Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Πωλούνται σε δημοπρασίες θησαυροί της Αμφίπολης

Ανεκτίμητα νομίσματα και σπάνιες τερακότες δημοπρατούνται ακόμα και σήμερα σε διάσημους οίκους

Πολλά χρόνια πριν η Αμφίπολη γίνει γνωστή στο Πανελλήνιο μέσω των πρόσφατων ανασκαφών, μεγάλοι θησαυροί της περιοχής ήταν έρμαιο αρχαιοκαπήλων, οι οποίοι με κίνητρο το εύκολο χρήμα και υπό τον φόβο μη μείνουν στην κατοχή τους οι αρχαιότητες και έχουν δικαστικές περιπέτειες τις πωλούσαν αντί πινακίου φακής και ακολούθως όλα έπαιρναν… τον δρόμο τους. Στην Αμφίπολη εξάλλου -και όχι μόνο εκεί- δρούσε, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, οργανωμένο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι από το 1992 έχουν εμφανιστεί σε κορυφαίους οίκους δημοπρασιών μεγάλης αξίας αντικείμενα από τη σημαντική μακεδονική πόλη. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Το 1992 ο οίκος Christie’s στο Λονδίνο, έχοντας ήδη στενές επαφές με το ελληνικό έδαφος (έναν χρόνο μετά άνοιξε παράρτημα στην Αθήνα), έβγαλε προς πώληση τρία τετράδραχμα νομίσματα που χρονολογούνται στο 158-149 π.Χ., προερχόμενα από την Αμφίπολη, στα οποία απεικονίζεται η θεά Αρτεμις. Τα αρχαία αντικείμενα πωλήθηκαν έναντι μόλις 231 λιρών, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση των 120 με 140 λιρών. Την ίδια χρονιά, έντεκα τετράδραχμα νομίσματα από την Αμφίπολη (που απεικόνιζαν την Αθήνα, τη Μακεδονία με τον Μέγα Αλέξανδρο, τη Θράκη με τον Λυσίμαχο και την Αίγυπτο με την Πτολεμαΐδα Ι) πωλήθηκαν για 396 λίρες, ξεπερνώντας τις προεκτιμήσεις των 250-350 λιρών, ενώ ένα γλυπτό με το κεφάλι της Αθηνάς με περικεφαλαία άγγιξε τις 550 λίρες, τη χαμηλή δηλαδή τιμή εκτίμησης. Οι πωλήσεις συνεχίστηκαν καθώς τα νομίσματα -ακόμη μέχρι σήμερα- είναι σε αφθονία. Το 2003, ο οίκος Bonhams έβγαλε σε δημοπρασία αρχαίων νομισμάτων ένα τετράδραχμο από την Αμφίπολη με τον Μεγάλο Αλέξανδρο και τον Φίλιππο Β’, το οποίο πωλήθηκε για 129 λίρες. Το 2004, μέσω του ίδιου οίκου, πωλήθηκε νόμισμα με τον Μέγα Αλέξανδρο για 376 λίρες, ενώ το 2007 ένα τετράδραχμο με την ασπίδα της Αρτέμιδος σε καλή κατάσταση πωλήθηκε στο παράρτημα του Kingsbridge για μόλις 56 λίρες.


Εναν χρόνο αργότερα, παρόμοιο αντικείμενο (ασημένιο τετράδραχμο με την ασπίδα της Αρτέμιδος) πωλήθηκε για 117 λίρες. Το 2007 ένα τετράδραχμο με την προτομή του Ηρακλή που έχει πάνω του δέρμα λιονταριού έκανε τελικό hammer price 176 λίρες, ενώ παρόμοιο νόμισμα έναν χρόνο μετά πωλήθηκε 188 λίρες και το 2012 αντί 216 λιρών. Το 2012 νόμισμα που απεικονίζει τον Φίλιππο Β’ και το άλογό του, προερχόμενο από την Αμφίπολη, άγγιξε τα 576 ευρώ. Το πιο εντυπωσιακό από τα νομίσματα, που έφτασε και το υψηλότερο hammer price, είναι ένα μακεδονικό νόμισμα με τον Μέγα Αλέξανδρο και το κεφάλι της Αθηνάς, η οποία φοράει κορινθιακή περικεφαλαία, μαργαριταρένιο περιδέραιο και σκουλαρίκια. Πρόκειται για ένα μεγάλης αξίας νόμισμα, καθώς η Αθηνά κρατά ένα σπειροειδές φίδι και ο Μέγας Αλέξανδρος στεφάνι και γραφίδα, σε μια εξαιρετικά σπάνια απεικόνιση.


Τελευταία δημοπρασία πραγματοποιήθηκε σε οίκο στις Βρυξέλλες, όπου ένα νόμισμα με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που είχε εκτιμηθεί για 2.000 ευρώ, πωλήθηκε αντί 3.800 ευρώ. Στον ίδιο οίκο ένα χρυσό νόμισμα, επίσης με τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος κρατά στεφάνι και από κάτω ακριβώς απεικονίζεται μία τρίαινα, ενώ είχε ήδη εκτιμηθεί στα 60.000 ευρώ, εκτοξεύθηκε στα 110.000 ευρώ. Οι τελευταίες μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου γίνονται χτυπήματα για σπάνια νομίσματα.

ΣΠΑΝΙΕΣ ΤΕΡΑΚΟΤΕΣ

Ακόμα, ελληνική τερακότα με τη θεά Αφροδίτη είχε βρεθεί στην Αμφίπολη (χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο η χρονολογία της εύρεσης), και δεν είναι η μόνη. Κατά τη χρονική περίοδο 1997-2002 ένας Βρετανός συλλέκτης αγόρασε το αρχαίο αντικείμενο από έναν ντίλερ αρχαίων αντικειμένων στο Λονδίνο, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα το είχε προμηθευτεί από τη συλλογή Piermarini. Το 2006 η τερακότα πωλήθηκε μέσω του οίκου Bonhams στο Λονδίνο για μόλις 1.000 ευρώ. Ο ίδιος ιδιώτης πώλησε ακόμα μία τερακότα 4ου αι. π.Χ., που απεικόνιζε έναν μαθητή με το βιβλίο του στα γόνατά του. Η τιμή που έπιασε ήταν 2.102 ευρώ. Το 2003 ο οίκος Sotheby’s έβγαλε σε δημοπρασία ελληνική τερακότα του 1ου αιώνα π.Χ., με προέλευση την Αμφίπολη, η οποία απεικόνιζε τον Αττίλα καθισμένο σε έναν βράχο, να κρατά στο στόμα του ένα φλάουτο. Το αντικείμενο είχε 19,5 εκ. ύψος και πωλητής ήταν ο John Hewett, ένας από τους πιο μεγάλους εμπόρους αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, η τερακότα είχε εκτεθεί στο Μουσείο του Μπέρμιγχαμ τον Νοέμβριο του ’68. Η εκτίμηση κυμαινόταν από 2.000 έως 3.000 λίρες και τελικά η τερακότα κατοχυρώθηκε στις 3.000 λίρες.

Οργανωμένα κυκλώματα λεηλάτησαν την περιοχή

Στην Αμφίπολη δρούσαν συστηματικά αρχαιοκάπηλοι εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια, από όσο τουλάχιστον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και λένε οι κάτοικοι της περιοχής. Οργανωμένες ομάδες είχαν φτιάξει δίκτυο μέσω του οποίου αρχαιότητες της περιοχής πωλούνταν έναντι πολύ μικρού αντιτίμου. Η αγοραπωλησία γινόταν είτε διά μέσου πλανόδιων αρχαιοκαπήλων, που γνώριζαν από ποια σημεία να περάσουν και ποιους ανθρώπους να βρουν, είτε με ένα σύντομο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχε συγκεκριμένος άνθρωπος στον οποίο μπορούσαν να απευθυνθούν. Καλά γνωρίζοντες, θέλοντας να κρατήσουν την ανωνυμία τους στο σημερινό δημοσίευμα, αποκάλυψαν ότι ακόμα και πρόσφατα κάποιοι δεν δίστασαν να… χώσουν στις τσέπες τους μικρά ευρήματα.
Των Σταύρου Παπαντωνίου - Λητούς Μησιακούλη -

Πηγή:parapolitika.gr
amfipolinews
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters