Aμερικανική εταιρεία έχει εγκαινιάσει το chipless (χωρίς τσιπ) RFID / μελάνι το οποίο χαράζεται ως τατουάζ κάτω από το δέρμα και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση τόσο ζώων όσο και ανθρώπων.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ RFID (από την Wikipedia)
Το RFID είναι τα αρχικά του όρου Radio Frequency Identification που η μετάφραση του όρου στα ελληνικά είναι «ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων».
Το RFID είναι ένα σύστημα ασύρματης αναγνώρισης αντικειμένων και ήρθε να αντικαταστήσει το Bar Code.
Οι εφαρμογές του τεράστιες, με κλασικό παράδειγμα τα προϊόντα που έχουν συρμάτινες ταινίες στις αλυσίδες καταστημάτων. Αυτή η συρμάτινη ταινία ήταν ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα , το RFID tag. Στο RFID tag είναι αποθηκευμένο ο σειριακός αριθμός του αντικειμένου και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είναι απαραίτητη για την αναγνώριση του αντικειμένου.
Τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το RFID είναι:
* Η αναγνώριση μπορεί να γίνει από απόσταση μιας και υπάρχουν RFID tags που είναι σε θέση παίρνοντας ενέργεια από κάποια πηγή που συνήθως είναι μπαταρία να στείλουν τις πληροφορίες στον δέκτη.
* Δυνατότητα αποθήκευσης περισσοτέρων δεδομένων σε σχέση με τα Bar Code
* Μπορούν να μην είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι τα RFID tags μιας και για την αναγνώριση τους δεν χρειάζεται οπτικό μέσο.
* Δυνατότητα προγραμματισμού εξ αποστάσεως
* Επιπρόσθετες λειτουργίες. Π.χ. Παρακολούθηση και καταγραφή της θερμοκρασίας.
Ορατά ή αόρατα τατουάζ από μελάνι μπορούν να εφαρμοστούν στο δέρμα και να παρακολουθούνται από τους αναγνώστες RFID που θα είναι τοποθετημένοι λίγα μέτρα πιο μακριά.
Η εταιρεία, Somark, (Σ.Σ. so- Mark???) είπε ότι έχει δοκιμάσει με επιτυχία το Βιοσυμβατό Chipless RFID Μελάνι σε βοοειδή και ποντίκια αποδεικνύοντας την "αποτελεσματικότητα της ενέσιμης χρήσης και ανάγνωσης του τατουάζ κάτω από το δέρμα των ζώων ".
Η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί αρχικά στην κτηνοτροφική βιομηχανία για να βοηθήσει στον εντοπισμό και την παρακολούθηση των βοοειδών, και να συμβάλλει στον περιορισμό της μείωσης των εξαγωγών εξαιτίας του φόβου της νόσου των «τρελλών αγελάδων»(BSE).
Ο επόμενος στόχος περιλαμβάνει πειραματόζωα, σκυλιά και γάτες, κρεατικά και στρατιωτικό προσωπικό, σύμφωνα με την εταιρεία.
Ο Ramos Mays, επικεφαλής επιστήμονας της Somark, είπε, " Το RFID μελάνι αποδεικνύει την ικανότητα να δημιουργήσουμε ένα τεχνητό ή ψεύτικο βιομετρικό αναγνωριστικό αποτύπωμα με Βιοσυμβατό Chipless RFID μελάνι που θα μπορεί να διαβάζεται και μέσα από τα μαλλιά."
Είναι σαφές ότι το RFID Μελάνι θα δημιουργήσει ένα τρομερό λαβύρινθο σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, εγείροντας – και πάλι - ηθικά και δεοντολογικά ερωτήματα στα οποία η κοινωνία θα πρέπει να απαντήσει, καθώς η εν λόγω τεχνολογία θα γίνεται όλο και περισσότερο πανταχού παρούσα στο εγγύς μέλλον.
Πηγές:
Δείτε το βίντεο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου