Ένας νέος «Big brother» που θα αντλεί στοιχεία σε εικοσιτετράωρη βάση από τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο, το Κτηματολόγιο και τις Εφορίες και θα ανταλλάσει πληροφορίες με την αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, γεννιέται στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (ΓΓΠΣ). Είναι αυτός, ο οποίος θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά όλες τις δηλώσεις πόθεν έσχες που σύντομα θα κληθούν να υποβάλλουν μαζί με την ετήσια φορολογική δήλωση 5,5 εκατ. πολίτες στην Εφορία.
Στη Γενική Γραμματεία έχουν ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζουν την ειδική ηλεκτρονική φόρμα, στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά όλες οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου. Όπως, για παράδειγμα, αγοροπωλησίες ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών, αποταμιεύσεις, μετοχές, συστάσεις και αυξήσεις κεφαλαίου επιχειρήσεων, αγοροπωλησίες επιχειρήσεων, και εν γένει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.
Παράλληλα με άλλους κωδικούς που θα υπάρχουν στην ηλεκτρονική δήλωση του πόθεν έσχες, η Εφορία θα επιχειρεί την τεκμηρίωση τόσο ως προς το μέρος της κατανάλωσης, όσο και ως προς το μέρος της αποταμίευσης του εισοδήματος του υπόχρεου. Αύξηση της περιουσίας η οποία δεν δικαιολογείται από εισοδήματα ή από δάνεια ή από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, γονικές παροχές κ.λπ., θα αποτελεί κύριο λόγο ουσιαστικού φορολογικού ελέγχου.
Έλεγχος περιουσίας
Σε πρώτη φάση, το ηλεκτρονικό μάτι του Υπουργείου Οικονομικών θα ασχοληθεί με τον εξονυχιστικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των κρατικών λειτουργών. Πρόκειται για 100.000 υπόχρεους, μεταξύ των οποίων, βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες, ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, εφοριακοί, δικαστές, αστυνομικοί και αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων που πιθανότατα από φέτος θα αναγκαστούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση πόθεν έσχες.
Στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν διεθνή διαγωνισμό για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής και ελέγχου «Πόθεν Έσχες» που θα λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, το γνωστό ΚΕΠΥΟ. Η Γ.Γ.ΠΣ. θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, ενώ υπερεξουσίες θα έχει και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
Από εκεί θα έχουν πρόσβαση και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα σαρώνουν τα περιουσιακά στοιχεία δύο εκατομμυρίων πολιτών -των υπαλλήλων που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο αλλά και των συγγενικών τους προσώπων. Με τον τρόπο αυτό το κράτος θα αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των υπαλλήλων του, κάτι που θα του επιτρέψει να αποκαλύψει φαινόμενα διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση. Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός του νέου ηλεκτρονικού συστήματος: να παρακολουθεί τις μεταβολές των περιουσιακών στοιχείων των κρατικών λειτουργών ώστε να εντοπίζονται περιπτώσεις παράνομου πλουτισμού των υπαλλήλων και των μελών των οικογενειών τους, που δεν δικαιολογούνται από τα συνήθη εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία. Απώτερος στόχος είναι να ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο τα περιουσιακά στοιχεία όλων των πολιτών.
On line έλεγχος
Το νέο σύστημα θα βρίσκεται σε on line σύνδεση με τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο, το Κτηματολόγιο, τις εφορίες και με το Elenxis - ένα από τα ηλεκτρονικά όπλα του υπουργείου Οικονομικών- ώστε να γίνεται διασταύρωση, σε πραγματικό χρόνο και χωρίς προβλήματα συμβατότητας, με τα πλήρη φορολογικά στοιχεία του κάθε υπόχρεου.
Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που πραγματοποιείται μία αγορά όχι απαραίτητα περιουσιακού στοιχείου, ακόμη και μετοχών, από ένα συγγενικό πρόσωπο του υπόχρεου, θα μπορεί να γίνει διασταύρωση με όλα τα στοιχεία των δηλώσεων του ελεγχόμενου, εισοδήματος και περιουσίας (Ε1, Ε3, Ε9 κ.λπ.). Επίσης, ο Γενικός Επιθεωρητής αλλά και οι άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί (οικονομικοί επιθεωρητές, εισαγγελείς, υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ ή του ΣΔΟΕ κ.λπ.) θα παρακολουθούν βήμα προς βήμα την εξέλιξη της περιουσιακής του κατάστασης.
Για τον καλύτερο έλεγχο θα λαμβάνονται στοιχεία από τους καταθετικούς του λογαριασμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα υποθηκοφυλακεία ή το Κτηματολόγιο, εφόσον πρόκειται για τις αγοραπωλησίες ακινήτων ή το Χρηματιστήριο (χαρτοφυλάκια μετοχών κ.λπ.). Τα στοιχεία αυτά θα τα χειρίζονται επίσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Οικονομική Αστυνομία και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=108887
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου