Στην αρχή της ισλαμικής επανάστασης, ένας από τους πιο διαβόητους κληρικούς του Ιράν, ο Σαντέκ Χαλχαλί, προσπάθησε απεγνωσμένα να χαλάσει και να ισοπεδώσει τη 2500-χρονών Περσέπολη. Τον σταμάτησαν οι ντόπιο κάτοικοι που διακινδύνευσαν τις ζωές τους ξαπλώνοντας μπροστά από τους εκσκαφείς.
Τα θαυμάσια παλάτια της Περσέπολης ιδρύθηκαν από τον Δάρειο τον Μέγα περίπου το 518 π.X., αν και πέρασε περισσότερο από ένας αιώνας προτού τελικά να ολοκληρωθούν. Ιδρύθηκαν για να είναι η έδρα της κυβέρνησης των Αχαιμενιδών βασιλιάδων και κέντρο για τις υποδοχές και τους εθιμοτυπικούς εορτασμούς, ο πλούτος της περσικής αυτοκρατορίας ήταν εμφανής σε όλες τις πτυχές της κατασκευής τους. Η λάμψη της Περσέπολης όμως ήταν μικροπρόθεσμη, αφού τα παλάτια λεηλατήθηκαν και κάηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331-330 μ.X. Εάν αναρωτιέστε πώς ένα παλάτι που ήταν κτισμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από πέτρα θα μπορούσε να καεί ολοσχερώς, η εξήγηση βρίσκεται στη στέγη. Οι οροφές των περισσότερων κτηρίων θεωρείται ότι είχαν κατασκευαστεί από τεράστιους ξύλινους δοκούς, και καθώς αυτοί έκαιγαν, θέρμαναν και μετά έλειωσαν το σίδηρο και τα καρφιά από μόλυβδο που τα κρατούσαν όλα μαζί. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό.
Στις μέρες της ακμής της, η πόλη ήταν ξαπλωμένη σε μια ακτίνα 125.000 τετραγωνικών μέτρων και ήταν ο τόπος όπου όλοι οι λαοί της περσικής αυτοκρατορίας έρχονταν κατά το Νο-Ρούζ για να δώσουν το σεβασμό τους στους βασιλιάδες, σε άλλες εποχές του χρόνου πιθανώς να ήταν εγκαταλειμμένη. Για μια πόλη που στεκόταν στην καρδιά μιας τέτοιας μεγάλης αυτοκρατορίας, η Περσέπολη αναφέρεται σπάνια στα ξένα αρχεία, που τροφοδοτούν την σκέψη μεταξύ μερικών αρχαιολόγων ότι η ύπαρξη της πόλης κρατήθηκε μυστική από τον έξω κόσμο. Στα αρχεία η μεγάλη προσοχή στρέφεται σε άλλες περσικές πόλεις όπως την Σαζ και την Βαβυλώνα. Το αρχικό όνομα της Περσέπολης ήταν Πάρσα. Η πρώτη γνωστή αναφορά της πόλης με το ελληνικό όνομα Περσέπολη- που σημαίνει και η πόλης της Περσίας και η καταστροφέας των πόλεων, έγινε μετά από την κατάκτηση της από τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.Ο Δάρειος ο Μέγας, ο βασιλειάς των Περσών και ιδρυτής της Περσέπολης. Εμφανίζεται σε ανάγλυφο της εποχής του, όπως πραγματικά ήταν και όχι όπως μας τον παρουσιάζουν οι Αμερικάνοι στη κηνιματογραφική ταινία "300".
------------------------------------------------------------------------------------------------
Darius the Great, King of the Persians and founder of Persepolis. He is depected on a sculpture of his own time the way he realy looked and not as he is presented in the American movie "300''.
Persepolis
stands on the slopes of Mt. Rahman near Shiraz, about 18m above the
level of the surrounding plain.Unlike many other important ancient
monuments in the world, Persepolis is very little know or advertized.
This magnificent site stands empty of tourists and the only time it
ever gets large amounts of people visiting it, is during No Ruz-the
Iranian New Year, when thousands of Iranians flock to this ancient city
as they have done thousands of years ago. At the beginning of the
Islamic Revolution, one of the most-notorious clerics in Iran, Sadeq
Khalkhali , hopelessly tried to bulldoze and level-down 2500-year-old
Persepolis. He was stopped by the local people who risked their lives
and laid down in front of bulldozers.
The
magnificent palace complex at Persepolis was founded by Darius the
Great around 518 B.C., although more than a century passed before it
was finally completed. Conceived to be the seat of government for the
Achaemenian kings and a center for receptions and ceremonial
festivities, the wealth of the Persian empire was evident in all
aspects of its construction. The splendor of Persepolis, however, was
short-lived; the palaces were looted and burned by Alexander the Great
in 331-330 B.C. If you are wondering how a palace build almost entirely
of stone could be burned to the ground, the explanation lies in the
roof. The ceilings of most buildings are believed to have been made
from huge timber beams, and as these burned they heated, then melted,
the iron and lead camps that held it all together. The result was
catastrophic.In its hey day the city spread over an erea of 125,000 sq metters and was the place where all the people of the Persian Empire came over No-Ruz to pay homage to the kings, at other times of the year it was probably deserted. For a city that stood at the heart of such a great empire, Persepolis was rarely mentioned in forein records, fuelling speculation among some archaeologists that the existance of the city was kept a secret from the outside world. In the records the main, attention is focused on other Persian cities such as Shush and Babylon. It's original name was Parsa. The first known reference of the city by its Greek name of Persepolis-meaning both City of Persia and Destroyer of Cities, came after its sacking by Alexander the Great's army.
http://greeknation.blogspot.com/2012/01/persepolis-secret-city-of-iran.html
Το είδαμε ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου