Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Παπούλιας, Παπανδρέου, Βενιζέλος στον πίνακα Damnatio memoriae…


του Θανάση Αντωνόπουλου

Damnatio memoriae (= καταδίκη μνήμης, καταδικαστική ιστορική μνήμη).


Ο λατινικός όρος αναφέρεται στην περιγραφή της Ιστορικής Μνήμης και προσδιορίζει τα «αλήστου μνήμης» ιστορικά γεγονότα, τα οποία αποτελούν αρνητικούς σταθμούς για την πορεία των πόλεων-κρατών με την εκχώρηση της Εθνικής τους Κυριαρχίας και Ανεξαρτησίας σε ξένες δυνάμεις-κράτη ή ακόμη και ένωση κρατών, π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα, προς φρονηματισμό και «αεί καταδίκη» των αποφράδων αυτών ιστορικών σταθμών, οι αρχαίες πόλεις-κράτη κυκλοφορούσαν και νομίσματα με τη σχετική υπενθύμιση.
Ο όρος έκτοτε ενσωματώθηκε στο Διεθνές Δίκαιο και σηματοδοτεί τους «σκοτεινούς ιστορικούς σταθμούς» των Λαών και των Εθνών.


Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ…
Στον πίνακα Damnatio memoriae, και κατά μία σύντομο αναφορά, εντάσσονται:
• Η Ανταλκίδειος Ειρήνη (393 π.Χ.), όταν ο σπαρτιάτης στρατηγός Ανταλκίδας έσπευσε ικέτης στους Πέρσες και εκχώρησε την ανεξαρτησία των ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας στην περσική κυριαρχία.
• Η αιχμαλωσία των 1.000 προσωπικοτήτων της Αχαϊκής Συμπολιτείας, μεταξύ των οποίων και ο ιστορικός Πολύβιος, μετά τη μάχη παρά τας Κυνός Κεφαλάς (197 π.Χ.) με τη σύμπραξη των Ρωμαιοφρόνων της πόλεως του αρχαίου Λεοντίου υπό την ηγεσία του διαβόητου Καλλικρατίδα. Κατ' αυτόν τον τρόπο αποκεφαλίσθηκε η ηγεσία της Συμπολιτείας, ώστε λίγα χρόνια αργότερα η Ελλάδα (146 π.Χ.) υπήχθη στη ρωμαϊκή κυριαρχία και απετέλεσε την Provincia Achaia του ρωμαϊκού Ιμπέριουμ.
• Το «Σύμφωνο της Πωληθείσης Ελλάδος» (1825), όταν παρά τις διαμαρτυρίες του αγνού πατριώτη Δημητρίου Υψηλάντη, η φατρία του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου υπήγαγε το αγωνιζόμενο για την ανεξαρτησία του Ελληνικό Έθνος στην «προστασία» της Αγγλίας.


ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Στην ευρύτερη νεώτερη Ευρωπαϊκή Ιστορία στον πίνακα Damnatio Memoriae εντάσσονται:
• Άνσλους Αυστρίας (1938). Ενσωμάτωση του κράτους της Βιέννης με τη σύμπραξη του εγχώριου Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος στο Γ' Ράιχ.
• Συνθήκη Πετέν με Χίτλερ (1940) και δημιουργία του προτεκτοράτου του Βισί υπό τον έλεγχο του Γ' Ράιχ.
• Συμφωνία συνεργασίας του νορβηγού εθνικοσοσιαλιστή ηγέτη Κουΐσλινγκ (1942) με τη ναζιστική Γερμανία και ένταξη της Νορβηγίας, σε αντίθεση με τη γνώμη του νορβηγικού λαού, στη Νέα Τάξη Πραγμάτων.


…ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘ' ΗΜΑΣ
• Συμφωνία Γ. Τσολάκογλου-Βέρμαχτ (Απρίλιος 1941), παρά τις περί του αντιθέτου διαταγές του Ελληνικού Στρατηγείου για τη συνέχιση του πολέμου, επακόλουθο της οποίας ήτο ο σχηματισμός των κυβερνήσεων των δωσιλόγων της Γερμανικής Κατοχής και στην ουσία η υπαγωγή της χώρας ως προτεκτοράτου στο Γ' Ράιχ.


Η Ελλάδα στους δύο αιώνες του ελεύθερου βίου της ουδέποτε συνέτρεξε στην εκχώρηση της Εθνικής της Κυριαρχίας και όταν ακόμη ήταν το αδύναμο κράτος της Μελούνας (Παρκερικά, Πατσιφικά, Αγγλογαλλική Κατοχή κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου [1853-1856], Νοεμβριανά 1916) και κυριαρχούσε η Πολιτική των Κανονιοφόρων των «Προστάτιδων» Δυνάμεων!
Και μάλιστα, ακόμη και επί της δικτατορίας της «4ης Αυγούστου», ο Ιωάννης Μεταξάς (1938) όταν βελγικές τράπεζες απαίτησαν, μέσω προσφυγής τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, την εφάπαξ εξόφληση δανείων της χώρας μας από τα συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα, πρόταξε το συμφέρον του ελληνικού λαού και αρνήθηκε να συμμορφωθεί προς τις τοκογλυφικές απαιτήσεις τους σε βάρος της ευρύθμου λειτουργίας του κράτους. Και δικαιώθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση αυτή απετέλεσε νομολογία του Διεθνούς Δικαίου στην οποία στηρίχθηκαν επί των ημερών μας, και δικαιώθηκαν, οι προσφυγές της Αργεντινής και άλλων υπερχρεωμένων χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Και να ληφθεί υπόψη ότι τα δύο τρίτα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με μελέτες ελλήνων και ξένων έγκυρων οικονομικών αναλυτών, αποτελούνται από επαχθή τοκοχρεωλύσια, που εγγίζουν τα όρια της παράνομης τοκογλυφίας!


ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
Η καθημαγμένη Ελλάδα της Μικρασιατικής Καταστροφής και της καταφυγής στη Μητέρα Πατρίδα 1.500.000 προσφύγων αρνήθηκε να υποκύψει στον εκβιασμό των δανειστών της, να μη δαπανήσει μέρος από τα προσφυγικά δάνεια για την αναδιοργάνωση του Στρατού της.
Ο μέγας πατριώτης και τιμωρός της άρχουσας ελίτ, που οδήγησε τη χώρα στον όλεθρο, διείδε στις απαιτήσεις των δανειστών της, κυρίως Αγγλο-Γάλλων, τα υποχθόνια σχέδιά τους να εκμεταλλευθούν την αδυναμία της Ελλάδας, λόγω της καταστροφής, και να διαρρυθμίσουν τα θέματα του Αιγαίου και της Δυτικής Θράκης προς όφελος του νέου συνεταίρου των, του Κεμάλ.
Σημειώνεται ότι στο σχέδιο του εκβιασμού των «Προστάτιδων» εντάσσεται και η έμμεση υποκίνηση του ηγέτη των Μελανοχιτώνων, του Μπενίτο Μουσολίνι, ένα έτος μετά τη Μικρασιατική Συμφορά, αναιτίως να καταλάβει την Κέρκυρα και η Κοινωνία των Εθνών, ο τότε ΟΗΕ, ως Πόντιος Πιλάτος, να συνυπογράψει την καταδίκη της αιμάσσουσας Ελλάδας να καταβάλει το θύμα, η χώρα μας, τεράστια οικονομική αποζημίωση στον θύτη, τη Ρώμη του Φασισμού!
Και τότε και τώρα ο «μαύρος χρυσός», το πετρέλαιο, πρυτάνευε στις ενέργειες των «προστατών» μας!


ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ ΚΑΙ ΑΜΑΘΕΙΣ
Η σημερινή «άρχουσα ελίτ», αμαθής και ανιστόρητη, θεωρεί, παρά πάσα αρχή Διεθνούς Δικαίου, «χωρίς αισχύνη, χωρίς αιδώ», ότι η Ελλάδα, την οποία «ταυτίζει» με τον νεοδωσιλογισμό της ιδίας και του μεταπρατικού κεφαλαίου, εθελουσίως (!) εκχωρεί την Εθνική της Κυριαρχία και εκποιεί τον εθνικό της πλούτο!
Η ηγεσία, Κάρολος Παπούλιας, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Γ. Παπανδρέου Γ’, ως πρωθυπουργός, και Ευάγγελος Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, και ουσία συγκυβερνήτης, συνυπέγραψαν και συναποδέχθηκαν την οικονομική κατοχή της χώρας από το ξένο αρπακτικό κεφάλαιο. Την αποδοχή για τη χώρα, την οποία εκλήθησαν να κυβερνήσουν, του καθεστώτος της Μειωμένης Εθνικής Κυριαρχίας. Την εκποίηση, και δη «κάτω του κόστους», της δημόσιας περιουσίας. Την υποθήκευση του παρόντος και του μέλλοντος των Ελλήνων στις ορέξεις της νέας αποικιοκρατίας των «εταίρων» μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την απομύζηση κάθε ικμάδας του Ελληνικού Έθνους, τουλάχιστον για την προσεχή πεντηκονταετία. Την περιαγωγή των κατοίκων αυτής της χώρας σε πρόσφυγες στην ίδια τους τη γη.


Η τριάς αυτή της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας επιδαψιλεύει στον εαυτό της το «προνόμιο» να καθέξει περίοπτο θέση στον πίνακα της Damnatio memoriae…

(Το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής)
http://deltio11.blogspot.com/

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο "ΕΛΙΑ ΜΟΣΣΙΑ" (ΜΩΫΣΗΣ)


Όλα τα ωραία ξεκινούν από το αναπάντεχο… Από το αθώο και απρόσμενο… το ίδιο ισχύει και για τον μικρό αλλά σοφό Μωϋσή από τη Δράμα και τα Τρίκαλα κι’ από τα δυο στενά!!!
Ο βομβαρδιστής φίλος «Τ.Ν.» μου έστειλε το παρακάτω …σαν καλοκαιρινό πουκάμισο: "Τώρα πιά που τα πράγματα με την υγεία δείχνουν να «ωρίμασαν» μήπως και μπορεί ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ να μας πεί ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ τελικά η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΦΩΝ ΜΟΣΙΑΛΟΥ και ΠΟΣΟ συνολικά ΚΟΣΤΙΣΕ η αποζημίωση των μελών της;;;"


Ξαφνικά θυμήθηκα και κατάλαβα, ότι δεν έχω φακελώσει τον Υπουργό Εβραϊκής προπαγάνδας των Αθηνών, ενώ άλλοι τινές κατάφεραν και τον προσομοίωσαν επιτυχώς ως Χίτλερ!!! Κι’ από που ν’ αρχίσω???… ΜΟΣΙΑΛΟΣ!!!


Πολύ βαρβατίλα και υπονοούμενο μυρίζει… Έχει γούστο να έχει ρίζες από το Σούλι κι’ ο προπάππος του να έσφαξε κι’ αυτουνού κανέναν Αλβανό πασά, σκέφτηκα κι’ ένιωσα προκαταβολή ντροπής….


Έτσι και μούβγαινε συγγενής ο Μόσιαλος, θα έχανα πάσαν ιδέα για τον Τζέφρι και σύγχιση θα πάθαινα μεγάλη!!!


Μετά γλέπω ότι ήταν (και είναι???) ο υπερσοφός των 100 σοφών του Υπουργείου Υγείας των πιράνχας και ησύχασα. ΕΛΛΗΝΑΣ κλέφτης και σοφός δεν γίνεται, μονολόγησα… Αυτό (το κλέφτης και σοφός) είναι μοναδικό ιδίωμα και προνόμιο και γνώρισμα των Εβραίων κλεφτών και σοφών. Παγκοσμίως και πάπον προς πάπον κληρονομιά Μαρκεζίνικη.




Ξεθάρεψα και άρχισα να ψάχνω τις παρέες του…. ΠΡΩΤΟΝ, και κάτι ύποπτο και βρομώδες συμβαίνει. Οι 95 στις 100 συναναστροφές του είναι κατά Τελ-Αβίβ μεριά και Χάϊφα και Τζερούσαλεμ!!!! Sarah and Thomson and Foubister and Thomas and Morel and Chantal M. and Edwards and Berensen, and Gemmill and Marin and Brogen and Permanand and Govin and Baeten and Rita and Hervey and Tamara and Merkur and Sherry and Ladurner and Allin and …..and δεν συμμαζεύεται…. ΟΧΙ, τέτοιες παρέες με Δραμινούς και Τρικαλινούς μη Εβραίους δεν του χρειαζόταν να κάνει!!!….
ΔΕΥΤΕΡΟ και ύποπτο επίσης: Ο Μόσιαλος είναι στα «μέσα και στα έξω» του LSE (=London School of Economics and Political Science), του κορυφαίου ιδρύματος παραπαιδείας του Λονδίνου και σύμπασας της γηραιάς Ευρώπης, πασίγνωστου για τη χορήγηση πτυχίων και μεταπτυχίων ….δι’ αλληλογραφίας!!!! Επίσης υποπτεύομαι ότι μπορεί να είναι και υποκατάστημα της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, γιατί η υπερπαραγωγή τούβλων και ληστών, οι οποίοι με τεράστια ευκολία γίνονται υπουργοί και πρωθυπουργοί, είναι και αυτό ένα από τα περίεργα γνωρίσματά του.
ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝ: Αυτός ο Μόσιαλος ήταν αρχηγός των σοφών πιράνχας και σοφίζονταν το οτιδήποτε, για να διατηρούν τις ….υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού, στις προμήθειες του αμαρτωλού υπουργείου του Λοβέρδου, ΕΚΤΟΣ και αν δεν πατούσαν ποτέ τα β—-πόδαρά τους στο υπουργείο της ντροπής, με τις ευλογίες του Ρακιντζή και της Τρόϊκα ( για Σαμπατακάκη και την εκθεσιακή καραμπίνα δε χρειάζεται να λέω). ΕΚΤΟΣ και αν διεξαγόταν κανένα ποδοσφαιρικό παίγνιο και πήγαιναν στη παράγκα για λόγους αναψυχής!!!…




Αφού πρίστηκαν οι οφθαλμοί μου στην ανάγνωση, τότε κατάλαβα, ότι η βαρβατίλα περί «ΜΟΣΙΑΛΟΣ» ήταν κατασκεύασμα και προϊόν άρρωστου ανεγκέφαλου κκαι κοριού πολυκρυπτόμενου. Τότε άρχησα να κόβω λίγο-λίγο τη σαβουροβαρβατίλα και έκανα ιντερνετική αναζήτηση, με γνώμωνα το ΠΕΡΙΕΡΓΟ διπλό ss στη λατινική απόδοση του ονόματος Mossialos, που ως γνωστό, δεν συντρέχει κανένας λόγος να πολλαπλασιάζουμε τα ψηφία, όταν έχουμε να κάνουμε με κύρια ονόματα και επίθετα. Ξέρουμε ότι η υποκατάσταση στο λατινικό αλφάβητο ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ. Επομένος, αφού δεν έχει ίχνος καλλιτεχνικής φλέβας, κάτι άλλο έπρεπε να συμβαίνει και ντρεπόταν για το επίθετό του το αρχώθεν.


Όταν κόβοντας αναζήτησα «Mossia», η γενναιόδωρη google μου χάρισε δύο διαφορετικές διευθύνσεις πώλησης βιβλίων του Elia Mossia, που ήταν βιβλία του ….Elias Mossialos. Έκανε λάθος το «ebay» και το «Price Minister»???? Τώρα πλάκα με κάνεις???…


Σε τελικό στάδιο της έρευνας για τον μικρό Ελίας από τη Δράμα και τα Τρίκαλα, άρχισα το μεταφραστικό παιγνίδι, που πολύ μου αρέσει. Με δεδομένο ότι ΜΟΣΙΑΛΟΣ με ένα «Σ» = MOSSIALOS = MOSSIA με δύο «SS», έπαιξα μετάφραση, πότε στα Εγγλέζικα και πότε στα Εβραϊκά με κάθε πιθανή διασταύρωση και το αποτέλεσμα είναι πάντα ίδιο: ΜΟΣΙΑΛΟΣ = MOSSIALOS = MOSSIA = ΜΩΫΣΗΣ.
Και τότε κατάλαβα, γιατί είχε τόση ευκολία ο Γκαγκάς να τον επιβάλει πρόεδρο επιτροπής …. "σοφών" για να μείνουν απείρακτα τα ιερά πιράνχας του υπουργείου υγείας και του Λοβέρδου.
Και τότε κατάλαβα, ότι στο εξής πρέπει να του αποδίδω και τον ανάλογο σεβασμό.
Γιατί είναι ένας Μωϋσής, έστω κι’ απ’ τη Δράμα κι’ απ’ τα Τρίκαλα και τα δυο στενά…
Με τον Σακαφλιά;;; Καμία σχέση….
Με την Ελλαδάρα μας;;;Καμία σχέση…

ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ

Πηγή http://ellinikoforum.blogspot.com/2011/07/blog-post_9273.html  

http://deltio11.blogspot.com/2011/07/blog-post_181.html

Το Ισραήλ «πουλά» ελληνική ιστορία

Oι περισσότεροι γνωρίζουμε για τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης στο Λούβρο, το βωμό της Περγάμου στο Βερολίνο –όλα αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού–,..
που για διάφορους λόγους εκτίθενται στο εξωτερικό. Πόσοι, όμως, γνωρίζετε για την έκθεση με τίτλο «Δόξες της Αρχαίας Ελλάδας», η οποία φιλοξενείται στο ιδιωτικό Μουσείο των Χωρών της Βίβλου, στην Ιερουσαλήμ, και στην οποία παρουσιάζονται από μινωικά έργα του 2000 π.Χ. μέχρι κλασικά του 400 π.Χ.; Αν αναρωτιέστε πώς βρέθηκαν αυτές οι αρχαιότητες στο Ισραήλ, θα πρέπει να κάνετε τη σύνδεση με το όνομα του Πολωνοεβραίου αρχαιοπώλη Ελί Μπορόφσκι, ενώ οι πιο υποψιασμένοι κάνουν λόγο για οικειοποίηση της ελληνικής ιστο ρίας από τους Ισραηλινούς...

Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η επισήμανση του εκλιπόντος καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Εντουάρντ Σαΐντ, πως η επιστήμη της Αρχαιολογίας κινητοποιήθηκε στο Ισραήλ για να εδραιώσει την εβραϊκή ταυτότητα στους καιρούς της εκκοσμίκευσης. «Η Αρχαιολογία έγινε η βασιλική οδός προς την εβραϊκή - ισραηλινή ταυτότητα, ένας χώρος όπου επαναλαμβάνεται διαρκώς ο ισχυρισμός πως στη σημερινή γη του Ισραήλ πραγματώνεται υλικά η Βίβλος χάρη στην Αρχαιολογία», συμπληρώνει ο Σαΐντ. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτουν αρκετοί ερευνητές, εντάσσεται και η προσπάθεια ταύτισης της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες της Βίβλου...

Ο ρόλος του Μπορόφσκι

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι έχουν ερευνήσει το ζήτημα, ο αποθανών πλέον Μπορόφσκι είχε ξεκινήσει κατά τη δεκαετία του ’60 το «θεάρεστο» έργο των λαθρανασκαφών στην Κρήτη, τα ευρήματα των οποίων εξήγαγε μυστικά, και βέβαια παράνομα, από την Ελλάδα. Το 1968, μάλιστα, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του στην Αθήνα, για αποδοχή μεγάλης αξίας προϊόντων λαθρανασκαφής από την Αττική και τη Βοιωτία, ύστερα από δικαστική απόφαση με κωδικό 17/68. Δυστυχώς, όμως, τα πρακτικά της δίκης έχουν πολτοποιηθεί κι έτσι δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία. Όταν το 2000 ένα τμήμα της συλλογής Μπορόφσκι βγήκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη και το 2001 κυκλοφόρησε ένα άλλο τμήμα της στην Ευρώπη, το ελληνικό κράτος δεν γνώριζε το παραμικρό για το πέρασμά του από την Ελλάδα και τη σχέση του με την ελληνική Δικαιοσύνη...

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος της συλλογής του Πολωνοεβραίου αρχαιοπώλη παρουσιάστηκε το 2001 σε μεγάλη έκθεση μινωικών αρχαιοτήτων στο μουσείο της Καρλσ ρούης της Γερμανίας, στην οποία είχαν παρουσιαστεί και έργα που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Η συγκεκριμένη έκθεση, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ενώ ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κωστής Στεφανόπουλος, παρευρέθηκε στα εγκαίνια!

Το υπουργείο αδιαφορεί

Ο κ. Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, μεταφραστής και σκηνοθέτης, ενώ στο βιβλίο του Αρχαιοκαπηλία και Εμπόριο Αρχαιοτήτων (εκδόσεις «Άγρα») αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο στην υπόθεση Μπορόφσκι. Όταν κινηματογραφούσε το ντοκιμαντέρ «Το Κύκλωμα» χρησιμοποίησε εικονολήπτες του BBC, προκειμένου να τραβήξει πλάνα από το Μουσείο των Χωρών της Βίβλου, και αυτό γιατί ο ίδιος πολύ δύσκολα θα μπορούσε να εξασφαλίσει άδεια από τις ισραηλινές Αρχές. Στη συνέχεια, έδειξε τις εικόνες στον αποθανόντα πλέον, φημισμένο αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ορισμένα από τα εκθέματα ήταν προϊόντα λαθρανασκαφής από την κρητική γη.

Μιλώντας στα «Επίκαιρα», ο κ. Αποστολίδης δεν διστάζει να καυτηριά σει τη διαχρονικά παθητική στάση της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στο ζήτημα της αρχαιοκαπηλίας και του διεθνούς παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων. Ο ίδιος, επίσης, τονίζει πως η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει και πολλά, σε αντίθεση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο, σημειωτέον, έχει δημιουργηθεί Διεύθυνση Αρχαιοκαπηλίας από το 2008. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αποστολίδης υπενθυμίζει σχετική επιστολή του αρχαιολόγου Σακελλαράκη προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού και σημερινό υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, από την οποία δεν προέκυψε τίποτα ουσιαστικό, πέρα από τη δημιουργία επιτροπής, η οποία δεν συνεδρίασε ποτέ...

Ποια είναι η σημερινή θέση του υπουργείου Πολιτισμού για την επιστροφή των απανταχού ελληνικών αρχαιοτήτων στη χώρα; Σε πρόσφατες δηλώσεις του στα «Επίκαιρα» ο υπουργός κ. Παύλος Γερουλάνος διεμήνυσε πως προτεραιότητά του είναι η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Πέραν τούτου, ουδέν...

Πολλά κενά

Για όσους δεν το γνωρίζουν, στις 11 Μαΐου του 1992 εγκαινιάστηκε στην Ιερουσαλήμ το Μουσείο των Χωρών της Βίβλου, ιδρυτής του οποίου υπήρξε ο Μπορόφσκι, ο οποίος γεννήθηκε το 1913 στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Η δραστηριότητα του τελευταίου, η συγκέντρωση αρχαιοτήτων δηλαδή, διήρκεσε πάνω από πενήντα χρόνια και επεκτάθηκε από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ. Η ελληνική συλλογή εγκαινιά στηκε πριν από μερικά χρόνια και σε αυτή παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, σπάνια καμαραϊκά αγγεία από το νεκροταφείο της Κνωσού, σαρκοφάγοι, μινωικά περιδέραια και ελληνικά δαχτυλίδια 3.400 ετών, καθώς και μια επιλογή από μινωικά αλλά και μυκηναϊκά και κλασικά αγγεία. Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες του μουσείου πληρώνουν εισιτήριο για να απολαύσουν τις ελληνικές αρχαιότητες.

Ωστόσο, στα εκθέματα δεν έχει τοποθετηθεί καμία ένδειξη για το πού και πότε βρέθηκαν, ενώ από ξένους επιστήμονες αλλά και «λαγωνικά» γύρω από θέματα λαθραίων έργων τέχνης, όπως ο κ. Πίτερ Γουάτσον, εικάζεται βάσιμα ότι τα περισσότερα είναι προϊόντα λαθρανασκαφής από το νεκροταφείο της Κνωσού, στο σημερινό Πόρο Ηρακλείου. Αν αυτό έχει κάποια σημασία, εξάλλου, όταν πέθανε ο Μπορόφσκι, το 2003, άφησε πίσω του εκατομμύρια δολάρια προσωπικής περιουσίας σε ιδρύματα και συγγενείς...

Πώς γίνεται το «ξέπλυμα»

Μπορεί οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις να δείχνουν αδιαφορία για τον τρόπο λειτουργίας του διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως, κρύβοντας το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», το πρόβλημα επιλύεται. Σύμφωνα, άλλωστε, με τα όσα προκύπτουν από την έρευνα του κ. Αποστολίδη, αυτό το «κύκλωμα» θησαυρίζει ακολουθώντας συνήθως την εξής μέθοδο: Οι παράνομοι αρχαιοπώλες παριστάνουν στους διεθνείς οίκους πλειστηριασμών, όπως οι «Κρίστις» και οι «Σόθμπις», ή και απευθείας σε μουσεία πως έχουν αγοράσει τα προς πώληση αντικείμενα από ιδιωτικές συλλογές, προσκομίζοντας μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, και ψεύτικα πιστοποιητικά. Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει πως οι οίκοι και τα μουσεία είναι «αθώοι του αίματος», αφού, ιδιαιτέρως σε άλλες εποχές, δεν έδειχναν μεγάλη διάθεση να ερευνήσουν τις πηγές των αρχαιοτήτων, την αγορά των οποίων διαπραγματεύονταν.

Όσον αφορά στο κομμάτι «Ελλάδα», ο κ. Αποστολίδης αναφέρει πως συνήθως αρχαιότητες που προκύπτουν από λαθρανασκαφές μεταφέρονται και «ξεπλένονται» στο Φρι Πορτ της Γενεύης –συγκρότημα αποθηκών– ή στο Τορόντο, προτού καταλήξουν στις μεγάλες μητροπόλεις του πλανήτη μας, όπως στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο.

Το μουσείο εμπλέκει Ιάπωνες και Βρετανούς!

Τα «Επίκαιρα» επικοινώνησαν με το Μουσείο των Χωρών της Βίβλου, το οποίο μας έδωσε τη δική του εκδοχή για την ιστορία των αρχαιοτήτων που αφαίρεσε ο Μπορόφσκι από το κρητικό έδαφος. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, η πορεία τους –αν μη τι άλλο περίεργη– ήταν η εξής: Ο Μπορόφσκι παραχώρησε, έναντι ανταλλαγμάτων, μέρος της ελληνικής συλλογής του σε ιαπωνικό μουσείο, το οποίο, στη συνέχεια, το μεταπούλησε στον οίκο «Κρίστις». Σε δημοπρασία που ακολούθησε, ο Μπορόφσκι αγόρασε ξανά τη συλλογή του, η οποία αποτελεί σήμερα ξεχωριστό τμήμα στο Μουσείο των Χωρών της Βίβλου...

Η εκπρόσωπος, εξάλλου, ήταν πολύ αόριστη στην προσπάθειά της να μας απαντήσει αν το μουσείο έχει στη διάθεσή του πιστοποιητικά που εγγυώνται τη νομιμότητα της ελληνικής συλλογής του. Στην ουσία, παρέπεμψε στην έρευνα που (υποτίθεται πως) είχε κάνει ο οίκος «Κρίστις». Το μουσείο, άλλωστε, ως πηγή προέλευσης αναφέρει τη συλλογή Μπορόφσκι, δηλαδή τη συλλογή του ιδρυτή του!
του Γιάννη Συμεωνίδη
Πηγη
 
http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2011/07/blog-post_233.html#more

«Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ»

ΤΑ «ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ» ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ… ΔΗΛ.ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ,ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ «ΚΟΡΜΙ» ΜΕ ΑΞΙΑ!ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΑΞΙΑΣ 16 ΔΙΣ ΕΥΡΩ , «ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ» ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΣ Β.Α ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ,

Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο καθηγητής μεταλλουργίας του ΕΜΠ Γιάννης Πασπαλιάρης ,κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η πρωτοβουλία πολιτών του δήμου Αριστοτέλη, με τίτλο « ο ορυκτός πλούτος της Βόρειας Ελλάδας και η αξιοποίηση του».

Όπως επισήμανε ο κος Πασπαλιάρης τα 3 πολυμεταλλικά κοιτάσματα της περιοχής σε Σκουριές , Στρατώνι και Ολυμπιάδα ,που έχουν χρυσό, χαλκό, άργυρο, ψευδάργυρο και μόλυβδο αν εξορυχθούν και περάσουν από την ανάλογη επεξεργασία ,μπορεί να προσδώσουν έναν ετήσιο τζίρο 450 εκατ.ευρώ το χρόνο στην εταιρεία, «όταν αυτή τη στιγμή στη χώρα οι εταιρείες που απασχολούνται με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου αποκομίζουν ετησίως 1,1 δις ευρώ όλες μαζί» τόνισε ο καθηγητής του μετσόβιου πολυτεχνείου. Αντίστοιχα αναμένεται να είναι και τα οφέλη στην τοπική κοινωνία από θέσεις εργασίας και αντισταθμιστικούς πόρους , «με την βασική προυπόθεση η τοπική κοινωνία να θέλει την συγκεκριμένη επένδυση και να διαπραγματευτεί τους όρους αυτής» ,υπογράμμισε ο κος Πασπαλιάρης.

Στην ομιλία του ο καθηγητής του τομέα μεταλλευτικής τεχνολογίας, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Ζαχαρίας Αγιουτάντης τόνισε πως είναι καθόλα εφικτή η ορθολογική εκμετάλλευση ορυκτών πλούτων, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. «Μπορεί να γίνει εκμετάλλευση ακόμη και σε περιοχή Natura 2000» είπε χαρακτηριστικά κι αφού τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά παραδείγματα στα οποία γαλακτοβιομηχανίες είναι πιο ρυπογόνες από μεταλλεία» ,εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι η προωθούμενη επένδυση είναι ορθολογική και βιώσιμη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Την ανάγκη για ορθολογική εκμετάλλευση των ορυκτών κοιτασμάτων που διαθέτει η χώρα, σημείωσε και ο καθηγητής του τομέα γεωλογίας και πρόεδρος του τμήματος γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης, λέγοντας ότι η « Ελλάδα είναι μια από τις υψηλότερες κοιτασμολογικές περιφέρειες της Ευρώπης και για αυτό το λόγο πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η υπόθεση για να μην χαθεί ακόμη ένα τρένο ανάπτυξης».

Παρόλα αυτά ο καθηγητής δεν παρέλειψε να σημειώσει « πως η προστασία του περιβάλλοντος, παράλληλα με την εξορυκτική διαδικασία είναι η πρόκληση της εποχής μας και ότι συνιστά επιτακτική ανάγκη να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας για να αποτραπούν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις». Αν τηρούνται αυτά, πρόσθεσε ότι «η εκμετάλλευση θα είναι ασφαλής» ,ενώ επιπροσθέτως μιλώντας για τους δείκτες ασφαλείας στην εν λόγω επένδυση τόνισε «πως είναι υψηλότεροι και από εκείνους που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών στη σεισμογενή Ιαπωνία.»

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε, η ειδική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία ανέφερε ότι « το υπουργείο επιδιώκει την επένδυση στη βάση της κοινωνικής συναίνεσης με ελάχιστες επιβαρύνσεις στο περιβάλλον και οφέλη στην τοπική κοινωνία.» Σε ότι αφορά τη διαδικασία της κοινωνικής διαβούλευσης η κ. Καραβασίλη έκανε λόγο για μικροπολιτικές συμπεριφορές που οδήγησαν το υπουργείο να μεταφέρει το διάλογο στην Αθήνα, αν και όπως είπε «ο χώρος και η ημερομηνία συνέχισης της διαδικασίας διαβούλευσης δυστυχώς δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη». Ανέφερε, επίσης πως η όποια καθυστέρηση ενδεχομένως βάζει σε κίνδυνο την επένδυση, η οποία «αποτελεί πρόκληση για την πολιτεία, γιατί τα οφέλη της θα είναι ,όπως είπε και ψυχολογικά, καθώς μπορεί να κινητοποιήσει και άλλους Έλληνες και ξένους επενδυτές»,

Ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας πολιτών Δήμου Αριστοτέλη κ. Βασίλης Μοσχόπουλος, τάχθηκε με τη σειρά του υπέρ της υλοποίησης της επένδυσης, κάνοντας λόγο για το «ιερό δικαίωμα στην εργασία» και για «οργή και αγανάκτηση στην κοινωνία, από φαινόμενα στρέβλωσης της αλήθειας και παραπληροφόρησης από αυτόκλητους ,όπως τους χαρακτήρισε επιστήμονες, που τρομοκρατούν και φοβίζουν τον κόσμο της Β.Χαλκιδικής.»

Στην ημερίδα έδωσαν το παρών και εκπρόσωποι κατοίκων αλλά και κάποιοι επιστήμονες, που αντιδρούν στην συγκεκριμένη επένδυση. Μερικοί μάλιστα από αυτούς πήραν το λόγο και εξέφρασαν τις ενστάσεις τους. Πιο χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του λέκτορα χημείας του Α.Π.Θ Γιώργου Τριανταφυλλίδη,ο οποίος χαρακτήρισε «επιφανειακές τις παρεμβάσεις των καθηγητών ,που προηγήθηκαν, καθώς όπως τόνισε δεν ακούμπησαν την ουσία του προβλήματος που κατά την άποψη του έχει να κάνει με την αποστράγγιση της υδρολογικής λεκάνης του όρος Κάκαβος ,που θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην ομαλή υδροδότηση της περιοχής. «Η ΜΠΕ, πρόσθεσε, κρύβει πάρα πολλά και για αυτό το λόγο θα προσφύγουμε με ένδικα μέσα εναντίον της.»

Απάντηση στον Κο Τριανταφυλλίδη έδωσε ο κος Μιχάλης Παπαγρηγορίου ,συντάκτης της ΜΠΕ,ο οποίος όπως υποστήριξε θέμα αποστράγγισης , έλλειψης και μόλυνσης των υδάτινων πόρων της περιοχής δεν υφίσταται ,καθώς όπως είπε τα νερά θα αντλούνται με τρόπο ανεξάρτητο από τη μεταλλευτική δραστηριότητα ,ενώ θα επαναφέρονται στον υδροφόρο ορίζοντα με τη μέθοδο της επανασπίεσης.»

Απαίτηση των κατοίκων είναι να συνεχιστεί η διαβούλευση ,κάτι το οποίο φάνηκε και από την παρέμβαση του κατοίκου της Μεγάλης Παναγίας κου Λάζαρου Τόσκα, που αναφέρθηκε στην ανάγκη ,όλοι οι εμπλεκόμενοι ειδικοί επιστήμονες να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να απαντήσουν με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό στα καυτά ερωτήματα ,που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επιχειρηματίας Γιάννης Μίχος ,που κατάγεται από την περιοχή της Στρατονίκης. Ο κος Μίχος στην δική του παρέμβαση ζήτησε να συσταθεί « ένα μεικτό πάνελ ,με λόγο και αντίλογο ,όπως είπε χαρακτηριστικά ,για να μπορέσει η κοινωνία να οδηγηθεί σε μια απόφαση ,σεβόμενη της αρχές της πλειοψηφίας.

Στις 11 Μαρτίου η πρωτοβουλία πολιτών του δήμου Αριστοτέλη ,προγραμματίζει συλλαλητήριο υπέρ της μεταλλουργίας ορυκτών στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

στάλθηκε από Seleo.gr News
για να δείτε τα βίντεο από την εκδήλωση:
http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22439:l-r&catid=1:latest-news&Itemid=50



http://aioniaellinikipisti.blogspot.com/2011/07/blog-post_25.html

Τα αρχαία ελληνικά κύρια ονόματα της φυλής των Αραουκανών της Χιλής

Η πρώτη απόπειρα ενασχόλησης με την μελέτη της γλώσσας των Θεών του Ηλίου, των Ίνκα που πίστευαν και περίμεναν τους λευκούς θεούς τους, που παρασύρθηκαν να δεχθούν τους καταστροφικούς και απολίτιστους ΄΄ εκπολιτιστές ΄΄ τους, τους Ισπανούς του Πιζάρο, ως επιστρέφοντες προγόνους και προπάτορες και θεούς , μας απεκάλυψε ελληνικές ρίζες και δομές στην Αμερικανική Ήπειρο από την πανάρχαια εποχή με διαλεκτικά δωρικά και αιολικά στοιχεία της γλώσσας του.

Αλλά και η προσέγγιση της γλώσσας των Αραουκανών ενός άλλου λαού της Ν. Αμερικής, αποκαλύπτει μια άλλη , πολλαπλά δημιουργική ελληνική εστία στην Νότια Αμερική, σε χώρα αντίπαλο πόλο της αυτοκρατορίας των Ίνκα , που πολέμησε τους Ισπανούς εισβολείς και θαυμάστηκε απ αυτούς, αποδεικνύοντας την Σπαρτιατική καταγωγή της.
Και εξυμνήθηκε στο ...σχετικό έπος Araucania από τους Ισπανούς ποιητές . Αραουκανοί, Μαπούτσε, Βελίτσε. Λέξεις που μοιάζουν εξωτικές, που σε πρώτη θέαση δεν μας ξεδιπλώνουν το θαυμαστό περιεχόμενό τους, ειδικά σε μας τους Έλληνες . Και όμως , αν εντρυφήσουμε στα λεξικά και στις συνήθειες των λαών αυτών, έρχονται στο φως πολλά στοιχεία, που παραπέμπουν σε πολύ οικίες και γνωστές μας εικόνες , έθιμα και στοιχεία . Και πάνω απ όλα, προκαλεί τον μελετητή η ομοιότητα των τοπωνυμίων, των ονομάτων, των γλωσσών γενικότερα. Το δωρικό ιδίωμα, που εντοπίζεται στη βάση των ριζών των λέξεων επιβεβαιώνει τις ιστορικές μαρτυρίες, και μάλιστα όσες προέρχονται από επίσημα μέλη των φυλών αυτών .
Οι γλωσσικές αποδείξεις επικεντρώνονται στην φυσιολογία και τα σωματικά χαρακτηριστικά των μελών της φυλής, στις συνήθειες, στις θρησκευτικές δοξασίες, στις ιστορικές αναλογίες και μαρτυρίες για την οδό που διανύθηκε μέχρι την άφιξη των πρώτων εποίκων Αραουκανών στη Χιλή, που έχει και αυτή να αποκαλύψει πολλά, για πιθανές ενδιάμεσες αποικίες των Ελλήνων στον Ειρηνικό Ωκεανό ή ελληνικές εστίες που χρειάζεται να ερευνηθούν **. Και ίσως αποκαλυφθούν ερμηνείες συμπεριφορών ή εθίμων των γενικώς και αδιακρίτως σήμερα αποκαλουμένων ιθαγενών με ελληνοκεντρική θεώρηση . Σε κάθε περίπτωση αφετηρία αυτής της περιπλάνησης, τόσο γοητευτικής και , ελπίζουμε, πλούσιας σ ενδείξεις και σκέψεις, μπορεί να αποτελέσουν τα καθαρά ελληνικά ή ελληνόμορφα τοπωνύμια ή ονομασίες περιοχών, όπως η πόλη Ούε ( Hue = Gue < Γαία ) το Λάος και η ονομασία των νησιών Γαλα πάγος (Λευκός Βράχος ). Εν προκειμένω ο περιγραφές των αρχαίων , ως του Στράβωνος και του Πτολεμαίου, είναι πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τα ταξίδια των Αρχαίων Ελλήνων στις περιοχές αυτές, που αφ εαυτών αποδεικνύουν ότι τους ήσαν γνωστές και επιβεβαιώνουν κι αυτές τα διάβα των Ελλήνων, που πολύ πιθανόν κατέληξε από την θαλάσσια αυτή οδό στην Χιλή, όπου εγκαταστάθηκαν και αναπτύχθηκαν οι Αραουκανοί και που σήμερα ομολογούν και μελετούν τη καταγωγή τους και προβάλουν και αναπτύσσουν την γλώσσα τους και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Αλλά ως τα πλέον σημαντικά όμως αντικείμενα της έρευνας αποδεικνύονται τα ονόματα των Αραουκανών . Και αυτά είναι αμιγώς ελληνικά . Ο κατάλογος ονομάτων που ακολουθεί, αντιστοιχίζει τα αραουκανικά ονόματα με τα αρχαιοελληνικά τους αρχέτυπα και αποτελείται από ονόματα προσωπικοτήτων .

Alkaman = Αλκαμένης
Allavilu = Αλλόφιλος
Alkapan = Αλκιφάνης
Andakolo = Αντίχορος
Antihuenu = Αντίγονος
Antivilu = Αντίφιλος ( παρατηρούμε την τροπή του φ σε β,
όπως στην Μακεδονική διάλεκτο )
Antipulli = Αντίπυλος
Antimanki = Αντίμαχος
Antigaki = Αντίοχος
Antriti = Ανδρίτη ( αμαζόνα, ανδρογυναίκα)
Antilaf = Αντίλοχος
Antipan = Αντιφάνης
Glauka = Γλαύκη ( από το γλαυκός )
Ile = Ύλας, όνομα γνωστού Αργοναύτη
Kare = Χάρις
Kirio = Κύριος

Tome = Τομεύς

Krea = Κρέουσα
Krinno = Κρίνος ή Κρίνων
Napo = Νάπος ( από το νάπη =δάση, κοιλάδα, Αγ. Νάπα )
Pono = Πόνος ( από το πόνος = κόπος, έργον, μάχη )
Tropa = Τρόφος ( από το τροφός )
Karelao = Χαρίλαος
Epinapi = Επίνεφος ή Επίναπος ( νάπη = κοιλάδα, δάσος )

Kallopillan = Καλλιφίλων

Kallopan = Καλλιφάνης
Kallotane = Καλλιθάνης
Kallomalin = Καλλίμελος
Kallolanke = Καλλιλάμπης (π κ )
Kallolalangue = Καλλίλογος
Karenaipai = Χαρίνιππος
Karellanga = Χαρίλαμπος
Kedoman = Κηδομένης ( κήδος = μέριμνα, φροντίς )

Kalemante = Καλλιμάντης

Kelentara = Καλλιδωρος
Kaupolikan = Γεωπολυγένης
Kanio = Γεννίων ( = γενάρχης )
*Huenchulao = (Α)huenchulao = Αγησίλαος
Lientur = Λεόντωρ, Λέανδρος
Lemo- Lemo = Πτόλεμος ή Πτολεμαίος
Lautaro = Λαόδωρος
Lonko = Λόγγος
Nekuleo = Νικόλαος ( όνομα Σπαρτιατικό)
Maniqueo = Μενοικεύς
Mauropande = Μαυροπένθης
Melitaun = Μελιταίος
Melivilu = Μελίφιλος
Antupillan = Ανθοφίλων
Poepan = Ποοφάνης
Aliman = Αλιμένης
Elikura = Ελίκωρος
Leokano = Λεωγένης
Leokato = Λεωκράτης
Leochengo = Λεωσθένης
Nakto = Νυκτώ
Gualema = Γαιο(πτό)λεμος
Leokan = Λεωγένης
Lemo
κατά την έρευνα των ονομάτων έχουν επισημανθεί οι εξής καταλήξεις σε αντιστοιχία :


-kan = -γένης, -man = -μένης, -vilu = -φίλος, -katum = -κράτης, -pan = -φάνης, -an = -άνης, - huenu = -γονος, -
-puli = -πυλος, -gav = -γαίος, -gaki = -οχος, -manki = -μαχος,
-laf = -λοχος, -gueo = -κευς, -ande = -άνθης, - taro = -δωρος
- ante = αντης, -pai = -ίππος, - polikan = - πολυγένης.





Στην γλώσσα των Αραουκανών είναι συχνή η αποκοπή ολόκληρων συλλαβών χάριν συντομίας.
Σ. Δωρικός Βούλης (Dr. Ing.) � Κ. Χατζηγιαννάκης (Dr। Μηχ.)
Πηγή.

http://irakleitos.blogspot.com/2010/12/blog-post_22.html
http://greeksurnames.blogspot.com/
http://wwwaristofanis.blogspot.com/2011/07/blog-post_6901.html 

Οι αρουραίοι της αμερικανικής προπαγάνδας ανέλαβαν υπηρεσία…


Συνελήφθη(!!!) λοιπόν ο στυγερός «τρομοκράτης»: Είναι ο Άντερς Μπέχριγκ Μπρέιβικ.
Μάλιστα ομολόγησε ο ίδιος ότι πήρε μια βόμβα, ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ(!!!), εκατοντάδων κιλών(!!!) και καθάρισε, εν ψυχρώ, δεκάδες άτομα και τραυμάτισε επίσης δεκάδες… 


Το νέο «πορτρέτο» του δαίμονα «τρομοκράτη» διαφέρει ριζικά από τα χθεσινά πρότυπα του Μπιν Λάντεν. Η τρομοκρατία των αμερικανικών υπηρεσιών μακιγιάρεται, σήμερα, με τα χρώματα του «ρατσισμού»: το πανίσχυρο ιδεολόγημα της Νέας Τάξης… 
Ο «τρομοκράτης» μας, λοιπόν, ήταν υστερικός «ρατσιστής» και φυσικά «ακροδεξιός»: Ένας «ακροδεξιός ρατσιστής» που κήρυξε την «Επανάσταση» (!!!) εναντίον της παγκοσμιοποίησης (!!!) και μάλιστα στη …Νορβηγία!!! 

Αλήθεια ΓΙΑΤΙ στη Νορβηγία!!!!!

Σηματοδοτεί η Νορβηγία κάποιο «κέντρο» της πλανητικής βαραβαρότητας;;;;


Το αμερικάνικο παραμύθι μπορεί να είναι για μωρά παιδιά και να απευθύνεται σε «αμερικανάκια», αλλά δεν είναι δίχως δόλο και σκοπιμότητα. Κατασκευάζει τη γνωστή εξίσωση: κάθε αντιιμπεριαλιστικός αγώνας και κάθε ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ εναντίον της Νέας Τάξης θα ΕΞΙΣΩΝΕΤΑΙ και θα ταυτίζεται με την «ακροδεξιά» και το «ρατσισμό».

Στην Ελλάδα έχει δοκιμαστεί, επιτυχώς, η συνταγή…

Η Ελλάδα αποτελεί το δοκιμαστήριο των νεοταξικών συνταγών και σχεδιασμών: Όλων των σχεδιασμών του πλανητικού ιμπεριαλιστικού πολέμου…

Πάρτε για παράδειγμα και το ζήτημα της χρεοκοπίας. Πρώτα στην Ελλάδα δοκιμάζουν αυτό το θανατηφόρο «όπλο» του πολέμου εναντίον των λαών και κρατών της Υφηλίου: Η Ελλάδα είναι το πρώτο θύμα αυτού του «όπλου», δοκιμάζει το «όπλο» που θα χρησιμοποιηθεί αύριο εναντίον ΟΛΩΝ των λαών και των κρατών…

Η πλανητική, συνεπώς, τρομοκρατία παίρνει τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά των νέων ιδεολογημάτων: Μεταβαπτίζεται σε «ρατσιστική» και «ακροδεξιά»… 
Ανάλογα είναι και τα πορτρέτα των «τρομοκρατών» που κατασκευάζουν: Σαν αυτό του Άντερς Μπέχριγκ Μπρέιβικ…

Και μάλιστα σε «πρόσωπα» που να κομπάζουν για τα κατορθώματά τους και στο διαδίκτυο!!!


Και οι προπαγανδιστικές μήτρες του καθεστώτος παπαγαλίζουν τα αμερικάνικα παραμύθια για μωρούς και τις δόλιες, καραμπινάτες κατασκευές τους…

Πρωτοστατούν, με οργιώδη φρενίτιδα, οι γνωστοί αρουραίοι των υπονόμων, αυτών της τρομοκρατίας των μυστικών υπηρεσιών…

Η «ζούγκλα» της «ενημέρωσης», η οποία έχει βαπτίσει τα «αριστερά» τρομοκρατικά κατασκευάσματα σε «Επαναστάτες» (17Ν-ΕΛΑ, Σέχτες και CIA), πάλι στην πρώτη γραμμή των αμερικάνικων «συνταγών». 

http://wwwaristofanis.blogspot.com/2011/07/blog-post_3225.html

Ο Γιώργος και ο Λύκος


Η χρεοκοπία(*) είναι η καταστροφή του έθνους. Δε θα πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Θα κλείσουν τα νοσοκομεία και τα σχολεία.  Θα πεινάσουμε. Θα σκοτωνόμαστε στα σούπερ μάρκετ για ένα κουτί Νουνού. Θα βγουν τα Λέοπαρντ να φρουρούν τα ΑΤΜ της Eurobank. Άνθρωπος θα τρώει άνθρωπο και σκύλος θα τρώει σκύλο...



Ποιο λεκτικό ακροβατισμό, και ποια επικοινωνιακή βόμβα δεν επιστράτευσε αυτή η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει και τον τελευταίο ιθαγενή ότι και μόνο η εκφορά της λέξης "χρεοκοπία" θα άνοιγε τον Ασκό του Αιόλου, αφήνοντας όλους τους ανέμους να πάρουν και να σηκώσουν το καλυβάκι του και να το στείλουν στη νεολιθική εποχή (της δραχμής και της επάρατης δεξιάς);

Ω, του θαύματος, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα από τον τελευταίο δημόσιο εξορκισμό της χρεοκοπίας, η ελληνική κυβέρνηση και τα ομοτράπεζα μίντια την καλωσορίζουν στη "Δαν(ε)ία του νότου".
"Εντάξει μωρέ, είπαμε μία κουβέντα παραπάνω. Και στο κάτω κάτω δεν είναι ακριβώς χρεοκοπία, αλλά ντιφόλτ. Και τι ντιφόλτ; Σελέκτιβ! Αλλά πού να γνωρίζετε εσείς οι γκραβαρίτες από σελέκτιβ ντιφόλτ; Είχατε και στο χωριό σας;". ...Αυτά, και άλλα ωραία, θα μπορούσε να λέει ο υπερευλύγιστος -για τα κιλά του- Ντέπιουτι Πράιμ Μίνιστερ, Ευάντζελος Βενιζέλος.

Πράγματι. Η συμφωνία που έκλεισε η Άντζελα με το Νικολά στις Βρυξέλες και κάλεσε και τα άλλα παιδάκια (Μπαρόζο, Φαν Ρομπούι και το μικρό Γιωργάκη) να της ρίξουν ένα βλέφαρο και να βάλουν τις υπογραφές τους από κάτω, δεν θεωρείται με οικονομικούς όρους χρεοκοπία. Ούτε και το καθεστώς "Restricted Default" (Περιορισμένη Χρεοκοπία) όπου θα μας κατατάξει η Fitch, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης ομολόγων για τους ιδιώτες που θα συμμετέχουν στο σχέδιο "Άντζελα" (μη χαίρεσαι κυρία Γκερέκου).

Όταν όμως φωνάζεις "Λύκος", "Λύκος", "Λύκος" δέκα φορές την ημέρα, προ και μετά γευμάτων, κάποια στιγμή τα πρόβατα θα σου βελάξουν "στα κουδούνια μας ρε γελοίε, πάλι ατάιστα μας έχεις αφήσει". Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την ελληνική κοινωνία, η οποία έχει να υπομείνει την καχεχτικότητά της, τους σαράντα βαθμούς υπό σκιά, τον αυτοηδονιζόμενο Μπακογιαννόπουλο της κυβέρνησης, Αντιπρόεδρο (πασών των Ρωσιών) Ευάγγελο Βενιζέλο, ένα πούλμαν προσκοπάκια (υπουργοί, βουλευτές, γραμματείς, φαρισαίοι) των κατασκηνώσεων ΠΑΣΟΚ μαζί με το κέτερινγκ της κατασκήνωσης (Πρετεντέρης, Τρέμη, Τσίμας, Καψής, Παπαδημητρίου, Πορτοσάλτε, Μανδραβέλης και λοιπόι). Στον τσομπάνο Γιωργάκη θα κολλήσει; "Δεν πα να μας φάει ο λύκος. Ούτως ή άλλως, μόνο αυτόν ταϊζεις τόσο καιρό".

Πάνε και οι φιέστες. Πάνε και τα νταούλια. Τζάμπα πανηγυρίζει ο Μπάμπης. Ακόμη κι ο Πάσχος, έφυγε για διακοπές...

Χρεοκοπία; Last year!


Ποιος να πανηγυρίσει και γιατί; Ποιος να τρομάξει και γιατί;

Η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσισε από την πρώτη στιγμή να παίξει το παιχνίδι της απάτης και της τρομοκρατίας. Και ήταν αναγκασμένη να το τραβήξει μέχρι τέλους, κάνοντας συχνά-πυνκά επικλήσεις στο θεό των χρυσόψαρων, μην και ανακτήσουν τη μνήμη τους οι ιθαγενείς και βουτήξουν τα καλάσνικοφ. Όσο τη γλιτώνουν με κανένα ιπτάμενο γιαούρτι, πέντε μπινελίκια και καμία αδέσποτη ξανάστροφη, πιστεύουν ότι αντέχει το σύστημα. Και δωστου σωτηρίες και πάρτου μνημόνια.

Οι δηλώσεις, αφόρητες αναδιατυπώσεις από καρμπόν υμνολόγια περασμένων μηνών.Τον  Μάιο του ΄10 το μνημόνιο μας γλίτωσε στο παρά τσακ από την καταστροφή της χρεοκοπίας. Οι αγορές ησύχασαν, τα spread έπεσαν και η οικονομία θα έκανε "ριστάρτ" στα τέλη του '11. Έτσι μας είπαν δηλαδή. Το φετινό Μάιο το μνημόνιο προέκυψε χαλασμένο καρπούζι. Κλαυθμός και οδυρμός για λίγες μερούλες και μετά πάμε γι' άλλα. Θα καταφέρουμε να μην χρεοκοπήσουμε διά της επιμηκύνσεως. Ένα μεσοπρόθεσμο "μισό τσιγάρο" δρόμος είναι η δουλειά. Κάτι εκποιήσεις, λίγα μέτρα (κάτω από το χώμα) ακόμη και, μη σας νοιάζει, έως το '12, βία '13 βρε αδερφέ, η οικονομία θα τρέχει με χίλια. Πάντως, ο θεός της Ελλάδας (και δυο-τρεις χιλιάδες ασφυξιογόνα) έδωσε και δεν χρεοκοπήσαμε. Χάρη στο μεσοπρόθεσμο, η Ευρώπη πείστηκε και άνοιξε τα σεντούκια της. Μας φόρεσε ένα πολύ σικάτο σελέκτιβ ντιφόλτ και μία σαραντάχρονη ελεγχόμενη χρεοκοπία, που δεν τη λέμε όμως έτσι, για να μην μας πάρουν χαμπάρι οι αξιολογητές. Που και να μας πάρουν δηλαδή, στα καρύδια μας, αφού από εδώ και στο εξής και για τις επόμενες δύο γενιές εξασφαλίσαμε δάνεια να φαν κι οι κότες κι ένα δίμετρο νταβά που τον λένε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και διαθέτει και Τζάγκουαρ γκάμπριο. Εντάξει, μπορεί να "βγούμε στις αγορές" το 2051, αλλά ως τότε ποιος ζει, ποιος πεθαίνει - κυριολεκτικά.

Την αλήθεια, ακόμη κι αν δεν την καταλαβαίνει ο κόσμος, έχει αρχίσει εδώ και καιρό να την οσμίζεται. Η Ελλάδα χρεοκόπησε επισήμως και με το νόμο, ήδη από το Μάιο του 2010. Ελέγχεται απόλυτα από τις Βρυξέλλες και εκτελεί κατά γράμμα -και με όσες αντοχές διαθέτει- το πρόγραμμα που της υποδεικνύεται. Το Μνημόνιο (που είναι μνημόσυνο πλέον), δεν ήταν το τελικό σχέδιο (σ.σ. το έχω διατυπώσει δεκάδες φορές και ήδη από τον Απρίλιο του 2010). Η φόρμουλα δεν ήταν τυχαία αποτυχημένη, καθώς η βίαιη προσαρμογή υπήρξε πάντα το ζητούμενο. Όσο πιο βίαιη, τόσο το καλύτερο. Ούτε υπήρχε κανείς σώφρων που θα πίστευε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την πραγματικότητα. Αντιθέτως, οι υπερβολικές απαιτήσεις του Μνημονίου ήταν εκείνες που έστρωναν το δρόμο για το Μεσοπρόθεσμο και την προδιαγεγραμμένη -λίγο ως πολύ και αφού λύνονταν οι προστριβές των "εθνικών καπιταλισμών" των κρατών της Κ. Ευρώπης- ελεγχόμενη χρεοκοπία που θα διαρκέσει για μερικές δεκάδες χρόνια, ενώ παράλληλα θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας. Η μισή Ευρώπη τίθεται σε καθεστώς απόλυτου οικονομικού ελέγχου από τις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες του Κέντρου. Κι αν δεν συμβεί κάποιο κοσμοϊστορικό γεγονός, το νέο αυτό καθεστώς θα παγιοποιηθεί ως μορφή διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλετε να χειροκροτήσετε και έχετε το θράσος να το κάνετε; Είστε ελεύθεροι. Προτιμάτε να πάτε για μπάνια, ανασηκώνοντας τους ώμους; Οι παραλίες είναι στη θέση τους και σας περιμένουν (σ.σ. φέτος, γιατί του χρόνου ενδέχεται να μετατραπούν σε ιδιωτικές πίστες).Σκέφτεστε να την αράξετε περιμένοντας τις επόμενες εκλογές που έρχονται -αναγκαστικά- σε λίγους μήνες και να κάνετε το καθήκον σας στην κάλπη; Τοποθετήστε σε ασφαλές μέρος την αστυνομική σας ταυτότητα -άντε και μία κομματική κονκάρδα- και καληνύχτα σας. Έχετε πέσει σε κατάθλιψη και θα αναζητήσετε την πλησιέστερη γωνία για να κλάψετε τη μοίρα σας; Μην ξεχάσετε το μυξομάντηλό σας.

Εμένα επιτρέψτε μου μόνο να διατηρώ και την αξιοπρέπειά μου και τα όνειρα για τα(αγέννητα ακόμη) παιδιά μου. Μπορεί να μη βουτήξω -για την ώρα- το καλάσνικοφ, αλλά τους δρόμους δεν θα τους εγκαταλείψω.


Zaphod

(*) Επειδή η επιλογή των λέξεων πολλές φορές έχει τεράστια σημασία, καλό θα είναι να γνωρίζουμε το γιατί οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης σκόπιμα επιλέγουν τη χρήση του όρου χρεοκοπία, αντί του ορθότερου "πτώχευση" ή ακόμη και της πιο περιφραστικής αλλά ακριβολογικής έκφρασης "στάση πληρωμών".
Χρεοκοπία (με όμικρον και όχι ωμέγα): 1.(νομ.) παράνομη ή γενικά σκόπιμη πτώχευση: Δόλια / απλή ~. || (επέκτ.) πτώχευση. 2. (μτφ.) ολοκληρωτική αποτυχία: ~ ενός πολιτικού /μιας κυβέρνησης / μιας ιδεολογίας.

http://wwwaristofanis.blogspot.com/2011/07/blog-post_565.html#more

Η Επιστολή Έλληνα φορολογούμενου στο Υπουργείο Οικονομικών – Αρνούμαι να πληρώσω!

Αξιότιμοι κύριοι του υπουργείου Οικονομικών.
Με την παρούσα επιστολή μου, σας γνωστοποιώ την πρόθεση μου, να μην πληρώσω την συμμετοχή μου στην κρίση που περνάει η χώρα μου.
Οι λόγοι είναι απλοί:
Εσείς οι πολιτικοί αλλά και οι δημόσιοι λειτουργοί σας, είχατε την ευκαιρία αλλά και την εντολή από τον ελληνικό λαό, να διαχειριστείτε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων όσο και των κοινοτικών κονδυλίων από το 1981 και μετά. Να τα διαχειριστείτε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε, η χώρα να έχει ανάπτυξη και κοινωνικές παροχές. Στα 30 χρόνια αυτό που καταφέρατε είναι, κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος για ίδιο όφελος, παραπλάνηση του λαού για δήθεν κοινωνικές παροχές και διόγκωση του δημοσίου τομέα για ψηφοθηρικούς λόγους.
Καταφέρατε μία χώρα, η οποία από αρχαιοτάτων χρόνων, ήταν υπερήφανη και να μην υποδουλώνεται σε ξένους κατακτητές,  εσείς με τις πράξεις σας να την ξανά υποδουλώσετε.
Το σύνταγμα της χώρας μου, μιλάει για την ισότητα των Ελλήνων. Άραγε για ποια ισότητα μιλάμε. Το συνάδελφο σας κύριο Μαντέλη, τον καταδικάσατε σε φυλάκιση με τριετή αναστολή. Ποινή που αφορούσε δωροδοκία, ψευδή φορολογική δήλωση και τέλος για ζημία την οποία υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο (δηλαδή εγώ, ο Ελληνικός λαός). Γιατί δεν του δεσμεύσατε την περιουσία του; Στο πρόσωπο του κυρίου Μαντέλη, αναφέρομαι και σε όλα τα λαμόγια πολιτικούς και μη, που κλέψανε τον ιδρώτα μου.
Αναρωτιέμαι, εγώ που δεν θα σας πληρώσω τα 500-1000 ευρώ της εφορίας, τι ποινή θα μου επιβάλετε, σε σχέση πάντα με την ποινή που επιβάλατε στον κύριο Μαντέλη και στον κάθε κύριο Μαντέλη. Πολύ θα ήθελα να με δικάσει ο δικαστής που δίκασε τον κύριο Μαντέλη και να μου απαγγείλει κατηγορία.
Δεν σας πληρώνω, αφού δεν φορολογείτε, δεν εισπράττετε και δεν δεσμεύετε τις περιουσίες αυτών που φοροδιαφεύγουν. Μέχρι σήμερα τα κανάλια αναφέρονται σε 37 δισεκατομμύρια από ανείσπρακτους φόρους, τους οποίους δεν μπορείτε και δεν θέλετε να εισπράξετε. Προχθές ο κύριος Ρακιτζής, αναφέρθηκε σε κρατικό υπάλληλο η οποία υπεξαίρεσε 16 εκατομμύρια ευρώ και της επιβλήθηκε η ποινή της εξάμηνης διακοπής από την εργασία της. Και για όλα αυτά ζητάτε να πληρώσω εγώ ο μισθωτός;
Δεν σας πληρώνω, γιατί αποτύχατε εδώ και 30 χρόνια να φτιάξετε την υγεία, την παιδεία και γενικά όλες εκείνες τις υποδομές που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κράτος.
Δεν σας πληρώνω γιατί αναλάβατε την διακυβέρνηση με ψέματα και συνεχίζετε να κυβερνάτε με ψέματα.
Δεν σας πληρώνω, γιατί δεν έχετε εντολή από τον λαό, να υπογράφετε τέτοιου είδους μνημόνια.
Δεν σας πληρώνω γιατί αρνούμαι να ταϊζω 301 ανθρώπους  και την κλίκα τους, που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να προδίδουν τα όνειρα του ...
λαού και να ζούν εις βάρος του.
Θα πληρώσω την συμμετοχή μου στο κράτος, όταν αυτό αποφασίσει να γίνει δίκαιο και να κατανέμει τα βάρη δίκαια.
Θα πληρώσω, όταν το κράτος θα λειτουργήσει σαν κράτος και όχι σαν κομματική επιχείρηση με τα πράσινα και τα γαλάζια παιδιά.
Θα πληρώσω όταν αυτοί που μας κυβερνάνε και οι δημόσιοι λειτουργοί, θα λειτουργήσουν για το κοινό συμφέρον και όχι για να φτιάξουν περιουσία.
Τελειώνοντας, θέλω να σας τονίσω ότι ο πολιτικός σας χρόνο (αναφέρομαι σε όλο το πολιτικό σύστημα) τελείωσε. Ο Ραγιάς ξύπνησε, από εδώ και στο εξής θα ακούτε και θα νοιώθετε μόνο την οργή του.
Υποδουλώσατε τα όνειρα μου και το μέλλον των παιδιών μου. Πιστέψτε με δεν έχω τίποτα να χάσω. 
Κωνσταντίνος Κυρίας
 http://wwwaristofanis.blogspot.com/2011/07/blog-post_5449.html#more

Ποιος Καθηγητής λέει "οκτωβριανή χούντα" τη κυβέρνηση σε επιστολή του στον Κ.Παπούλια!



Με επιστολή του προς το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας εκ των ιδρυτών της Δημοκρατικής Άμυνας το 1967,αρνείται την πρόσκληση για την δεξίωση που γίνεται στην Προεδρία για την επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας!

Ο κ.Φίλιας αρνείται την πρόσκληση ,γιατί όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο θεωρεί ότι ο κ.Παπούλιας έχει ευθύνες για την επιχείρηση μιας "άνευ προηγουμένου εξαπάτησης του ελληνικού λαού" της κυβέρνησης.

Ο κ.Φίλιας χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις για τη κυβέρνηση λέγοντας ότι "αναδύθηκε μια νέα χούντα η οκτωβριανή"! Ο καθηγητής απευθυνόμενος στον Κ.Παπούλια,λέει ότι "οι προσωπικές σας ευθύνες είναι τεράστιες γιατί δεν προστατεύσατε τη χώρα,εντός των ορίων της δικαιοδοσίας σας απένατι στην αντισυνταγματικότητα και τον παράνομο χαρακτήρα μεγάλου μέρους των όρων του μνημονίου,την εκχώρηση εθνικού πλούτου ".

Αναφέρει ακόμη στην επιστολή του:




http://www.onalert.gr
http://wwwaristofanis.blogspot.com/2011/07/blog-post_9265.html#more

Κι όμως η Ελλάδα ακόμη συγκινεί...

Το άρθρο στους NEW YORK TIMES, ο καθηγητής του Κολούμπια Μάρκ Μαζάουερ το έγραψε την επομένη της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου από την Ελληνική Βουλή.

Διαβάστε το προσεκτικά είναι συγκλονιστικό και τέτοιες φωνές τις έχει ανάγκη η δοκιμαζόμενη αυτή την περίοδο χώρα

"Χθες, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την Ελλάδα καθώς το κοινοβούλιό της ψήφισε ένα διχαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να έχει κρίσιμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ισως προκαλεί έκπληξη που... αυτή η μικρή άκρη της χερσονήσου των Βαλκανίων συγκεντρώνει τόση προσοχή.

 Σκεφτόμαστε συνήθως την Ελλάδα ως την πατρίδα του Πλάτωνα και του Περικλή, με την πραγματική της σημασία να βρίσκεται βαθιά στην αρχαιότητα.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσεις το μέλλον της Ευρώπης χρειάζεται να στραφείς μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να κοιτάξεις προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην Αθήνα.

 Τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Ευρώπης. Στη δεκαετία του 1820, στη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία από την οθωμανική αυτοκρατορία, η Ελλάδα έγινε ένα πρώιμο σύμβολο δραπέτευσης από... τη φυλακή της αυτοκρατορίας.

Για τους φιλέλληνες, η παλιγγενεσία της αποτελούσε τον πιο ευγενή αγώνα. "Στο μεγάλο πρωινό του κόσμου", έγραψε ο Σέλεϊ στο ποιημά του "Ελλάς", "το μεγαλείο της Ελευθερίας τινάχθηκε και έλαμψε! "

 Η νίκη θα σήμαινε τον θρίαμβο της ελευθερίας όχι μόνο επί των Τούρκων αλλά και επί όλων των δυναστών που κρατούσαν υπόδουλους τόσο πολλούς ευρωπαίους.

 Γερμανοί, Ιταλοί, Πολωνοί και Αμερικανοί έτρεξαν να πολεμήσουν υπό την γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας για χάρη της δημοκρατίας. Και μέσα σε μια δεκαετία, η χώρα κέρδισε την ελευθερία της.

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα ο ριζοσπαστικός νέος συνδυασμός της συνταγματικής δημοκρατίας και του εθνικισμού που ενσάρκωσε η Ελλάδα εξαπλώθηκε στην ήπειρο και κορυφώθηκε στην "ειρήνη που τερμάτισε κάθε ειρήνη" στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τρεις αυτοκρατορίες, η οθωμανική , εκείνη των Αψβούργων και η ρωσική, κατέρρευσαν και αντικαταστάθηκαν από έθνη-κράτη. Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα άνοιξε και πάλι τον δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης. Μόνο που τώρα ήταν η ...σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας που βγήκε στο προσκήνιο.

 Σε έναν κόσμο εθνικών κρατών, εθνοτικές μειονότητες όπως ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ελλάδας και οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Μικράς Ασίας ήταν μια συνταγή για διεθνή αστάθεια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, έλληνες και τούρκοι ηγέτες αποφάσισαν να ανταλλάξουν τους μειονοτικούς πληθυσμούς τους, εκτοπίζοντας περί τα δύο εκατομμύρια χριστιανούς και μουσουλμάνους προς χάριν της εθνικής ομοιογένειας.

Η ελληνο - τουρκική ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν η μεγαλύτερη οργανωμένη μετακίνηση προσφύγων στην ιστορία μέχρι τότε και μοντέλο που οι ναζιστές και άλλοι θα το επικαλούνταν αργότερα για να εκτοπίσουν ανθρώπους στην ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

 Είναι ειρωνικό, λοιπόν, που η Ελλάδα ήταν επίσης στην πρωτοπορία της αντίστασης στους ναζιστές. Τον χειμώνα του 1940-41, ήταν η πρώτη χώρα που αντεπιτέθηκε αποτελεσματικά κατά των δυνάμεων του Αξονα, ταπεινώνοντας τον Μουσολίνι στον ελληνο - ιταλικό πόλεμο ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη επευφημούσε την Ελλάδα.

 Και πολλοί χειροκρότησαν πάλι λίγους μήνες αργότερα όταν ένας νεαρός αριστερός αντιστασιακός ονόματι Μανώλης Γλέζος σκαρφάλωσε στην Ακρόπολη ένα βράδυ με έναν φίλο και κατέβασαν τη σημαία με την σβάστικα που οι Γερμανοί είχαν πρόσφατα υψώσει.

 Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, η ελληνική αστυνομία θα έριχνε δακρυγόνα στον κ. Γλέζο ο οποίος διαδήλωνε κατά του προγράμματος λιτότητας. Αλλά στο τέλος, η Ελλάδα υπέκυψε στη γερμανική κατοχή.

Η κυριαρχία των ναζιστών έφερε μαζί της την πολιτική κατάρρευση, την μεγάλη πείνα, και μετά την απελευθέρωση, την βύθιση της χώρας σε έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις κομμουνιστικές και τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις.

 Μόλις λίγα χρόνια μετά την ήττα του Χίτλερ, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της ιστορίας, ως μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου. Το 1947, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν χρησιμοποίησε τον κλιμακούμενο εμφύλιο στην Ελλάδα για να πείσει το Κογκρέσο να στηρίξει το Δόγμα Τρούμαν και την ειρηνική δέσμευση αμερικανικών πόρων για τον αγώνα κατά του Κομμουνισμού και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.

 Ανυψωμένη ξαφνικά σε έναν διατλαντικό αγώνα, η Ελλάδα συμβόλιζε τώρα μια πολύ διαφορετική Ευρώπη - μία Ευρώπη που είχε αυτοκαταστραφεί, και που ο μόνος δρόμος εξόδου από την ανέχεια των μέσων της δεκαετίας του 1940 ήταν ως μικρότερος εταίρος της Ουάσινγκτον. Καθώς τα δολάρια άρχισαν να ρέουν, αμερικανοί σύμβουλοι έλεγαν στους έλληνες πολιτικούς τι να κάνουν και αμερικανικές βόμβες ναπάλμ έκαιγαν τα ελληνικά βουνά καθώς οι κομμουνιστές αντάρτες τρέπονταν σε φυγή.

Η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης υποτίθεται ότι θα έβαζε τέλος στις αδυναμίες και την εξάρτηση της διχοτομημένης ηπείρου.

 Και εδώ η Ελλάδα έγινε σύμβολο μιας νέας φάσης στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974 δεν έφερε στη χώρα μόνο την πλήρη ένταξη σε αυτό που θα γινόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Προανήγγηλε επίσης (μαζί με τη μετάβαση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στη δημοκρατία την ίδια εποχή) το παγκόσμιο κύμα εκδημοκρατισμού της δεκαετίας του 1980 και του '90, πρώτα στη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία και μετά στην Ανατολική Ευρώπη.

 Και έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση την όρεξη για διεύρυνση και τη φιλοδοξία να εξελιχθεί από ένα μικρό κλαμπ πλούσιων δυτικοευρωπαϊκών κρατών σε φωνή για ολόκληρη την προσφάτως εκδημοκρατισμένη ήπειρο, η οποία εξαπλώθηκε κατά πολύ στο νότο και την ανατολή.

 Και τώρα, σήμερα, αφότου έσβησε η ευφορία της δεκαετίας του '90 και μια νέα ταπεινοφροσύνη χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους, ο κλήρος πέφτει και πάλι στην Ελλάδα ως χώρας η οποία θα προκαλέσει τους μανδαρίνους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα θέσει το ερώτημα: "ποιό θα είναι το μέλλον της ηπείρου;".

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποτίθεται ότι θα ένωνε μια κατακερματισμένη Ευρώπη, ότι θα ενίσχυε τις δημοκρατικές της δυνατότητες και ότι θα μεταμόρφωνε την ήπειρο σε μια ανταγωνιστική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή. 

Είναι ίσως ταιριαστό που ένα από τα αρχαιότερα και πιο δημοκρατικά έθνη - κράτη της Ευρώπης βρίσκεται στην καινούργια εμπροσθοφυλακή, όσων θέτουν εν αμφιβόλω όλα αυτά τα επιτεύγματα.

Γιατί είμαστε όλοι μικρές δυνάμεις τώρα, και για άλλη μια φορά η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον."


*Μαρκ Μαζάουερ, 
Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας, 
καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ. 

 
http://wwwaristofanis.blogspot.com/2011/07/blog-post_5367.html#more
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters