By Amynias.blogspot.com
Σύμφωνα με την HSBC, η Εθνική Τράπεζα κατείχε ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 20,2 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιό της, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010, η Alpha Bank κάπου 4,6 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 8,8 δισ. και η Eurobank περίπου 7 δισ. ευρώ.
Αν δεν ληφθούν υπόψη οι όποιες λήξεις από τότε μέχρι σήμερα και πιθανές φορολογικές ελαφρύνσεις, τυχόν απομείωση των ελληνικών ομολόγων κατά 30% σημαίνει ότι η μεν Εθνική θα έπρεπε να "σηκώσει" 2,67 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 467 εκατ. ευρώ, για να διατηρήσουν τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) στο 7%.
Αν το "κούρεμα" ήταν της τάξης του 40%, η Εθνική θα χρειαζόταν επιπλέον κεφάλαια ύψους 4,69 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 927 εκατ. ευρώ, υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, σύμφωνα με την HSBC.
Ο κυριότερος λόγος που έκανε τη διοίκηση της Alpha Bank να απορρίψει κατ’ αρχάς την πρόταση της Εθνικής για φιλική συγχώνευση είναι....
η δυσκολία αποτίμησης των ομολόγων.
Η χρηματιστηριακή αγορά αποτιμά τις προοπτικές κάθε τράπεζας λαμβάνοντας υπόψη τα ομόλογα κτλ, όπως δείχνει η τιμή της μετοχής της.
Είναι προφανές ότι, αν η πρόταση της Εθνικής περιελάμβανε μόνο ρευστό, θα ήταν πολύ δύσκολο για το Δ.Σ. της Alpha να την απορρίψει.
Όμως, η πρόταση στηρίζεται σε ανταλλαγή μετοχών, αφού ρευστό δεν υπάρχει.
Επομένως, το Δ.Σ. της Alpha και οι ξένοι σύμβουλοί της καλούνται να προεξοφλήσουν την τιμή της μετοχής της Εθνικής, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους ανωτέρω παράγοντες.
Από κάτι τέτοιο μπορεί να προκύψει είτε θετική έκπληξη, π.χ. αν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων ανακάμψουν στο μέλλον, είτε αρνητική, αν οι εξελίξεις στο μέτωπο του δημοσίου χρέους δεν είναι ευχάριστες.
Για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια αναλυτή: "Η μετοχή της Εθνικής μπορεί να βρεθεί στα 15 με 20 ευρώ στα τέλη του 2011, μπορεί όμως και σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά, ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων".
Πού θα καταλήξει η μπίλια δεν έχει να κάνει ούτε με πόσο καλύτερη είναι η μία τράπεζα από την άλλη, ούτε με τίποτε άλλο.
Συνδέεται με αποφάσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις διοικήσεις των δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών και πιθανόν την ίδια την κυβέρνηση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ασκηθούν έντονες πιέσεις από πολλές πλευρές στη διοίκηση της Alpha Bank να δώσει το πράσινο φως για το μεγάλο ντιλ.
Όμως, εδώ μιλάμε για λεφτά και έχουμε να κάνουμε με διαχρονικά συντηρητικούς τραπεζίτες, όπως π.χ. ο κ. Κωστόπουλος.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύει το γεγονός ότι η Alpha έχει λιγότερα κρατικά ομόλογα σε σχέση με τις άλλες μεγάλες εγχώριες τράπεζες και είναι σίγουρα στοιχείο που μέτρησε στα υπέρ της όταν η Εθνική εξέταζε την περίπτωσή της.
Φυσικά, η Εθνική θα μπορούσε να προσπεράσει το Δ.Σ. της Alpha υποβάλλοντας δημόσια πρόταση απευθείας στους μετόχους της.
Όμως, αυτό συνιστά κίνηση επιθετικής εξαγοράς και είναι ασυνήθιστη μέθοδος για την επίτευξη ντιλ μεταξύ ντόπιων τραπεζών σε ευρωπαϊκό κράτος.
Επιπλέον, συνεπάγεται σημαντική κεφαλαιακή επιβάρυνση για την Εθνική αν βρεθεί με το 20% ή το 30% των μετοχών της Alpha ύστερα από μια τέτοια κίνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου