Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΕ μέμφεται τα όργανα της τάξης στην Ελλάδα

Τα αστυνομικά όργανα της Ελλάδας μπαίνουν στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς (CPT), που καταλογίζει στην Ελλάδα σοβαρά περιστατικά κακομεταχείρισης, καθώς και ατιμωρησία των υπευθύνων. Στην έκθεση της Επιτροπής για το 2009, καταγράφεται σωρεία περιστατικών άσκησης σωματικής βίας κατά τη σύλληψη και την ανάκριση από την Ασφάλεια, σε σημεία τόσο ευαίσθητα όσο τα πέλματα των ποδιών και τα δάκτυλα. Στην έκθεση μάλιστα σημειώνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κακομεταχείριση προσιδιάζει με βασανισμό.

Βάσει καταγγελίας που επικαλείται η CPT, τα μέλη του τμήματος Ασφαλείας Σερρών τύλιξαν με σακούλα το κεφάλι υπόπτου κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Άλλες κατηγορίες αφορούν εικονικό βιασμό από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη. Στην έκθεση της CPT σημειώνεται επίσης ότι οι ελληνικές αρχές αρνούνται να εξετάσουν τα περιστατικά. Δεν θεσμοθετείται ένας αξιόπιστος, ανεξάρτητος και αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου ώστε να προσαχθούν επίορκοι αστυνομικοί. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα η CPT έχει παράσχει στις ελληνικές αρχές λεπτομερείς πληροφορίες για περιστατικά κακομεταχείρισης ελπίζοντας ότι θα ελεχθούν, αλλά το CPT έχει πληροφορηθεί ότι δεν διενεργήθηκαν έρευνες.

ΑΤ και συνοριακά φυλάκια
Επισημαίνεται ακόμα το γεγονός ότι πολλά αστυνομικά τμήματα και συνοριακά φυλάκια δεν πληρούν βασικές ανάγκες των κρατουμένων για στέγαση, διατροφή και ελάχιστα επίπεδα υγιεινής, τονίζοντας πως σε πολλά οι κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα (π.χ. αστυν. τμήμα Σιδηροκάστρου), δεν έχουν στρώματα (Πάτρα, Σουφλί, Ξάνθη) ή κουβέρτες (Χίος). Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικήματα όπου στεγάζονται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες σημειώνεται ότι είναι πολύ κακή. Σε κάποια δεν λειτουργούν οι τουαλέτες (Κέντρο Μεταγωγών Άμφισσας, αστυν. τμήμα Ομονοίας), τα ντους (αστυν. τμήμα της οδού Γούναρη στην Πάτρα). Όλα είναι ιδιαιτέρως βρώμικα εξαιτίας του υπερπληθυσμού και της έλλειψης καθαριστικών. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, διανέμονται καθαριστικά στους κρατούμενους, όχι όμως κουβάδες, σκούπες, σφουγγαρίστρες που είναι απαραίτητες για να χρησιμοποιηθούν τα καθαριστικά.


Κέντρα κράτησης για αλλοδαπούς
Σοβαρές ελλείψεις επισημαίνεται ότι υπάρχουν ως προς τα καθαρά κλινοσκεπάσματα και τα είδη υγιεινής και στους χώρους κράτησης όσων επιστρέφονται με τον Κανονισμό του Δουβλίνου στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Η έλλειψη καθαριστικών για το χώρο και ειδών προσωπικής υγιεινής δεν επιτρέπει στους κρατούμενους, που μερικές φορές παραμένουν για πολλούς μήνες, να είναι καθαροί. Σε κάποια κέντρα μερικές φορές διανέμονται μικρές ποσότητες σαπουνιού και σαμπουάν.


Σωφρονιστικά ιδρύματα
Τέλος, γίνεται αναφορά στο σοβαρό πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, το οποίο εντείνεται από τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Η CPT περιγράφει ως απάνθρωπες τις συνθήκες στις φυλακές της Άμφισσας (υπερπληθυσμός, έλλειψη προσωπικού, ανεπαρκής αριθμός κλινών για κρατούμενους, μολυσμένα και ελλειπή κλινοσκεπάσματα, σπασμένα τζάμια κ.α.). Οι ελλείψεις προσωπικού καθιστούν αδύνατο τον έλεγχο στις φυλακές (π.χ. τρεις δεσμοφύλακες είναι υπεύθυνοι για 400 φυλακισμένους μιας πτέρυγας στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού). Η CPT καλεί τις ελληνικές αρχές να καταργήσουν τον κολπικό έλεγχο, αίτημα που έχει εν μέρει ικανοποιηθεί, στις γυναικείες φυλακές Θήβας και Κορυδαλλού και το μέτρο να χρησιμοποιείται, υπό κατάλληλες συνθήκες, μόνο όταν θεωρείται απολύτως απαραίτητο.

cosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters