Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ: H μητέρα όλων των Κινεζικών επενδύσεων - Μέρος Α!


Λάζαρος Ελευθεριάδης aegeantimes.gr

Στήν Ελλάδα υπάρχουν, αρκετοί θα έλεγα, Εμπορευματικοί σταθμοί μικρής κλίμακος (Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, κτλ.), κανείς όμως του μεγέθους και τής αντίστοιχης Εμπορευματικής στόχευσης και εμβέλειας, όπως ο νέος υπό ανέγερση Παγκόσμιος Εμπορευματικός Σταθμός στην περιοχή του Θριάσιου πεδίου στην Αττική.

Εδώ και αρκετά χρόνια η Κινέζικών συμφερόντων, κορυφαία μεταφορική εταιρεία στον κόσμο, COSCO α.ε, έχει σχεδόν «αποκλειστικά» αναλάβει την εκμετάλλευση της σημαντικότερης εμπορικής εισόδου από την Ασία πρός στην Ευρώπη, με την συμφωνία εκμετάλλευσης μέρους του λιμένος Πειραιά, κατόπιν διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδος.
Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του “ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ” κατασκευάζεται ο μεγαλύτερος Εμπορευματικός Σταθμός στην Ευρώπη, και ένας από τους μεγαλύτερους του κόσμου, ο οποίος θα συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά, προωθώντας κατ’αυτόν τον τρόπο τα εμπορεύματα τα προερχόμενα απο την Ασία στην Ευρώπη.

Όπως είναι προφανές αποτελεί για την Κίνα κεντρική στρατηγική επιλογή να επιλέξει την Ελλάδα και ειδικώτερα τον Πειραιά και την περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, ώς κεντρική πύλη εισόδου των Ασιατικών προιόντων στην Ευρώπη, και με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο γεωπολιτικό.
Ενώ έχει ολοκληρωθεί ήδη ο πρώτη φάση των έργων υποδομής , οι αναμενόμενες οικονομικές, πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις θα δρομολογήσουν την επόμενη φάση αποπεράτωσης της κατασκευής και σύνδεσής της με το λιμάνι του Πειραιά. Οί όροι της εκμετάλλευσης οι οποίοι θα εμπεριέχονται στην νέα διακρατική συμφωνία του νέου Παγκόσμιου Εμπορευματικού Σταθμού στην περιοχή του Θριάσιου πεδίου μεταξύ Κίνας και Ελλάδος θα αποτελούν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Κινέζος ηγέτης κ. Ουέν Τζαμπάο σε δήλωσή του, απευθυνόμενος ουσιαστικά στην κ. Άνγγελα Μέρκελ, τονίζει :

"Σοβαρευτείτε επιτέλους και τελειώνετε με τα παιχνίδια της Ελλάδος και του Ευρώ !!!"

Και βέβαια δεν είναι τυχαία η δήλωση της κ. Μέρκελ, και μάλιστα λίγες ώρες πριν να συναντηθεί με τον κινέζο ηγέτη κ. Ουέν Τζαμπάο, ότι “ραγίζεται” η κάρδια της ανακαλύπτοντας (προσφάτως !!!) τα δεινά των Ελλήνων.

Συνοδευόμενη η δήλωση απο την δακρύβρεχτη “ατάκα”, ότι δεν θα ήθελε με τίποτα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ !!!

Ας δούμε όμως τι κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις των δύο ηγετών και πώς συσχετίζονται με την Ελλάδα…!!!

Πρέπει να σημειωθεί, και να επισημανθεί, ότι το οικονομικό πακέτο ίδρυσης του νέου Παγκόσμιου Εμπορευματικού Σταθμού, επικαιροποιημένο, είναι 6 φορές μεγαλύτερο από το έργο της κατασκευής του αεροδρομίου “ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”.

Το έργο είναι μεγάλο με Παγκόσμια εμβέλεια και βέβαια θα υλοποιηθεί σε δύο κύριες φάσεις :

α) την πρώτη φάση, της ίδρυσής του, η οποία περιλαμβάνει όλα τα έργα υποδομής και σύνδεσης με το λιμάνι του Πειραιά, τούς Εθνικούς οδικούς άξονες, το αεροδρόμιο και τα υποστηρικτικά περιφερειακά λιμάνια της χώρας, και την προμήθεια του εξοπλισμού (μηχανολογικού, μέσων μεταφοράς όπως τρένων, βαγονιών, αυτοκινούμενων οχημάτων, ξενοδοχειακού και εξοπλισμού γραφείων, κτλ).

β) την δεύτερη φάση, της λειτουργείας του, η οποία περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα η οποία οδηγεί στην πλήρη και ακριβή παραγωγή του έργου του νέου Παγκόσμιου Εμπορευματικού Σταθμού.

Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό, απο ένα τέτοιας κλίμακας έργο πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι ώς συμμετέχοντες προμηθευτές υλικών, μέσων, τεχνογνωσίας, εκμετάλλευσης, συνεργασίας, κτλ

Από την μελλοντική οικονομική “πίττα” του υπό ανέγερση έργου, διεκδικούν πολλοί όπως μερικοί εξ αυτών είναι :

- Την ανάληψη του έργου της προμήθειας των τρένων και βαγονιών (ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ).

- Την εκμετάλλευση των σιδηροδρομικών, και όχι μόνον, γραμμών ( ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ).

- Την εκμετάλλευση του σταθμού (ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ).

- Την εκμετάλλευση του λιμανιού (ΚΙΝΑ).

- Την εκμετάλλευση των επικοινωνιών (ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ).

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε η κυρία Αγγελα Μέρκελ, ναι μεν έχει υποχείρια τους Έλληνες πολιτικούς και επιβάλλει με τον δικό της τρόπο τους όρους της, αλλά με την Κίνα δεν μπορεί να παίξει, γι αυτό και προχτές έγινε “χαλί” μπροστά στον Κινέζο ηγέτη κ. Ουέν Τζαμπάο, ο οποίος βέβαια, βιάζεται να ξεκινήσει τις επενδύσεις του!!!

Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι σε καμμία περίπτωση δεν συζητάει η Κίνα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα είχαν νόημα οι τεράστιες οικονομικές επενδύσεις σε ένα λιμάνι μιας χώρας που δεν θα αποτελεί την κεντρική πύλη της Ευρώπης από την Ασία.
Αυτό “παίχτηκε” με την επίσκεψη του κ. Αντώνη Σαμαρά στην κ. Άγγελα Μέρκελ και τον κ. Φ. Ολάντ, και αφού ο πρωθυπουργός μας έδωσε γη και ύδωρ διαβεβαιώνοντας την Γερμανίδα , έσπευσε η κ. Μέρκελ να καθησυχάζει τον Κινέζο ηγέτη…!!!

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, και ο Ελληνικός λαός που τον έχουν "κοιμίσει" κανονικά, θεωρεί (τουλάχιστον ορισμένοι) ότι ο κ. Σαμαράς με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, συζήτησαν για τα μέτρα της ΤΡΟΙΚΑ κατά των Ελλήνων.

Αυτά έχουν αποφασιστεί δυστυχώς στην Ευρώπη σε επίπεδο ηγετών ΚΑΙ δεν ασχολούνται παρά μόνο με δηλώσεις του τύπου « λυπάμαι για τα δεινά των Ελλήνων».

Αφού αντικείμενο των παραπάνω συμφωνιών θα είναι και η εκμετάλλευση του σιδηροδρομικού δικτύου από Αθήνα προς Ευρώπη, δίνεται και η απάντηση στο γιατί μεθοδεύτηκε τα τελευταία χρόνια η πλήρης απαξίωση του ΟΣΕ και του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας!!!

Όλα έχουν την αιτία τους και τον σκοπό τους !!!

Έπεται συνέχεια !!!

Πηγές : http://thoureios.blogspot.gr/2012/08/blog-post_8072.html

http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=54744&type=30&kata=0

ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ: H μητέρα όλων των Κινεζικών επενδύσεων - Μέρος Β!

COSCO: Ποιος είναι ο περίφημος Κινέζικος κολοσσός

Λάζαρος Ελευθεριάδης aegeantimes.gr 
 Η Cosco Europe GmbH ιδρύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1989 με έδρα στό Αμβούργο της Γερμανίας. Η εν λόγω εταιρεία είναι ένα από τα εννέα υπερπόντια περιφερειακά γραφεία στο πλαίσιο της Cosco Group.

Η Cosco Europe GmbH διαχειρίζεται περισσότερα από 40 γραφεία και τις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου Cosco (Cosco Group) στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τη Σκανδιναβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Δυτική και τη Βόρεια Αφρική και τα παράκτια λιμάνια της Μεσογείου / Μαύρης Θάλασσας.

Η Cosco Europe GmbH και οι θυγατρικές της εταιρείες παρέχουν τις υπηρεσίες, της αποστολής εμπορευμάτων, τροφοδοσίες πλοίων, τεχνικές υπηρεσίες και επισκευές πλοίων, χερσαίες μεταφορές και logistics, σε όλες τις γραμμές θαλασσίων μεταφορών από και προς την Ευρώπη.

Ανάλογες υπηρεσίες παρέχονται σε πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και τα συμβατικά πλοία τα οποία εκμεταλλεύονται Ναυλωμένα από την Cosbulk και Cosco Guangzhou αντίστοιχα.

Εκτός από τα παραπάνω, τα γραφεία της Cosco στην Ευρώπη, επίσης, τα οποία ασχολούνται με την προώθηση της αερομεταφοράς, το διεθνές εμπόριο, την μεσιτεία της ναυπηγικής βιομηχανίας, κλπ.

Οι θυγατρικές εταιρείες της COSCO Europe GmbH είναι:

COSCO (UK) Ltd, η COSCO France SA, Γερμανία COSCO Shipping Agencies GMBH, Hanyuan Τεχνική Υπηρεσία Κέντρο GMBH, Cross-Ocean BV, COSFUR Shipping & ΣΙΑ Οργανισμού NV, COS-COS Srl,. Ομάδα Penta Shipping, COSCO Οδησσό Shipping & Trading Ltd, Ρουμανία COSCO Shipping & Trading Co, Πολωνία COSCO & ΣΙΑ ΕΠΕ, COSCO Ελλάδα ΣΙΑ Α.Ε., COSCO Ισραήλ & ΣΙΑ ΕΠΕ, Τουρκία COSCO & ΣΙΑ ΕΠΕ, Δημ. COSCO Γραφείο στη Ρωσία. Εκτός από αυτές τις 20 θυγατρικές εταιρείες, υπάρχουν 36 πράκτορες του πλοίου και του φορτίου δικτύων σφυγμομέτρηση στην COSCO Europe GmbH.

Τα παραπάνω τα αναφέρω δια να καταδείξω την σημαντική και κεντρική, από άποψη στρατηγικής σημασίας, επιλογή του Ομίλου Cosco, δηλ. του κινεζικού κράτους, της ίδρυσης πύλης εισόδου των Ασιατικών προϊόντων στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, με τον υπό ανέγερση Παγκόσμιο Εμπορευματικό Σταθμό στο Θριάσιο Πεδίο σε συνάρτηση με το λιμάνι του Πειραιά.

Ο νέος Παγκόσμιος Εμπορευματικός Σταθμός στο Θριάσιο Πεδίο αποτελεί από μόνος του έργο παγκόσμιας κλίμακος, όχι μόνον εξ αιτίας του προϋπολογισμού του ως έργου και των παράπλευρων υποστηρικτικών έργων (οδική και σιδηροδρομική σύνδεση του νέου σταθμού μετά των λιμένων Πειραιά-Πατρών-Θεσνίκης-Μόναχο), αλλά και σοβαρή γεωπολιτική απόφαση του Κινεζικού κράτους, και προφανώς μόνον “τυχαία” ώς απόφαση, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η Cosco Europe GmbH, δηλ. η Κίνα, παρακολουθεί και συμμετέχει ενεργά στην διαχείριση του διεθνούς εμπορίου το οποίο αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς.

Το θαλάσσιο εμπόριο όμως αυξάνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς, καθώς αποτελεί την πιο οικονομική λύση για την μεταφορά μεγάλου όγκου προϊόντων τα οποία συνήθως είναι μέσης και χαμηλής αξίας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επίσης μια τάση για τυποποίηση της συσκευασίας των προϊόντων προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη η συνολική διαχείρισή τους πέρα από την μεταφορά.

Η τυποποίηση της συσκευασίας γίνεται με χρήση εμπορευματοκιβωτίων τυποποιημένων διαστάσεων (containerization), συνήθως μήκους είκοσι ή σαράντα ποδών και για την μεταφορά τους έχουν αναπτυχθεί αντίστοιχοι τύποι πλοίων αλλά και χερσαίες υποδομές.

Οι εκτιμήσεις όλων των φορέων είναι αισιόδοξες και προβλέπουν συνέχιση αυτών των ρυθμών ανάπτυξης και για τα επόμενα τουλάχιστον τριάντα χρόνια. Για να είναι εφικτό όμως αυτό, πρέπει να αναπτυχθούν ανάλογα και οι αντίστοιχες επίγειες υποδομές. Αυτό σημαίνει βελτίωση των εγκαταστάσεων φόρτωσης και εκφόρτωσης στους λιμένες, αύξηση της χωρητικότητας και της δυναμικότητάς τους, αλλά και σοβαρή βελτίωση των μεταφορικών υποδομών, προκειμένου τα προϊόντα να προωθούνται γρήγορα και αποτελεσματικά προς τους τελικούς τους προορισμούς.

Μία πρόταση για την επέκταση και αναβάθμιση των θαλάσσιων λιμένων είναι η δημιουργία ενδοχώριων λιμένων. Πρόκειται για σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων που βρίσκονται στην ενδοχώρα και συνδέονται σιδηροδρομικώς με τον θαλάσσιο λιμένα.

Στις εγκαταστάσεις τους (στους Εμπορευματικούς σταθμούς) εξυπηρετούνται οι εταιρείες μεταφορών και logistics με τον ίδιο τρόπο με τον οποίον, αυτό θα γίνονταν στον θαλάσσιο λιμένα, διευκολύνοντας κατ’αυτόν τον τρόπο τις συνδυασμένες μεταφορές και ταυτόχρονα επεκτείνουν την γεωγραφική περιοχή που εξυπηρετεί ο λιμένας.

Στην Ελλάδα δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη μεγάλοι σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων εκτός των λιμένων. Το συγκρότημα του ΟΣΕ στο Θριάσιο αποτελεί την πρώτη προσπάθεια για την κατασκευή ενός τέτοιου σταθμού.

Λαμβάνοντας υπόψη τις υπηρεσίες τις οποίες θα παρέχει αλλά και την άμεση σιδηροδρομική σύνδεση με τον εμπορικό λιμένα στο Ν. Ικόνιο, το Θριάσιο μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας ενδοχώριος λιμένας.

Αναλύοντας τα μεγέθη της σιδηροδρομικής εμπορικής κίνησης και της κίνησης του λιμένα στο Ν. Ικόνιο, φαίνεται ότι το έργο προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στον ΟΣΕ που θα αυξήσει την διείσδυση του σιδηρόδρομου στις εμπορευματικές μεταφορές, όσο και στους διαχειριστές του λιμένα στο Ν. Ικόνιο, την κινεζική COSCO και τον ΟΛΠ, ο οποίος εμφανίζει μεγαλύτερη ανάγκη χώρων προκειμένου να αναπτυχθεί.

Η σημασία και τα οφέλη από την δημιουργία ενδοχώριων λιμένων έχει γίνει κατανοητή από πολλούς οργανισμούς και φορείς και για αυτό προωθείται η κατασκευή τέτοιων έργων σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Βαρκελώνη (Ισπανία) και το Σίδνεϋ (Αυστραλία), τα οποία παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες από άποψη μεγεθών με τον Πειραιά.

Το ιστορικό της κατασκευής του νέου Παγκόσμιου Εμπορευματικού Σταθμού δεν είναι και ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το Ελληνικό κράτος, όπως άλλωστε σε όλα τα κρίσιμα Εθνικά θέματα.

Μετά από άπειρες αναβολές και παρατάσεις της δημοπράτησής του ως έργο, και ειδικότερα της πρώτης φάσης του, η σύνδεση και επισήμως πλέον της δημιουργίας του εμπορευματικού κέντρου με τις εξελίξεις στον ΟΣΕ, προδιέγραφε νέες καθυστερήσεις, αφού σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης περιελαμβάνετο και η πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το ενδιαφέρον της Cosco Group ήταν και είναι δεδομένο, αλλά με προϋποθέσεις και διεκδικήσεις οι οποίες δεν φαινόταν να γίνονται, προς το παρόν, αποδεκτές από το ελληνικό κράτος.

Η κινεζική εταιρεία διεκδικεί τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, και να επιτρέπεται ταυτόχρονα η μεταποιητική δραστηριότητα εντός του Εμπορευματικού Σταθμού, συγχρόνως να μη συμμετέχει με ποσοστό άνω του 5% η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Στο “παιχνίδι” όμως μπαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η γερμανική MWM GmbH, η οποία ενδιαφέρεται κυρίως για το κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών και γενικά στον τομέα των Logistics .

Και εδώ αναλαμβάνει να μας "εκπροσωπήσει" η κ. Αγγελα Μέρκελ ώς ιδιοκτήτης του προτεκτοράτου το οποίο ονομάζεται Ελλάς, την “διαπραγμάτευση” με το κινεζικό κράτος, με δύο ταξίδια στην Κίνα και ανάλογες συναντήσεις με τον κ. Ουέν Τζαμπάο, προωθώντας βέβαια κατά προτεραιότητα πωλήσεις Γερμανικών προϊόντων (50 Airbus).

Πληροφορίες από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αναφέρουν ότι υπάρχει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για το έργο μέσω κοινοπραξιών, κάτι το οποίο όμως δεν επαληθεύεται με τις συνεχείς παρατάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο θα υλοποιηθεί μέσω σύμβασης παραχώρησης, και ο ανάδοχός του θα έχει την εκμετάλλευσή του για 50 χρόνια.

Έπεται συνέχεια !!!

Πηγές : http://www.cosco.com/en/global_offices/staff.jsp?catId=287
http://www.mwm.net/en/


http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=54782&type=30&kata=0

ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ: H μητέρα όλων των Κινεζικών επενδύσεων, είναι η μητέρα όλων των Σκανδάλων στην Ελλάδα ;;; Μέρος Γ΄!!!

Ενα Εθνικό Σκάνδαλο δεκαπλάσιο της Siemens !!!




   Λάζαρος Ελευθεριάδης  aegeantimes.gr
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και το δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών έχουν όλο και σοβαρότερες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο νέος υπό ανέγερση Εμπορευματικός σταθμός στο Θριάσιο Πεδίο αποτελεί ουσιαστικά την επέκταση στην ενδοχώρα του εμπορευματικού λιμένα Πειραιά, ιδρύεται δηλ. ένας Παγκόσμιας εμβέλειας ενδοχώριος λιμένας.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. είναι μία επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας, θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ Α.Ε, η οποία δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της ανάπτυξης και διαχείρισης της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας στην χώρα, καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα και διαχειρίζεται εκτάσεις 100.000 στρεμμάτων και πλήθος κτιρίων (4500 περίπου) με εμβαδόν 540.000 τ.μ.



(Αεροφωτογραφία του Θριασίου Πεδίου και του υπό κατασκευή νέου Εμπορευματικού Σταθμού).

Η εταιρεία δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον ΟΣΕ Α.Ε. και παρουσιάζει σημαντική κερδοφορία (!!!)

Παράλληλα με τον πρωταρχικό στόχο της εταιρείας για τη διατήρηση της κερδοφορίας και την αύξηση των εσόδων του μετόχου (ΟΣΕ α.ε.), η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. υποστηρίζει τις αναπτυξιακές δράσεις που συμβάλλουν θετικά στις τοπικές οικονομίες και δημιουργούν προϋποθέσεις άμεσης και έμμεσης απασχόλησης.

Και παρόλα αυτά ο ΟΣΕ είναι μία ζημιογόνος(!) εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου.

Ιδιοκτήτρια λοιπόν των 588 στρεμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., στο οποίο άρχισε η κατασκευή των υποδομών του νέου Εμπορευματικού Σταθμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις βασικές αντιρρήσεις των ενδιαφερομένων –μεταξύ των οποίων και η κινεζική Cosco– ήταν το εγγυημένο αντάλλαγμα που ζητούσε η ΓΑΙΑΟΣΕ A.E. (ποσοστό 15% επί του τζίρου της εταιρείας παραχώρησης και επιπλέον 15% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μετά την περάτωση των εργασιών κατασκευής) εν έτος 2011, το οποίο απετέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα καθώς θεωρήθηκε «επαχθέστατος» όρος.

Την ίδια στιγμή η Cosco Grup, είχε θέσει ως όρο τη δυνατότητα κατασκευής ζώνης ελεύθερου εμπορίου στο εμπορευματικό κέντρο, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.

Η ανάπτυξη Εμπορευματικών Κέντρων Συνδυασμένων Μεταφορών αποτελεί εκτός των άλλων, ως στρατηγική επιλογή, σημαντική ευκαιρία για την αύξηση του εμπορευματικού σιδηροδρομικού έργου των Ελληνικών σιδηροδρόμων (ΟΣΕ).

Βάσει του καταστατικού της ΓΑΙΑΟΣΕ A.E. και του N. 3891/2010, στο αντικείμενο της ΓΑΙΑΟΣΕ A.E. περιλαμβάνεται και η ίδρυση εμπορευματικών κέντρων συνδυασμένων μεταφορών σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενδοχώριων λιμένων.

Για την ανάπτυξη ενδοχώριων λιμένων δηλ. μεγάλων επίγειων εμπορευματικών κέντρων, η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. έχει στην κατοχή της έκταση 588 στρεμμάτων (κατά πλήρη κυριότητα) στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου Αττικής, καθώς και 672 στρεμμάτων (κατά χρήση) στην περιοχή Διαβατών του Δήμου Εχεδώρου Θεσσαλονίκης.

Το νέο παγκόσμιο εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου Πεδίου πρόκειται να κατασκευαστεί σε ακίνητο έκτασης 588 στρεμμάτων περίπου ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.


(Χάρτης της σύνδεσης του Θριασίου Πεδίου με τα Εθνικά Συγκοινωνιακά Δίκτυα)

Το μεγάλο μέγεθος του (δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων), η στρατηγική του χωροθέτηση, κοντά στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, οι άψογες οδικές συνδέσεις στους κυρίως οδικούς άξονες, και κυρίως η διασύνδεση του με τον λιμένα του Ν. Ικονίου και το Εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αναμένεται να συμβάλει δυναμικά στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών στην Ευρώπη.

Με το Νόμο 3534/2007 διατέθηκε κατά χρήση στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. γεωτεμάχιο 672.000 τ.μ. βρισκόμενο στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο Δήμο Εχεδώρου, και αποτελεί τμήμα του τέως στρατοπέδου Γκόνου.

Το ακίνητο διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση με τον Εμπορικό Σταθμό του ΟΣΕ και τον ΟΛΘ, η οποία όμως έχει εγκαταλειφθεί (!!!) και απαιτείται η πλήρης αναβάθμιση της.

Η θέση του ακινήτου, η μεγάλη του έκτασή και η σιδηροδρομική σύνδεσή του το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου υπό την μορφή ενδοχώριου λιμένα και συνδυασμένων μεταφορών υπερεθνικής σημασίας.

Παραθέτω την πρόσκληση στην διαδικασία διαπραγμάτευσης της εταιρείας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. η οποία ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμ. 171/Α1/13-3-2012 του Διοικητικού Συμβουλίου της, προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ανάθεση του έργου «Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου», σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1α του π.δ. 60/2007 «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ "περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών", όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2005/51/ΕΚ της Επιτροπής και την Οδηγία 2005/75/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Νοεμβρίου 2005» (ΦΕΚ Α` 64) ορίζει, στο άρθρο 22, ότι: Οι αναθέτουσες αρχές συνάπτουν τις δημόσιες συμβάσεις προσφεύγοντας στην ανοικτή διαδικασία ή στην κλειστή διαδικασία.

Στις ειδικές περιπτώσεις και περιστάσεις που προβλέπονται στα άρθρα 24 και 25, μπορούν να προσφεύγουν στη διαδικασία με διαπραγμάτευση, με ή χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού» και, στο άρθρο 25, ότι «Οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να συνάπτουν τις δημόσιες συμβάσεις τους προσφεύγοντας σε διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς να προηγείται δημοσίευση σχετικής προκήρυξης, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1) Προκειμένου για δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών: α)... β) εάν, για λόγους τεχνικούς, καλλιτεχνικούς ή σχετικούς με την προστασία αποκλειστικών δικαιωμάτων η σύμβαση μπορεί να ανατεθεί μόνο σε συγκεκριμένο οικονομικό φορέα, γ) ...».
Κατά την έννοια της ανωτέρω διάταξης, για τη σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών θα πρέπει, κατά κανόνα, να διενεργείται ανοικτός ή κλειστός διαγωνισμός, ενώ εξαιρετικά, η αναθέτουσα αρχή μπορεί να συνάψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς να έχει προηγηθεί δημοσίευση σχετικής προκήρυξης, στις περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις της διάταξης του ως άνω άρθρου 25, οι οποίες, καθώς εισάγουν παρέκκλιση από τον κανόνα, είναι στενά ερμηνευτέες και το βάρος απόδειξης φέρει όποιος τις επικαλείται.
Ειδικότερα, η αναθέτουσα αρχή μπορεί να προσφύγει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, όταν, εκτός των άλλων, για λόγους τεχνικούς (όπως η κατοχή αποκλειστικών τεχνικών μέσων, γνώσεων ή μεθόδων) ή σχετικούς με την προστασία αποκλειστικών δικαιωμάτων, καθίσταται απολύτως αναγκαίο να ανατεθεί η εκτέλεση σε συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο όμως δεν αρκεί να είναι απλώς ικανό να παράσχει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τις ζητούμενες υπηρεσίες, αλλά απαιτείται να είναι και το μοναδικό έναντι οιουδήποτε άλλου προσώπου παρέχοντος ανάλογες υπηρεσίες (ΔΕΚ 199/85 Επιτροπή κατά Ιταλίας (ΔΕΚ 296/92 Επιτροπή κατά Ιταλικής Δημοκρατίας, ΔΕΚ 57/94 Επιτροπή κατά Ιταλικής Δημοκρατίας).
Η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους του Τεύχους της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Δεσμευτικού Ενδιαφέροντος που διατίθεται από τα γραφεία της ΓΑΙΑΟΣΕ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1α του π.δ. 60/2007, η σύμβαση που θα υπογραφεί δεν θα αποκλίνει ουσιωδώς από το Σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης του υπ’ αριθμ. 01/2010 διαγωνισμού (Β’ τεύχος μεταβολών).
Το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασίου Πεδίου πρόκειται να αναπτυχθεί, βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 του ν. 3333/05 σε ακίνητο ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., έκτασης 588 στρεμμάτων περίπου, το οποίο εφάπτεται δε, του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του ΟΣΕ.
Σύμφωνα με τους όρους δόμησης που έχουν ληφθεί για το ακίνητο υπάρχει η δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων.
Διαθέτει οδικές συνδέσεις προς τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού και της Λεωφόρου ΝΑΤΟ, σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και βρίσκεται σε φάση κατασκευής η σιδηροδρομική σύνδεσή του με τον λιμένα του Ν. Ικονίου.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων εκδήλωσης δεσμευτικού ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης ήταν η Τετάρτη, 18η Απριλίου 2012 και ώρα 16:00.

Έκτοτε ουδέν ανακοινώθηκε περί της κατάληξης αυτής της πρόσκλησης.
Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος τον περασμένο Ιούλιο, παρά τις συνεχείς παρατάσεις.

Ο διαγωνισμός αφορούσε κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ(!), τα οποία θα έβαζαν ιδιώτες επενδυτές, κυρίως από το χώρο των logistics και των κατασκευών.

Στην εκδήλωση του αρχικού ενδιαφέροντος είχαν συμμετάσχει περί τις 30 εταιρείες, μεταξύ των οποίων ο κινεζικός όμιλος της Cosco Grup, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Γερμανικοί, Γαλλικοί και Ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι κ.λπ.
Ζήτημα αναστολής της χρηματοδότησης του εμπορευματικού κέντρου των σιδηροδρόμων στο Θριάσιο Πεδίο έθεσε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στον ΟΣΕ.

Αιτία; Ενα business plan, το οποίο είχε ζητηθεί από την επενδυτική τράπεζα αλλά δεν παραδόθηκε ποτέ από τον Οργανισμό.

Η χρηματική συμβολή της ΕΤΕπ εντάσσεται στο υπερδάνειο των 2 δισ. ευρώ το οποίο είχε λάβει η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ το 2010, αφού πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της(!!!)

Ως φαίνεται οι οικονομικές «επαφές» (fast track) με την Κίνα και το Κατάρ, απέβησαν τότε άκαρπες.

Ελπίζω κάποια ημέρα να μάθουμε το γιατί, και το τι διεμήφθη. Τα λεφτά πάντως, του «deal», ήταν και είναι πολλά.!!!

Ωστόσο επαφίεται στη βούληση του επενδυτή του Θριασίου να καθορίσει το ποσό που θα αντληθεί από την ΕΤΕπ.

Λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, και οδηγούμενοι στίς εκλογές του Ιούνη του 2012, η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. ανέστειλε τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης για τη σύμβαση παραχώρησης, αναμένοντας τη νέα πολιτική ηγεσία που θα προκύψει από τις κάλπες της 17ης Ιουνίου 2012, με την ελπίδα ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει η «φόρμουλα» για τη σύμβαση παραχώρησης του εμπορευματικού κέντρου.

«Ηδη φάγαμε δύο μήνες» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Υποδομών, εκφράζοντας την ελπίδα να επανέλθει η πολιτική σταθερότητα, καθώς, όπως λένε, επενδυτές ποσού του ύψους των 150 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να θεωρούν ότι είναι ασφαλής η επένδυσή τους, αν δεν υπάρχει ένα σύστημα πολιτικό το οποίο να την στηρίζει.

Γεωπολιτική αναγκαιότητα πλέον η ύπαρξη "πολιτικού" συστήματος στην Ελλάδα, το οποίο, θα στηρίζει ανάλογες Εθνικές στρατηγικές οικονομικές επιλογές σε Ευρωπαικό, και γιατί όχι, παγκόσμιο επίπεδο ;;;

Είναι βέβαια προφανές ότι ο νέος Παγκόσμιος Εμπορευματικός Σταθμός του Θριασίου πεδίου αποτελεί και ισχυρό διαπραγματευτικό "ατού" στις συνομιλίες της κ. Αγγελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Κίνας κ. Wen Jiabao.

Το ερώτημα είναι ποιος ωφελείται από την αυτήν την διαπραγμάτευση.

Όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει μία έξοδος της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, έστω και αυτό λέγεται περισσότερο για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους, και όχι ουσιαστικούς.

βέβαια το ποιος θα "χάσει" περισσότερα ή ποιος θα "κερδίσει" περισσότερα από αυτήν την έξοδο, είναι κάτι, το οποίον, όσο περνάει ο καιρός γίνεται ηλίου φαεινότερο.

Το βέβαιον είναι ότι ο λαός μας δεν αντέχει άλλο να είναι το "θύμα" επαίσχυντων πολιτικών εις βάρος του με την συμπαιγνία ντόπιων και διεθνών οικονομικών συμφερόντων, οργανωμένων ή μη, "νενέκων" και "εφιαλτών" σε αυτόν τον τόπο.

Στις διαπραγματεύσεις για το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου συμμετέχουν η J&P Αβαξ και η Aegean Oil, αν και εκτιμάται ότι γύρω τους θα «χτιστούν» κοινοπραξίες και με άλλες επιχειρήσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα μπορεί να «τρέξει» αποτελεσματικά τη σύμβαση παραχώρησης.

Στο μεταξύ, συμφωνία για την αγορά 50 αεροσκαφών τύπου Airbus (συμπαραγωγή Γαλλίας-Γερμανίας) από την Γερμανία, υπέγραψε η Κίνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, την Πέμπτη (30/08/2012), της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελας Μέρκελ.

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική παραγγελία την οποίαν κάνει η Κίνα από την Ευρώπη, και το κόστος της πρόκειται να ξεπεράσει τα 4 δισ. δολάρια.

Έτσι η κινεζική ICBC και η Airbus, υπέγραψαν τη συμφωνία για την προμήθεια της Κίνας 50 αεροσκαφών Airbus A320.

Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Σινουά", υπογράφτηκε επίσης συμφωνία σχετικά με εργοστάσιο συναρμολόγησης αεροσκαφών Airbus στην Κίνα, ενώ οι δύο πλευρές υπέγραψαν 10 ακόμη συμφωνίες στους κλάδους επικοινωνιών, ενέργειας, υγείας και ναυτιλίας, μεταξύ των άλλων.

Ανησυχεί η Κίνα για την Ελλάδα και την επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά θα συνεχίσει να επενδύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε εχθές ο πρωθυπουργός της Κίνας κ. Wen Jiabao, υποδεχόμενος στο Πεκίνο την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ η οποία μετέβη σήμερα στην ασιατική πρωτεύουσα.

«Υπάρχουν δύο κύριες ανησυχίες: κατ΄αρχάς εάν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Και κατόπιν, εάν η Ιταλία και η Ισπανία θα λάβουν ολοκληρωμένα οικονομικά-πολιτικά μέτρα ανάκαμψης», τόνισε ο πρωθυπουργός της Κίνας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας περιέγραψε λεπτομερώς στον Κινέζο πρωθυπουργό, τα μέτρα που η Ευρώπη σχεδιάζει να λάβει για να αντιμετωπίσει την πολύπλευρη κρίση, επιμένοντας στην ύπαρξη "πολιτικής βούλησης" για την αποκατάσταση της ισχύος του Ευρώ, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες του κ. Wen Jiabao περί Grexit της Ελλάδος.

Αυτά ενώπιον των φακών της δημοσιότητας.!!!

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά για τις κινεζικές εξαγωγές.


(Φωτογραφία του χώρου του Εμπορευματικού Σταθμού και των έργων υποδομής)

Η Γερμανία αντιπροσωπεύει το ήμισυ των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς την Κίνα, ενώ το εν τέταρτον (¼) περίπου των κινεζικών εξαγωγών προορίζεται για τη Γερμανία.

Φαίνεται λοιπόν ότι η Γερμανία έχει “σοβαρό και ουσιαστικό” λόγο(!) να "παρεμβαίνει" στα της διαχείρισης του θέματος του νέου Εμπορευματικού Σταθμού του Θριασίου Πεδίου, διότι εάν τελικά υλοποιηθεί ως συνολικό «project», μεγάλο μέρος απο το ¼ των κινεζικών εξαγωγών το οποίο προορίζεται για την Γερμανία, και το ήμισυ των ευρωπαϊκών εξαγωγών, θα περνά από αυτόν τον νέον Παγκόσμιο Εμπορευματικό Σταθμό του Θριασίου πεδίου με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Είναι προφανές ότι κύριο αντικείμενο των παραπάνω συμφωνιών θα είναι και η εκμετάλλευση του σιδηροδρομικού δικτύου από Αθήνα προς Ευρώπη.

Κατ’αυτόν τον τρόπο, έμμεσα πλην σαφώς, δίνεται και η απάντηση στο γιατί "μεθοδεύτηκε" τα τελευταία χρόνια η πλήρης και ουσιαστική απαξίωση του ΟΣΕ α.ε., της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., του μεταφορικού έργου των, και του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδος.

Οι διμερείς συναλλαγές Κίνας-Γερμανίας έφθασαν τα 169 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011 (αύξηση κατά 18,9% σε σχέση με το 2010).

Τα συμφέροντα μεγάλα και οι αποφάσεις κρίσιμες επί του θέματος !!!

Αναμένωμεν εξελίξεις σύντομα !!!

Οι βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου που διαβάζουν aegeantimes, αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει ή προσποιούνται για άλλη μια φορά , ότι δεν πήρε κάτι … το αυτί τους ;;;

Διότι αναφύονται κρίσιμα ερωτήματα τα οποία χρήζουν απαντήσεων από την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου.

α) Ποιος ή ποιοι διαχειρίζονται την τύχη αυτού του έργου τόσα χρόνια ;;;

β) Είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. μέσα στην λίστα των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών
του Ελληνικού Δημοσίου, στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, και με ποια
προτεραιότητα, είναι μέσα στα πρώτα προϋπολογισθέντα 50 δισ, των
αποκρατικοποιήσεων ;;;

γ) Ελέγχθηκε η συνταγματικότητα του Π.Δ. 60/2007 άρθρο 25 παρ. 1α ;;;

δ) Είναι σύννομες οι διαδικασίες παραγωγής του "έργου", ή έχουμε μια νέα Siemens, ή αποτελεί ένα αντίστοιχο έργο με τους Ολυμπιακούς της Αθήνας του 2004 ;;;

ε) Από το 2005 έως σήμερα γιατί δεν κατασκευάστηκε ο εμπορευματικός Σταθμός, ποιοι δημιουργούν εμπόδια, και σε ποιους "υπεσχέθη" ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το έργο ;;;

ζ) Τι βαρύτητας είναι και ποια η συμμετοχή αυτού του έργου, στην οικονομική, και όχι μόνον, κρίση την οποίαν διέρχεται η χώρα ;;;

η) Μήπως πρέπει να ασχοληθεί εισαγγελέας ή η βουλή των Ελλήνων επί τέλους, με αυτό το τεράστιο Εθνικό θέμα, του οποίου οι καθυστερήσεις, οι παλινωδίες και οι "τεχνητές" επιπλοκές αναδεικνύουν την πεπατημένη πλέον "οδό" των σκανδάλων στην Ελλάδα της Ευρωζώνης ;;;

θ) Γιατί μέχρι σήμερα δεν ολοκληρώθηκε ή τουλάχιστον δεν "περπάτησε" αυτό, το τεράστιας Εθνικής σημασίας, έργο ;;;

ι) Τι χρήματα δαπανήθηκαν έως σήμερα για αυτό το έργο, και τί έργο αντίστοιχο παρελήφθη, έγινε οικονομικός απολογισμός σε σχέση με τον συμβατικό προϋπολογισμό του έργου ;;;

κ) Συμμετείχε το συγκεκριμένο έργο, ως πολιτική παράμετρος, στις πρόσφατες συνομιλίες του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά με τον κ. Φ. Ολάντ και την κ.Α. Μέρκελ, και αν ναι, τι δεσμεύσεις ανέλαβε ο κ. Σαμαράς ;;;

λ) Από που χρηματοδοτείται η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., πώς διαχειρίζεται την τεράστια δημόσια περιουσία της, γιατί δεν δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των ελέγχων και οι πραγματικές οικονομικές της δραστηριότητές της, σε σχέση με το έργο του υπό ανέγερση Εμπορευματικού Σταθμού στο Θριάσιο πεδίο ;;;

Όπως καταλάβατε, ανοίξαμε επίσημα τον φάκελο «Θριάσιο: Η μητέρα των Κινέζικων επενδύσων», και δεν θα σταματήσουμε εδώ, για ένα απλό λόγο!

Αν στην υπόθεση Siemens, υπήρξε ένα τεράστιο Εθνικό Σκάνδαλο, πιστέψτε με, η υπόθεση αυτή που έκλεισε εξευτελιστικά για το ελληνικό Δημόσιο, κυριολεκτικά οχριά μπροστά στην υπόθεση του Θριασίου! Στο εγγύς μέλλον, θα διαπιστώσουμε όλοι, το τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο που όμοιό του, δεν έχει ξαναζήσει η χώρα!!!
-----

Πηγές : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_17
/03/2012_476108
http://www.gaiaose.com/development/cargo-transportation-
centers.html
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=462660
http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17827&subid=2&
pubid=129137186



http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=54786&type=1&kata=0

Τέλος στην πενθήμερη εργασία και το 8ωρο

 

Απόρρητο e-mail τρόικας.

Το νέο προφίλ του εργαζομένου. Υπάλληλοι σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, ελαστικό ωράριο και εξαήμερη εργασία. Διαβάστε τα σημεία – φωτιά που αποκαλύπτει απόρρητο e-mail προς το ΥΠΟΙΚ και το υπ. Εργασίας

Εκ νέου ανοίγει ο φάκελος για εργασιακά, με την τρόικα να ζητά ακόμα περισσότερες θυσίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα φαίνεται να ζητά “μείωση του υψηλού κόστους εισόδου και εξόδου των εργαζομένων από την αγορά εργασίας” και “αύξηση της ευελιξίας των προγραμμάτων εργασίας με αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης”.
Τα δύο παραπάνω θέματα θέτει, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της “Ημερησίας”, η τρόικα μέσω ενός e – mail που έφτασε την Παρασκευή στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασιας, ενόψει των συναντήσεων οι οποίες θα γίνουν τις επόμενες ημέρες με τα τεχνικά κλιμάκια και τους επικεφαλής της αντιπροσωπίας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ποιες οι απαιτήσεις της τρόικας στον εργασιακό τομέα 

Με στόχο την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στις επιχειρήσεις, οι ...
ίδιες μπορούν να προσλαμβάνουν, να απολύουν και να απασχολούν το προσωπικό τους με βάση τις ανάγκες τους.
Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα το λιγότερο προστατευτικό καθεστώς που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτά τα δεδομένα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση και ειδικότερα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναμένεται να τεθούν:
* Ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση των υπαλλήλων, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα μακρύ το διάστημα των 4, των 5 και των 6 μηνών που προβλέπει ο νόμος του 2010 για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης σε όσους απασχολούνται 10 – 15 χρόνια, 16 – 20 χρόνια και πάνω από 21 χρόνια, αντίστοιχα.
* Η υποχρέωση καταβολής ποσοστού της νόμιμης αποζημίωσης (τουλάχιστον 50% αν ο συνταξιοδοτούμενος θα λαμβάνει κύρια + επικουρική σύνταξη) σε όσους αποχωρούν για να συνταξιοδοτηθούν.
* Το διαφορετικό καθεστώς το οποίο εξακολουθεί να ισχύει σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης που δικαιούνται οι υπάλληλοι και οι εργατοτεχνίτες, παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν στη διετία μειώνοντας έως και 50% το κόστος απόλυσης των υπαλλήλων που προειδοποιούνται.
* Η παροχή της δυνατότητας στις επιχειρήσεις να συμφωνούν με τους εργαζομένους διαφορετικά ωράρια εργασίας μέσα στην ημέρα και στην εβδομάδα (αντί της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε τετράμηνη ή και εννεάμηνη βάση που προβλέπει ο νόμος, αλλά δεν εφαρμόζεται λόγω της δυσκολίας προγραμματισμού και αυξομείωσης του χρόνου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης χρονικής περιόδου).
* Ο περιορισμός των διοικητικών υποχρεώσεων που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις στη διαχείριση του χρόνου και του προγράμματος εργασίας του προσωπικού τους (γνωστοποιήσεις στο ΣΕΠΕ, έγγραφες συμφωνίες, εγκρίσεις αδειών για υπερωρίες κ.ά.).
* Στη λογική της μεγαλύτερης ευελιξίας στον χρόνο εργασίας, ζητείται επιπλέον η κατάργηση του πενθημέρου με αύξηση των ημερών εργασίας στις 6, με ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης τις 11 ώρες την ημέρα και κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν στην εναλλαγή μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας.
Οι ζητούμενες νέες αλλαγές, εφόσον συμφωνηθεί να προωθηθούν μερικώς ή ολικώς, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιβαρύνουν περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα του κοινωνικού διαλόγου και των σχέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΓΣΕΕ και μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων.
Ωστόσο, έντονο προβληματισμό προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας η αξίωση της τρόικας, να μειωθούν (εν μέσω της ύφεσης που μαζί με την αύξηση της ανεργίας πλήττει τα έσοδα των Ταμείων) κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Η τρόικα ζητά να πληροφορηθεί τα βήματα που έχουν γίνει για την υλοποίηση της συγκεκριμένης μνημονιακής δέσμευσης η οποία δεν έχει υλοποιηθεί.

news247

Πηγή

http://attikanea.blogspot.gr/2012/09/8.html#more

Πέθανε… περίεργα ο «εγκέφαλος» των ομολόγων




«Aν σου πω, Γιάννη, πού πήγαν τα λεφτά, για να γλιτώσω πρέπει να φύγω από τη χώρα».
Αυτή η φράση ηχούσε και ηχεί στα αυτιά μας εδώ και πέντε χρόνια.
Από το καλοκαίρι του 2007, όταν ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης αποφάσισε με την παρότρυνση του φίλου δικηγόρου, Γιώργου Καρατζογιάννη, να μας μιλήσει και να καταγράψουμε στα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» όσα θα μας έλεγε ο Μεγάλος Πρωταγωνιστής του σκανδάλου των ομολόγων.
Τι εννοούσε; Απλά αυτό που καταλαβαίνετε. Ότι τα χρήματα, μέρος των χρημάτων δηλαδή, η μίζα πήγε σε ....
πολιτικά πρόσωπα της εποχής. 
Αλήθεια, πώς συμβαίνει και άνθρωποι που γνωρίζουν σοβαρά μυστικά φεύγουν από τη ζωή, ή τους συμβαίνει κάτι σημαντικό στον «Ευαγγελισμό»;
Για παράδειγμα, ο εισαγγελέας Ανδρουλιδάκης χτυπήθηκε στα πόδια και μεταφέρθηκε εκτός κινδύνου στον «Ευαγγελισμό».
Δεν ήταν όποιος-όποιος, ενώ στο παρασκήνιο και γνώριζε και σήμαινε πολλά για την πολιτική και την τρομοκρατία. Από το εκτός κινδύνου πέθανε από… καρδιά!
Εκεί μεταφέρθηκε και ο ελεύθερος σήμερα Σάββας Ξηρός και περί αυτού γνωρίζουμε όλοι πια πολλά. Και άλλα ακόμα…
Ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στο βρομερό σκάνδαλο των ομολόγων και γνώστης πληροφοριών και πράξεων που γκρεμίζουν το πολιτικό σύστημα. Έξω από τον «Ευαγγελισμό» έπεσε πάνω του με τρόπο εξαιρετικά περίεργο ένα μηχανάκι και του προκάλεσε κατάγματα στα πόδια.
Εντελώς ακίνδυνα για τη ζωή του. Φυσικά, τον έβαλαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Δηλαδή, στον «Ευαγγελισμό».
 Και εντελώς αιφνιδίως ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης πέθανε χθες από καρδιά…
Ότι αυτό συνέβη φυσιολογικά και να μας κρεμάσουν στη γέφυρα της Καλιφόρνια για 50 χρόνια δεν θα το φάμε…

ΓΙΑΝ.ΝΤΑΣ.

πηγή

 http://attikanea.blogspot.gr/2012/09/blog-post_9897.html#more

Η ΕΛ.ΑΣ ετοιμάζει μονάδα για μάχες πόλεων στην Αθήνα και σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές!

Σχόλιο attikanea: Στον κύκλο του αίματος που ετοιμάζονται να ανοίξουν οι δωσίλογοι, κατά του ελληνικού λαού,  θα πνιγούν οι ίδιοι!    ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΜΕΣΙΣ!


ΕΛΑΣ: Συστήνουν ειδική μονάδα στρατιωτικής δομής βαριά εξοπλισμένη με Ρ90 και FN-MAG!

Mια εξέλιξη χαρακτηριστική των κινδύνων και των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα στο εσωτερικό της. Είχαμε πριν λίγες ημέρες με την απόφαση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ κατόπιν εισηγήσεως μέσων "επιχειρησιακών" στελεχών για την δημιουργία ειδικών μονάδων με βαρύ οπλισμό ικανών να αντιμετωπίσουν τους βαριά οπλισμένους κακοποιούς των αστικών κέντρων, αλλά και να αποτελέσουν "ασπίδα" σε τυχόν δράση παραστρατιωτικών ομάδων τύπου UCC κλπ.

Αυτή την στιγμή οργανώνεται η βασική δομή, ο εξοπλισμός, η επιλογή των ανδρών και η υποστήριξη των ομάδων ταχείας επέμβασης, που θα στελεχώνονται από αστυνομικούς ειδικά εκπαιδευμένους για αστικές μάχες, εξοπλισμένους με αυτόματα όπλα, χεριβομβίδες κ.λ.π.!

Οι νέες μονάδες θα τοποθετηθούν αρχικά στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών της Αττικής που έχουν αυξημένη εγκληματικότητα και εν συνεχεία σε όλη την επικράτεια, ειδικά στα βόρεια σύνορα με Αλβανία και Σκόπια και στην Θράκη...



Η νέα μονάδα θα είναι εξοπλισμένη με ειδικά κράνη, ενώ κάποια από τα όπλα που εξετάζεται να τους διατεθούν είναι τα παρακάτω:
Υποπολυβόλα Ρ90 διαμετρήματος 5,7x28, με ειδικές διατρητικές σφαίρες. Πρόκειται για αποκάλυψη ότι η ΕΛΑΣ διαθέτει Ρ90, το νέο "διαστημικής" εμφάνισης υποπολυβόλο της FN το οποίο ήταν υποψήφιο στη έκδοση assault rifle και για τον διαγωνισμό του ΕΣ για το νέο φορητό όπλο. Το όπλο το χρησιμοποιούν οι καταδρομείς της Εθνροφρουράς στην Κύπρο.

Επίσης στη νέα μονάδα θα διατεθούν τα κλασικά υποπολυβόλα MP-5 διαμετρήματος 9 mm, επίσης με διατρητικές σφαίρες, υποπολυβόλα UMP (το γνωστό ισραηλινό UZI)), αλλά και τυφέκια ΑΚ-47 διαμετρήματος 7,62x39!
Επίσης από τις αποθήκες του Στρατού θα γίνει προμήθεια τυφεκίων εφόδου FN 7,62x51, αλλά και της έκδοσης πολυβόλου ΜΑG!

Λίγο υπερβολικό το τελευταίο, θα λέγαμε, αλλά η προμήθειά του γίνεται μάλλον για ψυχολογικούς λόγους. Εκτός και αν περιμένουν οδομαχίες. Η σύνθεση και η δομή της νέας μονάδας θα είναι καθαρά στρατιωτικού επιπέδου, όπως και η εκπαίδευσή της και θα χρησιμοποιηθεί γενικά σε αποστολές εσωτερικής ασφάλειας που κάτι μας λέει ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα αφορά μόνο τους ληστές, αλλά και άλλες κρίσιμες εθνικά, καταστάσεις...

Στην Αστυνομία προσπαθούν να έχουν έτοιμες τις μονάδες σε χρόνο ρεκόρ και αυτό γιατί έχουν πληροφορίες ότι το τελευταίο διάστημα μπήκαν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες, όχι απλώς ΑΚ-47, αλλά και εκρηκτικά, χειροβοβίδδες και ειδικά βοηθήματα σκόπευσης κλπ.!

Γενική είναι η αντίληψη στην ΕΛΑΣ ότι οι αστυνομικοί δεν εμπλέκονται σε συγκρούσεις και καταδιώξεις όταν οι κακοποιοί είναι εξοπλισμένοι με ΑΚ-47, γιατί "είναι χαμένοι από χέρι".

Εντυπωσιακό είναι ότι το 2012, σύμφωνα με αναφορές αστυνομικών πηγών, μία στις πέντε ληστείες έγινε με τη χρήση καλάσνικοφ. «Δεν μπορείς να σταματήσεις σπείρα με καλάσνικοφ, όταν οι άνδρες σου έχουν πιστόλια. Όλοι οι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι όταν εμπλακούν σε περιστατικό με καλάσνικοφ επιβάλλεται να κάνουν πίσω. Το αποτέλεσμα είναι οι συμμορίες να φεύγουν ανεμπόδιστες», εξηγεί αστυνομική πηγή.


Πηγή

http://attikanea.blogspot.gr/2012/09/blog-post_5370.html#more

ΠΩΛ ΚΡΕΓΚ ΡΟΜΠΕΡΤΣ -- '' ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ''‏

Η κρίση στη Συρία: Νομίζω ότι είναι η Ουάσιγκτον που αποσταθεροποιεί ένα ακόμα κράτος το οποίο ΔΕΝ είναι ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ. Η κρίση στη Συρία είναι εισαγόμενη και η Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από το πρόβλημα.

Δεν είναι μια συριακή επανάσταση ή ένας συριακός εμφύλιος πόλεμος, είναι ένα πρόβλημα που κατασκευάστηκε προκειμένου να ρίξουν τον Ασάντ από την εξουσία.

Νομίζω επίσης ότι το Ισραήλ είναι μέρος του προβλήματος, το Ισραήλ θέλει τους ΥΔΑΤΙΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ στο νότιο Λίβανο και όταν μπήκε πριν μερικά χρόνια μέσα στο Λίβανο, απομακρύνθηκε από τη Χεζμπολά.






Η Συρία και το Ιράν είναι υποστηρικτές της Χεζμπολά, έτσι αν καταρρεύσει η κυβέρνηση της Συρίας, μειώνεται αυτή η στήριξη προς την Χεζμπολά και διευκολύνει το ΙΣΡΑΗΛ να κατακτήσει το νότιο ΛΙΒΑΝΟ και κατ’ επέκταση και όλους τους ΥΔΑΤΙΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ στο νότιο Λίβανο….




Αυτά που ξέρουμε για την Αλ Κάιντα είναι αυτά που μας λέει η Ουάσιγκτον θα μπορούσε λοιπόν να ισχύει το ότι η Αλ Κάιντα δεν είχε καμία σχέση με την 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.


Το γεγονός ότι τώρα η Ουάσιγκτον παραδέχεται ότι συνεργάζεται με την Αλ Κάιντα στη Συρία είναι μια ένδειξη ότι αυτές οι δυνάμεις προέρχονται από έξω, ότι δεν πρόκειται για εσωτερική ΕΞΕΓΕΡΣΗ .

Φαίνεται ότι εσωτερικά οι Σύριοι δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτό, αν δουν το Ιράκ, το Αφγανιστάν τη Λιβύη θα δουν τις συνέπειες και δεν μπορεί να θελήσουν κάτι τέτοιο.

Είναι λοιπόν μια προσπάθεια των ΗΠΑ και εν αντιθέσει με άλλες χώρες σε αυτή την περίπτωση η Ουάσιγκτον βρέθηκε μπροστά στην αντίδραση της Ρωσίας και της Κίνας.

Το αποτέλεσμα λοιπόν μπορεί να είναι διαφορετικό, πρέπει να περιμένουμε να φανεί.
Το σημερινό γεωπολιτικό παιχνίδι μου θυμίζει την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πρέπει να το δείτε αυτό ως μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αρνηθεί τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Κίνα.

Η Κίνα είχε τεράστιες πετρελαϊκές επενδύσεις στη Λιβύη που πλέον έχουν χαθεί. Έχουν πετρελαϊκές επενδύσεις στο Ιράν και η αμερικανική ανακοίνωση ότι ο ΣΤΟΛΟΣ τους θα επικεντρωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο Δυτικό ή Ανατολικό Ειρηνικό, στη νότια κινέζικη θάλασσα, αυτό θυμίζει το μεγάλο παιχνίδι για την κυριαρχία την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η κρίση λοιπόν αποτελεί μέρος αυτού του παιχνιδιού. Νομίζω λοιπόν ότι η Ουάσιγκτον φοβάται πολύ περισσότερο την Κίνα από ότι το Ιράν.

Το Ιράν δεν πρόκειται να γίνει Παγκόσμια Δύναμη. Δεν είναι η Ιρανική οικονομία αυτή για την οποία προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει σε μέγεθος την αμερικανική.

Αυτή είναι η Κίνα και νομίζω επίσης ότι οι αμερικανοί προσπαθούν να κάνουν τους ΡΩΣΟΥΣ αδύναμους να αντιδρούν σε Παγκόσμιο επίπεδο….!!



Κατακλύζουν τους Ρώσους διαρκώς με νέες βάσεις ή με επαναστάσεις στα εδάφη των δημοκρατιών που αποτελούσαν στο παρελθόν Σοβιετική επικράτεια και όλο αυτό έχει στόχο τη διασφάλιση της αμερικανικής Ηγεμονίας.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ:

Νομίζω ότι η Τουρκία είναι ένα από τα κράτη ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ της Αμερικής, όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΥΡΩΠΗ, η ΒΡΕΤΑΝΙΑ, καμιά από αυτές δεν είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Αυτές οι κυβερνήσεις είναι ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ της Ουάσιγκτον, αυτό είναι ξεκάθαρο, γιατί, το ΝΑΤΟ αγωνίζεται για την αμερικανική Ηγεμονία στο Αφγανιστάν.

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιφερειακοί παίκτες. Θα μπορούσε να είναι το Ιράν αλλά είναι απομονωμένο. Αν λοιπόν φύγουν από τη μέση η Συρία και το Ιράν μένουν οι ΗΠΑ μόνες ΠΡΟΣΩΠΟ με ΠΡΟΣΩΠΟ με τη ΡΩΣΙΑ και την Κίνα, και φυσικά είναι πυρηνικές Δυνάμεις και δεν πρόκειται να δεχτούν να γίνουν Κράτη ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ των ΗΠΑ…..
Αυτό που φοβάμαι λοιπόν είναι ότι όλα αυτά οδηγούν σε έναν πυρηνικό πόλεμο…..!!!!!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ:

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε την αλλαγή, αλλά μόλις βρέθηκε στην Προεδρία συνέχισε την πολιτική του ΜΠΟΥΣ και μάλιστα έκανε πολύ χειρότερα και με τον ΡΟΜΝΙ θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι ακόμη χειρότερα από ότι με τον Ομπάμα.

Είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ κάποιος που εκπροσωπεί το λαό να προταθεί για πρόεδρος της χώρας.


Το πολιτικό σύστημα ελέγχεται από λίγα συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

diaggeleas


Πηγή

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ 203 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ; ΒΙΝΤΕΟ

Αυτή είναι η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ των ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ εις βάρος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!




Γράφει η Πόπη Σουφλή

Όλη η Ελλάδα, ξεπουλιέται, για να σωθούν οι Τραπεζίτες. Θα μου πείτε, ότι αυτό το γνωρίζετε. 
Το ερώτημα είναι: Ξέρετε πως παίχτηκε το "παιχνίδι" εις βάρος ενός ολόκληρου έθνους;
Την ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ, ξεσκεπάζουν δυο θαραλλέοι ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ο Γιώργος Σαρρής και ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης, στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε αμέσως τώρα!
Ξεσκεπάζουν το βρώμικο παιχνίδι των Τραπεζιτών, δημόσια!

Οι Τράπεζες, έλαβαν από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, δάνεια, ύψους 203 δις ευρώ!

Ας πάρουμε τη τεράστιο αυτό σκάνδαλο, από την αρχή:...

Το Ελληνικό κράτος, έδωσε ομόλογα στις Τράπεζες, με επιτόκιο 4,8%. 
Οι Τράπεζες, έδωσαν τα ομόλογα, στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, και πήραν δάνειο με 1%, δηλαδή έβαλαν 3,8 % προμήθεια στην.... τσέπη...παίρνοντας δάνεια, ύψους 203 δις ευρώ.
Τι εγγυήσεις έβαλαν, αφού η χρηματιστηριακή τους αξία στο σύνολο των τραπεζών, δεν ξεπερνά τα 4 δις; 
Πώς έλαβαν τόσο υπέρογκα δάνεια;
Πού πήγαν τα 203 δις ευρώ, τη στιγμή που όφειλαν βάση του νόμου,  να τα διανείμουν σε στεγαστικά δάνεια,και  σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και δεν τα διένειμαν;
Οι πολίτες, επένδυσαν σε ομόλογα του  Ελληνικού Δημοσίου, τις οικονομίες τους.
Το κράτος, δεν τους δίνει πίσω τα ομόλογα, γιατί τα έδωσε στις..... Τράπεζες!!!!
Γιατί αυξήθηκε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ;
Πόσα δις ευρώ δόθηκαν στην ... "ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ";
Πόσα δις στερήθηκε η πραγματική αγορά, η βιοτεχνία, η φάμπρικα; ΠΟΛΛΑ, είναι η απάντηση!
Πόσες θέσεις εργασίας καλύφθηκαν; ΚΑΜΜΙΑ, είναι η απάντηση!Οι Τράπεζες επένδυσαν στην "ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"... κι αν θυμάστε, ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο Ανδρίκος, συμμετείχε στον κεντρικό σχεδιασμό της εταιρείας που χειρίστηκε το πρόγραμμα της "ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"!!!
Λάβετε υπόψη, ότι για κάθε έξι εκατομμύρια ευρώ (6.000.000), δημιουργείται ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στην... "ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"!!! 
Καλύφθηκαν ΜΟΝΟ μονο 13 θέσεις εργασίας!!!
Το πρόγραμμα ΤΕΜΠΕ, δεν τηρήθηκε και κανένας επιχειρηματίας δεν πήρε χρήματα!
Όλα αυτά θα παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί και θα αντιληφθείτε πως στήθηκε η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ εις βάρος του ελληνικού λαού!

Η μόνη παρηγοριά σ' αυτό το τεράστιο σκάνδαλο εις βάρος της πατρίδας μας και του ελληνικού λαού, είναι  ότι αποκαλύφθηκε από δυο θαρραλέους ΕΛΛΗΝΕΣ!
Τον Παναγιώτη Θεοδωρίδη και τον Γιώργο Σαρρή!
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!

Δείτε το  βίντεο




http://attikanea.blogspot.gr/2012/09/203.html

Η απίστευτη αλήθεια για τα τουρκικά σίριαλ!

Τελικά δεν είναι όλα ακούμε αστικοί μύθοι ή θεωρίες που κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας.
Σε ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα που μας εστάλη αναφέρονται τα ακόλουθα άκρως αποκαλυπτικά:..

Συγκεκριμένα, είχε ακουστεί στο παρελθόν ότι οι τουρκικές εταιρίες παραγωγής, απαγόρευαν στα ελληνικά κανάλια που έπαιζαν τα σίριαλ, να κάνουν ελληνική μεταγλώττιση.
Η είδηση έμοιαζε υπερβολική για να είναι αληθινή.

Κι όμως. Όπως μας επιβεβαίωσε στέλεχος καναλιού, που παίζει τουρκική σειρά σε ζώνη μεγάλης τηλεθέασης οι τουρκικές εταιρίες παραγωγής, που πουλάνε στην Ελλάδα τα εν λόγω σίριαλ, δεν έχουν καμία άλλη απαίτηση, εκτός από το να μην μεταγλωττίζονται τα σίριαλ τους, επειδή θέλουν να ακούγεται η τουρκική γλώσσα. Αυτός είναι ο μοναδικός όρος που θέτουν και όπως φαίνεται μέχρι σήμερα τα κανάλια δεν έχουν καμία αντίρρηση.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι Έλληνες τηλεθεατές, ασχέτως τι ακούγεται, τα προτιμούν και οι τουρκικές σειρές βρίσκονται καθημερινά στο top 10 των προγραμμάτων με την υψηλότερη τηλεθέαση και μάλιστα στις πρώτες θέσεις. Τα δε κανάλια τους έχουν μεγάλη αδυναμία, γιατί εκτός της υψηλής τηλεθέασης, είναι φτηνά, μια και κοστίζουν μόλις 1.500 ευρώ το επεισόδιο, ποσό που είναι πολύ μικρότερο από οποιαδήποτε ελληνική παραγωγή.


defence-point.gr


Σχετικό άρθρο:
Αποχαύνωση με τα σήριαλ και μετά ''εμπορική εισβολή''! Το σχέδιο της Άγκυρας όπως το γράφουν οι Τούρκοι!

http://attikanea.blogspot.gr/2012/09/blog-post_3357.html

ΤΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ


Από Αναγνώστη

Πριν από λίγο, δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στο ιστολόγιό μας με τίτλο: Ο ποιητής Ισίδωρος Πόσδαγλης γνώριζε το μέλλον της Ελλάδας από το 1952 ! και πραγματικά συγκλονίστηκα καθώς το διάβαζα. Τον συγκεκριμένο Οικονομολόγο, ποιητή και Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ομολογώ - ΚΑΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙ ΑΥΤΟ - οτι δεν τον γνώριζα ούτε τον είχα ξανακούσει ποτέ στη ζωή μου. Και σήμερα έμαθα τόσα πολλά γι αυτόν, που πραγματικά βουίζει το κεφάλι μου!

Από κείνη την ώρα, δεν είχα ησυχασμό! Κι αυτό διότι, η μελέτη, το πόνημα δηλαδή, του πραγματικά μεγάλου αυτού Έλληνα, όχι μόνο με είχε βάλει σε τρομερές σκέψεις, αλλά και κάτι χειρότερο! Ότι τελικά, είμαστε ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ενός ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ μιας απίστευτης ΛΗΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΓΚΑΓΚΣΤΕΡ, οι οποίοι είχαν βάλει σκοπό να μας εξολοθρευσουν εδώ και πάνω από μισό αιώνα!
Καλύτερα όμως να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους για να βάλουμε σε κάποια τάξη τις σκέψεις αλλά και.το θυμό μας. Εχουμε και λέμε λοιπόν. Ο Ισίδωρος Πόσδαγλης, δε χωράει αμφιβολία οτι υπήρξε, εκτός από ήρωας, κι ένας διακεκριμένος επιστήμονας. Το βιογραφικό του τα λέει από μόνο του. Ο μεγάλος του πατριωτισμός, τον έσπρωχνε να θέσει την πραγματικά προχωρημένη του σκέψη στην υπηρεσία της πατρίδας και γι αυτό από τα 15 του χρόνια, από μικρό παιδί σχετικά, το 1922, είχε ενταχθεί στον "Όμιλο Ελεύθερης Σκέψης" κι άρχισε να διαμορφώνει την πατριωτική του οικονομική θεωρία. Δεν είχε καλά-καλά τελειώσει το Γυμνάσιο δηλαδή και το μυαλό του έτρεχε με ιλιγγιώδεις ταχύτητες! Και για το καλό της πατρίδας του! Το πόσο σπάνιο είναι κάτι τέτοιο, το ξέρουμε από τους νέους του σήμερα. Καμμία σχέση. Αρα, το πρώτο λοιπόν συμπέρασμα που ανάγουμε μέχρις εδώ, είναι οτι επρόκειτο για ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ.
 
Προχωράμε.
Στα 18 του, σαν ήρθε δηλαδή ο καιρός για να σπουδάσει την αγαπημένη του επιστήμη, τα οικονομικά, έφυγε για τη Σοβιετική Ένωση, όπου και σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας -το γνωστό μετονομασθέν σε Λομονόσοφ - και στη συνέχεια εργάστηκε μαζί με μερικά από τα πιο κορυφαία μυαλά της εποχής του σε ορισμένα από τα πιο προχωρημένα και άκρως απόρρητα οικονομικά σχέδια -προγράμματα της τότε Σοβιετίας.
Δεύτερο συμπέρασμα που ανάγεται, είναι το γεγονός ότι ο Πόσδαγλης εθεωρείτο ήδη από τους Σοβιετικούς ως διάνοια! Και γι αυτό, τον βάζουν να συνεργαστεί - αν και φοιτητής ακόμη - με τους πλέον κορυφαίους οικονομολόγους της Ρωσίας πάνω σε άκρως απόρρητα προγράμματα! Οι Ρώσοι λοιπόν, εκμεταλλεύονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τις γνώσεις και τις ιδέες του και τον εντάσσουν στην ελίτ των κορυφαίων επιστημόνων...
της τότε Σοβιετικής Ένωσης!
Πάμε παρακάτω.
 
Ξεσπάει ο πόλεμος, η Ελλάδα μπαίνει κι αυτή αντιστεκόμενη στον Άξονα και ο Πόσδαγλης γυρνάει πίσω για να ενταχθεί στον αγώνα. Μετά την εισβολή και κατοχή από τους Γερμανούς, μπαίνει στην Εθνική Αντίσταση και μέσα από κεί, αρχίζει και περνάει διάφορα μηνύματα στους συντρόφους του στο ΕΑΜ, που όπως φαίνεται, δεν άρεσαν καθόλου στους "φίλους" και "συμμάχους" Άγγλους, οι οποίοι και μετά το τέλος του πολέμου τον συλλαμβάνουν και τον παραδίδουν στη Χωροφυλακή! Γιατί τον συνέλαβαν και μάλιστα έτσι, απροκάλυπτα, χωρίς σοβαρή αιτία; Μήπως επειδή τον θεωρούσαν ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ; Ναί, αλλά άκρως επικίνδυνο ως πρός τί; Τι θα μπορούσε να ξέρει ένας άνθρωπος, που έλειπε από την Ελλάδα τόσα χρόνια, που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για τη χώρα του αλλά και γι αυτούς;
Για να διαπιστώσω του λόγου το αληθές, έκανα άνω κάτω το διαδίκτυο αλλά δε κατόρθωσα να ανακαλύψω απολύτως τίποτε, πέραν ορισμένων άρθρων που γράφτηκαν γι αυτόν και που ήταν περίπου σαν αυτό που δημοσιεύτηκε και στο παρόν ιστολόγιο.
Απολύτως τίποτε;

Οχι ακριβώς.
Μπορεί να μην ανακάλυψα γιατί τον συνέλαβαν οι Αγγλοι τότε με τέτοια πρεμούρα και τον παρέδωσαν άρον-άρον στους χωροφύλακες, αλλά έπεσα πάνω σε κάτι πολύ πιο σημαντικό. Σε έναν πίνακα. Εναν πίνακα που φαίνεται να είναι ο "χάρτης" στον οποίο αναφέρεται και ο συντάκτης του προηγούμενου κειμένου κι αν είναι όντως αυτός, τότε μιλάμε για τη μεγαλύτερη βόμβα στα θεμέλια του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος που μας κυβερνάει εδώ και.μισό αιώνα!

Συνεχίζω.
 
Παρά λοιπόν το γεγονός της "μυστηριώδους" συλλήψεως και κρατήσεως του, ο Πόσδαγλης δεν πτοείται. Και μέσα στη φυλακή, κατορθώνει και ολοκληρώνει ένα όνειρο που το επεξεργάζεται από τα 15 του χρόνια, ένα οικονομικό σχέδιο για την πατρίδα του που έχει τον τίτλο "Πατριωτική Οικονομική Πολιτική", και που φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητο από τον εκδοτικό οίκο "των ολίγων και εκλεκτών", τον εκδοτικό οίκο "Μπιστιρλή". Ενα κείμενο, που προκαλεί πάταγο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης, μιας και αναλύει το κατ΄εξοχήν Πατριωτικό Οικονομικό μοντέλο, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί εκτός από την Ελλάδα και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα!
 
Ως εδώ εντάξει.
 
Όμως ο Πόσδαγλης δεν σταματάει εδώ. Μέσα στο βιβλίο του αναλύει και τεκμηριώνει θεωρίες που ΔΕΝ ΑΡΕΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ χρηματοοικονομικό οργανισμό και στις συνεργαζόμενες με αυτούς κυβερνήσεις! Ο Πόσδαγλης με άλλα λόγια, ξεμπροστιάζει ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ που απεργάζονταν οικονομικά σχέδια εξόντωσης λαών μέσω του χρέους καθώς στην ουσία του, ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να το κάνουν!
Ο Πόσδαγλης λοιπόν, γράφει στη σελίδα 17 του βιβλίου του και στο κεφάλαιο με τίτλο "Εθνικό Χρέος και Εθνικό Έλλειμμα" τα εξής:
 
Πρώτον, πώς μπορούσε ο Πόσδαγλης να γνωρίζει οτι η Ευρώπη σκόπευε να εκδώσει δικό της νόμισμα;
Δεύτερον, πώς μπορούσε να ξέρει οτι μόνο οι τέσσερις αυτές χώρες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, δηλάδή η Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία επρόκειτο να γίνουν ο κατ΄εξοχήν στόχος όταν και εφ όσον θα δεχτούν το ευρωπαικό νόμισμα;
Και τρίτον, το πλέον ανατριχιαστικό, ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΣΤΟΧΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΞ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ; Γιατί αυτό λέει η τελευταία παράγραφος του κεφαλαίου αυτού στο βιβλίο του και αποτυπώνεται και στον χάρτη, για τον περι ού ο λόγος!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο παραπάνω είναι ο χάρτης στον οποίο αναφέρεται ο Πόσδαγλης ο οποίος είναι μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΥΠΟΚΟΣΜΟΥ!

Ο χάρτης-πίνακας στον οποίο αναφέρεται ο Πόσδαγλης

Να λοιπόν που οι Ναζί είχαν αποτυπώσει πλήρως τους χώρους όπου υπάρχουν πετρέλαια (το βλέπετε στο χάρτη, είναι οι περιοχές που σημειώνονται με τις τελίτσες) και το ακόμη χειρότερο, βλέπετε και τον δρόμο του ΑΓΩΓΟΥ από τον οποίο θα διοχετεύεται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην ευρώπη! Και αυτός ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ!

 
Να λοιπόν αυτό το ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ που γνώριζε ο Πόσδαγλης και που γι αυτό ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ από τους Άγγλους, γι αυτό κρατήθηκε τόσο καιρό στις φυλακές και ΓΙ' ΑΥΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΤΑΝ το βιβλίο του κάθε φορά που εκδίδονταν και γι αυτό κυκλοφορούσε ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ και μόνο σε ανθρώπους ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΥΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ! 
 Και φυσικά, ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ γι αυτό το ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΥΑΛΟ, ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΗΡΩΑ, που η πατρίδα του η ίδια ΤΟΝ ΠΟΥΛΗΣΕ!.
Το ψέμα και η απάτη, καθώς γνωρίζετε συνέλληνες, ΕΧΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ. Δυστυχώς όμως, αυτή τη φορά, κράτησε 60 ολόκληρα χρόνια αυτό το μυστικό της απάτης. Όμως κάποτε, έρχεται η ώρα που ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ! Ασφαλώς και ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΑΜΕ ΟΛΑ σε τούτη τη χρονική περίοδο που με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τα πάντα παύουν να είναι για πολύ "κρυπτά υπό τον ήλιον"!
 
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ (ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ) ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ, ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ, ΕΚΠΟΝΗΣΑΝ ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠ ΟΛΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΘΑΨΟΥΝ ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ!
 
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ!
ΠΟΤΕ, ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
"ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ" ΛΟΙΠΟΝ ΑΘΛΙΑ ΤΟΜΑΡΙΑ!
Θα τα ξαναπούμε πάρα πολύ σύντομα


 
http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2012/08/blog-post_4975.html#more

Κουβέλης, 80 ακίνητα και ΚΙΣ - Αρχιμασόνος! - video ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ

Κουβέλης, 80 ακίνητα και ΚΙΣ - Αρχιμασόνος! 

stavretta...αρπαχτικά......τρωκτικά...



Ο Φώτης Κουβέλης, δικηγόρος, πολιτευτής της αριστεράς και προσφάτως αρχηγός του κόμματος "Δημοκρατικής Αριστεράς" έχει 80 ακίνητα και σχέσεις με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο.

Όλα αυτά δημιουργούν 5 βασικές αντιφάσεις:

Αντίφαση 1η: "Δημοκρατική Αριστερά"... ο κομμουνισμός είναι ένα εντελώς ολοκληρωτικό καθεστώς όπως είδαμε στην πράξη σε Σοβιετική Ένωση, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία κτλ.

Πόσο δημοκρατικό λοιπόν μπορεί να είναι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς;;;;

Αντίφαση 2η: Πόσο προλετάριος μπορεί να λογιστεί κάποιος που έχει 80 ακίνητα;

Αντίφαση 3η: Ο κομμουνισμός μιλάει για ισότητα και κοινοκτημοσύνη...
πως συνάδουν κοινοκτημοσύνη και 80 ακίνητα; εκτός και αν ο κάθε εργάτης-προλετάριος έχει 80 ακίνητα και δεν το γνωρίζουμε...

Αντίφαση 4η: Ο κομμουνισμός μιλάει για αλληλεγγύη μεταξύ προλετάριων του κόσμου, ερωτάται λοιπόν ο Κουβέλης, στα 80 ακίνητα, τα οποία δεν έχει μοιράσει ως ορίζει η κοινοκτημοσύνη, πόσους αλλοδαπούς φιλοξενεί;;;

Αντίφαση 5η: όπως μας ενημερώνει ο Σπύρος Χατζάρας έχει σχέσεις με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο,

πως ένας προλετάριος έχει σχέσεις με τους ιδιοκτήτες των Τραπεζών τους οποίους υποτίθεται πολεμά;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ video ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ



http://attikanea.blogspot.gr/2012/05/80_10.html

http://eleftheriskepsii.blogspot.gr/2012/08/80-video.html

Ελληνικά νησιά: Από πού πήραν το όνομά τους;

Ξέρατε ότι ο Νάξος ήταν ο θρυλικός ηγεμόνας των πρώτων αποίκων του ομώνυμου νησιού; Το ίδιο ήταν και ο Πάρος, για την Πάρο, ο Θάσος για την Θάσο, ο Ζάκυνθος για την Ζάκυνθο και ο Κέφαλος για την Κεφαλονιά. Γνωρίζατε ότι Κρήτη ονομαζόταν μία από τις νύμφες των Εσπερίδων, που φύλαγαν τα χρυσά μήλα στον κήπο των θεών, στη χώρα του Άτλαντα; Η δε Σύμη ήταν μία άλλη νύμφη, συζύγου του Γλαύκου, πρώτου κάτοικου του νησιού, ενώ ο Φολέγανδρος ήταν γιος του Μίνωα.
Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω

Το ότι έπαιξε η αρχαία ιστορία ρόλο στην ονομασία των ελληνικών νησιών δεν μας κάνει εντύπωση. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν ονόματα νησιών που η ιστορία τους προσπερνά μία εμβληματική -και πιθανώς μυθική- φιγούρα. Όπως τα παρακάτω:

Σύρος: Το όνομα Σύρος προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, τους Φοίνικες. Σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία αυτή. Σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέρχεται από τη λέξη «ουσύρα» που σημαίνει ευτυχής, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, προέρχεται από το «συρ» που σημαίνει βράχος.

Σκύρος: Το νησί πήρε την ονομασία του από το άγριο πετρώδες έδαφός του. «Σκίρον» ή «σκύρον» σημαίνει «συντρίμμια πέτρας».

Ανάφη: Η Ανάφη διατήρησε αναλλοίωτο το όνομά της από την αρχαιότητα και μάλιστα από την αρχαία μυθολογία. Σύμφωνα με αυτήν, οι Αργοναύτες επιστρέφοντας στη πατρίδα τους από την Κολχίδα έπεσαν σε καταιγίδα και παρασύρθηκαν στο ανοικτό πέλαγος, όπου ναυαγοί πλέον στη θάλασσα άρχισαν να εκλιπαρούν τον θεό Απόλλωνα να τους σώσει. Ο Απόλλωνας ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις τους διέχυσε φως υπό μορφή κεραυνού οπότε είδαν μπροστά τους να ξεπροβάλει από τη θάλασσα ολόκληρο νησί το οποίο κατάφεραν να προσεγγίσουν. Εκεί οι Αργοναύτες ανήγειραν βωμό προς τιμή του Απόλλωνα του «Αιγλήτη» (= αυτού που λάμπει, Αίγλη) και ονόμασαν το νησί Ανάφη (εκ του ρήματος αναφαίνω).

Μύκονος: Η ονομασία Μύκονος, γνωστή από αρχαία νομίσματα και επιγραφές, αποδόθηκε από την παράδοση στον επώνυμο ήρωα Μύκονο, απόγονο του μυθικού βασιλιά της Δήλου Ανίου, γιου του Απόλλωνος και της νύμφης Ροιούς, κόρης του Διονύσου.

Σαντορίνη: Το όνομα της νήσου «Θήρα» προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήραν που αποίκησε πρώτος το νησί. Το δε όνομα «Σαντορίνη», όμως, προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά σε εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (Σάντα Ειρήνη) η οποία υπήρχε στο νησί.

Ικαρία: Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευση της ονομασίας του νησιού. Μία από αυτές αναφέρεται στην φοινικική ρίζα «-καρ» και στον λαό των Κάρων, της Μικράς Ασίας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όμως, το νησί ονομάζεται Ικαρία από τον μύθο του θρυλικού Ικάρου, που με τον θάνατό του εκεί έδωσε το όνομά του στο Ικάριο πέλαγος.

Σκιάθος: Το όνομα της Σκιάθου, φημολογείται ότι προέρχεται από τις λέξεις «σκιά» και «Άθως», καθώς το νησί βρίσκεται γεωγραφικά -και μεταφορικά- στην σκιά του Αγίου Όρους.

Αλόννησος: Το όνομα Αλόννησος δόθηκε επί Όθωνα, το 1838, με πρόταση του τότε Υπουργείου Εσωτερικών σε αντικατάσταση του προηγουμένου ονόματος Λιαδρόμια ή Ηλιοδρόμια, καθώς έτσι αναφερόταν στη Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας του 1828. Από μετέπειτα έρευνα αυτό διαπιστώθηκε ως λάθος, δεδομένου ότι κατά την αρχαιότητα η Αλόννησος ήταν άλλο νησί (άγνωστο το ποιο). Παρά ταύτα το όνομα παραμένει ως έχει για το νησί, το οποίο κατά τους αρχαίους Έλληνες λέγονταν «Ίκος».

Λήμνος: Η λέξη Λήμνος κατά μία εκδοχή -των φοινικιστών- είναι φοινικική και σημαίνει λευκή, άσπρη, λαμπερή. Όμως ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν αυτές οι ονομασίες με το ηφαιστειογενές νησί. Άλλες εκδοχές υποστηρίζουν πως το όνομα Λήμνος προέρχεται είτε από την ομηρική λέξη «λήιον», που προσδιορίζει το σπαρμένο χωράφι, τον αγρό, ή από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «ληίς» (που σημαίνει κοπάδι) + «μήλο» (που σημαίνει πρόβατο), δηλαδή νήσος κοπαδιών αιγοπροβάτων. Η τελευταία αυτή εκδοχή φέρεται και η επικρατέστερη, επειδή η Λήμνος είναι το πεδινότερο νησί του Αιγαίου με μεγάλη παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ήδη από την αρχαιότητα.

Λέρος: Το μεγαλύτερο μέρος της Λέρου είναι σχετικά επίπεδο και με χαμηλά βουνά (το υψηλότερο σημείο είναι το Κλειδί 320 μ.). Για αυτό το νησί πήρε το όνομά του από την αρχαία ελληνική λέξη «λέρος» που σημαίνει ομαλός, επίπεδος.

Ρόδος: Από την αρχαία εποχή έχει επικρατήσει ο συσχετισμός του ονόματος με το ομώνυμο λουλούδι, ιερό στον θεό Ήλιο. Γι’αυτό και τα νομίσματα της Ρόδου παρίσταναν από το ένα μέρος του κεφάλι του Ήλιου και από το άλλο το Ρόδον.

Κέρκυρα: Σύμφωνα με πολλούς μελετητές το όνομα οφείλεται στην νύμφη Κέρκυρα, κόρη του ποταμού Ασώπου. Ο θεός Ποσειδώνας αγάπησε την όμορφη κοπέλα, την έφερε στο νησί και του έδωσε το όνομά της. Από τον έρωτά τους έφερε στη ζωή τον Φαίακα, τον μυθικό γενάρχη των Φαιάκων.

Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι ο μύθος της νύμφης Κέρκυρας συνδέεται ετυμολογικά με την λέξη «κορυφώ» από την ακρόπολη που βρίσκεται απέναντι από το σημερινή πρωτεύουσα. Από την λέξη «κορυφώ» προήλθε στην συνέχεια η λατινογενής ονομασία Corfu, με την οποία είναι γνωστό το νησί στο εξωτερικό.

Κύθηρα: Αρκετές φορές τα Κύθηρα άλλαξαν ονομασία. Οι κατά καιρούς ηγεμόνες του νησιού του προσέδιδαν διάφορα ονόματα. Τον μεσαίωνα λεγόταν Κυθουρία και Τσερίγο ή Τσιρίγο, όνομα που του έδωσαν οι Ενετοί ναυτικοί. Λεγόταν και Φοινικούντα κάποτε, γιατί πολύ παλιά υπήρξαν τα Κύθηρα αποικία των Φοινίκων. Η ονομασία «Κύθηρα» τους δόθηκε από την Αφροδίτη, την προστάτιδα του νησιού κατά την αρχαιότητα, που εδώ την έλεγαν Κυθήρια ή Κυθέρεια, από το ρήμα «κεύθω», το οποίο σημαίνει «κρύπτω τον έρωτα στην κοιλία».

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια

 http://www.in2life.gr/escape/infoguide/articles/242265/article.aspx#bellow
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters