Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Πετρέλαιο στο Μοσχάτο! Γιατί "ξεχάστηκε" μιά φοβερή ανακάλυψη του 1933;

 
Ένα σκάνδαλο που ζητάει σήμερα τη δικαίωσή του. ΣΧΟΛΙΑ (2) 268 Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στην πρώτη σελίδα της έγκριτης εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» τους εξής πηχυαίους τίτλους: ΑΝΕΚΑΛΥΦΘΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΗ ΕΙΣ ΜΟΣΧΑΤΟΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟΝ ΣΥΝΕΣΤΗΘΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Το ρεπορτάζ συνέχιζε: 

«Παρά το Μοσχάτον, αριστερά της οδού Πειραιώς και όπισθεν ακριβώς του Παγοποιείου «Όλυμπος» ανεκαλύφθη πετρελαιοπηγή πολύ αξιόλογος, ως βεβαιοί τουλάχιστον ο χημικός κ. Ζαμάνος….»
 
Οι πρώτες αναλύσεις του Γενικού Χημείου, όπως ανέφερε ακολούθως το ρεπορτάζ, βεβαίωναν την αρίστη ποιότητα του πετρελαίου, οι δε πρώτες ενδείξεις μιλούσαν για τεράστια αποθέματα. Οι σχετικές φωτογραφίες των εργατών πού άδειαζαν με κουβάδες τον αναβλύζοντα μαύρο χρυσό ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. (Βλέπε «ΕΘΝΟΣ, 1-4-1933) Και ρωτάμε και μεις με τη σειρά μας σήμερα, γιατί δεν εδόθη συνέχεια;

 

Ποιες σκοτεινές δυνάμεις θέλουν την χώρα μας μικρή και αδύναμη. Ας ενημερωθούν άμεσα οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες της περιοχής διότι καμιά φορά δεν ξέρεις τι Ελδοράδο κρύβεται κάτω από τα πόδια σου. Εξυπακούεται ότι όλα τα στοιχεία, πού με πολύ κόπο συγκεντρώσαμε, βρίσκονται στη διάθεση κάθε αρμόδιου…
Τελειώνοντας κάνουμε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να μας γνωρίσουν τυχόν ενδείξεις πού έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους.
 

πηγή lifo.gr -
See more at: http://www.hellas-now.com/2014/09/1933.html#sthash.4LJjFum9.dpuf

ΝΑ ΓΙΑΤΙ θέλουν να μας ΞΕΚΑΝΟΥΝ!

852852

Για όσους δεν γνωρίζουν τι θα πει Έλληνας και Ελλάδα που “τάχα” πάει για φούντο….
1. Είμαστε μια χώρα που ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση όση είναι η Γερμανία και η Αυστρία μαζί (450.000 τετρ. χιλιόμετρα), αφού εκτεινόμαστε από την Αδριατική ως τις ακτές του Λιβάνου (περιλαμβανομένης της Κύπρου μας) και από το τριεθνές στον Έβρο ως ανοιχτά της Λιβύης. Θέλεις ΔΥO ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο για να πας από το πιο δυτικό (Κέρκυρα) στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου (Λάρνακα).
Σαν να πετάς δηλαδή από τις Βρυξέλλες προς τη Μασσαλία.
2. Στον κόσμο ζουν συνολικά 17.000.000 Ελλαδίτες, Κύπριοι,
Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι, Τενέδιοι κλπ.
3. Είμαστε 2οι στον κόσμο σε καταθέσεις στην Ελβετία.
4. Δεχόμαστε 16.000.000 τουρίστες τον χρόνο και διαθέτουμε μια
σημαντική τουριστική βιομηχανία.
5. Έχουμε τρία πολύ μεγάλα ναυπηγεία που κατασκευάζουν κάθε είδος πλοίου .
6. Έχουμε βιομηχανίες αμαξωμάτων που κατασκευάζουν βαρέα φορτηγά, λεωφορεία, τρόλεϊ, βαγόνια τραίνων, επικαθήμενα, μπετονιέρες, βυτία κλπ.
7. Διαθέτουμε 2.400 υπερδεξαμενόπλοια και μεγάλα φορτηγά πλοία είμαστε έτσι 1οι στον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία, ενώ άλλα 1.500 τεράστια τάνκερ και φορτηγά έχουν οι Κύπριοι πλοιοκτήτες -5οι στον κόσμο.
8. Είμαστε 2οι παγκοσμίως στο πρόβειο γάλα, 3οι στις ελιές, 3οι
παγκοσμίως στον κρόκο, στα ακτινίδια, στα ροδάκινα.
9. Είμαστε 1οι στον κόσμο σε νικέλιο, 1οι σε λευκόλιθο, 1οι στον κόσμο σε υδρομαγνησίτη, 1οι στον κόσμο σε περλίτη, (1.600.000 τόννοι), 2οι παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόννοι), 1οι στην ΕΕ σε βωξίτη (2.174.000 τόννοι), 1οι και σε χρωμίτη, 1οι και σε ψευδάργυρο, 1οι και σε αλουμίνα.
10. Έχουμε την 2η καλύτερη Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ, ενώ οι Τούρκοι είναι προτελευταίοι), ενώ έχουμε και το 2ο καλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να είναι ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!
11. Έχουμε νοτίως της Κρήτης 175 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, το 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως. Εντωμεταξύ ο χρυσός που υπάρχει στην Θράκη μας,σύμφωνα με το pentapostagma.gr, αξίζει 38 δις ευρώ. Έχουμε εκεί, στην Μακεδονία και την Θράκη , τα 3 μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού της Ευρώπης. Η αξία του πετρελαίου και του αερίου μας είναι – κρατηθείτε – 10.000.000.000.000 (10 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΆΡΙΑ !) όπως αναφέρει τοΓεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το ΥΣΓΣ.

http://www.makeleio.gr/?p=169614

ΚΑΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΛΑΟ….. Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΑΤ΄ΕΝΤΟΛΗΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΕΝΤΟΛΕΩΝ ΤΟΥ ΑΦΟΠΛΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΦΕΔΡΟΥΣ!


Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΑΤ΄ΕΝΤΟΛΗΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΕΝΤΟΛΕΩΝ ΤΟΥ ΑΦΟΠΛΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΦΕΔΡΟΥΣ! ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΝΟΠΛΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ! ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ; Αφαιρούν τους επικρουστήρες από τα G3 της Εθνικής Φρουράς – Παραδίδουν την Κύπρο στη Τουρκία
Η «Κυπριακή» κυβέρνηση το γυρόφερνε από τον Ιούνιο με αφορμή ένα τραγικό συμβάν, όταν ένας πατέρας σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγο του, την κόρη του και τραυμάτισε τον γιο του με το στρατιωτικό του τυφέκιο.
Τώρα λοιπόν ποιος ξέρει τι μέτρα ή τι άλλες προδοσίες (σε σχέση με το ψευδοκράτος;) ετοιμάζουν και φοβούνται την ένοπλη εξέγερση του λαού, γι αυτό και αφοπλίζουν την Εθνική Φρουρά.
Με τον τρόπο αυτό είναι σαν να παραδίδουν έμμεσα την Κύπρο στα κατοχικά στρατεύματα δηλαδή στα νύχια της Τουρκίας…
Αυτό που δηλώθηκε επίσημα από τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου Χρήστο Φωκαΐδη, είναι ότι θα αφαιρεθούν οι επικρουστήρες από τα G3 της Εθνικής Φρουράς και θα ενεργοποιούνται μόνο σε περίπτωση στρατιωτικών ασκήσεων ή σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.
Θα έχουν δηλαδή στα χέρια τους οι έφεδροι άχρηστα τυφέκια και αν τους την πέσουν οι Τούρκοι θα λένε βαστάτε να μας δώσουν τους επικρουστήρες για να σας ρίξουμε.
Ο Φωκαΐδης είπε μάλιστα ότι «έχει τη διαβεβαίωσιν του ΓΕΕΦ ότι το μέτρον αυτό δεν θα επηρεάσει ποσώς την μαχητικήν ικανότητα και την επιχειρησιακήν ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς».
Έτσι λοιπόν πιστεύει η ηγεσία του ΓΕΕΦ; Ότι η αφαίρεση του επικρουστήρα δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς; Αν είναι έτσι τότε ας μοιράσει στους έφεδρους… πλαστικά πυροβόλα όπλα, απ΄αυτά που παίζουν τα παιδιά! Έτσι θα αποφευχθεί και η ένοπλη βία την οποία επικαλείται η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προχωρήσει σε αυτή την προδοτική ενέργεια.
Αλλά όταν λένε «ένοπλη βία» εννοούν ένοπλη λαϊκή εξέγερση την οποία και φοβούνται εν όψει ποιος ξέρει ποιών προδοτικών ενεργειών ετοιμάζουν για την καταματωμένη Κύπρο…
Πάντως ο αφοπλισμός κάθε υπόδουλου στους δανειστές έθνους, αποτελεί πάγια τακτική της τρόικας και των δωσιλόγων κυβερνήσεων. Να μην ξεχνάμε και την δική μας περίπτωση του αφοπλισμού των Ελλήνων Εθνοφυλάκων της Μακεδονίας το 2011…
Παραφράζοντας τον Τζ. Πανούση θα μπορούσε να τραγουδήσει κανείς πικρά:
Δωσίλογοι, δωσίλογοι, δωσίλογοι παντού
Κι εδώ κι εκεί δωσίλογοι, του ορατού εχθρού…
http://www.pentapostagma.gr/2014/09/

H νομοθεσία για τα "Εγκλήματα Μίσους" ή αλλιώς οι «αντιρατσιστικοί νόμοι» είναι το όχημα με το οποίο η ελευθερία του λόγου θα σιγήσει μόνιμα στην δύση, αλλά και στην Ελλάδα.

«Θα κάνουμε την Δύση τόσο διεφθαρμένη που θα βρωμάει»... Οι νόμοι για τα «εγκλήματα μίσους» ή αλλιώς οι «αντιρατσιστικοί νόμοι» έχουν τις ρίζες τους στην κομμουνιστικής έμπνευσης, λεγόμενη Σχολή της Φρανκφούρτης, (Frankfurter Schule) που ιδρύθηκε στη Φρανκφούρτη, από μπολσεβίκους, κατά κύριο λόγο εβραϊκής καταγωγής, το 1920. Ο στόχος της ήταν να εφαρμόσει τον κομμουνισμό στη Δύση ήσυχα με τη σταδιακή υπονόμευση του λαϊκού πολιτισμού.... - ένα κίνημα που είναι γνωστό ως Πολιτιστικός Μαρξισμός ή αλλιώς Πολιτική Ορθότητα (βλέπε: Η Ιστορία της ‘Πολιτικής Ορθότητας’). Ένα από τα κορυφαία ονόματά της, ο Herbert Marcuse, αποφάνθηκε ότι η επικρατούσα δυτική κοινωνική τάξη είναι «καταπιεστική» εξ ορισμού και κάνει «διακρίσεις» εναντίον των μειονοτήτων, απλά και μόνο επειδή υπάρχει.


Αυτό δημιουργεί ένα φαινόμενο που ονόμασε "κατασταλτική ή καταπιεστική ανοχή" ("repressive tolerance"), κάτι το οποίο θεωρούσε ότι ήταν απαράδεκτο.

Αντ’ αυτού, πρότεινε αυτό που αποκάλεσε «κομματική ανοχή» ("partisan tolerance" - «των μικρών αδύνατων κομματιών - ομάδων» μιας κοινωνίας), δηλαδή την ανοχή μόνο των απόψεων αυτών των "καταπιεσμένων μειονοτήτων" - που ο Marcuse θεωρούσε ότι  μοιράζονται το κομματικό του μίσος για κάθε τι μη κομμουνιστικό - ενώ στην ουσία φιμώνουν τις απόψεις της πλειοψηφίας.
Έτσι τώρα έχουμε μια λέξη για την τεράστια υποκρισία των αριστερών όταν επικαλούνται την ελευθερία του λόγου, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να καταστείλουν τις μη-Αριστερές ιδέες. Έχουμε μια λέξη για τα διπλά στάνταρ της Αριστεράς που υπερασπίζεται τις "καταπιεσμένες μειονότητες" μόνο όταν αυτές οι μειονότητες συμμερίζονται την πολιτική της, ενώ μαίνεται κατά εκφοβίζει κάθε άλλη «συντηρητική» άποψη.
Ο Marcuse, μεταξύ άλλων υποστηρικτών της Σχολής της Φρανκφούρτης, ήρθε στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930 από τον Edward RMurrow, ο οποίος τότε ήταν επικεφαλής ενός προγράμματος για την επανεγκατάσταση των διανοούμενων που καταπιέζονταν από το ναζιστικό καθεστώς. Σύμφωνα με τη Wikipedia, ο Μαρκούζε εργάστηκε στην OSS, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και δίδαξε στα πανεπιστήμια Κολούμπια, Χάρβαρντ και Brandeis. Έχει ονομαστεί «ο πατέρας της Νέας Αριστεράς» και ενέπνευσε πολλούς από τους νέους ριζοσπαστικούς αριστερούς της δεκαετίας του 1960, οι οποίοι έχουν τώρα θέσεις τακτικών καθηγητών στα κολέγια σε όλη την Αμερική και είναι εύκολο να δείτε την επιρροή της Σχολής της Φρανκφούρτης στους «κώδικες ομιλίας» στα αμερικάνικα πανεπιστήμια.
Η Σχολή της Φρανκφούρτης ήταν αφιερωμένη στην καταστροφή της Δύσης. Ένας από τους ιδρυτές της, ο Willi Munzenberg, δήλωσε ρητά ότι στόχος της ήταν να:
« ... οργανώσει τους διανοούμενους και να τους χρησιμοποιήσει για να κάνουν τον δυτικό πολιτισμό να βρώμα. Μόνο τότε, αφού έχουν καταστραφεί όλες οι αξίες του και έχει γίνει η ζωή του αδύνατη, μπορούμε να επιβάλουμε τη δικτατορία του προλεταριάτου».

Σύμφωνα με ένα άρθρο του Timothy Matthews στο Catholic Insight, βασικές στρατηγικές για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν:

     1 Δημιουργία αδικημάτων «ρατσισμού».
     2. Συνεχής αλλαγή για να δημιουργηθεί σύγχυση.
     3 Διδασκαλία του σεξ και της ομοφυλοφιλίας στα παιδιά.
     4 Υπονόμευση των σχολείων και της εξουσίας του εκπαιδευτικού.
     5. Τεράστια μετανάστευση για να καταστραφεί η Ταυτότητα.
     6. Προώθηση της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος.
     7. Άδειασμα των εκκλησιών.
     8. Αναξιόπιστο νομικό σύστημα με προκατάληψη εις βάρος των θυμάτων της εγκληματικότητας.
     9 Εξάρτηση από τα επιδόματα του κράτους.
     10. Έλεγχος και αποχαύνωσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
     11 Ενθάρρυνση της διάλυσης της οικογένειας.

Ο Munzenberg δήλωσε κατηγορηματικά «Θα κάνουμε την Δύση τόσο διεφθαρμένη που θα βρωμάει».
Σήμερα, η αποστολή του φαίνεται να έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί.
Έτσι, αυτό είναι το τελευταίο κομμάτι στο παζλ. Φαίνεται προφανές ότι η νομοθεσία για τα "Εγκλήματα Μίσους" είναι το όχημα με το οποίο η ελευθερία του λόγου θα σιγήσει μόνιμα στην Δύση.


http://skeftomasteellhnika.blogspot.gr/2014/09/h_20.html

ΕΠΤΑ ΦΑΜΙΛΙΕΣ ΑΠΟ “ΡΙΖΕΣ” ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ -ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ-ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜ.ΚΟΥΚΟΥΝΑ

Από την πρώτη γερμανική κατοχή μέχρι το 2014
Του Δημοσθένη Κούκουνα

Όπως ακριβώς τονίζω στο νέο βιβλίο μου “Τα ένοχα μυστικά της Κατοχής” (βλ. και το
ιστολόγιο aera2012.blogspot.gr), που θα κυκλοφορήσει σύντομα, στα τελευταία χρόνια βιώνουμε ένα ιδιότυπο κατοχικό καθεστώς, που αν προχείρως συγκριθεί με την τελευταία ιστορική περίοδο κατά την οποία η χώρα μας τελούσε υπό ξενική κατοχή, μεταξύ 1941 και 1944, θα διαπιστώσουμε πολλές ομοιότητες. Ίσως η πιο σημαντική ομοιότητα είναι ότι κυρίαρχοι ήταν τότε, όπως και τώρα, οι Γερμανοί, λιγότερο ή περισσότερο εκλεπτυσμένοι. Το πιο ενδιαφέρον είναι όμως ότι πέριξ των κατακτητών τότε, όπως και τώρα συμβαίνει, λειτουργούσε ένα εγχώριο πολιτικοοικονομικό σύστημα με ποικίλες προεκτάσεις.

Η κλασική ρήση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, εδώ έχει μια αξιοπρόσεκτη εφαρμογή. Και επειδή η ιστορική αλήθεια είναι ανώτερη από κάθε επιμέρους πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα, αξίζει να εμβαθύνουμε σε κάποιες άγνωστες πτυχές που θα έπρεπε να επισημανθούν. Δυστυχώς επειδή η σύγχρονη ιστορία, ιδιαίτερα δε η κρίσιμη δεκαετία 1940, έχει μέχρι σήμερα συστηματικά κακοποιηθεί ένθεν κακείθεν, πολλά είναι τα αξιοσημείωτα που έχουν αποκρυβεί ή διαστρεβλωθεί. Περισσότερο παρά ποτέ, τώρα είναι η ώρα να τα εντοπίσουμε, να τα μελετήσουμε με υπευθυνότητα, να τα δούμε με ανοιχτή ματιά και οπωσδήποτε ανεπηρέαστα από προκαταλήψεις ή σκοπιμότητες. Η άγνοια και η ημιμάθεια συνέβαλαν σε μια παραμόρφωση του πολιτικού συστήματος κατά τη μεταπολεμική περίοδο, με αποτέλεσμα να καταστεί αυτό ένα επικίνδυνο μόρφωμα για τη χώρα μας, που αδίστακτα οδήγησε τον λαό μας στην εξαχρείωση και την εξαθλίωση.



Οι πολιτικές οικογένειες



Το μέγα ζητούμενο είναι κάποτε να ξαναδούμε υπό άλλη οπτική γωνία την πορεία των πολιτικών οικογενειών που διαχρονικά κυριαρχούν. Στην κατοχική περίοδο 1941-44 εμφανίζονται κάποιες τέτοιες οικογένειες, οι επίγονοι των οποίων συνεχίζουν μέχρι σήμερα να διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας. Κατά κανόνα πρόκειται για γενάρχες οικογενειών, που – αν και αρχικά συνεργάστηκαν με τον κατακτητή – πρόλαβαν να καλύψουν την όποια επιλήψιμη δραστηριότητά τους.

Ο εγγονός Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται σήμερα ο υπαίτιος της τόσο δραματικής εμπλοκής της χώρας μας στο μνημόνιο. Ίσως ποτέ να μην λογοδοτήσει για τις συγκεκριμένες ευθύνες του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ιστορικά θα βγει ανέγγιχτος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους άλλους δύο αδελφούς του, εκ των οποίων ο ένας φέρεται να κερδοσκόπησε με τα cds και ο άλλος να ανέλαβε μυστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Όμως ο παππούς Γεώργιος Παπανδρέου, που μεταπολεμικά υπήρξε τρεις φορές πρωθυπουργός, στην αρχή της γερμανικής κατοχής υπήρξε μυστικοσύμβουλος του στρατηγού Τσολάκογλου (βλ. και το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο μου «Ιστορία της Κατοχής», Εκδ. Λιβάνη, τόμ. α΄, σελ. 250), αναπτύσσοντας τη θεωρία πώς «να τα έχουμε καλά με τον κατακτητή». Οι ιταλικές εφημερίδες της εποχής είχαν φιλοξενήσει δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου υπέρ της μεσογειακής πολιτικής της φασιστικής Ιταλίας!

Ο πατέρας του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη είχε διορισθεί επί Κατοχής στην επίζηλη θέση του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, λόγω της στενής φιλίας του με τον Γεώργιο Μερκούρη, αρχηγό του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος και συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο των «Πέντε Γιώργηδων», που καθόριζαν κάθε βράδυ την τιμή της χρυσής λίρας στη μαύρη αγορά! Βεβαίως ο Γεώργιος Σημίτης εγκαίρως μεταστράφηκε προς την Αριστερά και την άνοιξη του 1944 ανέβηκε στα βουνά, αναλαμβάνοντας γενικός διοικητής Ρούμελης. Κατηγορήθηκε τότε ότι υπήρξε υπαίτιος εξαφάνισης 8.000 λιρών που είχαν στείλει οι Σύμμαχοι (βλ. «Μακεδονία» 13.6.1945).

Ο Θάνος Καραμανλής, εξάδελφος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπήρξε συνεργάτης των Γερμανών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Καταδικάστηκε ως δοσίλογος και μεταπολεμικά προτίμησε να εγκατασταθεί μόνιμα στη Γερμανία. Ένας άλλος, ο Δανιήλ Καραμανλής, που έγινε καλόγερος στο Άγιον Όρος καταδικάστηκε ως δοσίλογος και μάλιστα ως βουλγαρόφιλος σε πολυετή φυλάκιση.

Ο παππούς του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που υπέγραψε το μνημόνιο και έτσι μας υποχρέωσε να αποποιηθούμε την εθνική μας κυριαρχία το 2010, είχε δημιουργήσει το περίφημο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα, χάρις σε μια υπογραφή του Τσολάκογλου. Για τον θείο του, τον πολιτικό Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, που υπηρέτησε ως διερμηνέας των Γερμανών στην Κοζάνη, έχει γίνει εκτενής λόγος στο παρελθόν. Ένας στενός συγγενής του τελευταίου, ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, την ίδια εποχή καταδικάστηκε ως πράκτορας της Γκεστάπο στη Θεσσαλονίκη.

Ο γενάρχης της οικογένειας Μεϊμαράκη στο Ηράκλειο, ο πολιτικός Βασίλειος Μεϊμαράκης, δεν είχε διστάσει να καταγγείλει με αποτροπιασμό τις «ωμότητες» των συμπατριωτών του κατά των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στη Μάχη της Κρήτης, ενώ δήλωνε ότι τασσόταν στο πλευρό της κυβέρνησης Τσολάκογλου («Ελεύθερον Βήμα» 5.6.1941). Άλλα μέλη της οικογένειας Μεϊμαράκη διαδραμάτισαν επιλήψιμο ρόλο κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Κρήτη.

Ο παππούς του σημερινού υπουργού Επικρατείας και βουλευτή της Ν.Δ. Σίμου Κεδίκογλου, βεβαίως και του συνώνυμου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, συνεργάστηκε στην Κατοχή με τους Γερμανούς ως διερμηνέας τους.

Παππούς του σημερινού ευρωβουλευτή της «Δράσης» Θεόδωρου Σκυλακάκη ήταν ο γνωστός απότακτος συνταγματάρχης που στα μέσα της δεκαετίας 1930 ήταν αρχηγός της φασιστικής Οργάνωσης Εθνικού Κυριάρχου Κράτους, στη συνέχεια έγινε υπουργός Εσωτερικών του Ιω. Μεταξά και λίγο πριν από τον πόλεμο συμμετείχε σε συνωμοσία γερμανοφίλων για την ανατροπή του καθεστώτος.

Θα μπορούσαν να αναφερθούν και αρκετά άλλα ονόματα επιγόνων, που ανεξάρτητα από τη σημερινή κομματική τοποθέτησή τους, σεμνύνονται για τις οικογενειακές καταβολές τους σε σχέση με την κατοχική περίοδο 1941-44. Κάποιοι πιο εξειδικευμένοι από τον γράφοντα θα μπορούσαν επιτυχώς να αναπτύξουν το ψυχοκοινωνικό πλαίσιο αυτών των συσχετισμών.

Θα θυμούνται οι αναγνώστες ότι πριν λίγα χρόνια έγινε ένα θορυβώδες γαμήλιο πάρτι στο ιστορικό θωρηκτό μας «Αβέρωφ». Η κοινή γνώμη εξερράγη από την έλλειψη σεβασμού στη σύγχρονη ιστορία. Ασφαλώς όμως θα ήταν πολύ πιο εξοργισμένη αν γνώριζε ότι ο γαμπρός ήταν εγγονός του Φιλήμονα Πατίτσα, που επί Κατοχής αρθρογραφούσε υπέρ των Γερμανών και ταυτόχρονα ανέλαβε πολιτικά αξιώματα.



Κατοχικά δάνεια



Έχοντας ασχοληθεί πολλά χρόνια με την ιστορική έρευνα για την περίοδο της Κατοχής, προ διετίας έδωσα στη δημοσιότητα το βιβλίο «Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια» (Εκδόσεις Ερωδιός), όπου με πληθώρα ανέκδοτων στοιχείων παρουσιάζεται τεκμηριωμένα η πραγματική υπόσταση του γερμανικού χρέους προς την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα συνολικό ποσόν που σήμερα υπερβαίνει τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να γίνεται κανένας συνυπολογισμός άλλων εθνικών απαιτήσεων, όπως πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Το θέμα το έχω αναλύσει επανειλημμένα σε πληθώρα δημοσιευμάτων μου, πέραν του εν προκειμένω βιβλίου μου, και υπάρχει ακόμη καιρός για να ικανοποιηθεί η Ελλάδα.

Από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου καμία ελληνική κυβέρνηση και κανένα πολιτικό κόμμα δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για να εξοφληθεί αυτό το αδιαμφισβήτητο χρέος του γερμανικού κράτους. Λυπούμαι πολύ γι’ αυτό – λυπούμαι ως ένας απλός πολίτης για το κράτος του που δεν είναι σε θέση να αξιώσει μια ξεκάθαρη εθνική απαίτηση, ως απόρροια της ανικανότητας των πολιτικών ηγετών του.

Τα κατοχικά δάνεια αντιπροσωπεύουν το τίμημα της ασύλληπτης λεηλασίας του εθνικού μας πλούτου κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Με απίθανη μεθοδικότητα καταστρώθηκε ένα συγκεκριμένο σχέδιο άλωσης της ελληνικής οικονομίας και οι κατακτητές επέτυχαν ανέμποδιστα να συλλέξουν και να απομυζήσουν τα πάντα, ιδίως τη γεωργική παραγωγή και κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή, αφού πρώτα καταλήστευσαν στο σύνολό της την εθνική οικονομία.

Ήδη από τις πρώτες μέρες της Κατοχής είχαν εισρεύσει στην Αθήνα ειδικοί εμπειρογνώμονες και οργάνωσαν το σχέδιό τους, με την πρόθυμη σύμπραξη εντοπίων παραγόντων. Με επικεφαλής τη διαβόητη και από τα πρόσφατα χρόνια γερμανική εταιρία Rheinmetall, αλλοτριώθηκε στο σύνολό του το ελληνικό υπέδαφος, ενώ γερμανικές και ιταλικές μεγάλες εταιρίες έσπευσαν να θέσουν υπό ασφυκτικό έλεγχο τις ελληνικές μεταλλευτικές εταιρίες. Όλα αυτά πάντοτε με τη συνεργασία «προθύμων» Ελλήνων κεφαλαιούχων και επιστημόνων.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι την οργάνωση της οικονομικής λεηλασίας ανέλαβαν οι ειδικοί των κατακτητών, όπως ο Καρλ Κλόντιους και ο Χέρμαν Νοϊμπάχερ. Τα μοιραία αυτά πρόσωπα έχουν πάμπολλες ομοιότητες με τον Χορστ Ράιχενμπαχ, τον Φούχτελ, τον Τόμσεν και τους συναφείς. Όσο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εντοπίσθηκε να είναι ο εγγονός εκείνου που έλαβε το «προνόμιο» της Πτολεμαΐδας από τον Τσολάκογλου, άλλο τόσο ίσως ένας σύγχρονος ακέραιος Γερμανός ιστορικός καταφέρει να αποκαλύψει την πατρογονική προϊστορία των αλλοδαπών κυριάρχων μας επί ναζισμού.

Επί του παρόντος έχει αποκαλυφθεί ο ρόλος ενός Γερμανού αρχικατασκόπου, που έδρασε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1940 με έδρα την Αθήνα και τομέα ευθύνης τη Μέση Ανατολή. Επρόκειτο για τον Ρολφ Μέρκελ, που εμφανιζόταν ως στέλεχος της εταιρίας Ζήμενς-Τελεφούνκεν και η δραστηριότητά του τερματίστηκε ύστερα από απαίτηση του τότε υπουργού Ασφαλείας Κ. Μανιαδάκη και με συνδρομή του επίσημου εκπροσώπου του συγκροτήματος Ιω. Βουλπιώτη. Η συμπαθής αρχικαγκελάριος του Βερολίνου, καίτοι προκληθείσα, δεν μας έχει διευκρινίσει αν πράγματι ο παλαιός εκείνος κατάσκοπος ήταν ο αδελφός του πεθερού της…

Βέβαια έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ότι, όπως σήμερα, ανάλογη προπαγάνδα χρησιμοποιήθηκε και από τα κατοχικά παπαγαλάκια για να πεισθεί η κοινή γνώμη στην κατεχόμενη Ελλάδα ότι οι Έλληνες είναι ανοργάνωτοι και διεφθαρμένοι, ιδιαίτερα ως προς τα δημοσιονομικά τους. Μπορεί να μην υπήρχε το κίνημα «Δεν Πληρώνω» και άλλες συνειδητές ακτιβίστικες δράσεις, αλλά οι αθηναϊκές εφημερίδες ασκούσαν μια παρόμοια με τα σημερινά μνημονιακά ΜΜΕ κριτική. Τα θέματα λύνονταν κάπως πιο δυναμικά από τον Φελντκομαντάντ, ο οποίος ελάμβανε αυστηρές αποφάσεις για όσους δεν πλήρωναν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ή του ύδατος, αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αναφορικά με τις κατασχέσεις κατοικιών λόγω χρεών το καθεστώς δεν ήταν εντελώς ανεξέλεγκτο, καθώς το Γερμανικό Φρουραρχείο ήθελε να ενημερώνεται προηγουμένως!

Ο Γερμανός οικονομολόγος και διπλωμάτης Καρλ Κλόντιους, που ήρθε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Ελλάδα, λειτουργώντας στη χώρα μας ως οικονομικός γκαουλάιτερ, είναι εκείνος που, αφού μελέτησε σχολαστικά τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, οργάνωσε τη λεηλασία της μέχρι τελευταίας ικμάδας της. Κατά μεγάλο μέρος σ’ εκείνον οφείλεται και η μεγάλη πείνα που έζησε ο ελληνικός λαός.

Ως ιστορική λεπτομέρεια θα αναφέρω ότι ο Κλόντιους, που προς τα τέλη του πολέμου είχε χαρακτηρισθεί από τους Συμμάχους ως εγκληματίας πολέμου, συνελήφθη από τα ρωσικά στρατεύματα στη Ρουμανία και όλως απροόπτως μεταστράφηκε από τον ναζισμό στον κομμουνισμό. Ως έμπιστος του Στάλιν πλέον στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια εμφανίστηκε στο Βελιγράδι επικεφαλής σοβιετικής οικονομικής αποστολής, έχοντας ως κύριο μέλημά του μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση του …Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας!



Διαχρονικές συμπεριφορές



Δυστυχώς στα διάφορα επίπεδα της δημόσιας ζωής σημειώθηκαν εκείνη την εποχή παραφωνίες σε σχέση με το κοινό αίσθημα. Όταν γίνονται αναφορές και συσχετισμοί συγκεκριμένων προσώπων και συγκεκριμένων συμπεριφορών, με αναγωγή στην κατοχική περίοδο 1941-44, συχνά ακούγεται και ένας επιεικής λόγος για κάθε υπόλογο ή ένοχο. Μερικές φορές όμως η «συνωμοσιολογία» είναι κατώτερη της πραγματικότητας και εγκυμονεί ο κίνδυνος της γενικής απαξίωσης.

Πόσοι είναι εκείνοι που υπηρέτησαν εθελοντικά τους κατακτητές, ενώ εγκαίρως μεταστράφηκαν και μεταπήδησαν σε πολιτικούς χώρους, ιδίως σε χώρους «της μόδας», όπως ήταν η Αριστερά στο τέλος της Κατοχής; Πόσες χιλιάδες Έλληνες μετανάστευσαν στο Ράιχ με τη θέλησή τους; Πόσοι κερδοσκόπησαν ως προμηθευτές των κατακτητών ή επιδόθηκαν σε μαυραγορίτικες δουλειές; Ποτέ δεν θα δοθεί μια σαφής απάντηση, διότι αυτά όλα είναι φαινόμενο της μικρής ιστορίας, της λεπτομέρειας. Με την ίδια ακριβώς λογική, δεν θα δικαιωθούν ποτέ όσοι προτίμησαν να πεινάσουν και να υποφέρουν για να μην προστρέξουν στον κατακτητή και επωφεληθούν απ’ αυτόν.

Στην Κατοχή η τάξη των πολιτικών μηχανικών και εργοληπτών υπήρξε διχασμένη. Υπήρχαν πολλοί που αναζητούσαν μια καλή ευκαιρία για να αποκομίσουν οφέλη από την εκτέλεση τεχνικών έργων που απαιτούσε ο κατακτητής για να θωρακίσει τη στρατιωτική άμυνά του, αλλά υπήρχαν και άλλοι που συνειδητά αρνήθηκαν. Οι μεν πρώτοι θησαύρισαν, οι δε δεύτεροι απλώς πείνασαν.

Κάτι ανάλογο έγινε και με τους δημοσιογράφους εκείνης της εποχής. Κάποιοι προτίμησαν να εργασθούν ως «παπαγαλάκια» και κάποιοι άλλοι επέλεξαν την έντιμη πενία, κατεβάζοντας την πέννα τους. Τη θλιβερή ιστορία του Συγκροτήματος Λαμπράκη, που συνειδητά συνεταιρίστηκε με τη βερολινέζικη εταιρία «Mundus» (που ανήκε κατά 50% στο γερμανικό υπουργείο Προπαγάνδας του Γκαίμπελς και κατά 50% στο υπουργείο Εξωτερικών του Ρίμπεντροπ), δεν την ακολούθησαν όλοι οι άλλοι εκδότες, κάποιοι εκ των οποίων πήραν την ηρωική απόφαση να διακόψουν την έκδοση των εφημερίδων τους. Την ακολούθησε όμως ο Όθων Πικραμμένος (ο πατέρας του υπηρεσιακού πρωθυπουργού που διεξήγαγε τις τελευταίες εκλογές), την ακολούθησε ο μέγας τότε χαρτέμπορος Πετσόπουλος, την ακολούθησαν οι κορυφαίοι βιβλιοπώλες Ελευθερουδάκης και Κάουφμαν. Και αρκετοί άλλοι και άλλοι. Στο ίδιο πνεύμα προπαγάνδισαν τη συνεργασία με τον κατακτητή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επώνυμοι εκφραστές της κοινής γνώμης, όπως ο Σπύρος Μελάς, ο Παύλος Παλαιολόγος, ο Αλέκος Σακελλάριος κ.ά.

Το ίδιο συνέβη και στη μουσική, στις τέχνες, ακόμη και στη γλυπτική, όταν ένας νεαρός τότε καλλιτέχνης φιλοτέχνησε την προτομή του …Χίτλερ!



Το κυνήγι του χρυσού



Η αναζήτηση του πλούτου δεν ήταν απαραιτήτως το άπαν για τους συνεργάτες του κατακτητή, είτε με κουκούλες είτε χωρίς. Κάποιοι αποσκοπούσαν στην ικανοποίηση φιλοδοξιών, στην κατάληψη θέσεων και αξιωμάτων. Αλλά το χρυσάφι ήταν οπωσδήποτε το επίκεντρο – απαρασάλευτος κανόνας, απλώς με εξαιρέσεις.

Ακόμα και στον χώρο της εκκλησίας παρατηρήθηκαν τέτοια φαινόμενα. Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που στα τελευταία χρόνια συγκλόνισε τη χώρα, έχει προϊστορία από τα χρόνια της Κατοχής – και ακόμη πιο πίσω. Χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ της Μονής Βατοπεδίου είδαν το φως στο ΦΕΚ των κατοχικών κυβερνήσεων, ενώ τα ακίνητά της στη Θεσσαλονίκη, όπως και άλλων μοναστηριών του Αγίου Όρους, αξιοποιήθηκαν διαρκούσης της Κατοχής. Η αθωνική πολιτεία έχει ένα επιλήψιμο παρελθόν στα χρόνια εκείνα.

Όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί τον Απρίλιο του 1941, το γερμανικό υπουργείο Πολιτισμού του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ είχε οργανώσει μια ιδιαίτερη και απόρρητη αποστολή. Επιφανειακά επιζητούσε να καταγράψει την πολιτιστική κληρονομιά της Ορθοδοξίας που περικλειόταν στο Άγιον Όρος. Μια πολυάριθμη αποστολή υπό έναν διαπρεπή Γερμανό βυζαντινόλογο, τον καθηγητή Νταίλγκερ (ο οποίος μάλιστα εξελέγη ξένος εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών), και με τη συνεργασία δύο Ελλήνων, του μετέπειτα καθηγητή Θεολογίας Μάρκου Σιώτη και του πρώτου Έλληνα ιδρυτή ραδιοφωνικού σταθμού Τσιγγιρίδη, ασχολήθηκε με τους πνευματικούς θησαυρούς του Αγίου Όρους. Ό,τι περίπου έκανε πολλές δεκαετίες αργότερα το Ίδρυμα Λαμπράκη (με …διοικητή του Αγίου Όρους τον Σταύρο Ψυχάρη). Μόνο που τότε οι Γερμανοί αναζητούσαν κάτι πολύ περισσότερο: Το μυθικό Άγιο Δισκοπότηρο! Οι αποκρυφιστές της χιτλερικής Γερμανίας θεωρούσαν ότι αν το εντόπιζαν, όπως και τη λόγχη του Λογγίνου, θα κυριαρχούσαν στον δυτικό κόσμο.

Αλλά δεν συνέβησαν μόνον αυτά στο Άγιον Όρος. Πολλοί αγιορείτες μοναχοί, ελάχιστοι όμως ελληνικής καταγωγής, κατά διάφορους τρόπους συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Μεταπολεμικά κάποιοι εξ αυτών καταδικάστηκαν για δοσιλογισμό, ενώ κάποιοι άλλοι φυγαδεύτηκαν από τους …Βρετανούς. Ο φημισμένος Άγιος Σωφρόνιος δεν θα είχε αναδειχθεί, αν μεταπολεμικά δεν του παρεχόταν κατάλληλο άσυλο πρώτα στη Γαλλία και έπειτα στην Αγγλία, ύστερα από ενέργειες του δαιμόνιου ρασοφόρου Ντέιβιντ Μπάλφουρ, του γνωστού μας εφημερίου στο εκκλησάκι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Αποσχηματισμένος πλέον ο Μπάλφουρ και υπηρετώντας ως γραμματέας της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, αμέσως μετά την Απελευθέρωση, ενήργησε κατάλληλα για την αεροπορική απομάκρυνση του αγιορείτη Σωφρονίου (Σαχάρωφ) έξω από την Ελλάδα. Κάτι ανάλογο συνέβη και με άλλους αγιορείτες μοναχούς, που ήδη είχαν καταδικασθεί ως δοσίλογοι από την ελληνική δικαιοσύνη.



Ο αέναος δοσιλογισμός



Σε όσους θα είχαν γερά νεύρα για να εμβαθύνουν στο φαινόμενο του δοσιλογισμού της περιόδου 1941-44, θα συνιστούσα να φανούν επιεικείς στους ελάχιστους ιδεολόγους που μπορεί και να τυφλώθηκαν, παραγνωρίζοντας το εθνικό συμφέρον εις όφελος μιας όψιμης συνεργασίας με τον κατακτητή. Και τότε, όπως και σήμερα που συναντούμε στην καθημερινή ζωή μας κάποιους ελάχιστους φανατικούς μνημονιακούς που με παραδειγματική ευκολία κακίζουν τη δήθεν στρεβλή νοοτροπία των συμπατριωτών μας ως απόρροια της εν γένει κακοδαιμονίας μας, υπήρχαν σποραδικές και πάντως σπανιότατες φωνές υμνητών του κατακτητή, που «ήρθε να μας βάλει σε τάξη»!

Χωριστά από τις προπολεμικές φασιστικές κινήσεις που εμφανίστηκαν, με την έναρξη της Κατοχής είχαμε τη δραστηριοποίηση κάποιων συγκεκριμένων. Οι κυριότερες ήταν τρεις: η ΕΣΠΟ, το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα και τα ΕΕΕ.

Η πρώτη, της οποίας ο ακριβής τίτλος ήταν «Ελληνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση», δημιουργήθηκε τις πρώτες μέρες που έφτασαν οι Γερμανοί στην Αθήνα. Ιδρυτές της ήταν δύο γιατροί, ο Γεώργιος Βλαβιανός και ο Γεράσιμος Πατρονικόλας (σύζυγος της αδελφής του Ωνάση και πατέρας της Μαριλένας) και μερικοί άλλοι γερμανόφιλοι. Στην οργάνωση έλαβαν μέρος αρκετοί άλλοι με παρόμοιες αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων και ο αντισιωνιστής συγγραφέας Αριστείδης Ανδρόνικος, επίσης γιατρός, ενώ το 1948 μια παράδοξη απόφαση του Αρείου Πάγου την χαρακτηρίζει ως «πατριωτική» οργάνωση. Συμμετείχαν επίσης κάποιοι άλλοι επιστήμονες, επαγγελματίες, δημοσιογράφοι, ακόμα και λογοτέχνες.

Λιγότερο εύρος είχε το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος υπό τον Γεώργιο Μερκούρη, ο οποίος το είχε ιδρύσει μερικά χρόνια πριν από τον πόλεμο, αλλά το είχε απαγορεύσει η δικτατορία Μεταξά. Το επανίδρυσε μαζί με κάποιους άλλους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε βουλευτής του ΚΚΕ Μιχ. Τυρίμος, μόλις μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα και ο ίδιος, αφού απέτυχε να γίνει από τον Τσολάκογλου υπουργός του, αρκέστηκε να αναλάβει τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Κόρη του αδελφού του ήταν η ηθοποιός και υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ Μελίνα Μερκούρη, της οποίας η πολιτεία επί Κατοχής είναι άλλο ζήτημα. Το βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον σε μια περίπτωση (κατά τη γραπτή μαρτυρία επώνυμου προσώπου), συναγελαζόμενη στα μπαρ με Γερμανούς αξιωματικούς και ελεεινούς μαυραγορίτες, «κάρφωσε» νεαρούς αντιστασιακούς με την προτροπή: «Πιάστε τους!»

Τέλος, μια άλλη πολιτική οργάνωση που συνεργάστηκε με τους Γερμανούς ήταν τα ΕΕΕ. Η προϊστορία της ανάγεται στα τέλη της δεκαετίας 1920, όταν με έδρα τη Θεσσαλονίκη έδρασε ως φιλοφασιστική κίνηση με έντονες αντισημιτικές θέσεις, αφού στη δράση της άλλωστε αποδίδεται ο εμπρησμός του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ. Την αποτελούσαν τότε κυρίως γηγενείς Μακεδόνες βενιζελικής προέλευσης και σε κάποιες περιόδους τελούσε υπό τον έλεγχο γνωστών πολιτικών προσώπων, όπως ο Μίκης Μελάς, ο Φίλιππος Δραγούμης, ο Στυλιανός Γονατάς ή ο στρατηγός Θεόδωρος Μανέττας. Κατά την Κατοχή επανιδρύθηκε και την αρχηγία της ανέλαβε ο δικηγόρος Κων. Γούλας, που μετέφερε την έδρα της στην Αθήνα. Στην τελευταία κατοχική χρονιά (1944) προσπάθησε να συγκεντρώσει όλους τους γερμανόφιλους και είχε ως δημοσιογραφικό όργανο την εφημερίδα «Ακρόπολις», φυσικά χωρίς απήχηση. Τελικά, όταν άρχισε η αποχώρηση των Γερμανών, τα κυριότερα στελέχη της κατέφυγαν στη Βιέννη, όπου από αυτοεξόριστους Έλληνες χιτλερικούς σχηματίστηκε η κυβέρνηση Τσιρονίκου.

Στη Βιέννη βρέθηκαν τότε περί τις 2.000 αυτοεξόριστοι ελληνικής υπηκοότητας, καθώς και 700 ένστολοι που αποτελούσαν τη στρατιωτική μονάδα του συνταγματάρχη Γεωργ. Πούλου. Κάποιοι απ’ αυτούς θα επανακάμψουν στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση του Τρίτου Ράιχ και ελάχιστοι θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη, ενώ ορισμένοι θα καταλάβουν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, ακόμα και ως πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Η δίωξη των πολιτικών δοσιλόγων στη μεταπελευθερωτική Ελλάδα υπήρξε υποτονική, αν και έγιναν ακόμα και θανατικές εκτελέσεις. Το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα άμβλυνε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας. Εκεί όμως που σταδιακά εκμηδενίστηκαν οι όποιες επιπτώσεις από τη συνεργασία με τον κατακτητή ήταν στο θέμα των οικονομικών δοσιλόγων. Αυτό σήμαινε ότι όσοι απέκτησαν θησαυρούς στη διάρκεια μιας ξενικής κατοχής, μπορούσαν τώρα να τους γεύονται ελεύθερα, αν εξαιρέσουμε μια φορολογία που επιβλήθηκε στους «παρανόμως πλουτίσαντες». Με βάση περιουσίες, που με τέτοιο τρόπο αποκτήθηκαν, ανδρώθηκαν μεγάλες επιχειρήσεις και οικονομικά συγκροτήματα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταπολεμική Ελλάδα, εκ των πραγμάτων διαγράφοντας κάθε στιγματική αναφορά από το ένοχο παρελθόν. Και ως ευνόητη προέκταση, οικονομικώς πανίσχυρα τέτοια πρόσωπα (ή οι κληρονόμοι τους) βρέθηκαν στο επίκεντρο των εξελίξεων, άσκησαν παντοειδή επιρροή, έγιναν …ευεργέτες ή φιλοδόξησαν να έχουν ρόλο στην πολιτική.

http://aera2012.blogspot.gr/(για την πιστή αντιγραφή)
http://ksipnistere.blogspot.gr/2014/09/blog-post_5341.html

Προβοκάτσια και οργανωμένο σχέδιο του αλβανικού κράτους κατά της Ελληνικής Μειονότητας



Στον Εισαγγελέα Αργυροκάστρου η Νεολαία Δερβιτσάνης για τα σύμβολα της Αυτονόμου Β. Ηπείρου στο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου
Δερβιτσάνη 18 Σεπτεμβρίου 2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε πως ένα γεγονός που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου και προσπαθήσαμε να μην πάρει έκταση, εξελίσσεται σε προβοκάτσια και οργανωμένο σχέδιο του αλβανικού κράτους κατά της Ελληνικής Μειονότητας και της Νεολαίας Δερβιτσάνης. Παραθέτουμε αναλυτικά τα γεγονότα.

Η νεολαία του χωριού μας, κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου διοργανώνει πανηγύρι στο χωριό, καθώς γιορτάζει η εκκλησία μας, η Κοίμησης της Θεοτόκου. Το πανηγύρι αυτό έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και πραγματοποιείται με τεράστια συμμετοχή κάθε χρόνο. Η νεολαία μας με προσωπική εργασία και κόπο, οργανώνει τα πάντα ώστε να περνάνε όμορφα όλοι όσοι επισκέπτονται το χωριό τον Αύγουστο, να τηρούμε τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό του τόπου μας, που τόσα χρόνια παραμένουν αναλλοίωτα. Ότι γίνεται, γίνεται με σεβασμό πρώτα απ όλα στους συγχωριανούς μας, τις παραδόσεις μας, την ιστορία μας αλλά και τους νόμους.
Φέτος παραμονές του πανηγυριού, συνελήφθη στην Κακαβιά νεαρός από το χωριό μας μαζί με την αρραβωνιαστικιά του, με την αιτιολογία ότι φορούσε μπλούζα που έφερε πάνω την ελληνική σημαία και τη σημαία της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Η δικαιολογία από πλευράς της αλβανικής αστυνομίας ήταν πως πρόκειται για μια απλή εξακρίβωση στοιχείων, παρότι ο νεαρός ανακρίθηκε κανονικά και υπέγραψε την κατάθεση του. Μετά από κάποιες ώρες αφέθηκε ελεύθερος. Να σημειώσουμε πως αντίστοιχες μπλούζες φορούσαν αυτοβούλως πάρα πολύ νεολαίοι του χωριού μας και στόχος όλων αυτών είναι η διατήρηση της ιστορίας μας, των παραδόσεων μας και του πολιτισμού μας, χωρίς ίχνος προκλητικής ή εθνικιστικής διάθεσης.

Παρότι υπήρχε έντονη αναστάτωση για το γεγονός στο χωριό, αποφασίσαμε να μην πάρει περαιτέρω έκταση και να λήξει εκεί το γεγονός, καθώς θεωρήσαμε πως ήταν μια κακή στιγμή. Το πανηγύρι πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή παραφωνία ή το παραμικρό παρατράγουδο που να προσβάλλει κάποιον.
Φαίνεται όμως πως το γεγονός δεν ήταν απλά μια κακή στιγμή, αλλά μία οργανωμένη προβοκάτσια, με στόχο να δημιουργήσει φόβο, να διαλύσει το πανηγύρι του χωριού και να απομακρύνει τα Δερβιτσωτόπουλα από τον τόπο τους. Προχθές, 16 Σεπτεμβρίου 2014 , έφτασαν στα χέρια κάποιων συγχωριανών μας (συνολικά σε 7 άτομα) κλήσεις από τον εισαγγελέα, προκειμένου να παρουσιαστούν ενώπιον του. Η ενημέρωση που έχουμε είναι πως ο φάκελος περιέχει πολλά περισσότερα ονόματα (που μπορεί να αγγίζουν και τα 60 ) και αυτό είναι μόνο η αρχή. Σήμερα τα παιδιά παρουσιάστηκαν στον εισαγγελέα προκειμένου να απολογηθούν γιατί φορούσαν αυτές τις μπλούζες.
Φαίνεται πως το αλβανικό κράτος που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια πολλά και έντονα εθνικιστικά κρούσματα, προσπαθεί να μεταφέρει το πρόβλημα κάπου αλλού και δημιουργεί θέματα από κει που δεν υπάρχουν, με στόχο τον εκφοβισμό.
Με δεδομένο ότι δεν έγινε κανένα επεισόδιο και όλα κύλησαν απολύτως ομαλά, ο εντοπισμός των παιδιών που μπορεί να φορούσαν (ή και να μη φορούσαν) τη συγκεκριμένη μπλούζα, θυμίζει πρακτικές Εμβερ Χότζα, όταν χαφιέδες των μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούσαν κάθε κίνηση της Ελληνικής Μειονότητας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τέτοιες πρακτικές ανήκουν στο παρελθόν.
Ουδέποτε κανείς από τη Νεολαία του χωριού μας δεν έπραξε κάτι πέραν αυτών που ορίζουν οι παραδόσεις μας, ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας και κυρίως αυτών που ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα παρακαλούσαμε λοιπόν το αλβανικό κράτος να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι ένταση σε μία φιλειρηνική περιοχή και κυρίως θυμίζουν τακτικές του κομμουνιστικού καθεστώτος. Η Νεολαία μας στηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, η οποία όμως δεν συνάδει με τέτοιες ενέργειες.
Παρακαλούμε την πολιτική ηγεσία του τόπου μας, τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας, την ΕΕ μέλος της οποίας θέλει να γίνει η Αλβανία και τον ΟΑΣΕ να παρακολουθήσουν την υπόθεση και να πράξουν τα δέοντα προκειμένου να διασφαλιστεί η ηρεμία στην περιοχή και η ασφάλεια της Νεολαίας του χωριού μας.
Με εκτίμηση
Νεολαία Δερβιτσάνης
Οι επίμαχες μπλούζες
ellogosar.blogspot.gr

ΡΩΣΟΙ που ήταν στην καταμέτρηση λένε ότι το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ στην Σκωτία ήταν ΣΤΗΜΕΝΟ- Τι λένε για την ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗΣ - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ με περίεργα πράματα

ΠΛΑΣΤΟΠΡΟΣΩΠΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ
  • O Iγκόρ Μπορίσοφ ήταν ένας από τους τέσσερις διαπιστευμένους Ρώσους παρατηρητές στο Εδιμβούργο 
  • Είπε ότι η διαδικασία καταμέτρησης υπολείπονταν των «αποδεκτών διεθνών αρχών» 
  • Ισχυρίστηκε ότι μέγεθος του δωματίου ήταν «αδύνατο» να παρακολουθήσουν τι συνέβαινε 
  • Άλλοι δημοσιεύσαν φωτογραφίες στο Twitter  που έδειχναν νοθεία

Oι Ρώσοι παρατηρητές ισχυρίζονται το σκωτσέζικο δημοψήφισμα ήταν στημένο. Συνομωσιολόγοι;; 
Η διαδικασία της ψηφοφορίας δεν ήταν σύμφωνη με τις «γενικά αποδεκτές διεθνείς αρχές των δημοψηφισμάτων», σύμφωνα με τον Ιγκόρ Μπορίσοφ, ο οποίος παρακολουθούσε τα ψηφοδέλτια να καταμετρώνται στο Royal Highland Centre του Εδιμβούργου. 


Ο κ. Μπορίσοφ, ο πρόεδρος του Ρωσικού Δημόσιου Ινστιτούτου Ψήφου, ήταν ένας από τους τέσσερις διαπιστευμένους Ρώσους παρατηρητές που είχαν σταλεί για να παρακολουθήσουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων μετά την ιστορική ψηφοφορία.
Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο ίδιος υποστήριξε ότι ο τρόπος που η μέτρηση διεξήχθη ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από τις «γενικά αποδεκτές διεθνείς αρχές». 
Όταν ρωτήθηκε για συγκεκριμένα παραδείγματα των παραβιάσεων που είδε, ο κ Μπορίσοφ υποστήριξε ότι το μέγεθος του δωματίου ήταν «αδύνατο» να παρατηρεί ένας άνθρωπος όλους τους μετρητές. 
Είπε: «Αυτό το μέρος είναι ένα υπόστεγο για αεροπλάνα, που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο. Το υπόστεγο έχει διαστάσεις περίπου 100 με 300 μέτρα. 

«Ακόμα κι αν θέλαμε, ήταν αδύνατο να δούμε τι συμβαίνει σε καθένα από αυτά τα τραπέζια." 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι θέσεις αυτές διατηρούνται στο χώρο, χωρίς καμία προστασία. 
Η καταμέτρηση πραγματοποιήθηκε στο Royal Highland Centre στο Εδιμβούργο, που συνήθως χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος.

Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η κρατική υπηρεσία των ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες  επέκριναν το Κρεμλίνο για την υποτιθέμενη έλλειψη δημοκρατίας στη Ρωσία. 

Αλλά σε αυτή την περίπτωση, είπε, το Λονδίνο και το Εδιμβούργο δεν είχαν«πλήρως επιτύχει» τις απαιτήσεις ενός κατάλληλου δημοψηφίσματος.


Ο κ. Μπορίσοφ ισχυρίστηκε επίσης ότι υπήρχε μικρό ενδιαφέρον για το ποιος είχε φέρει τα φύλλα ψήφου και είπε ότι υπήρχαν «ανυπόγραφα»  ψηφοδέλτια που δόθηκαν στους μετρητές. 
Είπε ότι αυτή η έλλειψη αναγνώρισης μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται στη διαδικασία της καταμέτρησης θα καθιστούσε αδύνατο να καθοριστεί σε ποιο σημείο συνέβη «νοθεία» συνέβη - και ποιος την διέπραξε. 
Ορισμένοι έχουν ανεβάσει βίντεο στο YouTube, που ισχυρίζονται ότι το βίντεο δείχνει εκλογική απάτη σε δράση.
Ένα βίντεο δείχνει ένα απόσπασμα από μια γυναίκα να ανακατεύει σωρούς  ψήφων στο τραπέζι μπροστά της. Ο άνθρωπος πίσω από το βίντεο ισχυρίζεται ότι μετακίνησε ψήφους του Ναι στον σωρό - μειώνοντας δραματικά τον αριθμό των ψηφοδελτίων. 

 
Ένα άλλο βίντεο δείχνει έναν άνδρα να κάθεται σε ένα γραφείο στην αίθουσα καταμέτρησης του Εδιμβούργου, με ένα στυλό στο χέρι. Δύο άνδρες ισχυρίζονται ότι το βίντεο - που μεταδόθηκε χθες το βράδυ στην τηλεόραση - τον δείχνει να γεμίζει τον σωρό με ψηφοδέλτια διαπράτττοντας απάτη. 

 
Άλλοι μπήκαν στο Twitter για να εκφράσουν την ανησυχία τους για υπόνοια απάτης. 
Ένας χρήστης δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Twitter με ψηφοδέλτια με  ένδειξη του «Ναι» σε ένα τραπέζι πάνω από τα «Όχι» σε κέντρο καταμέτρησης στο Dundee. 
Οι χρήστες του τουίτερ ισχυρίστηκαν ότι αυτό έδειξε ότι οι ψηφοφορίες έκαναν λάθος στο μέτρημα μη μετρώντας ψήφους του Ναι.Οι σε απευθείας σύνδεση αξιώσεις έρθει μετά η αστυνομία ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι οι έρευνες δέκα περιπτώσεις όπου υπάρχουν υπόνοιες για εκλογική νοθεία. 
Οι ψηφοφόροι εμφανίστηκε στα εκλογικά κέντρα για να διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι είχαν ήδη ψηφίσει χρήση των ονομάτων τους. 
Το Συμβούλιιο του Glasgow City  επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν 10 περιπτώσεις, όπου οι άνθρωποι είχαν πάει να ψηφίσουν και βρήκαν τα ονόματά τους να έχουν ήδη περάσει από τον κατάλογο. 
Ο εκπρόσωπος Colin Edgar δήλωσε: «Είχαμε μια σειρά περιπτώσεων σε όλη τη διάρκεια της ημέρας όπου οι άνθρωποι έχουν πάει  στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσουν και φαίνόταν  να έχουν ήδη ψηφίσει. 
«Αυτό είναι πλαστοπροσωπία." 
 
Πηγή : Dailymail
http://scottishbetting.blogspot.gr/2014/09/blog-post_966.html

Το ΤΑΙΠΕΔ πουλά στρατιωτικό αεροδρόμιο χωρίς το ΓΕΑ να ξέρει τίποτα! Αποκάλυψη στη Βουλή

Image
Το ΤΑΙΠΕΔ “επελαύνει” εναντίον των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα. Η απάντηση που έδωσε στην Βουλή ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Λαμπρόπουλος ,απαντώντας για την πώληση μέσω ΤΑΙΠΕΔ στρατοπέδου καταδρομών στην Ρόδο έβγαλε λαβράκι! Το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει πωλητήριο και σ΄ άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρίς να έχει ενημερώσει κανένα!
Ο κ.Λαμπρόπουλος απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εκτός από το στρατόπεδο στην Κάλαθο Λίνδου ,”υφίσταται εμπλοκή και με ένα ακόμη ακίνητο αρμοδιότητας της Πολεμικής Αεροπορίας”!


Ο κ. Λαμπρόπουλος αποκάλυψε ότι με την υπ΄ αριθμό 234/24-4-2013 απόφαση της διυπουργική επιτροπή αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποιήσεων αναφέρεται: “Μεταβιβάζεται και περιέρχεται χωρίς αντάλλαγμα στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ κατά πλήρη κυριότητα,νομή και κατοχή ,το ακίνητο κυριότητας του ελληνικού δημοσίου με ΑΒΚ 2653 μετά των επ΄ αυτού κτιριακών εγκαταστάσεων ,εμβαδού 1.360.000,00 τ.μ ,κείμενο στην θέση Θέρμη του δήμου Θέρμης νομού Θεσσαλονίκης χαρακτηριζόμενο ως Στρατιωτικό Αεροδρόμιο ΒΚ 2653”…”

Το ΓΕΑ σύμφωνα με την απάντηση του κ.Λαμπρόπουλου ενημερώθηκε μέσω της δημοσίευσης της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 25-04-2013! Το ΥΠΕΘΑ έστειλε επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο τι απάντησε; “Το ξέρουμε αλλά ότι έχει μεταβιβσθεί στο
ΤΑΙΠΕΔ ξεχάστε το” !!!

Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος επιβεβαίωσε οτι τα Γενικά Επιτελεία δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση γι΄ αυτές τις κινήσεις!

Ο ΥΦΕΘΑ είπε τέλος ότι για να αποφευχθουν από δω και πέρα τέτοια φαινόμενα έχει ζητηθεί από το
ΤΑΙΠΕΔ να λαμβάνεται υπόψη η άποψη του ΥΠΕΘΑ. Το ερώτημα είναι ότι μ΄ αυτά που ήδη έχουν βγει στο σφυρί τι θα γίνει;

onalert
http://greeknation.blogspot.gr/2014/09/blog-post_654.html

Τέσσερα Χρόνια Μνημονίου σε 24 Φωτογραφικά Κλικ

Κάθε ελληνική οικογένεια βιώνει με τον δικό της τρόπο την κρίση. Ανεργία, μειώσεις μισθών και συντάξεων, χαράτσια, φόροι και αυξήσεις στα βασικά αγαθά έχουν προκαλέσει απόγνωση στις ελληνικές οικογένειες.Η αναβίωση του αμερικάνικου όρου «Great Depression» στην σύγχρονη Ελλάδα. Η οικονομική κρίση αναδιάρθρωσε τους όρους παραγωγής και κατανάλωσης, διέρρηξε τον κοινωνικό ιστό και σκιαγράφησε το πορτρέτο μιας χώρας σε μαζική κατάθλιψη.

Ο Γιώργος, αγρότης και κτηνοτρόφος με τα τρία του παιδιά και την γυναίκα του ζεί σε μια αγροτική περιοχή στο νομό Αρκαδίας. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε σχέση με την υψηλή τιμή στο πετρέλαιο για το τραχτέρ και στις επίσης υψηλές τιμές των ζωοτροφών, τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και η αδυναμία του να πουλήσει την παραγωγή του. Δουλέυει 12 με 15 ώρες κάθε μέρα και το εισόδημα του εχει συρρικνωθεί κατά 70% μέσα σε τέσσερα χρόνια.Τον Γενάρη του 2014 οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεκίνησαν κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην άγρια φορολόγησή τους, στις νέες περικοπές στις επιδοτήσεις, στις αυξήσεις των τιμών στο ρεύμα και το πετρέλαιο καθώς και την μεγαλη αύξηση στο κόστος παραγωγής σε σχέση με την τεράστια πτώση σταδιακά τα τελευταία χρόνια στις τιμές των προιόντων τους. Το μπλόκο της Νίκαιας, με Ιστορία 40 χρόνων, αποτελεί επίκεντρο των αγροτικών κινητοποιήσεων.




Η γενιά του πατέρα μου (64) είναι η τελευταία γενιά που έχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα. Το εθνικό σύστημα υγείας έχει συρρικνωθεί σημαντικά.



Οι ελληνικές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια επιστρατεύουν την Αστυνομία. Τις μέρες των μεγάλων διαδηλώσεων χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους και η Αθήνα μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ και οι ίδιοι οι αστυνομικοί έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς τους εξαιτίας του ΜνημονίουΟι πολίτες διαφωνούν με τα μέτρα λιτότητας στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Αντιμετωπίζονται από την αστυνομία με καταστολή και άκρατη ρίψη χημικών που δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα και μία αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πόλη.Οι διαδηλώσεις στην Αθήνα καταλήγουν σε βίαιες συγκρούσεις. Ζημιές σε κτίρια μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας με τους δρόμους της πόλης να θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο.

Οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατακόρυφα. Πάνω από 3000 άνθρωποι αποπειράθηκαν ή αυτοκτόνησαν την περίοδο του Μνημονίου. Στην πλειονότητά τους ήταν άνεργοι ή υπερχρεωμένοι επιχειρηματίες. Η αυτοκτονία του συνταξιούχου Δημήτρη Χριστούλα τον Απρίλη του 2012 στην πλατεία Συντάγματος ήταν χαρακτηριτικό παράδειγμα ύστατης πολιτικής διαμαρτυρίας. Στο σημείωμά του έγραφε: «Δεν αυτοκτονώ, με σκοτώνουν».

Το παλιό παντζούρι έγινε τοίχος. Τα κιβώτια καναπές. Οι καλαμιές από το διπλανό ρέμα, ταβάνι. Αντί για κουρτίνες, νάιλον. Αυτό είναι το αυτοσχέδιο σπίτι του Νίκου που έμεινε άστεγος μέσα στην κρίση. Συμβασιούχος υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που ζούσε στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τώρα ζει σε ένα ύψωμα της παραλίας, 100 μέτρα από τα κύματα.Σύμφωνα με στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων, στην Αθήνα μόνο, υπάρχουν πάνω απο 25.000 άστεγοι. Παγκάκια, χαρτόκουτα ή οτιδήποτε άλλο βρεθεί χρησιμοιούνται σαν ‘στέγαστρο’, παρά τον βαρύ χειμώνα. Ο Δήμος Αθηναίων αρνείται να στηρίξει αυτή τη μεινότητα παρέχοντας τους κάποιο από τα χιλιάδες άδεια σπίτια της Αθήνας.

H οικογένειες στην Ελλάδα έχουν κάνει τεράστιες περικοπές σε είδη ρουχισμού και υποδημάτων, στις μεγάλες πόλεις αλλά και στην ύπαιθρο, ενώ 7 στους 10 Έλληνες το 2013 δεν πήγαν ούτε μια μέρα διακοπές.Η οικονομική κρίση κατέστρεψε τη μεσαία τάξη που αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και τώρα οδηγείται σε βίαιη φτωχοποίηση. Τα εισοδήματα συρρικνώνονται και ολοένα και πλατύτερα κοινωνικά στρώματα καταδικάζονται στην εξαθλίωση.439.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σε νοικοκυριά που δηλώνουν αδυναμία ικανοποιητικής θέρμανσης και αντίστοιχα αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών διαβίωσης.

Σε μια έρευνα του 2012, σε δείγμα 214 ατόμων, το 64,8% είναι άστεγοι για λιγότερο από δύο χρόνια, δηλαδή από τα τέλη του 2010, μια περίοδο που συμπίπτει με την έναρξη της κρίσης. Σε ποσοστό 89,7% είναι Έλληνες και το 10,3% είναι αλλοδαποί. Σε ποσοστό 82,2% είναι άνδρες, το 60,7% είναι μεταξύ των ηλικιών 41 - 55, ενώ το 26,40% είναι μεταξύ των ηλικιών 26 έως 40. Ένας στους πέντε έχει μια πανεπιστημιακή ή τριτοβάθμια εκπαίδευση και το 40% έχουν τελειώσει το λύκειο. Ο Κώστας είναι 57 ετών και ανάπηρος. Έχει χάσει το σπίτι του. Τα βράδια κοιμάται στο αυτοκίνητό του και κατά τη διάρκεια της ημέρας συλλέγει παλιοσίδερα

Οι μοναδικές επιχειρήσεις που ανθίζουν την εποχή της κρίσης, είναι αυτές που αγοράζουν χρυσό. Οι έλεγχοι που έχουν γίνει δείχνουν ότι οι περισσότερες δεν πληρούν τις νόμιμες διαδικασίες λειτουργίας, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι συνδέονται με κλοπές και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Απελπισμένοι πολίτες καταφεύγουν σε αυτές πουλώντας σε εξευτελιστικές τιμές κοσμήματα, οικογενειακά κειμήλια ακόμα και δόντια


Περίπου 12 στους 100 κατοίκους της χώρας βρέθηκαν να πληρούν τα κριτήρια της κατάθλιψης σε πανελλαδική έρευνα για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των κατοίκων. Οι ομάδες του πληθυσμού στις οποίες καταγράφηκε μεγαλύτερη επικράτηση κλινικής κατάθλιψης ήταν γυναίκες, ηλικιακές ομάδες των 35-44 και των 55-64 ετών, τα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, τα άτομα με εισόδημα 0-400 ευρώ, άνεργοι και υποαπασχολούμενοι. Αναφορικά με το φύλο, οι γυναίκες φαίνεται πως πλήττονται από κατάθλιψη σε μεγαλύτερο ποσοστό (15,6%) σε σχέση με τους άνδρες (9%). Το 2008 τα ποσοστά στην χώρα ήταν στο 3,3%, και καθώς η οικονομική κρίση παρατείνεται και βαθαίνει η κατάθλιψη αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα.

To 13,1% των Ελλήνων μαθητών εγκαταλείπει το σχολείο για να βοηθήσει οικονομικά τις οικογένειες τους αναζητώντας δουλειά και την ίδια στιγμή τα δύο τρίτα των νέων ανθρώπων είναι επισήμως άνεργοι και γίνεται λόγος για μια

Η πορνεία στην Ελλάδα, με αμέτρητους οίκους ανοχής πλέον είναι ανεξέλεγκτη και έχει αυξηθεί δραματικά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τα στοιχεία της έρευνας από το ΕΚΕΦΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) δείχνουν αύξηση της πορνείας κατά 1.500% μέχρι τις αρχές του 2012. Η ανεργία, η φτώχεια και η κοιωνική περιθωριοποίηση αποτελούν βασικές αιτίες που οδηγούν νέους άνδρες και γυναίκες στην πορνεία απλώς για να επιβιώσουν.Ναρκωτικά,πορνεία και παραβατικότητα αποτελούν τη θλιβερή διέξοδο της ελληνικής νεολαίας που νιώθει οργή για τις παλιότερες γενιές, δεν εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα και τα συλλογικά οράματα και νιώθει το μέλλον της υποθηκευμένο.O αριθμός των χρηστών ηρωίνης στην Ελλάδα ανέρχεται στις 100.000 ενώ το 1980 ήταν μόνο 2.000. Από τους χρήστες το 58,9% είναι άνεργοι και το 22,8% έχει σταθερή ή περιστασιακή εργασία.

2000 μερίδες φαγητού για το μεσημεριανό γεύμα και 2000 το απόγευμα προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων, για τους άστεγους και τα άτομα με ανύπαρκτο εισόδημα.

Το Πέραμα βρίσκεται στην δυτική πλευρά της Αθήνας. 50 χρόνια πριν, οι κάτοικοι του Περάματος διέμεναν σε καλύβες. Έπειτα από μία σύντομη περίοδο ευημερίας και ανάπτυξη στην περιοχή κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990, η κατάσταση έχει γυρίσει μισό αιώνα πίσω.

Οι συνταξιούχοι βλέπουν διαρκώς τις συντάξεις τους να μειώνονται και τις αποταμιεύσεις μιας ζωής να εξανεμίζονται. Χιλιάδες καλούνται να ζήσουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, εξαθλίωσης και επαιτείας, χωρίς να μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο, ΔΕΗ, τηλέφωνο, νερό, κοινόχρηστα, θέρμανση και φάρμακα.

Στην Ελλάδα το 27% των οικογενειών δε μπορεί να καλύψει βασικές υλικές ανάγκες. Όλο και περισσότεροι πολίτες προστρέχουν στα συσσίτια που διοργανώνει η Εκκλησία, οι ΜΚΟ ή οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για να συντηρηθούν.

Eκτός από τις αυξανόμενες ώρες μαύρης εργασίας και τους πολύ χαμηλούς μισθούς -με ποσοστά μειώσεων να αγγίζουν από 30 εως 40% - ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά στην Ελλάδα σήμερα είναι οι σχεδόν ανύπαρκτοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Οι εργοδότες ειδικά στην βιομηχανία αρνούνται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο μειώνουν το κοστος.

Στη Χαλυβουργία Ελλάδος, μία από τις 3 μεγαλύτερες βιομηχανίες χάλυβα, η εργοδοσία, με το επιχείρημα της οικονομικής κρίσης, ζήτησε εκβιαστικά από τους εργαζόμενους να υπογράψουν μειώσεις αποδοχών και ξεκίνησε απολύσεις. Η παραγωγή σταμάτησε και το εργοστάσιο νέκρωσε για 272 μέρες. Οι γυναίκες των απεργών, προερχόμενες κι αυτές από φτωχά λαικά στρώματα και ζώντας σε νοικοκυριά που δεν υπήρχε δεύτερος μισθός, στήριξαν μέχρι τέλους τον αγώνα τους.

Κάποτε, σε αυτά τα ναυπηγεία, δούλευαν 6.000εργάτες. Xαρακτηρίστηκε ο μεγαλύτερος ασθενής της Ελληνικής οικονομίας, μια μακροχρόνια αγοραπωλησία μεταξύ των κυβερνήσεων και ξένων επενδυτών. Έχουν γραφτεί εκατοντάδες κείμενα για σκάνδαλα και υποβρύχια κακής κατασκευής που έγερναν. Τον Οκτώβριο του 2013, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σταμάτησαν επίσημα την λειτουργία τους με 1100 εναπομείναντες εργαζόμενους να βρίσκονται στον δρόμο.

Αποδρομολόγήσεις πλοίων, απολύσεις, χαμηλότατοι μισθοί και εργάσιμες ώρες που ξεπερνούσαν το 15ωρο είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που τα τελευταία 3 χρόνια ναυτεργάτες μαζί με πλήθος άλλων εργαζομένων απεργούν στο λιμάνι του Πειραιά. Σε μια χώρα που κατέχει μια απο τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία.

56 ναυτεργάτες, πλήρωμα του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Πηνελόπη Α» στο λιμάνι της Ραφήνας βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, παραμένουν απλήρωτοι και εγκαταλειμμένοι από την πλοιοκτήτρια εταιρεία. Όσοι είναι από την επαρχία σχεδόν αδυνατούν να δουν τις οικογένειες τους, αφού δεν έχουν ούτε τα χρήματα για να πάνε πίσω. Όσοι από αυτούς είχαν σχέση με το λογιστήριο ισχυρίζονται οτι το τελευταίο καλοκαίρι τα έσοδα του πλοίου ήταν 1,4 εκατομμύρια ευρώ απο το καθημερινό δρομολόγιο, Ραφήνα-Άνδρος-Τήνος-Μύκονος.

Οι άνεργοι εργάτες των ναυπηγείων περνανε την ώρα τους ψαρεύοντας. Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν δουλειά, αλλά και ο αποκλεισμός τους από τα ναυπηγεία Περάματος εξαιτίας οργανωμένης σωματειακής δράσης τους.

Στην Βορειοανατολική Χαλκιδική, το νερό του δικτύου ύδρευσης είναι ακατάλληλο προς χρήση λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού. Τρία μεταλλεία, Μαντέμ Λάκκο, Μαύρες Πέτρες και Ολυμπιάδα. 27 κάτοικοι της περιοχής, κατηγορούμενοι και προφυλακισμένοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης λόγω των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων εναντίων των εταιριών Ελληνικός Χρυσός και Eldorado Gold που υπολογίζουν τα προσδοκώμενα κέρδη από την εξώρυξη χρυσού, να ανέρχονται στα 13 δις ευρώ


Τέσσερα Χρόνια Μνημονίου σε 40 Φωτογραφικά Κλικ
Αρρώστιες που έχουν αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια από την επιστήμη και έχουν εξαλειφθεί στο δυτικό κόσμο εμφανίστηκαν ξανά στην Ελλάδα του 2012. Στον Έβρο και τη Σκάλα Λακωνίας καταγράφηκαν κρούσματα ελονοσίας. Οι περικοπές δαπανών είχαν σαν αποτέλεσμα να μη γίνουν οι αναγκαίοι ψεκασμοί και να επανεμφανιστεί η ελονοσία. 
 
http://ksipnistere.blogspot.gr/2014/09/24_20.html
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters