Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΒ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΟ Ρ/Σ REAL FM

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM” και στους δημοσιογράφους κ. Μακρή και Α. Κωνσταντάτο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Καλό μεσημέρι, κύριε Πεταλωτή, τι κάνετε;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καλό μεσημέρι, είμαι καλά.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Είχαμε χθες στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το δημοσίευμα αυτό, που αποκάλυπτε τη συνομιλία του κ. Παπανδρέου με τον.....
κ. Στρος Καν, κ. Πεταλωτή. Εσείς βγάλατε μία ανακοίνωση, η οποία, όμως, δεν απαντά σε κρίσιμα και βασικά ερωτήματα. Όπως για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός συζητούσε με τον κ. Στρος Καν για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ την ίδια ώρα που μοίραζε επίδομα αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ αντιφατικό.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ’ όλα, θα μου επιτρέψετε να αμφισβητήσω τη βάση της συζήτησης, που γίνεται αυτές τις ημέρες, γιατί αποσπασματικά υπάρχουν κάποιες φερόμενες δηλώσεις του κ. Στρος Καν σε ένα γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι, το Canal Plus, για ένα ντοκιμαντέρ που γίνεται για τη ζωή του Στρος Καν, την πολιτική, τουλάχιστον, ζωή και θα βγει στον αέρα το Μάρτιο, απ’ όσο ξέρω. Που σημαίνει ότι πάνω σε αποσπάσματα, τα οποία πολλές φορές θέλουν να αποκρύπτουν την πραγματικότητα, είναι λίγο θεωρητικό το να συζητάμε. Αυτό, όμως, που έχουμε να πούμε με πλήρη επίγνωση - γιατί δεν περιμένουμε δηλώσεις επί δηλώσεων για να απαντήσουμε, μιας και στο θέμα αυτό είμαστε ξεκάθαροι κ. Μακρή - είναι ότι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, από τον Οκτώβριο του 2009, προσπαθούσαμε να διαπιστώσουμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Κάθε μέρα διαπιστώναμε, όλο και περισσότερο, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάσταση, η οποία ήταν, τουλάχιστον, άσχημη. Αποδείχτηκε τραγική για την ελληνική οικονομία. Μια κατάσταση που μας παρέδωσε η Ν.Δ. και μας έφερε στο σημείο να προσπαθούμε να βρούμε εκείνους τους εταίρους κι εκείνες τις συμμαχίες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύπτουμε τις δανειακές μας ανάγκες, που φαίνονταν ότι θα ήταν έντονες. Υπό την έννοια αυτή, συζητήσεις γίνονταν με τους πάντες, γιατί ακριβώς η Ε.Ε. έδειχνε ότι δεν αντιλαμβάνεται ακόμη το πρόβλημα, όταν το πρόβλημα, φυσικά, δεν ήταν εύκολο να το αντιληφθεί κανείς και στο βαθμό που έπρεπε και να αποκαλυφθούν οι διαστάσεις.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, το συζητήσαμε αυτό. Εσείς έχετε ζητήσει την απομαγνητοφώνηση, γιατί ακριβώς δεν έχει προβληθεί ακόμη αυτό το ντοκιμαντέρ. Έχετε ζητήσει να ξέρουμε ακριβώς σε ποια βάση συζητάμε, τι έχει πει ο Στρος Καν;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, όταν είμαστε σίγουροι για το τι έχει πει, θα τοποθετηθούμε και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αλλά η τοποθέτησή μας είναι από τώρα ξεκάθαρη. Δε θα μας δημιουργήσουν ενοχές αυτοί που έφεραν το μνημόνιο στη χώρα. Όταν οι άλλοι, της Ν.Δ., λιποτακτούσαν, εμείς αναλάβαμε να σώσουμε τη χώρα. Και στο πλαίσιο αυτό, ήμασταν υποχρεωμένοι, και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός, να συζητήσει με τους πάντες, να κάνει όλες εκείνες τις προσπάθειες, έτσι ώστε να μπορούμε σήμερα, εκ του ασφαλούς, με καλυμμένες τις δανειακές μας ανάγκες να θεωρητικολογούμε και να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ‘’την Αμερική’’ και αυτό το λέω για τη Ν.Δ., η οποία θρασύτατα έβγαλε και ανακοίνωση χθες.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Ναι, αλλά εσείς βεβαιώνετε τώρα ότι συζητούσατε με το Στρος Καν από το Δεκέμβριο, τη στιγμή που ο...

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δε συζητούσαμε για προσφυγή, κ. Κωνσταντάτο. Δε συζητούσαμε για προσφυγή στο ΔΝΤ. Προσπαθούσαμε να δούμε, να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες, που θα μπορούσαν να ξετυλιχτούν μπροστά μας, εφόσον χρειαζόταν να δανειστούμε, όπως τελικά αποδείχτηκε. Η λύση που θέλαμε, ήταν λύση καθαρά ευρωπαϊκή. Όταν βλέπαμε, όμως, ότι η ευρωπαϊκή λύση ήταν δύσκολο να υπάρχει, δε θα αφήναμε τη χώρα να πτωχεύσει, αυτό είναι ξεκάθαρο.
Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Εντάξει, πάτε τώρα πολύ μακριά. Εμείς είμαστε στο Δεκέμβριο, που είχατε επαφές με το Στρος Καν και με άλλους για να δείτε πως θα λυθεί το πρόβλημα, αυτό μου λέτε τώρα. Την ίδια στιγμή, όμως, αυτές τις επαφές τις διαψεύδατε. Και στις συνεντεύξεις που έδωσε ο κ. Παπανδρέου στις 11 Δεκεμβρίου και ρωτήθηκε σχετικά, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, διέψευσε ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με το ΔΝΤ και εσείς, σαν κυβερνητικά στελέχη, διαψεύδατε τότε ότι υπάρχει θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ και επαφών με το ΔΝΤ. Γιατί; Μήπως είχατε φοβηθεί τότε το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας προσφυγής στο ΔΝΤ; Φοβόσαστε, δηλαδή, ότι αυτό θα δημιουργούσε έντονα προβλήματα μέσα στη χώρα και αποφεύγατε να πείτε την αλήθεια;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ’ όλα, δε θέλαμε να προσφύγουμε στο ΔΝΤ. Ποτέ δεν ήταν η επιλογή μας. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η επιλογή μας ήταν μία και ξεκάθαρη, ότι δε θα αφήναμε τη χώρα να χρεοκοπήσει. Και τελικά δεν προσφύγαμε στο ΔΝΤ, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Καταφέραμε, κάνοντας δύο φορές το γύρο του κόσμου, ως πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, τριμερής, όπως είναι σήμερα, ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ. Και επειδή τίποτα δεν είναι καινούργιο, κι ας μην ανακαλύπτουμε την ‘’Αμερική’’, ακόμη κι αν προσφύγει κανείς σε δημοσιεύματα του Δεκεμβρίου του 2009, θα δει ότι, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για παράδειγμα, σας διαβάζω: «χαραμάδα προσφυγής στο ΔΝΤ».

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Αυτό επικαλέστηκα, λέγοντας ότι το διαψεύσατε.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα δεν υπήρχε θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ, πρώτον αυτό...

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Τι το επικαλείστε τότε;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: …πρώτον αυτό, δεύτερον, εμείς δεν κάναμε μία πολιτική, η οποία ήταν άσχετη από αυτό που θα ακολουθούσε μετά. Ας μην ξεχνάμε ότι, σε ανύποπτο ακόμη χρόνο από το Νοέμβριο του 2009, από τον Οκτώβριο μάλλον, καταθέσαμε προσχέδιο του προϋπολογισμού, που προέβλεπε μείωση του ελλείμματος πάνω από 3% και αργότερα τον Ιανουάριο, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, μείωση του ελλείμματος 4% για το 2010. Παγώσαμε τις προσλήψεις, τελειώσαμε με τις πελατειακές συμβάσεις…
Κ. ΜΑΚΡΗ: Εγώ σας ρώτησα το εξής, ότι καταλαβαίνω, ας πούμε καλόπιστα, την αγωνία που τότε είχαμε ένα έλλειμμα του 12,7%, δεν ξέραμε ακόμα τα στοιχεία της EUROSTAT, είχαμε, λοιπόν, ένα έλλειμμα του 12,7% και ο πρωθυπουργός πήγαινε στη Σύνοδο Κορυφής και του λέγανε οι Ευρωπαίοι ‘’δε θα σε βοηθήσουμε, πήγαινε στο Στρος Καν’’, έκανε συναντήσεις και τα λοιπά. Ταυτόχρονα, όμως, είναι αντιφατικό ότι ακόμα η πολιτική σας ήταν ‘’δίνω επίδομα αλληλεγγύης’’. Δηλαδή, από τη μια είναι σαν να είχατε ένα σήμα κινδύνου και αναζητούσατε τι θα γίνει και από την άλλη, όμως, ακολουθούσατε μια τελείως διαφορετική πολιτική.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ότι δόθηκε το επίδομα αλληλεγγύης, και μάλιστα η πρώτη του δόση μόνο, δεν αναιρούσε το τι κάναμε από εκεί και πέρα. Θα αναιρούσε την αγωνία μας για τις δανειακές μας ανάγκες, εάν κάναμε μια πολιτική, γενικώς, παροχών, μια πολιτική που δε μείωνε τα ελλείμματα, μια πολιτική που διόγκωνε το δημόσιο, ενώ εμείς κάναμε ακριβώς τα αντίθετα. Αυτό είναι ξεκάθαρο, κ. Μακρή. Εμείς από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε πραγματικά και φέραμε τα πάνω-κάτω. Αυτό δεν μπορεί να το ξεχνάει κανείς.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Μήπως είχατε κάνει τελείως λάθος εκτίμηση;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθόλου.

Κ. ΜΑΚΡΗ: ...γιατί πολλές φορές το είχαμε συζητήσει στο τι πρόκειται να μας ζητήσουν ως μέτρα οι Ευρωπαίοι εταίροι; Μήπως κάνατε εσείς πολύ λάθος εκτίμηση;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, τα μέτρα και τις αποφάσεις για τη μείωση των μισθών, του παγώματος των προσλήψεων, όλα αυτά που σας είπα προηγουμένως, τα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος, τα πήραμε χωρίς να μας τα ζητήσει κανείς. Άρα αντιλαμβανόμαστε...
Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Πότε, κύριε Πεταλωτή; Τα πήρατε πολύ αργά τα μέτρα αυτά. Έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις για το εάν η καθυστέρηση...
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εκεί είναι η αντίφαση.
Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ:...λήψης των μέτρων έχει κοστίσει οικονομικά, έχει κοστίσει πολιτικά στη χώρα και εάν τα παίρνατε νωρίτερα τα μέτρα, δηλαδή το Δεκέμβρη ή το Νοέμβριο, θα μπορούσαν να είναι και πιο ήπια αυτά που θα μας επέβαλε αργότερα ο μηχανισμός στήριξης.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ’ όλα τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο δεν είχαμε πλήρη επίγνωση το ποια είναι η οικονομική κατάσταση της χώρα μας, αυτό είναι ξεκάθαρο. Κανείς μας, όχι μόνο εμείς ως κυβέρνηση, αλλά κανείς και από τους αναλυτές και από τους πάντες, που ακόμα και εάν ισχυριζόταν κανείς ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε, κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης, που εμείς παραλάβαμε από τη Νέα Δημοκρατία. Παρ’ όλα αυτά, όμως, εμείς αρχίσαμε και παίρναμε μέτρα. Και εκεί είναι η αντίφαση, ότι σήμερα μας κατηγορούν κάποιοι ότι από το Δεκέμβριο μιλούσαμε με το ΔΝΤ και από την άλλη οι ίδιοι μας κατηγορούν, ότι δεν πήραμε εγκαίρως μέτρα. Εμείς, κάναμε τις σωστές ενέργειες και κάτι το οποίο δεν ήταν καθόλου αυτονόητο, το να βρεθεί λύση για τις δανειακές μας ανάγκες, συγχρόνως, όμως, αν και ακόμα και όταν δεν είχε συλληφθεί το μέγεθος του τεράστιου ελλείμματος και της τραγικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, εμείς παίρναμε μέτρα. Από τον Οκτώβριο παρουσιάσαμε το σχέδιο προϋπολογισμού, που προέβλεπε μείωση 3% του ελλείμματος, που σήμαινε κάτι που ισοδυναμεί με την έναρξη λήψης μέτρων από τότε.
Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Κύριε Πεταλωτή, να σας πάω κάπου αλλού ένα λεπτό. Στο θέμα του συντονισμού της κυβέρνησης. Παρατηρούνται διάφορα προβλήματα μέσα στην κυβέρνηση...
Κ. ΜΑΚΡΗ: Και ειδικά την τελευταία εβδομάδα...
Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Την τελευταία εβδομάδα, τις τελευταίες δέκα ημέρες και σήμερα το θέμα του συντονισμού το παραδέχθηκε και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας σε μια συνέντευξή του στο MEGA. Είπε, ότι είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού στην κυβέρνηση και εγώ είχα πει, λέει, στο υπουργικό συμβούλιο ότι επανέρχεται η αδράνεια στο προσκήνιο. Εσείς διαπιστώνετε προβλήματα συντονισμού της κυβέρνησης και αδράνειας υπουργών;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ’ όλα ο συντονισμός της κυβέρνησης είναι ένα σενάριο, το οποίο κυκλοφορεί και χρησιμοποιείται και το βλέπουμε και το ξαναβλέπουμε κατά διαστήματα. Το αν υπάρχουν αρρυθμίες στα υπουργεία, δεν είναι θέμα συντονισμού. Συντονιστής είναι ο πρωθυπουργός, το λέω για άλλη μια φορά και αυτή η κυβέρνηση συντονίζεται με έναν τρόπο, εξαιρετικά σημαντικό στις δυσκολότερες συνθήκες, που μπορούσε να δουλέψει μεταπολιτευτικά μια κυβέρνηση.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Δηλαδή, ο αντιπρόεδρος λέει ψέματα; Λέει αναλήθειες, όταν δηλώνει σήμερα πως υπάρχει πρόβλημα συντονισμού;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ’ όλα είναι μια κρίση και δεν είναι θέμα αλήθειας ή ψέματος. Ο κ. Πάγκαλος έχει τις δικές του απόψεις, κάνει τις δικές του αναλύσεις, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Αλλά πολλές φορές στην έννοια συντονισμός βάζουμε πολλά άλλα πράγματα μέσα, τόσα που πραγματικά χάνεται το νόημα. Το είπα και πριν και το επαναλαμβάνω και τώρα, ότι είναι λογικό ότι μια κυβέρνηση, η οποία δουλεύει με έκτακτες συνθήκες, κάνει ένα τεράστιο έργο, στον πιο συμπυκνωμένο πολιτικά χρόνο, θα έχει αρρυθμίες, θα έχει και κάποια σημεία μη συνεννόησης υπουργών μεταξύ τους και αυτά τα σημεία μεγεθύνονται, γιατί ακριβώς ζούμε σε περίοδο κρίσης. Από εκεί και πέρα, περιθώρια βελτίωσης της λειτουργίας όλων αυτών των ζητημάτων σαφέστατα και υπάρχουν, όντως πρέπει να βελτιωθούν, αλλά η κυβέρνηση λειτουργεί συντεταγμένα, κάνοντας τόσο μεγάλο έργο, που δεν έγινε ποτέ. Εάν υπήρχε πρόβλημα συντονισμού, αυτό το παραγόμενο έργο, δε θα ήταν αυτό που βλέπετε σήμερα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Δε μου λέτε, κ. εκπρόσωπε, τι περιμένετε τώρα από την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ;
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αποτελέσματα δεν περιμένουμε, άμεσα, φυσικά. Αυτό που θα κάνει ο Πρωθυπουργός σήμερα, και ήδη αυτή την ώρα περίπου αναχωρεί, είναι να εκθέσει στη γερμανική κυβέρνηση τη συστηματικότητα, με την οποία έχει εργαστεί, ως προς τα δικά μας τα εσωτερικά, αλλά και ως προς τις ιδέες και τις προτάσεις που έχουμε να συνεισφέρουμε και μέσα από την εμπειρία μας σε μια συνολική, ευρωπαϊκή λύση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πακέτο μέτρων, ένας συνολικός ευρωπαϊκός μηχανισμός, που θα στηρίζει τις χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους, οι οποίες αντιμετωπίζουν κάποιες ανάγκες, όπως είναι η χώρα μας και φυσικά να αναλύσει με ποιόν τρόπο, ως αποτέλεσμα όλων αυτών, θα μπορέσει να στηριχθεί η Ευρωζώνη, αλλά και το ίδιο το ευρώ. Έχουμε απόψεις για Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, οι δικές μας θέσεις είναι γνωστές. Ακούμε, όμως, με ενδιαφέρον όλες τις θέσεις και φυσικά έχουμε και θέση και άποψη.
Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Η ελληνική θέση, ποια είναι, κ. Πεταλωτή; Η Ελλάδα θέλει να ξεχωρίσει την απόφαση για την επιμήκυνση του χρέους της και τη μείωση του επιτοκίου από το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και θα είναι κάτι, μια τέτοια πρόταση που θα μεταφέρει ο πρωθυπουργός στην κ. Μέρκελ;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ ειδικά, γιατί είναι σε εξέλιξη όλα αυτά. Όμως, το στίγμα που μπορώ να σας δώσω είναι ότι πιστεύουμε ότι τώρα είναι η στιγμή, η σημαντική στιγμή για την Ευρώπη, να δώσει μία συνολική απάντηση στο θέμα της κρίσης, να δώσει μια συνολική απάντηση στο θέμα του χρέους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σ’ αυτό η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει, γιατί και εμπειρία υπάρχει, αλλά και τις θέσεις της τις έχει μεταφέρει και στο Eurogroup, όπου έχουμε πει ξεκάθαρα ότι μας ενδιαφέρει να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το μηχανισμό, ο οποίος θα συσταθεί, μεγαλύτερες δυνατότητες και μια σειρά από θέσεις που νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικές, είναι άκρως συγκροτημένες στην ελληνική πλευρά.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Πεταλωτή, να σας ευχαριστήσουμε θερμά για τη συνομιλία, καλό ταξίδι για τη Γερμανία, γιατί και εσείς αναχωρείτε το απόγευμα και ελπίζουμε να επιστρέψετε με καλά νέα.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για το καλό όλων μας. Ευχαριστώ πολύ.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Καλό σας μεσημέρι.

ksipnistere.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters