομένων λόγω της ίδιας της δομής της.

Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι χειριστές των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Υψηλής, Προηγμένης Τεχνολογίας μας λένε: «Η μόνη «αποδεκτή» γλώσσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του αμέσου μέλλοντος είναι η κλασσική ελληνική, ως γλώσσα ανωτέρου επιπέδου και ιδιαιτέρως κατά τη διαδικασία διερμηνείας».

Μόνον την ελληνική δέχονται για τη μαθηματική της δομή και κυρίως για την αρμονική και γεωμετρική της έκφραση και απεικόνιση. Και όχι μόνον την δέχονται οι υπολογιστές ως μοναδικό λεκτικό και ηχητικό κώδικα επικοινωνίας, αλλά και την θεωρούν ατέρμονα, δηλαδή μη οριακή, απειρωστική. Χωρίς την ελληνική γλώσσα είναι αδύνατο να κάνει ούτε βήμα προς τα εμπρός η επιστημονική σκέψη της αύριον.

Ο Ισπανός Ακαδημαϊκός και μεγάλος Ελληνιστής Fransisco Atrados, ένας από τους πιο μεγάλους Ελληνιστές της εποχής μας, στο Γ’ Παγκόσμιο Γλωσσικό Συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία το 1996 είπε: «Αν δεν ήταν η ελληνική γλώσσα, η Ευρώπη θα παρέμενε ένα έδαφος πρωτογόνων…». Τις γλώσσες Γαλλική, Αγγλική, Ιαταλική, Ισπανική και Γερμανική τις ονόμασε «κρυπτοελληνικές». Διεκήρυξε δε ότι «Η Ελληνική γλώσσα είναι η πλέον παγκόσμιος γλώσσα».

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ σε 44 νοσοκομεία και 20 πανεπιστήμια, ΤΕΙ

* Η «ΕΣΧΑΤΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ» ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝ * ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ: ΕΜΠ, ΠΑΝΤΕΙΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Εκοψαν τη χρηματοδότηση σε 44 νοσοκομεία και 20 ΑΕΙ, ΤΕΙ
Κόπηκε από αυτόν το μήνα η κρατική χρηματοδότηση σε 44 νοσοκομεία, 20 ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά Ιδρύματα, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.
Μεταξύ των θυμάτων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, την «εσχάτη των ποινών» σε 65 φορείς του Δημοσίου, που συνεχίζουν να μη δίνουν τα οικονομικά στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, τα ελλείμματα και τις υποχρεώσεις τους. Ενώ ετοιμάζονται κυρώσεις και για τους φορείς που κοινοποίησαν μεν στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά αυτά είναι ελλιπή.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών, δόθηκε εντολή να «μην εγκριθεί η μηνιαία επιχορήγηση 7%» σε 65 φορείς, καθώς αρνούνται να κοινοποιήσουν τα οικονομικά στοιχεία, βάσει ...
των οποίων θα σχηματιστεί η πλήρης εικόνα για το έλλειμμα και τις υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης.

Πάντως, από τα έως τώρα στοιχεία που έχουν αποσταλεί και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 9,7% με 9,8%, ελαφρώς υψηλότερο από το 9,5% που ανακοίνωσε προ μηνός η κυβέρνηση και το 9,6% της τρόικας. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ακόμη κι αν είναι ελλιπή, θα κοινοποιηθούν στη Eurostat στα τέλη του μήνα.

Οι φορείς στους οποίους η επιχορήγηση κόπηκε από αυτόν το μήνα και δεν πρόκειται να ξαναδοθεί μέχρι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου, είναι:

1. Υπουργείο Παιδείας. Δεν παίρνουν καμία επιχορήγηση 20 ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα. Μεταξύ αυτών είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και πλήθος ΤΕΙ από όλη τη χώρα. Κι αν κάποια ΤΕΙ έχουν ταμειακά υπόλοιπα, όπως σημείωνε ο ίδιος παράγοντας, το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα τους φτάσουν αυτά για να κινηθούν.

2. Υπουργείο Υγείας. Σε σύνολο 134 νοσοκομείων στοιχεία έχουν αποστείλει τα 90 - μεταξύ των οποίων και τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Τα 44 νοσοκομεία «μικρότερου» μεγέθους που δεν έστειλαν τα στοιχεία δεν θα παίρνουν πλέον χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3. Υπουργείο Εσωτερικών. Το κόψιμο της επιχορήγησης αφορά το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο δεν έχει αποστείλει τα στοιχεία που του έχουν ζητηθεί.

Και για τους μισθούς

Οσο οι φορείς δεν αποστέλλουν τα στοιχεία θα συνεχίζεται το κόψιμο της κρατικής χρηματοδότησης και ως εκ τούτου θα υπάρξει δυσλειτουργία στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους - μεταξύ των οποίων και η μισθολογική δαπάνη.

Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί σε ευρείες συσκέψεις των εμπλεκόμενων υπουργείων. Το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει τους υπευθύνους των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών, προκειμένου να διαπιστώσει τα έως τώρα πεπραγμένα και να καθορίσει τη μετέπειτα πορεία του.

Και ελλιπή στοιχεία

Ενώ παραμένει πάντα ανοιχτό το θέμα των κυρώσεων για τις διοικήσεις των φορέων αυτών, καθώς με νόμο από το 1993 προβλέπεται ακόμα και το κόψιμο των μηνιαίων αποδοχών των διοικητών που δεν κοινοποιούν τα στοιχεία που τους ζητούνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τον κίνδυνο επιβολής ανάλογων κυρώσεων, όπως κόψιμο κρατικής χρηματοδότησης και μείωση του μισθού των διοικήσεων, αναμένεται να αντιμετωπίσουν και αρκετοί από τους 1.196 φορείς που έχουν μεν αποστείλει τα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο, αλλά αυτά είναι ελλιπή, καθώς εκλείπει το πλέον βασικό στοιχείο, που αφορά τις υποχρεώσεις τους.

* Στη μάχη συλλογής των στοιχείων έχουν επιδοθεί και οι Big5 (οι πέντε μεγάλες εταιρείες συμβούλων, όπως PW&C, Ernest & Young, τις οποίες έχει προσλάβει το Δημόσιο), οι οποίοι μπήκαν στα λογιστήρια των φορέων και καταγράφουν τα οικονομικά μεγέθη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να έχουν μαζέψει τα στοιχεία από 200 φορείς και συνολικά από 600 μέχρι τον Ιούνιο.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ από enet
 

ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΑΝΕΙΣΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΣΤΙΣ....ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!! ΤΥΧΑΙΟ ??? ΔΕΝ....ΝΟΜΙΖΩ !!!

 
Ποσά σε δις ευρώ


Τράπεζα Ρευστότητα από ΕΚΤ
Εθνική                        23
Alpha                          13,9
Eurobank                    21
Πειραιώς                   14
Κύπρου                       2,8
Marfin                          7,5
ATE                            7,9
TT                               2,5
Proton bank                1,2
Attica Bank                 0,600....

Λοιποί                        2,8
Σύνολο                     97,7

http://patrinaki.blogspot.com/

Η ιδιοφυΐα του αιώνα μας: Νίκος Λυγερός

Είναι ο Έλληνας που κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας (IQ) στην κλίμακα Stanford-Binet, με 189 βαθμούς.Γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο, σύντομα όμως η οικογένειά του μεταφέρθηκε στη Γαλλία.

Ο Νίκος Λυγερός ήταν αυτός που διάβασε το σχέδιο Ανάν των10.000 σελίδων και εντόπισε επ΄ ακριβώς τις αντιφάσεις καισυνέταξε μια έκθεση μονοψήφιων σελίδων καταγράφοντας αυτές τις αντιφάσεις, την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Κύπρου κ. Παπαδόπουλο απ’ όπου φαινόταν ότι θα ερχόταν η απόρριψή του. Δείτε αυτήν την συνέντευξη, πραγματικά είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα…
Ο Νίκος Λυγερός στις "Αντιθέσεις" from Αντίφωνο (antifono.gr) on Vimeo.

Ενέργεια από τη δίνη του νερού.


Πηγή: newsbeast.gr




«Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη δίνη του νερού είναι δυνατή, και μια μέρα θα σώσει την ανθρωπότητα» υποστηρίζει ο ομογενής Παύλος Κουρής από την Αυστραλία.


Το σύστημα που εφηύρε και φέρει την ονομασία K.C.T. (The Kouris Centri - Turbine Generator) έχει ήδη κατοχυρωθεί ως πατέντα σε Αμερική, Καναδά, Μεξικό, Βραζιλία, Αυστραλία, Nέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Νορβηγία και σύντομα σειρά θα πάρουν άλλες δέκα χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα η δίνη δημιουργείται από την περιστροφή της γης και η ιδέα του πιστεύει ότι θα βοηθήσει τα φτωχά κράτη που έχουν πολλά ποτάμια.



Ο κ. Κουρής βρήκε πολλά εμπόδια στο δρόμο του, αφού έπρεπε να αντιμετωπίσει οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και τις αντιδράσεις όσων δεν συμφωνούσαν με τον καινούργιο τρόπο εκμετάλλευσης του υδροηλεκτρισμού.

«Όλοι βλέπουν την εφεύρεσή μου με επιφύλαξη, γιατί είναι κάτι καινούργιο, ριζοσπαστικό και κυριεύονται από το ερώτημα "γιατί να το κάνω";» λέει ο ομογενής.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Έχω βαρεθεί να διαβάζω για εφευρέσεις που από την δεκαετία του 50' ακόμα υπήρξαν και "θάφτηκαν". Έχω σιχαθεί να διαβάζω για απροθυμία των ανθρώπων να προωθήσουν και άμεσα να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες ενεργειακές δομές . Οι πετρελαϊκές εταιρείες καταστρέφουν τους εαυτούς τους και το μέλλον των παιδιών τους για λίγα "Dollars". Τα κράτη ελέγχονται από τις Εταιρείες και τις επενδύσεις τους και υπακούνε στα κελεύσματα των αφεντικών τους .

Ως πότε ; Λύσεις υπάρχουν και μπορούν αύριο κι ολας να εφαρμοστούν. Έχει κανείς το σθένος να τις προωθήσει ; 

Dan Stellar
 

Κύριε εισαγγελέα μη μας κυνηγάτε. ΔΕΝ χρεοκοπούμε στις 25 Μαρτίου…

Ένα άρθρο που πρέπει να διαβαστεί από όσους θέλουν μάθουν ακριβώς την αλήθεια.

Μπορούμε να έχουμε γνώμη όμως αν θα χρεοκοπήσουμε κάποτε;
Εδώ και τώρα θα μάθετε αυτά που θα σας πουν σιγά σιγά και με το «σταγονόμετρο» στο μέλλον οι επαγγελματίες αναλυτές. Θα σας αναλύσουμε απλά το τι πρόκειται να συμβεί δίχως υστερίες και αστρολογικές πληροφορίες συγκεκριμένων ημερομηνιών. Το γεγονός όμως είναι δυστυχώς ένα και μόνο ένα. Η Ελλάδα συνεχώς και αδιάλειπτα βρίσκεται προ των.....
πυλών της πλήρους χρεοκοπίας. Είναι σαν ένας καρκινοπαθής ασθενής στο τελικό στάδιο της ασθένειας όπου και «ελάχιστες» ελπίδες του έχουν μείνει (ακόμα και το «ελάχιστες» αισιόδοξο είναι). Για τους περισσότερους επαΐοντες το τέλος είναι βέβαιο.


Μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί να βρεθεί και «ΤΟ» φάρμακο της τελευταίας στιγμής : ΑΜΗΝ, λέμε και ελπίζουμε. Η εμπειρία όμως μας έχει διδάξει ότι στις περιπτώσεις αυτές επιτελείται το «φευ» και όχι το «αμήν».

Η χρεοκοπία, ακόμα και σε ένα κράτος, θεωρείται σίγουρη όταν αυτό που παράγεις δεν δύναται να καλύψει ούτε τα βραχυπρόθεσμα αλλά και ούτε καν τα ληξιπρόθεσμα χρέη σου. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη θέση. Όχι μόνο έχει και την παραπάνω ιδιότητα αλλά κάθε μέρα που περνά παράγει (π.χ.) 10e ενώ έχει (καθημερινές, πάντα) πάγιες ανάγκες 15e.

Η κυβέρνηση και το ΔΝΤ –μνημόνιο - προσπάθησαν να αναστρέψουν καταρχάς τα παραπάνω νούμερα. Έως τώρα, έχουν κάνει μόνο μια (ακόμα χειρότερα : μαύρη) τρύπα στο νερό και αυτή απλοϊκά αλλά αντικειμενικά είναι όλη η Αλήθεια δίχως περαιτέρω βαθυστόχαστες οικονομικές αναλύσεις που εάν είναι αντικειμενικές σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν.

Άρα δεν γνωρίζουμε το πώς και πότε θα χρεοκοπήσουμε. Γνωρίζουμε όμως ότι αυτό μεσοπρόθεσμα 99,9999% θα γίνει. Εάν δεν γίνει πιστέψτε μας θα έχει γίνει κάτι σαν θαύμα. Κάτι σίγουρα πρωτοφανές που ποτέ ξανά στην παγκόσμια οικονομία δεν έχει επαναληφθεί. Τόσο «καλά και ωραία» τα πράγματα. Μακάρι να συμβεί το «θαύμα». Εάν συμβεί ίσως χαρακτηρισθεί και Ιστορικά και ως οικονομική Νεκροφάνεια.

Κύριοι αυτή είναι η αλήθεια και ήδη θρηνούμε ακόμα και εμείς που την επικαιροποιούμε.

Ας δούμε τώρα τι φταίει επακριβώς απλά και συνετά για το πώς φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία.

1) Ο κακός μας, Δημόσιος εαυτός : Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Σε ένα νησί της Ελλάδας οι μισοί ταξιτζήδες είναι τυφλοί ! Ειδικότερα, ασκούν το επάγγελμα του ταξιτζή αλλά λαμβάνουν ταυτόχρονα και ως «τυφλοί» σύνταξη αναπηρίας. Θυμηθείτε, καταρχάς, το τι έργο παράγουμε, αλλά και το πόσο οφείλει να μας δώσει το κράτος κατόπιν κάποιων εργατικών «κεκτημένων», θεσμοθετημένων και από το Σύνταγμα ενίοτε, παρακαλώ. Πολλοί κλάδοι έχουνε επιδόματα, χορηγήσεις υπερωρίες, «βαφτίστε» τα όπως θέλετε, που κατά κανόνα (με λίγες εξαιρέσεις) δεν αντιστοιχούν στο έργο που παράγουν. Συμβαίνει και το αντίθετο. Γενικά υπάρχει αναξιοκρατία και φυσικά αδικία. Είναι παράλογο ως παράδειγμα να αμείβεται ένας δημόσιος υπάλληλος περισσότερο από έναν ιδιωτικό για το ίδιο έργο που παράγει, και αυτό γιατί αυτός έχει το πλεονέκτημα της μονιμότητας κλπ κλπ.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο παράδειγμα των τυφλών ταξιτζήδων. Ο κλάδος αυτός λοιπόν θα καταγγείλει και θα στηλιτεύσει, εάν και εφόσον πιεστεί, όλες τις άλλες πανελλήνιες «απάτες», αλλά συνάμα θα εκβιάσει, θα απεργήσει και θα πιέσει με κάθε «μέσον» ισχυριζόμενος ΠΑΝΤΑ ότι τα δικά του έσοδα είναι νόμιμα δίκαια εργατικά κεκτημένα. Οι υπόλοιποι κλάδοι φυσικά και ανάλογα θα κάνουν το ίδιο. Αποτέλεσμα ;
Εάν το κράτος γενικά αλλά ίσως ακόμη και ειδικά ενδώσει αργά ή γρήγορα θα καταστραφεί. Είπαμε… «Απλά και ωραία». Αυτό κύριοι είναι ένας οικονομικός και κοινωνικός εμφύλιος πόλεμος, ειδάλλως πως η αριστερά διέφθειρε και διαλύει τους Έλληνες και την Ελλάδα.

2) Οι Παγίδες των Αριστεριστών. Οργανώνουν μια συντεχνία ας πούμε οι τυφλοί ταξιτζήδες. Ενσωματώνονται με τα ευρύτερα εργατικά λαϊκά στρώματα και έτσι ενωμένοι «παλεύουν σαν μία γροθιά», και με σύστημα πλέον, παραλύουν το κράτος με απεργίες πορείες εκβιασμούς και τα λοιπά. Έχει καταλήξει εδώ στην Ελλάδα πλέον όσο μεγαλύτερος συνδικαλιστής είναι κάποιος να έχει τις ιδιότητες του τραμπούκου και όχι του ειλκρινούς αγωνιστή εργάτη για τα κεκτημένα του. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός παραγωγικών τάξεων όπου κυριολεκτικά φτύνει αίμα αλλά αμείβεται ελάχιστα. Η αριστερίστικη προπαγάνδα και σχεδιασμός έκανε το θαύμα της και εδώ στο σχέδιο διάλυσης της χώρας.
Με τον κομματικό συνδικαλισμό της επήλθε πλήρως αναξιοκρατία, μείωση ή εξαφάνιση παραγωγής. Χειρότερα δε, ο συνεχής ενίοτε και θεσμοθετημένος ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟΣ παράγοντας του ΘΕΛΩ και μη ρωτάτε τι σας δίνω (εάν και εφόσον καν δίνω) !

Τι να πρωτοπρολάβουν να μπαλώσουν με την θετική παραγωγή εδώ οι υγιείς εργαζόμενοι ; Μισό εκατομμύριο παρασιτεύοντων δημοσίων Υπάλληλων, τους κοινούς ή πολιτικούς κλέφτες ; τα ανώμαλα συντεχνιακά κεκτημένα κλπ κλπ

ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΦΥΣΕΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ.

Ταυτόχρονα όπως αναφέρθηκε και πριν διανύουμε αυτή τη στιγμή έναν εκφυλιστικό ακήρυχτο πόλεμο, αλλά κανονικό πόλεμο : Έναν οικονομικό εμφύλιο με την υποβολή και τις «ευλογίες» της υποκριτικά φιλεργατικής αριστεράς :

ΟΛΟΙ ενάντιων ΟΛΩΝ…

3) Ο Ιδιωτικός παράγοντας δεν πάει καθόλου πίσω. Η διαφθορά παντού στην Ελλάδα γνωρίζουμε που βρίσκεται. Ακόμα και υγιέστατες τιμιότατες επιχειρήσεις αναγκάζονται πολλές φορές, να «χορηγήσουν ελαιόλαδο» για να παράγουν το κατά τα άλλα καθολικά τίμιο έργο τους. Το φακελάκι είναι θεσμός πλέον με αμέτρητες παραλλαγές. Τι να πει τώρα κανείς για τις εταιρίες που λαμβάνουν μεγάλα δημόσια έργα ;
Δείτε ως παράδειγμα τις κατά κανόνα κακοτεχνίες στο 90 % του οδικού μας δικτύου και βγάλτε και εσείς τα δικά σας συμπεράσματα.

4) Οι εξωτερικοί μας δανειστές. Η παρούσα κυβέρνηση τα κατάφερε και έκανε ρεκόρ επιτοκίων δανεισμού. Εδώ δεν φταίνε καταρχάς οι δανειστές όμως. Οι σχέσεις, πέρα από τις ωραίες κουβέντες, μεταξύ κρατών είναι καθαρά ζούγκλα. Αυτή είναι η παγκόσμια πραγματικότητα που τουλάχιστον εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν μπορούμε να την αλλάξουμε.
Περιμέναμε δηλαδή (και αναφέρουμε πρωτίστως την παρούσα «αφελή» Κυβέρνηση) να δείξει ο κάθε «λύκος» τον οίκτο, την συμπόνια και τον ρομαντισμό των διηγημάτων του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ή… είμαστε ή όχι φαντασιόπληκτοι αιθεροβάμονες ;

5) Η ανεξέλεγκτη εισβολή κυρίως Ισλαμιστών. Μέσα σε όλα τα κακά υφιστάμεθα και άλωση κανονική. Ξεχάστε πλέον την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η παρούσα Κυβέρνηση ήδη ενδίδει στο μοντέλο και στρατηγική της εσωτερικής και εξωτερικής τρομοκρατίας με απώτερο στόχο την τριτοκοσμική Ισλαμοποιήση μας. Είναι θέμα χρόνου και αυτό.

Απλώς οι λαθροεισβολείς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και θα είναι εκείνοι που θα επιχειρήσουν να μας δώσουν την χαριστική βολή. Όχι μόνο ως κράτος αλλά και ατομικά στον κάθε Έλληνα ακόμα και συστημένα από ένα σημείο και έπειτα. Το μετά, του… έπειτα θα είναι μάλλον ένα τριτοκοσμικό «πλάσμα» κράτους για τα καραδοκούντα κοράκια. Πρώτοι και καλύτεροι όμως οι ΔΙΚΟΙ μας αριστεριστές προδότες, και νυν τρομοκράτες, και μετά τα «διεθνή κεφάλαια» - κοράκια.

Βρείτε μας εσείς ένα, έστω ένα (1) σημείο ανάκαμψης.

Βρείτε μας ένα (ρεαλιστικό όμως) θαύμα.

Team Apopsis
http://eglimatikotita.blogspot.com

http://ksipnistere.blogspot.com/2011/03/25_19.html 

Βρέθηκαν οι υπαίτιοι του e-mail της χρεοκοπίας

Για το "e-mail της χρεωκοπίας" που πρωτοδημοσίευσε το site zougla.gr, έχει ρεπορτάζ ...η zougla ! Ξέχασαν βέβαια να μας πουν, ότι ακέραιη την ευθύνη έχει η zougla, που το πρωτοδημοσίευσε. Η οποία zougla ακόμη να απαντήσει στο βασικό: Γιατί το δημοσιεύσατε;
Από την άλλη, διαρρέoυν ευφάνταστα σενάρια, για τορναδόρους, ψαράδες και διάφορα, αλλά δράστες δεν βλέπουμε ! Μυστικό το κρατάτε εκεί στην αστυνομία; Ντρέπεστε να μας πείτε...
σε ποιό "blog" πρωτοδημοσιεύθηκε να κάνουμε κι....
εμείς μια έρευνα στην cache της google να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι; Γιατί δεν δίνετε στη δημοσιότητα το e-mail του υπεύθυνου; Να δούμε αν υπάρχει.
Δείτε τα ευφάνταστα σενάρια που έχει η zougla. Μιλάμε για χοντρό δούλεμα και υποτιμηση της νοημοσύνης μας. Λες και υπάρχει έστω ένας άνθρωπος που δεν ξέρει ότι το e-mail πρωτοδημοσιεύθηκε στη ζούγκλα ! Διαβάστε:
................
ΓΡΑΦΕΙ Η ZOUGLA:

Τελικά, πέντε είναι οι δράστες που απέστειλαν το e-mail (για δες ρε που πρόκειται για ..συνεταιρικό e-mail !)για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και έσπειραν τον πανικό στις 9 Μαρτίου στο Διαδίκτυo. (η zougla έσπειρε τον πανικό, δεν τον έσπειρε το e-mail)

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (και γιατί δεν υπάρχει στις ανακοινώσεις της υπηρεσίας σχετικό δελτίο τύπου; Μόνο σε σας το είπε; Γιατί δεν εκδίδεται από τη ΔΗΕ επίσημο δελτίο τύπου, αφού το θέμα είναι τόσο σοβαρό;) , ως συντάκτες της ηλεκτρονικής επιστολής φέρονται να είναι ένας ψαράς από το Μεσολόγγι, ένας φανοποιός από τα Χανιά, ένας ελεύθερος επαγγελματίας από την Αθήνα αλλά και ακόμη δύο άτομα αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Η επιστολή που είχε προκαλέσει πανικό σε καταθέτες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα σήμερα της εφημερίδας «Τα Νέα», είχε την υπογραφή Γ.Β.. Το πρόσωπο φερόταν να έχει επαφές στον τραπεζικό χώρο, αλλά και γνωριµίες τόσο στον δημοσιογραφικό όσο και στον πολιτικό κόσµο.

Χθες ο 43χρονος φανοποιός κλήθηκε από την Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Χανίων και παρουσιάστηκε και παραδέχθηκε ότι είναι αυτός που έστειλε το επίµαχο e-mail σε ενηµερωτική ιστοσελίδα (δηλαδή σε ποιά;), η οποία εµφάνισε το περιεχόµενο του κειµένου ως «µεγάλη αποκλειστικότητα». (άρα; ποιός φταίει; ήταν αποκλειστικότητα; ή μήπως ήταν καραγκιόζηδες αυτοί στην "ενημερωτική ιστοσελίδα", που επιμένετε να μην μας λέτε το όνομά της, οι οποίοι δημοσιεύουν ό,τι μαλακία υπάρχει στο διαδίκτυο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο για να τσιμπήσουν κλικς;)

Ο φανοποιός, μέσω του δικηγόρου του (ποιός είναι ο δικηγόρος του, να του πάρουμε συνέντευξη; είναι τόσο υπαρκτός, όσο ο χιονάνθρωπος των Ιμαλαϊων;), είπε ότι «αν ήξερα τον πανικό που θα προκαλούσε το κείµενό µου, δεν θα το έστελνα ποτέ», ενώ ο πελάτης μου «το τελευταίο διάστηµα έχει µείνει χωρίς δουλειά, είναι έγγαµος µε ένα παιδί και θέλησε να στείλει ένα κείµενο διαµαρτυρίας, αγανακτισµένος από την καθηµερινότητα που βίωνε λόγω οικονοµικής κρίσης».

Η ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος συνεχίζει να αναζητεί τον πραγµατικό συντάκτη του κειµένου. Από την έρευνα προκύπτει ότι το e-mail, που αναστάτωσε την αγορά και έκανε τον γύρο του Διαδικτύου ταχύτατα, ενώ αναδηµοσιεύτηκε από δεκάδες blogs και ιστοσελίδες ενηµέρωσης, εστάλη σχεδόν ταυτόχρονα από internet- cafe στα δυτικά προάστια της Αθήνας, από το Μεσολόγγι, από τα Χανιά, από το κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και από περιοχή των βορείων προαστίων.

Όπως αποκαλύπτουν στα «Νέα» ανώτεροι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ., «τα ηλεκτρονικά στοιχεία των αποστολέων του κειµένου έχουν βρεθεί, αλλά αποµένει η ενηµέρωση από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, προκειµένου να διαπιστωθεί ποιος ήταν ο πρώτος που το έστειλε. Ωστόσο, δεν αποκλείουµε να υπήρξε ακόµη και συντονισµένη προσπάθεια για τη δηµιουργία πλασµατικών εντυπώσεων όσον αφορά στο µέλλον της ελληνικής οικονοµίας».

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=276999&cid=4

Σε νεώτερο άρθρο της η zougla, μας πληροφορεί ότι ασκήθηκαν διώξεις σε ...10 άτομα.
Και πάλι στάχτη και κουρνιαχτός, για να θολώσουν τα νερά.
Αύριο που θα ακούσει ο κόσμος ότι συνελήφθησαν 10 άτομα ή ασκήθηκαν διώξεις εναντίον 10 ατόμων, θα σκεφτεί ότι έπιασαν κάποιους από αυτούς που διακινούσαν το e-mail.

Εμείς θα συνεχίσουμε ακούραστα να ρωτάμε:
Αυτός που δημοσίευσε πρώτος το e-mail και το έκανε από ιδιωτικό, δημόσιο, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα; Θα συλλαμβάνεται ο κάθε χαζός, που γράφει μπούρδες, αλλά όχι το μέσο;

Δηλαδή αν στείλω εγώ στο Mega ένα e-mail και πω "είμαι πυρηνικός επιστήμονας και σύμφωνα με μετρήσεις μου, η ραδιενέργεια στην Ελλάδα, είναι 100 φορές πιό πάνω από τα επιτρεπτά όρια και αυριο το πρωί θα έχουμε 500.000 θανάτους" και το Mega πεί στο δελτίο ειδήσεων: "αποκλειστικό: πυρηνικός επιστήμονας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, 100 φορές πάνω από τα όρια η μόλυνση, αύριο πεθαίνουν 500.000 Ελληνες", ποιός θα πρέπει να διωχθεί;
Εγώ για τη χαζομάρα που έγραψα στο e-mail ή το Mega ?

http://eglimatikotita.blogspot.com/


http://ksipnistere.blogspot.com/2011/03/e-mail_19.html 

Ιαπωνία: «Ατλαντίδα» του 21ου αιώνα;


  • Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου
Κανείς στο πέρασμα των αιώνων δεν τόλμησε να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η ΤΡΑΓΩΔΙΑ είναι ένα καθαρά ελληνικό δημιούργημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε λαός, σε κάθε γωνιά της γής μας δεν ζεί σε καθημερινή βάση τις δικές του μικρές ή μεγάλες τραγωδίες που χρωματίζουν δραματικά προσωπικές στιγμές ατόμων και συλλογικά πάθη ομάδων.
Κανείς, ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές, δεν αμφισβήτησε το γεγονός ότι σε μερικές γλώσσες του κόσμου ετυμολογικά ακόμη και το ένα τρίτο των λέξεων που τις συνθέτουν έχει ελληνική προέλευση. Και μάλιστα περιγράφοντας σπουδαίες συναισθηματικές καταστάσεις και επιστημονικές αναζητήσεις από τον ΕΡΩΤΑ στον ΕΜΠΕΙΡΙΣΜΟ και τη ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, από την ΤΡΑΓΩΔΙΑ μέχρι την ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ οι έννοιες είναι ελληνικές.
Ας μην παραξηγηθεί η σημερινή μου ανάρτηση αλλά καθώς τόσες μέρες τώρα παρακολουθώ τα διεθνή ΜΜΕ και τις τοποθετήσεις προσώπων όπως ο Ιάπωνας Αυτοκράτορας και ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και οι επικεφάλής Εθνικών και Παγκοσμίων Επιτροπών Ατομικής Ενέργειας διαπιστώνω αυτό ακριβώς – την ελληνικότητα των περιγραφών : Δράμα, Τραγωδία, Καταστροφή, Αποκάλυψη…
Τις τελευταίες ημέρες συγκλονισμένη η ανθρωπότητα ζει μέσα από την αμεσότητα μεταφοράς λόγου και εικόνας με τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ μια πολύ ιδιόμορφη τραγωδία με απεριόριστες δραματικές προεκτάσεις τις οποίες, με τις πληροφορίες που μας παρέχονται από επίσημα Ιαπωνικά και Διεθνή χείλη αδυνατούμε να συλλάβουμε, να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε στο μέτρο που πραγματικά απαιτούν οι καιροί.
Ζήσαμε στο παρελθόν την πυρηνική καταστροφή του Chernobyl και ζούμε τώρα, εδώ και ενιά ημέρες την τραγική ΤΡΙΛΟΓΙΑ του σεισμού των 9 Ρίχτερ, του απίστευτα καταστροφικού τσουνάμι και την απειλή ενός – χωρίς προηγούμενο – πιθανού πυρηνικού ολοκαυτώματος στην Ιαπωνία!
Το εντυπωσιακό στοιχείο της σύγχρονης αυτής "Ιαπωνικής τραγωδίας" είναι ότι τα δραματικα πρόσωπά της, πέραν της παγκοσμίως διαπιστωμένης και αποδεκτής αλήθειας ενός υποδειγματικά πειθαρχημένου, δημιουργικού και παραδειγματικά εργατικού λαού, είναι στην ουσία η αιώνια πάλη ανάμεσα στη Φύση και τον άνθρωπο. Είναι, τελικά, η αντιπαράθεση ανάμεσα στα γνωστά στοιχεία της Φύσης και την σύγκρουσή τους με τα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ επιτεύγματα της ανθρωπότηταςο θεσμός της ελληνικής οικογένειας και , κατά προέκταση η ΕΛΛΑΔΑ και όλοι εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ...
Και το θέτω έτσι επειδή τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα τα ψυχοκοινωνικά δεδομένα της παγκόσμιας πραγματικότητας έχουν αποκτήσει τόσες και τέτοιας υφής προεκτάσεις και νοήματα ώστε να απαιτούνται από κάθε δημοσιογράφο ικανές γνώσεις ψυχολογίας και κοινωνιολογίας και από κάθε επιστήμονα της συμπεριφοράς η ανάγκη να πάρει στα χέρια την πέννα και να "δημοσιογραφήσει" ακριβώς επειδή είναι καθοριστικά αναγκαίες οι ερμηνείες των ψυχοκοινωνικών φαινομένων τα οποία βιώνουμε και τα οποία όχι μόνο έχουν ήδη αλλα και θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζουν ανεξίτηλα τη συλλογική μας οντότητα ως ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ...
Ενα κοινό σημείο του προβληματισμού δημοσιογράφων και επιστημόνων της συμπεριφοράς εδράζεται στην προσπάθειά μας να συλλάβουμε τα δεδομένα της τρέχουσας πραγματικότητας και μαζί τις πιθανές προεκτάσεις της και στη συνέχεια να τις αποδώσουμε στο κοινό που μας παρακολουθεί έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο ρόλος ή, εάν το θέλετε, το λειτούργημά μας. Δημοσιογράφοι και επιστήμονες της συμπεριφοράς χρειάζεται να διαθέσουμε την ικανότητα μιας ολοκληρωμένης αντϊληψης της πραγματικότητας και να βρισκόμαστε σε αρμονική ισορροπία με αυτήν την πραγματικότητα, την ίδια ακριβώς στιγμή που φαινόμαστε,ουσιαστικά και τυπικά, αποστασιοποιημένοι απ αυτήν (έχοντας περιβληθεί με τις απαιτούμενες δόσεις αντικειμενικής παρατήρησης ή κλινικής ουδετερότητας...)
Είναι, ίσως, σοφή η λαϊκή μας ρήση που διατείνεται ότι ..." μιά ζωή την έχουμε..." Και αυτή τη μοναδική μας ζωή τη ζούμε ο καθένας και η καθεμιά μας σε κάποιες δεδομένες στιγμές, την αναλώνουμε βιώνοντάς την. Αυτή η μοναδικότητα της ατομικής μας ύπαρξης, της ζωής μας, είναι μόνιμα εκτεθειμένη "..στις σαϊτες και τα δόρατα της αχαλίνωτης τύχης, εϊναι υποκείμενο στον πόνο της καρδιάς, στα μύρια τόσα σοκ που μπορεί να υποστεί η ανθρώπινή μας σάρκα..." όπως διατείνεται και ο Σαίξπηρ μέσω Αμλετ...Αναμφίβολα η κάθε τραγωδία είναι "...μίμηση πράξεως σπουδαίας και τελείας..." και σίγουρα στο τέλος της έχουμε πάντοτε την...κάθαρση!
Ας ελπίσουμε ότι στη σύγχρονη ΙΑΠΩΝΙΑ και στο δικό της εξελισσόμενο ψυχοκοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και δημογραφικό δράμα μιάς κοινωνίας που παρά την ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ της πρωτοπορία νικημένη από την θυμωμένη Φύση νοσεί και κλυδωνίζεται, που ενδέχεται να μετουσιωθεί σε μια σύγχρονη ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ, η κάθαρση και οι προεκτάσεις της κάθαρσης που εξυπακούεται από τις επερχόμενες εξελίξεις που ακόμη παραμένουν απροσδιόριστες περικλείουν τον κίνδυνο της μετουσίωσής τους σε "πογκρόμ" αντεκδίκησης από την παγκόσμια κοινότητα έναντι σε εκείνους που «λησμόνησαν» το δικό τους Ναγκασάκι και την Χιροσίμα.
Ας ελπίσουμε ότι ΔΕΝ ψεύδονται οι ΑΡΧΕΣ στην Ιαπωνία για την πιθανότητα ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος με πρώτο θύμα τον δικό τους λαό και στη συνέχεια άλλους λαούς όπως συνέβη και με το Chernobyl!
Η Ιαπωνία είναι, ως νησί, ένα τεραστίου μεγέθους ΠΛΕΟΥΜΕΝΟ που φιλοξενεί 125 εκατομμύρια κατοίκους και, σε καθημερινή βάση, μερικά ακόμη εκατομμύρια τουρίστες!
ΕΑΝ, και το απεύχομαι, τα πράγματα είναι πολύ πιο άσχημα σε έναν ή και στους 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες τι θα μπορούσαν να ανακοινώσουν οι Ιαπωνικές ΑΡΧΕΣ στον λαό τους;
ΕΚΚΕΝΩΣΤΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ;
Με ποια μεταφορικά μέσα, και προς ποιά κατεύθυνση;
Μέσα από αυτην την σύγχρονη ΙΑΠΩΝΙΚΗ τραγωδία θα προκύψουμε ως Λαοί και Έθνη πιό υγιείς "ελέω και φόβω περαίνοντες την των τοιούτων παθημάτων κάθαρση;"
Ή, μήπως, όπως ξεχαστήκαμε μετά το Chernobyl παρά τα δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες θύματα από καρκίνους που προκάλεσε η σχετική ραδιενέργεια σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα θα έχουμε στήσει "το σκηνικό" για την επανάληψη τέτοιων φαινομένων καθώς θα γίνονται καθημερινά περισσότερο ορατά τα αποτελέσματα μιάς ανθρωπότητας που έχει αναγάγει τον οικονομικό ανταγωνισμό και τον «ηδονισμό» σε υπέρτατες αξίες και τις ανθρώπινες σχέσεις σε αντικείμενα μιάς χρήσεως;

http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/21.html

Δεν ξεπουλάνε για το χρέος, ξεπουλάνε από "χρέος"!


Ποιό είναι τελικά το ΠΑΣΟΚ και τι έχει κάνει στην χώρα τα τελευταία 10 χρόνια;
Μέχρι τώρα και στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας,χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές της εκποίησης και περιγράφοντας το ξεπούλημα με όλους τους δυνατούς ευφημισμούς (ιδιωτικοποίηση, αποκρατικοποίηση, μετοχοποίηση, μισθώσεις παραχώρησης κ.λπ.),
έχουν πράξει τα κάτωθι:
  • Ξεπούλησαν τον Σκαραμαγκά. Αλλά αυτό σε τι «βοήθησε» τα οικονομικά του κράτους;
  • Ξεπούλησαν την ΑΓΕΤ. Αλλά αυτό σε τι «τόνωσε» τα δημόσια ταμεία;
  • Ξεπούλησαν τον ΟΤΕ. Αλλά αυτό σε τι απέτρεψε τον «Τιτανικό»;
  • Ξεπούλησαν πάνω από το 90% του τραπεζικού τομέα. Αλλά αυτό σε τι «έσωσε» την οικονομία;
  • Ξεπούλησαν το λιμάνι του Πειραιά. Αλλά αυτό σε τι «βελτίωσε» τα ελλείμματα;
  • Ξεπούλησαν την «Ολυμπιακή». Αλλά αυτό σε τι απομάκρυνε την «εντατική»;
  • Ξεπούλησαν τη διώρυγα της Κορίνθου. Αλλά αυτό σε τι απομάκρυνε τη «χρεοκοπία»;
  • Ξεπούλησαν τους οδικούς άξονες της χώρας. Αλλά αυτό σε τι συνέβαλε για τον «κατευνασμό των αγορών»;
Επίσης υπενθυμίζουμε ότι: ....
  • Μέχρι το 2004, δηλαδή μια ολόκληρη πενταετία πριν από την εκδήλωση της κρίσης, χρόνια πριν από την προσχηματική επίκληση του χρέους, το ΠΑΣΟΚ είχε διαπράξει τα εξής:
  • Ξεπούλησε το 48,5% της ΔΕΗ.
  • Ξεπούλησε το 38% της ΕΥΔΑΠ.
  • Ξεπούλησε το 64% από τα «Ελληνικά Πετρέλαια».
  • Ξεπούλησε το 49% του ΟΠΑΠ.
  • Ξεπούλησε το 92% της Εθνικής Τράπεζας.
Είναι το ίδια κόμμα, που παρέδωσε
  • το αεροδρόμιο των Σπάτων στους Γερμανούς,
  • τη γέφυρα του Ρίου στους Γάλλους,
  • την Αττική Οδό στον Μπόμπολα, κ.ο.κ.
Ο ελληνικός λαός έχει κάθε λόγο να απαιτεί καταλογισμό ευθυνών και εξήγηση:
  • α) Σε τι απέτρεψαν όλες αυτές οι εκποιήσεις - που πάντα βαφτίζονται «αξιοποίηση» - την εκτίναξη του δημόσιου χρέους;
  • β) Πόσο του στοίχισε το ιδεολόγημα περί «λιγότερου κράτους», που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διακινούν από τη δεκαετία του '80 για να ρημάζουν και να παραδίδουν τη δημόσια περιουσία στο μεγάλο κεφάλαιο;

Οι απαντήσεις είναι τόσο προφανείς, όσο πρόδηλη είναι και η νέα τους στόχευση:
Πρώτον, παρουσιάζουν σαν «φάρμακο» την ίδια εκείνη δηλητηριώδη πολιτική που έχει διαλύσει την Ελλάδα!
Δεύτερον, εμφανίζουν σαν «σωτηρία» την ίδια καταστροφική πολιτική που έχει γεμίσει τα ταμεία των κεφαλαιοκρατών και έχει εκτινάξει τα δημόσια χρέη!
Τρίτον, αποκαλούν «φιλόδοξη» και «αναγκαία» την ίδια εγκληματική πολιτική που έχει φτωχύνει τους Ελληνες και τους έχει αποστερήσει το δημόσιο πλούτο τους!
Τέταρτον, ισχυρίζονται πως παραμένει «επιβεβλημένος» εκείνος ακριβώς ο «μονόδρομος» του ξεπουλήματος που ακολουθούν επί δεκαετίες, με τα γνωστά αποτελέσματα!
Πέμπτον, έχουν αρχίσει το ξεπούλημα πολύ πριν εμφανιστεί η «τρόικα», πολύ πριν ανακαλύψουν ως πρόσχημα το δημόσιο χρέος. Δεν ξεπουλούν για να «μειώσουν» το χρέος. Οσο ξεπουλούν, το χρέος αυξάνει. Ξεπουλούν για να εκ-πληρώσουν το μόνο χρέος που αναγνωρίζουν και τους καθοδηγεί: Το ταξικό τους χρέος, να υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Εάν η πολιτική τους περάσει, ο λαός θα βυθιστεί στα Τάρταρα.
Οι υπηρέτες του κεφαλαίου δεν έχουν καμία αναστολή να καταγραφούν ως οι Ηρόστρατοι της σύγχρονης νεοελληνικής Ιστορίας.
Επιβεβαιώνουν σε κάθε βήμα τους πόσο δίκιο είχε η «Καθημερινή», όταν τους απέδιδε τα παρακάτω εύσημα:
«Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, η χώρα απέκτησε κυβέρνηση φιλελευθέρων αντιλήψεων της πλέον προωθημένης ή ακραίας μορφής. Ούτε η μέντωρ του νεοφιλελευθερισμού σε επίπεδο παγκόσμιο, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. Μάργκαρετ Θάτσερ, δεν απετόλμησε τόσο δραστικές αλλαγές, σε τόσο σύντομο διάστημα, όσο ο Eλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γιώργος Παπανδρέου και το υπουργικό συμβούλιό του»

http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/blog-post_3243.html 

Τον Ελληνα τον ρώτησε κανείς για αυτή την εμπλοκή;

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου προχωρόντας σε ακόμα ένα "πραξικόπημα" βάζει τη χώρα σε έναν πόλεμο εναντίον μια χώρας με την οποία είτε το θέλουμε είτε όχι μέχρι προχτές είχαμε πολύ καλές σχέσεις.
Δεν ρωτήθηκε καν η Βουλή των Ελλήνων για αυτή την εμπλοκή. Η κυβέρνηση αυτή, έχει ως πρακτική της την απαξίωση της Βουλής και...
το δείχνει σε κάθε ευκαιρία.

Ας μας πουν λοιπόν οι "αετοί" της εξωτερικής μας πολιτικής βάσει ποιάς λογικής η Ελλάδα (η σημερινή ειδικά) επιτίθεται στη Λιβύη;Τί οφέλη άμεσα ή μακροπρόθεσμα θα έχει η Ελλάδα από μια τέτοια πολεμική εμπλοκή;Τι είναι αυτό που έχουν κατα νού ο Παπανδρέου και η παρέα του;Έχουν αναλογιστέι το κόστος της συμμετοχής σε αυτό το πόλεμο , σε χρήμα και όχι μόνο;
Όχι βέβαια ότι τα άλλα κόμματα είναι αμέτοχα;Συναινούν με τον τρόπο τους και κάθε ένα ξεχωριστά ακόμα και εαν αρνούνται την εμπλοκή των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων...σε άλλες περιπτώσεις ειδικά η κοινοβουλευτική αριστερά θα είχε κατέβει στο πεζοδρόμιο απαιτόντας το αυτονόητο.Δηλαδή τη μη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της Λιβύης με πρόσχημα τον Καντάφι , ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω παραμένει μέλος της σοσιαλιστικής διεθνούς.Όπως φαίνεται βιώνουμε το απόλυτο θέατρο του παραλόγου και είναι σίγουρο πλέον ότι κάποιοι "σέρνουν" την κυβέρνηση σε επιλογές που θα κοστήσουν στον Ελληνικό λαό.
Τελειώνοντας να εκφράσουμε καποιες απορίες.
Γνωρίζουν τις δυνατότητες της πολεμικής μηχανής του Καντάφη;
Ξέρουν το βελινεκές των πυράβλων του;
Η Σούδα είανι στόχος;
Έχει αναλογιστεί κανείς ποιά θα είναι η αντίδραση των εκατοντάδων χιλιάδων Μουσουλμάνων που ζουν στην χώρα μας, όταν αυτή η χώρα επιτίθεται σε μια άλλη χώρα Μουσουλμανική;
Υπάρχει κανείς που θα απαιτήσει τώρα όσο είναι καιρός την μη εμπλοκή ης χώρας μας σε αυτή την τρέλα;

http://xnewscom.blogspot.com/


http://katohika.blogspot.com/2011/03/blog-post_3747.html 

Υπηρετης στην ειρηνη,υπηρετης και στον πολεμο

Ο εκλεκτος της λεσχης Μπιλντερμπεργκ και διαχειριστης μας ειναι γνωστο οτι υπηρετει συμφεροντα ξενα προς τα συμφεροντα της Ελλαδας,το βλεπουμε και το νοιωθουμε στο πετσι μας ολοι μας.
Διοτι ποιος κυβερνητης ποιας χωρας θα εκανε οσα εχει κανει αυτος μεσα σε 17 μηνες?
Ποιος θα αδιαφορουσε για τον λαο του και μονο σκοπο θα ειχε την εξυπηρετηση των συμφεροντων των τραπεζιτων?
Υπηρετης στην ειρηνη λοιπον,αλλα να μην...
ξεχναμε...

Οτι ο ιδιος σαν υπουργος εξωτερικων στην κυβερνηση του λογιστακου ειχε υπογραψει την:

Επιθεση του Νατο κατα της φιλης χωρας Σερβιας.

Και να παλι σε καινουργια επεισοδεια το σηριαλ,ειμαι ενας καλος υπηρετης.

Τι δουλεια εχει η χωρα μας στην επιθεση των ελιτιστων κατα της Λιβυης?
Εχουμε απειληθει απο την χωρα αυτη ποτε?
Διεκδικει εδαφη μας οπως η Τουρκια η η Αλβανια με τις οποιες εχουμε τις καλυτερες των σχεσεων?
Επιδιωκει να κλεψει το ονομα Μακεδονια της Λιβυης?

Και γιατι την ιδια ωρα δεν ξεσηκωνετε το "δημοκρατικο"του αναστημα.....
Για την Υεμενη?
Για το Μπαχρειν?
Για το Αφγανισταν που οι Αμερικανοι σκοτωνουν αμαχους τοσα χρονια?
Για το Ιρακ που το κατεστρεψαν και το παρατησαν μεσα στην βια?
Μα τους συμπατριωτες του αμερικανους θα πολεμησει?
Οχι.

Και ποιος θα πληρωσει τα εξοδα για να παμε να σκοτωνουμε Λιβυους?
Η Μαργαριτα απο την ΜΚΟ της?
Οχι εμεις φυσικα θα τα πληρωσουμε.

Μας ρωτησε?
Οχι διοτι εχει νομιμοποιηση απο τις εκλογες να μας πηδαει εως τις επομενες χωρις να ρωταει.
Καλε μας διαχειριστη.....και γκομενα να ειχες αν σε ειχε βαρεθει θα ειχε δικαιωμα να σε ξαποστειλει και σιγουρα θα το ειχε κανει,γιατι μας αφαιρεις το δημοκρατικο δικαιωμα να κανουμε το ιδιο και εμεις.

Τουλαχιστον πριν μας ξαποστειλεις εσυ?

http://harrytsopanos.blogspot.com/

Γονατισμένοι από την κρίση στη ζώνη του πυρόςki

Σοφία Βούλτεψη

Τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται πάλι στην γειτονιά μας, δύο ακριβώς χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Η Ελλάδα τελεί πλέον σε κλοιό πολεμικού, πυρηνικού και οικονομικού αποκλεισμού.
Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη, σε πεδίο πολεμικής σύγκρουσης. Η χώρα μας επιμένει στην...
διπλωματική λύση, αλλά θα συμμετάσχει σε όλες τις επιχειρήσεις πλην αεροπορικών βομβαρδισμών, αν και το τοπίο γύρω από τον ρόλο μας παραμένει θολό – όπως θολό είναι και γενικότερα το τοπίο των πολεμικών δραστηριοτήτων.

Την ίδια ώρα η πυρηνική απειλή από την Ιαπωνία αναβαθμίζεται συνεχώς, ενώ παράλληλα τα πυρηνικά εργοστάσια ξεφυτρώνουν γύρω μας. Και στο Αιγαίο οι παραβιάσεις εκ μέρους των τουρκικών μαχητικών είναι πια καθημερινές.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Μεσόγειο και οι παραβιάσεις, παραβάσεις και παρενοχλήσεις στο Αιγαίο έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε «ζώνη του πυρός», σε επικίνδυνη περιοχή για τους ξένους – κάτι που από χρόνια επιδιώκει η Τουρκία, παρενοχλώντας και επιβατικά αεροπλάνα ξένων εταιριών – με αποτέλεσμα ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα στην οικονομία μας, μέσω μιας επίθεσης στον τουρισμό μας.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στο μέτωπο της οικονομίας. «Ανάσα για την Ελλάδα» αποκάλεσε χθες ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Λαρς Φελντ, την απόφαση των 17 της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Ρόιτερ’ς ο Φελντ είπε πως «στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, δύσκολα θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση» και συνέστησε να αρχίσουν αμέσως οι περί αναδιάρθρωσης συνομιλίες με ιδιώτες δανειστές.

Το ελληνικό χρέος, δήλωσε, ακόμη και με το σχετικά αισιόδοξο σενάριο, το χρέος της Ελλάδας δεν θα αρχίσει να υποχωρεί πριν από το 2016. Και το χειρότερο: Η χώρα μας θα πρέπει να πληρώνει ετησίως το 8-9% του ΑΕΠ της για τόκους. Παράλληλα δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι θα γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, η Eurostat ανακοίνωσε χθες πως το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας βρίσκεται στα 22,4 δις ευρώ, μειωμένο κατά 11,5 δις ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Την ίδια ώρα, το εμπορικό έλλειμμα της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 14,8 δις ευρώ. Και βέβαια, το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα το παρουσιάζει η Γερμανία με 152,4 δις ευρώ και ακολουθεί η Ιρλανδία με 43,4 δις ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, η γερμανική Βουλή ενέκρινε την προαναγγελθείσα πρόταση μομφής , απαιτώντας από την κυβέρνηση να εμποδίσει την αγορά κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Κατά της αγοράς τάχθηκαν και οι βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό – στέλνοντας το ανάλογο μήνυμα στην Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία στις 11 Μαρτίου συμφώνησε στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά βρίσκεται στον αέρα το ίδιο το Σύμφωνο για το Ευρώ και κάτω από αυτές τις συνθήκες θα γίνει η συζήτηση της 25ης Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ, και υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στο μέτωπο της πυρηνικής ενέργειας και του λιβυκού πετρελαίου, από την Λευκωσία έγινε χθες γνωστό ότι η Κύπρος εξετάζει την επίσπευση της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, για να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης. Η ανακοίνωση έγινε από τον επικεφαλής της υπηρεσίας ενέργειας Σόλωνα Κασσίνη και χωρίς αμφιβολία σχετίζεται με τα τελευταία γεγονότα.

http://www.elzoni.gr/

http://ksipnistere.blogspot.com/2011/03/blog-post_7773.html 

"Κρατάει από παλιά η Τουρκολαγνεία"... Αφιερωμένο στον "ημισέληνο" Μπουτάρη...

Σήμερα κάνουμε αναδημοσίευση ένα παλιό μας άρθρο σχετικά με τον Μουσταφά Κεμάλ.

Είναι επίκαιρο όσο ποτέ... και το αφιερώνουμε στον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης!
Γράφαμε τότε! (5/2/2010)

Γράφει ο Τρύφωνας.
Μας έστειλαν μια πρόσκληση να παραστούμε στην παρουσίαση του βιβλίου "NUTUK, Ο ΜΕΓΑΣ ΡΗΤΟΡΙΚΟΣ".

Την παρουσίαση την κάνουν οι Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ και το Εργαστήριο
Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το βιβλίο είναι του Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ και είναι μεταφρασμένο από την Τουρκική γλώσσα στην Ελληνική από το Εργαστηρίο Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου και ολοκληρώθηκε κάτω από την επιστημονική του διέυθυνση και επίβλεση από την Λέκτορα του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών κ. Μάρω Μαυροπούλου.

Αυτο το βιβλίο "έγινε" γιατί...προμηθεύει την ελληνική πνευματική κοινότητα, την δημοσιογραφική κοινότητα και όλους τους πολίτες εκείνους που ενδιαφέρονται για μια πραγματικά επιστημονική γνώση της γείτονος, χωρίς προκαταλήψεις, με πολυτιμότατο υλικό: την ίδια τη σκέψη του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.

Ρε ΄σεις θα μας τρελάνετε τελείως; Τι τα......... Συνέχεια στό

Διαμαντοπούλου - Χριστοφιλοπούλου σε διατεταγμένη υπηρεσία - Αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα

Οι κινητοποιήσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών που αντιδρούν στην κατάργηση 1.933 σχολείων σε όλη την επικράτεια, απλώνονται μέρα με τη μέρα σε όλη τη χώρα.
Το δίδυμο της συμφοράς Διαμαντοπούλου - Χριστοφιλοπούλου σε λίγες ημέρες θα βρει μπροστά του όχι μόνο τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολείων που καταργούνται, αλλά την σύσσωμη αντίδραση εκατοντάδων σχολείων απ' όλη τη χώρα που δεν καταργούνται αλλά συμπαρίστανται στους αγώνες των σχολείων που καταργούνται.


Στο μέτωπο της Μαθητικής Αντίστασης σε όλη τη χώρα καθημερινά προσθέτουν τις δυνάμεις τους ολόκληρες τοπικιές κοινωνίες, ο εμπορικός κόσμος και οι διοκήσεις των δήμων.


πηγή
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters