Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Ελβετία τοποθετείται στη κορυφή των ανταγωνιστικότερων τουριστικών χωρών, μπροστά από τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Η Κεντρική Ευρώπη και η Ασία είναι επίσης σε άνοδο.
Η Αυστρία, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται πλέον στις τρεις πρώτες θέσεις.
Έννοιες που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία σε αυτή τη κατάταξη.
«Η δύναμη του ελβετικού φράγκου σίγουρα δεν βοηθά την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αλλά αποτελεί μια διαρκή πρόκληση, αναγκάζοντας την ελβετική βιομηχανία τουρισμού να ανανεώνει συνεχώς τις ιδέες της και να ξεπεράσει το εαυτό της.» σχολίασε ο Κάρλος Αμμάν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διεθνών στρατηγικών συμβούλων Booz & Company International, η οποία συνεργάστηκε στην παρούσα μελέτη.
Η Γερμανία κερδίζει μια θέση και η Γαλλία, 10η πριν από τρία χρόνια μπαίνει στο «top 3».
Από το 2008, η Γαλλία ξεκίνησε μια στρατηγική για την προσέλκυση νέων κατηγοριών επισκεπτών, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Οι επενδύσεις έγιναν στον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων, στην αναδιοργάνωση της ταξινόμησης των ξενοδοχείων και στο διεθνές μάρκετινγκ. Για την άμβλυνση των συνεπειών της ύφεσης, η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει επίσης τον κλάδο με "ριζοσπαστικά" χαμηλότερο ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες.
Η Τυνησία και η Αίγυπτος χάνουν έδαφος
Η «δυναμική» τείνει να μετακινηθεί ανατολικά από τις καθιερωμένες περιοχές, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.
Στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν περίπου κατά το διπλάσιο ταχύτερα (85%) από τον παγκόσμιο μέσο όρο (39%) μεταξύ 2000 και 2010.
Η Κίνα που είναι ήδη τρίτη σε αριθμό αφίξεων ξένων τουριστών το 2010, αποτελεί το κινητήριο μοχλό αυτής της εξέλιξης.
Αυτά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η Λαϊκή Δημοκρατία έχει πηδήσει 23 θέσεις για να φτάσει τη 39η θέση.
Οι παραδοσιακοί προορισμοί της Βόρειας Αφρικής όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος, χάνουν έδαφος εξαιτίας της έλλειψης ανάπτυξης.
Σήμερα στην 75η θέση, η Αίγυπτος παρουσιάζει μια απώλεια επτά θέσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η Τυνησία είναι σήμερα στη 47η παγκόσμια θέση,
Αντιθέτως, το Βασίλειο του Μπαχρέιν, 40ο, κέρδισε οκτώ θέσεις σε σύγκριση με το 2008, ενώ το Ομάν κερδίζει 15 θέσεις και είναι στην 61η θέση.
Η τρέχουσα πολιτική αναταραχή σε πολλές αραβικές χώρες ή της Βόρειας Αφρικής μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική κατάσταση, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον.
Προγραμματισμένο για το Μάρτιο, το Γκραν Πρι Φόρμουλα 1 του Μπαχρέιν, που αποτελεί σημαντικό τουριστικό γεγονός ακυρώθηκε .
Πτώση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας
Η Ευρώπη είναι και πάλι σε εξέχουσα θέση στο «top 10», με όχι λιγότερες από επτά χώρες να εκπροσωπούνται.
Οι μεγάλοι χαμένοι είναι αναμφίβολα η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που επλήγησαν από τις καταστροφές της οικονομικής κρίσης και του χρέους.
Η Πορτογαλία πληρώνει την έλλειψή μέσων για επενδύσεις σε υποδομές και έχασε τρεις θέσεις σε σύγκριση με το 2008, βρισκόμενη πλέον στην 18η θέση.
Ακόμα 22η το 2008, η Ελλάδα δεν θα εμφανίζεται πλέον παρά στην 29η θέση.
Βασισμένη σε πάνω από 60 δείκτες, η μελέτη καλύπτει 139 χώρες.
Μεταξύ των επιλεγομένων δεικτών, είναι το ρυθμιστικό, η ασφάλεια και η υγεία, οι υποδομές, η ανταγωνιστικότητα των τοπικών τιμών όπως και οι τοπικές πολιτιστικές πτυχές.
Η προστασία του περιβάλλοντος και οι μεταφορές αξιολογήθηκαν επίσης.
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/blog-post_6946.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου