Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Αζέρικο αέριο και Ελλάδα – Μία κομπίνα ακόμη;

-
  • Ξαφνικά, μάθαμε πως η Ελλάδα αγόρασε όλο το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν!!! Κανονικό σοκ…! Μόνο που στη συνέχεια υπήρξαν πολλές παραλλαγές στην καταγραφή της είδησης κι έτσι χάθηκε το… «νόημα»

Στα Ελληνικά ΜΜΕ όλα τα άρθρα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα μπήκαν στις 4/2, δύο μέρες αφού έγινε η σύσκεψη μεταξύ Ελλήνων και Αζέρων στο Μπακού. Γιατί άργησαν οι… δημοσιογράφοι να γράψουν για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, το οποίο παρέκαμπτε ακόμη και την ίδια την Τουρκία; (σύμφωνα με τα γραφόμενά τους)…
Είναι προφανές ότι τα παπαγαλάκια περίμεναν να επιστρέψει ο υφυπουργός και να πάρουν γραμμή για το τι ακριβώς πρέπει να γράψουν.
Την ίδια στιγμή, τα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν έγραφαν πως έγινε Ελληνική πρόταση πώλησης μεριδίου της Ελληνικής εταιρείας Φυσικού Αερίου…
Ας πάρουμε τα πράγματα όπως γράφτηκαν στις 1/2/2011 (αρχικά) στο Αζέρικο πρακτορείο ΑΡΑ:
Άφιξη του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη σήμερα στο Μπακού - Το Μπακού θα φιλοξενήσει αύριο την διάσκεψη της διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν
Ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, θα φτάσει στο Μπακού το απόγευμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Τύπου του Αζεμπαϊτζάν (APA). Σκοπός της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι η συμμετοχή στην αυριανή διάσκεψη της διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν.
Οι συναντήσεις στο Μπακού αποσκοπούν στη διεξαγωγή συζητήσεων για την επέκταση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας με βάση την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του κοινού αγωγού φυσικού αερίου ITGI. Η διανομή φυσικού αερίου από το Shah Deniz 2, που θα πραγματοποιηθεί με την υλοποίηση του έργου κατασκευής του αγωγού ITGI, αναμένεται επίσης να συζητηθεί κατά τις συναντήσεις.
Η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ITGI (Ελλάδας-Τουρκίας-Ιταλίας). Η Αθήνα προτίθεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω αυτού του αγωγού.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται επίσης για την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς των οικοδομών, της υγείας, της υποδομής, της ναυτιλίας και των επικοινωνιών.
Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Σπύρο Κουβέλη θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας Νατίγκ Αλίεφ, τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Σαχίν Μουσταφάγιεφ και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Χουσείν Μπαγκίροφ.


Στο ίδιο πρακτορείο στις 2/2/2011 γράφτηκε:
Η Ελλάδα πρότεινε την πώληση της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου της στο Αζερμπαϊτζάν
Η Ελλάδα πρότεινε την πώληση μέρους της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου, της ΔΕΠΑ, στο Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Αζέρος υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Νατίγκ Αλίεφ: "Οι Έλληνες μας πρότειναν την πώληση μέρους της ΔΕΠΑ".
Η αζερική πλευρά δεν εξέφρασε γνώμη πάνω σε αυτό το θέμα. Ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας δήλωσε ότι η SOCAR θα πρέπει να εκφράσει γνώμη: "Αν η SOCAR δείξει ενδιαφέρον για αυτό, θα πρέπει να ερευνήσει το θέμα και να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία που να είναι αμοιβαίως ικανοποιητική".
Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Σπυρίδων Κουβέλης υπογράμμισε ότι η ιδιωτικοποίηση μεγάλων κρατικών εταιρειών θα υλοποιηθεί μέσω διαγωνισμών: "Θέλουμε να βρούμε τον σωστό εταίρο ώστε να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές από μια τέτοια συνεργασία".


Σε άλλο άρθρο της ίδιας ημέρας, το ίδιο πρακτορείο γράφει:
Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών: "Ευελπιστούμε να γίνει το Αζερμπαϊτζάν ο κύριος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ελλάδα"
"Ευελπιστούμε να γίνει το Αζερμπαϊτζάν ο κύριος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ελλάδα μετά τη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής", δήλωσε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Σπύρος Kουβέλης κατά τη σύσκεψη της διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν που συζήτησε θέματα που αφορούν την οικονομία, τη βιομηχανία και τους τομείς της τεχνολογίας.
Σημείωσε ότι η περιοχή της Κασπίας Θάλασσας έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την περιοχή.
Μιλώντας για τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι υπάρχει δυνατότητα στη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας, της εκπαίδευσης, της υγείας και των πράσινων τεχνολογιών: "Ο ενεργειακός τομέας παίζει σημαντικό ρόλο στη συνεργασία μας. Ο κύριος τομέας της συνεργασίας προφανώς θα αφορά τον ρόλο του διαδρόμου μεταφορών για τα ενεργειακά έργα. Ευελπιστούμε να γίνει το Αζερμπαϊτζάν ο βασικός εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ελλάδα".
Ταυτόχρονα, το Αζερμπαϊτζάν ελπίζει ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να εξάγει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ιταλία μέσω του αγωγού Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας, ενώ συγχρόνως θα εξάγει και προς την Βουλγαρία μέσω του αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την κατασκευή του αγωγού Ελλάδας-Ιταλίας. Η κατασκευή αυτών των αγωγών θα παράσχει την ευκαιρία στο Αζερμπαϊτζάν να εξάγει φυσικό αέριο τόσο στην Ιταλία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα ήταν θετική προς την κατασκευή αυτού του αγωγού.


Τι έγραψε η «Καθημερινή»
Επίσκεψη Σπύρου Κουβέλη στο Αζερμπαϊτζάν
Η ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη στο Αζερμπαϊτζάν.
Η ενίσχυση της ελληνικής θέσης για τη διασφάλιση ικανοποιητικών ποσοτήτων φυσικού αερίου, προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα ο αγωγός ITGI (για τη μεταφορά αερίου από την Τουρκία, στην Ελλάδα και την Ιταλία) ήταν ο κύριος σκοπός της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη στο Αζερμπαϊτζάν, έναν σημαντικό «παίκτη» στον τομέα της ενέργειας, τόσο ως παραγωγού υδρογονανθράκων όσο και ως ενεργειακής γέφυρας με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Η ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε ο κ. Κουβέλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε την ευκαιρία να υποστηρίξει ότι ο ITGI είναι το πιο ώριμο έργο προς υλοποίηση, στο πλαίσιο των «πρότζεκτ» του Νοτίου Διαδρόμου (South Corridor) καθώς εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό, όπως αποδεικνύεται από τις ως τώρα αποφάσεις, που είναι : 1. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Τουρκίας, 2. Η διεταιρική συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ- Edison-Botas 3. Η λειτουργία, ήδη του ελληνοτουρκικού αγωγού και 4.Η συμφωνία τον περασμένο Δεκέμβριο για τη δημιουργία της εταιρείας IGB - μεταξύ της ΔΕΠΑ, της Edison και της Bulgarian Energy Holding EAD - η οποία θα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και τη λειτουργία του νέου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ο οποίος αποτελεί μέρος του ευρύτερου έργου ITGI. Ο αγωγός IGB αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την υλοποίηση του συστήματος ITGI και έχει αξιολογηθεί από την ΕΕ ως «έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».
Στο πλαίσιο της προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας, κατά την επίσκεψη του κ. Κουβέλη στο Μπακού, συμφωνήθηκε η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην ομάδα εργασίας Αζερμπαϊτζάν-ΕΕ, για την υλοποίηση του South Corridor, γεγονός που αναδεικνύει τον ρόλο της ΔΕΠΑ σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Είναι μια σημαντική εξέλιξη και δηλωτική της θετικής διάθεσης του Αζερμπαϊτζάν για καλή συνεργασία με την Ελλάδα, τονίζει ο κ. Κουβέλης.
Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε σειρά επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους και για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων, σε τομείς όπως ο κατασκευαστικός, ο μελετητικός, τα φάρμακα, ο αγροτικός τομέας, ενώ συμπροήδρευσε στη Μικτή Διυπουργική Επιτροπή (3η ΜΔΕ) με τον υπουργό Βιομηχανίας Νατίκ Αλίεφ.
Οι δύο πλευρές προωθούν επίσης τη συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), για την οποία ο Ελληνας υφυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Χ. Μπακίροφ, με τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας Α. Μπαντάλοφ και με τον ΓΔ της κρατικής εταιρείας ΑΠΕ. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις δυνατότητες για παροχή τεχνογνωσίας από ελληνικές εταιρείες στον τομέα της διαχείρισης του περιβάλλοντος (όπως διαχείριση αποβλήτων).
Η επίσκεψη του κ. Κουβέλη στο Μπακού, που ολοκληρώθηκε χθες, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, είναι η δεύτερη και αναμένεται ότι εντός του 2011 οι ανταλλαγές επισκέψεων θα πυκνώσουν και σύντομα θα οργανωθεί επιχειρηματική αποστολή, σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη χώρα με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.


Ερώτηση-απορία ιστολογίου: Μήπως βγάλανε οι κυβερνήτες μας στο σφυρί την Ελληνική Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΠΑ) και δεν μας το έχουνε πει; Μήπως ένα ακόμη σκάνδαλο τρέχει κάτω από τη μύτη μας και θα το μάθουμε όποτε κάποιοι αποφασίσουν;
 
http://www.xanthiblogs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters