Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

FT: Η Τουρκία απομονώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία χάνει την ικανότητα δημιουργίας συμμαχιών στην περιοχή. Πώς συνασπίζονται Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος και Ισραήλ εναντίον της Άγκυρας και πόσο αποτελεσματικό θα είναι το αντιτουρκικό μπλοκ. Οι προσδοκίες της Οάσινγκτον και οι ευάλωτες ισορροπίες.


Αίγυπτος και Κύπρος εμβαθύνουν την ενεργειακή τους συνεργασία καθώς είναι προφανές ότι δημιουργείται αντιτουρκικό μπλοκ στην ανατολική Μεσόγειο, υπονομεύοντας ενδεχομένως τις αμερικανικές ελπίδες ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χαλάρωση των εντάσεων.
Στην τριμερή συνάντηση Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας που έγινε στη Λευκωσία την Τρίτη, ο Σερίφ Ισμαήλ, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου είπε πως το Κάιρο θα επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά κυπριακού αερίου με στόχο την κάλυψη εγχώριων αναγκών και ενδεχομένως την επανεξαγωγή.

Η αξιοποίηση του αερίου είναι θέμα έντονης τριβής μεταξύ Κύπρου και Άγκυρας. «Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν προσπαθήσουν να ψάξουν για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο νότια της Κύπρου, δεν θα το επιτρέψουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και συμπλήρωσε: «Η Μεσόγειος είναι και δική μας θάλασσα,  εάν χρειαστεί θα κάνουμε κι εμείς γεώτρηση».
Η συνάντηση των υπουργών στη Λευκωσία όμως, ήταν μία από τις πολλές παρόμοιες συναντήσεις που έχουν γίνει, σε μία περίοδο επιδείνωσης των σχέσεων της Τουρκίας με αρκετά από τα γειτονικά της κράτη. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι διεξήγαγε σύνοδο με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά νωρίτερα αυτό το μήνα στο Κάιρο. Κύπρος και Αίγυπτος έχουν επίσης ενισχύσει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ του οποίου οι σχέσεις με την  Τουρκία επιδεινώνονται, καθώς η Άγκυρα υποστηρίζει όλο και περισσότερο τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τη Χαμάς.
 «Αυτό είναι μία ένδειξη του πόσο πολύ έχει αποδυναμωθεί η ικανότητα της Τουρκίας να δημιουργεί συμμαχίες στην περιοχή» δηλώνει ο Sinan Ulgen του Carnegie Europe και προσέθεσε ότι οι δεσμοί της Άγκυρας με ισλαμικά κινήματα εκλαμβάνονται ως απειλή για το status quo από ορισμένες χώρες. «Υπάρχει σίγουρα ένα στοιχείο αντιτουρκικού συνασπισμού που δημιουργείται εδώ, αν και θεωρώ ότι είναι ευάλωτο και αναποτελεσματικό».
Για περισσότερα πατήστε Euro2Day
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/11/ft.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters