Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

SOS! Η ΑΝΕΡΓΙΑ (13,9% ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ) ΒΑΖΕΙ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΗ ΧΩΡΑ!


Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΝΙΓΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΑΡΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!
Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ (5,2%) ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ!
Το πρόβλημα της ανεργίας, εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, σε μια πραγματική γάγγραινα της κοινωνίας. Τα νούμερα, τα οποία, ανακοινώνονται κάθε μήνα τόσο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, αποτυπώνουν, την μαύρη πραγματικότητα που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας.

Ο επίσημος αριθμός των ανέργων το Νοέμβριο του 2010, έφτασε τα 692.600 άτομα, ή αλλιώς το 13,9%.

Μόλις πριν από 2,5 χρόνια, δηλαδή το καλοκαίρι του 2008, ο δείκτης της ανεργίας έφτανε το 6,5% περίπου, ενώ το Νοέμβριο του 2009, το 10,6%.

Βλέπουμε, λοιπόν πως η ανεργία έχει μια συνεχώς αυξανόμενη δυναμική, οδηγώντας έτσι στην περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση ευρύτατα στρώματα της εργατικής τάξης! Παράλληλα, η ανεργία στραγγαλίζει συνολικότερα την οικονονομία, και ειδικότερα τις μικρές επιχειρήσεις, όπως κανείς μπορεί να συμπεράνει, βλέποντας την καθίζηση της εμπορικής κίνησης και τα κλειστά μαγαζιά σε κάθε εμπορικό δρόμο!
Πλέον, όλο και περισσότερα νοικοκυριά διαθέτουν και από έναν άνεργο, του οποίου η προοπτική επανεισδοχής στην αγορά εργασίας, είναι εξαιρετικά αβέβαιη!
Όπως μάλιστα, αποκαλύπτει έρευνα της marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, μόνο μέσα στο 2011, αναμένεται να βάλουν λουκέτο 225.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, αναμένεται να πετάξει στον καιάδα της ανεργίας τουλάχιστον 320.000 εργαζόμενους. Με άλλα λόγια, οι προβλέψεις της ΓΣΕΕ, για 1.000.000 ανέργους, φαίνονται μάλλον συγκρατημένες...

Φυσικά τα παραπάνω επίσημα στοιχεία και προβλέψεις, εμφανίζουν μια ωραιοποιημένη κατάσταση της ζοφερής πραγματικότητας, καθώς σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ΕΛΛ. ΣΤΑΤ., ακόμα και αν κάποιος έχει κάνει ένα 3ωρο μεροκάματο το μήνα θεωρείται «εργαζόμενος».

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός, έφτασε αισίως το 5,2%, και τον Ιανουάριο του 2011, δίνοντας έτσι τη χαριστική βολή στο εργατικό εισόδημα. Παρά την πρωτοφανή οικονομική ύφεση, ο πληθωρισμός συνεχίζει να παραμένει στα ύψη εξαιτίας των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κλπ) καθώς και της κυριαρχίας των ποικιλώνυμων καρτέλ. Οι υψηλότερες αυξήσεις σημειώνονται στις εξής ομάδες αγαθών: αλκοολούχα ποτά και καπνός (19,5%), μεταφορές (15,0%), στέγαση (9,1%), επικοινωνίες (4,0%).

Στα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας, συγκαταλέγονται όπως είναι γνωστό οι νέοι, οι γυναίκες καθώς και οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Σε ότι αφορά τους νέους και τις νέες, όλοι και περισσότεροι ερευνητές κάνουν λόγο για μια «χαμένη γενιά». Το ποσοστό της επίσημης ανεργίας στις ηλικίες 15-24 ανέρχεται στο 35,6% ενώ στις ηλικίες 25-34 φτάνει το 17,9%. Μάλιστα, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τους αποφοίτους λυκείου, όπως παλαιότερα αλλά ακόμα και τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Έτσι αυξάνεται ολοένα τόσο ο αριθμός των νέων ελλήνων επιστημόνων που έχουν ήδη μεταναστεύσει, καθώς και ακόμα περισσότερο ο αριθμός όσων αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.

Στις γυναίκες, το γενικό ποσοστό ανεργίας, ανέρχεται στο 17,0% όταν το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες φτάνει το 11,6%. Έτσι αποδεικνύεται πως η ανεργία είναι και στην κυριολεξία γένους θηλυκού, τη στιγμή μάλιστα που αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών. Με αυτή την έννοια, οι έμφυλες διακρίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες τροφοδοτούνται από την ατιμωρησία των εργοδοτών δεν απειλούν μόνο τις ίδιες τις γυναίκες, αλλά ακόμα και ανήλικα παιδιά , με ακραίες μορφές κοινωνικής περιθωριοποίησης!

Εν τω μεταξύ, συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας, εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερα του μέσου όρου ποσοστά ανεργίας. Αυτές είναι οι Ιόνιοι Νήσοι (16,2%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (16,2%), η Δυτική Μακεδονία (15,4%) και η Κεντρική Μακεδονία (14,2%). Δεν είναι λοιπόν, καθόλου τυχαίο το γεγονός πως, σε αυτές ακριβώς τις περιφέρειες σημειώθηκαν και οι πρώτες απόπειρες δημιουργίας επιχειρησιακών συμβάσεων: στις Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών (Ημαθία) τον περασμένο Οκτώβριο και στη Νεογάλ (Δράμα) τον περασμένο Ιανουάριο.

Βέβαια το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μόνο αυτές τις περιφέρειες. Αντίθετα σε κάθε καπιταλιστικό κοινωνικό σχηματισμό, η διόγκωση του αριθμού των ανέργων, συνδέεται ευθέως με την επιδείνωση των όρων διαβίωσης και εργασίας του συνόλου των εργαζομένων. Η προοπτική της ανεργίας τρομοκρατεί κάθε εργαζόμενο και μπορεί να «ξεδοντιάσει» στην πράξη ακόμα και το πιο μαχητικό σωματείο.

Μάλιστα, το ίδιο το μνημόνιο προβλέπει, πέραν των επιχειρησιακών συμβάσεων, την περαιτέρω γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης με την επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας (3ημερα, 4ημερα) στους 9 μήνες ανά έτος καθώς και άλλα μέτρα περαιτέρω απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Κυβέρνηση προωθεί, με διάφορους τρόπους, το χάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών, στους «συνεπείς» εργοδότες, υπονομεύοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων!

Έτσι βλέπουμε, πως σε τελική ανάλυση η διόγκωση της ανεργίας, λειτουργεί ως μοχλός επιτάχυνσης της συνολικής διαδικασίας κινεζοποίησης εργασιακών σχέσεων μισθών και συντάξεων, την οποία προωθεί το «δίδυμο» Κυβέρνησης – τρόικας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters