Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΙΕΡΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 120 ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟ (24\11\2011) ΔΙΑΡΚΟΎΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗς ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ

ΙΕΡΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 120 ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟ (24\11\2011) ΔΙΑΡΚΟΎΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗς ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ
  • Ιερή δήλωση και καταγγελία κατα του απο 24\11\2011 διαρκους καγουργηματος καταπατησης των ιερών δεσμεύσεων και κατα της υποδούλωσής μας .

    Ημερομηνία: ……......................ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ, ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ.........................................Όνομα: ….............................................Επώνυμο: ...........................................Όνομα Πατρός: ....................................Όνομα Μητρός: .................................. Διεύθυνση: ..........................................Περιοχή: ............................Τ.Κ.: .............................. Αριθμός Ταυτότητας: ............................Αρχή Έκδοσης: ...................Ημερ. Έκδοσης: .............Ημερομηνία Γεννήσεως: ........................Επάγγελμα: ........................ Υπηκοότητα: ........................................Θρήσκευμα: .......................Συμπληρωματική και σχετική, της από 05/05/2012 και υπ αριθμόν 9009|20|27 κατάθεσης,δηλώσεως- αίτησης – καταγγελίας.
    Προς τον…......................................................... (αρμόδιο εισαγγελέα) Και προς :     1.Την Εφορία, την κάθε αρμόδια Εθνική και Διεθνή Αρχή της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Πολίτη, καθώς επίσης και των αρμοδίων Εκλογοδικείων αναλόγως.
     Προς όλα τα Γενικά Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να ενημερωθούν επίσημα όλοι οι ανώτεροι Αξιωματικοί ότι ενσυνείδητα έχουν καταπατήσει τον Όρκο τους, τουλάχιστον από τις 24–11–2011, έως και σήμερα .Και ότι θα θεωρηθούν εχθροί εάν δεν σταματήσουν άμεσα να υπακούουν στις εντολές των Πολιτικών προϊσταμένων των, οι οποίοι από την 24–11–2011 κατηγορούνται επίσημα από την Ελληνική Δικαιοσύνη για Εσχάτη Προδοσία και που απο κείνη την ημερα , βασει του εθνικου και διεθνούς δικαιου  ,έχουν επισήμως απο τις 24\11\2011  , πάψει να ειναι προιστάμενοι των  ενοπλων δυναμεων .
     Καθώς και προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

     Κύριε Εισαγγελέα.Ζητώ από εσάς, καθώς και από κάθε άλλον αρμόδιο, είτε τώρα είτε μετά την απελευθέρωση της Πατρίδος, να λάβετε υπόψιν ότι, συμφωνώ απόλυτα με ετούτην εδώ την αίτηση -δήλωση- καταγγελία,την οποία και σας καταθέτω. Aφού, εγώ και οι συμπολίτες μου αισθανόμεθα ότι δεχόμαστε κατά μέτωπον επίθεση από όλους τούς βουλευτές του κοινοβουλίου.. Διότι πλέον είμαστε σίγουροι, ότι εις εξ αυτών των βουλευτών, δια της ενσυνείδητης παραλήψεως του να προσφέρει την υπογραφή του ως πρώτη υπογραφή προς την συμπλήρωση των 30, όπου χρειάζονται προκειμένου να γίνει άρση της βουλευτικής ασυλίας και άμεσα να ασκηθεί δίωξη εναντίον όσων πολιτικών εμπλέκονται σε σκάνδαλα ή ειναι ύποπτοι για κατάχρηση δημοσίου χρήματος ώστε να βρεθεί έγκαιρα εκεινο το καταχρώμενο χρήμα και άμεσα να επιστραφεί πίσω σε εμένα και τους συμπολίτες μου από τους οποίους έχει κλαπεί .Eπίσης να δωθούν πίσω για  ν’ αποφευχθούν και οι μελλοντικές από χρέη αυτοκτονίες.Όπως και θα είχαν αποφευχθεί Κύριε Εισαγγελέα και οι μέχρι στιγμής - αυτοκτονίες συμπολιτών μου που έγιναν τα τελευταία 2 χρόνια, οι οποίες είχαν οικονομικό κίνητρο λόγω χρεών και εξαιτίας των εν λόγω κλεμμένων, αν και εφόσον, τα κλεμμένα δίνονταν έγκαιρα πίσω στους φορολογουμένους πολίτες από τους οποίους και έχουν κλαπεί. Και οι οποίες αυτοκτονίες, είναι χιλιάδες σε αριθμό, σύμφωνα με όσα ακούγονται αλλά και όσα έχουν καταγραφεί.

    Αφού, υπό τον ζυγό και την κατοχή της κομματοκρατείας και όλων των πολιτικών κομμάτων, εγώ και οι συμπολίτες μου Κύριε Εισαγγελέα, φοβόμαστε πλέον,μήπως είμαστε τα επόμενα θύματα αυτοκτονιών από χρέη ή θύματα από οτιδήποτε άλλο προερχόμενο από την υποδούλωση και κατοχή. Στη συνείδηση εμού και των συμπολιτών μου, ο κάθε ένας εξ αυτών(των βουλευτών) δια της υπεκφυγής του να προσφερθεί και να υπογράψει πρώτος προς την συμπλήρωση των 30 υπογραφών, ευθύνεται για τις μέχρι στιγμής αυτοκτονίες συμπολιτών μου από χρέη, αφού δια της ενσυνείδητης παραλήψεώς του, ως εχθρός της πατρίδος πλέον, κανείς εκ των βουλευτών του κοινοβουλίου, ακόμη και τώρα μετεκλογικά δεν έχει κάνει κάποια δήλωση και να πει ότι προσφέρει την υπογραφή του προς τη συμπλήρωση των 30 υπογραφών που απαιτούνται προκειμένουνα ασκηθεί δίωξη εναντίον των πολιτικών που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα και που έχουν πατήσει τον ΌΡΚΟ, παραβιάζοντας άρθρα τού Ελληνικού Συντάγματος, εκτελώντας ενσυνείδητα εντολές του εχθρούκαι εισβολέα.

     Διότι ακόμη και με το Άρθρο 36 του κώδικα της ποινικής δικονομίας, όπου σε περιόδους ειρήνης και δημοκρατίας, για αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικα αδικιματα και κυβερνητικά εγκλήματα όπως εκεινο της εσχατης προδοσιας, επιλαμβάνεται και ξεκινά η ποινική διαδικασία έγκαιρα και δέν χρειάζεται η άδεια της βουλής .Το γεγονος οτι δέν εχει ξεκινησει , επιβεβαιωνει οτι η πατριδαμας βρισκεται επισημα υπο την κατοχη του εχθρου και οτι οφείλουμε να αντισταθούμε ..Κυριε εισαγγελευ, ζητώ να αφαιρεθεί άμεσα το όνομα μου από τα τηρουμενα βιβλία των καλπεων (και δηλώνω οτι το αφαιρώ εγώ με ετούτη εδώ την επίσημη δήλωσή μου). .Καταγγέλω εκεινες τις εκλογές καθως δηλωνω οτι στις 17Ιουνίου 2012 και 6 Μαίου 2012 , εγώ και αρκετοί συμπολίτες μου, εξαπατηθήκαμε και λάβαμε μέρος σε εκείνες τις κατοχικές και παράνομες εκλογές που είχε στήσει με δόλιες διαδικασίες ο εχθρός και κατακτητής της πατρίδος μας .Οι οποίες μαλιστα συμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά τα οποία καταγγέλω εδώ, ήτω εθνικά και διεθνώς παράνομες.. Δηλώνω από σήμερα, ότι συμφωνώ απόλυτα με όλους τους συμπολίτες μου εκείνους οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν στις 17 Ιουνίου2012 και στίς 06 Μαίου 2012 δια της αποχής των .Συμφωνω επίσης με εκεινους τούς συμπολιτες μου οι οποίοι είχαν στις 5/5/2012, καταθέσει προς τις εισαγγελικες αρχες την υπ’ αριθμόν 9009|20|27 δήλωση - αίτηση – καταγγελία. Στην οποία και εγώ από σήμερα είμαι συνκαταγγέλλων και σας την καταθέτω εδώ τώρα.Έτσι,δεν αναγνωρίζουμε εκλογικούς νόμους, νομοθετημένους σε περιόδους υποδούλωσης και κατοχής,όπως ετούτη εδώ όπου διανύουμε τώρα στην πατρίδα μας εγώ και οι συμπολίτες μου,νόμους νομοθετημένους παράνομα από νομοθέτες οι οποίοι κατηγορούνται επίσημα από την Ελληνική Δικαιοσύνη για έσχατη προδοσία. Καταδικάζουμε εκείνους τούς εκλογικούς νόμους κύριε Εισαγγελέα και που κακώς τα ονόματα των άνω κατηγορουμένων εκείνων αλλά τυχόν συναυτουργών των, ευρίσκονταν παρανόμως , μέσα στα ψηφοδέλτια των Εθνικών μας εκλογών.

    Κύριε Εισαγγελέα,σας ανακοινώνω πως από σήμερα σταματώ να αναγνωρίζω την νυν Κυβέρνηση ως την νόμιμη Κυβέρνηση της Ελλάδος . Ως εκ τούτου, όχι μόνο δεν αναγνωρίζω καμία απόφαση της, κανένα ψήφισμα της και καμία εξουσία της, αλλά όλα τα άνω που απορρέουν από εκείνην, τα καταδικάζω και τα θεωρώ εχθρικά, αναγνωρίζοντάς τα ως εχθρική εισβολή. Εμπρόθεσμα, σας ανακοινώνω επίσης ότι την Κυβέρνηση που θα προκύψει από τούτες τις παράνομες εκλογές στις 6 Μαΐου2012, δεν θα την αναγνωρίζω ούτε εκείνην ως νόμιμη ούτε ως φιλική προς την Πατρίδα  και τους συμπολίτες μας. Καταγγέλλω την Κυβέρνηση και όλα τα συμμετέχοντα κόμματα  , οπου τα οποία, όχι μόνο ενορχήστρωσαν και πραγματοποίησαν εκλογές που είναι παράνομες και κυρίως εχθρικές προς τηνΠατρίδα μου και τους συμπολίτες μου, για σύσταση, συναυτουργία, και από κοινού δράση με δόλο και πρόθεση προκειμένου να βλάψουν ανεπανόρθωτα την Πατρίδα μου τους συμπολίτες μου και εμένα τον ίδιο, για προσχεδιασμό, ενορχήστρωση εκλογών προδοτικών και παράνομων τόσο κατά τον Εθνικό όσο και κατά τον Διεθνή νόμο, όπου στις 6 Μαΐου 2012 ή στις 17 Ιουνίου 2011, κληθηκαμε  εκ του καθήκοντος  εγώ και οι συμπολίτες μου  να ασκήσουμε τα εκλογικά μας δικαιώματα ενσυνειδήτως.

    Επίσης:Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε για Άμεση Συνέργεια και τους Ιερωμένους αυτούς συγκεκριμένα οι οποίοι δια του σφετερισμού της ιερής των θέσεως και καταχρώμενοι την εμπιστοσύνη των Ελλήνωνπολιτών που είχαν απέναντι στην θέση που εκείνοι υπηρετούν και στο Ελληνικό Σύνταγμα της Ελλάδος,συνέργησαν άμεσα με τους άνω υπόπτους για εσχάτη προδοσία πολιτικούς και οι οποίοι ενσυνείδητα καιεν γνώση της ποινικά κολάσιμης πράξης, που με δόλο ενώπιον Θεού διέπραξαν δια του μυστήριου της Ορκωμοσίας, την οποία ατίμασαν, ορκίζοντας την παράνομη κυβέρνηση που είχε συσταθεί από ποινικάδιωκόμενους και κατηγορούμενους από την Ελληνική Δικαιοσύνη για εσχάτη προδοσία και η οποία δεν είχε ποτέ την Λαϊκή εντολή να κυβερνήσει, Ενώ συγχρόνως  σχεδιάζουν να επαναλάβουν την ίδια ποινικά κολάσιμη πράξη, επίσης με δόλο και πρόθεση να νομιμοποιήσουν κυβερνησεις  δια της ορκωμοσίας , μάλιστα  τη στηγμη που και ο ορκος ,ειχε στις 24\11\2011 καταπατηθεί επισημα τουλάχιστο απο τις ενοπλες δυναμεις ενώ οι Ιερωμενοι απεφυγαν να καταγγειλουν εκεινο το κακουργημα της καταπάτησης   εσκεμμένα . Διοτι όφειλαν να το καταγγείλουν .. Όπως ακριβώς είχαν προ μηνών οι ιερωμένοι  πράξει, νομιμοποιώντας εις βάρος του Ελληνικού Λαού παράνομη Κυβέρνηση, και όπως προσχεδιάζουν να πράξουν  με εκεινη που  θα προκύψει στις προσεχείς ιδιόρρυθμες εκλογές, οι οποίες  είναι  κατοχικές  παράνομες, απαράδεκτες και άκρως φασιστικές.Κύριε εισαγγελέα,σας στέλνω αυτή την δήλωση-καταγγελία-αίτηση για να σας ενημερώσω ότι, ως ελεύθερος Έλληνπολίτης, δεν αποδέχομαι την παράδοση της Εθνικής Κυριαρχίας της χώρας μου χωρίς να ερωτηθώ.Καμία κυβέρνηση – και ειδικά μία ΜΗ εκλεγμένη – δεν έχει δικαίωμα να μου αφαιρέσει δικαιώματα που μου παρέχει το Σύνταγμα της Ελλάδας, χωρίς να με ρωτήσει.Για αυτό τον λόγο, αλλά και για ένα πλήθος άλλες αντισυνταγματικές αποφάσεις που παίρνει αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο χωρίς να έχει εκλέγει , αλλά πολύ περισσότερο έχει συσταθεί και προταθεί από κατηγορούμενους για Εσχάτη Προδοσία.

     Καταθέτω σχετικό των πρακτικών της βουλής απόσπασμα, το οποίο  και επικαλούμαι. Ενώ, απαιτώ εγώ και οι συμπολίτες μου να γνωρίζω όλα τα ονόματα που εμπλέκονται σε άμεση συνέργια και όλων των φυσικών αυτουργών που οι άνω Υπουργοί ευθύνονται για την προτροπή αυτών σε ποινικώς κολάσιμα αδικήματα, και μάλιστα τουλάχιστον 2 μήνες πριν πάω να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα. Από την 24/11/2011, διότι : Αφού πρώτα διεβιβάσθη στη Βουλή από τον εντιμότατο ηθικά καταξιωμένο και γενναίο νυν υπουργό Δικαιοσύνης διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφού έχει επίσημα ανακοινωθεί από τον επίσης εντιμότατο γενναίο και ηθικάκαταξιωμένο αντιπρόεδρο της βουλής Κ. Αποστολάτο – αμφότεροι αποδεκτοί σε έμενα και όλους τούς συμπολίτες μου για την ειλικρίνειά των και την αυτοθυσία των για την πατρίδα μας και ημών τωνπολιτών της – δεν δίστασαν ούτε μπροστά στην ορατή απειλή του εχθρού να μας ενημερώσουν και δεν σιώπησαν, την δε 24-11-2011(είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της Βουλής στη σελ.1985),ανακοίνωσε ο κ Αποστολάτος ότι:“Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώµα ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαβίβασε στη Βουλή σύµφωνα µε το άρθρο 86 του Συντάγματος και του Ν.3126/2003 για ποινική ευθύνη των Υπουργών, όπως ισχύει, δικογραφία κατά µελών της Κυβέρνησης.

    ”Επίσης:Σύμφωνα με το δικαίωμα που μου δίνειτο Άρθρο 120 του Συντάγματος των Ελλήνων, (αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμά μου ως ελεύθερος άνθρωπος) εμού αλλά και όλων υμών των ευσυνείδητων συνανθρώπων συμπολιτών – συμπατριωτών, να προασπίσουμε με οιονδήποτε τρόπο την ανθρώπινηυπόστασή και αξιοπρέπεια μας αλλά και κάθε ανθρώπινο δικαίωμα που απορρέει από αυτήν, όπου τούτητη στιγμή απειλείται από τον εισβολέα και εχθρό και διοργανωτή τούτων των παράνομων καιπροδοτικών εκλογών δια των ομήρων του νυν κυβερνώντων αλλά και των επίσης ομήρων του που είναιόλα τα κόμματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη προβάλει ουδεμία αντίσταση στον εισβολέα και που είναιαπόλυτα σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις εχθροπραξίες του εχθρού καθώς τον διευκολύνουν ενεργά ήπαθητικά.Οφείλω: Ν’ αντισταθώ με όποιο τρόπο μπορώ σε αυτή την μη νόμιμη κυβέρνηση και τους συνεργούς της οποίοι προς το παρόν είναι, καθώς και σε όλα τα εντός και εκτός βουλής κόμματα καικινήματα και λοιπά κομματικά μορφώματα ή πολιτικούς φορείς και οργανισμούς . Έτσι, σας ενημερώνωπως από σήμερα και μέχρι την διεξαγωγή νόμιμων εκλογών προχωρώ στις παρακάτω δράσεις:

    •Καταγγέλλω καί καταδικάζω τους Ανώτερους Αξιωματικούς Ενόπλων Δυνάμεων:       1.Για καταπάτηση του Όρκου που έχουν δώσει ενώπιον Θεού και ανθρώπων«να φυλλάτουν πίστη στην Πατρίδα, να προστατεύουν το Λαό, να υπακούουν στο Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους» , να μην υπακούουν σε εντολές ατόμων που γνωρίζουν ότι έχειανακοινωθεί ότι είναι Ύποπτοι για Εσχάτη Προδοσία, όπως Δημοσίως και επισήμως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και από την έδρα της Ελληνικής Βουλής καιτο γνωρίζουν τουλάχιστον από την 24-11-2011 ότι αυτές οι εντολές πλέον πηγάζουν από τονεχθρό του Λαού και δίνονται σε Αξιωματικούς από επίσημα κατηγορούμενους ως ύποπτους εσχάτης προδοσίας.         2.Για ληστρική κλοπή του ίδρωτα-πλούτου του δικού μου, όπως και όλων των φορολογούμενωνσυμπολιτών μου ο οποίος από τις 24 – 11 – 2011, εξακολουθεί να τους συντηρεί στηνεπιβίωση των, μέσω των μηνιαίων απολαβών των έως και σήμερα, αφού εγώ και οι συμπολίτες μου, τους θεωρούμε επικίνδυνους για την ασφάλεια και την ακεραιότητα των συνόρων της Πατρίδος μας όπως και την φύλαξη αυτής και των συνόρων της.Συνεπώς και για την δική μας ασφάλεια όλων ημών που ζούμε εντός των ορίων της Ελληνικής Επικράτειας .Καθώς εγω και οι συμπολιτες μου θα απαιτήσουμε απο τις ενοπλες δυναμεις να μας παραδωσουν εγκαίρως τον οπλισμο και το εθνόσημο Επισης να μας επιστραφουν οι φόροι που εχουμε απο τις 24\11\2011 εως και σήμερα , πληρωσει για τις μηνιαίες απολαβές των.
     Δεν αναγνωρίζω καμία – μα καμία – χρηματική οφειλή προς το κράτος που να την διαχειρίζεται αυτή η μη νόμιμη κυβέρνηση. Έτσι, σταματώ να πληρώνω οποιοδήποτε φόρο, είτε έμμεσο είτε άμεσο. Δεν αναγνωρίζω καμία οικονομική υποχρέωση προς δημόσια ή ιδιωτική υπηρεσία που να τελεί υπό τις οδηγίες της ανωτέρω Προδοτικής Κυβερνήσεως η  καθε  άλλης μορφης  προδοτικης συγκυβέρνησης . Δεν αναγνωρίζω καμία απόφαση εκτελεστικής αρχής που να τελεί υπό τις οδηγίες της – ειδικά όσον αφορά σε κατασχετές διαθέσεις .

    Ετσι, απο σήμερα και μεχρι να τελεσηδικήσει η εκδικαση της δικογραφιας που εκρεμει κατα των πολιτικων για εσχατη προδοσία και μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η τιμή και η αξιοπρέπεια των ιερων δεσμεύσεων που θεσμοθετημένα και ανέκαθεν οι ενοπλες δυναμεις και η πολιτεια οφείλουν και υποχραιούνται να τηρούν απεναντι εμου και τών συμπολιτών μου ,αλλά και μέχρι να απαντησουν ολοι οι υπευθυνοι που υπεκρυπταν και αποσιωπούσαν  όλο αυτο το χρονικο διαστημα  απο τις 24\11\2011  εως και σήμερα   τα όσα εγω και οι συμπολιτεςμου καταγγελουμε   μεσα σε ετουτη την ιερή καταγγελία ,  σταματώ να πληρώνω ο,ποιονδήποτε φόρο ή οφειλή προς το δημόσιο . Ενώ, δηλώνω οτι όσα εχω πληρωσει στο υπο κατοχη δημοσιο απο τις 24\11\2011 εως και σημερα , τα πληρωσα εκβιαζομενος και υπο την απειλη των κατασχέσεων των περουσιακων μου στοιχειων .Και τα ζητώ πίσω .Οι παραπάνω δράσεις μου θα γίνουν αποκλειστικά και μόνο από το καθήκον που μου επιβάλλει το Άρθρο120 του Συντάγματος και προπάντων η ανθρώπινη συνειδησήμου . Ενω,  η οποιαδήποτε αξιολόγηση ή εκδίκαση αυτών των δράσεων υπό άλλο πρίσμα θαείναι παράνομη και καθεστωτική. Εγώ – και οι συμπολίτες μου – περιμένουμε την δικαίωση των προαναφερθέντων πράξεων μας και την αναγνώριση τους ως απόλυτα νόμιμες από μια κυβέρνηση πουθα εκλέξει ο Ελληνικός Λαός μέσα από νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες και αφου πρωτα  αποκατασταθει πληρως η τιμη και η αξιοπρεπεια   των ιερών δεσμευσεων που  η πολιτεια  αλλα περισσοτερο οι ενοπλες δυναμεις οφειλουν θεσμοθετημενα  να τηρουν απεναντι  σε εμενα και την πατριδαμου .

    Από  την ανεξαρτητη Ελληνικη δικαιοσυνη  περιμενουμε , την αναγνώριση πως καμία ευθύνη δεν έχουμε για τις επιπτώσεις αυτών των πράξεων, όπως και την διαγραφή οποιασδήποτε ποινής μας επιβληθεί από την τωρινή  κατοχικη  κυβέρνηση η απο καθε άλλη  μελοντικη κυβερνηση  που παρανομως και με τις ιερες δεσμευσεις  των ενοπλων δυναμεων  επισημα καταπατημενες θα εκλεγει  .Γνωρίζοντας άλλωστε ότι οι εντολές προς αυτήν έρχονται πλέον από τον εχθρό ,τιμή μου θα είναι η κάθε ποινή από την παρούσα μη νόμιμη κυβέρνηση και εξαιτίας αυτών ή από ό,ποια άλλη κυβέρνηση προδοτικού χαρακτήρα τυχόν θα προκύψει από  παράνομες, άκυρες ή κατοχικές  για μένα και τους συμπολίτες μου εκλογές. Επίσης καταγγέλλω και καταδικάζω το κατοχικό , παράνομο και στημένο σκέλος των εθνικών εκλογών ετούτων, στα ψηφοδέλτια των οποίων παρανόμως και δολίως θα βρίσκονται ονόματα πολιτικών οι οποίοι κατηγορούνται επίσημα  απο την Ελληνική δικαιοσύνη για εσχάτη προδοσία. Δεν αναγνωρίζουμε  αυτές τις εκλογές, ούτε ως νόμιμες και ούτε ως έγκυρες.

     Σας καταθέτω πραγματικά περιστατικά τά οποία συνιστούν αξιοποινες πραξεις . Και που σε περιοδους ειρήνης δημοκρατίας και ευνομίας , οι εισαγγελικές αρχες επιλαμβάνουν και ασκούν ποινικές διωξεις κατα κάθε υπεύθυνου ,ανεξαρτήτως αν εγω και οί συμπολίτες μου υποβάλουμε μηνύσεις ή όχι. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την εμπόλεμη πλέον (και κατοχική υπό του εισβολέως εχθρού και κατακτητή) κατάσταση την οποίαν βρίσκεται τώρα η πατρίδα και ό λαός , όπου σε εκείνες τις περιπτώσεις λογικό είναι πολλοί συμπολίτες μας να τελούν υπό ομηρία, δεν έχω από εσάς αλλά και τον θεσμό όπου υπηρετείτε τις ανάλογες απαιτήσεις όπου θα έπρεπε να είχα εν καιρώ Δημοκρατίας , ειρήνης και ευνομίας . Σας ζητώ να κοινοποιήσετε ετούτες μου τις αιτιάσεις σε αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και προπάντων σε διεθνείς αρμόδιες αρχές για την τήρηση των διεθνών συμφωνιών μεταξύ των κρατών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να τους γνωστοποιήσετε επίσης ότι, εγώ και οι συμπολίτες μου, ειτε τώρα ,ειτε μετά την απελευθέρωση της δημοκρατιας του συνταγματος και της πατρίδος , επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας .Σας ευχαριστώ Κύριε Εισαγγελέα για την υπομονή σας να με ακούσετε, κατανοώ πλήρως την θέση την οποίαν βρίσκεσθε και σας διαβεβαιώνω πως μπορείτε να επαφίεστε στην απόλυτα ανθρώπινη καιπατριωτική μου συνείδηση.
    Μετά τιμής.
 
http://alfeiospotamos.blogspot.gr/2013/06/120-24112011-24112011.html

Ντοκιμαντέρ: Εξωγήινοι οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων; (vid)


Ένα ακόμη "δυνατό" επεισόδιο της γνωστής σειράς. Ο τίτλος του είναι " Εξωγήινοι θεοί και Ήρωες" και σχεδόν εξ' ολοκλήρου αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία, τους θεούς και ορισμένες "περίεργες" οντότητες, όπως οι Τελχίνες.

Επίσης γίνεται αναφορά σε σύγχρονες τεχνολογίες που αναπτύσσονται για τον στρατό των ΗΠΑ, όπως οι ρομποτικοί εξωσκελετοί και η δημιουργία μετα-υλικών που κάνουν αόρατα τα άρματα μάχης!



...Υπεράνθρωπη δύναμη, υπερφυσικές δυνάμεις και φοβερή ικανότητα να πετούν. Σε όλη την Ιστορία της Ανθρωπότητας ειπώθηκαν απίστευτες ιστορίες για θεούς και υπερήρωες. Όλοι οι άνθρωποι επιθυμούνε αυτές τις δυνάμεις, αλλά μήπως η επιθυμία αυτή έχει βαθύτερες ρίζες;

 
Αρχαίοι Εξωγήινοι (3x15) ~ Εξωγήινοι θεοί και... από KRASODAD

Αρχαίοι Εξωγήινοι (3x15) ~ Εξωγήινοι θεοί και... από KRASODAD
 
http://alfeiospotamos.blogspot.gr/2013/06/vid.html

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!!ΠΩΣ Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΟΝΙΑ ''ΠΡΟΦΗΤΕΨΕ''ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!!! Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΩΣΦΟΡΟΥ!!!!ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ!!!

Άλμπερτ Πάικ (μέγας μασόνος), 1871:
«Ο Γ΄ παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για την Νέα Τάξη Πραγμάτων»!!!
Κωνσταντίνα Αλαφογιάννη
Μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στους «κύκλους» της Μασονίας, ο Άλμπερτ Πάϊκ -το 1871, προβλέποντας με μαθηματική ακρίβεια τους δύο πρώτους παγκοσμίους πολέμους- είχε γράψει πως: «Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεκινήσει στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους Εβραίους και θα φέρει τον βιβλικό Αρμαγεδώνα»… 


Εκατόν σαράντα χρόνια περίπου μετά, τα γραφόμενα του μασόνου ηγέτη αποδεικνύονται σχεδόν... προφητικά (!), αφού η ραγδαία και ολοένα αυξανόμενη κλιμάκωση της έντασης που υπάρχει μεταξύ Ανατολής και Δύσης φαίνεται να οδηγεί σε μία ολική σύγκρουση, η οποία θα σημάνει το τέλος των «παραδοσιακών» θρησκειών και την τελική εγκαθίδρυση της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
Σύμφωνα με τις θεωρίες συνωμοσίας (ή και αλήθειας…) υπάρχει μία επιστολή στη βιβλιοθήκη του βρετανικού μουσείου του Λονδίνου, η οποία κάνει λόγο για τρεις παγκοσμίους πολέμους, το τέλος των οποίων θα καταστήσει παγκόσμια ισχύουσα Αρχή την Νέα Παγκόσμια Τάξη. Την επιστολή είχε γράψει ο Άλμπερτ Πάϊκ (ηγέτης της αμερικανικής Μασονίας) στον Τζουζέπε Ματσίνι (επικεφαλής της ευρωπαϊκής Μασονίας), στις 15 Αυγούστου του 1871. Ο Πάϊκ εκτός από τέκτονας ήταν ιλλουμινάτι («πεφωτισμένος»), αλλά και δημιουργός μίας σέκτας -η οποία πίστευε στον Εωσφόρο- ονόματι «Τάγμα του Παλλάδιου».
Αναφορικά με την αυθεντικότητα της επιστολής έχει ξεσπάσει μεγάλη διαμάχη μεταξύ συγγραφέων και ιστορικών, η οποία έχει μεταφερθεί και στο αμερικανικό διαδίκτυο, σε πολλές ιστοσελίδες και φόρουμ. Το περιεχόμενο όμως της επιστολής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος πρέπει να έρθει, προκειμένου να επιτρέψει στους ιλλουμινάτι να ανατρέψουν τους Τσάρους στην Ρωσία και να καταστήσουν την χώρα ένα φρούριο του αθεϊστικού κομμουνισμού.
Ο Β’ Παγκόσμιος θα επιτρέψει στους Σιωνιστές να οικοδομήσουν το κράτος του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και, ταυτόχρονα, θα ισχυροποιήσει τους κομμουνιστές τόσο ώστε να καταλάβουν την Ευρώπη (τελικά έχουν καταλάβει την μισή)…
Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους Εβραίους και θα φέρει τον βιβλικό Αρμαγεδώνα»…
Ο Πάϊκ θεωρεί πως οι συνέπειες του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου θα είναι καταλυτικές για την ανθρωπότητα, ενώ οι άνθρωποι που θα γλιτώσουν από την αιματοχυσία, την οποία θα προκαλέσουν χριστιανοί, μουσουλμάνοι και αθεϊστές, θα αντιδράσουν απέναντι σε αυτές τις θρησκείες και ιδεολογίες.
Θα είναι τότε έτοιμοι να δεχθούν την παγκόσμια εκδήλωση της θρησκείας του Εωσφόρου. Θα εγκαθιδρυθεί η Νέα Παγκόσμια Τάξη και θα επικρατήσει η θρησκεία του Εωσφόρου και της λογικής. Πληθώρα συγγραφέων, όπως η Κονστάνς Κάμπεϋ, ο Τεξ Μαρς, ο Ταλ Μπρουκ, ο Γουίλιαμ Στιλ, ο Ράνταλ Μπαέρ, ο Γουίλιαμ Γκάι Καρ, καθώς επίσης και ο Ντέιβιντ Άϊκ, υποστηρίζουν πως οι «Ελίτ» -ήδη από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης και παλαιότερα- επεξεργάζονται ένα σχέδιο προς κυριαρχίαν του πλανήτη, δημιουργώντας την δική τους παγκόσμια κυβέρνηση, με τον κωδικό όρο «Νέα Παγκόσμια Τάξη».
Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, καθώς μία άλλη μερίδα -αποκρυφιστών κυρίως- συγγραφέων θεωρεί ότι ως τελικό αποτέλεσμα της επερχόμενης παγκόσμιας σύγκρουσης δεν θα είναι η ζοφερή επικράτηση των Ελίτ, αλλά η καθιέρωση μιας Νέας Εποχής, η οποία θα σηματοδοτεί την πνευματική ανάπτυξη και την ευημερία ολόκληρης της ανθρωπότητας, το περίφημο «New Age». Πρόκειται για ένα ακμάζον κίνημα, που οι επικριτές του όμως -κυρίως χριστιανοί φονταμενταλιστές- θεωρούν με την σειρά τους ως «θρησκεία του Εωσφόρου», αυτήν ακριβώς που ο Πάϊκ έιχε πει πως θα κυριαρχήσει μετά το πέρας του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όπως και να έχει όμως, όλοι συμφωνούν σε μία πραγματικότητα, πως μία μεγάλη παγκόσμια κρίση θα φέρει την ανθρωπότητα στα όρια της απόγνωσης – ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που ενδέχεται να καταλήξει σε έναν πυρηνικό Αρμαγεδώνα. Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή, στις Η.Π.Α. ακμάζει και μία χριστιανική σέκτα, με σημαντικότατο ρόλο. Στην Αμερική του σήμερα, μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού –περίπου 40 με 50 εκατομμύρια- δηλώνουν «αναγεννημένοι (newborn)» χριστιανοί. Αυτοί οι φονταμενταλιστές -ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους- παρουσιάζονται να έχουν μία «εμμονή» με την Αποκάλυψη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, πιστεύουν πως ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος πρέπει να γίνει, ώστε οι ίδιοι να μπορέσουν -προτού συμβούν οι μεγάλες δοκιμασίες-να αναληφθούν στα σύννεφα, όπου θα τους παραλάβουν άγγελοι (!). Είναι δε χαρακτηριστικό  πως οι «νεοεποχίτες» ψηφίζουν «Δημοκρατικούς» (θεωρώντας ως «δικό» τους άνθρωπο τον Αλ Γκορ), ενώ οι «αναγεννημένοι» ψηφίζουν «Ρεπουμπλικάνους».
Και πράγματι, ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων πιστεύει στη θεωρία της «Αρπαγής των Πιστών». Μία τέτοια αντίληψη, σε συνδυασμό με τα θερμά κηρύγματα των τηλε-ευαγγελιστών που τους κατευθύνουν, τους οδηγεί στην υποστήριξη του Ισραήλ στον αγώνα εναντίον των Αράβων, αφού θεωρούν πως το Ισραήλ πρέπει να εκδιώξει τους Παλαιστινίους για να εκπληρωθούν οι προφητείες. Είναι φανερό πως η εμφάνιση των τηλε-ευαγγελιστών και η δημιουργία αυτής της μεγάλης «ψύχωσης» σε ένα σημαντικό κομμάτι του αμερικανικού λαού, ουδόλως είναι τυχαία.
Κατά αυτόν τον τρόπο έχει εξασφαλιστεί η τυφλή συγκατάθεση μεγάλου μέρους των Αμερικανών πολιτών για κάθε ενέργεια εναντίον των Αράβων, αλλά και για κάθε ενέργεια που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο!
Το θέμα του Παγκόσμιου Μονάρχη, ο οποίος θα είναι -κατά πολλούς- ο Αντίχριστος, απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους ερευνητές για τον τρόπο με τον οποίο θα τον επιβάλλουν. Ιστορικά είναι αποδεδειγμένο πως η επιβολή ολοκληρωτικών καθεστώτων συντελείται σε περιόδους Απόλυτου Χάους.       
Δυστυχώς ο πλανήτης έχει περιέλθει εκ νέου σε περίοδο Απόλυτου Χάους, όμως είναι και όλα τα μέρη του άρρητα συνδεδεμένα το ένα με το άλλο, πράγμα που σημαίνει ότι καμιά χώρα δεν θα μείνει αλώβητη, ούτως ώστε να μπορέσει να αντισταθεί στην επέλαση της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
Αυτό δεν υπήρχε στο παρελθόν, μια καταστροφή στην Ισπανία λόγου χάρη δεν θα επηρέαζε τη Νέα Ζηλανδία, τώρα όμως λόγω της «φανταστικής», μη αντιστοιχούσας στην πραγματικότητα οικονομίας, όλοι και όλα μπορούν να «εξαϋλωθούν» μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα...

Είναι λοιπόν αργά; Τίποτα άραγε δεν μπορεί να γίνει; Είναι μήπως ο κόσμος μας καταδικασμένος; Απ’ ότι φαίνεται πάντως κάποιοι... «γνώριζαν» από πολύ πιο πριν τι έπεται να συμβεί! Και καθόρισαν τις ζωές τις δικές μας από ένα μακρινό –και πολύ σκοτεινό- παρελθόν... 

 
http://alfeiospotamos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_3355.html

Αρχαία Ελλάδα-Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ

Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αλλά όπου εγκαταστάθηκαν στους αρχαίους χρόνους ελληνικοί πληθυσμοί, συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου, της Ιωνίας, της Μεγάλης Ελλάδας και των διάσπαρτων ελληνικών εγκαταστάσεων στις ακτές της Μεσογείου, αλλά μέχρι και τον Εύξεινο Πόντο.
Μετά την κατάρρευση των μυκηναϊκών ανακτορικών κέντρων το 12ο αιώνα, τα ελληνικά φύλα εισήλθαν στη φάση των "σκοτεινών αιώνων" για την οποία λίγες γνώσεις διαθέτουμε. Η πλυθυσμιακή πίεση οδήγησε τα ελληνικά φύλα της ηπειρωτικής Ελλάδας σε μετανάστευση στα νησιά και την αντίπερα ακτή του Αιγαίου. Την επόμενη περίοδο, οι εντεινόμενες επαφές των ελληνικών φύλων με την Ανατολή συνέβαλαν στη δημιουργία αλφαβήτου και την ανάπτυξη της ναοδομίας και της γλυπτικής. Με μονάδα οργάνωσης την πόλιν, οργανώθηκε ηίδρυση αποικιών στις ακτές της Μεσογείου και του Ευξείνου Πόντου από περίπου το 750 έως το 550. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από έντονες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό των πόλεων, που στην Αθήνα κατέληξαν στην εγκαθίδρυση δημοκρατίας. Στις αρχές του 5ου αιώνα, ένας συνασπισμός ελληνικών πόλεων απέκρουσε την επίθεση της Περσικής αυτοκρατορίας. Μετά τη λήξη των πολέμων, την ηγεμονία της συμμαχίας ανέλαβε η Αθήνα, που αναδείχθηκε σε πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο του ελληνικού κόσμου και οδηγήθηκε σε σύγκρουση με την άλλη μεγάλη ελληνική δύναμη, τη Σπάρτη. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος έληξε το 404 με ήττα της Αθήνας και των συμμάχων της. Εξασθενημένες από τους συνεχείς μεταξύ τους πολέμους κατά τον 4ο αιώνα, οι ελληνικές πόλεις υποτάθηκαν στην ανερχόμενη ισχύ τουμακεδονικού βασιλείου.
Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αλέξανδρος οδήγησε τους Έλληνες σε μία επιτυχή εκστρατεία κατάλυσης της Περσικής Αυτοκρατορίας. Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου το 323, οι διάδοχοί του διαμοίρασαν την αυτοκρατορία του σε διάφορα βασίλεια. Ο ελληνικός πολιτισμός γνώρισε μεγάλη διάδοση στα εδάφη των βασιλείων αυτών και, μετά την κατάκτησή τους από τη Ρώμη, σε πολλές περιοχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στους νεώτερους χρόνους, ο πολιτισμός των αρχαίων Ελλήνων άσκησε σημαντική επίδραση στη γλώσσα, την πολιτική, τη φιλοσοφία, την επιστήμη και τιςτέχνες, ιδίως κατά την περίοδο της Αναγέννησης στη Δυτική Ευρώπη και κατά τις κλασικιστικέςπεριόδους το 18ο και 19ο αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και η ρωμαϊκή εκδοχή του αποτελεί το θεμέλιο λίθο του νεώτερου δυτικού πολιτισμού.[1]

Πίνακας περιεχομένων

  [Απόκρυψη
  • 1 Χωρισμός περιόδων της ελληνικής ιστορίας
  • 2 Πηγές για την αρχαία ελληνική ιστορία
  • 3 Η προέλευση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού
  • 4 Γεωμετρική εποχή
  • 5 Αρχαϊκή εποχή
  • 6 Κλασική εποχή
  • 7 Η άνοδος του μακεδονικού βασιλείου
  • 8 Ελληνιστικός κόσμος
  • 9 Δείτε επίσης
  • 10 Αναφορές
  • 11 Βιβλιογραφία
  • 12 Προτεινόμενη βιβλιογραφία
  • 13 Εξωτερικοί σύνδεσμοι
    • 13.1 Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ
    • Χωρισμός περιόδων της ελληνικής ιστορίας [Επεξεργασία]

      Η περίοδος από το 1600 έως το 1100 π.Χ., η Ύστερη εποχή του Χαλκού, ονομάζεται Μυκηναϊκή Περίοδος. Η περίοδος από περίπου το 1100 π.Χ. έως περίπου το 800 π.Χ. ονομάζεται Σκοτεινοί αιώνες ή Γεωμετρική Εποχή, για την οποία διαθέτουμε πλέον τις ανάλογες αρχαιολογικές μαρτυρίες, αλλά και ενδιαφέρουσες θεωρίες σημαντικών ιστοριογράφων της εποχής μας, που ενίοτε αντικρούουν τις κλασικές γνώσεις μας για τη ροή της ελληνικής ανάπτυξης. Από τον 8ο έως και τον 6ο π.Χ. αιώνα έχουμε την Αρχαϊκή Εποχή. HΚλασική εποχή οριοθετείται με την έναρξη του 5ου π.Χ. αιώνα και το θάνατο του Αλεξάνδρου, (323 π.Χ.), οπότε ξεκινά και ηΕλληνιστική εποχή.

      Πηγές για την αρχαία ελληνική ιστορία [Επεξεργασία]

      Η τεκμηρίωση των ιστορικών γεγονότων που συνοδεύουν την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, πέραν των φιλολογικών μαρτυριών ιστορικών όπως ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης, ο Ξενοφών, ή ρητόρων όπως ο Δημοσθένης και ο Ισοκράτης ή φιλοσόφων όπως ο Πλάτωνκαι ο Αριστοτέλης είναι εφικτή και μέσω της ερμηνείας των αρχαιολογικών ευρημάτων. Επίσης,παρόλο που σε γενικές γραμμές η αρχαία ιστοριογραφία επικεντρώνεται κυρίως στην ανάπτυξη της Αθήνας, σύγχρονοι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει σωρεία μελετών για τις άλλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, παρέχοντάς μας πλέον μια σφαιρική εικόνα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

      Η προέλευση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού [Επεξεργασία]

      Σύμφωνα με τις ενδείξεις από την έως τώρα έρευνα, ελληνόφωνοι πληθυσμοί μετανάστευσαν στην ελληνική χερσόνησο κατά το τέλος της 3ης π.Χ. χιλιετίας, αναμίχθηκαν με τους τοπικούς προελληνικούς πληθυσμούς και στη συνέχεια διαμόρφωσαν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Στον ελλαδικό χώρο είχαν λοιπόν προηγηθεί οι φορείς της γεωργικής επανάστασης της ύστερης μεσολιθικής και της νεολιθικής εποχής και, στη συνέχεια, του Πρωτοελλαδικού, Κυκλαδικού και του λαμπρού Μινωικού πολιτισμού.
      Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν πιθανή εισβολή επήλυδων περί το τέλος της Πρωτο-Ελλαδικής ΙΙΙ περιόδου (2000 π.Χ.). Μια παλαιότερη εισβολή πιστοποιείται αρχαιολογικά κατά το τέλος της Πρωτο-Ελλαδικής ΙΙ περιόδου, εκατόν πενήντα χρόνια νωρίτερα. Το ποια από τις δύο εισβολές είναι η κάθοδος των ελληνόφωνων (Πρωτοελλήνων) στον ελλαδικό χώρο δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα. Έχει διατυπωθεί η (στηριγμένη σε φιλολογικά δεδομένα) θεωρία οτι η πρώτη εισβολή προήλθε από πρωτο-λουβιακά στοιχεία της Μ. Ασίας, τα οποία άφησαν στην ελληνική γλώσσα τα προελληνικά φθογγικά στοιχεία -σσ-, -νθ και -νδ- (βλ. λέξεις Παρνασσός, Κόρινθος, Λίνδος).[2] Αυτή η θεωρία για την πρωτοκαθεδρία των Λουβίων στον ελλαδικό χώρο δεν είναι δεκτή από όλους τους ερευνητές, ωστόσο δεν αμφισβητείται ο ινδοευρωπαϊκός χαρακτήρας του προελληνικού γλωσσικού υποστρώματος.[3]
      Τα αρχαιολογικά ευρήματα στη δυτική (Νυδρί Λευκάδας) και την ανατολική Ελλάδα (ΕύτρησηΟρχομενός Βοιωτίας) κάνουν ελκυστική την υπόθεση της διαδρομής των ελληνόφωνων από Βορρά προς Νότο δυτικά της Πίνδου, με πιθανή ταυτόχρονη κίνηση από τα ανατολικά προς τα δυτικά, μέσω των νησιών του Αιγαίου. Η μετακίνηση δε φαίνεται να συνοδεύτηκε παντού από καταστροφές, παρ' όλο που τα αρχαιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν κάποια βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια των εισβολών αυτών. Σίγουρα, όμως, παρατηρούνται αλλαγές στον πολιτισμικό εξοπλισμό ακόμα και εκεί που δεν παρατηρούνται καταστροφές. Τίποτα, πάντως, δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιο για τη σκοτεινή αυτή εποχή, όπως π.χ. οποιαδήποτε υπόθεση για την εθνολογική διαφοροποίηση ή μη αυτών των ομάδων εισβολέων.[4] Οι προσπάθειες στο παρελθόν να αποδοθούν συγκεκριμένα πολιτιστικά χαρακτηριστικά - όπως τα γκρίζα "μινυακά" αγγεία και ο τύπος οικοδομήματος που είναι γνωστός ως "μέγαρον" - στους ελληνόφωνους εισβολείς δεν είναι πια αποδεκτές σήμερα.[5] Δεν ευσταθεί, ακόμη, η παλιά αντίληψη οτι ο οι ελληνόφωνοι έφεραν τον κεραμικό τροχό, το άρμα και τις οχυρωμένες ακροπόλεις. Αντιθέτως, τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν πως υπήρξε σαφής πολιτισμική οπισθοδρόμηση κατά τη Μεσοελλαδική περίοδο και οτι οι νεοφερμένοι απέκτησαν ανώτερο πολιτισμό μόνο όταν ήρθαν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, όπως αυτόν των γειτόνων τους στο Αιγαίο.[6]

      Μυκηναϊκός πολιτισμός [Επεξεργασία]

      Η πληθυσμιακή και πολιτισμική ανάμειξη μεταξύ των νεοφερμένων πρωτοελλήνων και των προελλήνων οδήγησε στην γένεση του ελληνικού πολιτισμού. Οι περιοχές νοτίως της Θεσσαλίας δέχτηκαν την ισχυρή επίδραση του ανεπτυγμένου Μινωικού πολιτισμού, γεγονός που οδήγησε στην άνθηση του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Αντίθετα, τα βορειοδυτικά ελληνικά φύλα, τα οποία έμειναν άμοιρα της Μινωικής επίδρασης, παρέμειναν σε χαμηλότερο πολιτιστικό επίπεδο. Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός έδωσε τα μεγάλα μυκηναϊκά κέντρα της Νότιας Ελλάδας (ΜυκήνεςΤίρυνθαΠύλος, Ορχομενός κ.α.) και της Κρήτης καθώς και την πρώτη ελληνική γραφή, τη Γραμμική Β'. Στις πινακίδες της Γραμμικής Β' ανιχνεύουμε και τα πρώτα στοιχεία της μετέπειτα αρχαίας ελληνικής θρησκείας. Η παρακμή του Μυκηναϊκού κόσμου στο τέλος της Υστερο-Ελλαδικής περιόδου (στα τέλη του 13ου αι. π.Χ.) οδήγησε στη σταδιακή εξαφάνιση των μυκηναϊκών κέντρων κατά την Υπομυκηναϊκή περίοδο, η οποία τελειώνει το 1.100 π.Χ. περίπου, την ολοκληρωτική εξαφάνιση της γραφής και τους λεγόμενους Σκοτεινούς Αιώνες.
      Κάποτε οι μελετητές συνέδεαν τις καταστροφές του τέλους της μυκηναϊκής εποχής με την Επιστροφή των Ηρακλειδών και την Κάθοδο των Δωριέων οι οποίες πέρασαν στη μνήμη της αρχαίας ηρωικής παράδοσης. Σήμερα όμως, λίγοι θα δέχονταν την υπόθεση μιας τέτοιας εισβολής, όπως τη δέχονταν οι αρχαίοι Έλληνες. Είναι πιο αποδεκτή η θεωρία της προσωρινής αναστάτωσης λόγω επιδρομών, ενώ η εισβολή νέων φύλων μετατίθεται στα γεγονότα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (Σκοτεινοί Αιώνες).[7]
      Με το τέλος της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, οι Έλληνες διακρίνονται ήδη στις φυλές που γνωρίζουμε από την Κλασική εποχή. Η παλαιότερη θεωρία κατά την οποία οι ομιλητές των αχαϊκών και ιωνικών διαλέκτων ήρθαν κατά κύματα στην εποχή της καθόδου των ελληνόφωνων στον ελλαδικό χώρο δεν είναι πια αποδεκτή. Επομένως, πριν το τέλος της μυκηναϊκής περιόδου, δεν μπορούμε να μιλάμε για σαφή διαχωρισμό των μετέπειτα ελληνικών διαλέκτων αλλά για τρεις το πολύ γλωσσικές ομάδες. Τη βόρειο-ελληνική και τους δύο φορείς της Μυκηναϊκής, την Αρκαδική (ή Αρκαδοκυπριακή) και την Αιολική, οι οποίες ήταν συνδεδεμένες μεταξύ τους.[8] Κατ' άλλους μελετητές, οι δυο σπουδαιότερες διάλεκτοι στο Μυκηναϊκό χώρο ήταν η Αρκαδοκυπριακή και η Ιωνική.[9]
      Κατά τους σκοτεινούς αιώνες που ακολούθησαν, έλαβε χώρα η τελευταία μεγάλη αναστάτωση στον ελλαδικό χώρο, δηλαδή η Κάθοδος των Δωριέων. Είναι γεγονός πως η αρχαία παράδοση γύρω από την έλευση των Δωριέων έχει διασώσει κάποιο ιστορικό πυρήνα, όπως την κατά προσέγγιση διαδρομή τους από βορρά προς νότο. Στην παράδοση αυτή, όμως, έχουν παρεισφρύσει πολλές φανταστικές λεπτομέρειες και στοιχεία της πολιτικής προπαγάνδας των μετέπειτα ελληνικών πόλεων-κρατών. Αρχαιολογικά, τα πιθανά αποδεικτικά στοιχεία της καθόδου των Δωριέων είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθούν. Επίσης, δεν είναι αποδεκτό οτι οι Δωριείς ήταν αυτοί που έφεραν από τη βόρεια Βαλκανική τη χρήση του σιδήρου, καθώς θεωρείται εισαγωγή από την Ανατολή[10] Γίνεται πάντως ελκυστική η υπόθεση ότι οι Δωριείς ήταν πολιτιστικά καθυστερημένοι νομάδες κτηνοτρόφοι στο περιθώριο του μυκηναϊκού κόσμου, οι οποίοι κάποια στιγμή ανέλαβαν έντονη επιθετική δραστηριότητα, πιεζόμενοι κι αυτοί από τα βόρεια.[11]
      Με το τέλος της δωρικής επέκτασης, από τις μη βορειοελληνικές διαλέκτους στην Πελοπόννησο απέμεινε μόνο η αρκαδική, στα ορεινά της Αρκαδίας. Εκείνη την εποχή είχε ήδη αρχίσει ο Α' Αποικισμός και οι Αιολείς αποίκησαν τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και την Αιολίατης Μικράς Ασίας ενώ οι Ίωνες το κύριο μέρος των νησιών του Αιγαίου και την κλασική Ιωνία.

      Γεωμετρική εποχή [Επεξεργασία]

      Κύριο λήμμα: Γεωμετρική εποχή
      Κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. προβάλλοντας από τη Γεωμετρική Περίοδο η Ελλάδα μεταβάλλει τον πολιτισμότης από προφορικό σε γραπτό. Η χρήση ενός προσαρμοσμένου από τη φοινικική γραφή αλφάβητου μας παρέχει τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες μιας ουσιαστικής μεταβολής για τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ η ανάπτυξη της μνημειακής γλυπτικής και της κεραμικής τον θεμελιώνει σε μια τεχνολογική και καλλιτεχνική βάση. Βέβαια, η ενοποιημένη άποψη που έχουμε σήμερα για τον ελληνικό πολιτισμό δε συνεπάγεται και την ανάλογη ενότητα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο εκείνα τα χρόνια. Εξαιτίας της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας η Ελλάδα της αρχαϊκής και της κλασικής περιόδου ακολουθεί λίγο-πολύ τον τοπικισμό της μυκηναϊκής εποχής, διαιρεμένη σε μικρές ανεξάρτητες κοινότητες που χαρακτηρίζονται με τον γενικό όρο πόλις-κράτος.

      Αρχαϊκή εποχή [Επεξεργασία]

      Κύριο λήμμα: Αρχαϊκή εποχή
      Τον 8ο αιώνα εμφανίστηκε ως ανώτατη μονάδα ανεξάρτητης πολιτικής οργάνωσης η πόλις. Οι ελληνικέςπόλεις ήταν αστικοί οικισμοί που λειτουργούσαν ως πολιτικά κέντρα. Οι συνθήκες και η διαδικασία δημιουργίας των πόλεων μένουν αδιευκρίνιστες, αλλά την περίοδο της δημιουργίας τους παρατηρείται πληθυσμιακή αύξηση και η δημιουργία των πρώτων ναϊκών οικοδομημάτων[12]

      Ελληνικές (κόκκινο) καιφοινικικές (κίτρινο) αποικίες.
      Η οικονομική και δημογραφική ανάπτυξη του ελλαδικού χώρου αλλά και οι ενδοκοινοτικές πολιτικές συγκρούσεις οδήγησαν ένα τμήμα του ηπειρωτικού και του νησιωτικού πληθυσμού σε ένα ρεύμα αποικισμών, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μεταναστευτικού κύματος προς όλες τις περιοχές της Μεσογείου. Από το 750 π.Χ. έως το 550 π.Χ. οι Έλληνες δημιούργησαν αποικίες προς όλες τις κατευθύνσεις. Προς την ανατολή αποκίστηκε αρχικά η Κύπρο, προς το βορρά η Χαλκιδική, οιΕρετριείς ίδρυσαν τη Μεθώνη, ενώ κυρίως η Μίλητος ίδρυσε πολυάριθμες αποικίες στις ακτές τηςΘράκης, τον Βόσπορο και τις νότιες ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Προς τη δύση οι Έλληνες αποίκισαν τις ακτές του Ιονίου (η Κόρινθος αποίκισε την (Κέρκυρα, την Επίδαμνο, την Απολλωνία κλπ.), την Ιλλυρία, τη Σικελία και τη Νότια Ιταλία, την Κορσική και τις βόρειες μεσογειακές ακτές ως τις Ηράκλειες Στήλες. Ελληνικές αποικίες απαντώνται, επίσης, στην Αίγυπτο και τη Λιβύη. Πόλεις όπως οι Συρακούσες, η Νάπολη, η Μασσαλία ή ηΚωνσταντινούπολη προέκυψαν από τις ελληνικές αποικίες των ΣυρακουσώνΝεάπολης, ή του Βυζάντιου, αποικίας των Μεγαρέων.
      Με την ολοκλήρωση του αποκισμού, η κατανομή του ελληνισμού στη Μεσόγειο έχει ολοκληρωθεί. Έως τα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα, η Ελλάδα έγινε το πολιτισμικό και γλωσσικό κέντρο μιας γεωγραφικής περιοχής πολύ μεγαλύτερης των φυσικών ορίων της. Αν και οι αποικίες δεν ελέγχονταν πολιτικά από τις μητροπόλεις τους, λόγω της απόστασης από αυτές, η διατήρηση των εμπορικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών δεσμών βοήθησε στη δημιουργία ενός ζωντανού ιστού αλληλεπίδρασης.

      Κλασική εποχή [Επεξεργασία]

      Κύριο λήμμα: Κλασική εποχή
      Η κλασική περίοδος χαρακτηρίζεται έντονα από την ανάπτυξη της πόλης-κράτους, που είχε ήδη γίνει η βασική μονάδα κοινωνικής και πολιτικής συγκρότησης του ελληνικού κόσμου.

      Περσικοί πόλεμοι [Επεξεργασία]

      Κύριο λήμμα: Περσικοί πόλεμοι

      Γραπτή παράσταση μονομαχίας Έλληνα οπλίτη και Πέρση στο εσωτερικόκύλικος (~480 π.Χ.).
      Καθώς στην Ιωνία οι ελληνικές πόλεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν μεγάλα κέντρα, όπως η Μίλητοςκαι η Αλικαρνασσός, δε μπόρεσαν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους περιήλθαν υπό την κυριαρχία της περσικής αυτοκρατορίας προς τα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα. Το 499 π.Χ. οι Έλληνες των ιωνικών πόλεων ξεκίνησαν την Ιωνική Επανάσταση και η Αθήνα μαζί με την Ερέτρια κινήθηκαν προς βοήθειά τους.
      Το 490 π.Χ. ο Πέρσης βασιλιάς, Δαρείος Α', έχοντας καταστείλει την εξέγερση των ιωνικών πόλεων από το 494 π.Χ., έστειλε το στόλο του να τιμωρήσει τις δύο πόλεις. Ο περσικός στρατός κατέστρεψε την Ερέτρια και αποβιβάστηκε στην Αττική, αλλά στη μάχη του Μαραθώνα ηττήθηκε από τους Αθηναίους και άλλους υπό το στρατηγό Μιλτιάδη.
      Δέκα χρόνια αργότερα, ο διάδοχος του Δαρείου, Ξέρξης Α', ηγήθηκε μίας πολύ ισχυρότερης ναυτικής και στρατιωτικής δύναμης εναντίον των Ελλήνων. Αφού καθυστερήθηκε από το βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδαστις Θερμοπύλες, ο Ξέρξης προέλασε στην Αττική και πυρπόλησε την Αθήνα. Οι Αθηναίοι, όμως, είχαν εγκαταλείψει την πόλη τους και μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες στη ναυμαχία της Σαλαμίνας χάρη στην ιδιοφυΐα του Θεμιστοκλή. Την επόμενη χρονιά, οι Έλληνες υπό την ηγεσία του Σπαρτιάτη στρατηγού Παυσανία, νίκησαν τον περσικό στρατό στις Πλαταιές. Η δεύτερη ήττα των Περσών και ο θάνατος του στρατηγού τους Μαρδόνιου οδήγησαν στην οπισθοχώρησή του στην Ασία.
      Η κατάληψη της Σηστού από τους Έλληνες την ίδια χρονιά θεωρείται το τέλος των περσικών πολέμων.
      Η σημασία που είχε για τους Έλληνες η νίκη τους εναντίον των Περσών ήταν ζωτική. Απομάκρυνε τον κίνδυνο υποταγής και προκάλεσε και μια σειρά κοινωνικών αλλαγών στο εσωτερικό των πόλεων. Ακόμη, άνοιξε ο δρόμος ώστε οι Αθηναίοι να αναδειχθούν ως ηγετική πολιτική, στρατιωτική και οικονομική δύναμη στον ελλαδικό χώρο, ιδρύοντας τη Δηλιακή ή Α' Αθηναϊκή Συμμαχία.

      Η αθηναϊκή ηγεμονία [Επεξεργασία]

      Μετά τους Περσικούς πολέμους η πόλη της Αθήνας έγινε ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στη θάλασσα και το εμπόριο, αν και σοβαρός ανταγωνιστής της παρέμεινε η Κόρινθος με τη γεωργική παραγωγή και τα φημισμένα κεραμικά της εργαστήρια. Ηγετική φυσιογνωμία του χρυσού αιώνα όπως αποκαλείται για την αθηναϊκή ανάπτυξη και την κυριαρχία της στις άλλες πόλεις υπήρξε ο Περικλής, για τον οποίο πληροφορίες συλλέγουμε από τον Θουκυδίδη και τον Πλούταρχο. Είναι εκείνος που χρησιμοποιεί τα χρήματα των συμμάχων του, προκειμένου να χτίσει τον Παρθενώνα και άλλα λαμπρά μνημεία της κλασικής Αθήνας. Ως τα μέσα, καθοδηγούμενη από την απληστία της Αθήνας η συμμαχία της Δήλου μετατράπηκε ουσιαστικά σε αθηναϊκή αυτοκρατορία, γεγονός που επικυρώθηκε από τη μεταφορά του συμμαχικού θησαυρού από τη Δήλο στον Παρθενώνα το 454 π.Χ.

      Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα. (~440 π.Χ.).
      Όπως ήταν φυσικό ο πλούτος της Αθήνας προσέλκυσε χαρισματικούς ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, παρ´όλη την αυστηρότητα του καθεστώτος των μετοίκων. Η ίδια η αθηναϊκή πολιτεία προώθησε τη γνώση και τις τέχνες. Έγινε το κέντρο της αρχαιοελληνικής λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας και των τεχνών (βλ. θέατρο και γλυπτική). Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα των τεχνών και των γραμμάτων έζησαν στην Αθήνα αυτής της περιόδου: ανάμεσά τους δραματικοί ποιητές όπως ο Αισχύλος, oΣοφοκλής, o Ευριπίδης και ο κωμωδιογράφος Αριστοφάνης, φιλόσοφοι όπως οΑριστοτέλης, ο Πλάτων και ο Σωκράτης, ιστοριογράφοι όπως ο Ηρόδοτος, οΘουκυδίδης και ο Ξενοφών, ποιητές όπως ο Σιμωνίδης και γλύπτες όπως ο Φειδίας. Η πόλη έγινε -σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Περικλή- "το σχολείο της Ελλάδας", (βλ. επίσης Εκπαίδευση στην αρχαία Ελλάδα).
      Οι άλλες ελληνικές πόλεις-κράτη αποδέχθηκαν αρχικά την αθηναϊκή ηγεμονία στον διαρκή πόλεμο κατά των Περσών, αλλά σταδιακά η Αθήνα εξελίχθηκε σε ιμπεριαλιστική δύναμη. Μετά την ολοκληρωτική νίκη των Ελλήνων επί των Περσών, όμως, ορισμένες πολιτείες δυσανασχέτησαν και επεχείρησαν να αποσχισθούν από τη συμμαχία, με αποτέλεσμα την πλήρη και ωμή επίδειξη πολεμικής ισχύος από μέρους της Αθήνας, όπως τουλάχιστον την καταθέτει ο Θουκυδίδης στον περίφημο διάλογο των Μηλίων, μεσούντος του Πελοποννησιακού πολέμου. Ο διάλογος, έτσι όπως κατατίθεται από τον ιστορικό, είναι επίδειξη πολιτικού ρεαλισμού, σε ό,τι αφορά στην πολεμική ισχύ. Επιβάλλεται το δίκαιο του ισχυροτέρου και η άποψη των Μηλίων πως η παράδοση είναι πράξη δειλίας, αντιμετωπίζεται περιφρονητικά από τους Αθηναίους (Θουκυδίδης 5.100). Αν οι Μήλιοι επιδείξουν σωφροσύνη -κλασική αρετή στην κοινωνία του 5ου π.Χ. αιώνα- τότε θα αναγνωρίσουν ότι δεν είναι αγών από του ίσου περί ανδραγαθίας και ότι η τιμωρία δεν είναι η αισχύνη (Θουκυδίδης 5.101). Το θέμα είναι η επιβίωση και εδώ οι ηθικοί φραγμοί δεν έχουν κανένα νόημα. Σύμφωνα με τη γλώσσα του αθηναίου ιστορικού, είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί κανείς την φυσική πραγματικότητα –στην προκειμένη περίπτωση την πολεμική ισχύ των Αθηνών. Αυτό είναι το κομβικό σημείο με το οποίο ανοίγουν και κλείνουν οι Αθηναίοι το διάλογό τους με τους Μηλίους. Αντίθετα με τους Αθηναίους του Ηρόδοτου, που ποτέ δεν παραδίδονται στον Ξέρξη και αρνούνται να προδώσουν τους Έλληνες, οι Αθηναίοι του Θουκυδίδη αποτιμούν ψυχρά την πολεμική ισχύ τους και φυσικά ακολουθούν τη λογική αυτής της αποτίμησης με τα ανάλογα αποτελέσματα ενός εμφύλιου σπαραγμού.

      Πελοποννησιακός πόλεμος [Επεξεργασία]


      Οι σύμμαχοι των Αθηναίων (κόκκινο) και των Λακεδαιμονίων (μπλε) στην έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου.
      Αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως Πελοποννησιακός πόλεμος ήταν στην πραγματικότητα ο δεύτερος πόλεμος μεταξύ των συνασπισμών της Αθήνας και της Σπάρτης.[εκκρεμεί παραπομπή] Η σύγκρουση μεταξύ της Αθήνας και της Σπάρτης έχει τις ρίζες της στους περσικούς πολέμους του 5ου π.Χ. αιώνα. Μετά από την περσική εκστρατεία του Ξέρξη ενάντια στην Ελλάδα και την επακόλουθη απώθησή του το 479, οι Αθηναίοι ανέλαβαν την ηγεσία του πολέμου ενάντια στηνΠερσία στις ελληνικές ακτές της Μικράς Ασίας. Η συμμαχία της Δήλου, που σχηματίστηκε το 478, πήρε τη μορφή μιας αυτοκρατορίας, καθώς οι Αθηναίοι άρχισαν να χρησιμοποιούν την ωμή δύναμη, για να αποτρέψουν οποιονδήποτε από τους «συμμάχους» τους να αποσυρθεί από τη συμμαχία. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα την εγρήγορση της Σπάρτης και εν τέλει τη στρατιωτική επέμβασή της ενάντια στις φιλοδοξίες των Αθηναίων για πανελλήνια κυριαρχία.
      Ο Πελοποννησιακός πόλεμος διαιρείται παραδοσιακά σε τρεις φάσεις: τον Αρχιδάμειο πόλεμο (431-421 π.Χ.), την Ειρήνη του Νικία και τη Σικελική εκστρατεία (420-413 π.Χ.) και τον Ιωνικό πόλεμο (412-404). Τα πρώτα δέκα χρόνια του πολέμου πήραν το όνομα του σπαρτιάτη βασιλέα Αρχίδαμου Β΄, που ξεκίνησε τον πόλεμο ενάντια στην Αθήνα και του οποίου η προσεκτική πολιτική κυριάρχησε στην σπαρτιατική στρατηγική των πρώτων πολεμικών επιχειρήσεων.
      Η σπαρτιατική στρατηγική σύμφωνα με τον Αρχίδαμο ήταν η συγκέντρωση των στρατευμάτων της συμμαχίας στον Ισθμό και η εισβολή στην αττική γη.[εκκρεμεί παραπομπή] Η στρατηγική των Αθηναίων, αντίθετα, προϊόν της ευφυΐας του Περικλή ήταν η απόσυρση των κατοίκων της υπαίθρου εντός των τειχών και η εκτεταμένη επιθετική παρουσία του αθηναϊκού στόλου στις ακτές της Πελοποννήσου (Ναύπακτος). Παρόλο που αυτή η στρατηγική απέδωσε καρπούς ο λοιμός που ξέσπασε στην Αθήνα αφάνισε περίπου το 1/4 των πολιτών, περιλαμβανομένου του Περικλή και των γιων του.[εκκρεμεί παραπομπή]
      Μετά τον θάνατο του Περικλή οι Αθηναίοι εγκατέλειψαν κατά προτροπή του δημαγωγού Κλέωνα, την πρότερη συντηρητική και αμυντική τακτική τους φέρνοντας τον πόλεμο κοντά στη Σπάρτη και τους συμμάχους της και χτίζοντας φρούρια σε σημαντικές για τον πόλεμο περιοχές. Ένα από τα σημαντικότερα βρισκόταν κοντά στην Πύλο, στο νησάκι της Σφακτηρίας. Εκεί οι Αθηναίοι όχι μόνο δέχονταν τους αποστάτες είλωτες της σπαρτιατικής συμμαχίας, αλλά εξωθούσαν τους είλωτες σε εξέγερση. Οι αποφασιστικές μάχες, τις οποίες κέρδισαν οι Αθηναίοι και ο άπειρος πολεμικά Κλέων, δόθηκαν στην Πύλο και τη Σφακτηρία. Οι Σπαρτιάτες υπό την καθοδήγηση τουΒρασίδα στράφηκαν στην αθηναϊκή αποικία της Αμφίπολης, η οποία ήλεγχε τους πόρους του παρακείμενου ορυχείου αργύρου, πόρους με τους οποίους χρηματοδοτείτο οι αθηναϊκός στρατός. Στη μάχη της Αμφίπολης τόσο ο Κλέων όσο και ο Βρασίδας σκοτώθηκαν. Οι αντίπαλοι αντάλλαξαν αιχμαλώτους και υπέγραψαν ανακωχή.
      Η ειρήνη του Νικία κράτησε έξι περίπου χρόνια, χωρίς ούτε μια στιγμή να πάψουν οι αψιμαχίες και οι τακτικοί ελιγμοί ανάμεσα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, όπως και οι εσωτερικές εντάσεις στην αθηναϊκή και τη σπαρτιατική συμμαχία. Καθ' ον χρόνο οι Σπαρτιάτες απείχαν από τη στρατιωτική δράση, ορισμένοι από τους συμμάχους τους άρχισαν να μιλούν για εξέγερση. Υποστηρικτής τους ήταν τοΆργος, ισχυρή πολιτεία στην Πελοπόννησο. Οι Αργείοι, σύμμαχοι των Αθηναίων, κατόρθωσαν να σχηματίσουν μια ισχυρή συμμαχία κατά των Σπαρτιατών. Στη μάχη της Μαντίνειας το 418 π.Χ., Οι Λακεδαιμόνιοι με τους γείτονές τους Τεγεάτες, αντιμετώπισαν τον ενωμένο στρατό του Άργους, των Αθηνών και της Μαντίνειας της Αρκαδίας.[εκκρεμεί παραπομπή] Η συμμαχία είχε γίνει και με τις διπλωματικές κινήσεις του Αλκιβιάδη, αλλά το αποτέλεσμα ήταν αντίθετο απ'ότι προσδοκούσε.Η Σπάρτη νίκησε, ισχυροποιήθηκε,σταθεροποίησε την κατάσταση στην Πελοπόννησο και κανένας στην Πελοποννησιακή Συμμαχία δεν αμφισβήτησε την πρωτοκαθεδρία της μέχρι το τέλος του πολέμου.[εκκρεμεί παραπομπή]
      Η φιλοδοξία του Αλκιβιάδη δεν περιορίστηκε μετά την μάχη της Μαντίνειας.Αντίθετα μάλιστα μεγάλωσε, αν κρίνουμε από το μεγαλεπήβολο σχέδιό του για ανάμειξη της Αθήνας στη Δύση και συγκεκριμένα στη Σικελία όπου η πόλη της Εγέστας ζήτησε τη βοήθεια της Αθήνας κατά των Συρακουσών.[εκκρεμεί παραπομπή]

      Η άνοδος του μακεδονικού βασιλείου [Επεξεργασία]


      Ο Αλέξανδρος στη μάχη της Ισσού. Λεπτομέρεια ψηφιδωτού από την οικία του Φαύνου στην Πομπηία(~100π.Χ.).
      Ο Φίλιππος Β΄ (359-336 π.Χ.) μετά από την νίκη του στην Χαιρώνεια επί των Θηβαίων και των Αθηναίων επιβάλλει την ηγεμονία του στον ελληνικό χώρο. Μετά την δολοφονία του τον διαδέχεται ο Μ. Αλέξανδροςο οποίος το 334 πχ θα ξεκινήσει την μεγάλη προέλαση του στην Ασία καταλύοντας την Περσική Αυτοκρατορία ( νίκες επί των Περσών στον Γρανικό το 334 π.Χ. ,στην Ισσό το 333 π.Χ., στα Γαυγάμηλα το 331 π.Χ., κατάληψη Σογδιανής και Βακτριανής το 329 π.Χ. και εκστρατεία στην Ινδία το 326 π.Χ. ) Το 323 π.Χ. πεθαίνει από άγνωστα,σήμερα,αίτια στη Βαβυλώνα.

      Ελληνιστικός κόσμος [Επεξεργασία]

      Κύριο λήμμα: Ελληνιστική εποχή

      Τα βασίλεια των διαδόχων μετά τη μάχη της Ιψού.
      Μετά από τον θάνατο του Αλεξάνδρου το 323 π.Χ., οι κατακτήσεις του διαμοιράστηκαν μεταξύ των διαδόχων του. Από τις συγκρούσεις μεταξύ των διαδόχων, προέκυψαν τα τέσσερα ελληνιστικά βασίλεια: τοπτολεμαϊκό στην Αίγυπτο, το βασίλειο των Ατταλιδών ή βασίλειο της Περγάμου, το βασίλειο των Σελευκιδών και το βασίλειο της Μακεδονίας το οποίο, από το 294 π.Χ. και εξής, διοικούσαν μέλη της δυναστείας των Αντιγονιδών. Ο τρίτος προχριστιανικός αιώνας είναι η εποχή της ακμής και της ισχύος των ελληνιστικών βασιλείων, κατά τη διάρκεια του οποίου επικρατεί σχετική σταθερότητα. Η σταθερότητα αυτή διαταράσσεται από το 200 π.Χ. με την έναρξη του Β’ μακεδονικού πολέμου, ο οποίος εγκαινίασε την ανάμιξη και τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις της ανερχόμενης δύναμης της εποχής, της Ρώμης, στις διενέξεις των ελληνιστικών πόλεων και βασιλείων. Παρόλο που το μακεδονικό βασίλειο προσπάθησε να αποκρούσει τις ρωμαϊκές δυνάμεις, η ήττα του Φιλίππου Ε' στις Κυνός Κεφαλαί το 197 π.Χ. και του Περσέα στην Πύδνα το 168 π.Χ. σήμαναν την κατάλυση του βασιλείου. Την ίδια μοίρα ακολούθησαν και τα υπόλοιπα κράτη της ηπειρωτικής Ελλάδας, η οποία βρέθηκε ολόκληρη υπό ρωμαϊκή κυριαρχία το 146 π.Χ.. Η επέκταση της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην ελληνιστική Ανατολή ολοκληρώθηκε το 30 π.Χ. με την κατάλυση του τελευταίου εναπομείναντος ελληνιστικού βασιλείου, του πτολεμαϊκού.

      Δείτε επίσης [Επεξεργασία]

      Αναφορές [Επεξεργασία]

      1.  Μαντάς, Κώστας. "Ελληνορωμαϊκός πολιτισμός": Ευσταθεί ένας τέτοιος όρος;, Ελληνική Αρχαιολογία, τ.77, σ.66. (pdf)
      2.  Hopper 1993, σελ. 28-30
      3.  Vermeule 1983, σελ. 67
      4.  Hopper 1993, σελ. 31-35
      5.  Hopper 1993, σελ. 35-36
      6.  Vermeule 1983, σελ. 78-9
      7.  Hopper 1993, σελ. 77
      8.  Hopper 1993, σελ. 88
      9.  Vermeule 1983, σελ. 76
      10.  Hopper 1993, σελ. 97
      11.  Hopper 1993, σελ. 91, 93-97
      12.  Schuller 2006, σελ. 33-4

      Βιβλιογραφία [Επεξεργασία]

      • Hopper, R.J. (1993) [1977 (στα αγγλικά)]. Οι πρώτοι Έλληνες (The Early Greeks). Θεσσαλονίκη: Βάνιας.
      • Schuller, Wolfgang (2006). Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας. Αθήνα: ΜΙΕΤ.
      • Vermeule, Emily (1983) [1964 (στα αγγλικά)]. Ελλάς - Εποχή του Χαλκού (Greece in the Bronze Age). Αθήνα: Καρδαμίτσα.

      Προτεινόμενη βιβλιογραφία [Επεξεργασία]

      • Botsford & Robinson. Αρχαία Ελληνική Ιστορία, ΜΙΕΤ, (Αθήνα 1996).
      • Kagan, Donald . The Fall of the Athenian Empire, Cornell University Press, (Ithaca 1987).

      Εξωτερικοί σύνδεσμοι [Επεξεργασία]

      Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ [Επεξεργασία]

      Κυκλαδικός πολιτισμός
      Μινωικός πολιτισμός
      Μυκηναϊκός πολιτισμός
      Γεωμετρική εποχή
      Αρχαϊκή εποχή
      Κλασική εποχή
      Ελληνιστική εποχή
      Ρωμαϊκή περίοδος
      Βυζαντινή περίοδος
      Οθωμανική περίοδος
      Νεότερη Ελλάδα
      Σχετικά
      Αρχαία ελληνική γραμματεία
      Ελληνική γλώσσα
      Ονομασίες Ελλήνων
      Θεοί και Θεές στην Αρχαία Ελλάδα
      Θεοί και Θεές στην Αρχαία Ελλάδα
      Το Ντοκιμαντέρ του History Channel ερευνά τις ιστορίες της Ελληνικής μυθολογίας, και το Ολύμπιο πάνθεον. Εκτός από την εξερεύνηση των Ελληνικών μύθων και των παραδόσεων, επισκέπτεται αρχαιολογικούς χώρους, παίρνει συνεντεύξεις από ιστορικούς και εξετάζει την συνεχώς την μεταβαλλόμενη προοπτική για την Ελληνική μυθολογία.
       
      http://alfeiospotamos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_5052.html
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters