Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Έχουν χεστεί πάνω τους και εκπαιδεύουν τη φρουρά του πρωθυπουργού για να μη μπουκάρει απελπισμένος πολίτης ζωσμένος με εκρηκτικά.

Ταχύρρυθμα μαθήματα ασφαλείας για τη φρουρά του πρωθυπουργού
Εκπαιδευτές της ΥΠΑ θα διδάξουν στους αστυνομικούς

Πρόγραμμα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης της αστυνομικής φρουράς του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου σε θέματα ελέγχου ασφαλείας εισερχομένων προσώπων, εντοπισμού υπόπτων αντικειμένων και χειρισμού ακτινοσκοπικών συσκευών θα εκτελέσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Κατόπιν, εντολής του υπουργού Υποδομών κ. Ι. Ραγκούση και σχετικής απόφασης...
της διοικητού της ΥΠΑ κυρίας Φώφης Παπαδημητροπούλου θα γίνουν ταχύρρυθμα μαθήματα ασφαλείας στους αστυνομικούς που φρουρούν το Μέγαρο Μαξίμου και την πρωθυπουργική κατοικία στο Καστρί. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί αδαπάνως για το Δημόσιο από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα στο πρόγραμμα, διάρκειας 18 ωρών, θα συμμετάσχουν 20 άτομα, τα οποία έχουν καθήκοντα άσκησης ελέγχου ασφαλείας, ενώ τα μαθήματα θα γίνουν στη Σχολή Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι εκπαιδευτές της ΥΠΑ θα διδάξουν στην πρωθυπουργική φρουρά:

- Τεχνικές και διαδικασίες ελέγχων ασφαλείας προσώπων, οχημάτων και αντικειμένων (3 ώρες)

- Οπλα, εκρηκτικές ουσίες και συσκευές (2 ώρες)

- Ηλεκτρονικά συστήματα και συσκευές ασφάλειας εγκαταστάσεων (1 ώρα)

- Τεχνικές έρευνας χειραποσκευών, αποσκευών και αναγνώρισης επικινδύνων αντικειμένων σε εξομοιούμενες συνθήκες (12 ώρες)
 
http://greki-gr.blogspot.com/2011/10/blog-post_8412.html

Το φάντασμα της δραχμής πλανάται πάνω από την Ελλάδα - Τι θα συμβεί με δάνεια, καταθέσεις και τιμές

Το φάντασμα της δραχμής που πλανάται πάνω από τα κεφάλια Ελλήνων και ευρωπαίων ίσως γίνει μια σκληρή πραγματικότητα, μετά και τις συζητήσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους που έχουν μονωπωλήσει την καθημερινότητα μας.

Όλοι μιλάνε ανοιχτά πλέον για ένα μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, από το 21% που προβλεπόταν στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Κάποιοι αναλυτές το εκτινάσσουν και στο 70% (τράπεζα UBS), αλλά υπάρχουν και φωνές...
που εκτιμούν ότι μία χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη.

Μάλιστα ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ είπε ότι «δεν θα δεχτούμε ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο σε μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας».

Ένα από τα  «πιθανά σενάρια» που το τελευταίο διάστημα «διακινείται» σε πολύ υψηλά ιστάμενους οικονομικούς κύκλους μιλά για το τέλος του «ελληνικού ευρώ».

Πρόκειται για ένα σενάριο που μπορεί να συμβεί και με μία ελεγχόμενη πτώχευση, ενώ είναι απολύτως βέβαιo στην περίπτωση μίας μονομερούς και αγριότερης αναδιάρθρωσης του χρέους. Και προβλέπει την ελεγχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη με την παράλληλη καθιέρωση νέου νομίσματος το οποίο θα εξακολουθήσει να είναι ευρωπαϊκό, αλλά δεν θα είναι το ευρώ. Το αν ένα τέτοιο νόμισμα θα είναι η δραχμή, ή ένα mini euro που θα αφορά και τους υπόλοιπους «ευρωανίσχυρους», δεν μπορεί να προβλεφθεί ακόμη.

Βέβαιο όμως είναι ότι εφόσον η διαδικασία αυτή θα είναι ελεγχόμενη (κάπως φιλική δηλαδή) και μέσα σε ευρωπαϊκά πλαίσια, το νόμισμα αυτό:

α. Θα υποτιμηθεί κατά 30% έναντι του ευρώ και των υπόλοιπων διεθνών νομισμάτων προκειμένου να διορθωθεί η έλλειψη ανταγωνιστικότητας των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

β. Η υποτίμηση θα είναι ελεγχόμενη, δηλαδή το νέο νόμισμα δεν θα αφεθεί έρμαιο στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος για να μην απαξιωθεί, προκαλώντας τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τους λαούς που θα το υιοθετούσαν. Έτσι, η ισοτιμία του υπολογίζεται να κλειδωθεί σε επίπεδα 30% χαμηλότερα από τη σημερινή ισοτιμία του ευρώ.

Στο σενάριο αυτό το χρέος των χωρών που θα υιοθετήσουν το νέο ευρωπαϊκό νόμισμα θα μετατραπεί αυτόματα στο νέο νόμισμα. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ελεγχόμενο «κούρεμα» των ομολόγων.


Πως επηρεάζεται όμως η ζωή μας σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή;

Ακόμα και αν όλα γίνει μια ελεγχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, η  ελληνική οικονομία θα υποστεί μεγάλο σοκ.

Τι σημαίνει η επιλογή της εξόδου από την ευρωζώνη, τι θα φέρει η καθιέρωση ενός νέου και υποτιμημένου κατά 30% σε σχέση με το ευρώ νέου εθνικού νομίσματος  για τις καταθέσεις, τα δάνεια, τους μισθούς, και τις τιμές.

1.Τι θα γίνει με τις καταθέσεις ευρώ σε ελληνικές τράπεζες;

Οι καταθέσεις θα μετατραπούν αυτόματα στο νέο εθνικό νόμισμα και μάλιστα σε αναλογία 1 προς 1. Όμως, λόγω της υποτίμησης που θα γίνει ταυτόχρονα με την μετατροπή, για να αποκτήσει κάποιος 1 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει 1,30 από το νέο νόμισμα. Δηλαδή, μια κατάθεση 100.000 ευρώ θα μετατραπεί σε 100.000 μικρά ευρώ, αλλά για να αποκτήσει κάποιος 100.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει 130.000 μικρά, νέα ευρώ ή νέες δραχμές.

Πάντως δεν πρέπει να αγνοούμε και την περίπτωση μιας μη ελεγχόμενης εξόδου από το ευρώ.  Τότε όλες οι καταθέσεις σε ευρώ θα μετατραπούν στο νέο εθνικό νόμισμα (π.χ. νέα δραχμή) και θα υποστούν υποτίμηση ίδια με αυτή του νομίσματος. Η μετατροπή αυτή θα είναι αναγκαστική επειδή οι τράπεζες, όπως και το ελληνικό δημόσιο, δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν από τις αγορές τόσα ευρώ όσα είναι και οι καταθέσεις των Ελλήνων.

 Ούτως ή άλλως οι τράπεζες δεν έχουν στα ταμεία τους όλα τα χρήματα που έχουν καταθέσει οι Έλληνες σε αυτές. Τα περισσότερα έχουν γίνει δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι η αναγκαστική μετατροπή στο νέο εθνικό νόμισμα μπορεί να γίνει και για τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα, όπως είναι το δολάριο και το ελβετικό φράγκο, αλλά δεν είναι βέβαιη. Στην Αργεντινή επειδή εκατομμύρια πολίτες είχαν μετατρέψει μαζικά τις καταθέσεις τους από πέσο σε δολάριο, η νομοθεσία που γράφτηκε μετά την χρεοκοπία μετέτρεψε τα δολάρια ΗΠΑ αναγκαστικά στο εθνικό νόμισμα της χώρας.

Ουσιαστικά δηλαδή, κατασχέθηκαν από το κράτος προκειμένου να εξασφαλιστεί συνάλλαγμα για εισαγωγές ειδών πρώτης ανάγκης, όπως καύσιμα και φάρμακα. Όμως το πέσο και η Αργεντινή δεν είχαν την προστασία του ευρώ, ούτε της ευρωζώνης, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμη και μια έξοδος από το ευρώ, θα γίνει μάλλον ελεγχόμενα.

Τι θα γίνει με τα δάνεια;

Σε ότι αφορά στα δάνεια, θεωρείται δεδομένη η μετατροπή τους στο νέο εθνικό νόμισμα, καθώς εκ των πραγμάτων οι πολίτες με τα νέα μειωμένα πραγματικά τους εισοδήματα (λόγω της υποτίμησης) δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να τα εξυπηρετούν αν παραμείνουν σε ευρώ. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση όλα θα προκύψουν από το τι θα προβλέπει η νέα νομοθεσία.

3. Τι θα σημάνει η μετατροπή του νομίσματος για τα ευρώ που έχουμε «πάνω μας»;

Αυτά τα χρήματα θα θεωρούνται συνάλλαγμα και θα ανταλλάσσονται στις τράπεζες με βάση την ισοτιμία νέου και υφιστάμενου ευρώ. Με άλλα λόγια όποιος έχει ευρώ σε μετρητά και επαληθευτεί το σενάριο της καθιέρωσης του νέου νομίσματος θα βγουν κερδισμένοι. Βέβαια, όπως είπαμε και πιο πριν, αν όλοι οι Έλληνες σπεύσουν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους για να ευνοηθούν θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και μετά δεν θα έχουν από πού να ανταλλάξουν τα χρήματα που έχουν επάνω τους.

4.Τι θα συμβεί με τα δάνεια σε ευρώ ή συνάλλαγμα που έχουν λάβει τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τις ελληνικές τράπεζες;

Τα δάνεια θα μετατραπούν στο νέο ευρωπαϊκό νόμισμα καθώς με τη διατήρησή τους σε ευρώ θα είναι πρακτικά αδύνατη η εξυπηρέτησή τους από τους δανειολήπτες λόγω της υποτίμησης. Για παράδειγμα, αν δεν γίνει η μετατροπή μια δόση στεγαστικού δανείου 1.000 ευρώ θα μετατραπεί με την υποτίμηση σε 1.300 ευρώ.

5. Τι θα συμβεί με τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών;

Με την υποτίμηση αρχικά θα αυξηθούν αμέσως κατά 30% οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων όπως είναι τα αυτοκίνητα, τα κινητά τηλέφωνα, τα καύσιμα, τα εισαγόμενα τρόφιμα. Σε δεύτερη φάση το κύμα ανατιμήσεων θα πλήξει όλα τα προϊόντα και ο πληθωρισμός θα πάρει τον ανήφορο.
Από newpost
 
http://greki-gr.blogspot.com/2011/10/blog-post_7340.html

Δάσκαλος με πρώτο μισθό 560€ το μήνα

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΙ ΧΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Δάσκαλοι με 560 ευρώ το μήνα, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης με 581 ευρώ και πανεπιστημιακοί με 1.200 και 2.000 ευρώ.
Δεν είναι μόνο η φτωχοποίηση των εκπαιδευτικών, όπως άλλωστε και όλων των εργαζομένων, που επιφυλάσσει το νέο μισθολόγιο.

Είναι και όλα τα υπόλοιπα που φέρνει η καταιγιστική οικονομική κρίση η οποία μαστίζει τη χώρα μας: απολύσεις, εφεδρεία, κατάργηση της μισθολογικής εξέλιξης, άγριες περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και φοροαπαλλαγές, αλλά και οι νέες συνθήκες εργασίας που μετατρέπουν...
τον εκπαιδευτικό σε «κρατικό υπάλληλο» γενικών καθηκόντων ο οποίος θα απασχολείται όπου υπάρχει ανάγκη. Πώς τρέχει στις γειτονιές ο υδραυλικός; Κάπως έτσι. Αλλωστε, ήδη τρέχουν από σχολείο σε σχολείο για να καλύπτουν κενά, οσονούπω θα τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία Δημοσίου, όπως εξάλλου θα αναγκαστούν να κάνουν όλοι οι έχοντες την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου.

Ξεσηκωμός

Μ' αυτά και μ' αυτά οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να ξεσηκωθούν πάλι. Οι δάσκαλοι είναι έτοιμοι να επαναλάβουν την απεργία διαρκείας του 2006, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης συντονίζονται στο ίδιο μέτωπο, ενώ οι πανεπιστημιακοί ήδη έχουν προειδοποιήσει για έντονες και καθολικές αντιδράσεις αν επαληθευτούν οι πληροφορίες για περαιτέρω περικοπή (έως και 45%) των αποδοχών τους, οι οποίες δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 2004, ενώ την τελευταία διετία έχουν υποστεί μείωση πάνω από 25%.

Η εικόνα που συνθέτουν τα τελευταία κακά νέα είναι πέραν πάσης απαισιόδοξης εκτίμησης. Η αμείλικτη γλώσσα των αριθμών δεν αφήνει περιθώρια.

*Ο νεοδιόριστος άγαμος δάσκαλος ξεκινά με 660 ευρώ αλλά μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις, βάσει των οποίων οι κρατήσεις για τους εκπαιδευτικούς τον πρώτο χρόνο θα είναι του ΙΚΑ και όχι του Δημοσίου, ο μισθός μειώνεται κατά 100 ευρώ. Δηλαδή, πρώτος μισθός 560 ευρώ. Για να φτάσει τα 1.000 ευρώ θα πρέπει να περιμένει περίπου 15 χρόνια ενώ... τα πολλά λεφτά, δηλαδή λίγο πάνω από 1.300 ευρώ, θα τα πάρει στα 25 χρόνια. Ο τελικός μισθός στην 35ετία είναι 1.371 ευρώ. Προ Μνημονίου, ο πρώτος μισθός ήταν 1.026 ευρώ και ο τελευταίος 1.617.

Δάσκαλοι 

* Ανάλογη είναι η πορεία του έγγαμου, απλώς έχει περίπου 100 ευρώ περισσότερα λόγω γάμου και παιδιών. Για παράδειγμα, ένας έγγαμος δάσκαλος με δύο παιδιά θα ξεκινήσει με 634 ευρώ (734 μείον τα 100 ευρώ από τις κρατήσεις ΙΚΑ), στα 20 χρόνια θα παίρνει 1.215 ευρώ και στα 35 χρόνια 1.429 ευρώ. Ο ίδιος πατέρας πριν από το 2009 μπορούσε να ξεκινήσει με πρώτο μισθό 1.100 και να συνεχίσει με 1.215 ευρώ στην 20ετία και 1.705 ευρώ στην 35ετία.

Καθηγητές

* Ενας καθηγητής σε γυμνάσιο-λύκειο ξεκινά με 581 ευρώ (681 ευρώ μείον τα 100 των κρατήσεων ΙΚΑ) έναντι 1.099 ευρώ προ Μνημονίου, (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009). Υστερα από δύο χρόνια θα φτάσει στα 783 ευρώ, ενώ από τον τέταρτο χρόνο θα παίρνει πάνω από 800 ευρώ. Στη δεκαετία θα πάρει μια... γενναία αύξηση και θα σπάσει το φράγμα των 900 ευρώ (980 ευρώ). Το δε πέρασμα στην κατηγορία άνω των 1.000 ευρώ θα το κάνει στα 14 χρόνια. Από τότε και μέχρι τα 23 χρόνια δεν θα ξεπεράσει τα 1.300 ευρώ. Στα 24 χρόνια εργασίας θα πατήσει την υψηλότερη μισθολογική κλίμακα και θα αμείβεται με 1.304 ευρώ το μήνα. Συνταξιοδιοτείται στα 35 χρόνια εργασίας με 1.371 ευρώ.

Πανεπιστημιακοί

* Σε ό,τι αφορά τους πανεπιστημιακούς, επισημαίνουν οι ίδιοι ότι το 2010, μεταξύ των ειδικών μισθολογίων, μόνο για τα μέλη ΔΕΠ η μισθολογική δαπάνη ήταν χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2006 και «κάθε περαιτέρω περιστολή της είναι αδιανόητη». Τονίζουν δε πως «οι πληροφορίες για περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων (που συνιστούν το 45% των καθαρών αποδοχών) θα οδηγήσει σε εξαθλίωση τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που καλούνται να προσφέρουν το επιστημονικό έργο τους για την ανάπτυξη της χώρας». Σημειωτέον ο πρώτος μισθός, δηλαδή του λέκτορα, έχει διαμορφωθεί στα 1.660 ευρώ, ενώ του καθηγητή με 25ετία στα 2.239 ευρώ.

Περικοπές

*Ανατριχιαστικά εντυπωσιακός είναι ο κατάλογος των περικοπών τα τελευταία χρόνια.

* Με το νέο μισθολόγιο καταργούνται τα επιδόματα εξωδιδακτικής (356 ευρώ), διδακτικής προετοιμασίας (105 ευρώ), ειδικής αγωγής (195 ευρώ ) και γάμου (35 ευρώ ).

* Το 2010 είχε γίνει μείωση σε όλα τα επιδόματα εκτός του κινήτρου απόδοσης, μείωση επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας και επιπλέον μείωση επιδομάτων.

* Το 2011 ακολούθησαν: κράτηση 2% στο σύνολο αποδοχών (εισφορά αλληλεγγύης ανέργων), κράτηση 1% (υπέρ ΤΠΔΥ), μείωση του κινήτρου απόδοσης στο μισό (από 100 ευρώ σε 50), μείωση αφορολόγητου, έκτακτη εισφορά.

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ από enet
 
http://greki-gr.blogspot.com/2011/10/560_15.html#more

Ορκίζομαι πίστη στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ, τον κ. Τόμσεν...

Από τον Σπύρο Γκουτζάνη

Κάθε νέα ανακοίνωση μέτρων από την κυβέρνηση προκαλεί ανάμεικτες αντιδράσεις οργής και γέλιου.

Ξεπερνά τα όρια της γελοιότητας το ότι «σώζουμε την χώρα» με τους συνεχείς φόρους και την πλήρη διάλυση του κοινωνικού ιστού που επικαλείται η κυβέρνηση και οι βουλευτές της.

Την αλήθεια την είπε εν τη αφελεία του ο κ. Σαλαγιάννης του ΠΑΣΟΚ: «αν η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων είναι κόκκινη γραμμή για την Τρόικα τότε θα την ψηφίσω». Χωρίς να το ομολογούν δημοσίως το ίδιο κάνουν όλοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης:...
ψηφίζουν ότι τους πασάρουν ως κόκκινη γραμμή για την Τρόικα.
Αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πάει πίσω: απορρίπτουμε τα μέτρα της κυβέρνησης αλλά είμαστε αντίθετοι με τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, καταλαβαίνουμε την δίκαιη οργή αλλά καταδικάζουμε τις ακραίες εκδηλώσεις. 
Στην ίδια ακριβώς γραμμή με ένα τμήμα του εκδοτικού κατεστημένου που εκφράζει τον σκληρό πυρήνα του κόμματος του Μνημονίου. 
Όλοι αυτοί θα ήθελαν η δίκαιη οργή των εργαζομένων την οποία δήθεν «καταλαβαίνουν» να βρει άλλους τρόπους να εκφραστεί πχ όπως στην Ιαπωνία, να πάνε κανονικά στις δουλειές τους φορώντας ένα περιβραχιόνιο στο μπράτσο που να λέει «διαμαρτυρόμαστε γιατί στο μέσο του μήνα πρέπει να δανειζόμαστε για να πάρουμε γάλα στα παιδιά μας». 
Και εν τω μεταξύ η κυβέρνηση να συνεχίσει να παίρνει όλο και πιο σκληρά μέτρα και με την σιωπηρή και ουσιαστική συμφωνία της ΝΔ που το μόνο που βρήκε να πει για το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ ήταν ότι «δεν θα είναι αποτελεσματικό». Ήτοι αν επρόκειτο να είναι αποτελεσματικό δεν πειράζει ας κοπεί το ρεύμα σε μερικές χιλιάδες συνανθρώπους μας κάτω από το όριο της φτώχειας.

Όλα αυτά κατ εντολή πάντα της Τρόικας. Η οποία τώρα διαβουλεύεται χωρίς την ελληνική κυβέρνηση για το πόσο θα είναι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Την ίδια ώρα οι βουλευτές απλώς περιμένουν να ψηφίσουν ότι τους φέρουν, αφού θα είναι άλλη μία κόκκινη γραμμή της Τρόικας. Προτείνουμε στους βουλευτές την επόμενη φορά να μην ορκιστούν πίστη στο σύνταγμα και στους νόμους αλλά πίστη στα κελεύσματα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, του κ. Τόμσεν κλπ

Διαφορετικά υπάρχει και ο δρόμος της προσωπικής αξιοπρέπειας: αν δεν μπορείς να αποτρέψεις το έγκλημα μπορείς να μην είσαι εκείνος που θα το εκτελέσει. Αν δεν θέλουν να μετέχουν στο έγκλημα εναντίον της ελληνικής κοινωνίας κατά παράβαση του συντάγματος, του νόμου και του όρκου τους ο δρόμος είναι ανοικτός, ας παραιτηθούν. Τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις…

 
http://greki-gr.blogspot.com/2011/10/blog-post_9841.html

Είστε ανθυγιεινός για τους Έλληνες, κ. Παπανδρέου!

Της Σεμίνας Διγενή

Ε... ναι, φοβάμαι. Κυρίως τα βράδυα φοβάμαι, λίγο πριν αρχίσω να ανησυχώ έντονα αν άναψα το φως στις σκάλες.   Φοβάμαι με εκείνον τον ενοχικό φόβο, ότι θα πάθω κάτι ...εξαιτίας μου, επειδή εγώ, δεν έκανα κάτι σωστά.

 ''Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά'', 12 χρόνια πριν, σε μια συναυλία, ένιωσα τον πανικό του λαβύρινθου, φίλους μου να μπερδεύονται σε σκοτάδια.  Τότε είχα φοβηθεί σχεδόν υπαρξιακά. Θα σας μιλήσω άλλη φορά για αυτούς. Τώρα, θα σας πω για άλλου τύπου, καθημερινό εφιάλτη. Έρχεται τις νύχτες, με υπόκρουση τον κακόγουστο ήχο των σεσημασμένων φωνών, των κεντρικών δελτίων. Φοβάμαι ότι ο Χάνιμπαλ, αν συνεχίσω να χαζεύω, θα μου δαγκώσει ξαφνικά το λαρύγγι και...
δε θα βγάλω κιχ. Δεν θέλω η φάτσα του νά είναι το τελευταίο που θα δω. Θέλω να γιατρευτώ. Δε θέλω να κινδυνεύουν τα παιδιά μου.

Ντρέπομαι που το λέω, ειλικρινά ντρέπομαι, αλλά αυτός ο απίστευτος τύπος ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, κάποτε ήταν περίπου φίλος μου. Αυτή η κατηγορία των ''περίπου φίλων μου'', με κατέστρεψε, μου αποσταθεροποίησε την ψυχολογία και μου έβαλε μια για πάντα, τη σφραγίδα του τρελλού, που έχω ώρες-ώρες στο μάτι.

Πρέπει να διευκρινίσω, ότι τον καιρό αυτής της περίπου φιλίας, το χαριτωμένο αυτό παιδί, εκεί στην εξωτική Χαρ. Τρικούπη, ήταν παντελώς στην απ' έξω, καμμία δύναμη, καμμία εξουσία, καμμία παρέμβαση. Αρχές του '80 κι ήταν μόνο ο διακοσμητικός Γιωργάκης της προσκολλήσεως. Φυλάω ακόμη, μια κοινή μας φωτογραφία, σε ένα συνέδριο στους Δελφούς (καλεσμένοι του Περικλή Νεάρχου) και το βλέμμα μου δίπλα του, ισοδυναμεί με 50 σημερινά αντιπολιτευτικά άρθρα. (όταν -μετά από κάποιες ακόμη συνεδρίες- βελτιώσω την αυτοπεποίθησή μου, θα την ανεβάσω, το υπόσχομαι...) Μετά το συνέδριο, ρίχναμε οι δημοσιογράφοι, εκείνο το μαύρο κλήρο ποιος θα υποστεί τη θέση πλάι του στο γεύμα, όμως αυτό δεν ήταν η κόλαση, η κόλαση ήταν η επιστροφή στην Αθήνα με το αυτοκίνητο. Εκεί ο άτυχος καταραμένος, θα έπρεπε να ζήσει το Γολγοθά των ασυνάρτητων πολιτικών του αναλύσεων, εκείνους τους γλυκανάλατους αστεϊσμούς made in USA, αλλά και τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της ζωής στο γυμναστήριο. Καταστροφή!

Αυτός ο ανύπαρκτος τύπος, λοιπόν, καθορίζει σήμερα τις ζωές μας, διαλύει τα σπίτια και τις δουλειές μας, ηγείται της Εθνικής Καταστροφής, της Οικονομικής Τρομοκρατίας. Ένας Αρμαγεδώνας επικίνδυνης ηλιθιότητας και ανευθυνότητας έχει ενσκήψει και κάποιοι, αυτήν τη γελοία συμμορία που υποδύεται την κυβέρνηση, αυτό το κράτος των Μόντυ Πάιθον, επιμένουν να το αντιμετωπίζουν  σοβαρά.  Το έχετε συνειδητοποιήσει ότι έχουμε 10ο πρωθυπουργό της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας, κάποιον που θα μπορούσε να παίξει αυτοδικαίως τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ''Πάρτυ'', αν είχε πονοκέφαλο ο Πήτερ Σέλλερς;

Συνομιλεί αρμοδίως για την Ελλάδα, για το μέλλον μας, ποιός; Ο Γιώργος; Πάμε καλά;
Όχι δεν είμαι ρατσίστρια, με τους βλάκες. Έχω αναδείξει αυτήν την πολύτιμη -για την κοινωνία-  κατηγορία, σε σχετικό άρθρο μου πρόσφατα. Eίμαι ρατσίστρια με αυτό το γραμμωμένο ανθρωποειδές, που βρήκε τρόπο (παρέα με ανθυπορεμάλια του πολιτικού υποκόσμου και θρασύτατους πραιτωριανούς) και παίρνει το αίμα του πίσω, μετά από 60 χρόνια απόρριψης από όλους, εισάγοντας νέους όρους και έννοιες στη σύγχρονη σουρεαλιστική σοσιαλιστική πραγματικότητα.


Ο μοναδικός πολιτικός παγκοσμίως, που μιλά τόσες ξένες γλώσσες, αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει τι λέει.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ


Δεν ξέρω να κάνω βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις, μπορώ όμως να αντιλαμβάνομαι τα αυτονόητα. Είναι ανθυγιεινός για τους Έλληνες αυτός ο ''πρωθυπουργός''. Μην του επιτρέψουμε να κάνει άλλο κακό, να τον στείλουμε από εκεί που ήλθε, πέραν του Ατλαντικού,  παρέα με όλους αυτούς τους επικίνδυνους μαφιόζους της εταιρίας δολοφόνων, που ''διοικούν'' το Τίποτα, στο Πουθενά, με τον Κανένα.

Θυμηθείτε τα όλα αυτά ΚΑΙ στις 15 του μήνα. Πρέπει να τους διώξουμε. Με κλωτσιές.

«Στις 15 Οκτωβρίου άνθρωποι από όλον τον κόσμο θα βγουν στους δρόμους και στις πλατείες. Από την Αμερική μέχρι την Ασία, από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη, οι άνθρωποι ξεσηκώνονται για να απαιτήσουν αληθινή δημοκρατία. Τώρα είναι η ώρα για όλους μας να συμμετέχουμε σε μια παγκόσμια ειρηνική διαδήλωση». (από το σάιτ «15 Οκτωβρίου- Παγκόσμια Ημέρα Αλλαγής»)

«Η παρούσα εξουσία εξυπηρετεί τα οφέλη των ολίγων, αγνοώντας τη θέληση της πλειοψηφίας, της ανθρώπινης και περιβαλλοντικής αξίας που όλοι πληρώνουμε. Αυτή η ανυπόφορη κατάσταση πρέπει να σταματήσει Ήρθε ο καιρός να ενωθούμε. Ήρθε ο καιρός να μας ακούσουν», καταλήγουν οι εμπνευστές της κινητοποίησης και καλούν τον κόσμο σε όλη την Γη να το πράξει!

Α... και ας πάρουμε και μερικές ακόμη ιδέες.
******************************************************

7ΗΜΕΡΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ-Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου στις 12:00 π.μ. - 27 Οκτωβρίο
υ στις 12:00 π.μ.

 http://touaregtispolis.blogspot.com

Μέσα σε όλην αυτή τη μαυρίλα, υπάρχει κι ένα καλό νέο: Αρχίζουμε να κατεβάζουμε ιδέες. Και η αρχή μαζί με νέες ιδέες είναι το ήμισυ του παντός. Δεν ξέρω αν αυτή η ιδέα που μου έστειλαν μπορεί να εφαρμοστεί και να προκύψουν αποτελέσματα, αλλά είναι μια αρχή. Ο κόσμος αρχίζει και "κινείται", κι όποια πέτρα κυλάει, μαλλιά δεν πιάνει που λέει κι η παροιμία...Για να δούμε...(Τ.) Έχετε σκεφτεί ποια είναι η κινητήρια δύναμη του συστήματος;
Ποιο είναι το καύσιμο για να λειτουργεί η μηχανή του κράτους που μας καταδυναστεύει;
Και βέβαια το έχετε σκεφτεί. Το χρήμα.
Από τη μία πλευρά: Υπάρχουν οι τράπεζες που εδώ κ δεκαετίες με παράνομες χρεώσεις, αντισυνταγματικά πανωτόκια, δάνεια, πιστωτικές, ληστρικά επιτόκια, μας κατακλέβουν.
Το κράτος, όχι μόνο συνηγορεί και καλύπτει αυτήν την τακτική των τραπεζών, αλλά... προσθέτει στην πλάτη μας εξοντωτική φορολογία που καθημερινά αυξάνει και τροποποιείται σύμφωνα με τις ανάγκες του τέρατος, δηλαδή του συστήματος.
Προστίθενται νέες έκτακτες - παράνομες εισφορές, τέλη, σε όλα.
Στους μισθούς μας, στις συντάξεις, στην υγεία - χρέωση για επίσκεψη στα νοσοκομεία, στις περιουσίες μας που τις έχουμε ήδη χιλιοπληρώσει, παράνομα κ ακριβά διόδια, στα εισιτήρια ΜΜΜ, αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα καθημερινά αναγκαία αγαθά που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε.
Πανάκριβες και παράνομες υπηρεσίες παντού.
Οι δε μεγαλοεπιχειρηματίες φοροδιαφεύγουν με τις off shore τους. και καλούμαστε εμείς να πληρώσουμε την κρίση τους.

Από την άλλη είμαστε εμείς.
Ο ένας και μοναδικός κινητήριος μοχλός όλου αυτού του συστήματος.
«Αυτοί» το ξέρουν ότι εμείς και μόνο εμείς μπορούμε και το συντηρούμε.
Εμείς το «ταΐζουμε».
Όλα τα παραπάνω τα φτιάχνουν για τον καλύτερο πελάτη τους, εμάς.
Το κακό είναι ότι «εμείς» δεν το έχουμε καταλάβει, δεν έχουμε καταλάβει πόση δύναμη έχουμε στα χέρια μας.
Ήταν δυστυχώς πολύ αργά όταν αποφασίσαμε να ενωθούμε και να αντιδράσουμε σε όλους αυτούς που καπηλεύονται τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας. Ωστόσο, «αγανακτήσαμε» όπως λένε οι πολλοί, βγήκαμε στους δρόμους, φωνάξαμε, με λίγα λόγια δείξαμε ότι πάμε να σηκώσουμε κεφάλι.
Τα αποτελέσματα οι περισσότεροι τα γνωρίζουμε.
Στο απόλυτα «δημοκρατικό» και «δίκαιο» κράτος που ζούμε, σαν απάντηση στις ειρηνικές διαμαρτυρίες μας εισπράξαμε βία.
Και, μάλιστα, πολύ βία...
Οι «μεγάλοι» φοβούνται την αντίδραση του κόσμου και γι αυτό δεν τον θέλουν στο δρόμο, αντίθετα τον θεωρούν μεγάλο κίνδυνο.
Όπως αποδείχθηκε, αυτός ο πόλεμος ήταν, είναι και θα είναι άνισος.
Εμείς πολεμάμε με το δίκιο που μας πνίγει, αυτοί απαντάνε με χημικά, βία, χούντα.
Αποτέλεσμα: Όλο αυτό είναι απλά μια τσιμπιά στο παχύδερμο «τέρας».
Πήγαμε στον πόλεμο άοπλοι, έχοντας ξεχάσει στο σπίτι μας το μεγαλύτερο όπλο, το πιο δυνατό, που όσο και να πυροβολεί δε χύνεται ούτε μια στάλα αίμα, δεν ανοίγει κανένα κεφάλι, δεν καίγεται κανένα κτίριο, δεν κλείνει κανένας δρόμος.
Ποιο είναι αυτό;
Μα τι άλλο από το πορτοφόλι μας.

Το ΣΥΣΤΗΜΑ - ΘΗΡΙΟ θρέφεται με χρήμα, το χρήμα το παράγουμε και το διακινούμε μόνο ΕΜΕΙΣ.
Αυτό όσο πεινάει (και είναι αχόρταγο) τόσο θα μας κυνηγάει.
Κι αν δεν το ταΐσουμε τι θα γίνει;
Έχετε σκεφτεί πως με μια δύσκολη φαινομενικά αλλά παράλληλα απλή κίνηση μπορούμε να το ταρακουνήσουμε μέχρι και να το ρίξουμε για τα καλά; Μήπως κι έτσι «καταλάβουν» τη δύναμη μας;
Πως;
Με αποχή από την οποιαδήποτε κατανάλωση.
Αν για ένα μικρό χρονικό διάστημα δεν κινηθεί ούτε ένα ευρώ στην αγορά, η φωνή μας θα ακουστεί πάνω από τις κυβερνήσεις, το ΔΝΤ, τα ΜΑΤ, τις τράπεζες, την Άγκελα, τα χρηματιστήρια..
Είναι βέβαιο πως ενώ εμείς μπορούμε να το κάνουμε χωρίς καμιά σοβαρή επίπτωση, το σύστημα θα γονατίσει.
Η αχίλλειος πτέρνα των πλουτοκρατών δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την τσέπη τους.
Από πού θα έχουν να εισπράξουν φόρους και τόκους αν δε γίνουν συναλλαγές;
Ακούγεται δύσκολο αλλά αν το σκεφτούμε καλά, είναι πανεύκολο.Ζητάμε την συμμετοχή όλου του κόσμου σε αυτή την δράση.
Καλέστε όσους ξέρετε να συμμετέχουν.
Και αν δεν συμμετέχουν σε αυτό το πρώτο κάλεσμα, να είστε σίγουροι πως όταν δουν τα αποτελέσματα, θα συμμετάσχουν στο επόμενο ή στο μεθεπόμενο.
Γιατί δεν θα σταματήσουμε μέχρι να γίνει αυτή η εβδομάδα αποχής ένα πραγματικά άνευ προηγουμένων κάλεσμα για συνολική στάση πληρωμών - κατανάλωσης.

Το πλάνο:
Για μια εβδομάδα ΔΕΝ θα ξοδέψουμε ούτε 1 ευρώ.
- Από τρόφιμα καταναλώνουμε μόνο ότι έχει ήδη το σπίτι μας. Όλα τα σπίτια (ακόμα τουλάχιστον) έχουν αρκετά τρόφιμα που παραμένουν στα ντουλάπια.
- Εάν μας τελειώσει κάτι και το χρειαζόμαστε οπωσδήποτε το παίρνουμε από φίλους-γείτονες.
- Δεν κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις. Σε ότι αφορά τη δουλειά, όποιος μπορεί ας χρησιμοποιήσει ΜΜΜ και εννοείται ότι εκεί δεν θα πληρώσει εισιτήριο.
Όσο περισσότεροι συμμετάσχουν σε αυτό δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους εισπράκτορες, θέλουμε και αυτούς να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα (επίσης πληροφορίες για άρνηση πληρωμών στα εισιτήρια και τα διόδια θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ). Το αυτοκίνητο καλό είναι να μην το χρησιμοποιούμε παρά μόνο για ανάγκη, κρατάμε τη βενζίνη μόνο για τις απαραίτητες μετακινήσεις.
- Δεν βγαίνουμε για καφέ-ποτό σε μαγαζιά, το καλύτερο μπαρ είναι τα μπαλκόνια μας με όμορφη παρέα!
- Αν είμαστε έξω και διψάμε, έχουμε φροντίσει να πάρουμε μπουκαλάκι με νερό από το σπίτι μας.
- Και επειδή οι πιο πολλοί έχουν θέμα με τα τσιγάρα (πιο πολύ και από τη βενζίνη) μπορούν σιγά σιγά και όχι μαζικά να προμηθευτούν τα πακέτα που χρειάζονται έως την ημερομηνία έναρξης της εβδομαδιαίας αποχής. Αυτά και μόνο αυτά.
Τα υπόλοιπα σίγουρα τα φέρνουμε βόλτα.
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Σε καμία περίπτωση δεν αδειάζουμε το σούπερ μάρκετ και τα περίπτερα μια ημέρα πριν και σαφώς ούτε μετά από αυτήν την εβδομάδα
αλλά σιγά σιγά.
Ο σκοπός είναι να μη δημιουργηθεί τζίρος στην αγορά αυτές τις ημέρες.
Το να γίνει μαζική κατανάλωση δεν βοηθά το στόχο.
- Τι αγοράζουμε: Το θέμα είναι να μην αγοράσουμε τίποτα.
Αν ωστόσο προκύψουν ανάγκες, «επιτρέπεται» μόνο το γάλα των παιδιών και τα φάρμακα.
Που καλό είναι και αυτά αν μπορούμε να τα δανειστούμε ή να τα έχουμε προμηθευτεί από πριν, (όχι μια μέρα πριν).
Επίσης, αν πραγματικά χρειαστεί να γίνουν άλλου είδους αγορές, στο χέρι και στη συνείδηση του καθένα μας είναι το ποιες θα κρίνει ότι είναι άκρως απαραίτητες.
Προτιμήστε τα μικρομάγαζα της γειτονιάς σας.
- Εννοείται ότι δεν πληρώνουμε κανένα λογαριασμό αυτές τις ημέρες.
Για 5 εργάσιμες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Στην ανάγκη ας πληρωθεί κάτι επείγον από πριν και πάλι όχι μια μέρα πριν.
Κανένας μας δεν θα πάθει τίποτα αν δεν καταναλώσει για λίγες μέρες.
Δεν θα πεινάσουμε, δεν θα κινδυνέψουμε, και το κυριότερο δεν θα παρανομήσουμε πουθενά.
Δεν θα έχουν από πού να μας διώξουν.
Δεν θα παραμελήσουμε καμία από τις υποχρεώσεις μας στη δουλειά ή στην οικογένεια μας.
Και σίγουρα κανένα μαγαζί δεν θα κλείσει λόγω της αποχής.
Ναι, ίσως κάποιοι ζοριστούν αλλά και εκείνοι είναι καταναλωτές και θα ακολουθήσουν με τον ίδιο τρόπο.
Θα τους πολεμήσουμε αναίμακτα, ειρηνικά και εύκολα με το πιο δυνατό όπλο.Η μοναδική δικαιολογία να μην το κάνουμε είναι το να μην συμφωνήσουμε ότι θα έχει αποτέλεσμα.
Δεν θέλουμε να αναλώσουμε τη σκέψη μας στο γιατί «δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όλο αυτό» αλλά στο πώς μπορούμε να το κάνουμε να δουλέψει.
Να πιάσουμε θέση και να δούμε τα αποτελέσματα.
Να δούμε τι θα μεταδίδουν «οι φίλοι μας» τα ΜΜΕ.
Για αυτό καλούμε όλους τους Έλληνες να συμμετάσχουν στο 7ήμερο Αποχής από Συναλλαγές!
Ούτε 1 ευρώ να μην βγει από το πορτοφόλι μας από τις 20 έως και τις 26 Οκτώβρη.
***********************************************************

ΥΓ (και για να επιστρέψουμε στον κ. Γιώργο, ακολουθούν επισημάνσεις της Φρηκιπαίδειας, για το μέγεθος του Ανδρός, τις οποίες δεν συμμερίζομαι. Γιατί; Είναι επιεικώς μετριοπαθείς.)

-Το ατομικό ρεκόρ του στις συνεχόμενες λέξεις (2) ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί από όσους τον γνωρίζουν.

-Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καταφέρει:
Να κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες για 3 νανοδευτερόλεπτα.
Να πέσει από ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες.
Να κάνει κανό, χωρίς να πέσει από το ποδήλατο.
Να κάνει 9 συντακτικά λάθη σε μια πρόταση 8 λέξεων.
Να συνδυάσει το υποκείμενο με το ρήμα σε δευτερεύουσα πρόταση.
Να κλίνει άκλιτα μέρη του λόγου.
Να κατατρομάξει τη Δεξιά και το κεφάλαιο.
Να γίνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας, άσχετα που δεν ξέρει τι είναι αυτό: Τόσο το "Πρωθυπουργός", όσο και το "Ελλάδα".

Από το mediasoup
 
http://greki-gr.blogspot.com/2011/10/blog-post_711.html

Τα «τσιτάτα» του Θύμιου που έγραψαν ιστορία

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η κόντρα της κυβέρνησης με τους ταξιτζήδες, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κλέψει την παράσταση.Οι δηλώσεις του εναντίον του υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Ραγκούση, του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, της Τρόικα και όποιον άλλο θεωρούσε υπεύθυνο για την απελευθέρωση των αδειών των ταξί προκάλεσαν και γέλιο και οργή. Μετά από δηλώσεις όπως «Αν είναι να πεθάνουμε εμείς, θα πεθάνετε όλοι μαζί μας» ή «Του είπα ότι είναι το μεγαλύτερο φασισταριό», ήταν απορίας άξιο πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος παρέμεινε τόσους μήνες τομεάρχης Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας. Τελικά μία σύντομη δήλωση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη, ανακοινώθηκε η διαγραφή του κ. Λυμπερόπουλου. Ο κ. Μιχελάκης τόνισε: «Αυτά που λέει ο Αντώνης Σαμαράς τα εννοεί». 
Στο ανθολόγιο του Θύμιου Λυμπερόπουλου πάντως ξεχωριστή θέση έχει ο Γιάννης Ραγκούσης, καθώς οι περισσότερες ατάκες έχουν αυτόν ως αποδέκτη. Το iefimerida.gr σας παρουσιάζει τις δέκα καλύτερες ατάκες του προέδρου του ΣΑΤΑ...
«Ο Ραγκούσης είναι χαζοχαρούμενος υπουργός»
«Ο Ραγκούσης είναι αφελής, αγράμματος και ύπουλος»
«Του είπα ότι είναι το μεγαλύτερο φασισταριό»
«Εάν υπάρχει δικαιοσύνη θα έπρεπε να τον συλλάβει για εσχάτη προδοσία»
«Αυτά που κάνει μόνο στο χωριό του περνάνε»
«Έναν ένα θα τους στοχοποιήσουμε και θα έχουν την αντιμετώπιση που θα έχει και ο ίδιος ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης»«Θα τον λιώσω»«Θα περικυκλώσουμε το ξενοδοχείο των Τροϊκανών και θα τους πάμε σηκωτούς στον Βενιζέλο»«Θα πάμε τόσο κοντά τους, ώστε η ανάσα μας να τους πνίγει και να μην μπορούν να αναπνεύσουν»«Αν είναι να πεθάνουμε εμείς θα πεθάνετε όλοι μαζί μας»
Από iefimerida
 
http://greki-gr.blogspot.com/2011/10/blog-post_6660.html

Μηχανισμός Αντικυθήρων σε ρολόι χειρός

antikwatch- miastala

Posted by  
HublotWatch ανακατασκευάζει τον μηχανισμό των Αντικυθήρων για ρολόι χειρός. Η Ελβετική εταιρείακατασκευής ρολογιών πολυτελείας Hublot «στρίμωξε» τον μηχανισμό των Αντικυθήρων–τον εξαιρετικής ακριβείας υπολογιστή της Αρχαίας Ελλάδας–σε ένα μοναδικό χειροποίητο ρολόι χειρός.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας εξελιγμένος μηχανισμός που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα π.Κ.Ε. Τότε, χάθηκε για τα επόμενα 2000 χρόνια, όταν ένα Ρωμαϊκό πλοίο βυθίστηκε κοντά στις ακτές των Αντικυθήρων ώσπου οι δύτες επιτέλους τον ανακάλυψαν ξανά το 1901.
Οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι εντυπωσιάστηκαν με την πολυπλοκότητά του και την ακρίβειά του–παρόμοιοι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται στην αστρονομία έκαναν να εμφανιστούν ξανά τον 14ο αιώνα μ.Κ.Ε.–αλλά ο βαθμός της διάβρωσής του και ο αριθμός των κομματιών που του έλειπαν κατέστησαν δύσκολη την εξακρίβωση της λειτουργίας του για ακόμα έναν αιώνα.
Το 2006, οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ υψηλής ευκρίνειας ώστε να διαπεράσουν τα στρώματα των ακαθαρσιών και της σκουριάς για να δουν τους μηχανισμούς και να διαβάσουν περισσότερες Ελληνικές επιγραφές. Το μεταφρασμένο κείμενο οδήγησε τους ιστορικούς να συμπεράνουν ότι οι μηχανισμοί του ήταν στην πραγματικότητα μέρος ενός εξαιρετικής ακρίβειας ηλιακού ημερολογίου που είχε τη δυνατότητα να προβλέψει τις ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις που πρόκειται να συμβούν δεκαετίες μπροστά.
Τώρα, οι «μάγοι» της ωρολογοποιίας της Hublot έχουν ανακατασκευάσει την συσκευή, την έχουν συρρικνώσει σε τέτοιο βαθμό για να χωράει σε ένα ρολόι χειρός.
«Η πρώτη δουλειά της ομάδας ήταν να δημιουργήσει μέσα σε χώρο λίγων κυβικών εκατοστών αυτό που οι μηχανικοί της αρχαιότητας είχαν κατασκευάσει μέσα σε αρκετές εκατοντάδες κυβικά εκατοστά, διασφαλίζοντας ότι η κατασκευή τους ήταν απολύτως πιστή στην αρχική μορφή του μηχανισμού,» είπε ο εκπρόσωπος της εταιρίας.
Η πρωταρχική λειτουργία του ρολογιού αυτού θα είναι παραδόξως να δείχνει την ώρα. Αλλά η πρόσθια και πίσω όψη του αποκαλύπτουν ένα συνονθύλευμα από καντράν, μηχανισμών και ημερολογίων. Στην πρόσθια όψη δείχνει ένα ημερολόγιο για τους Πανελλήνιους αγώνες, το Αιγυπτιακό ημερολόγιο, το Ζωδιακό ημερολόγιο, τις φάσεις της σελήνης και ένα διάφραγμα που δείχνει τον Ήλιο και την Σελήνη.
Στην πίσω όψη το ρολόι δείχνει τον Καλλιπικό Κύκλο (έναν κύκλο 76 ετών που είχε προτείνει ο Κάλλιπος το 330π.Κ.Ε.), τον Μετωνικό Κύκλο (έναν κύκλο 235 μηνών, 19 χρόνων), το κύκλο του Σάρου (223 συνοδικοί κύκλοι που χρησιμοποιούνται για να προβλεφθούν οι εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης) και ο Εξέλιγμος Κύκλος (ένας κύκλος 54 ετών για την πρόβλεψη συνεχών εκλείψεων). Δηλ. δεν είναι μονάχα, για να κοιτάς την ώρα, αν άργησες στο ραντεβού.
Δυστυχώς, δεν θα μπορέσετε να αγοράσετε ένα από αυτά τα ρολόγια, έτσι μην έχετε ελπίδες κοιτάζοντας το Εξέλιγμο ημερολόγιο όταν θα είστε έτοιμοι. Το ρολόι θα παρουσιαστεί σε έκθεση για ρολόγια στην πόλη της Βασιλείας την Άνοιξη του 2012, και μετά θα μεταφερθεί σε μόνιμη έκθεση στο Musée des Arts et Métiers.
miastala
miastala2
Τι είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων;
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ως αστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα, ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό. Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων όπως έχει ονομαστεί ένα αστρονομικό όργανο – υπολογιστής που μετρούσε τις εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης και κατά πάσα πιθανότητα τις τροχιές των πλανητών. Μια διάταξη που είναι από τις πιο σημαντικές μηχανικές εφευρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά του Ελληνικού νησιού Αντικύθηρα μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης. Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει χρονολογείται μεταξύ του 120 π.κ.ε. και του 90π.κ.ε. αρκετά πριν από την ημερομηνία του ναυαγίου, το οποίο ενδέχεται να συνέβη ανάμεσα στο 87 π.κ.ε. και 63 π.κ.ε.. Θα μπορούσε να ήταν κατασκευασμένο μέχρι μισόν αιώνα πριν το ναυάγιο. Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1900 σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρων και πολλοί θησαυροί, αγάλματα και άλλα αντικείμενα, ανασύρθηκαν από Συμιακούς σφουγγαράδες και βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.
Το περίεργο εύρημα: ένα κουτί (20x30x8 εκ.) με μπρούτζινα και ξύλινα μέρη που είχαν παραμορφωθεί από τη διάβρωση. Το 1902, ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης το εξέτασε με μεγαλύτερη προσοχή για να ανακαλύψει με έκπληξη ότι τα μεταλλικά μέρη του έχουν περίγραμμα οδοντωτών τροχών,ενσωματωμένο και εμφανείς επιγραφές με αστρονομικούς όρους. .
Οι κατοπινοί ερευνητές διαφώνησαν σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ τους αλλά όλοι ήταν σίγουροι ότι επρόκειτο για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας που χρονολογείτο περίπου έναν αιώνα π.Χ., και ότι δεν είχε ανακαλυφθεί σε κανένα μέρος του κόσμου τίποτα παρόμοιο για τα επόμενα 1.300 χρόνια. Κανείς όμως δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα τι ήταν. Άλλωστε, οι μελετητές δεν είχαν ιδιαίτερα εξελιγμένα μέσα έρευνας και δια του γυμνού οφθαλμού ήταν εξαιρετικό παρακινδυνευμένο να βγάλουν συμπεράσματα.
Αργότερα ερεύνησε το Μηχανισμό ο Derek de Solla Price με τη βοήθεια επιστημόνων από τον Δημόκριτο κατά τη δεκαετία του ‘50. Ο Βρετανός μάλιστα είχε προχωρήσει και σε μια ανακατασκευή του αντικειμένου, της οποίας η ορθότητα αμφισβητήθηκε αργότερα. Όσο δεν υπήρχε μια τεκμηριωμένη και συνολική απάντηση για το μυστηριώδες αντικείμενο, τόσο γίνονταν πιο ακραίες οι εκδοχές για τη φύση και την προέλευσή του. Άλλωστε ένας από τους ερευνητές που ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερο για τον μηχανισμό ήταν και ο περίφημος Εριχ Φον Νταίνικεν που μιλούσε για εξωγήινους.
antikythera-miastala
Ο μηχανισμός είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια. Είναι φτιαγμένος από μπρούντζο σε ένα ξύλινο πλαίσιο και έχει προβληματίσει και συναρπάσει πολλούς ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας αφότου ανακαλύφθηκε. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής σχεδιασμένος για να υπολογίζει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων. Πρόσφατες λειτουργικές ανακατασκευές της συσκευής υποστηρίζουν αυτήν την ανάλυση. Ο ανακαλυφθείς μηχανισμός της κίνησης της Σελήνης είναι εξαιρετικά εντυπωσιακός, καθότι δίνει τη δυνατότητα μεταβλητής γωνιακής ταχύτητας στον άξονα που κινεί τη Σελήνη (δεύτερος Νόμος Κέπλερ).
anticythere_miastalaMeccanismo di Antikytera.jpg
Ο καθηγητής Ντέρεκ ντε Σόλλα Πράις (Derek De Solla Price), φυσικός και ιστορικός της επιστήμης που εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο του Γέηλ, δημοσίευσε ένα άρθρο για τον μηχανισμό αυτό στο περιοδικόScientific American τον Ιούνιο του 1959, όταν ακόμα ο μηχανισμός δεν είχε μελετηθεί πλήρως. Το 1973 ή το 1974 δημοσίευσε τη μονογραφία του με τίτλο «Γρανάζια από τους Έλληνες», βασισμένη σε σάρωση του μηχανισμού με ακτίνες γ που πραγματοποίησε ο ακτινοφυσικός του Ε.ΚΕ.Φ.Ε. «Δημόκριτος» Χαράλαμπος Καράκαλος. Ο Πράις υποστήριξε ότι η συσκευή αυτή θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί από τη Σχολή του Απολλωνίου στη Ρόδο. Τα συμπεράσματά του δεν έγιναν αποδεκτά από τους ειδικούς της εποχής, οι οποίοι πίστευαν ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν το θεωρητικό υπόβαθρο για μια τέτοια κατασκευή.
Η σύγχρονη έρευνα υποστηρίζεται από την τελευταία τεχνολογία με τη βοήθεια μεγάλων εταιρειών, με πρωτοποριακά προγράμματα ψηφιακής απεικόνισης και έναν ειδικό τομογράφο, ο οποίος κατασκευάστηκε ειδικά για την έρευνα του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Τα αποτελέσματα την έρευνας επιβεβαίωσαν ότι ο μηχανισμός φέρει 30 οδοντωτούς τροχούς οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από 10 άξονες. Η λειτουργία του μηχανισμού κατέληγε σε τουλάχιστον 5 καντράν, με έναν ή περισσότερους δείκτες για το καθένα. Με τη βοήθεια του τομογράφου έχουν διαβαστεί αρκετές από τις επιγραφές που υπήρχαν στις πλάκες και στους περιστρεφόμενους δίσκους, οι οποίες εμπεριέχουν αστρονομικούς και μηχανικούς όρους, και έχουν χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως ένα είδος «εγχειριδίου χρήσης» του οργάνου.
Ο μηχανισμός αυτός έδινε, κατά την επικρατέστερη σύγχρονη άποψη, τη θέση του ήλιου και της σελήνης καθώς και τις φάσεις της σελήνης. Μπορούσε να εμφανίσει τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης βασιζόμενος στον βαβυλωνιακό κύκλο του Σάρου. Τα καντράν του απεικόνιζαν επίσης τουλάχιστον δύο ημερολόγια, ένα ελληνικό βασισμένο στον Μετωνικό κύκλο και ένα αιγυπτιακό, που ήταν και το κοινό «επιστημονικό» ημερολόγιο της ελληνιστικής εποχής.
  • Οι παλαιότερες απόψεις που έχουν παρουσιασθεί (κυρίως πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) για πιθανές χρήσεις με το όργανο αυτό είναι: αστρολάβος, ή δρομόμετρο, ή αναφορικό ρολόι, ή πλανητάριο, ή αστρονομικό ναυτικό ρολόι ή πλοογνώμονας της αρχαιότητας. Όλες αυτές οι χρήσεις δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενες.
Για την ικανότητα κατασκευής πολύπλοκων μηχανισμών από γρανάζια, έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες, γιατί ουσιαστικά σαφή αναφορά στους οδοντωτούς τροχούς έχουμε για πρώτη φορά από τον αλεξανδρινό μηχανικό Ήρωνα. Όμως υπάρχουν ενδείξεις που υποδεικνύουν τον Αρχιμήδη ή και τον Κτησίβιο ως πιθανούς εφευρέτες του οδοντωτού τροχού.
Ο Αρχιμήδης είναι γνωστός για τις πολύπλοκες κατασκευές του που αναπαριστούσαν τις κινήσεις των άστρων και των πλανητών στο στερέωμα, έχουμε όμως πληροφορίες μόνο για το τι λειτουργίες εκτελούσαν και όχι για το πως τις εκτελούσαν. Πιθανότατα όμως ο τρόπος λειτουργίας τους να ήταν παρόμοιος με του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Τη σφαίρα του Αρχιμήδη έχουν αναφέρει οι Πάππος, Πρόκλος, Σέξτος Εμπείρικος, Φιρμίκιος, Μαρτιανός Καπέλλα, Οβίδιος και Τερτυλλιανός, όμως την σημαντικότερη μαρτυρία δίνει ο Κικέρων.
Στα πρώιμα στάδια της εξέλιξης παρόμοιων μηχανισμών βρίσκουμε τα ηλιακά ρολόγια, αρχικά στατικά και αργότερα μεταφερόμενα. Τα μεταφερόμενα ηλιακά ρολόγια είναι κοντινοί πρόγονοι του μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Με τα νεότερα ευρήματα γίνεται φανερό ότι η τεχνολογία των οδοντωτών τροχών διατηρήθηκε εν μέρει και στο Βυζάντιο, δεδομένου ότι έχει βρεθεί ένας απλούστερος μηχανισμός κατασκευασμένος τον 5ο-6ο αιώνα. Μάλιστα αντίστοιχος μηχανισμός περιγράφεται από τον μεταγενέστερο Άραβα Αλ Μπιρουνί. Ένα μεγάλο ποσοστό των τεχνολογικών κατακτήσεων στον τομέα αυτό αφομοιώθηκε από τους Άραβες. Όπως είναι επίσης γνωστό, πλήθος αρχαίων ελληνικών πραγματειών έχουν διασωθεί μόνο σε αραβικές μεταφράσεις. Οι Άραβες πειραματίστηκαν με διάφορα σχέδια και κατασκευές για να αποδείξουν την ορθότητα των ελληνικών κειμένων.
ArticleRecords-miastala
Η τεχνολογία των οδοντωτών τροχών εξελίχθηκε μεταξύ άλλων στην ωρολογοποιία που εμφανίστηκε και άνθησε τον 13ο και 14ο αιώνα.
Εκείνη την εποχή 90 π.κ.ε – 120 π.κ.ε. δεν ζούσε άλλος μεγάλος αστρονόμος στον ελλαδικό χώρο εκτός από τον Ίππαρχο, ο οποίος εκτός από αστρονόμος ήταν και μαθηματικός, γεωγράφος και μετεωρολόγος. Έζησε μετά τον Αρχιμήδη, τον Αρίσταρχο, τον Απολλώνιο και τον Ερατοσθένη.
  • Ήταν η ίδια εποχή, από το 161 π.κ.ε. μέχρι και το 126 π.κ.ε., που ο Ίππαρχος έκανε πολλές παρατηρήσεις στη Βιθυνία, τη Ρόδο και την Αλεξάνδρεια. Στο έργο του αυτό βοηθήθηκε από μια σειρά οργάνων που φαίνεται ότι ο ίδιος είχε επιμεληθεί την κατασκευή τους και ήταν μεταξύ άλλων ο γνώμων, το ηλιωρολόγιον, το υδρολόγιον, η στερεά σφαίρα, η διόπτρα και ο αστρολάβος. Έτσι, ο Ίππαρχος παρουσιάζεται εξαιτίας της σπουδαιότητας του πλήθους των ανακαλύψεών του ως ο κατεξοχήν δημιουργός της επιστήμης της Αστρονομίας και ως ο μεγαλύτερος αστρονόμος παρατηρητής όλων των εποχών.  Ίσως λοιπόν και ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων φτιάχτηκε από τον Ίππαρχο.
Ο Ίππαρχος ειδικότερα ασχολήθηκε με τον προσδιορισμό της διάρκειας του τροπικού έτους και με τη μέτρηση των εκλειπτικών συντεταγμένων των απλανών αστέρων. Έτσι, οδηγήθηκε στη θεμελιώδους σημασίας ανακάλυψη του φαινομένου της μεταπτώσεως των ισημεριών, πάνω στο οποίο στηρίζεται ολόκληρο το σημερινό οικοδόμημα της αστρονομίας θέσεως.
Ο Κικέρων (106-43 π.κ.ε.). πολιτικός και φιλόσοφος, είχε επισκεφτεί τη Ρόδο στα έτη 79-78 π.κ.ε. και έχει αναφερθεί σε ένα μηχανισμό όμοιο με αυτόν των Αντικυθήρων του Ποσειδώνειου Απαμέα (135-50 π.κ.ε.), ενός αστρονόμου, γεωγράφου και γεωλόγου που ζούσε στη Ρόδο. Γράφει ο Κικέρων:
«Πρόσφατα κατασκεύασε ο φίλος μας Ποσειδώνιος μια συσκευή, η οποία σε κάθε περιστροφή αναπαράγει τις ίδιες κινήσεις του Ήλιου, της Σελήνας και των πέντε πλανητών.»
Ο στρατηγός Μάρκελλος, ο κατακτητής των Συρακουσών, είχε μεταφέρει τους μηχανισμούς του Αρχιμήδη, μετά τη δολοφονία του τελευταίου, και τους τοποθέτησε στον ναό της Αρετής στη Ρώμη, όπου παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Ποσειδώνιος, στον οποίο γίνεται αναφορά από τον Κικέρωνα, είχε ζήσει για ένα διάστημα στη Ρώμη ως πρέσβης της Ρόδου, και φαίνεται ότι είχε μελετήσει τους μηχανισμούς του Αρχιμήδη, οπότε κατασκεύασε κάτι παρόμοιο.
Οι τελευταίες έρευνες
Τα τελευταία χρόνια  οι έρευνες έγιναν, για πρώτη φορά, με τη βοήθεια πολλών ειδικών από διαφορετικά αλληλοσυμπληρούμενα πεδία και όχι από μεμονωμένους επιστήμονες, ενώ είχαν στη διάθεσή τους τα πιο εξελιγμένα μέσα. Με τη βοήθεια του μηχανισμού ψηφιακής απεικόνισης PTM Dome έγινε δυνατή η επανεμφάνιση σχεδόν σβησμένων κειμένων και στοιχείων της επιφάνειας του μηχανισμού που δεν είναι ευδιάκριτα ακόμα και με τα καλύτερα συστήματα συμβατικής και ψηφιακής φωτογράφησης.
Λίγο αργότερα η Βρετανική εταιρεία X-Tek έστειλε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τον πρωτοποριακό τομογράφο Blade Runner, βάρους 8 τόνων. Είναι ένα μηχάνημα που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μόνο και μόνο για τη συγκεκριμένη έρευνα, κόστους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας παθιάστηκε με το θέμα του μηχανισμού των Αντικυθήρων και προσέφερε δωρεάν τον τομογράφο.
Η εξέταση αποκάλυψε άγνωστες πτυχές του εσωτερικού του μηχανισμού. Διαβάστηκαν για πρώτη φορά έπειτα από δύο χιλιάδες χρόνια επιγραφές το πάχος των οποίων δεν ξεπερνά το ένα δέκατο του χιλιοστού.
Αργότερα πάνω σε αυτό το Μηχανισμό φτιάχτηκαν τα ηλιακά ρολόγια, αρχικά στατικά και αργότερα μεταφερόμενα. Στο Βυζάντιο βρέθηκε παρόμοιος μηχανισμός κατασκευασμένος τον 7ο αιώνα. Αντίστοιχος μηχανισμός περιγράφεται και από τον μεταγενέστερο Άραβα Αλ Μπιρουνί. Ένα μεγάλο ποσοστό των τεχνολογικών κατακτήσεων στον τομέα αυτό αφομοιώθηκε από τους Άραβες. Η τεχνολογία των οδοντωτών τροχών εξελίχθηκε στην ωρολογοποιεία που εμφανίστηκε και άνθησε τον 13ο και 14ο αιώνα. Ιδιαίτερα για το διαφορικό γρανάζι που αποτελεί και το πιο εντυπωσιακό εύρημα στο μηχανισμό, πρέπει να αναφερθεί ότι επανεμφανίστηκε δεκάδες αιώνες αργότερα.
———————————————————–
———————————————————-
© Η Αντιγραφή επιτρέπεται με σύνδεσμο στο άρθρο
αντικυθηρα1
αντικυθηρα2
Στις φωτογραφίες 2 έως 6, φαίνεται ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων !!! Στις φωτογραφίες 4 έως 6 είναι διάφορες ανακατασκευές του. Πασίγνωστος. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ωςαστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.
Σκοπός μου εδώ, είναι να απολαύσεις όμορφες κατασκευές και μαγικά σχέδια.
Τα υπόλοιπα είναι διάφορα Αστρονομικά Ρολόγια από διάφορα μέρη του κόσμου !
 
Antikythera Mechanism
Antikythera Mechanism
ΠΗΓΗ ΑΠΟ:ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters