Δρακόντειος φορολογικός νόμος αντιμετωπίζει με επιτροπές - Αυτόφωρο και ΕΥΠ τη φοροδιαφυγή - Ξεσηκώθηκαν και υπουργοί με την ακρότητα
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
Με έντονες διαφωνίες αρκετών υπουργών, ιδίως για το ποινικό μέρος της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με αρκετούς υπουργούς που διατύπωσαν ενστάσεις για τη σκοπιμότητα τόσο αυστηρών ποινικών μέτρων και αναγκάστηκε να υποστηρίξει ότι ...
«δεν μπορεί η αύξηση εσόδων να γίνεται μόνο με περικοπές μισθών και συντάξεων ή με αυξήσεις του ΦΠΑ και να αφήνονται ατιμώρητοι εκείνοι που δεν πληρώνουν φόρους».
«Η καταστολή της φοροδιαφυγής είναι σημαντικό πρόβλημα» είπε. Ο πρωθυπουργός τον κάλυψε θεωρώντας αναγκαία την απόδοση Δικαιοσύνης.
Βασικότερα σημεία διαφωνίας η καθιέρωση του γενικού εισαγγελέα, οι αυξημένες αρμοδιότητές του και η αυστηρότητα των ποινών. Ο προβληματισμός που αναπτύχτηκε στη συζήτηση ήταν κυρίως στο αν το νομοσχέδιο έχει στόχο να φέρει έσοδα στο κράτος ή να στείλει κόσμο στη φυλακή.
Από την αρχή της συζήτησης ακόμα ο κ. Καστανίδης ζήτησε το λόγο, επειδή έπρεπε να απουσιάσει για λίγο. Είπε ότι διαφωνεί με τον γενικό εισαγγελέα και άρχισε να επιχειρηματολογεί. Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο γενικός εισαγγελέας πρέπει να είναι από τον Αρειο Πάγο και να είναι εγκατεστημένος στην έδρα του και όχι στο υπουργείο Οικονομικών, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.
Τον διέκοψε ο κ. Παπανδρέου λέγοντάς του ότι δεν μπορεί να κάνει αντιεισήγηση πριν εισηγηθεί το θέμα ο αρμόδιος υπουργός.
«Θα σε αντικαταστήσω επάξια...» παρενέβη με χιούμορ ο Ε. Βενιζέλος. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να λειτουργεί κατασταλτικά, αλλά αποτρεπτικά και εξέφρασε επιφυλάξεις για την αυστηροποίηση των ποινών, τις αρμοδιότητες του γενικού εισαγγελέα και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων χρωστάνε πάνω από 150.000.
Αντίθετος και ο Χ. Παπουτσής, κυρίως για τη διάταξη που θέτει υπό τον έλεγχο του γενικού εισαγγελέα υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος. Η Λούκα Κατσέλη υποστήριξε ότι θα προτιμούσε αντί της καταστολής να δοθούν περισσότερα κίνητρα.
«Είμαστε σε πόλεμο»
Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε όλα όσα άκουσε είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, «είμαστε σε πόλεμο με τη φοροδιαφυγή, το νομοσχέδιο κινείται στη λογική της έκτακτης ανάγκης, δώστε τη δυνατότητα στο υπουργείο να κάνει το συντονισμό». Επιχειρηματολογώντας είπε ότι δεν μπορεί να μπαίνουν φυλακή νέοι άνθρωποι για μικροκλοπές ή για κατοχή μικροποσοτήτων ναρκωτικών και να αφήνονται ατιμώρητοι όσοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζεται η απόδοση Δικαιοσύνης, οι ρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν γιατί δεν επαρκεί ο χρόνος για θεωρητικές προσεγγίσεις, ζήτησε όμως να ληφθούν υπ' όψιν κατά το δυνατόν οι παρατηρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν τούτου από την ονομασία «γενικός εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος» θα απαληφθεί η λέξη «γενικός» γιατί, λέει, παραπέμπει σε αμερικανικά πρότυπα ενώ τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης θα συνεργασθούν για τη διατύπωση διατάξεων, που έχουν σχέση με θέματα απόδοσης δικαιοσύνης.
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ από enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου