Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Σπρώχνουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία την επόμενη εβδομάδα

Οι Financial Times εξηγούν τον ''θανάσιμο'' κίνδυνο που διατρέχει η χώρα μας εξαιτίας των διαφορών μεταξύ της τρόικας ''για το πώς θα μειωθεί το ιλιγγιώδες χρέος των Αθηνών'' Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο:Υψηλού κινδύνου διπλωματία για την Ελλάδα

''Νέος κύκλος διπλωματικών διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου και ρίσκου, πάνω στο πρόγραμμα διάσωσης 174 δισ. ευρώ της Ελλάδας, ανοίγει για τους ηγέτες της ευρωζώνης. Οι διεθνείς πιστωτές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το πώς θα μειωθεί το ιλιγγιώδες χρέος των Αθηνών, σπρώχνοντας την χώρα επικίνδυνα κοντά ακόμα και σε στάση πληρωμής του χρέους που λήγει την επόμενη εβδομάδα.

Οι αξιωματούχοι ήλπιζαν να ολοκληρώσουν το νέο πρόγραμμα, που παρατείνει την διάσωση της Ελλάδας για δύο χρόνια ως το 2016, στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες την Δευτέρα. Έτσι, θα απεγκλωβιζόταν η καθυστερημένη δόση των 31,3 δισ. ευρώ που χρειάζεται απεγνωσμένα η Αθήνα.

Ομως σύμφωνα με αξιωματούχους που μετέχουν στις συνομιλίες, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές όσον αφορά το πόση ανακούφιση από το χρέος χρειάζεται η Ελλάδα και το ποιός θα επωμιστεί τις απώλειες από τις μειωμένες αποπληρωμές χρέους.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούμε έναν νέο κύκλο μετά την Δευτέρα», δήλωσε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που δεν έχουν ακόμη κλείσει».

Διπλωμάτες δηλώνουν ότι το ΔΝΤ και η Κομισιόν, δύο από τα τρία μέλη της τρόικα που χειρίζεται την διάσωση της Ελλάδας, συγκρούονται όσον αφορά το μέγεθος και τον ρυθμό της μείωσης του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ παραμένει πιο απαισιόδοξο για την δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει σε οικονομική ανάπτυξη, για τα ποσά που θα συγκεντρώσει από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και το πόσα κεφάλαια χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί το παραπαίον τραπεζικό σύστημα.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια διαφορά 5-10 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα στο πού πιστεύουν οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον ότι θα βρίσκεται το ελληνικό χρέος μεχρι το 2020, την χρονολογία-στόχο για επιστροφή του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

Περαιτέρω περιπλέκει τις συνομιλίες η επιμονή του ΔΝΤ πως τα επίπεδα του ελληνικού χρέους πρέπει να μειωθούν στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020, ενώ η Κομισιόν προτείνει χαλάρωση του στόχου στο περίπου 125% ως το 2022.

Κορυφαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι, αν οι συνομιλητές υποχρεωθούν να δεχτούν την θέση του ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ίσως χρειαστεί να υποστούν ζημιές στα υπάρχοντα δάνεια διάσωσης, κάτι που θα είναι ένα πολιτικά "εκρηκτικό" γεγονός το οποίο ήδη απορρίπτουν το Βερολίνο και άλλες βόρειες χώρες, φοβούμενες τις αντιδράσεις στα εθνικά τους κοινοβούλια.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταδιακά μετακινείται προς την θέση του ΔΝΤ, που σημαίνει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να βρουν ακόμη μεγαλύτερα ποσά για την ανακούφιση από το χρέος απ’όσο αρχικά υπολόγιζαν, για να επανέλθει το πρόγραμμα σε τροχιά.

«Θα υπάρχει ανάγκη για μέτρα σημαντικής μείωσης του χρέους», σχολίασε ένας αξιωματούχος, «Ολοι έχουν τις κόκκινες γραμμές τους».

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ήλπιζαν ότι τα μέτρα ανακούφισης θα μπορούσαν να περιοριστούν σε μείωση των επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης –από τις 150 στις 80 μονάδες βάσης πάνω από τα διατραπεζικά επιτόκια- μαζί με το να δώσουν στην Ελλάδα τα κέρδη που είχε λάβει η ΕΚΤ από τα 55 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία εκτιμώνται στα 12-15 δισ. ευρώ.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει να επιτρέψει να περάσουν τα κέρδη στην Ελλάδα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να λάβει άλλα πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσει την Αθήνα να μειώσει το δανειακό της βάρος, αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση.

«Η ΕΚΤ έχει σχεδόν κλείσει σε αυτό το θέμα», είπε ο κ. Draghi''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters