Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

Η Αργεντινή αδειάζει το ΔΝΤ

Ενώ η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αναζητούν την εύνοια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και είναι αναγκασμένες να κινούνται μέσα από κανάλια τα οποία έχει διαμορφώσει το ΔΝΤ, η Αργεντινή παρακάμπτει το Tαμείο και διαπραγματεύεται απευθείας με τη Λέσχη των Παρισίων το ύψους $7,5 δισ. χρέος της.

Αν και η «Λέσχη του Παρισιού» είχε κατ' επανάληψη... υποστηρίξει ότι ο μοναδικός τρόπος για να ρυθμίσει η Αργεντινή το χρέος της ήταν να υποταχθεί στους όρους του ΔΝΤ, κάτι όμως που η χώρα αρνιόταν να κάνει. Επί του θέματος είχε τοποθετηθεί και ο υπουργός Οικονομίας της χώρας επαναλαμβάνοντας τη θέση του αποθανόντως πρωθυπουργού Νέστορα Κίρχνερ, ο οποίος είχε διώξει το ΔΝΤ από τη χώρα. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι υπάρχει και δρόμος που δεν περνά μέσα από τα γρανάζια του Διενούς Νομισματικού Ταμείου και είναι ιδαίτερα ενθαρυντικό για τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

«Η Λέσχη του Παρισιού δέχτηκε τη θέση της Αργεντινής να διαπραγματευτεί το χρέος χωρίς την παρέμβαση του ΔΝΤ», ανέφερε η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Κίρχνερ, σε διάγγελμά της που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

«Δεν θα υπάρξουν επιτροπές, τράπεζες, εταιρείες, ούτε σύμβουλοι», πρόσθεσε.
Η επιστολή που έστειλε η «Λέσχη του Παρισιού» για το θέμα αυτό «μιλά για ρεαλιστική διαπραγμάτευση και εμείς συμφωνούμε», τόνισε, υπογραμμίζοντας: «Οι συνθήκες και οι προθεσμίες πληρωμής πρέπει να είναι ρεαλιστικές ώστε να μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομική δραστηριότητα, περιλαμβάνοντας και την κοινωνία. Το μοντέλο αυτό είναι ο μοναδικός τρόπος για να πληρωθεί το χρέος».

Πηγή:www.sofokleousin.gr

ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΚΟΜΑ........ΗΡΩΕΣ !!!

ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ...ΠΑΛΙΟΙ !!!
Η ζωή του Παναγούλη με λέξεις κλειδιά – δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζει κανείς. Ημερομηνία γέννησης: 2 Ιουλίου του 1939. Αθήνα, σπίτι στη Γλυφάδα. Πατέρας του ο δημοκρατικός αξιωματικός Βασίλης Παναγούλης – πέθανε το 1970. Μητέρα του η....
Αθηνά Παναγούλη – πέθανε το καλοκαίρι του 1991. Αλλα δύο αδέλφια: ο μεγαλύτερος Γιώργος, υπολοχαγός των υποβρύχιων καταδρομών, ο οποίος, αμέσως μετά το πραξικόπημα του 1967, προσπαθησε να διαφύγει στο εξωτερικό για να οργανώσει αντίσταση μα δολοφονήθηκε από την χούντα στην οποία τον παρέδωσε το κράτος του Ισραήλ, και ο Στάθης (κι αυτός με ηρωική και πολύπλευρη δράση κατά της χούντας, φυλάκιση και ιδιαίτερα σκληρούς βασανισμούς, μετέπειτα βουλευτής και υφυπουργός). Σπουδές στο Πολυτεχνείο της Αθήνας.

Ηγετικό στέλεχος της Ένωσης Κέντρου – ανένδοτοι αγώνες. 114 και 15%. Ξυλοδαρμοί από αστυνομικούς, προσωπική σχέση με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Από το 1965 εμμονή στην ανάγκη προετοιμασίας ένοπλου αγώνα για την επερχόμενη δικτατορία. Με την έναρξη της δικτατορίας, τον Απρίλιο του 1967, λιποταξία από την μονάδα που υπηρετεί. Δημιουργία της οργάνωσης Ελληνική Αντίσταση, διαβίωση στην παρανομία, επαφές για να εξασφαλιστούν χρήματα, όπλα και υποστήριξη. Ταξίδια στο εξωτερικό. Κύπρος – υποστήριξη από τον εθνικιστή όσο και αινιγματικό Υπουργό Εσωτερικών Πολύκαρπο Γεωρκάτζη. Σχέδιο δολοφονίας του Παπαδόπουλου και ανατροπής του καθεστώτος. Ψευδώνυμο «Ανίκητος» – όχι τυχαία.

Στις 13 Αυγούστου του 1968 αποτυχημένη απόπειρα να ανατινάξει το αυτοκίνητο του δικτάτορα στην λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου. Σύλληψη και έναρξη βασανιστηρίων. Ιωαννίδης, Θεοφιλογιαννάκος, Μάλλιος, Μπάμπαλης. Πλήρης άρνηση οποιασδήποτε συνεργασίας. Τον Νοέμβριο του 1968 διπλή καταδίκη σε θάνατο από το χουντικό Στρατοδικείο – η ποινή δεν εκτελέστηκε μετά από τον ξεσηκωμό της διεθνούς κοινής γνώμης που ξεσηκώθηκε υπέρ του. Συνεχή βασανιστήρια, απεργίες πείνας, απόπειρες απόδρασης, εγκλεισμός σε ένα κελί τάφο στο Μπογιάτι.

Ποιήματα που γράφονται με αίμα σε μικρά κομμάτια χαρτί, σε σπιρτόκουτα. Έξοδος από την φυλακή με την αμνηστία του Αυγούστου του 1973, παρά την πεισματική του άρνηση να υπογράψει αίτηση χάριτος. Συνάντηση με την Οριάνα Φαλάτσι, ερωτική σχέση. Διαφυγή στην Ιταλία, προσπάθεια εξασφάλισης υποστήριξης για ένοπλο αγώνα. Έκδοση των ποιημάτων του σε δίγλωσσες εκδόσεις – βραβεία και διακρίσεις.

Πτώση της χούντας, επιστροφή στην Ελλάδα. Βουλευτής Αθήνας με την Ένωση Κέντρου. Μηνύσεις κατά χουντικών αξιωματικών. Μάρτυρας στις δίκες των βασανιστών. Ανοιχτή τοποθέτηση ενάντια στον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αβέρωφ που τον θεωρεί ενδιαμεσο άνθρωπο της δικτατορίας. Έρευνα για τα αρχεία της ΕΣΑ. Συνεχείς απειλές κατά της ζωής του. Ανεξαρτητοποίηση από την Ένωση Κέντρου. Αρνητική στάση προς τον Αντρέα Παπανδρέου.

Λίγο πριν από την δημοσιοποίηση των αρχείων της ΕΣΑ, δολοφονία του, καλυμένη με τον μανδύα ενός τροχαίο ατυχήματος. Ημερομηνία θανάτου: 1η Μαϊου του 1976.
 
http://anti-ntp.blogspot.com/2010/11/blog-post_7652.html

Η μητέρα των κρίσεων...

Η μητέρα των κρίσεων...Η απειλή κατάρρευσης του δολαρίου, τα προβληματικά οικονομικά μεγέθη των Η.Π.Α., η δεύτερη ποσοτική διευκόλυνση, ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας και οι απαντήσεις για την κρίση "Το μεγαλύτερο ίσως ερώτημα σήμερα, το οποίο απασχολεί τους Έλληνες Πολίτες, είναι τετραπλό: (α)  Μπορούσε να γίνει κάτι από την αρχή του έτους (2009) μέχρι τον Οκτώβριο, για να μην βρεθούμε σε τόσο δύσκολη θέση; (β) Η προσέγγιση της ΕΕ, του ΔΝΤ και άλλων οργανισμών, ως περίπου «επαίτες», δεν ήταν αφενός μεν αναξιοπρεπής, αφετέρου δε «αντιπαραγωγική», δημιουργώντας μία κατάσταση χωρίς διέξοδο; (γ)  Αφού φαίνεται ότι πήραμε τον κατήφορο, χωρίς επιστροφή, ποιες θα είναι οι εξωτερικές συνέπειες της αδυναμίας μας (πνευματικής, ηθικής, πολιτικής, οικονομικής), οι οποίες ακόμη διαγράφονται σχετικά ασαφείς στον ορίζοντα, αλλά σύντομα θα εμφανισθούν, ψυχρές και ανελέητες, ενώπιον μας;  (δ) Υπάρχει διέξοδος τώρα, όταν ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος - εδικά μετά τον απίστευτο προεκλογικό εκβιασμό, όπου σχεδόν όλοι οι Έλληνες αισθάνθηκαν βαθιά ντροπή, σε συνδυασμό με έναν γεμάτο θυμό φόβο;"
Επιλέγοντας συνειδητά να ξεκινήσουμε από το τελευταίο μέρος του τετραπλού ερωτήματος, θεωρούμε ότι κατ' αρχήν, η όποια διέξοδος από το σημερινό στάδιο της κρίσης, δεν αφορά πλέον μόνο την Ελλάδα - ενώ φυσικά προϋποθέτει αισιοδοξία, θάρρος, τόλμη, «επάρκεια» και κανενός είδους «πολιτικούς» εκβιασμούς εκ μέρους τόσο της Πολιτείας, όσο και των Πολιτών της. Ειδικότερα, έχουμε την άποψη ότι είμαστε αντιμέτωποι με τις εξής τρεις, εξαιρετικά επικίνδυνες «συστημικές» απειλές:  
(α)  Με την απειλή μίας ανεξέλεγκτης κατάρρευσης του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, του δολαρίου δηλαδή, αφενός μεν σαν αποτέλεσμα της τεράστιας κρίσης που βιώνουν σήμερα οι Η.Π.Α., αφετέρου λόγω της ισχυροποίησης των «νομισματικών» ανταγωνιστών τους (Κίνα, Γερμανία). Είναι αυτονόητο βέβαια το ότι, τυχόν κατάρρευση του δολαρίου θα συμπαρασύρει τόσο τις Η.Π.Α., όσο και όλο τον υπόλοιπο κόσμο σε μία τρομακτική, σε μία πρωτόγνωρα καταστροφική «περιπέτεια», ανυπολόγιστων διαστάσεων (άρθρο μας).
Δυστυχώς, οι δύο λύσεις που προτάθηκαν από τις Η.Π.Α. στην τελευταία σύνοδο κορυφής των G20 (τοποθέτηση ορίων στα πλεονάσματα των εξωτερικών ισοζυγίων, σύνδεση των νομισμάτων με τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών τους), ουσιαστικά δεν υιοθετήθηκαν - επειδή τόσο η Γερμανία, όσο και η Κίνα αντέδρασαν, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της υπερδύναμης και προασπίζοντας «εγωκεντρικά» τα δικά τους συμφέροντα.
Ο έλεγχος δε των κινήσεων των κεφαλαίων, ο οποίος έγινε αποδεκτός στη Σεούλ, ελάχιστα θα συνδράμει στην αντιμετώπιση της μητέρας των κρίσεων - ενώ έχει προβλεφθεί ήδη από τη Βραζιλία, η οποία θα επιβάλλει νέους φόρους (15% φόρο εισοδήματος επί τον κρατικών ομολόγων, τα οποία αγοράζονται από ξένους επενδυτές), με στόχο να σταματήσει την καταστροφική για τις εξαγωγές της κερδοσκοπική ανατίμηση του νομίσματος της (7% από τον Ιούνιο του 2010), παρά τον υψηλό πληθωρισμό.         
(β)  Με την απειλή διάλυσης της Ευρωζώνης (κατ' επέκταση της ΕΕ), εάν δεν ακολουθήσει έγκαιρα η δημοσιονομική ενοποίηση της - πριν ακόμη δηλαδή προσβληθεί από τον κινεζικό ιό της αποβιομηχανοποίησης, πριν επιβληθεί το ΔΝΤ στις αδύναμες οικονομίες του Νότου (συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιρλανδίας), πριν χρεοκοπήσει ανεξέλεγκτα κάποια χώρα-μέλος της Ευρωζώνης, καθώς επίσης πριν «πυρποληθεί» ολοσχερώς η οικονομική βιωσιμότητα της πλειοψηφίας των κρατών της ΕΕ, από την ηγεμονική Γερμανία (στην οποία η αύξηση της παραγωγικότητας γίνεται εις βάρος των εργαζομένων της, αφού οι αμοιβές τους είναι κατά πολύ κατώτερες της απόδοσης τους - γεγονός που επιταχύνει την αποβιομηχανοποίηση των υπολοίπων «εταίρων» της Γερμανίας, όπως θα αναλύσουμε παρακάτω). 
(γ)  Με την απειλή χρεοκοπίας (στάσης πληρωμών) της Ελλάδας, σαν αποτέλεσμα της ελλειμματικής, ερασιτεχνικής διαχείρισης των οικονομικών της, εκ μέρους τόσο της σκιώδους, όσο και των επίσημων κυβερνήσεων της. Μία ενδεχόμενη βέβαια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας (της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας κλπ), θα προκαλούσε μία επικίνδυνη «αλυσιδωτή αντίδραση» εντός και εκτός της Ευρωζώνης, με αποτελέσματα που είναι αδύνατον να προδιαγραφούν. Πόσο μάλλον όταν το «πείραμα» της αποκρατικοποίησης της εξουσίας, κατά το αμερικανικό «πρότυπο», επιχειρείται για πρώτη φορά από το ΔΝΤ σε μία χώρα της Ευρωζώνης.     
Οι παραπάνω απειλές, κατά σειρά επικινδυνότητας, αναδεικνύουν το μέγεθος των αλληλένδετων προβλημάτων, με τα οποία είναι αντιμέτωπη όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης - στα πλαίσια της ασύμμετρης παγκοσμιοποίησης, στην οποία έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν. Ειδικά όσον αφορά τη χώρα μας, θεωρούμε ότι τα σημερινά αδιέξοδα οφείλονται περισσότερο στα τελευταία τριάντα χαμένα χρόνια και πολύ λιγότερο στην παγκόσμια συγκυρία - η οποία παραδόξως θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά, στην επίλυση των χρόνιων αδυναμιών της Ελλάδας.  
Κλείνοντας την εισαγωγή μας, οφείλουμε να τονίσουμε ότι, δεν πρέπει κανείς να συγχέει τους Αμερικανούς Πολίτες με το Καρτέλ της Wall Street και των τραπεζών (το οποίο ουσιαστικά κυβερνάει την υπερδύναμη), ούτε τους Γερμανούς Πολίτες με τη σκιώδη κυβέρνηση των βιομηχάνων της χώρας, οι οποίοι εκφράζονται μέσω του εκάστοτε καγκελαρίου. Επίσης όχι τους Κινέζους Πολίτες με την απολυταρχική διακυβέρνηση τους - πόσο μάλλον τους Έλληνες, με τους όποιους διεφθαρμένους πολιτικούς των τελευταίων 30 ετών.      

Η ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ
Ένα νόμισμα είναι τόσο ισχυρό, όσο και η Οικονομία που «εκπροσωπεί» - ενώ επηρεάζεται πολύ λιγότερο από τις όποιες εξωτερικές συνθήκες, από όσο συνήθως πιστεύεται. Έτσι λοιπόν, η «προειδοποίηση» (warning) της κινεζικής εταιρείας αξιολόγησης Dagong Global Credit Rating, σε σχέση με το δολάριο, θα είχε πολύ μικρή σημασία, εάν η Οικονομία των Η.Π.Α. ήταν υγιής (ίσως οφείλουμε να εκφράσουμε εδώ την απορία μας, διαπιστώνοντας ότι ακόμη και η Κίνα διαθέτει πλέον δικές της εταιρείες αξιολόγησης, σε αντίθεση με την ΕΕ, η οποία «άγεται και φέρεται» από τις «τρείς αδελφές»).
Επειδή όμως δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού το Καρτέλ έχει σχεδόν απομυζήσει το άλλοτε «καπιταλιστικό σφρίγος» της υπερδύναμης, μετατρέποντας το αμερικανικό όνειρο σε σκοτεινό εφιάλτη, η κινεζική αναφορά «ήχησε» μάλλον σαν την τελευταία προειδοποίηση ενός τρομακτικού σεναρίου, το οποίο θα έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί - αν και ολόκληρος ο κόσμος πρέπει ήδη να πάρει τα μέτρα του, για εκείνη την περίπτωση που δεν θα «ξεπεραστεί» τελικά το μοιραίο.
«Το δολάριο κρέμεται από μία λεπτή κλωστή», αναφέρει η δεκασέλιδη έκθεση της κινεζικής εταιρείας, συνεχίζοντας: «Η εξαιρετικά επεκτατική πολιτική της Fed απειλεί να μειώσει την ελκυστικότητα των επενδυτικών προϊόντων σε δολάρια, για όλους τους ξένους επενδυτές.......Σε τελική ανάλυση, η υποτίμηση του δολαρίου υποδηλώνει ότι, η ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων των Η.Π.Α. ευρίσκεται λίγο πριν από την κατάρρευση της....Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου ενδεχομένου θα ήταν ένα αθεράπευτο χάος στο διεθνές νομισματικό σύστημα..».
Προφανώς, όταν μία τέτοια έκθεση προέρχεται από τον μεγαλύτερο δανειστή των Η.Π.Α. (τα τελευταία χρόνια, ο μεγαλύτερος αγοραστής των αμερικανικών ομολόγων δημοσίου ήταν η People's Bank of China), όχι μόνο δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος αλλά, αντίθετα, το επιδεινώνει τα μέγιστα. Εκτός αυτού, η πιστοληπτική ικανότητα των Η.Π.Α. εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Κίνα - ειδικότερα, από τη διάθεση/θέληση/κίνητρα της να συνεχίσει να χρηματοδοτεί περαιτέρω τα τεράστια αμερικανικά ελλείμματα.
Ας μην ξεχνάμε ότι, ακόμη και οι «αγγλοσαξονικές» εταιρείες αξιολόγησης στο παρελθόν, όπως η Standard & Poor's, έδωσαν την κορυφαία αξιολόγηση στις Η.Π.Α. (ΑΑΑ) μόνο υπό την προϋπόθεση της διατήρησης του δολαρίου σαν παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Εάν το δολάριο έχανε αυτή τη θέση, εάν δηλαδή οι Η.Π.Α. δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν στο δικό τους νόμισμα, με τα σημερινά, εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, τότε η πιστοληπτική τους αξιολόγηση θα βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο.
Στην περίπτωση όμως που η Κίνα δεν θα ήταν πρόθυμη να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, το δολάριο θα έχανε τη θέση του σαν παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και οι Η.Π.Α. θα έχαναν την κορυφαία αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας - με αποτέλεσμα να αυξηθούν άμεσα τα επιτόκια του δημοσίου (και ιδιωτικού) χρέους της. Η Fed θα αναγκαζόταν τότε να επέμβει για πολλοστή φορά με «πληθωριστικά δολάρια», οπότε θα ακολουθούσαν περαιτέρω «απομειώσεις» των στοιχείων ενεργητικού των αμερικανικών τραπεζών, θα έπρεπε να διασωθούν ακόμη περισσότερες τράπεζες από το κράτος (φορολογουμένους), επίσης ασφαλιστικές εταιρείες κοκ.
Επί πλέον, πολλές κεντρικές τράπεζες στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες διατηρούν υψηλά αποθέματα σε δολάρια, θα έπρεπε να αυξήσουν τα κεφάλαια τους, για να αντισταθμίσουν την πτώση (υποτίμηση) του δολαρίου - οπότε θα επακολουθούσε μία τεράστια χρηματοπιστωτική κρίση η οποία, σε συνδυασμό με ένα απίστευτο συναλλαγματικό χάος, θα οδηγούσε στην πλήρη αποσταθεροποίηση ολόκληρο τον πλανήτη.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Αν και το παραπάνω σενάριο είναι τρομακτικό, δεν μπορεί παρά να επικρατήσει αργά ή γρήγορα, εάν η αμερικανική οικονομία δεν κατορθώσει να  θεραπεύσει σύντομα τα τεράστια προβλήματα της. Η πρόσφατη δε απόφαση της Fed να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα, με 600 δις $ καθαρά (Quantitative Easing 2), αφενός μεν απλά καθυστερεί το μοιραίο, αφετέρου τοποθετεί εναντίον των Η.Π.Α. ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι όμως σε θέση να λύσει ειρηνικά τα προβλήματα της η υπερδύναμη και πόσον καιρό έχει αλήθεια στη διάθεση της; Τα μεγέθη που ακολουθούν είναι αποκαλυπτικά: 

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Βασικά μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας
Μεγέθη Εξέλιξη


Δημόσιο χρέος Μέση αύξηση 3,2 δις $ ανά ημέρα, από το 2006
Άνεργοι Αύξηση κατά 7.300 ημερησίως, από το 2008
Βιομηχανία Απώλεια 1.400 βιομηχανικών θέσεων εργασίας ημερήσια (2006)
Πηγή: SpiegelΠίνακας: Β. Βιλιάρδος

Όπως φαίνεται καθαρά από τον Πίνακα Ι, η αρνητική εξέλιξη των μεγεθών της αμερικανικής οικονομίας είναι τρομακτική - μία κατάσταση που μάλλον θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, όταν το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, ξεπεράσει το κρίσιμο σημείο, το οποίο για τη συγκεκριμένη χώρα (διαφέρει από κράτος σε κράτος) είναι το 90%. Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, έχουμε την άποψη ότι, αφενός μεν το Κεφάλαιο (πολυεθνικές κλπ) θα εγκαταλείψει μαζικά τη χώρα, «μεταναστεύοντας» στην Ασία, αφετέρου δε θα ακολουθήσουν τεράστιες αναταραχές και εξεγέρσεις, εντός της πολυπολιτισμικά «ευαίσθητης» αμερικανικής κοινωνίας - πιθανότατα όταν η ανεργία ξεπεράσει το «όριο ανοχής» της, το οποίο τοποθετείται στο 12% (επίσημος δείκτης). 
Περαιτέρω, παρά το ότι η ανεργία τώρα υπολογίζεται επίσημα στο 10%, εάν συμπεριλάβει κανείς αυτούς που έχουν σταματήσει να αναζητούν εργασία και δεν δηλώνονται πουθενά, φαίνεται να πλησιάζει το 20%. Μόνο το Σεπτέμβριο χάθηκαν 100.000 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να κατηγορείται ο αμερικανός πρόεδρος με τα παρακάτω προσβλητικά λόγια: «Η Αμερική κυβερνάται από ένα φάντασμα. Η ισχυρότερη χώρα του κόσμου καθοδηγείται από τα όνειρα ενός ιθαγενή της φυλής των Luo, από τη δεκαετία του '50» (D' Souzas). Ο επόμενος Πίνακας είναι επίσης χαρακτηριστικός:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ: Εξέλιξη δημοσίου χρέους σε τρις $, Δημόσιο χρέος σε ποσοστά του ΑΕΠ, έλλειμμα (πλεόνασμα) σε τρις $
Έτος Δημόσιο Χρέος Δημόσιο Χρέος/ΑΕΠ Έλλειμμα
1981 1,0 32,5% -0,08
1985 1,8 43,8% -0,21
1990 3,2 55,9% -0,22
1995 4,9 67,0% -0,16
2000 5,6 57,3% +0,24
2005 7,9 63,5% -0,32
2009 11,9 83,4% -1,41
2010* 13,8 94,0% -1,42
2011* 15,1 100,0% -1,27
* Πρόβλεψη της αμερικανικής κυβέρνησηςΠηγή: SpiegelΠίνακας: Β. Βιλιάρδος Σημείωση: Το χρέος των νοικοκυριών στη χώρα πλησιάζει τα 14 τρις $ (100% του ΑΕΠ), ενώ έχει 20πλασιασθεί, σε σχέση με τη δεκαετία του '70. 

Από τον Πίνακα ΙΙ τεκμηριώνονται, μεταξύ άλλων, τα καταστροφικά αποτελέσματα της εφαρμογής του νεοφιλελευθερισμού, του κυρίαρχου δόγματος καλύτερα του μονοπωλιακού καπιταλισμού, στις Η.Π.Α. - από τον τότε πρόεδρο Ronald Reagan, για τον οποίο το κράτος δεν αποτελούσε τη λύση για τα προβλήματα, αλλά ήταν το ίδιο πρόβλημα (ως γνωστόν, «απελευθέρωσε» τις αγορές, άνοιξε τα κλειστά επαγγέλματα, αποκρατικοποίησε ακόμη και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, ενίσχυσε τα μέγιστα το Κεφάλαιο, το οποίο σήμερα προσπαθεί να διαφύγει στην Ασία από την «έξοδο κινδύνου», μείωσε τους ανώτατους φορολογικούς συντελεστές από το 70% στο 28% κλπ). Στην εποχή του δόθηκε τεράστια σημασία στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος διπλασίασε έκτοτε την κερδοφορία του - ενώ πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση, το 40% των κερδών όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων προερχόταν από τον τραπεζικό τομέα.
Η μοναδική θετική περίοδος (πλεόνασμα) ήταν επί της δεύτερης προεδρίας του Bill Clinton - η χειρότερη επί B Obama. Εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε την επίδραση των επιτοκίων στο δανεισμό, αφού το βασικό επιτόκιο της Fed μειώθηκε από περίπου 18% τη δεκαετία του '80, στο 0% - 0,25% σήμερα («επιτρέποντας» ουσιαστικά, αν όχι εσκεμμένα από το κτήνος, μία αντίστοιχη με την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες, υπερχρέωση της υπερδύναμης). Λόγω του ότι δε ο χειρισμός της οικονομίας μέσω των βασικών επιτοκίων έχει εξουδετερωθεί (το επιτόκιο θα έπρεπε να είναι αρνητικό, στο -6% ίσως, κάτι που όμως δεν είναι εφικτό), η Fed αναγκάσθηκε να χρησιμοποιήσει το «εργαλείο» της πιστωτικής επέκτασης, επεμβαίνοντας ενεργά (αντισυμβατικά) στη λειτουργία της αγοράς. Έτσι, από το 2008 αυξήθηκε το ενεργητικό της κατά 1,4 τρις $, υπερδιπλασιαζόμενο (είναι ίσως σήμερα η πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο).

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙΙ: Απασχολούμενοι εργάτες στη μεταποίηση (Βιομηχανία) σε εκ., ποσοστό ανεργίας σε μεσοσταθμικά ποσοστά πενταετίας. 
Έτος Απασχολούμενοι στη Βιομηχανία Ποσοστό ανεργίας1980* 18,7 7,7%
1985 17,8 10,7%
1990 17,7 6,5%
1995 17,2 7,5%
2000 17,3 5,7%
2005 14,2 7,0%
2010** 11,8 ***15,1%
* Το 20,7% των συνολικά εργαζομένων** Το 9% των συνολικά εργαζομένων (πρόβλεψη)*** Πρόβλεψη ΟΟΣΑΠηγή: ΟΟΣΑΠίνακας: Β. Βιλιάρδος

Από τον Πίνακα ΙΙΙ φαίνεται η τεράστια αποβιομηχανοποίηση των Η.Π.Α., ειδικά μετά το 2000 (φούσκα του διαδικτύου), γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και αν υποτιμηθεί το δολάριο, πολύ δύσκολα θα αυξηθούν οι αμερικανικές εξαγωγές, «ελλείψει» εξαγώγιμων προϊόντων. Εάν στα προβλήματα αυτά προσθέσουμε και μία νέα κρίση στην αγορά ακινήτων, με τις περαιτέρω προβλεπόμενες μειώσεις της αξίας τους, της τάξης του 15% (άρθρο μας), καθώς επίσης την απειλή των «διαδικτυακών καζίνο», οι ωρολογιακές βόμβες στα θεμέλια της υπερδύναμης είναι τουλάχιστον τρομακτικές.  

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΝΟΥΜΕΡΟ 2 (QUANTITATIVE EASING II)
Συνεχίζοντας, οι Η.Π.Α., στις οποίες ζουν 45 εκ. άνθρωποι πλέον κάτω από το κατώτατο όριο της φτώχειας, ενώ το 25% των παιδιών τρέφονται με κρατικά κουπόνια για δωρεάν φαγητό, δεν φαίνεται δυστυχώς να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν ορθολογικά τα προβλήματα τους. Ακριβώς για το λόγο αυτό, παρά τις αντιδράσεις των υπολοίπων δυνάμεων του πλανήτη, η Fed αποφάσισε να ενισχύσει τη ρευστότητα ακόμη μία φορά, με την «ποσοτική διευκόλυνση νούμερο 2» (QE 2). Με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα λοιπόν, θα αγοράζει, μέχρι τα μέσα του 2011, επί πλέον ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, λήξεως από 2 έως 10 έτη, αξίας 75 δις $ μηνιαία (συνολικά 600 δις $ καθαρά ή 800 δις $ μικτά).
Το νέο πρόγραμμα της Fed θεωρείται «εχθρικό» από όλες τις υπόλοιπες χώρες. Ο λόγος είναι το ότι, στην ήδη υπάρχουσα «καθαρή προσφορά» δολαρίων, ανάλογου ύψους με τα ετήσια ελλείμματα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών (-430 δις $ σήμερα), θα προστεθεί πιθανότατα μία νέα «εξαγωγή κεφαλαίων». Η «εξαγωγή» αυτή, η εκροή καλύτερα, θα είναι πιθανότατα αντίστοιχου ύψους με τα ελλείμματα (περί τα 500 δις $), επειδή η επί πλέον ρευστότητα που προσθέτει η Fed στο «κυκλοφοριακό σύστημα» δεν φαίνεται να απορροφάται από τους αμερικανούς καταναλωτές ή τις παραγωγικές επιχειρήσεις - οπότε θα κατευθυνθεί (επενδυθεί) στο εξωτερικό, πολλαπλασιάζοντας τα πληθωριστικά δολάρια.
Ουσιαστικά δηλαδή, για παράδειγμα καλύτερα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις (θα) αγοράζουν με φρεσκοεκτυπωμένα δολάρια, με χαρτιά αμφιβόλου ποιότητας, υγιείς εταιρείες στο εξωτερικό, δανειζόμενες με 1% επιτόκιο και ανταλλάσσοντας τα επικίνδυνα δολάρια με άλλα νομίσματα - εξάγοντας έτσι τον πληθωρισμό σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως τρία χρόνια πριν εξήγαγαν τη χρηματοπιστωτική κρίση. Τα δάνεια τους δε αυτά, όταν θα πρέπει κάποτε να επιστραφούν, θα είναι ουσιαστικά πολύ λιγότερα - αφού θα έχει προηγηθεί μία μεγάλη υποτίμηση του δολαρίου (βλέπε επενδύσεις των αμερικανών «γκουρού» σε Γερμανία, Ελβετία, Κίνα κλπ). Φυσικά οι τοποθετήσεις σε επιλεγμένες μετοχές αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες επεκτείνονται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, είναι αρκετά συμφέρουσες, για τον ίδιο λόγο - υπό την προϋπόθεση της αποφυγής της μητέρας των κρίσεων, η οποία θα καταβαράθρωνε τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.    
Οι χώρες τώρα που θα κατευθυνθούν τα νέα δολάρια, είναι κυρίως εκείνες, με τις οποίες το εμπορικό ισοζύγιο των Η.Π.Α. είναι ελλειμματικό (Κίνα κλπ), αφού αυτές αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς. Οι κεντρικές τράπεζες τώρα των κρατών αυτών, για να εμποδίσουν μία ισχυρή ανατίμηση των νομισμάτων τους, η οποία θα μείωνε τη διεθνή ανταγωνιστικότητα τους, θα υποχρεωθούν να αγοράσουν τις τεράστιες ποσότητες των (πετρο) δολαρίων, αυξάνοντας τα συναλλαγματικά τους αποθέματα.
Μοναδική ίσως εξαίρεση αποτελεί η Ευρωζώνη, η οποία διατηρεί την ισοτιμία του Ευρώ χαμηλά, χωρίς να υποχρεώνεται να αγοράζει δολάρια - με τη βοήθεια των κρίσεων χρέους των ελλειμματικών κρατών της (Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία κλπ). Χάρη στην Ελλάδα λοιπόν αποφεύγει μέχρι σήμερα τον κίνδυνο, ενώ, σε περίπτωση ανάγκης, θα προστεθούν και κάποιες άλλες χώρες του Νότου.
Για παράδειγμα, αντί να αγοράσει η ΕΚΤ δολάρια, για να διατηρήσει χαμηλή την ισοτιμία του Ευρώ, όπως κάνουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, «προβάλλει» με έντεχνες ανακοινώσεις τις κρίσεις των ελλειμματικών χωρών της Ευρωζώνης - οπότε οι επενδυτές δεν τοποθετούνται μαζικά στο κοινό νόμισμα, με αποτέλεσμα να διατηρείται σταθερή η ισοτιμία του, χωρίς το κόστος αγοράς δολαρίων (προς όφελος κυρίως της Γερμανίας).
Ουσιαστικά, ο στόχος είναι μία ισοτιμία ευρώ/δολαρίου μεταξύ 1,25 και 1,45 έτσι ώστε, αφενός μεν να μην προβληματίζονται οι Γερμανοί εξαγωγείς, αφετέρου να μην ακριβαίνουν δυσανάλογα οι πρώτες ύλες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη βιομηχανία - πετρέλαιο, μέταλλα κλπ. Η ανακοίνωση λοιπόν του υψηλοτέρου ελλείμματος της Ελλάδας για το 2009, τα «σκληρά μέτρα» που ανακοινώνονται από τον κ.Junger, όπως και τα πρόσφατα, αυξημένα προβλήματα της Ιρλανδίας, εξυπηρετούν τα μέγιστα τις εκτός ΕΕ εξαγωγές της Γερμανίας. Προφανώς δε, είναι προτιμότερο να εξάγει κανείς σε χώρες, το νόμισμα των οποίων είναι υποτιμημένο (Κίνα), παρά σε χώρες με υπερτιμημένο και επομένως επικίνδυνο νόμισμα (Η.Π.Α.).

Η ΑΠΕΙΛΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Η οικονομική «ευρωστία» των ευρωπαϊκών κρατών διαφοροποιείται μεταξύ τους, όσο ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα - γεγονός που διαφαίνεται επίσης από την εξέλιξη των χρηματιστηριακών δεικτών τους. Για παράδειγμα, η Σουηδία εμφανίζει ανάπτυξη της τάξης του 4,4% για το 2010, με το χρηματιστήριο της να είναι 27% υψηλότερα από την αρχή του έτους - ενώ στην Ελλάδα «μαίνεται» η ύφεση, ύψους περί το 4%, με το χρηματιστήριο της εντελώς απαξιωμένο (μειωμένο περί το 30% από την αρχή του 2010). Όσον αφορά δε την Ευρωζώνη, μόνο η Γερμανία και η Αυστρία παρουσιάζουν ανάπτυξη το 2010 (τα χρηματιστήρια τους επίσης), ενώ ακόμη και η έντονα εξαγωγική Ολλανδία φαίνεται να παραμένει σε ύφεση.
Η μη ισορροπημένη εξέλιξη των οικονομιών της Ευρώπης έγινε φανερή με το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προκλήθηκε από αυτήν. Η πραγματική αιτία της «ανισορροπίας», μεταξύ των ισχυρών και αδύναμων χωρών της ΕΕ, είναι κυρίως η διαφοροποιημένη ανταγωνιστικότητα τους. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, από το ξεκίνημα της Ευρωζώνης μέχρι πρόσφατα (1999 - 2008), το κόστος εργασίας ανά μονάδα, το κόστος παραγωγής καλύτερα ενός συγκεκριμένου προϊόντος, μειώθηκε στη Γερμανία κατά 5%, επειδή οι μισθολογικές αυξήσεις των γερμανών εργαζομένων «συγκρατήθηκαν» ανάλογα (κάτι που εφαρμοζόταν στις Η.Π.Α. από το 1978, αφού ο πραγματικός ετήσιος μισθός ήταν τότε 45.879 $, έναντι 45.123 $ το 2007 - με αποτέλεσμα η υπερβάλλουσα κατανάλωση των αμερικανών πολιτών να χρηματοδοτείται από τα ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία στηρίζονταν στις εγγυήσεις της γνωστής φούσκας των ακινήτων).
Αντίθετα, στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, το κόστος εργασίας αυξήθηκε μεταξύ 25% και 30% - γεγονός που επιβάρυνε ανάλογα τα προϊόντα τους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο λοιπόν, τα γερμανικά προϊόντα έγιναν πολύ πιο ελκυστικά για τους καταναλωτές, ενώ οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έγιναν μη ανταγωνιστικές. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή αποβιομηχανοποίηση τους, η οποία επιδεινώθηκε από την κινεζική επιδημία.  Παρά το ότι λοιπόν συνηθίζουμε να κατηγορούμε τη χώρα μας, «θυματοποιούμενοι» ως συνήθως, η «διάρρηξη» του παραγωγικού ιστού της δεν οφείλεται μόνο στην «πολιτική διαφθορά» ή, έστω, στην «αναλγησία/οκνηρία» των Ελλήνων αλλά, κυρίως, στις παραπάνω εξωτερικές συνθήκες - ενώ δεν είναι δικό μας αποκλειστικά «προνόμιο», αφού συνέβη στην πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ (επίσης στις Η.Π.Α., με «δράστες» την Ιαπωνία στην αρχή και την Κίνα αργότερα).
Τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα τώρα, με τα οποία ευρίσκονται αντιμέτωπες όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες (ελλείμματα, δημόσιο χρέος κλπ) είναι εν μέρει τα αποτελέσματα της απώλειας της ανταγωνιστικότητας τους. Ειδικά οι ελλειμματικές χώρες της Ευρωζώνης, μη έχοντας    
(α) συναλλαγματικές δυνατότητες (υποτίμηση του νομίσματος τους για να μειώνουν πληθωριστικά το χρέος τους, για να ενισχύουν τις εξαγωγές και τον τουρισμό, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εισαγωγές κλπ),
(β) νομισματικές δυνατότητες (αυτόνομη κεντρική τράπεζα για τη διαχείριση των επιτοκίων κ.ά.), καθώς επίσης
(γ) δημοσιονομικές δυνατότητες (η Ε.Ε. ζητούσε επίμονα την άμεση τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και τη μείωση των ελλειμμάτων, με όλα όσα όλα αυτά συνεπάγονται - περιορισμό των μισθών, λιτότητα, μειωμένη ζήτηση με το φόβο του αποπληθωρισμού κ.ά.),
είναι αδύνατον να εξέλθουν αυτόνομα από τα προβλήματα των οικονομιών τους (άρθρο μας). Μοναδική τους δυνατότητα είναι η μείωση των μισθών και/ή η απόλυση των εργαζομένων τους - κάτι που όμως εκβάλλει σε μία επικίνδυνη ύφεση, αν όχι σε στασιμοπληθωρισμό, σε συνδυασμό με έντονες κοινωνικές αναταραχές. Η ευθύνη της μεταπολεμικής Γερμανίας εν προκειμένω είναι ολοφάνερη (άρθρο μας), αφού μία νομισματική ένωση είναι αδύνατον να λειτουργήσει σωστά, εάν οι χώρες που τη συναποτελούν ενεργούν εγωιστικά, με στόχο το δικό τους αποκλειστικά συμφέρον.
Συνεχίζοντας, εκτός από το ότι η Ευρωζώνη είναι αδύνατον να παραμείνει ενωμένη, εάν δεν επιλυθούν τα προβλήματα της διαφορετικής ανταγωνιστικότητας των κρατών-μελών της, είναι επίσης αδύνατον να λειτουργήσει σωστά η ΕΚΤ. Κάποια στιγμή οφείλει να αποφασίσει σε ποιες ακριβώς χώρες θα προσαρμόσει, θα κατευθύνει καλύτερα την πολιτική της. Οι ισχυρές οικονομίες έχουν άμεση ανάγκη από υψηλότερα επιτόκια, έτσι ώστε να περιορίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις από την ανάπτυξη τους. Αντίθετα, για τις αδύναμες οικονομίες, πόσο μάλλον για τις ελλειμματικές, απαιτούνται χαμηλά επιτόκια, έτσι ώστε να ενισχύονται τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι επιχειρήσεις τους.
Εάν λοιπόν συνεχίσει να αναπτύσσεται η Ευρώπη με διαφορετική δυναμική, η ΕΚΤ θα έλθει αντιμέτωπη με το παραπάνω δίλημμα - όπου πιθανότατα, εάν δεν έχει εκλεγεί μέχρι τότε Γερμανός στην προεδρία της, θα προσαρμόσει την πολιτική της στην πλειοψηφία των αδύναμων οικονομιών (εάν τυχόν βέβαια εκλεγεί Γερμανός το 2011, η ΕΚΤ θα αυξήσει άμεσα τα επιτόκια της, προσαρμόζοντας τα στις ισχυρές οικονομίες, οπότε ο Ευρωπαϊκός Νότος θα καταστραφεί/υποδουλωθεί εντελώς).
Εν τούτοις, δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη αύξησης των βασικών επιτοκίων, επειδή στις χώρες που αναπτύσσονται με ισχυρούς ρυθμούς, ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός. Παραδόξως δε, οι ασθενείς χώρες της Ευρώπης ενισχύουν έμμεσα την ανάπτυξη των ισχυρών - αφού τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ελλειμματικών οικονομιών της ΕΕ, ωθούν ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη των πλεονασματικών. Οι χώρες αυτές (κυρίως η Γερμανία), επειδή εξασφαλίζουν πολύ εύκολα χαμηλότοκα δανειακά κεφάλαια, (τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας τους) συνεχίζουν να επενδύουν - μειώνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα τους. Περαιτέρω, τόσο οι Σκανδιναβικές χώρες, όσο και η Γερμανία, στήριξαν την ανάπτυξη τους σε μεγάλο βαθμό (περί το 35%), εξάγοντας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη - κατευθύνοντας έντεχνα τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες στις εξαγωγικές κυρίως επιχειρήσεις τους. Αντίθετα, οι χώρες που δεν κατάφεραν να εξάγουν στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, περιοριζόμενες στις αγγλοσαξονικές, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τη χρηματοπιστωτική κρίση - συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, καθώς επίσης της Μ. Βρετανίας η οποία όμως, έχοντας το δικό της νόμισμα, μπορεί να κάνει χρήση των ίδιων «εργαλείων» με τις Η.Π.Α. (αύξηση της ρευστότητας, ποσοτικές διευκολύνσεις, διολίσθηση του νομίσματος κλπ).
Οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, αυτές δηλαδή που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης και ειδικά τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, έχουν επίσης διαφορετικά επίπεδα εξέλιξης μεταξύ τους - γεγονός που «αντικατοπτρίζεται» από τους δείκτες των χρηματιστηρίων τους. Το χρηματιστήριο της Εσθονίας αυξήθηκε κατά 65%, της Βουλγαρίας μειώθηκε κατά -20%, ενώ η Πολωνία εμφάνισε τη μεγαλύτερη πρόοδο από όλες τις άλλες. Η Ουκρανία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία ξέφυγαν (;) από τη χρεοκοπία με τη «βοήθεια» του ΔΝΤ, το οποίο όμως τις οδήγησε σε μία τεράστια ύφεση. Αντίθετα, τόσο η Πολωνία, όσο και οι χώρες της Βαλτικής, παρουσίασαν μία ισχυρότατη ανάπτυξη.  
Ολοκληρώνοντας, ειδικά όσον αφορά την Ευρωζώνη, όπου η Γερμανία λειτουργεί δυστυχώς επεκτατικά, ενώ καμία χώρα-μέλος δεν έχει τη δυνατότητα να τυπώσει χρήματα, είναι απαραίτητη, είτε (α)  η δημοσιονομική της ένωση, είτε (β) η «εκδίωξη» της Γερμανίας. Διαφορετικά θα διαλυθεί τόσο η Ευρωζώνη, όσο και ολόκληρη η Ενωμένη Ευρώπη - πολύ πιο σύντομα, από ότι φανταζόμαστε, ενδεχομένως εντός των επομένων δύο ετών (εάν βέβαια δεν «επιλέξει» την υποδούλωση της από τη Γερμανία, με διακοσμητικό «συνεργάτη» της τη Γαλλία).

Η ΑΠΕΙΛΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σύμφωνα με τον Πίνακα ΙV που ακολουθεί, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποφύγει τη χρεοκοπία, εάν δεν μεσολαβήσει μία σημαντική διαγραφή δημοσίων χρεών, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των υπολοίπων (επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, με χαμηλά επιτόκια).

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙV: ΑΕΠ, ύφεση, έλλειμμα και δημόσιο χρέος σε εκ. €
Μεγέθη/έτη 2009 2010 2011 2012 2013 2014ΑΕΠ** 237.494 227.994 222.066 224.508 229.223 234.037
Ύφεση %*
-4,0% -2,6% 1,1% 2,1% 2,1%
'Έλλειμμα %** -13,6% -8,1% -7,6% -6,5% -4,9% -2,6%
'Έλλειμμα 32.299 18.467 16.877 14.593 11.231 6.084
Δημ. Χρέος*** 298.524 340.680 360.080 374.593 385.824 391.908
Δημ. Χρέος/ΑΕΠ 125% 149% 162% 167% 168% 167%
Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών - Προσχέδιο προϋπολογισμού 2011Πίνακας: Β. Βιλιάρδος*  Πρόβλεψη υπουργείου οικονομικών (η πρόβλεψη για το έλλειμμα 2009-2010 αναθεωρήθηκε ήδη προς το χειρότερο). **

Έλλειμμα με την εφαρμογή του προγράμματος, σύμφωνα με το υπουργείο - ΑΕΠ όχι από τους πίνακες, αλλά από την αφαίρεση της προβλεπόμενης από το υπουργείο ύφεσης, χωρίς την τεχνητή αύξηση του ΑΕΠ λόγω πληθωρισμού ή της ενδεχόμενης αναθεώρησης του, όπως συνέβη το 2006 (μαύρη οικονομία) *** 2009, 2010 και 2011 σύμφωνα με το υπουργείο - 2012, 2013 και 2014 με πρόσθεση ελλειμμάτων Σημείωση: Δεν υπολογίζουμε την επί πλέον επιδείνωση του ελλείμματος από τα δημόσια ιδρύματα, όπως ανακοινώθηκε. 
Τα συνολικά ελλείμματα της Ελλάδας για την περίοδο 2010-2014 (Πίνακας ΙV),  θα διαμορφωθούν (αισιόδοξα) στα 67,252 δις € (μάλλον θα ξεπεράσουν τα 80 δις €) τα οποία πρέπει επίσης να χρηματοδοτηθούν. Όμως, ακόμη και αν δεχθούμε ότι θα βρεθούν πρόθυμοι δανειστές, κάτι για το οποίο αμφιβάλλουμε, η εξόφληση των 110 δις € το 2014 ή, έστω, αργότερα, είναι εκτός κάθε πραγματικότητας.
Ταυτόχρονα, με δημόσιο χρέος στο 167% του ΑΕΠ (στην καλύτερη περίπτωση), είναι αδύνατον να δανεισθεί ποτέ η χώρα μας από τις αγορές - πόσο μάλλον με φυσιολογικά επιτόκια. Επομένως, εάν δεν ενεργήσει αμέσως, πολύ δύσκολα θα αποφύγει τη χρεοκοπία - σε καμία περίπτωση την ελεγχόμενη, καταλήγοντας προτεκτοράτο είτε της Γερμανίας (το πιθανότερο), είτε των Η.Π.Α.
Κάτι τέτοιο θα οφειλόταν βέβαια αποκλειστικά και μόνο στις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις μας, αφού το μοναδικό μας πρόβλημα είναι το δημόσιο χρέος, σε συνδυασμό με τα ελλείμματα του προϋπολογισμού μας, οφειλόμενα κυρίως στη σπατάλη του κρατικού μηχανισμού - όταν οι περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ταυτόχρονα προβλήματα τραπεζών (ιδίως η Γερμανία, στις τράπεζες της οποίας η Ιρλανδία χρωστάει άνω των 150 δις €), μεγάλες αναταράξεις στις αγορές ακινήτων (ιδίως η Ισπανία και η Ιρλανδία), ανεργία (Ισπανία), υψηλό συνολικό χρέος (Ιρλανδία, περί το 1.300% του ΑΕΠ), ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία στην ιδιοκτησία του κράτους (Μ. Βρετανία), ανελαστικές δημόσιες δαπάνες (Πορτογαλία), αδυναμία ανάπτυξης (Ιταλία) κλπ.   

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
(α)  Απαντώντας τώρα στο πρώτοι ερώτημα που θέσαμε στην αρχή του κειμένου μας, στο εάν θα μπορούσε δηλαδή να γίνει κάτι από την αρχή του έτους (2009) μέχρι τον Οκτώβριο, για να μην βρεθούμε σε τόσο δύσκολη θέση, έχουμε την άποψη ότι, εάν συγκρατούσαμε τους μισθούς και μειώναμε άμεσα τις δαπάνες του δημοσίου, εισάγοντας κάποιες ΔΕΚΟ στο χρηματιστήριο και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δανεισμό μας για το επόμενο έτος, αφού γνωρίζαμε τι θα συνέβαινε διεθνώς (άρθρο μας), θα είχαμε αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας - παραμένοντας βέβαια σε «επικίνδυνα νερά», όπως και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου, λόγω της αδύναμης ανταγωνιστικότητας μας. Φυσικά δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να προκηρύξουμε τις εκλογές του 2009, οι οποίες έδωσαν την προτελευταία βολή στην οικονομία μας (η χαριστική βολή δόθηκε τον Απρίλιο του 2010). Ο Πίνακας V που ακολουθεί τεκμηριώνει τη θέση μας, όσον αφορά την έκρηξη των δαπανών του δημοσίου και τις τεράστιες ευθύνες της Πολιτικής:

ΠΙΝΑΚΑΣ V: Διαφορά δαπανών μεταξύ 2006 και 2009
ΕΤΟΣ ΑΕΠ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ* ΠΟΣΟΣΤΟ/ΑΕΠ
2006 213.085 40.883 19,18%
2009 240.150 59.098 24,60%


Αύξηση: 18.215
Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών    Πίνακας: Β. Βιλιάρδος* Χωρίς τόκους και χρεολύσια

Από τον Πίνακα V, διαπιστώνεται η «έκρηξη» των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου μέσα σε τρία μόλις έτη - τόσο σε απόλυτα μεγέθη, όσο και σε ποσοστιαία επί του εκάστοτε ΑΕΠ. Εάν δεν είχαν αυξηθεί οι δαπάνες κατά το τεράστιο ποσόν των 18 δις € τότε, με έσοδα 50 δις € και με τόκους 12 δις €, μηδενίζοντας τις δημόσιες επενδύσεις (έλλειμμα δημοσίων επενδύσεων 2009 ύψους 7,19 δις € !), θα είχαμε έλλειμμα κάτω από το 3% επί του ΑΕΠ μας! Προφανώς λοιπόν το πρόβλημα ευρίσκεται στις δαπάνες και όχι στην «ελλιπή φορολογική συνείδηση», ή όπου αλλού θα ήθελε να το «μεταθέσει» η πολιτική μας ηγεσία (κυρίως στην Πολιτεία επομένως και πολύ λιγότερο στους Πολίτες).    
(β)  Όσον αφορά τώρα το δεύτερο ερώτημα, το εάν δηλαδή η προσέγγιση της ΕΕ, του ΔΝΤ και άλλων οργανισμών, ως περίπου επαίτες, ήταν αφενός μεν αναξιοπρεπής, αφετέρου δε «αντιπαραγωγική», δημιουργώντας μία κατάσταση χωρίς διέξοδο, θεωρούμε ότι ισχύει απόλυτα - αφού ακόμη και τότε (τέλη του 2009) είχαμε αρκετές λύσεις στη διάθεση μας (εθνικά ομόλογα, περιορισμός των μισθών, μείωση των δημοσίων δαπανών, εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας κλπ - άρθρο μας), ενώ εμείς ουσιαστικά «συμπεριλάβαμε» το ΔΝΤ στη «διάσωση» της Οικονομίας μας (άρθρο μας: Το χρονικό της αποτυχίας), κάτι που ίσως αποφύγει η Ιρλανδία.     
(γ)  Στο τρίτο ερώτημα, σύμφωνα με το οποίο θεωρείται ότι πήραμε τον κατήφορο, χωρίς επιστροφή, είναι πολύ δύσκολο να απαντήσουμε σε σχέση με το ποιες θα είναι ο εξωτερικές συνέπειες της αδυναμίας μας (πνευματικής, ηθικής, πολιτικής, οικονομικής), οι οποίες ακόμη διαγράφονται σχετικά ασαφείς στον ορίζοντα, αλλά σύντομα θα εμφανισθούν, ψυχρές και ανελέητες, ενώπιον μας. Αν και μπορούμε να υποθέσουμε κάποιες, αναλύοντας τις κινήσεις των γειτονικών χωρών και τις δικές μας (μη) «αντιδράσεις», περιοριζόμαστε στο ότι δεν πρόκειται να αποφύγουμε τις συνέπειες, εάν δεν λύσουμε άμεσα και ριζικά τα οικονομικά μας προβλήματα (διαγραφή μέρους των χρεών, 30-50%, και αναδιάρθρωση των υπολοίπων).
(δ)  Προφανώς λοιπόν υπάρχει ακόμη διέξοδος για την Ελλάδα, κάτι που απαντάει στο τελευταίο ερώτημα μας - εάν αποφασίσουμε να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, εγκαταλείποντας την παθητικότητα, τη μιζέρια, την ηττοπάθεια, τη δουλοπρέπεια και την υποταγή στο Καρτέλ, πριν ακόμη οδηγηθούμε στην απόλυτη καταστροφή. Ο Πίνακας VI που ακολουθεί τεκμηριώνει το ότι, με μία μικρή αύξηση της παραγωγικότητας μας, σε συνδυασμό με μία ελάχιστη καλυτέρευση των εξαγωγών μας (τουρισμού, ναυτιλίας), ταυτόχρονα με τη μείωση των περιττών εισαγωγών, θα μπορούσε να επιλύσει εύκολα και γρήγορα το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών προβλημάτων μας:

ΠΙΝΑΚΑΣ VI: Εργαζόμενοι, ΑΕΠ σε δις $, εξαγωγές και εργαζόμενοι ανά εξαγωγές (παραγωγικότητα)  
Χώρες Εργαζόμενοι ΑΕΠ* Εξαγωγές * Εξαγωγ/Εργ.

Ολλανδία 7,50 εκ. 644,6 δις 465,30 δις 62.040
Ελλάδα 4,94 εκ. 237,9 δις 25,76 δις 5.215
Σουηδία 4,66 εκ. 394,5 δις 176,5 δις 37.876
Αυστρία 3,56 εκ. 328,4 δις 158,30 δις 44.466
Δανία 2,90 εκ. 268,8 δις 102,10 δις 35.207
Φιλανδία 2,68 εκ. 210,5 δις 92,62 δις 34.560
Νορβηγία 2,50 εκ. 284,0 δις 136,10 δις 54.440
* 2007 σε δις $ , f.o.b.Πηγή: ip     Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

Σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες που αναφέρονται στον Πίνακα VI, υστερούμε εντελώς αδικαιολόγητα τόσο στις εξαγωγές, όσο και στην παραγωγικότητα των εργαζομένων μας. Ακόμη και η Πορτογαλία, με τα ελάχιστα σχετικά μέσα που διαθέτει,  πόσο μάλλον με τη θέση που βρίσκεται, έχει διπλάσιες εξαγωγές από εμάς (περί τα 50 δις $). Επομένως, υπάρχει εύκολη διέξοδος για την Ελλάδα, αρκεί να ανοίξει νέες αγορές (Κίνα, Αραβία, Ρωσία κλπ), αυξάνοντας ταυτόχρονα την παραγωγικότητα των εργαζομένων της.
Εάν όμως υπάρχει διέξοδος και για τον πλανήτη, εάν δηλαδή θα αποφευχθεί η μητέρα των κρίσεων, χωρίς να καταλήξει στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο (για τον οποίο θα είναι ουσιαστικά υπεύθυνες τόσο η Γερμανία, όσο και η Κίνα), είναι ένα ερώτημα που αδυνατούμε να απαντήσουμε.   

Βασίλης Βιλιάρδος (copyright)
Αθήνα, 14. Νοεμβρίου 2010 viliardos@kbanalysis.com
http://www.casss.gr/


Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=31460:2010-11-17-140000&catid=23:xamenes-amerikes&Itemid=202#ixzz15aebOoO0

Ομολογία Γ. Παπακωνσταντίνου: Ετοιμάζουν νέα μέτρα, ακόμη και φορολογικά

Παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ότι τα μέτρα για το 2011 θα αφορούν μόνο την “περιστολή” δαπανών του Δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών προϊδέασε χθες από τις Βρυξέλλες για νέα πρόσθετα μέτρα δηλώνοντας ότι ....
“σκοπεύουμε να πάρουμε οποιαδήποτε μέτρα είναι απαραίτητα”. Την ίδια ώρα παραμένουν ανοιχτά όλα τα σενάρια για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ως άστοχες και βιαστικές τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Αυστρίας για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα μόλις μια μέρα μετά την αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου κατά της γερμανικής πρότασης για μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρεών των κρατών-μελών.

Μέσα σε αυτό το ρευστό οικονομικό και πολιτικό τοπίο, στην κυβέρνηση προσβλέπουν σε συναίνεση των “προθύμων”, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μην αποκλείει το ενδεχόμενο στις συναντήσεις που σκοπεύει να κάνει ο κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς να περιλαμβάνονται ο Φ. Κουβέλης και η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός της. Ειδικότερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι “ξεκινάμε στο τέλος του 2010 από ένα υψηλότερο σημείο απ’ ό,τι αρχικά θέλαμε” και πρόσθεσε ότι “ωστόσο θα σεβαστούμε πλήρως τις δεσμεύσεις για το 2011 και σκοπεύουμε να πάρουμε οποιαδήποτε μέτρα είναι απαραίτητα”.

Νωρίτερα ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο (ρ/σ Βήμα) για νέα μέτρα ακόμα και φορολογικού χαρακτήρα, απαριθμώντας μεταξύ αυτών τις αναπροσαρμογές σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και στον ΦΠΑ. Ο Δ. Γεωργακόπουλος προϊδέασε για νέα φοροεπιδρομή με αφορμή τη δημοσιονομική “μαύρη τρύπα” των 4 δισ. ευρώ που δημιουργείται μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2010. Σημειώνεται ότι τα πρόσθετα αυτά μέτρα έρχονται επιπλέον των 9 δισ. ευρώ που προβλέπονται με το Μνημόνιο για το 2011. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι τα έσοδα του 2011 θα στηριχθούν στην εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, στην αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων σε καύσιμα και ποτά και στην περαίωση, την παράταση της οποίας δεν απέκλεισε. Ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι εξετάζεται η αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 11% στο 13% για ορισμένα προϊόντα και η μεταφορά άλλων στον υψηλό συντελεστή 23%. “Μπορεί να υπάρξει συνδυασμός. Όλα είναι επάνω στο τραπέζι.

Τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο υπουργός” πρόσθεσε. Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλάμβανε ότι είναι “πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα περικόψει μισθούς και συντάξεις”, ενώ απέφυγε να απαντήσει εάν στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα υπάρχουν διαφορές από ό,τι περιγράφεται στο Μνημόνιο.

“Απάντηση” σε Σόιμπλε – Προλ Σε σχέση με τις δηλώσεις των Γιόζεφ Προλ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεργάτες του κ. Παπανδρέου “απαντούσαν” ότι η κυβέρνηση είναι “συνεπής” στις δεσμεύσεις της και απέναντι στις “μεγάλες θυσίες που έγιναν από όλους τους Έλληνες” και προέτασσαν το επιχείρημα ότι η τρόικα συνεχίζει να αξιολογεί και ότι δεν υπάρχει ακόμη έκθεσή της για την αξιολόγηση του γ’ τριμήνου. Επιπλέον κορυφαίος υπουργός εξέφραζε τη θέση ότι “όλοι δεσμευόμαστε από την υπογραφή μας” και συμπλήρωνε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει “υπέρβαση” στον αρχικό στόχο της.

Νωρίτερα, ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός θα ασκήσει βέτο εάν επιμένει η Γερμανίδα καγκελάριος στην πρότασή της, ο Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι “η ελληνική πλευρά, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έχει εκφραστεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο: Δεν συζητάμε για αναδιάρθρωση του χρέους”. Σε συνέντευξή του στη “Φιγκαρό”, ο πρωθυπουργός απέκλειε αυτό το “σενάριο” ως “καταστροφικό” για την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην Ευρώπη και το ευρώ. Αδιευκρίνιστοι οι όροι της επιμήκυνσης Αντίθετη στάση κρατάει η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, με τον Γιώργο Πεταλωτή να δηλώνει ότι η συζήτηση αυτή είναι διαφορετική από εκείνη για παράταση του Μνημονίου. Ωστόσο ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη συζήτηση ή επίσημο αίτημα της χώρας και απέφυγε να απαντήσει εάν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα να μεταθέσει στα επόμενα δύο χρόνια τις επιπτώσεις του αναθεωρημένου ελλείμματος.
AVGI
newsn.wordpress

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: ΓΙΑΤΙ στηρίζουν το Μνημόνιο; Πήραν ανταλλάγματα; Τι έρχεται;

Έχουν χυθεί τόνοι μελάνι, πάνω σε αυτό το ζήτημα. Με δυο κουβέντες, καταλήγουμε στα εξής λογικά συμπεράσματα.

Το σχέδιο υποταγής της Πατρίδος στις κατοχικές δυνάμεις, είχε φτιαχτεί από νωρίς και εφαρμόζεται λέξη προς λέξη.
Απόδειξη, οι έτοιμοι νόμοι που "πέρασαν", με αποκορύφωμα τον Καλικράτη των πολλών σελίδων. Tους έχετε ΤΟΣΟ ΙΚΑΝΟΥΣ και γνώστες για να φτιάξουν τέτοιο νομοθέτημα; Με τι γνώσεις; Το ασφαλιστικό; Τόσοι και τόσοι νόμοι πέρασαν. Πρόλαβαν και τους φτιάξαν σε ένα χρόνο;


Το επιχείρημα ότι ήταν "αναγκαία" η στήριξη της Ελλάδος, έχει καταρρεύσει από όλες τις μπάντες - μεριές.
Για να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα, θα έπρεπε να υπάρχει η μίνιμουμ συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, από ΟΛΟ το φάσμα. Από κόκκινους-ροζ, μέχρι γαλάζιο-βαθύ μπλε. Έτσι το "σχέδιο σωτηρίας" υποστηρίζουν από τον Κουβέλη μέχρι τον Καρατζαφέρη με ένα πέρασμα από Ντόρα και μερικούς ακόμα στην κεντροδεξιά μεριά . Αν και στη σημερινή εποχή δεν υπάρχουν ιδεολογίες, παρόλα αυτά επειδή υπάρχουν ακόμα στη συνείδηση αρκετού κόσμου(οι ιδεολογίες), "διαλέξαν" από όλες τις υφιστάμενες πολιτικές πλευρές.
Σκεφτείτε μια κυβέρνηση π.χ Καραμανλή, να είχε φέρει ΕΝΑ μέτρο. Οχι όλα αυτά που έχουν περάσει ένα χρόνο τώρα, αλλά ΕΝΑ! Τα τσιμέντα στο Σύνταγμα
θα είχαν σηκωθεί και θα είχαν φύγει μόνα τους τρομαγμένα.
Για ποιον λόγο όλοι αυτοί βρέθηκαν μαζί; Για να σώσουν την χώρα λένε. Μέχρι και οι πέτρες πλέον γνωρίζουν ότι το "σχέδιο σωτηρίας", δημιουργεί χειρότερα προβλήματα στην Χώρα και μόνο σωτηρία δε φέρνει, άλλα σκορπάει το θάνατο. Αλήθεια πόσες αυτοκτονίες έχουμε τον τελευταίο καιρό; Εχετε ακούσει τίποτα για αυτές από τα μμε;
Ο κυριότερος βοηθός για να πετύχει όλο το "σχέδιο", ήταν και είναι τα κατευθυνόμενα μμε. Είναι γνωστό σε όλους, ότι ο τύπος ελέγχεται και κατευθύνεται. Το πως γίνεται αυτό, το βρίσκεται πολύ εύκολα με ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο, δε κομίζουμε κάτι καινούριο. Άλλωστε στην φάση της "εξομάλυνσης" που ζούμε, και να μην πετάει ο γάιδαρος, νομίζουμε... ότι πετάει.

Το καινούριο που θα πούμε είναι το εξής.
Το σύστημα (NWO) για να μπορέσει να αντέξει, εκτιμούμε ότι θα μεταμορφωθεί σε λίγο καιρό, για αντέξει και να μας κοιμήσει. Και θα μαζέψει όλους αυτούς υπό μία σκέπη.
Το σύστημα, δεν το ενδιαφέρουν τα ονόματα.
Η Νέα Τάξη Πραγμάτων, που έχει πατήσει μέσω του ΔΝΤ στην Ελλάδα, δεν ενδιαφέρεται αν είναι πάνω ο Γιώργος, ο Κώστας ή ο Δον Φούφουτος. Την νοιάζει και την ενδιαφέρει, αυτός που "κάνει τη δουλειά" να υπακούει. Αν υπακούει, του δίνει τα πάντα. Από δόξα και προβολή, μέχρι υλικά αγαθά. Aνάλογα με τη θέση που του έχει ετοιμάσει. Μόλις κάνει πως δεν ακούει, ξέρετε τι παθαίνει; Θυμηθείτε τι έπαθε ο πρώην καταλληλότερος και τώρα αχρηστότερος...

Αναρωτιούνται πολλοί γιατί δεν ξεσηκώνεται ο κόσμος. Σιγά σιγά θα γίνει και αυτό. Θα έρθουν υποκινούμενες "εξεγέρσεις" σε λίγο. Μέρος του παιχνιδιού, θα είναι και αυτές. Για να ηρεμήσετε και να καθήσετε αναπαυτικότερα στον καναπέ σας και να συνεχίσετε απρόσκοπτα τον ύπνο σας και αυτοί το έργο τους. Για να λέτε ευκολότερα ΝΑΙ και ποτέ ΟΧΙ. Θα γίνουν και άλλα, πολύ χειρότερα. Δε θέλουμε να σας τρομάξουμε, άλλωστε θα είναι πολύ "ευρωπαίοι" στο χειρισμό, όσων λένε ΟΧΙ. Θα σφάζουν με το βαμβάκι και όχι με λαιμητόμο. Έχουν αλλάξει οι εποχές.

Οσοι αντέξουμε. Οσοι μπορέσουμε να πούμε ΟΧΙ, και να συνεχίσουμε να ζούμε λεύτεροι. Οι υπόλοιποι με την κάρτα του πολίτη σήμερα-τσιπάκι και με το χάραγμα στο χέρι αύριο-μεθαύριο.
O χρόνος όπως και τα πρόσωπα για το "σύστημα" δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να φτάσουν στον στόχο!

Στον αγώνα δεν έχει σημασία ΠΟΣΟΙ είμαστε, αλλά πόσο ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ νιώθουμε. Και σε αυτόν τον αγώνα, θα βρεθούμε πολλοί μαζί και ας μην γνωριζόμαστε.
Προβληματιστείτε όμως, με το ΓΙΑΤΙ ξεκίνησαν από την Ελλάδα τη στιγμή που άλλες χώρες έχουν πολύ χειρότερα νούμερα στην οικονομία τους. Η οικονομία ήταν το πρόβλημα, ή κάτι άλλο;;;

"Ο κύκλος του φιδιού" έχει δρόμο ακόμα. Στην αρχή είναι. Ποιος είναι αυτός; Σιγά σιγά θα τα πούμε...

ypotheto

κ.Παπανδρέου τι συμβαίνει με τη γλώσσα των Σκοπιανών; ..και πανηγυρίζουν τα αντιμακεδονικά blogs;

Στο άρθρο του Νικου Μελέτη στο Έθνος, αναφέρεται ότι μετά και τον τεράστιο σάλο που μονοπώλησε τα ΜΜΕ των Σκοπίων τις τελευταίες 3 ημέρες, αναφορικά με την αφαίρεση του χαρακτηρισμού «macedonian» για τη γλώσσα της πΓΔΜ σε....
υπηρεσια του ΟΗΕ, η ελληνική διπλωματία δεν κατάφερε τελικά να παρέμβει αποτελεσματικά.

Στο ίδιο αρθρο αναφερεται μια Βομβα Μεγατονων που αν αληθευει η Ελληνική πλευρα πρεπει να δώσει αμεσα εξηγησεις καθοτι δεν δινει αναιρει τη μεχρι τώρα θεση των Ελληνικων κυβερνησεων για λυση εναντι ολών 'Erga Omnes (για το ονομα του κρατους, την υπηκοοτητα, την ιθαγενεια, τη γλωσσα και τα προϊοντα').

«Το θέμα προέκυψε όταν από τον σχετικό κατάλογο της υπηρεσίας ορολογίας του ΟΗΕ (UN TERM) αφαιρέθηκε ο συγκεκριμένος προσδιορισμός και, μετά τις διαμαρτυρίες της σκοπιανής πλευράς, αρχικά αναρτήθηκε τροποποιημένος ο προσδιορισμός «Macedonian (of the former Yugoslav Republic of Macedonia)», για να αλλάξει και πάλι μετά από έντονες παρεμβάσεις των Σκοπίων και να γίνει και πάλι «Macedonian».
Ο Eλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Eθνη, πρέσβης Αναστάσιος Μητσιαλής, κατόπιν οδηγιών από την Αθήνα, απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ και εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε «αστείους» τους χειρισμούς και επεσήμανε ότι τα όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο έγγραφο «δεν δεσμεύουν καθ' οιονδήποτε τρόπο» την Ελλάδα. Ο Eλληνας πρέσβης προειδοποίησε ακόμη ότι τέτοιοι χειρισμοί δυσχεραίνουν τη διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος.
Πηγές του υπουργείου Eξωτερικών υποβάθμιζαν τη σημασία του έγγραφου, λέγοντας ότι πρόκειται για αναφορές της μεταφραστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, θέλοντας έτσι να εξηγήσουν το γεγονός ότι δεν επιχειρήθηκε πρακτικά η οριστική απάλειψη του προσδιορισμού «Macedonian» για τη γλώσσα της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου, στη νέα διαπραγματευτική τακτική της Αθήνας δεν περιλαμβάνεται η επιδίωξη ρύθμισης, μέσω της συμφωνίας για την ονομασία, των ζητημάτων «ταυτότητας», στα οποία περιλαμβάνεται η γλώσσα.
Ενα από τα επιχειρήματα πάντως της Γραμματείας του ΟΗΕ ήταν ότι η συγκεκριμένη αναφορά διατηρείται για σχεδόν 17 χρόνια χωρίς να έχει υπάρξει η οποιαδήποτε διαμαρτυρία από ελληνικής πλευράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ίδιο έγγραφο η εθνικότητα των πολιτών της χώρας αναφέρεται ως αυτή της «πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (Adjective/Nationality: of the former Yugoslav Republic of Macedonia), αποφεύγοντας επίμαχες αναφορές όπως αυτή για τη γλώσσα.»
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=41976969
διαβάστε επίσης:
Αφαιρέθηκε ο όρος «μακεδονική γλώσσα» από ιστοσελίδα του ΟΗΕ

Επανέφερε ο Ο.Η.Ε. το "Macedonian" για τη γλώσσα της FYROM !!!
taxalia

http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2010/11/blogs.html#ixzz15adPSgme

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ: ΝΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΕΖΟΣ ΤΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»!!!

ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ.
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Βορειοηπειρωτικού Συλλόγου και εκδότης της εφημερίδας «ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ», κ. Panajot Lezo, πρωτεργάτης στην λειτουργία του πρώτου Αλβανικού σχολείου στην Αθήνα το 1991. (Τυχαίο;;; Δε νομίζω…)
Την ίδια ώρα στην Βόρεια Ήπειρο με κυβερνητικές αποφάσεις και τραμπουκισμούς κλείνανε τα ελληνικά σχολεία. (Εγκύκλιος Αρ. 19 του Υπουργείου Παιδείας της Αλβανίας.)
Στην φώτο ο κ. Lezos και ο γνωστός Δημητράς δίπλα στην Ελληνική σημαία περιχαρής για το επίτευγμά τους!
Σύντομα ο Βορειοηπειρωτικός Παλμός θα δημοσίευση αυτούσια την συνέντευξη του κ. Lezo στην Αλβανική εφημερίδα του γνωστού ανθέλληνα Kolec Traboini, «EGNATIA» το 1995. Μην τη χάσετε…

Υ.Γ.: Να τον χαίρεστε κ. Αναγνωστάκο και φίλοι της Ν.Δ.

ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ: ΝΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΕΖΟΣ ΤΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»!!!


http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2010/11/blog-post_4884.html#ixzz15actLa9a

Χαραλαμπόπουλος: "H κρίση στα ακίνητα ακόμη δεν έχει φανεί"

Τράπεζες επιλέγουν να μετεγκαθίστανται σε ακίνητα με φθηνότερα ενοίκια, ενώ ξενοδοχεία που απέχουν δύο λεπτά από την Ακρόπολη βάζουν «λουκέτο». Τα παραπάνω αποτελούν ένα μόνον δείγμα της βαθιάς ύφεσης στην οποία έχει εισέλθει η αγορά ακινήτων. Ο Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, ορκωτός εκτιμητής και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής εξηγεί στο.....
Capital.gr γιατί τα εμπορικά κέντρα παρουσιάζουν προοπτικές και προβλέπει ότι το 2011 θα είναι δυσκολότερο από τη φετινή χρονιά. Σημειώνει ότι η δυσμενής συγκυρία δημιουργεί ευκαιρίες μόνο για λίγους και τονίζει ότι προϋπόθεση της εξόδου από την κρίση είναι η δημιουργία κινήτρων από την πολιτεία.
Συνέντευξη στο Δημήτρη Δελεβέγκο -
Κύριε Χαραλαμπόπουλε, τα πρόσφατα «λουκέτα» ξενοδοχείων στην Αθήνα αποκάλυψαν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη αγορά. Ποια τα αίτια; Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας. Μάλιστα, ορισμένοι tour operators έχουν πάψει εδώ και πολύ καιρό να φέρνουν τουρίστες σε ξενοδοχεία του κέντρου – εάν επιλέξουν την Αθήνα ως προορισμό– υπό τον φόβο επεισοδίων εξαιτίας είτε κινητοποιήσεων είτε της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας.

Παράλληλα, όταν ο εκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το ενοίκιο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο του 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Το αδιέξοδο λοιπόν, δημιουργήθηκε επειδή υποχώρησε ο τζίρος των ξενοδοχείων, χωρίς ταυτόχρονα να μειωθεί και το ύψος του ενοικίου. Και βέβαια η πιθανή αύξηση των αντικειμενικών θα επιτείνει την δύσκολη κατάσταση. - Επομένως θα ήταν λανθασμένη στη σημερινή συγκυρία η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο; Είναι αναγκαίο, όπου συναντώνται υπερβολές, να μειωθούν οι τιμές, όπως και να αλλάξουν οι συντελεστές εμπορικότητας βάσει των οποίων καθορίζεται η αξία των καταστημάτων και των οικοπέδων.

Η αγορά των εμπορικών ακινήτων έχει πάψει να είναι ελκυστική και μάλιστα σε δευτερεύοντες οδικούς άξονες η εικόνα παραπέμπει σε «Βατερλώ. Πρέπει επίσης, να υποχωρήσουν και οι συντελεστές παλαιότητας. Για παράδειγμα, στην Αθήνα σε κτήρια μεγάλης παλαιότητας υπάρχουν μικρά γραφεία, των οποίων η αντικειμενική τιμή είναι μεγάλη, ενώ η πραγματική μικρή. - Εξαιτίας της κρίσης, ο χάρτης των εμπορικών ακινήτων αλλάζει συνεχώς. Δημιουργούνται έτσι ευκαιρίες για είσοδο νέων παικτών στον χώρο; Για ορισμένες μόνο πολυεθνικές εταιρείες που ενδεχομένως επιθυμούσαν στο παρελθόν να τοποθετηθούν σε ορισμένες περιοχές, αλλά δεν τα κατάφεραν επειδή τα ενοίκια βρίσκονταν στα ύψη. Σήμερα, η συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων βρίσκεται σε θέση υπεροχής, έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν χαμηλότερα ενοίκια για τις άλλοτε ακριβές περιοχές. -

Σε αντίθεση με τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα φαίνεται να παρουσιάζουν καλύτερες προοπτικές. Γιατί; Εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν. Στα εμπορικά κέντρα υπάρχει ποικιλία καταστημάτων που παραμένουν ανοιχτά όλη την μέρα, ενώ ο επισκέπτης στον ίδιο χώρο έχει πολλές επιλογές διασκέδασης ή εστίασης. - Το 2011 θα είναι δυσκολότερο της φετινής χρονιάς; Βέβαια. Θεωρώ ότι για την ώρα δεν έχουμε δει τίποτα. Τα κενά καταστήματα είναι ήδη πολυάριθμα και προβλέπεται ότι θα πολλαπλασιαστούν. Αλυσίδες λιανικής στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης κλείνουν υποκαταστήματα, ενώ με στόχο την εξοικονόμηση κόστους τράπεζες επιλέγουν ακίνητα με χαμηλότερα ενοίκια. -

Πώς θα μπορούσαν τα εμπορικά ακίνητα να εξέλθουν της κρίσης; Ο κλάδος των εμπορικών ή επαγγελματικών ακινήτων συνδέεται με την ευρύτερη κατάσταση της οικονομίας. Είναι απαραίτητο η πολιτεία να δώσει ορισμένα κίνητρα φορολογικά ή τόνωσης της ψυχολογίας του κόσμου. Και βέβαια να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη. Με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμώ ότι μέσα στο επόμενο δεκαπεντάμηνο η πορεία θα είναι καθοδική.
dimitris.delevegos capital.

Η ΕΕ μέμφεται τα όργανα της τάξης στην Ελλάδα

Τα αστυνομικά όργανα της Ελλάδας μπαίνουν στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς (CPT), που καταλογίζει στην Ελλάδα σοβαρά περιστατικά κακομεταχείρισης, καθώς και ατιμωρησία των υπευθύνων. Στην έκθεση της Επιτροπής για το 2009, καταγράφεται σωρεία περιστατικών άσκησης σωματικής βίας κατά τη σύλληψη και την ανάκριση από την Ασφάλεια, σε σημεία τόσο ευαίσθητα όσο τα πέλματα των ποδιών και τα δάκτυλα. Στην έκθεση μάλιστα σημειώνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κακομεταχείριση προσιδιάζει με βασανισμό.

Βάσει καταγγελίας που επικαλείται η CPT, τα μέλη του τμήματος Ασφαλείας Σερρών τύλιξαν με σακούλα το κεφάλι υπόπτου κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Άλλες κατηγορίες αφορούν εικονικό βιασμό από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη. Στην έκθεση της CPT σημειώνεται επίσης ότι οι ελληνικές αρχές αρνούνται να εξετάσουν τα περιστατικά. Δεν θεσμοθετείται ένας αξιόπιστος, ανεξάρτητος και αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου ώστε να προσαχθούν επίορκοι αστυνομικοί. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα η CPT έχει παράσχει στις ελληνικές αρχές λεπτομερείς πληροφορίες για περιστατικά κακομεταχείρισης ελπίζοντας ότι θα ελεχθούν, αλλά το CPT έχει πληροφορηθεί ότι δεν διενεργήθηκαν έρευνες.

ΑΤ και συνοριακά φυλάκια
Επισημαίνεται ακόμα το γεγονός ότι πολλά αστυνομικά τμήματα και συνοριακά φυλάκια δεν πληρούν βασικές ανάγκες των κρατουμένων για στέγαση, διατροφή και ελάχιστα επίπεδα υγιεινής, τονίζοντας πως σε πολλά οι κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα (π.χ. αστυν. τμήμα Σιδηροκάστρου), δεν έχουν στρώματα (Πάτρα, Σουφλί, Ξάνθη) ή κουβέρτες (Χίος). Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικήματα όπου στεγάζονται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες σημειώνεται ότι είναι πολύ κακή. Σε κάποια δεν λειτουργούν οι τουαλέτες (Κέντρο Μεταγωγών Άμφισσας, αστυν. τμήμα Ομονοίας), τα ντους (αστυν. τμήμα της οδού Γούναρη στην Πάτρα). Όλα είναι ιδιαιτέρως βρώμικα εξαιτίας του υπερπληθυσμού και της έλλειψης καθαριστικών. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, διανέμονται καθαριστικά στους κρατούμενους, όχι όμως κουβάδες, σκούπες, σφουγγαρίστρες που είναι απαραίτητες για να χρησιμοποιηθούν τα καθαριστικά.


Κέντρα κράτησης για αλλοδαπούς
Σοβαρές ελλείψεις επισημαίνεται ότι υπάρχουν ως προς τα καθαρά κλινοσκεπάσματα και τα είδη υγιεινής και στους χώρους κράτησης όσων επιστρέφονται με τον Κανονισμό του Δουβλίνου στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Η έλλειψη καθαριστικών για το χώρο και ειδών προσωπικής υγιεινής δεν επιτρέπει στους κρατούμενους, που μερικές φορές παραμένουν για πολλούς μήνες, να είναι καθαροί. Σε κάποια κέντρα μερικές φορές διανέμονται μικρές ποσότητες σαπουνιού και σαμπουάν.


Σωφρονιστικά ιδρύματα
Τέλος, γίνεται αναφορά στο σοβαρό πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, το οποίο εντείνεται από τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Η CPT περιγράφει ως απάνθρωπες τις συνθήκες στις φυλακές της Άμφισσας (υπερπληθυσμός, έλλειψη προσωπικού, ανεπαρκής αριθμός κλινών για κρατούμενους, μολυσμένα και ελλειπή κλινοσκεπάσματα, σπασμένα τζάμια κ.α.). Οι ελλείψεις προσωπικού καθιστούν αδύνατο τον έλεγχο στις φυλακές (π.χ. τρεις δεσμοφύλακες είναι υπεύθυνοι για 400 φυλακισμένους μιας πτέρυγας στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού). Η CPT καλεί τις ελληνικές αρχές να καταργήσουν τον κολπικό έλεγχο, αίτημα που έχει εν μέρει ικανοποιηθεί, στις γυναικείες φυλακές Θήβας και Κορυδαλλού και το μέτρο να χρησιμοποιείται, υπό κατάλληλες συνθήκες, μόνο όταν θεωρείται απολύτως απαραίτητο.

cosmo

Επίθεση κατά της Ελλάδας για το ζήτημα της κατασκευής ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα εξαπέλυσε από τις Βρυξέλλες ο Egemen Bagis

Επίθεση κατά της Ελλάδας για το ζήτημα της κατασκευής ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα εξαπέλυσε από τις Βρυξέλλες ο Egemen Bagis, υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας και αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στη διάρκεια Διεθνούς Διάσκεψης για τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Τούρκος υπουργός αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πολιτική ανεξιθρησκίας (!) που ακολουθούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ζήτησε εμμέσως πλης σαφώς από την Ελλάδα να κάνει βήματα για τη θρησκευτική ελευθερία των μουσουλμάνων. «Χθες ήμουν σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Αυτή η χώρα μέλος της Ε.Ε., επειδή δεν έχει δώσει άδεια για τέμενος, αναγκάστηκα να πετάξω για τις Βρυξέλλες για να μπορέσω να κάνω την προσευχή του “μπαϊραμιού”. Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κάνουν βήματα» υποστήριξε ο πολλάκις προκλητικός Bagis, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου προκειμένου να παρευρεθεί σε επιχειρηματικό συνέδριο.strategyreport

Αφιερωμένο σε όλους όσοι μίλησαν για "σκληρή διαπραγμάτευση" του Μνημονίου

Τώρα είναι αργά...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ 
Τώρα θυμήθηκε το βλοσυρό πρόσωπο της Γερμανίας ο κ. Παπανδρέου. Τώρα που βρισκόμαστε παγιδευμένοι στη φάκα του Μνημονίου και διαθέτουμε ελάχιστες δυνατότητες ελιγμών και (ανα)διαπραγμάτευσης... Τώρα, είναι κάπως αργά. Τότε που μπορούσε να μεταβάλει σε διαπραγματευτικό όπλο τον κίνδυνο της χρεωκοπίας -και να.....
πετύχει επιμήκυνση της αποπληρωμής και δανεισμό με ανεκτό επιτόκιο- ο πρωθυπουργός πέταγε φωτοβολίδες για να εντυπωσιάσει τους ιθαγενείς, μυκτήριζε τη χώρα του, δεχόταν χωρίς συζήτηση υποδείξεις και εντολές και υπέγραφε τον αργό θάνατο της οικονομίας και της χώρας... Τότε, η αισχρή προπαγάνδα παρουσίαζε τον κ. Παπανδρέου σωτήρα, και το σιδηρούν πλέγμα του Μνημονίου, του Μηχανισμού και του τοκογλυφικού δανείου ως δείγμα αλληλεγγύης...

Στην πραγματικότητα, δεκάρα δεν έδιναν για την Ελλάδα οι εταίροι. Τους ένοιαζε η τύχη του ευρώ και τους τρομοκρατούσε η πιθανότης να μεταδοθεί ευρύτερα ο ιός της ελληνικής κρίσης. Και, φυσικά, τα χρήματά τους προστατεύουν με το Μνημόνιο, υποχρεώνοντας την Ελλάδα να δουλεύει πρωτίστως για την αποπληρωμή των στυγερών, τοκογλυφικών δανείων...

Είχε δίκιο προχθές ο κ. Παπανδρέου εγκαλώντας τη Γερμανία. Διότι η πρόταση Σόιμπλε (παρά τα μερικώς θετικά στοιχεία της, όπως είναι το ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους) αφ' ενός είναι καταδικαστική για την Ελλάδα, αλλά και για τις ομοιοπαθείς χώρες, και αφ' ετέρου άναψε φωτιές στις αγορές, που εκτόξευσαν τα spreads στα ουράνια.

Ομως τώρα είναι κάπως αργά για παλικαριές. Σα να βρίζει και να καταριέται ο μελλοθάνατος τον δήμιό του (...Το αστείο είναι ότι οι μονόφθαλμοι της βραδινής και νυχτωμένης ενημέρωσης -κάποιοι από αυτούς- άρχισαν να πυροβολούν τη Γερμανία αφήνοντας πάλι στο απυρόβλητο τον κ. Παπανδρέου. Εχουν δίκιο από την πλευρά τους: πώς να επισημάνεις τις τρομακτικές ευθύνες του πρωθυπουργού, όταν επί μήνες διεκπεραιώνεις ευπειθώς την προπαγάνδα περί σωτήριου δανεισμού και μονοδρόμου;) ***

Αυτός ο Γιουνγκ της Siemens δεν κατάλαβε ότι η Ελλάδα άλλαξε -και δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι- και το 'σκασε ο μπαγάσας...
enet
Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters