Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Προσοχή: Έρχεται το 5G με χιλιάδες νέες κεραίες – Τι μπορείς να κάνεις

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νέα δίκτυα 5G. 
Πότε έρχονται; 
Γιατί χρειάζονται περισσότερες κεραίες; Τι ακτινοβολία θα εκπέμπουν; Τι προειδοποιούν οι επιστήμονες; Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε; Ποιες οι ασφαλείς εναλλακτικές και οι τρόποι προστασίας;

Τι είναι το 5G;
Τα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) αποτελούν την επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας που θα παρέχουν μέχρι και 10 φορές μεγαλύτερες ταχύτητες από τα δίκτυα 4G[1].
Επιπλέον, η νέα τεχνολογία θα διαθέτει έξτρα χωρητικότητα, κάτι που θα επιτρέπει την ταυτόχρονη σύνδεση περισσότερων συσκευών στο ίδιο δίκτυο[2], πράγμα απαραίτητο στις έξυπνες κατοικίες ή όπου γίνεται μεγάλη χρήση έξυπνων συσκευών.

Πότε έρχεται το 5G;

Στο Mobile World Congress του 2018 οι ειδικοί υποστήριξαν ότι εμπορικά δίκτυα της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις αρχές του 2019 σε Νότια Κορέα, Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες και Ιαπωνία και μέσα στο 2020 και σε χώρες της Ευρώπης [3]. Δίκτυο 5G λειτούργησε στην πόλη PyeongChang της Νότιας Κορέας, όπου διεξάγονται οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες τον Φεβρουάριο του 2019 (δείτε στην παρακάτω φωτό μία από τις νέες κεραίες 5G)[4].
Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στις 14/11/2018 ανακοίνωσε τη λήψη απόφασης σχετικά με τους όρους χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για τη δοκιμαστική λειτουργία δικτύων 5ης γενιάς στις ζώνες 3400-3800 ΜΗz και 24,25-27,5 GHz[5].
Η προηγούμενη κυβέρνηση του Σύριζα είχε υπογράψει συμφωνία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας των δικτύων 5ης γενιάς σε 3 δήμους, στον Δήμο Ζωγράφου / COSMOTE, στο Δήμο Τρικάλων/Vodafone και στον Δήμο Καλαμάτας / Wind[6].
Και ενώ στους δύο πρώτους δήμους έχει ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των δικτύων 5G, η Καλαμάτα, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αποφάσισε την διακόψει[7].

Γιατί στα νέα δίκτυα 5G είναι απαραίτητη η εγκατάσταση περισσότερων κεραιών;

Τα νέα δίκτυα θα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα πολύ υψηλής συχνότητας (μέχρι 30 GHz), τα οποία επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα φυσικά εμπόδια, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Νέας γενιάς κινητά τηλέφωνα και εκατομμύρια νέες κεραίες έξω από τις κατοικίες, αλλά και μέσα στα κτίρια θα είναι απαραίτητα για την λειτουργία του δικτύου 5G.

Τι περιλαμβάνουν οι νέες κεραίες 5G και που θα τοποθετηθούν;

Οι νέες κεραίες 5G (μικροκυψέλες ή πικοκυψέλες όπως παραπλανητικά τις ονομάζουν οι εταιρείες) πρέπει να τοποθετούνται παντού, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σημείο που μπορεί εύκολα ή με μικρές τροποποιήσεις να γίνει εγκατάσταση: σε προσόψεις κτιρίων, σε φώτα και φανάρια στους δρόμους, σε στάσεις λεωφορείων, σε στύλους ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ[8].
Κάθε σταθμός βάσης 5G θα περιέχει εκατοντάδες ή και χιλιάδες κεραίες με πολλαπλές ακτίνες τύπου laser που θα στοχεύουν όλες μαζί σε όλα τα κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές χρηστών στην περιοχή όπου θα ενεργοποιείται ("phased arrays” - η τεχνολογία ονομάζεται πολλαπλή είσοδος - πολλαπλή έξοδος η MIMO), ενώ θα ακτινοβολεί με πολύ υψηλότερη ισχύ σε σχέση με τους υπάρχοντες σταθμούς βάσης  (στις ΗΠΑ δέκα έως 100 φορές πιο ισχυρά από αυτά που επιτρέπονται σήμερα σε σταθμούς βάσης 2G, 3G, 4G)[9].
Οι στύλοι φωτισμού ή ρεύματος που θα επιστρατευτούν, ενδεχομένως να χρειαστούν τροποποιήσεις σκλήρυνσης ή αντικατάσταση για να κρατήσουν το βάρος των  νέων κεραιών. Επιπλέον, κάθε εγκατάσταση θα περιλαμβάνει και ερμάρια εξοπλισμού μεγέθους ψυγείων (τα οποία η βιομηχανία τα αναφέρει ως "έπιπλα δρόμου"). Η διαμάχη ξεκίνησε Μετά την απόφαση του Δήμου Καλαμάτας να διακόψει την λειτουργία των πιλοτικού δικτύου 5G και το πλήγμα που δέχτηκε η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind, έχει ξεσπάσει ένα πόλεμος ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων,  με σκοπό τον καθησυχασμό των πολιτών και την απαξίωση/αποσιώπηση όσων αναφέρονται σε πιθανούς κινδύνους στην υγεία.
Παρακάτω θα διαβάσετε χρήσιμες πληροφορίες για να μπορείτε να διαμορφώσετε άποψη, ανεπηρέαστοι από τις υπερβολές που θα ακούσετε/διαβάσετε και από τις δύο πλευρές.

Επιχείρημα 1: Οι επιστήμονες λένε ότι το 5G είναι ασφαλές – oι άλλοι είναι ψευδοεπιστήμονες

Ναι, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το 5G είναι ασφαλές, αλλά υπάρχουν και πολλοί επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι.
Αυτούς, δεν πρέπει να τους λάβουμε υπόψη μας;
Δεν είναι αξιόπιστη η επιστημονική ομάδα BioInitiative Working Group, από κορυφαία πανεπιστήμια, που περιλαμβάνει 3 πρώην προέδρους της Bioelectromagnetics Society (BEMS), έναν ανώτερο σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού Πρακτορείου, τον πρόεδρο της Ρωσικής Επιτροπής για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και άλλους έγκριτους επιστήμονες που προτείνει χαμηλότερα όρια έκθεσης που θα υπερβαίνονται σε κάθε περίπτωση με την γειτονική εγκατάσταση κεραιών 5G (https://bioinitiative.org/);
Δεν υπάρχει ένας μη ψευδοεπιστήμονας στην ομάδα 240 επιστημόνων και γιατρών από 40 χώρες, που κάνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση[10], προτείνοντας την αναστολή της ανάπτυξης των δικτύων 5G μέχρι έως ότου οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον να έχουν διερευνηθεί πλήρως από επιστήμονες ανεξάρτητους από τη βιομηχανία (http://www.5gappeal.eu/scientists-and-doctors-warn-of-potential-serious-health-effects-of-5g/);
Δεν πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον ερευνητή Δημόσιας Υγείας του Berkeley,  Joel M. Moskowitz που σε άρθρο του στο Scientific American υποστηρίζει ότι “Δεν έχουμε λόγο να θεωρούμε το 5G ασφαλές[11];
Τους οργανισμούς και επιστημονικούς φορείς που έχουν εκδώσει ανακοινώσεις για τις επιπτώσεις των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, δίνοντας έμφαση στην αποφυγή τους από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά και οι έγκυοι όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[12], η Διεθνής Επιτροπή για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια[13], η Ρωσική Επιτροπή για την Προστασία από τη Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία[14], το Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Πρακτορείο[15], το Υπουργείο Εκπαίδευσης[16] και η Ένωση Καθηγητών της Μεγάλης Βρετανίας[17], το γαλλικό πρακτορείο Ασφάλειας Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Υγείας στο χώρο Εργασίας (ANSES)[18]  και το υπουργείο υγείας του Ισραήλ[19], η Διεθνής Ομοσπονδία Πυροσβεστών[20], η Διεθνής Συμμαχία για τα Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία[21], η Ένωση Τεχνολόγων Βιοηλεκτρομαγνητισμού[22], ο ιατρικός σύλλογος της Ιρλανδίας[23], η Ένωση Περιβαλλοντικής Ιατρικής Γερμανίας (IGUMED)[24] κ.α.;
Να αγνοήσουμε τα δεκάδες επιστημονικά ψηφίσματα που τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας (Vienna Resolution 1998, Salzburg Resolution 2000, Declaration of Alcalá 2002, Catania Resolution 2002[25], Freiburger Appeal 2002, Bamberger Appeal 2004, Maintaler Appeal 2004, Coburger Appeal 2005, Oberammergauer Appeal 2005, Haibacher Appeal 2005, Pfarrkirchener Appeal 2005, Freienbacher Appeal 2005, Lichtenfelser Appeal 2005, Hofer Appeal 2005, Stockacher Appeal 2005, Helsinki Appeal 2005, Benevento Resolution 2006[26], Allgäuer Appeal 2006, WiMax Appeal 2006, Brussels Appeal 2007, London Resolution 2007[27],  Venice Resolution 2008, Porto Alegre Resolution 2009);
Αλλά σχετικά επιστημονικά άρθρα:
Δρ. Darius Leszczynski, Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, ‘Brief Opinion on 5G and Health’:https://betweenrockandhardplace.wordpress.com/2019/05/31/leszczynski-brief-opinion-on-5g-and-health
Δρ Devra Davis, Επιδημιολόγος, κάτοχος βραβείου Nobel , “5G: The Unreported Global Threat”: https://medium.com/swlh/5g-the-unreported-global-threat-717c98c9c37d?sk=eda7b88f52f51ea3c1bbd2e70d415ffd
Δρ. Martin Pall, Ομότιμος Καθηγητής Βιοχημείας και Βασικών Ιατρικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, 5G: Great risk for EU, U.S. and International Health! Compelling Evidence for Eight Distinct Types of Great Harm Caused by Electromagnetic Field (EMF) Exposures and the Mechanism that Causes Them: http://peaceinspace.blogs.com/files/5g-emf-hazards–dr-martin-l.-pall–eu-emf2018-6-11us3.pdf
H ιστοσελίδα Environmental Health Trust ανανεώνει τακτικά τις λίστα με δημοσιεύσεις διαφόρων επιστημόνων σχετικά με τις επιπτώσεις από τα δίκτυα 5G: https://ehtrust.org/small-cells-mini-cell-towers-health-letters-scientists-health-risk-5g/

Επιχείρημα 2: Δεν έχουν αποδειχτεί επιπτώσεις στην υγεία

Οι κυβερνητικοί οργανισμοί δέχονται ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις χωρίς να έχουν κάνει έρευνες.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δρ. Darius Leszczynski, Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και ερευνητής των επιπτώσεων της μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας, στο 5ο Ασιατικό και Ωκεανικό Περιφερειακό Συνέδριο για την Προστασία από την Ακτινοβολία (Μελβούρνη 2018)[28]:
"Υπάρχει συνεχής συζήτηση για να καθησυχαστούμε ότι το 5G προκαλεί χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Ωστόσο, δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική έρευνα για να δείξει ποια χαμηλά επίπεδα έκθεσης δεν προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία σε οξείες και χρόνιες εκθέσεις.
Φαίνεται ότι η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών υποθέτει ότι οι εκθέσεις χαμηλού επιπέδου τους δεν θα προκαλέσουν ποτέ επιπτώσεις στην υγεία και επιβάλλει σθεναρά αυτήν την επιστημονικά μη υποστηριζόμενη υπόθεση σε άλλους, ιδίως κυβερνητικούς φορείς λήψης αποφάσεων. Τα αναφερθέντα χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεν έχουν καμιά βάση στην επιστημονική έρευνα για τις βιολογικές επιδράσεις, κυρίως επειδή δεν έχει γίνει τέτοια έρευνα."
Επιπλέον, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει την «αρχή της πρόληψης» (άρθρο 174-2) που επιτάσσει την λήψη προληπτικών μέτρων πριν υπάρξει βεβαιότητα για την βλαπτικότητα μιας ουσίας ή προϊόντος, στην περίπτωση των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων η διακήρυξη αυτή έχει μείνει στα χαρτιά.
Δεδομένων των αλλαγών που θα απαιτηθούν, της απώλειας εσόδων (οι φόροι στην κινητή τηλεφωνία αποτελούν πλέον τεράστια πηγή εσόδων για τις κυβερνήσεις) αλλά και των μεγάλων συμφερόντων που θα θιγούν, οι αρχές περιμένουν μέχρι να υπάρχει αδιαμφισβήτητη επίπτωση για να τοποθετηθούν επίσημα.
Για να θεωρηθεί κάποια επίπτωση υγείας «αποδεδειγμένη», είναι απαραίτητο να αναπαράγεται κάθε φορά το ίδιο αποτέλεσμα μιας έρευνας από διαφορετικά πανεπιστήμια, ινστιτούτα και εργαστήρια. Δεν είναι αρκετό να δείχνουν βλάβες οι 50 έρευνες από τις 100 έρευνες, πρέπει να δείχνουν και οι 100 έρευνες.
Επομένως η δυσκολία αναπαραγωγής των ίδιων αποτελεσμάτων από τις έρευνες, σε συνδυασμό με τις οικονομικές πιέσεις καθυστερούν τη λήψη μέτρων.
“Αν πέσω σε ένα τοίχο δέκα φορές και αποκτήσω μελανιά και τις δέκα φορές (...) και ενδιαφέρομαι να δημοσιεύσω την παρατήρηση μου επειδή θέλω να σταματήσει ο κόσμος να πέφτει στους τοίχους, τέτοια πράξη θα θεωρείτο ανώριμη, αντιεπιστημονική και με σκοπό να τρομάξει τον κόσμο. Και αυτό γιατί δεν θα έβρισκα αρκετούς άλλους που θα θέλουν να πέσουν σε τοίχο για να αναπαραχθεί το αποτέλεσμα της έρευνας. Ακόμη και αν τους έβρισκα, οι μελανιές ανθρώπων άλλης ηλικίας, χρώματος δέρματος ή ορμής δεν θα έβγαιναν ακριβώς μπλε όπως είχα παρατηρήσει αλλά κάπως πρασινωπές (...) Γιατί αναπτύχθηκε η μελανιά; Και γιατί δεν υπήρχε το ίδιο χρώμα, πόνος, ζάλη; (...) Χωρίς ακριβείς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα (και σε πολλά άλλα), η παρατήρηση μου θα παραμείνει επιστημονικά μη υπερασπίσιμη - παρά τον πόνο και την ζάλη” Wolfgang Maes, Institute for Building Biology IBN[29] 
Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από τις νέες κεραίες 5G είναι ασφαλή. Ακόμα και ο καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ, Θόδωρος Σαμαράς που δίνει συνεντεύξεις για να καθησυχάσει τον κόσμο ανέφερε σε συνέντευξη του[30]:
“Με βάση, λοιπόν, αυτά που γνωρίζουμε τώρα και, λαμβάνοντας υπόψιν την αβεβαιότητα που τα συνοδεύουν, θα έλεγα ότι είμαστε ασφαλείς. Κοιτάξτε, όμως, σας παρακαλώ γύρω σας. Βλέπετε κάτι (ένα αντικείμενο ή μια τεχνολογική εφαρμογή) με το οποίο αισθάνεστε απόλυτα ασφαλής; Ή μήπως για όλα όσα μας περιβάλλουν είμαστε απλά διατεθειμένοι να αποδεχτούμε διαφορετικό βαθμό επικινδυνότητας; Για άλλα μεγαλύτερο και για άλλα μικρότερο;”

Επιχείρημα 3: Δεν υπερβαίνονται τα ασφαλή όρια έκθεσης

Σήμερα οι υπερβάσεις των ασφαλών ορίων έκθεσης από τις υπάρχουσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι εξαιρετικά σπάνιες, καθώς τα ισχύοντα όρια της νομοθεσίας είναι πολύ υψηλά,  αφού αναγνωρίζουν μόνο άμεσες θερμικές επιδράσεις και δεν λαμβάνουν υπόψη τους μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.
Ωστόσο, κοντά σε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπερβαίνονται τα προτεινόμενα όρια ασφαλούς έκθεσης σε ακτινοβολίες, τα οποία προτείνονται τα τελευταία χρόνια από επιστημονικούς οργανισμούς που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία από την μακροχρόνια έκθεση σε χαμηλότερης έντασης πεδία.
Επιπλέον, με τα νέα δίκτυα 5G ακόμη υπάρχει φόβος ότι θα έχουμε συχνές υπερβάσεις ακόμα και των υπερβολικά υψηλών ισχυόντων ορίων ασφαλείας[31]. Στην έκθεση της Ericson, αναφέρεται ότι τα δίκτυα 5G θα έχουν πρόβλημα αδειοδότησης σε χώρες με σημαντικά χαμηλότερα όρια από αυτά που προτείνει η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP = International Commission on Non Ionizing Radiation Protection). Στην Ελλάδα τα ισχύοντα όρια ασφαλείας είναι 30-40% πιο χαμηλά[32].
Πολλές χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Πολωνία, η Ρωσία, η Ιταλία και η Ελβετία έχουν πολύ πιο προστατευτικά και αυστηρότερα όρια ακτινοβολίας από ό, τι εμείς ή οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά τα πιο προστατευτικά όρια ακτινοβολίας δεν θα επιτρέψουν την πλήρη ανάπτυξη του 5G επειδή η αυξημένη ακτινοβολία 5G θα υπερβεί αυτά τα κυβερνητικά επιτρεπόμενα επίπεδα ακτινοβολίας. Αυτές οι χώρες προκαλούν πολλούς πονοκεφάλους για τον παγκόσμιο κλάδο τηλεπικοινωνιών, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε μεγάλες προσπάθειες δημοσίων σχέσεων για την εξάλειψη αυτών των περιορισμών[33].

Επιχείρημα 4: Η εγκατάσταση περισσότερων κεραιών βοηθά στο να δεχόμαστε λιγότερη ακτινοβολία

Η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας υποστηρίζει ότι με την αύξηση του αριθμού των κεραιών κινητής τηλεφωνίας το κινητό σας τηλέφωνο θα έχει καλύτερο σήμα και θα σας επιβαρύνει λιγότερο όταν μιλάτε σε αυτό. Ωστόσο, με περισσότερες εγκατεστημένες κεραίες αυξάνονται οι πιθανότητες να βρίσκεστε κοντά σε μια κεραία και να δέχεστε αθροιστικά μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας αφού οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν ασύρματη ακτινοβολία 24 ώρες το 24ωρο.
Επιπλέον, κάθε φορά που εγκαθίσταται μία νέου τύπου κεραία δεν σταματάει η εκπομπή των παλαιότερου τύπου κεραιών καθώς υπάρχουν πολλοί συνδρομητές με τηλέφωνα που δεν υποστηρίζουν τα νέα σήματα. Για παράδειγμα όταν θα εγκατασταθούν οι χιλιάδες νέες κεραίες τύπου 5G, δεν θα σταματήσει η ταυτόχρονη εκπομπή των κεραιών τύπου 4G, 3G ακόμα και 2G για να μπορούν να λειτουργούν ακόμα και τα παλαιότερης τεχνολογία κινητά τηλέφωνα, γεγονός που αυξάνει κάθε χρόνο τις συνολικές εκπομπές από τους σταθμούς βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Επιχείρημα 5: Αφού το κράτος λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα…

Μετά τις αντιδράσεις για την εγκατάσταση κεραιών 5G, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε ανακοίνωση του σημειώνει τα εξής[34]:
“Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που εξέδωσε η ΕΕΑΕ στις 12 Μαρτίου 2019, το 2018 δεν διαπιστώθηκαν εντός αστικού ιστού, σε καμία περιοχή της χώρας, υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία (…). 
Τέλος, οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας για τα επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με τη λειτουργία υποδομών. Οι συγκεκριμένοι φορείς διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και είναι οι μόνοι που είναι σε θέση να δώσουν ακριβή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για θέματα όπως η λειτουργία των  τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην Ελλάδα.”
Η γνώμη μας είναι ότι το κοινό δεν πρέπει να ακολουθεί τυφλά τις υποδείξεις της κάθε κυβέρνησης, οι οποίες μεταβάλλονται διαρκώς, αλλά να ακούει όλες τις απόψεις πριν διαμορφώσει τη δική του, καθώς αντίστοιχες ανακοινώσεις και χρονοτριβή στην λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις γίνονταν και παλαιότερα, με αρνητικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού, όπως δείχνει και η έκθεση του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Περιβάλλοντος με τα μαθήματα από τις καθυστερημένες αντιδράσεις των αρχών[35] σε θέματα όπως ο αμίαντος, το PCB, οι ακτίνες Χ κ.α.

Επιχείρημα 6: Αυτοί που διαμαρτύρονται για το 5G είναι τεχνοφοβικοί / οπισθοδρομικοί / αναλφάβητοι

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία Wind αναφέρει: “Η τεχνοφοβία και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός απειλούν να μας πάνε δεκαετίες πίσω, όπως διαφαίνεται από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμάτας να διακόψει την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G).[36]”.
Αντίστοιχα απαξιωτικά σχόλια γίνονται και από πολλά άρθρα που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.
Το ότι κάποιοι από αυτούς που διαμαρτύρονται είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν δίκιο να ανησυχούν για τις επιπτώσεις από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που θα εκπέμπουν τα νέα δίκτυα 5G. Άλλωστε χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, είναι και πολλοί λάτρες της τεχνολογίας, αγκαλιά με το κινητό και το tablet όλη μέρα…
Το ότι στην Καλαμάτα, η απόρριψη του δικτύου 5G έγινε και για να σταματήσει το «σχέδιο στείρωσης των Καλαματιανών, με παράλληλη εισροή μεταναστών, ώστε να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση της πόλης»[37], δεν σημαίνει ότι έχουν άδικο που ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην υγεία.

Επιχείρημα 7:  Δεν πρέπει να σταματήσει η ανάπτυξη που θα φέρει το 5G

Ναι, το 5G θα φέρει νέες ευκολίες που θα βελτιώσουν/διευκολύνουν τη ζωή μας (αν και δεν θεωρούμε όλοι το να είμαστε συνδεδεμένοι ασύρματα με το διαδίκτυο 24 ώρες το 24ωρο απαραίτητο για μια καλύτερη ζωή), θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα φέρει έσοδα στο κράτος και κυρίως στις εταιρείες (οι οποίες γνωρίζουν ότι κάθε αύξηση στην ταχύτητα του ασύρματου δικτύου, αυξάνει τις πωλήσεις online, ενώ ευελπιστούν ότι οι υψηλές ταχύτητες ασύρματων δεδομένων, που θα ανταγωνίζονται πλέον το Wi-Fi, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη χρήση τους και κατά συνέπεια μεγαλύτερες χρεώσεις).
Ωστόσο, ενδεχόμενες βλάβες στην υγεία του πληθυσμού, δεν θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες ιατρικές δαπάνες, που ενδεχομένως θα αντισταθμίσουν τα οικονομικά οφέλη;

Η θέση της Home Biology

Δεν είμαστε τεχνοφοβικοί, προτείνουμε ωστόσο να γίνεται συνετή χρήση της τεχνολογίας και να επιλέγονται εναλλακτικές με πολύ χαμηλότερη ακτινοβολία (που είναι υπαρκτές και υλοποιήσιμες όπως θα διαβάσετε παρακάτω) και δεν συμφωνούμε στην έναρξη χρήσης των νέων δικτύων χωρίς να γίνουν δοκιμές για την ασφάλεια τους, όπως γίνονται αντίστοιχες για κάθε νέο φάρμακο.
"Στην ερώτηση αν υπάρχει αποδεδειγμένα πιθανός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητα ναι. Στην πραγματικότητα είναι μάλλον απίθανο να είχε εγκριθεί ένα νέο φάρμακο αν υπήρχε αντίστοιχη αβεβαιότητα για την βλαπτικότητα του" Δρ. Gerard Hyland, βιοφυσικός, Πανεπιστήμιο Warwick, 2 φορές υποψήφιος βραβείου Νόμπελ Ιατρικής[38]
Και μια παρατήρηση για αρκετούς από αυτούς που έχουν ξεσηκωθεί και αντιδρούν στην εγκατάσταση των νέων κεραιών 5G. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι υπερβάσεις των προτεινόμενων ορίων έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων δεν θα προκύψουν όταν ξεκινήσει η εγκατάσταση των νέων δικτύων 5G, αλλά καταγράφονται ήδη όπου υπάρχουν εγκατεστημένες κεραίες 2G, 3G και 4G.
Επομένως, δεν θα πρέπει να μας συγκλονίζει η παρουσία των νέων κεραιών, οι οποίες (στην αρχική τους τουλάχιστον μορφή) δεν θα εκπέμπουν σε τόσο διαφορετικές συχνότητες από τις υπάρχουσες, με τη διαφορά ότι θα πρέπει να τοποθετούνται σε περισσότερα σημεία.
Πρόβλημα υπήρχε ήδη, δεν θα το αποκτήσουμε ξαφνικά.
Επίσης, αυτοί που ανησυχούν, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι υπερβάσεις των προτεινόμενων ορίων έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων οφείλονται και στην κοντινή παρουσία ασύρματων μόντεμ, τηλεφώνων, baby monitors κ.α. καθώς και από την πολύωρη χρήση tablet, laptop, smartphone με ενεργοποιημένες τις κεραίες Wi-Fi.
Και πολλές φορές, πραγματοποιώντας Ελέγχους Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης για λογαριασμό ατόμων που έχουν αγανακτήσει με την κεραία κινητής τηλεφωνίας που έχει τοποθετήσει ο γείτονας, διαπιστώνουμε ότι το κύριο πρόβλημα ήταν οι ασύρματες συσκευές που είχαν οι ίδιοι στις κατοικίες ή τους χώρους εργασίας τους και όχι η απέναντι κεραία (δεν είναι ο κανόνας, αλλά συμβαίνει συχνά).

Είναι πολλά τα λεφτά…

Με δεδομένο τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα από την εξάπλωση του 5G,  δεν προκαλεί εντύπωση ότι η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας δίνει τεράστια ποσά σε πολιτικούς για την προώθηση των νέων δικτύων 5G[39].
Σε άρθρο του The Verge[40], υπάρχουν αναλυτικοί πίνακες με τις συνεισφορές των 101 εκατ. δολαρίων από τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών σε μέλη του Κογκρέσου και των κομματικών ηγετών από το 1989 έως και το 2017, ενώ και σύμφωνα με την Activist Post,  εκλεγμένοι υπάλληλοί των ΗΠΑ έλαβαν μεγάλα πόσα από την AT & T, Verizon και Comcast, τις μεγάλες εταιρείες ασύρματης τεχνολογίας και επικοινωνιών[41].
Και όπως ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ενθουσιασμένος με τις τεχνολογικές εξελίξεις[42], παρά τις αντιδράσεις του κοινού και πολλών επιστημόνων, έτσι και στη χώρα μας το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Μέσων Ενημέρωσης και έχει αναγάγει το 5G σε βασικό κομμάτι της στρατηγική του, φέρνοντας τη χώρα μας πιο μπροστά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την υλοποίηση των νέων δικτύων[43].
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την Ericson, το 2026 τα δυνητικά έσοδα των παικτών της αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών από την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας στην Ελλάδα θα ανέλθουν στα 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια και από αυτό το ποσό, τα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια θα αφορούν έσοδα που δημιουργούνται από τεχνολογίες 5G[44].
"Αυτή είναι μια μοναδική κατάσταση στην ιστορία του ανθρώπινου είδους όπου ολόκληρος ο πληθυσμός θα εκτεθεί σε τεχνητές συσκευές που εκπέμπουν μη ιοντίζουσα ακτινοβολία που δεν είχε δοκιμαστεί επαρκώς πριν από την εφαρμογή της. Ποια είναι και ποια θα είναι η ευθύνη των επιστημόνων, των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων και των ηγετών της βιομηχανίας που επιτρέπουν την ανάπτυξη ανεπαρκώς δοκιμασμένης τεχνολογίας που θα μας επηρεάσει όλους; Η απάντηση είναι απλή - καμία ευθύνη ... γιατί εάν κάποια προβλήματα υγείας εμφανιστούν στο μέλλον, αυτά πιθανότατα θα πάρουν δεκάδες χρόνια για να εκδηλωθούν και μέχρι τότε τα άτομα που επιτρέπουν σήμερα την ανάπτυξη ανεπαρκώς δοκιμασμένης τεχνολογίας 5G που εκπέμπει ακτινοβολία θα έχουν αποσυρθεί ή δεν θα ζουν" Δρ. Darius Leszczynski, Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι[45]

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προειδοποιούν τους επενδυτές για τους κινδύνους

Οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και του δικτύου τηλεπικοινωνιακής υποδομής γνωρίζουν ότι η ακτινοβολία από τα προϊόντα τους μπορεί να είναι επικίνδυνη και προειδοποιούν τους μετόχους τους ότι ενδέχεται να υποστούν σημαντικές οικονομικές ζημίες που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. όπως φαίνεται από τα παρακάτω αποσπάσματα των ετήσιων εκθέσεων τους[46].
Nokia “Έχουμε εμπλακεί σε αρκετές αγωγές που αφορούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τα προϊόντα μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από ηλεκτρομαγνητικά πεδία, και είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα τέτοιων διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως σημαντικών προστίμων ή διακανονισμών. Ακόμα και η αντίληψη του κοινού για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από τις κινητές συσκευές ή τους σταθμούς βάσης θα μπορούσε να έχει σημαντική δυσμενή επίδραση σε εμάς μέσω της μείωσης της ζήτησης κινητών συσκευών που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις, παραδείγματος χάριν λόγω μειωμένης ζήτησης για κινητά δίκτυα ή αυξημένης δυσκολίας στην λήψη τοποθεσιών για σταθμούς βάσης.”
AT & T “Στο χώρο της ασύρματης επικοινωνίας, αντιμετωπίζουμε τρέχουσες και πιθανές μελλοντικές δικαστικές υποθέσεις σχετικά με υποτιθέμενες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σε πελάτες ή υπαλλήλους που χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα ασύρματες συσκευές. Μπορεί να έχουμε σημαντικά έξοδα για την υπεράσπιση τέτοιων μηνύσεων ή κρατικών χρεώσεων και ίσως χρειαστεί να πληρώσουμε ποσά ή να αλλάξουμε τις δραστηριότητές μας με τρόπους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ουσιωδώς τις λειτουργίες μας ή τα οικονομικά αποτελέσματα μας .”
Verizon “H ασύρματη επιχείρησή μας αντιμετωπίζει μηνύσεις για σωματικές βλάβες που σχετίζονται με υποτιθέμενες επιπτώσεις στην υγεία από τα ασύρματα τηλεφώνα ή τις ραδιοσυχνότητες. Μπορεί να έχουμε σημαντικά έξοδα για την υπεράσπιση αυτών των αγωγών. Επιπλέον, ίσως χρειαστεί να πληρώσουμε σημαντικές αποζημιώσεις ή διακανονισμούς. "

Επιστήμονες ζητούν να σταματήσει η ανάπτυξη των δικτύων 5G

Ομάδα περισσότερων από 240 επιστημόνων και γιατρών από 40 χώρες, κάνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση[47], προτείνοντας την αναστολή της ανάπτυξης των δικτύων 5G μέχρι έως ότου οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον να έχουν διερευνηθεί πλήρως από επιστήμονες ανεξάρτητους από τη βιομηχανία.
Οι επιστήμονες προτείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει προτεραιότητα στην υλοποίηση ενσύρματων ψηφιακών τηλεπικοινωνιών αντί των ασύρματων και να οριστούν νέα όρια συνολικής έκθεσης στα εκατοντάδες είδη ασύρματης ακτινοβολίας στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι, με έμφαση στην προστασία των εγκύων και των παιδιών.
“Συστήνουμε ένα μορατόριουμ για την ανάπτυξη των δικτύων τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς 5G, μέχρις ότου οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον έχουν διερευνηθεί πλήρως από επιστήμονες ανεξάρτητους από τη βιομηχανία. Το σήμα 5G θα αυξήσει σημαντικά την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF), επιπρόσθετα από τα ήδη υπάρχοντα σήματα 2G, 3G, 4G, Wi-Fi κλπ, τα οποία έχουν αποδειχθεί επιβλαβή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Επιστημονική έκκληση 5G Appeal

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για τις επιπτώσεις σε ανθρώπους και τη φύση

Η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή για την Υγεία, τους Περιβαλλοντικούς και τους Αναδυόμενους Κινδύνους (SCHEER) εντοπίζει προβλήματα που χρειάζονται επίλυση/διερέυνηση με βάση την κλίμακα πιθανών επιπτώσεων στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, την σοβαρότητα των επιπτώσεων για συγκεκριμένους οργανισμούς, την χρονική φύση των πιθανών αλλαγών, την έλλειψη ενδελεχούς έρευνας από αξιόπιστο επιστημονικό φορέα κ.α.
Η έκθεση της επιτροπής[48], τον Δεκέμβριο του 2018,  κατέταξε τις «Δυνητικές επιπτώσεις στην άγρια πανίδα από την αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας», στα υψηλής επικινδυνότητας ζητήματα όσον αφορά την έκταση και την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης (επείγον). 
Όπως καταγράφεται στην έκθεση: “Τα δίκτυα 5G θα κυκλοφορήσουν σύντομα για χρήστες κινητών τηλεφώνων και έξυπνων συσκευών. Ο τρόπος με τον οποίο η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο παραμένει ένα αμφιλεγόμενο θέμα και οι μελέτες δεν απέδωσαν σαφείς ενδείξεις για τον αντίκτυπο στα θηλαστικά, τα πτηνά ή τα έντομα. Η έλλειψη σαφών στοιχείων για την ενημέρωση σχετικά με την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών έκθεσης στην τεχνολογία 5G αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αθέλητων βιολογικών συνεπειών.”

Πιθανά ή αποδεδειγμένα καρκινογόνες οι ασύρματες ακτινοβολίες;

Από το 2011, οι ασύρματες ακτινοβολίες έχουν ενταχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα πιθανά καρκινογόνα[49]. Το 2017 ο σύμβουλος του ΠΟΥ, Δρ. Miller, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εξειδικευμένος στην επιδημιολογία του καρκίνου, ζήτησε την κατάταξη της ασύρματης ακτινοβολίας από οποιαδήποτε πηγή (κινητά τηλέφωνα, Wi-Fi, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α.) στα αποδεδειγμένα καρκινογόνα (Group 1 carcinogens)[50]!
Αν και ο Δρ Miller, υποστηρίζει ότι "Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ασύρματη ακτινοβολία είναι καρκινογόνος έχουν αυξηθεί και δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν", η κατάταξη των ασύρματων ακτινοβολιών στα αποδεδειγμένα καρκινογόνα, είναι κάτι που δύσκολα θα γίνει την εποχή που η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κινητή τηλεφωνία και το Wi-Fi.

Τι δείχνουν έρευνες κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Τουλάχιστον 5 επιδημιολογικές έρευνες έχουν συνδέσει την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας με την σημαντική επιδείνωση της υγείας του γειτονικού πληθυσμού: 
  • στο Ισραήλ: 300% αύξηση των καρκίνων (900% για τις γυναίκες) σε απόσταση 350 μ.(Wolf[51])
  • στη Γερμανία: περισσότεροι καρκίνοι και γρηγορότερη εμφάνιση τους (8 χρόνια νωρίτερα) για αυτούς διέμεναν σε απόσταση 400 μ. από κεραίες κινητής τηλεφωνίας για 10 χρόνια[52]
  • στην Ισπανία : αϋπνία, πονοκέφαλοι, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, διαταραχές όρασης και ακοής, ναυτία, ευερεθιστότητα, δερματικά καρδιοαγγειακά και κινητικά προβλήματα σε απόσταση 300 μ. (Santini [53])
  • στην Ολλανδία: αύξηση πονοκεφάλων, πόνου και ναυτίας[54]
  • στην Ισπανία: σημαντικότερες επιδράσεις η κατάθλιψη, η κούραση, η αϋπνία, η δυσκολία συγκέντρωσης και τα καρδιαγγειακά προβλήματα (Oberfeld[55] )
  • στη Βραζιλία: το 80% των θανάτων από καρκίνο στο Belo Horizonte καταγράφηκε σε απόσταση 500 μέτρων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας (Dode[56])
"Τα άγρια είδη είναι γνωστό ότι εγκαταλείπουν τις περιοχές όπου τοποθετούνται κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Η ασύρματη ακτινοβολία είναι, μεταξύ των άλλων, δεδομένα κατασταλτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελεί μια μορφή ενεργειακής μόλυνσης του αέρα και έτσι πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε. Οι άνθρωποι δεν είναι το μόνο είδος που επηρεάζεται" Blake Levit, συγγραφέας του βιβλίου “Electromagnetic Fields, A Consumer’s Guide to the Issues and How to Protect Ourselves”[57]

Οι συχνότητες 5G απορροφώνται στο δέρμα και χρησιμοποιούνται ως όπλα

Οι φυσικοί διαπίστωσαν ότι οι συχνότητες υψηλότερου χιλιοστού που προορίζονται για χρήση 5G απορροφώνται κυρίως από τους αγωγούς του ιδρώτα σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από τους άλλους ιστούς οργάνων[58].
Οι ίδιες συχνότητες έχουν την ικανότητα να προκαλούν μια σοβαρή αίσθηση καψίματος στο δέρμα και χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α. σε όπλα ελέγχου πλήθους που ονομάζονται Active Denial Systems.

Οξειδωτικές βλάβες από την ασύρματη ακτινοβολία δείχνει το 93% των ερευνών!

Σύμφωνα με επισκόπηση του 2016 το 93% των ερευνητικών μελετών που διερεύνησαν το οξειδωτικό στρες, διαπίστωσαν ότι η ασύρματη έκθεση δημιούργησε αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες[59].
Η επαγωγή οξειδωτικού στρες είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό πολλών καρκινογόνων ουσιών και μπορεί να οδηγήσει σε μια σωρεία επιβλαβών επιδράσεων στο σώμα, από καρκίνο μέχρι αυτοάνοσα νοσήματα.
"Υπάρχει ένα σημαντικός όγκος δεδομένων που αποδεικνύει ότι αυτή η τεχνολογία είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το ηλεκτρομαγνητικά κύματα 5 χιλιοστών είναι γνωστό ότι θερμαίνουν τα μάτια, το δέρμα και τους όρχεις... Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για τις πιο ευάλωτες ομάδες όπως  τα έμβρυα, τα παιδιά, τους ασθενείς, τους  ηλικιωμένους  και τους ανάπηρους. Αναμένεται επίσης ότι ο αριθμός των μελισσών και των πτηνών θα μειωθεί σημαντικά.” Δρ. Lennart Hardell, MD, Καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Örebro της Σουηδίας, ειδικευμένος σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν καρκίνο[60]
Σε παρόμοια συμπεράσματα έφτασε και η Επιστημονική Συμβουλευτική Ένωση Ραδιοσυχνοτήτων Ωκεανίας (ORSAA) για τους κινδύνους από το 5G[61]68% των ερευνών για τις ασύρματες ακτινοβολίες είναι θετικές σε βιολογικές επιδράσεις όπως αυξημένο οξειδωτικό στρες, βλάβες στο DNA και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου…”.
Η Επιστημονική Συμβουλευτική Ένωση Ραδιοσυχνοτήτων Ωκεανίας (ORSAA) είναι η μόνη επιστημονική οργάνωση ανεξάρτητη (επομένως χωρίς συγκρούσεις συμφερόντων) που δραστηριοποιείται στην περιοχή Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας και διερευνά τον αντίκτυπο του RF-EMR στην υγεία. Η βάση δεδομένων μας είναι πλέον η μεγαλύτερη, κατηγοριοποιημένη βάση δεδομένων των επιστημόνων μελετών που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους σε αυτόν τον τομέα της επιστημονικής μελέτης, η οποία είναι ελεύθερη για όλους σε www.orsaa.org.

Πληθώρα προβλημάτων υγείας από την ασύρματη ακτινοβολία

Σύμφωνα με τους 215 επιστήμονες από 41 χώρες που μετέφεραν τις ανησυχίες τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (UN) και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), συντάσσοντας την διεθνή  επιστημονική έκκληση International EMF Scientist Appeal:
“Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF) επηρεάζουν κάθε ζώντα οργανισμό σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα γνωστά διεθνή και εθνικά όρια. Tα συμπτώματα από την έκθεση σε ακτινοβολία περιλαμβάνουν: καρδιακή αρρυθμία, καρκίνο, καρδιοαγγειακές παθήσεις, πνευματικές βλάβες, καταστροφή του DNA, αύξηση των ελευθέρων ριζών, προβλήματα μάθησης και μνήμης, βλάβες σε ποιότητα και κίνηση του σπέρματος,  αποβολές, νευρολογικές παθήσεις, παχυσαρκία, ζάχαρο κ.α. Οι επιπτώσεις στα παιδιά περιλαμβάνουν: αυτιστικό σύνδρομο, υπερκινητικότητα, προβλήματα προσοχής (ADHD) και άσθμα.”
Διαβάστε ολόκληρη την συνταρακτική έκθεση στο τέλος του άρθρου.

Μειωμένη αξία ακινήτου όταν υπάρχει κοντινή κεραία κινητής τηλεφωνίας

Έρευνες στις Η.Π.Α. δείχνουν ότι πάνω από το 90% των αγοραστών και ενοικιαστών ενδιαφέρονται λιγότερο για ακίνητα κοντά σε πύργους κεραιών και θα πλήρωναν λιγότερα για ένα ακίνητο κοντά σε κεραίες[62].
Μείωσης της τιμής μέχρι 20% παρατηρείται σε πολλές έρευνες και δημοσιευμένα άρθρα.
Το αμερικανικό Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης (HUD) θεωρεί τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας "Κίνδυνους και Οχλήσεις".

Μεγαλύτεροι κίνδυνοι και για τους εργαζόμενους

Η κατασκευή χιλιάδων νέων κεραιών 5G θα αυξήσει αναμφίβολα και τα εργατικά ατυχήματα. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, το ποσοστό των εργατικών ατυχημάτων σχετιζόμενων με κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς οι πύργοι χτίζονται με ταχείς ρυθμούς, με ελάχιστους κανονισμούς και διασφαλίσεις των εργαζομένων[63].
Η Υπηρεσία για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (OSHA) διερευνά την "ανησυχητική αύξηση των τραυματισμών και των θανατηφόρων ατυχημάτων που μπορούν να προληφθούν στους χώρους εργασίας των πύργων επικοινωνίας".

Πως να θωρακίσετε το χώρο σας από την ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας

  • Μπορείτε να μειώσετε τις τιμές ακτινοβολίας στο χώρο σας κατά 90% ή/και περισσότερο χρησιμοποιώντας μπογιές, υφάσματα, μεμβράνες τζαμιών, πλέγματα κ.α. υλικά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης που περιέχουν μέταλλα/ορυκτά που ανακλούν/απορροφούν τις ακτινοβολίες.
  • Η μεγαλύτερη μείωση θα επιτευχθεί θωρακίζοντας τα τζάμια, τους τοίχους και την οροφή που βλέπουν προς τις γειτονικές κεραίες. Τα παράθυρα (συνήθως τα πιο ευάλωτα σημεία διείσδυσης εξωτερικών ασύρματων ακτινοβολιών), μπορούν να θωρακιστούν τοποθετώντας αυτοκόλλητης μεμβράνη θωράκισης ή κουρτίνα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης.
  • Η πιο συνηθισμένη λύση για τους τοίχους και τις οροφές είναι η βαφή θωράκισης (εσωτερικά ή εξωτερικά).
  • Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν ταπετσαρίες θωράκισης (σε περιπτώσεις με πολύ υψηλές τιμές ακτινοβολίας) ή πλέγματα θωράκισης.
  • Πρακτική λύση, τουλάχιστον για το χώρο του υπνοδωματίου, αποτελούν οι κουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης.
  • Θωρακίζοντας και τις υπόλοιπες πλευρές των χώρων, αντιμετωπίζετε και την διείσδυση δευτερευόντων πηγών ακτινοβολίας αλλά και της κύριας ακτινοβολίας από άλλα σημεία μέσω ανακλάσεων, οπότε εξασφαλίζετε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ποσοστά μείωσης της ακτινοβολίας >90%.
  • Προτεραιότητα στη θωράκιση έχουν πάντα οι τοίχοι, οι οροφές και τα παράθυρα που βλέπουν σε εξωτερικούς χώρους ή συνορεύουν με γειτονικά διαμερίσματα καθώς έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάζονται από τωρινές και μελλοντικές πηγές ακτινοβολίας. Η ολόπλευρη θωράκιση αποτελεί και ένα προληπτικό μέτρο προστασίας από το ενδεχόμενο της μελλοντικής παρουσίας νέων ασύρματων πηγών ακτινοβολίας (π.χ. νέες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, νέες ασύρματες συσκευές γειτόνων, κεραίες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και ραδιοερασιτεχνών, δίκτυα ίντερνετ ευρείας κάλυψης WI-MAX, ραδιοδίκτυα ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, μεταφορικών εταιρειών και ραδιοταξί, ασύρματους μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος, νέα ραντάρ και πληθώρα άλλες ασύρματες εφαρμογές).

Οπτική ίνα: η ασφαλής εναλλακτική στην ασύρματη επικοινωνία και το 5G

Πολλοί ειδικοί προτείνουν στις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην ενσύρματη τηλεπικοινωνιακή υποδομή για να υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, να γεφυρώσουν το ψηφιακό χάσμα και να μειώσουν τους κινδύνους για την ασφάλεια, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας[64].
Η έκθεση δημόσιας πολιτικής για το Διαδίκτυο και το μέλλον των σταθερών γραμμών και των ασύρματων δικτύων, "Re-Inventing Wires: The Future of Landlines and Networks"[65], που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης, Νομικής και Δημόσιας Πολιτικής (NISLAPP) , θεωρεί απαραίτητη την διατήρηση και ανάπτυξη ενσύρματων, και όχι ασύρματων τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Η έκθεση συντάχθηκε από τον εμπειρογνώμονα τεχνολογίας επικοινωνιών Dr. Timothy Schoechle, διεθνή σύμβουλο στον τομέα της πληροφορικής, πρώην καθηγητή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και ανώτερο ερευνητή στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης, Νομικής και Δημόσιας Πολιτικής των ΗΠΑ.
Ο δρ. Schoechle λέει: “Βλέπουμε την παρούσα εθνική έμφαση στις ασύρματες τεχνολογίες, επειδή οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών (…) που κυριαρχούν στην πρόσβαση μας στο Διαδίκτυο επιβάλλουν τεχνητή έλλειψη, προγραμματισμένη απαξίωση και υψηλές τιμές για να διατηρήσουν τα τεράστια κέρδη τους. Είναι προς το συμφέρον τους να αποκρύψουν το γεγονός ότι τα προηγμένα καλώδια χαλκού και οι οπτικές ίνες είναι πολύ ανώτερα από τις ασύρματες συνδέσεις, τόσο σε κόστος όσο και σε απόδοση."  
Από μια ευρεία ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων, το "Re-Inventing Wires: The Future of Landlines and Networks" καταδεικνύει ότι τα ασύρματα συστήματα δεν μπορούν να παρέχουν μακροπρόθεσμες λύσεις για καθολική, αξιόπιστη και προσιτή πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ούτε να υποστηρίξουν τους συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς δεδομένων που χρειάζονται στο εγγύς μέλλον για κάθε κατοικία και επιχείρηση.

Η επένδυση σε ενσύρματη και όχι ασύρματη υποδομή πληροφοριών είναι απαραίτητη σήμερα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Schoechle: "Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν παραπλανηθεί για την επάρκεια των ασύρματων επικοινωνιών. Οι νομοθέτες θα πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν στα σχέδια της βιομηχανίας ασύρματης επικοινωνίας να πραγματοποιήσουν μαζικές νέες εφαρμογές κεραιών 4G και 5G σε γειτονιές και να δεσμευτούν να υποστηρίξουν αξιόπιστη και ενεργειακά αποδοτική και σταθερή τηλεπικοινωνιακή υποδομή που ανταποκρίνεται στις άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες.”
H ασύρματη βιομηχανία πιέζει για να εγκαταστήσει εκατομμύρια νέες κεραίες και δεκάδες νομοσχέδια στο Κογκρέσο και σε κρατικές νομοθετικές αρχές επιδιώκουν να προκαταλάβουν τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς. Ένα εθνικό ευρυζωνικό σύστημα οπτικών ινών που αναπτύσσεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον καταναλωτή, σύμφωνα με την έκθεση, είναι μια πιο έξυπνη επιλογή από πολλές απόψεις.  Ένα εθνικό δίκτυο τοπικά ελεγχόμενων δικτύων οπτικών ινών θα εξυπηρετούσε πολύ καλύτερα τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, την κάλυψη της προβλεπόμενης ζήτησης στην αγορά, την εξάλειψη των ανισοτήτων πρόσβασης και των ζητημάτων συνδεσιμότητας δευτέρου επιπέδου και τη μείωση ενός φάσματος γνωστών κινδύνων από την ασύρματη επικοινωνία, ασφάλειας, προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εξαιρετικές και ελάχιστα εξεταζόμενες ενεργειακές απαιτήσεις ασύρματων και κυψελοειδών δικτύων.
Η έκθεση καταδεικνύει γιατί:
• Η τεχνολογία οπτικών ινών, που αποτελείται από καλώδια που μεταφέρουν δεδομένα κωδικοποιημένα σε φωτεινές ακτίνες, είναι ικανή να παρέχει ταχύτητες δεδομένων που έχουν τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες από το καλώδιο, το DSL και το ασύρματο δίκτυο.
• Οι ασύρματες τεχνολογίες είναι αναξιόπιστες, ευάλωτες σε προβλήματα ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής και επιρρεπείς σε προβλήματα καθυστέρησης. Το ασύρματο σύστημα παρέχει φτωχή ποιότητα φωνής, τεχνητή έλλειψη υπηρεσιών, άσκοπα υψηλό κόστος για το κοινό και, κυρίως, κακή οικονομική απόδοση για αυξημένες ταχύτητες.
• Τα χάλκινα καλώδια διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επέκταση των δικτύων οπτικών ινών στο σπίτι και η υποδομή χάλκινων καλωδίων που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους δεν πρέπει να αποσυναρμολογηθεί. Η ρητορική για “ξεπερασμένα” καλώδια χαλκού είναι προπαγάνδα που προωθείται από την ασύρματη βιομηχανία. Οι νέες τεχνολογίες, όπως το VDSL, επιτρέπουν στα παλαιότερα τηλεφωνικά καλωδία να μεταφέρουν τα δεδομένα ταχύτερα από τα ασύρματα δίκτυα και σε ορισμένες περιπτώσεις αντίστοιχα με τις οπτικές ίνες. Η αποσυναρμολόγηση των καλωδίων χαλκού στα οποία έχουν γίνει επενδύσεις δεκαετιών εξυπηρετεί μόνο τις φιλοδοξίες των ασύρματων εταιρειών και θα πρέπει να απαγορευτεί.
• Τα ασύρματα δίκτυα δεν είναι ενεργειακά βιώσιμα. Μια ενσύρματη σύνδεση (χάλκινο καλώδιο, DSL, οπτική ίνα) είναι η πιο ενεργειακά αποδοτική μέθοδος πρόσβασης στο διαδίκτυο. Μια "έκρηξη" στην κατανάλωση ενέργειας, που προσεγγίζει το 5-10% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού, είναι πλέον απαραίτητη για τη λειτουργία και την κατασκευή της ασύρματης υποδομής
• Η καθολική εξάρτηση από τα ασύρματα συστήματα αφήνει τους ανθρώπους ευάλωτους σε περίπτωση βλάβης του δικτύου. Σε περίπτωση παρατεταμένης διακοπής ρεύματος, οι κινητές συσκευές αφήνουν τους ανθρώπους χωρίς καμία υπηρεσία, σε αντίθεση με τις σταθερές γραμμές με ανεξάρτητες πηγές ενέργειας που μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστη επικοινωνία ακόμη και όταν το δίκτυο είναι εκτός λειτουργίας.
• Το 5G και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) είναι μηχανισμοί που αποσκοπούν στη δημιουργία κερδοφόρας δημόσιας ζήτησης για περισσότερα εκατομμύρια νέων τσιπ, εφαρμογών και ασύρματων συσκευών. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) θα επιτρέψει στα εμπορικά συμφέροντα να συλλέξουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τις πιο οικείες λεπτομέρειες της ζωής μας, λεπτομέρειες που μπορούν να πωληθούν και / ή να καταληφθούν από τα botnets. Το IoT εγείρει επίσης πολλά ζητήματα υγείας και ασφάλειας, όπως για παράδειγμα ένας φούρνος ενεργοποιείται από ένα κινητό τηλέφωνο όταν βρίσκεται κοντά κάτι εύφλεκτο, ή ένας χάκερ βρίσκει έναν τρόπο να ελέγξει τις κλειδαριές των θυρών, τους κλιβάνους ή το εθνικό σύστημα παροχής ρεύματος.
• Οι νέες τεχνολογίες καλωδίωσης για εγκαταστάσεις εσωτερικών χώρων και κτιρίων παρέχουν μια ασφαλή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για Wi-Fi και άλλες πλατφόρμες ασύρματης πρόσβασης. Το ιδανικό μοντέλο για ένα εθνικό σύστημα οπτικών ινών είναι το FTTC (fiber-to-the-curb) ή το FTTH (fiber-to-the-home) με το οποίο μια οπτική ίνα τερματίζει σε ένα κουτί μόντεμ στο πεζοδρόμιο ή στις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου θα μετατρέπονται τα ψηφιακά δεδομένα σε Ethernet μέσω καλωδίου χαλκού, δίνοντας τηλεόραση, τηλέφωνο και Internet, εξαλείφοντας την ανάγκη τόσο για ασύρματα συστήματα 5G.
• Ήδη παρατηρείται ανεπάρκεια του φάσματος συχνοτήτων για να εξυπηρετήσουν την συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για ασύρματη επικοινωνία και ψυχαγωγία. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι θα συμβεί με τις απαιτήσεις ασύρματου φάσματος όταν 50 δισ. “έξυπνες” συσκευές IoT θα συνδέονται ασύρματα με το Διαδίκτυο. Εκατομμύρια νέες κεραίες θα απαιτηθούν με τεράστιες ενεργειακές καταναλώσεις.
• Οι ασύρματες τεχνολογίες μπορούν να έχουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και το κόστος της, όπως ο καπνός, ο μόλυβδος και ο αμίαντος. Επί του παρόντος, υπάρχουν χιλιάδες μελέτες, οι οποίες παρουσιάζουν βιολογικές και υγειονομικές επιπτώσεις από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ωστόσο έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες έρευνες σχετικά με τις βιολογικές και υγειονομικές επιπτώσεις των συχνοτήτων 5G. Η ενσύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο θα εξαλείψει αυτές τις δυνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τα συναφή έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Πως μπορούμε να αντιδράσουμε στην εγκατάσταση δικτύων 5G;

Τα νέα δίκτυα 5G με τις εκατομμύρια νέες κεραίες τους έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από πολιτικούς και επιστημονικούς φορείς σε όλο τον κόσμο[66].
  • Στην Ελλάδα, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας, διακόπηκε η δοκιμαστική λειτουργία των δικτύων 5G[67].
  • Πόλεις όπως το Petaluma, το Palm Beach και η Mill Valley στην Καλιφόρνια και το Doylestown στην Πενσυλβάνια ψήφισαν και πέρασαν πολιτικές για να σταματήσουν τα 5G.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο της Petaluma ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης εγκατάστασης μικρών κυψελών σε στύλους και επέβαλε ελάχιστη απόσταση 500 μέτρων από οποιαδήποτε κατοικία.
  • Στην Segovia της Ισπανίας οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την εφαρμογή 5G με ανθρώπινη αλυσίδα τον Ιούλιο του 2018[68]. Η Διάσκεψη των Δημάρχων των Η.Π.Α. δήλωσε ότι θα ασκήσει αγωγή εναντίον της αμερικανικής επιτροπής τηλεπικοινωνιών FCC, εάν η επιτροπή δεν αλλάξει την προτεινόμενη πολιτική που θα εμποδίζει τον τοπικό έλεγχο στο 5G[69].
  • Η Διεθνής Ένωση Πυροσβεστών έχει επίσημα ταχθεί κατά την τοποθέτηση κεραιών στους σταθμούς τους από το 2004, μετά από μελέτη που διαπίστωσε νευρολογική βλάβη σε πυροσβέστες με κεραίες στον σταθμό τους.
  • Στην Μεγάλη Βρετανία, στην πόλη Gateshead, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης διέταξε την σύλληψη του Mark Steele, μηχανικού που με ενημερωτικά φυλλάδια προειδοποιούσε για τους κινδύνους του 5G[70]. Στο δικαστήριο, ο δικαστής αναγνώρισε τον Mark Steele ως αξιόπιστο εμπειρογνώμονα και μηχανικό τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και διέταξε την απελευθέρωση του, δηλώνοντας: "Το κοινό έχει δικαίωμα να το γνωρίζει."
Οι πολίτες σε όλα τα κράτη πρέπει να οργανώσουν και να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν τη νομοθεσία που αυξάνει τις κεραίες στις γειτονιές, ενημερώνοντας την τοπική κοινότητα και τους πολιτικούς φορείς για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η εγκατάσταση νέων δικτύων 5G και τις ασφαλείς εναλλακτικές.
Η διεθνής επιστημονική έκκληση “INTERNATIONAL APPEAL: Stop 5G on Earth and in Space” που έχει αποσταλλεί στα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανσιμό Υγείας και την Ευρωπαική Ένωση και διατείθεται και στα ελληνικά (https://www.5gspaceappeal.org/s/_____5G_____.pdf) περιέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε και μπορεί να μοιραστεί/αποσταλλεί αυτούσια.
Ενημερωτικό φυλλάδιο για το θέμα έχει εκδώσει ο φορέας Environmental Health Trust (https://ehtrust.org/wp-content/uploads/5G_What-You-Need-to-Know.pdf) ο οποίος έχει ανεβάσει και ιστοσελίδα με επιστολές ιατρών που προειδοποιούν για τις επιτώσεις (https://ehtrust.org/small-cells-mini-cell-towers-health-letters-scientists-health-risk-5g/)
Πλήρη ανάλυση των ασφαλών ενσύρματων εναλλακτικών στα ασύρματα δίκτυα 5G περιλαμβάνει η έκθεση "Re-Inventing Wires: The Future of Landlines and Networks" (http://electromagnetichealth.org/wp-content/uploads/2018/05/Wires.pdf), που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης, Νομικής και Δημόσιας Πολιτικής των ΗΠΑ.

Η συνταρακτική έκκληση των επιστημόνων για τα δίκτυα 5G σε γη και διάστημα που πρέπει να διαβαστεί από όλους

Η διεθνής προσφυγή επιστημόνων στα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την εξάπλωση των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων International  5G Appeal[71] αναφέρει σχετικά:
Εμείς οι υπογράφοντες, επιστήμονες, ιατροί και περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούμε επειγόντως να σταματήσει η προώθηση των ασυρμάτων δικτύων (5ης γενιάς) 5G, συμπεριλαμβανομένης και της δορυφορικής ανάπτυξης 5G από το διάστημα.
Με την 5G η έκθεση στην ακτινοβολία των ραδιοσυχνοτήτων θα αυξηθεί σημαντικά σε τιμές υψηλές πάνω από αυτές που ήδη υπάρχουν στα σημερινά δίκτυα τηλεπικοινωνιών 2G, 3G και 4G.
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει αποδειχθεί ζημιογόνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Η ανάπτυξη της 5G αποτελεί ένα πείραμα πάνω στην ανθρωπότητα και στο περιβάλλον που βάσει της διεθνούς νομοθεσίας χαρακτηρίζεται ως εγκληματικό.
Σύνοψη
Σε όλον τον κόσμο οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, μαζί με την υποστήριξη των κυβερνήσεων τους, ετοιμάζονται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να εγκαταστήσουν τα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς (5G). Η κίνηση αυτή είναι ήδη γνωστό ότι θα επιφέρει πρωτοφανείς κοινωνικές αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα. Θα έχουμε “έξυπνα” σπίτια, “έξυπνες” επιχειρήσεις, “έξυπνους” αυτοκινητόδρομους, “έξυπνες” πόλεις και αυτόνομα αυτοκίνητα.
Σχεδόν ότι έχουμε και ότι θα αγοράζουμε από ψυγεία, πλυντήρια, μέχρι συσκευασίες γάλακτος, βούρτσες μαλλιών και παιδικές πάνες θα είναι εξοπλισμένα με κεραία και μικροκύκλωμα για να συνδέεται ασύρματα με το διαδίκτυο.
Κάθε άνθρωπος πάνω στην γη θα έχει άμεση πρόσβαση σε ασύρματη επικοινωνία υψηλών ταχυτήτων από κάθε σημείο του πλανήτη, ακόμα και σε τροπικά δάση, στην μέση των ωκεανών και την ανταρκτική.
Αυτό που δεν γίνεται ευρέως γνωστό είναι ότι η συγκεκριμένη κατάσταση θα επιφέρει μία μη αναμενόμενη περιβαλλοντική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα.
Τον αναμενόμενο πλήθος των σημείων που θα εκπέμπουν αυτές τις ραδιοσυχνότητες, είναι αδύνατον να προβλέψουμε.
Πλέον των νέων εκατομμυρίων σταθμών-κεραιών 5G πάνω στην γη και των 20000 δορυφορικών πομπών στο διάστημα, 200 δισεκατομμύρια αντικείμενα θα εκπέμπουν σήμα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα περιλαμβάνονται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) μέχρι το 2020 και ίσως έως ένα τρισεκατομμύρια αντικειμένων σε μερικά χρόνια αργότερα.
Εμπορικές συχνότητες 5G σε χαμηλότερες ταχύτητες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στο Qatar στην Φιλανδία, την Εσθονία, στα μέσα του 2018.
Οι πολύ υψηλές συχνότητες (μήκος κύματος χιλιοστού) έχουν προγραμματισθεί να ξεκινήσουν στο τέλος του 2018. (…)
Η παραδοχή ότι η ακτινοβολία των ραδιοσυχνοτήτων βλάπτει στην υγεία είναι ήδη αποδεκτή. 
Οι συσσωρευμένες κλινικές αναφορές σε ανθρώπους που έχουν υποστεί επιπτώσεις στην υγεία τους, τα πειραματικά αποτελέσματα με βλάβες του DNA, των κυττάρων και των οργάνων σε ένα μεγάλο δείγμα ζώων και φυτών, οι επιδημιολογικές αποκαλύψεις ότι πολλές σοβαρές ασθένειες του σύγχρονου πολιτισμού μας όπως ο καρκίνος, οι καρδιολογικές διαταραχές, ο ζαχαρώδης διαβήτης είναι κατά κύριο λόγο εξ’ αιτίας της ΗΜ ρύπανσης και αποτελούν μέρος μιας σοβαρής βιβλιογραφίας με περισσότερες από 10,000 ελεγμένες μελέτες – δημοσιεύσεις.
Αν το σχέδιο της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών για την 5G τελεσφορήσει, τότε κανένας άνθρωπος, κανένα ζώο, πουλιά, έντομα ή φυτά δεν θα έχουν την δυνατότητα να αποφύγουν μια έκθεσή 24 ωρών την ημέρα, επί 365 ημέρες τον χρόνο και σε επίπεδα ακτινοβολίας ίσως και εκατοντάδες φορές πάνω από αυτήν που υπάρχει σήμερα.  
Επί πλέον δεν θα υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να γλυτώσει κανείς σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη όπου και αν βρίσκεται.
Τα σχέδια της 5G απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στον άνθρωπο καθώς και μια μόνιμη ζημία σε όλα τα οικοσυστήματα του πλανήτη.
Άμεσα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις ηθικές δομές και τις διεθνείς συμφωνίες. H 5G θα οδηγήσει σε μία μαζική, ανεπιθύμητη και αναπόφευκτη αύξηση της έκθεσης στην ασύρματη ακτινοβολία
Επίγειοι Σταθμοί 5G
Για την μετάδοση μεγάλου όγκου δεδομένων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του (IoT) Διαδικτύου των Πραγμάτων, η τεχνολογία 5G σε μια πλήρη ανάπτυξη, θα χρησιμοποιεί υψηλές συχνότητες που δεν διαπερνούν εύκολα τα συμπαγή αντικείμενα.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο απαιτείται όπως κάθε πάροχος εγκαταστήσει σταθμούς βάσεις κάθε 100 μέτρα σε κάθε αστική περιοχή σε όλο στον κόσμο.
Αντίθετα με τις προηγούμενες γενιές της ασύρματης τεχνολογίας, όπου κάθε αντένα εκπέμπει σε μια ευρεία έκταση, οι σταθμοί 5G και τα αντικείμενα με τεχνολογία 5G θα έχουν πολλαπλές κεραίες σε φασματική διάταξη[72],[73]και θα συνεργάζονται ώστε να εκπέμπουν εστιακά, κατευθυνόμενη δέσμη όπως μια ακτίνα Laser που ακολουθεί η μία την άλλη.
Κάθε συσκευή τηλεφώνου 5G θα περιλαμβάνει δεκάδες μικροσκοπικές κεραίες όπου όλες μαζί σαν μία δέσμη laser θα παρακολουθούν και θα εστιάζουν στην πλησιέστερη κεραία.
Η Αμερικανική FCC έχει αποδεχθεί νέους κανόνες[74] όπου η ισχύς αυτής της δέσμης θα είναι μέχρι 20 watt, δηλαδή 10 φορές πιο ισχυρή πάνω από τα όρια που επιτρέπονται στα σημερινά τηλέφωνα. Κάθε σταθμός βάσης 5G θα περιέχει εκατοντάδες ή και χιλιάδες κεραίες με πολλαπλές ακτίνες τύπου laser που θα στοχεύουν όλες μαζί σε όλα τα κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές χρηστών στην περιοχή όπου θα ενεργοποιείται.
Αυτή η τεχνολογία ονομάζεται πολλαπλή είσοδος - πολλαπλή έξοδος η MIMO.
Οι κανόνες και όρια της FCC θα επιτρέπουν στον σταθμό βάσης 5G να ακτινοβολεί με ισχύ μέχρι 30,000 watts2 ανά φάσμα 100 MΗz ή αντίστοιχα 300000 watt ανά GHz, επίπεδα που είναι δέκα έως 100 φορές πιο ισχυρά από αυτά που επιτρέπονται σήμερα σε σταθμούς βάσης.
Σταθμοί 5G από το διάστημα
Τουλάχιστον πέντε εταιρείες[75] προτείνουν την παροχή σήματος 5G από το διάστημα με ένα σύστημα 20,000 δορυφόρων σε χαμηλή και μέση τροχιά γύρω από την γη.
Αυτό το σύστημα θα σκεπάσει την γη με δυνατές, εστιακές και κατευθυνόμενες δέσμες. Κάθε δορυφόρος θα στέλνει υψηλές συχνότητες (MMW) με ισχύ μέχρι 5 εκατομμύρια Watt[76]από τις χιλιάδες κεραίες τοποθετημένες σε φασματική διάταξη.
Βεβαίως η ενέργεια που θα φτάνει μέχρι την επιφάνεια της γης θα είναι αρκετά πιο αδύνατη από αυτή των επιγείων κεραιών, εν τούτοις θα καλύπτει τα σημεία της γης που δεν έχουν σήμα από άλλους επίγειους σταθμούς και έτσι η ακτινοβολία αυτή θα είναι προσθετική στην επίγεια ακτινοβολία της 5G, πλέον της ακτινοβολίας από τα δισεκατομμύρια αντικείμενα του IoT.
Ίσως πιο σημαντικό είναι ότι οι δορυφορικοί σταθμοί θα τοποθετηθούν στην μαγνητική σφαίρα της γης που επηρεάζει σημαντικά τα ηλεκτρικά παιδία της ατμόσφαιρας.
Η αλλαγή του (ΗΜ) ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος της γης ίσως είναι μεγαλύτερη απειλή για την ζωή στον πλανήτη, περισσότερο και από αυτήν την ακτινοβολία των επίγειων σταθμών – κεραιών.
Επιβαρυντικά στοιχεία από την ακτινοβολία των ραδιοσυχνοτήτων που ήδη έχουν τεκμηριωθεί
Ακόμα και πριν να υπάρξει η ιδέα της 5G, δεκάδες διαμαρτυρίες και εκκλήσεις[77]από διεθνείς επιστήμονες περιλαμβανομένης και της έκκλησης του Freiburg με τις υπογραφές 3000 γιατρών και πλέον, ζητούσαν την αναστολή της επέκτασης της ασύρματης ακτινοβολίας και μια συμφωνία παγώματος - ανακωχής για τους νέους σταθμούς βάσης.[78]
Το 2015, 215 επιστήμονες από 41 χώρες μετέφεραν τις ανησυχίες τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (UN) και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).[79]
Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι ένα πλήθος από πρόσφατα επιστημονικά συγγράμματα επισημαίνουν ότι τα Ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF) επηρεάζουν κάθε ζώντα οργανισμό σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα γνωστά διεθνή και εθνικά όρια.
Περισσότερες από 10000 ελεγμένες και δημοσιευμένες εργασίες προβάλλουν τις βλάβες που προκαλούνται στην υγεία του ανθρώπου από την ΗΜ ακτινοβολία.[80],[81]
Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
• Καρδιακή Αρρυθμία[82]
• Αλλαγή γονιδίων[83]
• Αλλαγές του μεταβολισμού[84]
• Αλλαγή στην ανάπτυξη των κυττάρων[85]
• Καρκίνος[86]
• Καρδιοαγγειακές παθήσεις[87]
• Πνευματικές βλάβες[88]
• Καταστροφή του DNA[89]
• Γενικές επιπτώσεις στην υγεία[90]
• Αύξηση των ελευθέρων ριζών[91]
• Προβλήματα μάθησης και μνήμης[92]
• Βλάβες του σπέρματος, ποιότητα και κίνηση[93]
• Αποβολές[94]
• Νευρολογικές παθήσεις[95]
• Παχυσαρκία και ζάχαρο[96]
• Οξειδωτικό στρες[97]
Οι επιπτώσεις επί των παιδιών περιλαμβάνουν: Αυτιστικό σύνδρομο[98], Υπερκινητικότητα - προβλήματα προσοχής (ADHD)[99],[100] και άσθμα[101]
Οι επιπτώσεις επεκτείνονται και πιο πέρα από τον άνθρωπο και υπάρχει άφθονη μαρτυρία για τις αρνητικές επιπτώσεις στα διάφορα φυτά, την άγρια ζωή[102],[103]και τα ζώα των εργαστηρίων περιλαμβανομένων των κάτωθι:
•Μυρμήγκια[104]
•Πουλιά[105],[106]
•Δάση[107]
•Βάτραχοι[108
] •Μύγες[109]
•Μέλισσες[110]
•Έντομα[111]
•Θηλαστικά[112]
•Ποντίκια[113],[114]
•Φυτά[115]
•Αρουραίοι[116]
•Δένδρα[117]
Αρνητικά μικροβιολογικά συμπτώματα[118] έχουν επίσης παρατηρηθεί. Η διεθνής οργάνωση για την έρευνα του καρκίνου (IARC) του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) συμφώνησε το 2011 ότι η ακτινοβολία των ραδιοσυχνοτήτων από 30 kHz – 300 kHz πιθανόν να προκαλεί καρκινογενέσεις στον άνθρωπο (Group 2B).[119]
Βεβαίως οι αποδείξεις που έχουμε σήμερα, περιλαμβανομένων και των τελευταίων μελετών για την χρήση κινητών τηλεφώνων με τους κινδύνους εμφάνισης καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο προδίδουν ότι η ακτινοβολία των ραδιοσυχνοτήτων είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνος για τον άνθρωπο[120]και επομένως θα πρέπει να αλλάξει κατηγορία ως “Group 1 καρκινογόνος“ όπως είναι για το κάπνισμα και τον αμίαντο.
Τα σύγχρονα ασύρματα σήματα έχουν παλμική κίνηση . Η ζημιά προκαλείται και με τις υψηλές συχνότητες και με τις παλμικές δονήσεις των χαμηλών συχνοτήτων.[121]
Η ανάπτυξη των δορυφορικών κεραιών 5G θα πρέπει να απαγορευτεί
Η γη, η ιονόσφαιρα και η χαμηλή ατμόσφαιρα δημιουργούν το γήινο ηλεκτρικό κύκλωμα μέσα στο οποίο ζούμε.[122] Έχει πια ορισθεί ότι οι βιολογικοί ρυθμοί του ανθρώπου,[123],[124] των πουλιών,[125] των ποντικών,[126] και των αραχνών[127],[128]ρυθμίζονται από το ηλεκτρομαγνητικό φυσικό περιβάλλον της γης, και ότι η καλή φυσική κατάσταση όλων των οργανισμών εξαρτάται από την σταθερότητα αυτού του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων και των ηλεκτρικών ιδιοτήτων της ατμόσφαιρας[129],[130],[131],[132].
Ο Ν. Cherry, σε ένα πρωτοποριακό άρθρο του,[133]εξηγεί την σημασία της συχνότητας Schumann[134]και γιατί οι διαταραχές της ιονόσφαιρας, μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, στην μελατονίνη και να προκαλέσουν “καρκίνο, προβλήματα αναπαραγωγής, καρδιολογικές και νευρολογικές ασθένειες ή και θάνατο”.
Αυτά τα στοιχεία του ηλεκτρομαγνητικού μας περιβάλλοντος έχουν ήδη αλλοιωθεί από την ακτινοβολία των ηλεκτρικών γραμμών. Η αρμονική ακτινοβολία των ηλεκτρικών γραμμών[135]φτάνει μέχρι την Ιονόσφαιρα της γης και την μαγνητική σφαίρα της γης όπου εκτονώνεται ως διαδραστικά κυματικά σωματίδια[136],[137].
Το 1985 ο Dr. Robert O. Becker προειδοποίησε ότι η αρμονική ακτινοβολία των ηλεκτρικών γραμμών έχει αλλοιώσει την μαγνητική σφαίρα της γης και ως εκ τούτου η συνεχιζόμενη εξέλιξη αυτού του φαινομένου τείνει να διαταράξει την ισορροπία κάθε ζωής στον πλανήτη.[138]
Η τοποθέτηση σε τροχιά, χιλιάδων δορυφόρων στην ιονόσφαιρα και την μαγνητική σφαίρα της γης, με ακτινοβολία κυμαινόμενου σήματος σε εκατομμύρια Watt και εκατομμύρια συχνότητες είναι δυνατόν να αλλοιώσει τα ηλεκτρομαγνητικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος σε τέτοιο βαθμό που θα είναι αδύνατον να προσαρμοσθούμε.[139]
Η περιστασιακή παρακολούθηση, μας έχει ήδη δώσει αποδείξεις για σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο και τα ζώα από τους 100 περίπου δορυφόρους που παρέχουν σήμα σε 2G και 3G σε χαμηλή τροχιά από το 1998. Τέτοιες επιδράσεις δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές μόνο από την χαμηλή ακτινοβολία επί του εδάφους. Η γνώση από τις άλλες σχετικές επιστήμες είναι αναγκαία περιλαμβανομένης και της ατμοσφαιρικής φυσικής και του βελονισμού.[140],[141],[142],[143]
Με την προσθήκη 20000 δορυφόρων θα ρυπάνουμε περεταίρω το ηλεκτρικό κύκλωμα γύρω από την γη[144],[145] και θα αλλάξουμε την συχνότητα Schumann[146]με την οποία όλη η ζωή στον πλανήτη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Τα αποτελέσματα θα είναι παγκόσμια και ενδεχομένως ιδιαιτέρως καταστροφικά.
Η 5G είναι και ποιοτικά και ποσοτικά διαφορετική από την 4G
Η ιδέα ότι θα μπορέσουμε να ανεχθούμε ακτινοβολία από δέκα έως και εκατό φορές περισσότερη, με μήκη κύματος χιλιοστού, βασίζεται σε μία εσφαλμένη παραδοχή ότι το ανθρώπινο σώμα είναι γεμάτο με ένα ομοιογενές υγρό Technical Report. European Telecommunications Standards Institute; 2007:7. www.etsi.org/deliver/etsi_tr/125900_125999/125914/07.00.00_60/tr_125914v070000p.pdf. Accessed June 10, 2018. “The Specific Anthropomorphic Mannequin (SAM) is used for radiated performance measurements [and is] filled with tissue simulating liquid.”[147].[148][149]
Η παραδοχή ότι τα μικροκύματα δεν διαπερνούν πέρα από το δέρμα του ανθρώπου, αγνοεί την ύπαρξη των νεύρων,[150] των αρτηριών[151],[152] και των άλλων στοιχείων με ηλεκτρική αγωγιμότητα που μπορούν να μεταφέρουν ρεύματα προερχόμενα από ΗΜ ακτινοβολία, βαθειά μέσα στο σώμα μας[153],[154],[155].
Άλλη ίσως πιο εσφαλμένη παραδοχή είναι ότι οι συντεταγμένες δέσμες της 5G δεν είναι κοινές κεραίες. Όταν ένα συμβατικό πεδίο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας εισέρχεται στο σώμα προκαλεί αλλαγές στην κίνηση και την ροή του ηλεκτρισμού. Όταν ηλεκτρική φόρτιση με παλμούς και με εξαιρετικά βραχύ μήκος κύματος εισέρχεται στο σώμα μας κάτι άλλο συμβαίνει: η κινούμενη ηλεκτρική φόρτιση γίνεται κεραία και εκπέμπει το μαγνητικό πεδίο βαθύτερα μέσα στο σώμα.
Τα κύματα που ακτινοβολούνται ξανά ονομάζονται Brillouin precursors.[156]Αυτά γίνονται ισχυρά όταν η ισχύς ή ο προσανατολισμός του κύματος αλλάξει απότομα.[157]Η 5G ίσως ικανοποιεί και τις δύο αυτές συνθήκες. Επί πλέον η επιφανειακή εισδοχή προσθέτει ιδιαίτερο κίνδυνο για τα μάτια, τα μεγαλύτερα όργανα του σώματος το δέρμα και τους πολύ μικρούς οργανισμούς.
Πρόσφατες ελεγμένες δημοσιεύσεις, προβλέπουν θερμικά εγκαύματα στο δέρμα[158]του ανθρώπου και απορρόφηση της συχνότητας από τα έντομα τα οποία απορροφούν ακτινοβολία[159] έως 100 φορές περισσότερη σε μήκος κύματος του χιλιοστού. Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός των εντόμων έχει μειωθεί κατά 75-80% από το 1989 ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές,[160] η ακτινοβολία της 5G μπορεί να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στον πληθυσμό των εντόμων σε όλον τον πλανήτη.
Μία μελέτη του Om Gandhi 1986 μας προειδοποιεί ότι οι συχνότητες με μήκος κύματος χιλιοστού απορροφούνται από τον κερατοειδή του ματιού και ότι κοινά ρούχα με πάχος χιλιοστού βοηθούν στην απορρόφηση της ενέργειας από το δέρμα λόγω της συγκεκριμένης συχνότητας.[161]
Ο Russel (2018) εξετάζει τις γνωστές επιδράσεις των μικροκυμάτων του χιλιοστού στο δέρμα, τα μάτια (περιλαμβανομένου του καταρράκτη) τους ρυθμούς της καρδιάς, του ανοσοποιητικού και του DNA.
Οι αρχές σκόπιμα εξαιρούν τις βλάβες που τεκμηριώνει η επιστήμη
Μέχρι σήμερα οι βασικοί μέτοχοι της ανάπτυξης της 5G υπήρξαν η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις ενώ εξέχοντες και γνωστοί επιστήμονες έχουν τεκμηριώσει τις βιολογικές επιπτώσεις στον άνθρωπο, ζώα, έντομα και φυτικό βασίλειο και οι τρομακτικές αναφορές στην υγεία και το περιβάλλον που καταγράφονται σε χιλιάδες δημοσιευμένες μελέτες έχουν αγνοηθεί.
Ο λόγος για αυτά τα ανεπαρκή όρια και προστασία είναι τα προσκρούοντα συμφέροντα των ρυθμιστικών αρχών λόγω της σχέσης τους με τις τηλεπικοινωνίες και τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού, σχέση που υπονομεύει τον ορθολογισμό βάσει του οποίου θα έπρεπε να υπάρχουν ρυθμίσεις και όρια έκθεσης για την δημόσια προστασία από την μη ιονίζουσα Ακτινοβολία.[162]
Ο επίτιμος καθηγητής Martin L. Pall, καταγράφει αναλυτικά όλη αυτήν την αντιπαράθεση σε μία αναθεώρηση της βιβλιογραφίας,[163]με όλες τις σοβαρές μελέτες που σκόπιμα έχουν αγνοηθεί. Η θερμική παραδοχή είναι ξεπερασμένη -απαιτούνται νέα όρια ασφαλείας Τα όρια ασφαλείας σήμερα βασίζονται στην ήδη ξεπερασμένη παραδοχή ότι η θερμική αλλαγή είναι η μόνη αρνητική επίπτωση των ΗΜ πεδίων. Ο Markov και ο Grigoriev μας αναφέρουν ότι τα σημερινά όρια δεν υπολογίζουν την πραγματική ρύπανση του περιβάλλοντος από την μη ιονίζουσα ακτινοβολία.[164]
Εκατοντάδες επιστήμονες μαζί με τους υπογράφοντες αυτήν την έκκληση έχουν τεκμηριώσει ότι πολλές ασθένειες που εμφανίζουν είτε εξάρσεις είτε μακροχρόνια εξέλιξη έχουν προέλθει χωρίς θερμικές αλλαγές (non thermal effect) και σε επίπεδα ακτινοβολίας που είναι πολύ κατώτερα των υφισταμένων ορίων που υποστηρίζονται διεθνώς.9 Βιολογικές επιπτώσεις εμφανίζονται ακόμα και σε μηδενική ισχύ.
Επιπτώσεις από 0.02 picowatts/cm2 περιλαμβάνουν γενετικές αλλαγές στα E.coli[165]σε αρουραίους,[166] αλλαγές στο εγκεφαλογράφημα του ανθρώπου,[167] αναπτυξιακή επίδραση στα φυτά όπως το φασόλι[168] και ενίσχυση της ωοτοκίας στις κότες.[169] Για την προστασία από μη θερμικές επιπτώσεις θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τον χρόνο της έκθεσης.
Η 5G θα εκθέτει όλους, σε πολλές εκπομπές ταυτόχρονα και συνεχώς, μέρα και νύχτα χωρίς διαλείμματα. Απαιτούνται νέα όρια ασφαλείας και αυτά να βασίζονται στην συσσώρευση της έκθεσης και όχι μόνο στην ένταση αλλά και στις συχνότητες, το μήκος κύματος, τον παλμό, την φόρμα του κύματος και άλλες ιδιότητες που έχουν ιδιαίτερη βιολογική σημασία.
Οι κεραίες θα πρέπει να περιορίζονται σε σημεία που θα είναι αναγνωρίσιμα από τον πολίτη.
Για την προστασία του ανθρώπου οι κεραίες θα πρέπει να απέχουν από τον τόπο εργασίας και κατοικίας και σημεία όπου οι πολίτες κυκλοφορούν. Για την προστασία της πανίδας θα πρέπει να απέχουν από βιότοπους και απομακρυσμένες περιοχές.
Για την προστασία κάθε μορφής ζωής οι δορυφόροι θα πρέπει να είναι ελεγχόμενοι σε αριθμό και εκτός μεσαίας και χαμηλής τροχιάς.
Η φασματική δέσμη θα πρέπει να απαγορευθεί και στην γη και στο διάστημα. Η ακτινοβολία των ραδιοσυχνοτήτων έχει άμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις Η ΗΜ ακτινοβολία έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις. Ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα συγκαταλέγονται στις μακροχρόνιες επιπτώσεις. Οι μεταβολές στον ρυθμό της καρδιάς[170] και οι αλλαγές στις διεργασίες του εγκεφάλου (EEG)[171]χαρακτηρίζονται ως άμεσες επιπτώσεις.
Το σύνδρομο που ονομάζεται ασθένεια των ραδιοκυμάτων[172]101 στην πρώην Σοβιετική Ένωση, σήμερα ονομάζεται Ηλεκτρική υπερευαισθησία (EHS) σε όλον τον κόσμο και μπορεί να είναι είτε μια άμεση είτε μια μακροχρόνια εξέλιξη.[173]
Ο καθηγητής Dr. Karl. Hecht έχει δημοσιεύσει μια αναλυτική αναδρομή του συνδρόμου αυτού με αναφορά σε 1500 δημοσιευμένα Ρωσικά επιστημονικά άρθρα και σε ιατρικά ιστορικά με περισσότερους από 1000 ασθενείς από την Γερμανία. Τα αντικειμενικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: προβλήματα ύπνου, ασταθή αρτηριακή πίεση, καρδιακές αρρυθμίες, προβλήματα πέψης, απώλεια μαλλιών, σφύριγμα στα αυτιά, και δερματικές παθήσεις.
Τα υποκειμενικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: ζαλάδες, ναυτία, πονοκέφαλο, απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης, κούραση, συμπτώματα κρυολογήματος και πόνο στην καρδιά.[174]
Οι Οδηγίες της EUROPAEM EMF 2016 αναφέρουν ότι το σύνδρομο της Ηλεκτρομαγνητικής ευαισθησίας εμφανίζεται όταν ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος σε καθημερινή βάση σε ανερχόμενες τιμές ΗΜ πεδίων και για την αποκατάσταση της υγείας[175]αυτών των ανθρώπων, απαιτείται η μείωση και ο περιορισμός της έκθεσής τους.
Η Ηλεκτρική υπερευαισθησία δεν θα πρέπει να συγκαταλέγεται στις ασθένειες αλλά ως ένας τραυματισμός από το τοξικό περιβάλλον που επηρεάζει ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, και υπολογίζεται σήμερα σε 100 εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη, [176],[177] και που σύντομα θα επηρεάσει όλους[178]αν υιοθετηθεί η 5G σε παγκόσμια κλίμακα.
Η διεθνής Επιστημονική διακήρυξη για την Ηλεκτρική Υπερευαισθησία (EHS) και την πολλαπλή χημική ευαισθησία (MCS) στις Βρυξέλλες το 1915, αναφέρει ότι “η απραξία είναι ένα κοινωνικό κόστος και όχι πλέον μία επιλογή, σύσσωμοι αποδεχόμαστε τους κινδύνους της δημόσιας υγείας (και ζητείται άμεσα) όπως ουσιαστικά μέτρα, προκριθούν ληφθούν και υιοθετηθούν για να αντιμετωπίσουν αυτήν την παγκόσμια πανδημία[179].
Οι κυβερνήσεις δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την προστασία των λαών που κυβερνούν
Με μία βεβιασμένη κίνηση για την εφαρμογή της 5G και για την χωρίς περιορισμούς χρήση της από το διάστημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Εθνικές Κυβερνήσεις σε όλον τον πλανήτη προχωρούν σε κινήσεις για να απελευθερωθούν από τυχόν περιοριστικές διατάξεις.[180]
Περιορίζουν τις τοπικές κοινωνίες ώστε να μην μπορούν να εφαρμόσουν περιβαλλοντικούς κανόνες,[181]  και στον βωμό μιας γρήγορης και με χαμηλό κόστος επέκτασης, αποδυναμώνουν εφαρμογές όπως τον τοπικό προγραμματισμό και μια σειρά από οριοθετήσεις για τον περιορισμό της ακτινοβολίας και των μαγνητικών πεδίων μαζί με τις αναγκαίες μεθόδους για μια συνδυασμένη συνολική εφαρμογή αυτών των ορίων[182].
Οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν διατάξεις ώστε η χρήση της ασύρματης παροχής να είναι ελεύθερη σε όλους τους δημοσίους χώρους.[183]
Σήμερα οι πηγές της ασύρματης επικοινωνίας βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους σε κάποια απόσταση από σπίτια και επιχειρήσεις. Για την νέα τους διάταξη σε απόσταση μικρότερη των 100μ, όπως απαιτείται για την 5G, θα πρέπει τώρα να τοποθετηθούν σε πεζοδρόμια μπροστά από κατοικίες, γραφεία και κοντά στα κεφάλια των πεζών περιλαμβανομένων και μητέρων με μωρά παιδιά.
Η ενημέρωση των πολιτών και η δημόσια διαβούλευση έχει πλέον αποκλεισθεί. Ακόμα και αν υπάρξει συζήτηση με παρόντες, 100 επιστήμονες, για να καταθέσουν κατά της 5G, θα ισχύουν νόμοι όπου θα είναι παράνομο αν η τοπική αυτοδιοίκηση θελήσει να χρησιμοποιήσει μια τέτοια κατάθεση - μαρτυρία.
Για παράδειγμα ο νόμος στις ΗΠΑ απαγορεύει στην τοπική αυτοδιοίκηση να επεμβαίνει σε θέματα της ασύρματης τεχνολογίας έστω και αν τα θέματα άπτονται του περιβάλλοντος ή αυτής της ακτινοβολίας[184]στην περιοχή και τα δικαστήρια έχουν ανατρέψει αποφάσεις για τοποθετήσεις κεραιών όπου οι πολίτες είχαν αποτρέψει για λόγους υγείας[185].
Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα καλύπτουν πια απαιτήσεις για ζημιές που προέρχονται από ΗΜ πεδία[186] και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο σε τι ποσοστό θα μπορεί να υπάρξει ευθύνη για θέματα ζωής και περιουσίας που θα εξαρτώνται από την έκθεση στην 5G, τόσο από επίγεια σήματα, όσο και από σήματα προερχόμενα από το διάστημα.[187]
Αν υπάρξει απουσία μιας συμφωνημένης και κατανοητής νομικής βάσης που θα καθορίζει τις δραστηριότητες του διαστήματος τότε η νομική ευθύνη για παρόμοιες κινήσεις δεν θα βαρύνει κανέναν, έστω και αν ολόκληροι ήπειροι και ωκεανοί τεθούν σε κίνδυνο εξ αιτίας αυτών των εφαρμογών.
Διεθνείς συμφωνίες έχουν καταστρατηγηθεί  - Παιδιά και υποχρέωση για την προστασία τους
Η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών Convention on the Rights of the Child: (για τα δικαιώματα του παιδιού) αναφέρει: Η πολιτεία θα αναλάβει την προστασία και φροντίδα όπως απαιτείται για την καλή κατάσταση του παιδιού (άρθρο 3) και θα εξασφαλίζει ..την επιβίωση και ανάπτυξη του παιδιού (άρθρο 6) και θα πάρει εκείνα τα μέτρα που θα καταπολεμήσουν ασθένειες. λαμβάνοντες υπ’ όψιν τους κινδύνους μιας ατμοσφαιρικής ρύπανσης (άρθρο 24) The Nuremberg Code (1949): καλύπτει τα πειράματα με στόχο τον άνθρωπο και επομένως περιλαμβάνει την εφαρμογή 5G, με νέα υψηλότερη έκθεση ΗΜ ακτινοβολίας, που δεν έχει προηγουμένως δοκιμασθεί για την ασφάλεια της. Η συνειδητή αποδοχή του ανθρώπου είναι αναγκαία (άρθρο 1).
Η έκθεσή στην 5G θα είναι παρά την θέληση του. “Κανένα πείραμα δεν μπορεί να προχωρήσει εάν υπάρχει προηγουμένως η υποψία ότι κάποια αναπηρία ή θάνατος μπορεί να προκληθεί. (άρθρο 5)” Τα αποτελέσματα 10000 και πλέον επιστημονικών μελετών, και οι φωνές εκατοντάδων διεθνών οργανώσεων που εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη τους τα οποία έχουν υποστεί βλάβη ή αναπηρία και έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους εξ αιτίας των ήδη εγκαταστημένων κεραιών της ασύρματης επικοινωνίας είναι εκ προοιμίου αιτία για να αποδεχθούμε ότι μια αναπηρία ή θάνατος θα προκληθεί.
Η Υποχρέωση για Ενημέρωση σε θέματα EMF Η συνάθροιση της World Telecommunication Standardization Assembly (2012) δήλωσε ”υπάρχει ανάγκη να ενημερώνονται οι πολίτες για τις πιθανές επιδράσεις της έκθεσης τους σε ΗΜ πεδία (EMFs) και κάλεσε τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για την προστασία της υγείας από τις αρνητικές συνέπειες των ΗΜ πεδίων.
Στην αναθεώρηση του προγράμματος The Mid-term review of the European Environment and Health Action Plan 2004-2010 το 2008 η Ευρωβουλή παραδέχτηκε ότι τα όρια έκθεσης της ακτινοβολίας που έχουν υιοθετηθεί είναι παρωχημένα και σίγουρα δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις εξελίξεις στην πληροφορική την τεχνολογία των επικοινωνιών και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής ομάδας Περιβάλλοντος, ή τα αυστηρότερα όρια εκπομπών που έχουν υιοθετηθεί από το Βέλγιο, την Ιταλία την Αυστρία και δεν γίνεται αναφορά σε ευπαθείς ομάδες όπως γυναίκες στο στάδιο της κύησης, νεογέννητα βρέφη και παιδιά. Resolution 1815 (Council of Europe, 2011): (EU κοινοτική οδηγία 1815) θέτει τις προϋποθέσεις για την μείωση της έκθεσης της HM ακτινοβολίας και ειδικά των ραδιοσυχνοτήτων από τα κινητά τηλέφωνα με έμφαση στην έκθεση των παιδιών και νεαρών ατόμων.
Το Περιβάλλον Το Declaration of the United Nations Conference on the Human Environment (1972): (διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών στο συνέδριο για το περιβάλλον του ανθρώπου): Η αποβολή τοξικής ύλης ... σε τέτοιες ποσότητες που ή πυκνότητα θα μπορεί να ξεπεράσει τις δυνατότητες του περιβάλλοντος θα πρέπει να σταματήσει για να αποφευχθεί μια σοβαρή μη αναστρέψιμη ζημιά στο περιβάλλον. World Charter for Nature (1982) αναφέρει: Δραστηριότητες που ενδεχομένως προκαλούν μη αναστρέψιμη ζημιά στο περιβάλλον να αποφεύγονται ... Όπου εν δυνάμει παρόμοιες καταστροφές δεν μπορούν να αξιολογηθούν οι δραστηριότητες θα αναστέλλονται. (άρθρο 11).
Η Rio Declaration on Environment and Development (1992) (Διακήρυξη του Ρίο για την ανάπτυξη του περιβάλλοντος): Οι χώρες είναι υπεύθυνες ώστε οι δραστηριότητες εντός των αρμοδιοτήτων τους να μην δημιουργούν καταστροφές στο περιβάλλον άλλων χωρών εκτός των ορίων τους (αρχή 2). The United Nations World Summit on Sustainable Development (2002)(Διεθνές Συνέδριο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη: αναφέρει): Είναι άμεση ανάγκη να δημιουργήσουμε εθνική και περιφερειακή πολιτική όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και την υγεία του ανθρώπου (παρα 54(κ)).
The African Convention on the Conservation of Nature and Natural Resources (Αφρικανικό συνέδριο για την προστασία της φύσης και των φυσικών πόρων) (2017): Όλα τα μέλη πρέπει να λάβουνε κατάλληλα μέτρα και να αποπέμψουν όσο γίνεται τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και ειδικά από επικίνδυνες ύλες, τοξικές ή με ακτινοβολία ή άλλα επικίνδυνα απόβλητα (άρθρο 13). Υγεία και ανθρώπινα δικαιώματα The Universal Declaration of Human Rights: (Διεθνής διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα): Κάθε ένας έχει δικαίωμα στην ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια (άρθ. 3).
The United Nations Global Strategy for Women’s, Children’s and Adolescents’ Health(2016-2030) έχει αντικείμενο και στόχο να φέρει “αλλαγές, δημιουργώντας ένα ικανό περιβάλλον για επιβίωση, με χαμηλή θνησιμότητα μητέρων και νεογνών, εξασφαλίζοντας έτσι την υγεία, την καλή τους κατάσταση, με παράλληλη μείωση των ασθενειών που προέρχονται από την ρύπανση του περιβάλλοντος.
Το διάστημα The Outer Space Treaty (1967) απαιτεί η χρήση του διαστήματος να ακολουθεί κανόνες ώστε να αποφεύγεται επιβαρυντική μόλυνση & αρνητικές αλλαγές στο περιβάλλον της γης. The United Nations Guidelines for The Long-Term Sustainability of Outer Space Activities (2018): Αποβλέπουν όπως τα Κράτη και διεθνείς διακρατικές οργανώσεις ... αναφέρουν τους κινδύνους για τον άνθρωπο τα υπάρχοντα του, την δημόσια υγεία και το περιβάλλον για τα θέματα που σχετίζονται με εκτόξευση, τροχιά και επιστροφή στο διάστημα (οδηγία 2.2(c)). Οι κυβερνήσεις παίζουν στα ζάρια την ζωή στον πλανήτη Ο Albert Einstein ως γνωστό είχε δηλώσει ότι “o Θεός δεν παίζει ζάρια.”[188]
Προχωρώντας όμως στην εκπομπή σήματος 5G από το διάστημα, μία τεχνολογία μικροκυμάτων του χιλιοστού που δεν έχει επαναληφθεί, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σαν όπλο κατά των μαζικών συγκεντρώσεων, military operations and crowd control[189] οι κυβερνήσεις των κρατών παίζουν στα ζάρια εντελώς ανεύθυνα το μέλλον της ζωής στον πλανήτη.
Η άρνηση να αποδεχθούμε και να εφαρμόσουμε τα ισχύοντα και σχετικά επιστημονικά δεδομένα είναι ηθικά απαράδεκτο. Η μέχρι σήμερα έρευνα μας δείχνει ότι η 5G –και ειδικά η εκπομπή σήματος 5G από το διάστημα - παραβιάζει αρχές που ασπάζονται και διακηρύττουν πολλές διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες
Καλούμε τον ΟΗΕ, τον ΠΟΥ την ΕΕ, το συμβούλιο της Ευρώπης και τις κυβερνήσεις όλων των Εθνών
(a) Να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να σταματήσει η ανάπτυξη της 5G στην Γη και το διάστημα ώστε να προστατευθεί η ανθρωπότητα, ειδικά τα παιδιά που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί, οι έφηβοι, οι έγκυες γυναίκες και βεβαίως και το περιβάλλον;
(b) Να υιοθετήσουν τα: United Nations Convention on the Rights of the Child και Council of Europe Resolution 1815 ενημερώνοντας τους πολίτες, δασκάλους και γιατρούς σχετικά με τους κινδύνους υγείας (παιδιών και ενηλίκων) της ΗΜ ακτινοβολίας, και γιατί πρέπει και πώς μπορούν να ξεπεράσουν την ασύρματη επικοινωνία και τους σταθμούς βάσης, ειδικά κοντά ή μέσα στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες και χώρους εργασίας;
(c) Να προτιμούν και να υιοθετούν την ενσύρματη επικοινωνία αντί για την ασύρματη;
(d) Να απαγορεύσουν στην βιομηχανία της ασύρματης επικοινωνίας, μέσω των διασυνδέσεων τους, να πείθουν τους ιθύνοντες να παίρνουν αποφάσεις για την επέκταση της ΗΜ ακτινοβολίας περιλαμβανομένης της 5G τόσο στην Γη όσο και στο διάστημα.
(e) Να αναθέσουν άμεσα σε διεθνείς ομάδες, (χωρίς την επιρροή της βιομηχανίας- και χωρίς διασυνδέσεις) ανεξάρτητων ιατρών και επιστημόνων, [190] που θα καθορίσουν νέα διεθνή όρια ΗΜ ακτινοβολίας χωρίς να εξαρτώνται μόνο από την ισχύ αλλά θα συνυπολογίζουν και την συσσωρευτική έκθεση έτσι ώστε να προστατεύουν και την υγεία και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, βεβαίως δε, να μην βασίζονται μόνο στις θερμικές αλλοιώσεις αλλά και όχι μόνο στις επιπτώσεις στον άνθρωπο
(f) Να αναθέσουν άμεσα – και χωρίς την επιρροή της βιομηχανίας- σε διεθνή ομάδα επιστημόνων, και ειδικών σε θέματα ακτινοβολίας, υγείας, βιολογίας και, ατμοσφαιρικής φυσικής, την σύνταξη ενός ρυθμιστικού σχεδίου που θα επιβάλλει όπως οι εφαρμογές από το διάστημα είναι ασφαλείς και για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, συνυπολογίζοντας την ΗΜ ακτινοβολία, τυχόν καυσαέρια, αέρια προωθητικών πυραύλων, διαστημικά σκουπίδια, αιθάλη, και τις επιπτώσεις στο όζον[191] και την υπερθέρμανση του πλανήτη.[192] Τόσο η επίγεια τεχνολογία όσο και αυτή από το διάστημα θα πρέπει να είναι βιώσιμη[193] για τους ενήλικες, τα παιδιά, τα ζώα και τα φυτά.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters